Antigon@
Elita
- Poruka
- 16.981
To je stvar senzibiliteta.
Ne osuđujem tvoj stav.
Ne osuđujem tvoj stav.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Можда би те интересовао и Атлас псеудомитологије, где Басара одговара на Љушићеве оптужбе да је изврнуо историју. Љушић се баш био примио...Početak bune protiv dahija – Svetislav Basara, Dereta 340 str, 8/10
https://dereta.rs/1a7b7e12-be4c-45fa-af2f-5dbfa82bca1b/Pocetak-bune-protiv-dahija.aspx#.XjX8p9ThArg
Ovo je Radina preporuka. Jako mi se svidela. Volim ja Basarine kolumne, ali svojevremeno sam batalila njegovu Famu o biciklistima pa sam bila skeptičlna kako će mi se dopasti neka druga njegova knjga. Vidim da nije bilo mesta bojazni.
„NAJNOVIJI BASARIN ROMAN DONOSI NAM SARKASTIČNO - IRONIČNU SAGU O PROKLETSTVU SRPSKOG NARODA...
Obuhvatajući period od Prvog srpskog ustanka do današnjih dana. Prikazivanjem najznačajnijih ličnosti tog perioda (od Karađorđa, Vuka Stefanovića Karadžića, Napoleona, Miloša Obrenovića, preko Nikole Pašića, D. D. Apisa, pa sve do Dobrice Ćosića, Đilasa, Miloševića, Koštunice, Đinđića i Tadića) i karikiranjem njihovih usuda i sudbina, Basara nam na lucidan način nudi katkad dramatično bolne, a katkad urnebesno duhovite odgovore na pitanje zašto smo ovakvi kakvi smo, kako se to vidimo mi, a kako nas vide drugi, zašto nas Evropa i svet neće iako više od tri veka sanjamo taj isti san...
Basara će vas naterati da se nasmejete kolektivnoj srpskoj i svojoj ličnoj tragediji... I da se dobro zamislite šta uraditi sa svojim životom u ovoj i ovakvoj Srbiji, viševekovnoj Zemlji Dembeliji...“
Ner bih imala šta da dodam ili oduzmem ovoj Deretinoj recenziji... Osim.
Osim primedbe da je deo o turskim vremenima (koji čini oko ¾ knjige) daleko maštovitiji i „književniji“ od ostatka knjige koji nekako suvoparno govori o periodima bližim današnjem vremenu.
Бака ће га бранити...Kakvo lepo ime, Ranko
Kako će se Ranko izboriti sa svim tim Lavovima, Vukovima...Teama, Deama...![]()
Jao, ja tako Pavica.Ja imam neki animozitet prema Basari..Ne kazem da su njegove knjige lose, ne mogu da sudim ako ih nisam procitala
ali imam neki otpor prema njemu pa me valjda ni njegove knjige ne privlace..
Не свиђа се ни мени.Ja imam neki animozitet prema Basari..Ne kazem da su njegove knjige lose, ne mogu da sudim ako ih nisam procitala
ali imam neki otpor prema njemu pa me valjda ni njegove knjige ne privlace..
mnogi pisci njegove generacije, uglavnom se samo razmeće pretencioznim muzičkim ukusom....
...samo gomila opštih mjesta i klišea.
... da je život prekratak da se pročitaju i sve dobre knjige.
Dobra opaska.To što Basaru interesuju pitanja društva i istorije nije moralo da bude problem, ali on je s godinama izgleda poželio da postane pristupačan sve široj publici, iscrpljivao se u kolumnističkoj dnevno-političkoj efemeriji i, konsekventno, udaljavao se od ozbiljne književnosti.
Možda sam snob, ali ja ne volim kad pisci pišu za novine. Oni bi trebalo i sami sebe da doživljavaju kao elitnu vrstu i da se trude da pišu stvari koje će imati neku vrijednost i za 100 godina, a ne kolumne koje će za sedam dana valjati samo za kore od krompira.
Ja skoro pročitala Kutiju za pisanje. Čitala moja ćera, pa rekoh i ja da pročitam. Nije tako loše, mada, ne volim baš taj stil. Volim bre radnju, kad pročitam da znam šta sam pročitala.Jao, ja tako Pavica.
Ne bih ti uzela nesto njegovo da citam pa makar... jedino bas da sam na pustom ostrvu![]()
Огради се! Нисмо сви овде инфериорни у односу на Квентина што се квалитета литературе тиче.Ja ipak rado čitam Basaru. Sviđa mi se njegov sarkazam. Sviđa mi se i ovaj Saša Ilić. Ipak je Kventin prestrog za nas, prizemne čitaoce.![]()
Ja skoro pročitala Kutiju za pisanje. Čitala moja ćera, pa rekoh i ja da pročitam. Nije tako loše, mada, ne volim baš taj stil. Volim bre radnju, kad pročitam da znam šta sam pročitala.
Juče sam kupila novog Bakmana, Uznemirene ljude. Odnese komšinica da čita, ja za vikend nisam tu.
PS Kventine, u subotu sam u Sarajevu. Uplatila sam vikend za muža i mene, 6. marta nam je godišnjica. Mogli bi da se vidimo ako ponovo ne ideš kod tašte...
Nego, padaće kiša, kako i uvek kad mm pođe negde sa mnom...![]()
Znala sam da od susreta nema ništa, nego, nada poslednja umire...A kako da se vidimo kad se tebi sviđa kako piše Saša Ilić? Zezam se, naravno, ali imam neke obaveze ovaj vikend, nažalost.
Fino se vi provedite, mada ne znam baš šta da vam preporučim po ružnom vremenu u Sarajevu. Ako tražiš knjige, solidna knjižarica je Buybook, od tržnog centra BBI prema obali Miljacke.
Огради се! Нисмо сви овде инфериорни у односу на Квентина што се квалитета литературе тиче.![]()
Neka zvučim i neskromno, ali ni ja se ni pred kime ne osećam inferiorno kad je književnost u pitanju.
Žao mi je što su naši postovi zapretili da razore skladnu zajednicu okupljenu na ovom delu foruma.Znala sam da od susreta nema ništa, nego, nada poslednja umire...Ma, kakva kupovina knjiga, ja sam već nakupovala sve što sam želela i sto nisam.
Danas stiglo i Vreme čuda. Sad, kad sam komlpletirala Pekića, mogla bih i da ga pročitam. Duša me boli za ono Zlatno runo, zatrpano, a evo, stiže mi nova jubilarna nagrada na jesen...
Pojedini nikad neće shvatiti šalu.Na ovoj temi smo se nekad svi razumeli, bili smo kao jedno. Bili smo kao kod svoje kuće. Kome se nije dopadao naš način, imao je dole desno, iza ćoška, mesto da se istakne... Ovde smo svi bili jednaki, iako različiti. Vremena se menjaju, ljudi takođe. Ja sam stara da se menjam, izvinite ako sam nekog uvredila, a izgleda da jesam. Ima ovde još superiornih pa se ne javljaju, valjda iz pristojnosti. Znaju oni da mi znamo koliko vrede. Pozdrav.
![]()