„Бог и Хрвати“ | Континуитет геноцида над Србима

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
PS. Savršeni zločin podrazumeva uklanjanje tragova zločina. Otud vatrogasci. Organizovan državni zločin. :kafa:
Можда ватрогасци нису били државни, већ приватни, то је та хрватска посебност.:mrgreen:

Аустроугарски вице-маршал Гертер, након Првог светског рата, каже:
„Ја нисам видео у своме животу, ни чуо за звери у људском обличију попут хрватских војника. Мада су ратовали са нама и првенствено служили за застрашивање и репресију над народом, ја као човек се стидим што су стајали у нашим редовима. У самој борби би напуштали положаје, док би веома вешто избегавали противничку војску и увек се кретали ка збеговима које су сачињавали голоруки људи, жене и деца. Када би их понекад и стизали чинили су страхоте од којих се и нама дизала коса на глави. Они су поган свету и европској култури.”

Poslednja izmena:
Rajan piše:
"U jednoj priči o genocidu i varvarizmu koji se desio kroz celu Evropu pod plaštom Drugog svetskog rata, mali broj poglavlja su tako tragični kao oni što se odnose na Hrvatsku, u Jugoslaviji. Iz njene prestonice, starog i kosmopolitskog grada Zagreba, zvanična vlada terora se proširila kroz njena brda. Povremeno, male reke su literarno tekle crvene od krvi. Grubi i nemilosrdni ubica pod patronatom Hitlera, Ante Pavelić, je bio postavljen za šefa, i četiri godine on je nadzirao pokolj nad stotinama hiljada Srba na najbrutalnije zamišljen način. On je bio jedini šef države sa silama Osovine koji je preživeo rat i izbegao suđenje za ratni kriminal posle rata" (Ryan, s.142)

Likovi poput Voje Šešelja i akademskih manijaka poput Vasilija Krestića su 100-procentni nacisti. Njihove teze o Hrvatima se po ničemu ne razlikuju od stavova hitlerovaca o Jevrejima.
Oni su čak i knjige na tu temu objavljivali.

Ti upoređuješ Šešelj asa nacistima, koji su ubijali civile u logorima, isto kao i Hrvati. Da li znaš da tokom suđenja Šešelju, nisu mogli da mu dokažu nijedan zločin protiv ne samo civilia, nego ni protiv vojnika. I to ne samo njemu, nisu mogli da dokažu ni jednom prostovoljcu srpske radikalne stranke? I to u Hagu, koji je kako svi znamo negativno nastrojen prema Srbima.

Ево још мало..

Сведочење злочинца ....

Усташа који ми је то причао, поново је застао, испио чашу ракије, па наставио:

- Ти се сјећаш кад је у коловозу (августу) био велики наступ у логору и кад је Јере Маричић послао око 3000 у Градину на клање. Тада смо Перо Брица, Зринушић, Шипка и ја опкладили се ко ће те ноћи заклати највише логораша. Отпочело је клање, и ја сам већ послије једног сата по броју закланих далеко одмакао од осталих. Обузео ме те вечери неки необични занос, чинило ми се као да сам на деветом небу, никад у животу нисам осјетио такво блаженство, и већ послије неколико сати био сам заклао 1.100 људи, док су остали једва стигли да закољу 300 до 400.

- И тада, док сам био у највећем заносу, случајно сам бацио поглед у страну, и ту сам угледао једног постаријег сељака, који са неким несхватљивим миром стоји и спокојно гледа како ја кољем жртве и како се оне у највећим мукама претурају. Тај ме његов поглед некако пресјекао, учинило ми се као да сам се из оног највишег заноса наједном скаменио и једно вријеме нисам могао да се макнем.

А затим сам отишао до тог сељака и од њега сазнао да је он неки Вукашин из села Клепаца код Чапљине, коме су у кући све поубијали а њега са неких шумских радова послали у Јасеновац. Он је све то говорио с неким недокучивим миром који је мене теже погађао него сва стравична кукњава око нас. Гледајући и слушајући овог старца, у мени се наједном разбуктала жеља да му разбијем спокојство најсвирепијим мучењем и да у његовим мукама и стравичним копрцањима повратим свој занос и блаженство уживања у болу.

Издвојио сам га и посадио на један пањ. Наредио сам му да викне - "живио поглавник Павелић!", или, ако то не каже, да ћу му одсјећи уво. Вукашин је ћутао.

Откинуо сам му уво. Он није рекао ни ријеч. Поново сам му рекао да виче -"живио Павелић", или ћу му откинути и друго уво. Онје и даље ћутао. Откинуо сам му и друго уво. Вичи: "Живио Павелић!", или ћу ти откинути нос! Он је ћутао као заливен. Тада сам му откинуо нос. А, кад сам му по четврти пут заповнједио да узвикне "живио Павелић" и запријетио му да ћу му ножем извадити срце из груди, он ме погледао и, уперивши поглед, некако кроз мене и преко мене у неизмјерност, полако и разговјетпо ми је добацио:
- Ради ти, дијете, свој посао!...

Послије свега, ова његова последња ријеч потпуно ме избезумила, скочио сам на њега, ископао му очи, исјекао срце, преклао грло од ува до ува и ногама га сјурио у јаму. Али је тада у мени нешто препукло, и те ноћи више нисам могао да кољем. Перо Брзица је побиједио јер је заклао 1350 логораша и ја сам му без ријечи платио опкладу.

Од те ноћи више немам мира. Кад год у мучељу и клању покушам поново да доживим онај посебни занос и блаженство, увјек ме изненада простријели Вукашинов поглед, и тада малакшем, бацим нож и не могу више да кољем. Почињем све више да пијем, али ми то помаже само за тренутак. У пићу, нарочито предвече, често ме изненада тргне глас: "Ради ти, дијете, свој посао!..." И тада, избезумљен, морам да тумарам около, да зачепим уши, да се ударам у главу, да вичем, да ломим све око себе, и бјесомучно нападам кога стигнем. Ноћу немам нигдје мира, сваки се час трзам из сна и тада наједном у мраку угледам продорни Вукашинов поглед и чујем оно стравично: "Ради ти, дијете, свој посао!"

И, ето, сад сам постао посљедња цркотина и ничим више не могу себи да помогнем. Када сам изишао напоље, осјетио сам као да се будим из неког несносног кошмара и покушао сам да се освјежим, удишући пуним плућима окрепљујући хладноћу зимске вечери. Те ноћи, у којој нисам могао да спавам, непрекидно ми је пред очима лебдио свијетли лик Вукашина из Клепаца, и клупче јада и биједе које се звало Жиле.

Nijesam nikakav "ruralni cojek" posto bi znao bar usaditi paprike, a ne znam ni to... Niti mi je to na ponos, posto se ja ne ponosim nicim sto ne znam. Niti si ti rekao da je rijec o "etnickom ciscenju", pa bi vecina ljudi odma pomislila da se radi o ubistvima...
Kao drugo, kad je vec rijec o "etnickom ciscenju", zar su Srbi van Krajine bolje prosli od "Hrvata u dinarskom podrucju"? Zar je bilo kod nji manje paljenja kuca, pljacke itd.? I to sve 1991. Pa to se meni licno dogodilo.
Ja nikad to nijesam krio, niti cu pred nikim, jer sam svojim ocima gledao pljacku i palez... ali jednom, jedan jedini put, nijesam cuo da je ikome to bilo naredjeno od ikakvog lica od autoriteta, niti sam cuo price da je neko to naredjivao.

Nisam hteo da te uvredim sa onim. Možda nisam odmah jasno rekao da mislim na etničko čišćenje ali sam posle to razjasnio. Ne pišemo ovde knjige normalno je da neke stvari budu nedorečene, zato služe pitanja. Pre ovog tvog govora sam spomenuo u razgovoru sa Droidom sudbinu Srba van RSK u kontekstu toga da se Srbima ne bi ništa dogodilo da se nisu bunili i da je genocid "izazvan".

Ne znam ni ja da je bilo naređivano, ali znam da su ljudi to radili i da se o tome javno ne priča. Pominju u razgovorima naši ljudi iz RSK kao sramotu.

Otkud ti znas sta je meni djed prica? Ustanak je dignut protiv tkz. hrvatske drzave, time i hrvatskog naroda, jer je ta drzava bila njegova i nicija vise. A 90% borbi u Lici su bile Srbi protiv Srba (cetnici/partizani), a ne protiv nekakvog toboznjeg okupatora i nenarodnije vlasti, drugi 9% su bile borbe protiv tkz. hrvatske drzave a svega 1% "protiv okupatora"...

Poslije rata nije bilo vise nezadovoljni ljudi i razocarani ljudi, kao medju Srbima-partizanima. Cak ni cetnici, koji su izgubili rat, nijesu bili toliko nezadovoljni koliko partizani, koji su vidili "sta su izborili". I to je prica sviju onije pravi boraca, koji se nijesu poslje rata nidje gurali niti "funkcionasili", nego su se vratili svojim predratnim poslima...

Opet drugim rečima isto ono što i ja kažem ili se nismo razumeli?

Svi su oni znali sta se sa Srbima radi i svi su oni cutali. I tada i poslje i uvijek... Nikad se niko od toga nije ogradio od hrvatski vodja (osim po partijskoj liniji KPJ), niti je ozalio Srbe, seljake, ljude koji nijesu veze imali sa politikom niti su znali puno izvan svog sela... koji su ubijali u stotinama iljada samo zato sto su Srbi.. Svi su znali i svi su cutali. A drzava koja je to radila, to je bila hrvatska drzava.

I nemoj meni podmetati te mucke, poredeci to sa Njemackom. Njemci su se 30 godina poslje rata svako malo izvinjavali a stetu otplacuju jos i dan danas (prije par godina su kupili Izraelu jedno-dvije nuklearne podmornice, da im se nadje).
Kao sto Hitlerova Njemacka ima veze sa danasnjima Njemcima i Musolinijeva Italija sa danasnjim Talijanima, tako bi valjda i paveliceva tkz. hrvatska drzava imala veze i sa Hrvatima? Ili pak, to samo u ovom slucaju ne vazi?

Kome su Hrvati platili odstetu? U Lici, Kordunu i Baniji se spavalo pod vedrim nebom sve do 1950... i sve sto je izgradjeno i obnovljeno, nijesu za to snosili teskoce nikakve oni koji su stetu cinili nego oni kojima je pricinjena, kao da su oni krivci zbog stete koja im je pricinjena.

E vidiš to nije istina. Kako je mogao neki radnik iz Zagreba, ribar sa Brača ili neko ko sa čitavom pričom nema nikakve veze da zna da su ljudi ubijani maljem pred jamama i odvođeni u logore gde su im sekli noseve i vadili oči?

Drugo, zločin posmatrati a ništa ne činiti ako bi to i tebe dovelo u nevolju je odlika 99% ljudi na planeti, između ostalog i 99% Srba, a ti to prikazuješ kao neku ekskluzivnu hrvatsku krivicu. Ne razumem zašto. Jesu li pravoslavci i katolici bili u nekoj posebnoj ljubavi i bratskim odnosima pre NDH, pa da su bili u obavezi da svojim životima brane živote jedni drugih? Ja ne opravdavam, ali znam nas i znam da 99% Srba nije npr. u 19. veku pljačkao muslimanske kuće i isterivao muslimane, ali niko za njima nije suzu pustio. Ne znam da li se razumemo uopšte.

Nemačka je u IIsv ratu poražena i okupirana, a okupacione snage su na njenom tlu pronašle neke druge Nemce kojima je dato da obnove Nemačku. Razlika je ta što u NDH nisu upali inostrani pobednici, pa formirali novu Hrvatsku po svojoj meri na njenim ruševinama, nego je to učinila vojska sa hrvatskim predstavnicima koja je još u vreme trajanja borbe išla sa agendom da je NDH nenarodna vlast, a da je pobednik rata hrvatski narod (zajedno sa ostalim narodima Jugoslavije). Nije mi jasno zašto je takve stvari potrebno crtati i zašto se ponašamo kao da smo pali s Marsa. Da li je pravedno, nije. Da li je tako urađeno, jeste. Da li je to urađeno juče, pa da nešto menjamo? Ne, urađeno je pre 70 godina i to su uradili ljudi koji su dobili rat.

Можда ватрогасци нису били државни, већ приватни, то је та хрватска посебност.:mrgreen:

Аустроугарски вице-маршал Гертер, након Првог светског рата, каже:
„Ја нисам видео у своме животу, ни чуо за звери у људском обличију попут хрватских војника. Мада су ратовали са нама и првенствено служили за застрашивање и репресију над народом, ја као човек се стидим што су стајали у нашим редовима. У самој борби би напуштали положаје, док би веома вешто избегавали противничку војску и увек се кретали ка збеговима које су сачињавали голоруки људи, жене и деца. Када би их понекад и стизали чинили су страхоте од којих се и нама дизала коса на глави. Они су поган свету и европској култури.”

ovo je kljucno i govori vise nego ista o kakvoj stoci je rec, kad njihovi saveznici i gazde imaju samo najgore reci za njih i gnusaju se njihovih zlocina...i tu imamo kontinuitet...u Drugom svetskom ratu imamo gotovo identicnu situaciju...Pa i u poslednjem, cak ih Karla Del Ponte, koja Srbe naziva kurvinim sinovima, naziva PODLIM kurvinim sinovima...

Poslednja izmena:
Treba biti pošten pa reći da su tu priču o dešavanjima 90ih i anđeoskim Srbima, demonskim Hrvatima i reprizi genocida iz 1941. započeli drugi učesnici.

Тема је геноцид над Србима. Он је окачио видео о рушењу католичке цркве што је очигледан спам.

SASLUŠANjE UHVAĆENOG USTAŠE

Među dokumentima Dinarske četničke divizije u Vojnom arhivu u Beogradu, nalazi se i zapisnik sa saslušanja ustaše Ante M. Gojčete, koji ima šest gusto kucanih stranica. U zaglavlju dokumenta piše: ''Rađeno u Gorskom štabu Dinarske vojno-četničke divizije, u planini, dana 2. septembra 1942. godine. Obaveštajni odsek. Predmet: Istraga. Saslušanje uhvaćenog ustaše Gojčeta Milin Ante''.79
Gojčeta, koji je uhvaćen dok je išao na odsustvo, je rođen 1923. godine u Čitluku. Pre rata je bio rudar, a u ovo doba nalazio se na službi u ustaškom Glavnom stanu u Zagrebu, u Preradovićevoj ulici br. 5.
Na početku ispitivanja okrivljeni je izjavio da je u ustaše stupio po nagovoru poručnika Mate Vidovića, gostioničara iz Drniša, koji je obećao ''da nećemo ništa raditi, samo goniti Srbe u logore i klati ih''. Vidović je takođe obećao ''dobru platu, dobru hranu i spavanje''. Tada je mobilisao još petoricu Hrvata iz Čitluka, koji se u zapisniku navode poimenice.
Okrivljeni je potom tvrdio da o ''ustaškoj akciji, teroru i pokolju Srba'' na Tromeđi ''ne zna puno'', jer se ''nije nalazio tu'', pošto ga je Vidović navodno odmah poveo u Zagreb. Tada je izričito naglasio: ''Nisam nikada i nigde nikoga ubio, niti zlostavljao''. Kao zločince optuženi je naveo Petra Duvančića iz Promine, ''koji se naročito istakao u pokolju Srba'', zatim Marka Tralića, Iliju Kulića, Marka Klepa i Branka Brunića, koji su se u ovo doba nalazili na službi u koncentracionom logoru Jasenovac. U pokolju Srba u Promini ''naročito se istakao'' Ivan Bjelanksić, koji je sada bio policijski agent u Zagrebu. Kamionima iz Knina u selo Prominu je svake noći odvoženo 80 do 100 Srba, a ''svi gore navedeni klali su ih i bacali u jamu'', koja se nalazi ''poniže kuće Radasove''. Optuženi je kasnije precizirao da su žrtve najpre bacane u rudnik kod ove kuće, a da su potom, kada je rudnik proradio, leševi preneti ''u veliku jamu u Promini iznad kuće Radasove''. Ubice su se hvalile da su u tu jamu bacile ''najmanje oko 500, a možda i više Srba''. Optuženi zatim navodi poimenice još nekoliko ustaša, učesnika u zločinu, kao i katoličkih sveštenika koji su im pomagali.
Posle ovoga, usledilo je prvo priznanje optuženog, koje glasi: ''Za vreme službe u Zagrebu viđao sam često kada dolaze puni transporti Srba upućivani u ustaški logor, i priznajem da kada smo prolazili kroz vagone, tukao sam Srbe i zlostavljao, jer su mi tako naređivali Nikola Ikica i Mate Vidović''. Optuženi je tada rekao kako je dva puta gledao bacanje Srba u reku Savu. Ko je odbio da skoči - zaklan je, a ko je skočio - ispraćan je plotunima. Pritom su svi psovali Srbe, a ''to je gledalo mnoštvo naroda'', jer se događaj odigravao na železničkom mostu u blizini Zagreba. Na obema obalama, ustaše su čekale da dotuku mučenike koji bi nekim čudom ostali živi.
''O ponovnom pokolju Srba u Zagrebu znam to, da su pre mesec dana zaklali oko 100 Srba u zatvoru u Petrinjskoj ulici'', pričao je dalje optuženi. I u zgradi gimnazije u Zvonimirovoj ulici ustaše su u isto vreme zaklale oko stotinu Srba. Optuženi je ovaj pokolj gledao ''na svoje oči'', potanko opisujući detalje.
Među ustaškim oficirima koji su zahtevali klanje Srba optuženi pominje i Jucu Rukavinu, komandanta Crne legije u Karlovcu. ''Video sam kada su Juco Rukavina i Nikola Ikica u Promini sa pištoljem u ruci naterali Bjelanksića Ivana da kolje kamionom dovežene Srbe, i kada je prvoga zaklao, njemu se smučilo i pao je, ali je ipak po dolasku svesti morao da nastavi klanje'', rekao je optuženi, otkrivajući nehotice da se tokom pokolja ipak nalazio na Tromeđi, a ne u Zagrebu. Isledniku ovo nije promaklo, pa je na ponovljeno pitanje o događajima iz 1941. optuženi odgovorio:
Priznajem da nisam baš na početku prevrata otišao odmah sa Vidovićem u Zagreb, nego sam se zadržao neko vreme u Promini i okolini i tu radio kao ustaša. Prisustvovao sam više puta klanju doteranih Srba, iz Knina i okoline. Priznajem da sam lagao tvrdeći da nisam ni jednoga Srbina zaklao, jer sam se bojao kazne za moja zlodela koja sam počinio prema srpskom narodu, koji mi nikada nije ništa nažao učinio.
Rekavši da sada ipak namerava da kaže istinu, optuženi je nastavio:
Prvoga Srbina zaklao sam u Promini nad jamom, ne znam mu ime, ali znam da je bio iz Vrlike, a na to me naterao Duvančić Petar, koji se sada nalazi u Zagrebu.
Naše vođe stalno su nam govorile da ni jedan onaj nije pravi ustaša, koji ne zakolje bar stotinu Srba.
Posle toga, takođe u Promini nad jamom, zaklao sam još trojicu rodom iz Polača. Imena ih nisam pitao, niti su oni sami govorili.
Neki od Srba, starci i deca, plakali su i molili da nisu krivi ništa i zaklinjali nas da ih ne ubijemo, ali nije bilo milosti.
Optuženi je potom opisao ubistvo postolara Martića iz Knina, od strane stožernika Marka Roša, kao i klanje 37 Srba zatočenih u negdašnjem štabu divizije u Kninu. Ovo se desilo ''kada su četnici digli ustanak''.
Na početku drugog dana ispitivanja, optuženi je naveo još niz imena učesnika u pokolju u Promini. Nije priznao da je ubio Iliju Amanovića, za što su ga teretili svedoci i optužba, rekavši da je ovo ubistvo počinio Branko Brunić, što je lično video. Takođe je video kako je nad jamom u Promini ustaša Marko Tralić lizao krv sa noža. Optuženi zatim nije priznao da je u opštinskoj zgradi u Promini silovao dve šezdesetogodišnje Srpkinje, čija imena se navode, već je rekao da je to učinio Mile Ličanin iz Otočca.
''Istina je da sam tukao i zlostavljao Rajića Jovana iz Trbevunja, zatim Bibića Jovu, Bibića Stevana iz istog mesta'', izjavio je potom optuženi. Ova trojica bila su uhapšena pod sumnjom da odnose hranu srpskim izbeglicama u zbegovima. Optuženi je rekao ko ih je prijavio, a otkrio je imena još nekolicine izdajica.
U nastavku ispitivanja, optuženi je pored ostalog saopštio:
Lagao sam kada sam tvrdio da sam zaklao samo četvoro Srba nad jamom u Promini. Sem te četvorice zaklao sam ravno još desetoricu, dakle svega 14, ali su me na to silili moje starešine. Isto tako lagao sam da i u Zagrebu nisam ubio nikoga, jer sam, i sada priznajem da bih olakšao savest, ubio iz puške 20 Srba koji su pokušali da se dočepaju obale Save, nakon što su bili bačeni sa mosta u reku.
Priznajem još i to da sam u Petrinjskoj ulici u zatvoru ustaškog redarstva zaklao tri Srbina, a jednoga ubio iz puške.
U pokoljima u Zagrebu učestvovale su i ustaše iz poglavnikove Telesne bojne. Optuženi navodi imena 17 ustaša iz Pavelićeve prateće jedinice, koji su mučili i ubijali Srbe.
U nastavku, zarobljeni ustaša je opisivao kako su u Zagrebu, na železničkoj stanici, hapšeni Srbi koji su putovali prema Beogradu sa dozvolom ''Nezavisne Države Hrvatske''. On lično odveo je iz voza četiri porodice, od kojih su dve imale po četvoro, jedna dvoje, a jedna devetoro dece. Svi su sprovedeni u zatvor u Petrinjskoj ulici, ''gde su u podrumu i roditelji i deca bili zaklati''.
Na kraju drugog dana ispitivanja, optuženi je izjavio:
Svega priznajem da sam ubio 47 Srba svojom rukom i to:
U Promini nad jamom zaklao sam četiri, a šest ubio iz puške, dok sam četiri ranio i polužive bacio u jamu.
U Vrbniku sudelovao sam u ubistvu četvorice Srba.
U Zagrebu u zatvoru Petrinjske ulice zaklao četiri a ubio pet ostalih.
Na Savskom mostu ubio sam iz puške 20 Srba, ali ne priznajem da sam ih nožem klao.
Priznajem da sam svagde u zatvoru tukao i zlostavljao Srbe, mučio ih na sve moguće načine i zlostavljao, a branim se da su mi starešine tako naređivale...
Ovu izjavu dajem samovoljno na postavljena pitanja islednika i tokom celoga saslušanja niko me nije tukao, zlostavljao ili silom prisilio da dadem ovo priznanje.
U dodatku saslušanja, 5. septembra 1942. godine, optuženi je ispitivan o saradnji ustaša i domobrana sa komunistima, kao i o neprijateljskom stavu prema Italijanima. Po prvom pitanju izjavio je:
Za vreme borbi u Kordunu video sam prvi put saradnju hrvatskih vlasti sa komunistima. Tako na primer kod Vojnića, vodili smo ceo dan borbu sa komunistima, i drugoga dana, kada smo bili opkoljeni, došla nam je u pomoć jedna satnija domobrana a mi smo umakli. Malo zatim cela satnija bila je opkoljena i razoružana. Mi smo svi znali da se namerno predala da bi dostavili oružje partizanima.
Znam još jedan slučaj gde su naši sarađivali sa partizanima, tako na primer Josip Rodić iz 3. ustaške satnije odneo je partizanima jedan teški mitraljez i 700 metaka i zadržao se kod njih osam dana. Kada se povratio nije bio kažnjen, a zatim stalno je krao od nas municiju i nekuda odnosio. Mi smo se žalili našem poručniku Koniciju Ivanu, no on se samo smijao i odgovarao da nema dokaza, a dao nam je do znanja da i ta municija ide za dom, i da nemamo što da se žalimo.80
Pored ovoga, optuženi je naveo imena osam ''partizanskih pristalica'' iz Promine, uz komentar: ''Svi su oni ustaše''. Ova osmorica odnosila su partizanima duvan i hranu, a donosila i potom delila komunističke letke. Optuženi je zatim nabrojao desetak osoba iz sela Ljubotići i Bogatići, koje su ujedno bile ''ustaše i partizanski agenti''.
U vezi drugog pitanja, optuženi je izjavio da su ustaše dobijale nagradna odsustva za rad protiv Italijana, ''koji drže naše hrvatske krajeve anektirane'', dodajući:
Istina je da nam naše starešine stalno govore da su Italijani naši neprijatelji, da su našu državu izigrali, i da će doći čas, kada će napustiti sve naše krajeve, i da je taj čas vrlo blizo.
Saslušanje su, pored optuženog, potpisala dva svedoka i ''isledni oficir, sudija''. Čitko je prezime prvog svedoka - Ranđelović, dok se imena drugog svedoka i sudije ne mogu pročitati. Nema podataka o presudi, ali kao pouzdano se može uzeti da je ustaša osuđen na smrt i likvidiran.

IZVORI:
79 AVII, ČA, K-151, reg. br. 36\5.
80 AVII, ČA, K-151, reg. br. 47\5.

(Iz knjige Miloslava Samardžića ''Vojvoda Đujić i Dinarska četnička divizija'')

Ajde??

Ako možemo predpostaviti da čovjek koji krvari može izgubiti max 1,5 - 2 litre krvi, daj mi popis tih mrtvih (nemora pomenično) čija je krv bila prana vatrogasnim šmrkovima.
Znači, morali bi govoriti o stotinama.....

Ja ti kažem kako je bilo, a ti, kako sam kažeš, možeš pričati bez ograničenja, već smo to dokazali i vidjeli.

Nego, ko je tim tvojim svjedocima "pazio" na klavir tih 4,5 godina??

Jesi ženetina. "Pazili" su im oni Srbi što su ga prisvojili. Čemu ta stalna potreba da se skrene sa teme o pranju uica od srpske krvi?

U avgustu 1995 prale su se ulice od srpske krvi vatrogasnim kolima pre puštanja hrvatskih civila u gradove. To je naređeno iz vrhovne komande i to je jedan u nizu dokaza na hrvatskom vrhu organizovanog zločina. Osim usmenog, ja imam i pismeno svedočenje očevica hrvatske nacionalnosti, iz prve ruke preko e-maila iz februara 2006. Sinoć sam ponovo pročitao, nalazi se i dalje na Yahoo-ovom serveru i validan je dokaz budući da se radi o spontanoj ispovesti nakon dužeg vremena na oko 1,5 kucane strane.

Hrvatska jeste nacionalna država Hrvata, jer jim je to jedina zemlja koju imaju, ali su Srbi bili u njoj konstitutivan narod. I Bošnjaci bi mogli imati BiH kao nacionalnu državu, ali tada kao narod nisu još postojali; Bošnjaci kao narod postaju tek u periodu 1991-95 godine. A od koga su nastali, ili čiji su im preci svi znamo.

Ti si tototalno izgubljen. Jel ti sebe čitaš?:eek:

Hrvati nisu imali samo jednu zemlju - Hrvatsku, već su imali i drugu - Bosnu i Hercegovinu u kojoj su temeljni narod sa Srbima i Muslimanima.

Hrvati su dakle imali dvije države Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u od kojih su u Hrvatskoj temeljni narod a u BiH dijele suverenitet sa 2 naroda.

Muslimani po ustavu SR BiH i SFRJ itekako postoje kao narod ali SR BiH nije njihova nacionalna država. Položaj Muslimana u Bosni i Hrvata u Hrvatskoj nije jednak.

KONCENTRIRAJ SE.

Hrvati nisu imali samo jednu zemlju - Hrvatsku, već su imali i drugu - Bosnu i Hercegovinu u kojoj su temeljni narod sa Srbima i Muslimanima.

Hrvati su dakle imali dvije države Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u od kojih su u Hrvatskoj temeljni narod a u BiH dijele suverenitet sa 2 naroda.

Baš me zanima, po tvojoj računici, koliko su država imali Srbi?

Ti si tototalno izgubljen. Jel ti sebe čitaš?:eek:

Muslimani po ustavu SR BiH i SFRJ itekako postoje kao narod ali SR BiH nije njihova nacionalna država. Položaj Muslimana u Bosni i Hrvata u Hrvatskoj nije jednak.

KONCENTRIRAJ SE.

Hrvati kao narod imali su jednu nacionalnu državu, jer druge nisu mogli imati. Hrvati su imali BiH samo u vreme okupacije u vreme drugog svetskog rata, kada su napravili genocid nad Srbima i ostalima.
I da ponovim, Srbi su tada u Hrvatskoj bili konstitutivni zajedno sa Hrvatima, inače Hrvati ne bi nikada menjali zakon - to sam ti več objasnijo.

A muslimani ne mogu nikako da budu narod nego samo verska zajednica sa određenim pravima.

Nisi komentirao ostale stvari, tako da smatram da se bar u onima slažeš sa mnom.

Hrvati kao narod imali su jednu nacionalnu državu, jer druge nisu mogli imati. Hrvati su imali BiH samo u vreme okupacije u vreme drugog svetskog rata, kada su napravili genocid nad Srbima i ostalima.
I da ponovim, Srbi su tada u Hrvatskoj bili konstitutivni zajedno sa Hrvatima, inače Hrvati ne bi nikada menjali zakon - to sam ti več objasnijo.

A muslimani ne mogu nikako da budu narod nego samo verska zajednica sa određenim pravima.

Nisi komentirao ostale stvari, tako da smatram da se bar u onima slažeš sa mnom.

Ustav SR BiH jasno priznaje Muslimane sa velikim M kao narod jednakopravan Srbima i Hrvatima, koji tvori srpsko-hrvatsko-muslimansku državnu zajednicu Bosnu i Hercegovinu utemeljenu na jednakosti i ravnopravnosti tri naroda. SRH nije bila državna zajednica Srba i Hrvata već nacionalna država Hrvata. Da je bila isto šta i BiH, to bi pisalo u njenom ustavu.

Do sada nisi dao odgovor što je to ukinuto Srbima u Božićnom ustavu pa fino nabroji koja su to ustavna prava ukinuta Srbima. Da li je načelo rotacije, pravo na veto, nacionalni 50%-tni paritet u Saboru, srpski član predsjedništva...što?
Koliko je u Saboru SRH moralo biti Srba?
Nabroji imena srpskih članova hrvatsko-srpskog predsjedništva SRH?
Nemaš odgovora jer to nije postojalo.

Poslednja izmena:
Ustav SR BiH jasno priznaje Muslimane sa velikim M kao narod jednakopravan Srbima i Hrvatima, koji tvori srpsko-hrvatsko-muslimansku državnu zajednicu Bosnu i Hercegovinu utemeljenu na jednakosti i ravnopravnosti tri naroda. SRH nije bila državna zajednica Srba i Hrvata već nacionalna država Hrvata. Da je bila isto šta i BiH, to bi pisalo u njenom ustavu.

MUSLIMANI NE MOGU BITI NAROD. MOGU DA BUDU SAMO VERSKA ZAJEDNICA SA ODREĐENIM PRAVIMA. Da li igde u svetu postoji narod Muslimani, ili narod Katoliki. A to što je od tih muslimana kasnije nastao narod Bošnjaci, to je zato da bi se smanjio srpski narod, isto kao u Hrvatskoj, pokatoličenjem Srba pravoslavaca, a kasnije preimenovanjem svih Srba katolika u Hrvate. Največi intelektualci katolici ili muslimani koji su istraživali svoje poreklo došli su do toga da su im preci bili Srbi (Ivo Andrić, Meša Selimović , Emir Kusturica,..). Srbi pravoslavci su primali islam ili katoličanstvo zbog više razloga; neki zbog toga da ne bi izgubili svoj status u društvu i imanje, drugi jer su to veru zavoleli, treći jer su bili na silu pokatoličeni ili islamizirani itd. Znaći muslimani kao narod ne mogu da se tako definišu.

Do sada nisi dao odgovor što je to ukinuto Srbima u Božićnom ustavu pa fino nabroji koja su to ustavna prava ukinuta Srbima. Da li je načelo rotacije, pravo na veto, nacionalni 50%-tni paritet u Saboru, srpski član predsjedništva...što?
Koliko je u Saboru SRH moralo biti Srba?
Nabroji imena srpskih članova hrvatsko-srpskog predsjedništva SRH?
Nemaš odgovora jer to nije postojalo.

Več sam ti rekao, da je Srbima ukinuto konstitutivno pravo menjanjem ustava u kome se izbacuje "zajedno sa Srbima" u ostale narode. Nego ti meni nisi odgovorio, ZAŠTO SU HRVATI MENJALI ZAKON, AKO SRBI PO TVOME NISU BILI KONSTITUTIVNI. ZAŠTO SU GA MENJALI?

MUSLIMANI NE MOGU BITI NAROD. MOGU DA BUDU SAMO VERSKA ZAJEDNICA SA ODREĐENIM PRAVIMA. Da li igde u svetu postoji narod Muslimani, ili narod Katoliki. A to što je od tih muslimana kasnije nastao narod Bošnjaci, to je zato da bi se smanjio srpski narod, isto kao u Hrvatskoj, pokatoličenjem Srba pravoslavaca, a kasnije preimenovanjem svih Srba katolika u Hrvate. Največi intelektualci katolici ili muslimani koji su istraživali svoje poreklo došli su do toga da su im preci bili Srbi (Ivo Andrić, Meša Selimović , Emir Kusturica,..). Srbi pravoslavci su primali islam ili katoličanstvo zbog više razloga; neki zbog toga da ne bi izgubili svoj status u društvu i imanje, drugi jer su to veru zavoleli, treći jer su bili na silu pokatoličeni ili islamizirani itd. Znaći muslimani kao narod ne mogu da se tako definišu.

Ček malo ti negiraš da su u SFRJ Muslimani sa velikim M bili ustavno priznati narod SFRJ i SRBiH.:hahaha:

Popis stanovništva 1961. Vitalna, etnička i migraciona obeležja. Knjiga I. Savezni zavod za
statistiku, Beograd, 1970.
Upute:
"Musliman kao podatak o
narodnosti, znači etničku, a ne versku pripadnost. Taj odgovor upisuju samo
lica jugoslovenskog porekla koja se smatraju Muslimanima u smislu etničke
pripadnosti. Prema tome, odgovor Musliman ne treba da upisuju pripadnici
nejugoslovenskih narodnosti, kao sto su Šiptari, Turci, kao ni Srbi, Hrvati,
Crnogorci, Makedonci i drugi koji se smatraju pripadnicima islamske verske
zajednice...
S obzirom da odgovor Musliman označava etničku, a ne versku
pripadnost, taj odgovor mogu da upišu i lica bez vere, ako smatraju da
pripadaju toj etničkoj grupi."
8

VERSKA ZAJEDNICA.:hahaha:

Več sam ti rekao, da je Srbima ukinuto konstitutivno pravo menjanjem ustava u kome se izbacuje "zajedno sa Srbima" u ostale narode. Nego ti meni nisi odgovorio, ZAŠTO SU HRVATI MENJALI ZAKON, AKO SRBI PO TVOME NISU BILI KONSTITUTIVNI. ZAŠTO SU GA MENJALI?

Ustav je u oktobru 1990. mijenjala i Srbija, kao što su ga mijenjale i sve sfrj-republike. Ustav Hrvatske je promijenjen potpuno u skladu sa zakonom, promijenio ga je Sabor, prilikom toga u Saboru su sjedili i zastupnici - etnički Srbi. Da su Srbi imali kao konstitutivan narod ustavno pravo veta za vitalni nacionalni interes(to pravo imaju sada u BiH) - onda bi uložili veto na donošenje Božićnog ustava te taj ustav ne bi mogao biti donešen ili bi bio donešen protuzakonski. Budući da ustav SRH nije Srbima davao apsolutno nikakvo pravo veta, niti im je ustav davao ikakav zagarantirani paritet u Saboru, niti je ustav poznavao ikakvog Srbina člana dvočlanog predsjedništva Hrvatske, time je Božićni ustav donešen potpuno legalno i u prisustvu zastupnika hrvatske, srpske i drugih nacionalnosti u Saboru.

Poslednja izmena:
Ček malo ti negiraš da su u SFRJ Muslimani sa velikim M bili ustavno priznati narod SFRJ i SRBiH.:hahaha:

Popis stanovništva 1961. Vitalna, etnička i migraciona obeležja. Knjiga I. Savezni zavod za
statistiku, Beograd, 1970.
Upute:
"Musliman kao podatak o
narodnosti, znači etničku, a ne versku pripadnost. Taj odgovor upisuju samo
lica jugoslovenskog porekla koja se smatraju Muslimanima u smislu etničke
pripadnosti. Prema tome, odgovor Musliman ne treba da upisuju pripadnici
nejugoslovenskih narodnosti, kao sto su Šiptari, Turci, kao ni Srbi, Hrvati,
Crnogorci, Makedonci i drugi koji se smatraju pripadnicima islamske verske
zajednice...
S obzirom da odgovor Musliman označava etničku, a ne versku
pripadnost, taj odgovor mogu da upišu i lica bez vere, ako smatraju da
pripadaju toj etničkoj grupi."
8

VERSKA ZAJEDNICA.:hahaha:

Reci mi šta je to etnička pripadnost? Da li su muslimani u BiH bili za vreme Jugoslavije narod? Rekao sam ti zašto su komunisti odvajali Srbe muslimane od Srba pravoslavaca - da bi se smanjio srpski narod; i ne samo komunisti, nego i ranije Austrougarska.

A to kako su komunisti definisali muslimane u BiH, za mene ne znaći ama baš ništa. Činjenice su da muslimani u BiH postaju narod 1991-95 godine. A rekao sam ti od koga su nastali. To i činjenice govore.

Ustav je u oktobru 1990. mijenjala i Srbija, kao što su ga mijenjale i sve sfrj-republike. Ustav Hrvatske je promijenjen potpuno u skladu sa zakonom, promijenio ga je Sabor, prilikom toga u Saboru su sjedili i zastupnici - etnički Srbi. Da su Srbi imali kao konstitutivan narod ustavno pravo veta za vitalni nacionalni interes(to pravo imaju sada u BiH) - onda bi uložili veto na donošenje Božićnog ustava te taj ustav ne bi mogao biti donešen ili bi bio donešen protuzakonski. Budući da ustav SRH nije Srbima davao apsolutno nikakvo pravo veta, niti im je ustav davao ikakav zagarantirani paritet u Saboru, niti je ustav poznavao ikakvog Srbina člana dvočlanog predsjedništva Hrvatske, time je Božićni ustav donešen potpuno legalno i u prisustvu zastupnika hrvatske, srpske i drugih nacionalnosti u Saboru.

JOŠ MI NISI ODGOVORIO, ZAŠTO SU HRVATI IZBACILI REČENICU "ZAJEDNO SA SRBIMA" I UBACILI JE U OSTALE NARODE.

Poslednja izmena:
Reci mi šta je to etnička pripadnost? Da li su muslimani u BiH bili za vreme Jugoslavije narod? Rekao sam ti zašto su komunisti odvajali Srbe muslimane od Srba pravoslavaca - da bi se smanjio srpski narod; i ne samo komunisti, nego i ranije Austrougarska.

A to kako su komunisti definisali muslimane u BiH, za mene ne znaći ama baš ništa.[/B] Činjenice su da muslimani u BiH postaju narod 1991-95 godine. A rekao sam ti od koga su nastali. To i činjenice govore.

Komunistički ustav SRH ti je Sveto Pismo kad su Srbi u pitanju, ali komunistički ustav SR BiH i svi ostali zakoni SFRJ koji Muslimane priznaju kao narod - za tebe ne znače da citiram "ama baš ništa".

Koji debakl.:klap:

Doduše, bilo je samo pitanje vremena kad ćeš sam sebe pokopati. Ako imaš imalo časti nećeš se više javljati na ovu temu.

Komunistički ustav SRH ti je Sveto Pismo kad su Srbi u pitanju, ali komunistički ustav SR BiH i svi ostali zakoni SFRJ koji Muslimane priznaju kao narod - za tebe ne znače da citiram "ama baš ništa".

Koji debakl.:klap:

PA KAO ŠTO SI TI REKAO NI SFRJ NIJE DEFINISALA MUSLIMANE KAO NAROD NEGO KAO ETNIČKU PRIPADNOST!

MUSLIMANI SU KAO NAROD POSTALI TEK 1991-95 GODINE. Ako imaš neke drugačije dokaze, daj mi jih!

Doduše, bilo je samo pitanje vremena kad ćeš sam sebe pokopati. Ako imaš imalo časti nećeš se više javljati na ovu temu.

:hahaha: Najbolji komentar koji možeš da daš.

JOŠ MI NISI ODGOVORIO, ZAŠTO SU HRVATI IZBACILI REČENICU "ZAJEDNO SA SRBIMA" I UBACILI JE U OSTALE NARODE.

I DA PONOVIM: NI JEDAN HRVAT NIJE PROGNAN IZ SRBIJE! ZA RAZLIKU SRBA, KOJI SE MOŽE MERITI STOTINAMA HILJADA PROGNANIH IZ HRVATSKE.

lepoje što su se ovaj hrvat i ovaj cincarin udružili ovde, da nam dokažu da hrvati nisu zločinački narod. Nego, dal bi ster mogli da nam objasnite, i kog su razloga hrvati ubli sve Srbe redom u Mačvi 1914, a iz oig drugog razloga su isto hrvati klali srpsku decu od 41 do 45 godine.

Kažeš da nisi srpska inkarnacija Ante Pavelića. Pronađi ovakve Pavelićeve izjave na račun Srba.

Ajde??

Ako možemo predpostaviti da čovjek koji krvari može izgubiti max 1,5 - 2 litre krvi, daj mi popis tih mrtvih (nemora pomenično) čija je krv bila prana vatrogasnim šmrkovima.
Znači, morali bi govoriti o stotinama.....

Ja ti kažem kako je bilo, a ti, kako sam kažeš, možeš pričati bez ograničenja, već smo to dokazali i vidjeli.

Nego, ko je tim tvojim svjedocima "pazio" na klavir tih 4,5 godina??
Ако већ волиш рачунице:

Svjedocenja prezivjelih etnickog ciscenja Zapadne Slavonija za vrijeme zlocinacke akcije hrvatskih oruzanih snaga "Bljesak"

Prvog maja 1995. godine, na srpsku oblast Zapadna Slavonija koja je bila sastavni dio Republike Srpske Krajine i pod zastitom UN-a (Sektor Zapad), hrvatske oruzane snage izvrsile su agresiju pod nazivom "Bljesak".
Srpski narod Zapadne Slavonije kojeg su snage UN-a ostavile na milost i nemilost hrvatskim agresorima, u zbjegovima je krenuo prema mostu na rijeci Savi kako bi se spasio u sigurnu Republiku Srpsku. Na tuznom putu smrti, hrvatske snage granatirale su izbjeglicke kolone i zasipale ih avionskim bombama, mlado i staro, zene i djeca ubijani su svim raspolozivim sredstvima. Ranjenici su gazeni tenkovima, streljani, klani nozevima a poslije masakra, hrvatske jedinice uklonile su tijela pobijenih bagerima i oprale cestu smrkovima vatrogasnih kola.

U ovom zlocinackom poduhvatu, hrvatske oruzane snage ubile su 283 osobe srpske nacionalnosti i sa podrucja Zapadne Slavonije protjerale oko 15.000 Srba.

link

Просечан човек има око 5,5L крви. При тешким ранама као што је рецимо пуцање a. femoralis, човек у 15 минута губи око 2/3 крви што је преко 3,5L крви.

283 пута 3,5 и долазимо до цифре од око 1000L крви тј. једног кубика.
Замисли сад једну коцку од 1mX1mX1m и разбиј је... колики пречник ће направити разливена крв?

Зар теби који си учествовао у тим злочинима морам да цртам?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back