Ne znam dali ........ kako doneti takvu odluku?
Brate jogurte!
Kakvu god da doneseš odluku biće mnogo trenutaka kroz život kada ćeš sebi reći, "Pogrešio sam. Trebao sam odabrati onu drugu varijantu."
Idealno rešenje ne postoji. Nije moguće odabrati kroz život samo ono lepše od svih mogućih izbora i hujiti kroz život uvek nasmejana i bezbrižna lica.
Nijedna varijanta, ma koliko da ih postoji, nije pogrešna sve dok je osoba bira sama svojom odlukom i svojom voljom. To znači, da je svaki izbor dobar sve dok ga činiš tako da bude u skladu sa tvojim shvatanjima i poimanjima života i njegove svrhe. Moguće je da će ona druga varijanta biti bolja i životno ispravbnija ali ako za nju nisi spreman onda neće biti bolja i za tebe.
Karijera? Knjige? Hobiji? i sve drugo zna da povuče ljude u mladim godinama da i ne primete život. Jednog trenutka se probude a da nisu ni primetili da su odjednom sami. Nemaju gde, nemaju skim. Društvo, izlasci, partiji, sastanci, važnost na položajima odjednom nestane kao teška grmljavina i okreneš se oko sebe shvatajući da više nikoga nije briga ni ko si bio ni šta si radio a ti sebi kažeš, Ala sam suludo živeo u magli...
Sa druge strane, možeš imati i brak i porodicu pa pre ili kasnije deca brže prohuje kroz život roditelja nego što se roditelj opasulji, tako da dvoje opet ostaju sami.
Jedno je sigurno: Većina ljudi dodje na ovaj svet sa izvesnim unutarnjim blokadama kojih nisu ni svasni pa načine izbor životne situacije ne zato što su ga stvarno voleli nego zato što nisu imali kompletniju sliku razumevanja i sebe i života.
Ako ćemo gledati život na jedan neutralniji način možemo se zapitati: Zašto su u ovom svetu kreirani i muškarac i žena? Sigurno je da postoji razlog. Taj pravi razlog jeste da u svojoj zajednici uče ljubav. Da u zajedničkom životu uče od sebe davati drugoj osobi i da te druge osobe primaju ljubav. U tom procesu učenja ljubavi i podizanja njegovog kapaciteta u sebi mi ostvarujemo sebe i približavamo se životnom cilju.
To što neko veruje ili ne veruje u ljubav nikako ne znači da ljubav ne postoji. Ona sigurno postoji ali možda još nije ušla u srce onoga koji u nju ne veruje.
Drugi možda vide ljubav samo kao seksualni odnos dvoje raznopolnih ili istopolnih - po potrebi pojedinaca. Ipak, seks bi trebao da bude samo jedan od načina manifestacije ili ispoljavanja ljubavi ali nikako kao cilj. Deca bi takodje trebala da budu plod uzajamne ljubavi dve osobe a nikako društvena ili religijka obaveza. Ne radjaju svi iz ljubavi ali to je problem svakog ponaosob. Svako meri i živi prema svojim unutarnjim mogućnostima.
Ako je neko jednom otvorio sebe dovoljno i osetio punu ljubav i njenu blagodet taj više neće moći da prihvata bilo šta ispod nivoa ljubavi za kakvu je dorastao. Neće moći u brak bez ljubavi u intimne odnose bez ljubavi, da ima decu bez ljubavi ali neće moći ni da radi bez ljubavi prema poslu niti će moći reći komšiji "dobor jutro" a da u to ne uključi i ljubav.
Jednostavno, svako mora a jedino tako i može živeti sebe u dosegnutom stanju svesti i ljubavi. Drugačije je nemoguće.
Budući da si se izjasnio kao osoba koja se interesuje i za duhovnu stranu života onda zašto ne bi pokušao da postaviš pitanje sveprisutnom Božanskom Glasu koji ti može pomoći da sebe i svoju siotuaciju bolje sagledaš, razumeš i doneseš ispravniju i smireniju odluku koja će zadovoljiti malo više i malo bolje tebe samog iznutra. Taj Božanstveni Glas je na raspolaganju svakom ljudskom biću nezavisno od boje kože, od religije ili ateizma, od uzrasta ili pola... Taj Božanstveni Glas bolje pozna svakog od nas nego što mi sebe poznajemo i sigurno može da pomogne. On nikada nikome ništa ne nameće i nikada neće reći da je nešto bolje ili gore već će samo pomoći da osoba bolje sagleda sebe i razume svoje stvarne i dubinske potrebe. Odnosno, taj Božanski Glas će usmeriti u onom pravcu u kojem si i sam došao u ovaj život. Kako pre ulaska u ovaj život svako od nas postavi sebi odredjeni plan i cilj šta treba naučiti, odraditi, doraditi i postići na putu sveukupnog duhovnog razvitka to će ti biti pomognuto da načiniš ispravniji izbor. Ukoliko se usmeriš u prtavcu svog izbora, iako on sada možda nije isplivao u tebi, sigurno je da ćeš se kretanjem u tom pravcu osećati ispunjenijim, srečnijim i svrsishodnijim pa makar da je taj izbor teži od svih mogućih.
Život ima svoju skrivenu veličanstvenost. Da nije tako Mašinovodja bi se osećao nesrećnim na svom poslu, čistač ulica bi izvršio samoubistvo a svedoci smo da se oni jednako raduju životu baš kao i svi drugi ljudi. Oni što imaju po nekoliko dece čupali bi sebi kosu sa glave od straha kako da zbrinu svu decu....
Dakle, potreži svoje pravo mesto u životu i živi ga punim plućima pa makar sutra imao i desetoro dece.
Lično ne verujem da ljudi samotnjaci jesu srećmiji od onih drugih ali nikako ne znači da su nesrećni u svojim izborima.
Evo jedne lagane duhovne vežbe koju svako može probati kada ima bilo koju dilemu ili životni problem, poteškoći, tugu, žalost ili čak šta više možda ima dve simpatije pa nezna sa kojom će u brak....
Sedi na stolici uspravno, zatvori oči, udahni nekoliko puta duboko i pevuši nekoliko minuta ono ime ili reč koja je tebi na neki način sa izvesnim svetim značenjem. (Ja to redovno činim u svojim duhovnim vežbama koristeći reč HU (hju) koja se smatra svetim i drevnim imenom Boga. Ali, ti ili bilo ko drugi ko ima potrebe može odabrati reč po svom shvatanju.) Postavi pitanje na koje bi želeo odgovor i onda idi na spavanje. Ujutru zabeleži san ili osećaj kojeg imaš. U toku dana zabeleži dogadjaje ili situacije koje iskrsnu. Uveče pogledaj svoje snove i dnevne dogadjaje da vidiš da li su dali nekakav odgovor. Ponovi postupak nekoliko dana pa čak i celu nedelju ako je potrebno.
Nekima treba više vremena zato što nisu pripremljeni na ovakav postupak pa njihov um ima otpor da propusti ovakve informacije sa viših nivoa - senzor uma zna da blokira snove i poruke ili ih scramblije u simboliku.
Kakav god da izbor neko načini ako se ne oseća zadovoljnim i srećnim sa izborom sigurno ga nije načinio u skladu sa svojim dubokim potrebama i uvek će biti na ivici nezadovoljstva. U protivnom, imaćemo smirenu osobu nezacisno da li je sama ili ima celu četu u kući.
Uživaj.