Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lamar :zcepanje:

Ja nešto nisam osetila Doplera u knjizi koliko mi je malo smetala suvoparnost. U jednom trenutku sam imala osećaj da stvarno čitam oglase za prodaju kuću ( da ironija bude veća, u isto vreme smo i mi prodavali stan).
Ali svakako mi se svidela knjiga. Ako se sećam dala sam joj 4 od 5 zvezdica

Brljavim s čitanjem opasno

Ja sam zaboravila koliko sam bila oduševljena ovom knjigom odmah posle čitanja. Međutim kasnije je oduševljenje malo splaslo, pa je na kraju godine dobila 4. Dopler je i meni bio neizbežna asocijacija, ali sva sreća pa mi nije palo na pamet poređenje Slovenije, Norveške i nas. A sad kad pomislim... bolje da ne mislim.
A sigurno je interesantno kad čitaš o nečemu kroz šta i sama prolaziš.
Kuća, Ivana Đilas Booka, 190 str.
To mi daj !!! Zanimljivo, inteligentno, aktuelno o ljudima i vremenu sa kojima i u kom živimo i koje poznajemo.

Divno su o ovoj knjizi već pisali Moonlight https://forum.krstarica.com/showthread.php/714292-Biblioteka-3?p=36015629&viewfull=1#post36015629
i Miljenko Jergović https://www.jergovic.com/subotnja-matineja/tranzicijski-horor-kako-prodajom-kuce-spasiti-zivot/
Ja svakako ne bih mogla bolje. Ja ću samo da joj dam najvišu ocenu jer mi je pružila uživanje, razveselila me, rastužila, iznervirala, zabrinula, pustila me da živim s junacima sve do za mene neočekivanog, ali primerenog "doplerovskog" kraja.

I ja nikako da se ustalim sa čitanjem nečega, ništa mi ne prija. Počela Dok ljuštim luk, pa mi se ne čita, pa onda Albaharija, on piše ni o čemu, ni to mi se ne da, Mračna mesta, mnogo mračno.
U petak sam tražila u biblioteci Škvoreckog, Bekstva Lide Barove, da se nadovežem na Bazduljevu Lutku od marcipana i biblioekarka me ubeđuje da nema, da je na čitanju. Ja pogledam posle kad sam došla kući u elektronskom katalogu, stoji da je u mojoj biblioteci slobodan primerak. Možda je neko izdao pa nije uneo u katalog, ne znam kako tačno to funkcioniše, jer knjige nemaju bar kodove kao u Gradskoj, nego se ručno unosi. Ali pre će biti da ova nije znala da nađe. Jer sve vreme je mrljmljala: Lida Barova, Lida Barova.... pa knjiga sigurno nije zavedena pod Lida Barova, jer se zove Bekstva L.B. Moraću da odem kad radi moja bibliotekarka. Već se jednom desilo da mi neko drugi nije našao, a ona posle jeste. A knijga nije izdavana mesecima.
Zato mi se ništa i ne čita jer sam se naoštrila na Škvoreckog.

Poslednja izmena:
U petak sam tražila u biblioteci Škvoreckog, Bekstva Lide Barove, da se nadovežem na Bazduljevu Lutku od marcipana i biblioekarka me ubeđuje da nema, da je na čitanju. Ja pogledam posle kad sam došla kući u elektronskom katalogu, stoji da je u mojoj biblioteci slobodan primerak. Možda je neko izdao pa nije uneo u katalog, ne znam kako tačno to funkcioniše, jer knjige nemaju bar kodove kao u Gradskoj, nego se ručno unosi. Ali pre će biti da ova nije znala da nađe.
А у Нишу кад не могу да пронађу књигу кажу да је однета на повезивање. :hahaha:

Žao mi je što su naši postovi zapretili da razore skladnu zajednicu okupljenu na ovom delu foruma.
Ujedno se izvinjavam što nisam shvatila vaše interne šale, pa sam stoga ispala nepristojna.
Ja to nisam rekla, ali, slažem se da je nepristojno pričati o sebi u superlativu. Lepše zvuči kad to čini neko drugi umesto nas.
Elem, idućeg meseca sam u tvom gradu na ekskurziji, pa, ako budem imala više sreće nego s Kventinom, mogle bi da se sretnemo. Možda promeniš mišljenje o meni. Naravno, ukoliko želiš... ;)

Na kratko da se javim da ne bude da sam ignorisala pitanje. Iz istraživačkih pobuda čitam Kineze. Obrati pažnju kakav graničnik za stranice imam, igrom slučaja.
IMG_20200310_001706498~2.jpg

Prilozi

• IMG_20200310_001706498~2.jpg
    IMG_20200310_001706498~2.jpg
    59 KB · Pregleda: 7
Ја читам поново Гомбровичев Дневник. Изванредна књига, мада се са неким његовим виђењима не слажем.
Антигона, шта ти читаш?
Три књиге могу да издвојим које су ме протеклу деценију-две излуделе (ако тако може да се каже), које су по мом укусу:

Дневник, Витолд Гомбрович
Јемељан Пугачов, Вјачеслав Шишков
Књига неспокоја, Фернандо Песоа
(Редослед је произвољан.)
Zaboravila sam da te citiram. Gornji post je odgovor na tvoje pitanje.

Ja to nisam rekla, ali, slažem se da je nepristojno pričati o sebi u superlativu. Lepše zvuči kad to čini neko drugi umesto nas.
Elem, idućeg meseca sam u tvom gradu na ekskurziji, pa, ako budem imala više sreće nego s Kventinom, mogle bi da se sretnemo. Možda promeniš mišljenje o meni. Naravno, ukoliko želiš... ;)
Meni je ova naša konverzacija postala klinačka i nepotrebna, ali da ne bih ignorisala tvoje reči, moram nešto da napišem, a najlakše će biti da preciziram ono što sam ranije napisala.

Nemam običaj da ispod postova stavljam ove lajkove, je l’ te, ili kako se već zovu znaci kojima podržavamo ono što drugi imaju da kažu.
To ne znači da mi se ne sviđa šta pišete. Naprotiv, čitam i odobravam svako mišljenje koje se iznese u vezi sa pročitanim i nepročitanim knjigama. Ipak je utisak ponet iz knjiga dragoceno, lično iskustvo koje treba poštovati.
Moji stavovi o čitalačkim navikama su izneti ovim postom, a kao što se da primetiti, ni ovde ne glorifikujem sebe, pa me čudi tvoj refleks (refleks bivšeg moderatora) da mi staviš do znanja kako ste na ovom delu foruma bili “kao jedno” te da, ako mi se ne sviđa ono što pišete, imam neke opcije, levo, dole, etc, etc...

Što se tiče našeg susreta, to ne mogu da obećam.
Ekskurzije se odvijaju u vreme Uskrsa, a kako najčešće u to vreme negde putujem, ne mogu garantovati da ćemo se sresti u vreme kad budeš u mom gradu sa svojim đacima.

Poslednja izmena:
Ja sam usred čitanja Ficdžeralda (''Nežna je noć'', Arete) i utisak je zasad osrednji, kao i kod Getsbija tj. sviđa mi se malo više nego Getsbi jer ovde ima više opisa, prikaza unutrašnjeg stanja junaka i slično. Prehladila su mi se deca, pa tako i ja, u nedelju sam ponovo postala tetka (moj brat dobio sina), a potom ceo dan imala napade (izgleda da se pokrenulo neko kamenče u bubregu, sklona sam tome), spremam Ogijev 5. rođendan tj. nadam se da ćemo se oporaviti do vikenda.
Bila sam počela i ''Marsovsku princezu'' Edgara Rajsa Barouza (Dereta), ali je Ogi oborio punu šolju kafe koja je stajala na stočiću gde i knjiga, lepo se natopilo sve, tako da razmišljam da ga se odreknem preko novina :zcepanje: Elem, osušila se dosad valjda, pa ću moći da nastavim.

Elefteria, kod tebe je baš uzbudljivo. I lepo i manje lepo. Sve užvancije s malom decom :lol:

Ajd' da opet pitam..Jel Lebovic pominjao kabalu u knjizi?
Jeste pominjao. Izučavao je Kabalu. Ne mogu da se setim detalja, ali znam da se interesovao.
Narodno pozorište u Somboru je postavilo na repertoar Semper idem. Nadam se da će gostovati u Beogradu i da ću na vreme saznati i nabaviti karte, jet bih baš volela da vidim predstavu jer mi se knjiga mnogo svidela.

Ja sam usred čitanja Ficdžeralda (''Nežna je noć'', Arete) i utisak je zasad osrednji, kao i kod Getsbija tj. sviđa mi se malo više nego Getsbi jer ovde ima više opisa, prikaza unutrašnjeg stanja junaka i slično. Prehladila su mi se deca, pa tako i ja, u nedelju sam ponovo postala tetka (moj brat dobio sina), a potom ceo dan imala napade (izgleda da se pokrenulo neko kamenče u bubregu, sklona sam tome), spremam Ogijev 5. rođendan tj. nadam se da ćemo se oporaviti do vikenda.
Bila sam počela i ''Marsovsku princezu'' Edgara Rajsa Barouza (Dereta), ali je Ogi oborio punu šolju kafe koja je stajala na stočiću gde i knjiga, lepo se natopilo sve, tako da razmišljam da ga se odreknem preko novina :zcepanje: Elem, osušila se dosad valjda, pa ću moći da nastavim.
:zcepanje::zcepanje::zcepanje:
Kako si me slatko nasmejala :D

Hvala Bi.:) U knjizi koju sad citam pise da je Djordje, vec kad se naslucivalo da ce Hitler progoniti Jevreje,
poceo da proucava Kabalu da bi saznao sta se desiti i sta ih ceka i da se spasu ako mogu pa je isao kod nekog čiče, Jevrejina da ga poduci ali ovaj je bio prestar pa je odustao. Inace, njegov deca po ocu Josif
(koji je umro pre nego sto se Djordje rodio) bilo je kabalista i iscelitelj ali i skitnica. Tako se i on kao mlad zainteresovao za to ali kao sto rekoh ubrzo je to ostavio. 20-ak godina kasnije ponovo je poceo da je proucava ali vrlo kratko.
Medjutim, jednom su kod njega bili na rucku glumica Sibina Mijatovic, zena Cvijetina Mijatovica i Hajrudin Krvavac
i on kao iz sale, po Sibinoj molbi, pocne da joj gleda u brojeve,da sabira, racuna i kaze joj da ima jos 3 dana zivota. Svi su se salili i smejali na to, ali ona je posle 3 dana stvarno poginula u saobracajnoj nesreci :eek: Posle toga Djordje
je sve knjige o Kabali poklonio biblioteci.
Inace nisam znala da je on bio scenarista filmova "Most'', ''Valter brani Sarajevo'', ''Partizanska eskadrila"

Interesantna ti ta knjiga, svašta si pročitala. Baš zanimljive činjenice. Sad kad si pomenula tog starog čiču, setila sam se da je išao i nosio mu nešto, neku hranu, pare, ne sećam se. Ja jako malo zapamtim iz knjiga koje čitam. Nekad neki detalj, nekad atmosferu, uglavnom znam da li mi je bilo lepo dok sam čitala, da li sam uživala ili mi je nešto smetalo. Sad s tom kabalom mi se mota po glavi nešto, ali nikako da ga skupim da znam tačno šta.
Lebović je i bio prvenstveno scenarista. Semper idem je možda jedini roman, a nije ga valjda ni završio. I toga se sve nešto sećam kao kroz maglu. Verovatno je neko ovde pisao.

Bi, ako budes u prilici uzmi knjigu iz biblioteke ''Čuvarkuće - udovice pisaca'' , Aleksandar Djuričić, Samizdat.
Lagana je knjiga, brzo se cita (mada ne bi trebalo ni prebrzo da bi ponesto ostalo u glavi), mada i ja imam taj problem
sto malo zapamtim od procitanog. To mi je zao jer uvek ima nesto zanimljivo u knjigama, a malo toga zapamtim i/ili lako zaboravim. :roll:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back