Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E, ljudi, da vam ispričam šta mi se danas desilo, kao u stara dobra vremena kad smo ovde "kafenisali".
Utrčim u bus kod opštine NBG i sednem na ono naopako mesto, naspram dva čoveka. Kad malo bolje pogledam, preko puta mene Muharem Bazdulj.
Kuca poruku na telefonu, sav se zaneo, kao svaki normalan putnik GSB-a. Ja izvadim iz tašne Lutku od marcipana, turim mu je pod nos i kažem: Kakva slučajnost. On pogleda, nasmeje se i kaže: Da, simpatična koincidencija, i vrati se u telefon. Ja vratim knjigu u tašnu jer, naravno, da sad više nisam imala koncentraciju da čitam (ne samo zbog njega, nego i zbog nekih potvrda koje jurim, pa mi je samo u glavi šta još? gde? od koga? kad?). Izađe on na nekoj stanici, pre toga mi lepo kaže Doviđenja, prijatno! :lol:
Baš me zanima utisak o ovoj knjizi. Istražila sam, deluje vrlo intrigantno.
Gopoetika izdavač? Iznenadila sam se.

Baš me zanima utisak o ovoj knjizi. Istražila sam, deluje vrlo intrigantno.
Gopoetika izdavač? Iznenadila sam se.
Knjiga kratka, interesantna (za sada, do kraja može i da se promeni), krupna slova, a ja ne mogu da sastavim više od 4-5 strana odjednom. Sve moram nešto drugo da radim. A mislila sam, pročitaću je za jedan dan. Mada, nekako je lepo i kad se malo razvlači da nam duže traje.

Lutka od marcipana, Muharem Bazdulj, Geopoetika, 141 str.
Jedna od onih knjiga koja vas navede da saznate više o glavnim junacima i pročitate još neke knjige. Za Lidu Barovu nisam ranije čula. Češka glumica koja se proslavila u Nemačkoj 30-ih godina, a najpoznatija po tome što je bila Gebelsova ljubavnica. Bazdulj je napisao njenu biografiju, zanimljivu, lako čitljivu, sa jasno definisanim karakteristirakama istorijskih okvira u kojima se dešava, ali koji ne izlaze u prvi plan. I rađanje nacizma i dolazak Hitlera na vlast i njegov pad i komunistička diktatura posle, sve je pomenuto, ali uvek je Lida u prvom planu, njen život, njena sudbina, njene ljubavi. Ne mogu tačno da odredim da li je Bazdulj ovde potpuno neutralan ili je ipak na njenoj strani. Ja nekako jesam. Žena je volela i svoj posao i neke ljude i činila je sve da svoj život učini boljim.

I tako pretražujući od Lidi Barovoj, naiđem na knjigu Jozefa Škvoreckog Bekstva Lide Barove, koju je napisao prema njenim kazivanjima, a imaju je u mojoj biblioteci.
Svašta sam još našla, gomilu intervjua prevodioca Danke Nikolić (koja je inače novinarka i više od 20 godina živi u Pragu sa Omerom Karabegom), koja nije baš naklonjena Lidi, ali jeste Škvoreckom, za koga kaže da nikog ne osuđuje, da sve razume... pa se pitam da li je pametnije da čitam u originalu, na češkom. Ali mi to nije lako dostupno. Potrajalo bi dok nabavim.

Poslednja izmena:
Lutka od marcipana, Muharem Bazdulj, Geopoetika, 141 str.
Jedna od onih knjiga koja vas navede da saznate više o glavnim junacima i pročitate još neke knjige. Za Lidu Barovu nisam ranije čula. Češka glumica koja se proslavila u Nemačkoj 30-ih godina, a najpoznatija po tome što je bila Gebelsova ljubavnica. Bazdulj je napisao njenu biografiju, zanimljivu, lako čitljivu, sa jasno definisanim karakteristirakama istorijskih okvira u kojima se dešava, ali koji ne izlaze u prvi plan. I rađanje nacizma i dolazak Hitlera na vlast i njegov pad i komunistička diktatura posle, sve je pomenuto, ali uvek je Lida u prvom planu, njen život, njena sudbina, njene ljubavi. Ne mogu tačno da odredim da li je Bazdulj ovde potpuno neutralan ili je ipak na njenoj strani. Ja nekako jesam. Žena je volela i svoj posao i neke ljude i činila je sve da svoj život učini boljim.

I tako pretražujući od Lidi Barovoj, naiđem na knjigu Jozefa Škvoreckog Bekstva Lide Barove, koju je napisao prema njenim kazivanjima, a imaju je u mojoj biblioteci.
Svašta sam još našla, gomilu intervjua prevodioca Danke Nikolić (koja je inače novinarka i više od 20 godina živi u Pragu sa Omerom Karabegom), koja nije baš naklonjena Lidi, ali jeste Škvoreckom, za koga kaže da nikog ne osuđuje, da sve razume... pa se pitam da li je pametnije da čitam u originalu, na češkom. Ali mi to nije lako dostupno. Potrajalo bi dok nabavim.
Тако и мене јако заинтересује књига која је у нечему повезана са књигом коју тад читам. Ретко одолим да је не узмем и читам, или барем прелистам.
:)

Тако и мене јако заинтересује књига која је у нечему повезана са књигом коју тад читам. Ретко одолим да је не узмем и читам, или барем прелистам.
:)
Ima izazov ili kako to već zovu na Goodreads gde se posle čitaju knjige koje se pominju u knjigama koje si čitao pre. Nisam korisnik ni učesnik tog sajta, nego kad neko ovde ispriča o tome, tad saznam. A to je baš interesantno.
Tako sam pročitala Alekandrijski kvartet jer mi se svidelo kako je Goran Marković pisao o Darelu u knjizi Beogradski trio

Nego, @Rayela ti si beše čitala "Priviđenje '38", pisao Ćel Veste (Kjell Westö) ?
Nešto mi je u glavi da si je spominjala, da li samo da si naručila ili možebiti i da si je pročitala. Ako je nisi čitala, uzmi je ako možeš da nađeš. Mislim da je tvoj tip.
"Progutala" sam je sad za vikend, što je redak luksuz :)
Inače, topla preporuka i za @lamar , izdanje Agore, ima po bibliotekama
Pročitala sam je na tvoju preporuku :heart: pre jedno godinu dana.
Bila mi je odlična. A i ja mislim da bi se Rayeli dopala.
Ako je već nije pročitala, a nešto mi se čini da jeste :D

Baka Rada maločas, na Svetosavskom sajmu knjiga, slučajno otvori knjigu Riznica bakinih priča baš na strani s pričom Ranko-zebra koja pleše, i šta sam mogla, kupim mom Ranku. :)
87835482_183748086247409_4951071190241247232_n.jpg 87722193_242142386786375_2754800132552654848_n.jpg

Početak bune protiv dahija – Svetislav Basara, Dereta 340 str, 8/10
https://dereta.rs/1a7b7e12-be4c-45fa-af2f-5dbfa82bca1b/Pocetak-bune-protiv-dahija.aspx#.XjX8p9ThArg

Ovo je Radina preporuka. Jako mi se svidela. Volim ja Basarine kolumne, ali svojevremeno sam batalila njegovu Famu o biciklistima pa sam bila skeptičlna kako će mi se dopasti neka druga njegova knjga. Vidim da nije bilo mesta bojazni.

NAJNOVIJI BASARIN ROMAN DONOSI NAM SARKASTIČNO - IRONIČNU SAGU O PROKLETSTVU SRPSKOG NARODA...

Obuhvatajući period od Prvog srpskog ustanka do današnjih dana. Prikazivanjem najznačajnijih ličnosti tog perioda (od Karađorđa, Vuka Stefanovića Karadžića, Napoleona, Miloša Obrenovića, preko Nikole Pašića, D. D. Apisa, pa sve do Dobrice Ćosića, Đilasa, Miloševića, Koštunice, Đinđića i Tadića) i karikiranjem njihovih usuda i sudbina, Basara nam na lucidan način nudi katkad dramatično bolne, a katkad urnebesno duhovite odgovore na pitanje zašto smo ovakvi kakvi smo, kako se to vidimo mi, a kako nas vide drugi, zašto nas Evropa i svet neće iako više od tri veka sanjamo taj isti san...

Basara će vas naterati da se nasmejete kolektivnoj srpskoj i svojoj ličnoj tragediji... I da se dobro zamislite šta uraditi sa svojim životom u ovoj i ovakvoj Srbiji, viševekovnoj Zemlji Dembeliji...“

Ner bih imala šta da dodam ili oduzmem ovoj Deretinoj recenziji... Osim.
Osim primedbe da je deo o turskim vremenima (koji čini oko ¾ knjige) daleko maštovitiji i „književniji“ od ostatka knjige koji nekako suvoparno govori o periodima bližim današnjem vremenu.

Zavrsila sam Tajne slavnih Srba, Aleksandar Đuričić
https://www.delfi.rs/knjige/144848_tajne_slavnih_srba_knjiga_delfi_knjizare.html

Iznosi nepoznate (ili bar meni nepoznate) detalje iz zivota Ive Andrica, Zorana Radmilovica, Mike Antica, Milene Pavlovic Barili, Borislava Pekica, Pavlja Vuisica, itd. Pisana je jednostavno i brzo se cita..Ne znam koliko su pouzdani svi ti pikantni detalji iz nihovih zivota i koliko su istiniti ali je zanimljivo procitati..N.pr kako je Andric imao aferu sa zenom svog kuma, Gustava Krkleca, dok je ovaj bio na putu, pa je posle o tome raspravljala citava masonska loza na svom okupljanju jer se, po njihovim pravilima, zene drugih masona gledaju kao sestre. Zatim, kako je Mika Antic celog zivota mucao jer su ga, dok je bio mali, u Mokrinu, deca pretukla..Kako Paja V. nije voleo to J u svom prezimenu pa je insistirao da ga potpisuju kao Vuisic.
Nisam znala da je deda Zorana Radmilovica bio Nemac, Rihar Lang, inzenjer na izgradnji zeleznice u Srbiji, zaljubio se u Srpkinju, uzeo pravoslavlje i ime Radmilo, pa je njegov sin Momcilo doneo kasnije odluku da se prezivaju Radmilovic.

Inace, A. Djuricic je pisao i biografiju Posle fajronta - knjiga o Paji.

Malala Yousafzai oličenje je iskonske snage želje za životom. Devojka a odveć žena, zvana Hrabrost.
Svojim zalaganjem za pravo na obrazovanje uprkos polnoj diskriminaciji karakterističnoj za islamske zemlje, Malala je postala centralna figura i vizionar novog vremena koje će doći a koje će ženama širom sveta doneti tu toliko željenu a oduzetu - slobodu. Pravo na odlučivanje, pravo na samostalnost. Pravo na obrazovanje. Istina da je pred njom dug i težak put koji treba preći, ovu mladu ženu nije pokolebala u želji da bude ona karika koja svetu nedostaje a koja bi nastavila i produžila lanac pozitivnih feminističkih promena u pravom pravcu. Založivši svoju bezbednost, svoj život i sigurnost, Malala je postala ikona nepresušne inspiracije i neukrotive borbe za jednakost, za onu toliko dugo potisnutu i oduzetu sigurnost muslimanki Pakistana ali i svih drugih zemalja nemilosrdno mrvljenih pod teretom religije i kulturnih normi, podjednako teškog bremena na plećima svake žene.
Boreći se za obrazovanje, Malala se bori za svet u kome će svaka žena biti viđena kao mnogo više od onoga što joj njena bazična,osnovna priroda nalaže - umesto tradicionalnih i nametnutih uloga majki i domaćica, žene u muslimanskim zemljama zaslužuju daleko više. Da imaju sva jednaka prava kao i sve mi rođene u zemljama neopterećenim religijskim ili društveno nametnutim normama, da mogu da izaberu svoj put slobodno i nesputano, rasterećeno i sigurno a da zbog toga ne budu prinuđene da plate svoj danak ekstremistima, svojoj zemlji ili tradiciji. Malala Yousafzai vesnik je tog novog doba koje dolazi, revolucije kakva je trebala i treba ovom svetu.
Zarad mira, poštovanja i jednakosti žena.

Početak bune protiv dahija – Svetislav Basara, Dereta 340 str, 8/10
https://dereta.rs/1a7b7e12-be4c-45fa-af2f-5dbfa82bca1b/Pocetak-bune-protiv-dahija.aspx#.XjX8p9ThArg

Ovo je Radina preporuka. Jako mi se svidela. Volim ja Basarine kolumne, ali svojevremeno sam batalila njegovu Famu o biciklistima pa sam bila skeptičlna kako će mi se dopasti neka druga njegova knjga. Vidim da nije bilo mesta bojazni.

NAJNOVIJI BASARIN ROMAN DONOSI NAM SARKASTIČNO - IRONIČNU SAGU O PROKLETSTVU SRPSKOG NARODA...

Obuhvatajući period od Prvog srpskog ustanka do današnjih dana. Prikazivanjem najznačajnijih ličnosti tog perioda (od Karađorđa, Vuka Stefanovića Karadžića, Napoleona, Miloša Obrenovića, preko Nikole Pašića, D. D. Apisa, pa sve do Dobrice Ćosića, Đilasa, Miloševića, Koštunice, Đinđića i Tadića) i karikiranjem njihovih usuda i sudbina, Basara nam na lucidan način nudi katkad dramatično bolne, a katkad urnebesno duhovite odgovore na pitanje zašto smo ovakvi kakvi smo, kako se to vidimo mi, a kako nas vide drugi, zašto nas Evropa i svet neće iako više od tri veka sanjamo taj isti san...

Basara će vas naterati da se nasmejete kolektivnoj srpskoj i svojoj ličnoj tragediji... I da se dobro zamislite šta uraditi sa svojim životom u ovoj i ovakvoj Srbiji, viševekovnoj Zemlji Dembeliji...“

Ner bih imala šta da dodam ili oduzmem ovoj Deretinoj recenziji... Osim.
Osim primedbe da je deo o turskim vremenima (koji čini oko ¾ knjige) daleko maštovitiji i „književniji“ od ostatka knjige koji nekako suvoparno govori o periodima bližim današnjem vremenu.
Jedno vreme sam bila zaluđena Basarom.
Sad se i ne sećam fabule njegovih romana, jer ako ćemo prevo govoriti, fabule i nema, mahom je davao osvrt na pojave u društvu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back