Bergson - Trajanje i istovremenost

Ipak su takve igre za kafanu gore na lepljivim temema.

A uоstalom ne mozes izjednacavati idealizam koji je na apodtktickim temeljima istinitosti sa realizmom koji je jedan obican apsurd.
Реализам је користан за практична питања појавног света, али је потпуно изван могућности бављења суштином света и живота.
Тако да не можемо променити улоге. Јер је тешко глумити некога ко верује у апсурд.

Isuse... novi momenti ... Ozi je ko masina... saltuje cirilicu i latinicu... zato oduvek tvrdim da je Oziman u stvari jednan program koji izmenja par algoritama i tek onda izbaci post.

A sumnju povecava i to sto mi nikada nije odgovorio na pitanje oko onog njegovog cuvenog autobusa, a to je - Da li pogleda prvo levo, pa desno kada prelazi ulicu... ili samo pichi pravo jer mu je nedokuciv atribut autobusa po sebi da gazi nemilice :lol:

A serious and good philosophical work could be written consisting entirely of jokes.
Ludwig Wittgenstein

Isuse... novi momenti ... Ozi je ko masina... saltuje cirilicu i latinicu... zato oduvek tvrdim da je Oziman u stvari jednan program koji izmenja par algoritama i tek onda izbaci post.

A sumnju povecava i to sto mi nikada nije odgovorio na pitanje oko onog njegovog cuvenog autobusa, a to je - Da li pogleda prvo levo, pa desno kada prelazi ulicu... ili samo pichi pravo jer mu je nedokuciv atribut autobusa po sebi da gazi nemilice :lol:
To onaj njegov sivi autobus crvene boje?Čeka parkiran u blogu za potrebe linka...A to s latinicom i čirilicom-to je normalno-on svojom voljom piše scenarija svojih svetova -predstava...z:mrgreen:

Ovo je Vitgenstajn davno razbucao -

‘I’ve always wondered why’, says W., ‘for so long people thought that the Sun revolved around the Earth.’

‘Why?’ said his surprised interlocutor, ‘well, I suppose it just looks that way’

‘Hmm’, retorted W. ‘and what would it look like if the Earth revolved around the Sun?
Odgovor: Isto.

Ово је добро. :super:

smurf.gif

Гледам лево и десно јер улицу прелази моје тело (а које је објекат међу објектима), а не прелази улицу метафизички субјекат који је корелат тог и сваког објеката.. па да се не бих бринуо.

То је видиш добро питање упркос својој шаљивости?
Јер метафизички субјекат не може бити ударен од ниједног аутобуса или било чега другог. Тај субјекат није ствар међу стварима, Так субекат нема облик, димензије, просторност... па како он може бити згажен од аутобуса.

Очито је проблем што замишљате субјекат као неку тачку унутар мозга коју ето ми шетамо свуда уноколо. Није. Субјекат није ствар. Он се не креће. Он нема облик.
Испред мене рецимо имам аутобус, али иза мене нема никаквог простора... иза мене је "ствар по себи". О томе се ради. Постоји само испред субјекта. А не нешто иза или са стране, а што субјекат не опажа, јер би онда то иза било објекат који није опажен од субјекта а то је немогуће.

Ствар по себи није далеко. Она није нешто ето тамо негде. Она је буквално ИЗА ВАС....ето, баш сада док гледате у монитор. Иза вас нема никаквог зида. Зид се појављује тек када се окренете.

пс. Чудно звучи..али апсолутно истинито.

Poslednja izmena:

smurf.gif

Гледам лево и десно јер улицу прелази моје тело (а које је објекат међу објектима), а не прелази улицу метафизички субјекат који је корелат тог и сваког објеката.. па да се не бих бринуо.

Јер метафизички субјекат не може бити ударен од ниједног аутобуса или било чега другог. Тај субјекат није ствар међу стварима, Так субекат нема облик, димензије, просторност... па како он може бити згажен од аутобуса.

Очито је проблем што замишљате субјекат као неку тачку унутар мозга коју ето ми шетамо свуда уноколо. Није. Субјекат није ствар. Он се не креће. Он нема облик.
Испред мене рецимо имам аутобус, али иза мене нема никаквог простора... иза мене је "ствар по себи". О томе се ради. Постоји само испред субјекта. А не нешто иза или са стране, а што субјекат не опажа, јер би онда то иза било објекат који није опажен од субјекта а то је немогуће.

Ствар по себи није далеко. Она није нешто ето тамо негде. Она је буквално ИЗА ВАС....ето, баш сада док гледате у монитор. Иза вас нема никаквог зида. Зид се појављује тек када се окренете.

:hahaha::hahaha::hahaha: E,ovo je stvarno dobro... Ma ko šiša TO telo-neka ga gazi ta naša predstava od autobusa-sutra smišljamo drugu predstavu...z:mrgreen:

smurf.gif

Vidis Ozi da je i Vitgenstajn imao svojih svetlih trenutaka z:mrgreen:

Pusti Ozi sada i metafizicki subjekat i svoje telo... drzimo se tvog cuvenog Busa zute boje( nije crvene kako kaze fisherman, vec ako me secanje dobro sluzi zute boje, ali dobro to je sekundarno z:mrgreen:).

Stojis nasred puta i gledas u autobus koji pichi ka tebi... autobus je objekat... okrenes mu ledja, i sve iza tebe postaje stvar po sebi, trancedento... nedokucivo razumu. Sad mi reci sta ce te naterati da se sklonis sa puta... da pobegnes glavom bez obzira? Intuicija?... Intuicijom si provalio da stvar po sebi ima istu sposobnost gazenja tvoga tela bas kao i autobus da si ostao okrenut ka njemu.

Ili onaj moj cuveni primer sa akvarijum. Gledam akvarijum i on je objekt... okrenem mu ledja... sada vise nije akvarijum iza mene.... nego stvar po sebi. Zamahnem laktom unazad i sta razbijam... akvarijum ili stvar po sebi... kakva je razlika... u oba slucaja ostajem mokar a ribice se prcakaju po parketu. Kako znam da ce posledice mog zamaha biti iste i po akvarijum i po stvar po sebi? Intuicijom.?...

Aj sad navali z:p... sa svojim sistemom.:zelenko2:

Poslednja izmena:
Nisi ukapirao Vitgenštajna-tu je izrekao ono šta i ja u nekoliko prethodnih postova kao
predlog da se menjamo...z:mrgreen:
L.Vitgenštajn je bio zaista genijalac izuzetne lucidnosti...Prvi je ,međutim,shvatio neizlečivu hroničnu boljku
jezika da krivi i zagađuje svaku istinitu misao..
.

I to ni manje ni vise nego nalazeci inspiraciju u Sopenhaueru i citajuci delove njegove filozofije koja se bavila jezikom...

Vidis Ozi da je i Vitgenstajn imao svojih svetlih trenutaka z:mrgreen:

Pusti Ozi sada i metafizicki subjekat i svoje telo... drzimo se tvog cuvenog Busa zute boje( nije crvene kako kaze fisherman, vec ako me secanje dobro sluzi zute boje, ali dobro to je sekundarno z:mrgreen:).

Stojis nasred puta i gledas u autobus koji pichi ka tebi... autobus je objekat... okrenes mu ledja, i sve iza tebe postaje stvar po sebi, trancedento... nedokucivo razumu. Sad mi reci sta ce te naterati da se sklonis sa puta... da pobegnes glavom bez obzira? Intuicija?... Intuicijom si provalio da stvar po sebi ima istu sposobnost gazenja tvoga tela bas kao i autobus da si ostao okrenut ka njemu.

Ili onaj moj cuveni primer sa akvarijum. Gledam akvarijum i on je objekt... okrenem mu ledja... sada vise nije akvarijum iza mene.... nego stvar po sebi. Zamahnem laktom unazad i sta razbijam... akvarijum ili stvar po sebi... kakva je razlika... u oba slucaja ostajem mokar a ribice se prcakaju po parketu. Kako znam da ce posledice mog zamaha biti iste i po akvarijum i po stvar po sebi? Intuicijom.?...

Aj sad navali z:p... sa svojim sistemom.:zelenko2:

Претпоставио сам да ћеш нешто такво питати. .
Објекат ,самим тим и оно што ти зовеш "реалан предмет" може постојати као такав само када је опажен од стране субјекта тј. када је представљен испред њега. Значи,аутобус постоји као такав само испред субјекта који га опажа.
Сада, питаш се шта је онда са аутобусом када је он иза нечијег тела, или још боље испред неког човека који уопште нема чула, а кога ће без обзира на то згазити. Иако га овај не опажа?

Погрешно! Неће га згазити! Ако у тој сцени нема субјекта који опажа аутобус нема ни аутобуса , самим тим такав догађај сличан овоме на слици.... неће се десити.

bus_crash_006_wideweb__430x322,1.jpg

Рецимо да су ови људи на слици у несвести.. или без чула. Али, ти који гледаш ту сцену јеси свестан и са свим чулима и једино за тебе постоји та сцена...тај аутобус и ови људи које он гази. Једино за тебе та сцена постоји као таква не за њих.

А када би и ти био несвестан, када би сва жива бића на Земљи била несвесна, онда би се тај догађај ипак да тако метафорички кажемо "десио" али то би било оно што тај догађај јесте изван сваког опажања. Нешто метафизичко, нама поптуно непојмљиво. НЕ ЗНАМО ШТА би у томе било ово што опажамо као човека и аутобус...али знамо шта то није. Није ништа што бисмо звали "аутобус" или "човек".

:zblesav:
Објекат ,самим тим и оно што ти зовеш "реалан предмет" може постојати као такав само када је опажен од стране субјекта тј. када је представљен испред њега. Значи,аутобус постоји као такав само испред субјекта који га опажа.
Сада, питаш се шта је онда са аутобусом када је он иза нечијег тела, или још боље испред неког човека који уопште нема чула, а кога ће без обзира на то згазити. Иако га овај не опажа?

Погрешно! Неће га згазити! Ако у тој сцени нема субјекта који опажа аутобус нема ни аутобуса , самим тим такав догађај сличан овоме на слици.... неће се десити.

Рецимо да су ови људи на слици у несвести.. или без чула. Али, ти који гледаш ту сцену јеси свестан и са свим чулима и једино за тебе постоји та сцена...тај аутобус и ови људи које он гази. Једино за тебе та сцена постоји као таква не за њих.

А када би и ти био несвестан, када би сва жива бића на Земљи била несвесна, онда би се тај догађај ипак да тако метафорички кажемо "десио" али то би било оно што тај догађај јесте изван сваког опажања. Нешто метафизичко, нама поптуно непојмљиво. НЕ ЗНАМО ШТА би у томе било ово што опажамо као човека и аутобус...али знамо шта то није. Није ништа што бисмо звали "аутобус" или "човек".
Tu priču ,kao vozač busa,ispričaj istražnom sudiji koji dođe na uviđaj pogaženih! Dobiš LISICE PO SEBI i odeš u istražni zatvor po njemu...:zblesav::rotf::rotf::rotf:

Znaci nikad autobus ili voz nije zgazio nekog coveka sa ledja? Sta ja to onda citam u crnoj hronici po novinama? Nesto metafizicki, nama nepojmljivo. Taj autobus ili voz ima sofera... Taj sofer je valjda svestan da je pregazio coveka sa ledja... ili makar stvar po sebi? Ne kazem da nisi u pravu:lol:

Samo u pravu je onda i Vitgenstajn kada kaze ovo-
A serious and good philosophical work could be written consisting entirely of jokes.

Znaci nikad autobus ili voz nije zgazio nekog coveka sa ledja? Sta ja to onda citam u crnoj hronici po novinama? Nesto metafizicki, nama nepojmljivo. Taj autobus ili voz ima sofera... Taj sofer je valjda svestan da je pregazio coveka sa ledja... ili makar stvar po sebi?

Да. Тај шофер је свестан да је згазио неког са леђа а који је био ИСПРЕД њега. Као што си и ти свестан тога када читаш у новинама које су ИСПРЕД тебе. Значи, за вас двојицу посотоји догађај у коме имамо аутобус који је неког згазио са леђа. За вас двојицу ...не и за тог који је згажен а који то није опазио или био свестан.

А када ни ви не бисте били свесни и тада би се нешто десило... не спорим. То нико није спорио ..Али то што би се "десило" не би било ништа што бисмо могли назвати "аутобус који је ударио у нешто". Јер изван опажања не знамо шта има... али знамо шта нема , нема простора, нема времена(самим тим ни оно "тада"), нема облика, нема димензија. Па како онда у томе ви можете причати о нечему што би звали "аутобус" ?

пс. Видим ја да ви у овоме налазите неки хумор. А заправо је смешно то да се узима као хумор нешто што је аподиктичка истина. Али ако вас то забавља ... z:)

Да. Тај шофер је свестан да је згазио неког са леђа а који је био ИСПРЕД њега. Као што си и ти свестан тога када читаш у новинама које су ИСПРЕД тебе. Значи, за вас двојицу посотоји догађај у коме имамо аутобус који је неког згазио са леђа. За вас двојицу ...не и за тог који је згажен а који то није опазио или био свестан.

А када ни ви не бисте били свесни и тада би се нешто десило... не спорим. То нико није спорио ..Али то што би се "десило" не би било ништа што бисмо могли назвати "аутобус који је ударио у нешто". Јер изван опажања не знамо шта има... али знамо шта нема , нема простора, нема времена(самим тим ни оно "тада"), нема облика, нема димензија. Па како онда у томе ви можете причати о нечему што би звали "аутобус" ?

пс. Видим ја да ви у овоме налазите неки хумор. А заправо је смешно то да се узима као хумор нешто што је аподиктичка истина. Али ако вас то забавља ... z:)

Ali imas slucajeva da sofer autobusa zgazi nekog ko nije ispred njega i sofer nije njega svestan, ne opaza ga. Recimo pregazi ga tockovima kod zadnjih vrata... potpuno nesvestan da je zgazio nesto... putnici pocnu da urlaju i on postaje svestan da je pregazio nesto. Dok nije bio svestan gazio je stvar po sebi... a potom su ga putnici obavestili da je ipak zgazio coveka.

Sta se dogadja kada nadju nekog zgazenog na putu... a nema svedoka gazenja. Vozac pobegao... Kako se taj zgazeni uvodi u evidenciju... sta se njemu dogodilo... sta, ko je njega pregazio?

Ali imas slucajeva da sofer autobusa zgazi nekog ko nije ispred njega i sofer nije njega svestan, ne opaza ga. Recimo pregazi ga tockovima kod zadnjih vrata... potpuno nesvestan da je zgazio nesto... putnici pocnu da urlaju i on postaje svestan da je pregazio nesto. Dok nije bio svestan gazio je stvar po sebi... a potom su ga putnici obavestili da je ipak zgazio covekaSta se dogadja kada nadju nekog zgazenog na putu... a nema svedoka gazenja. Vozac pobegao... Kako se taj zgazeni uvodi u evidenciju... sta se njemu dogodilo... sta, ko je njega pregazio?.

Није газио ствар по себи него је то био ,кажимо тако, догађај који се десио у свету ствари по себи. Шта је био тај "догађај" не знамо. Ставио сам догађај под наводнике јер нешто што није у времену не можемо тако ни звати. Значи, "десило се" нешто нама непојмљиво.
Сада , када тај шофер, или било ко други усмери своје форме сазнања и опажања. тј интелект, на резултате тог метафизичког "догађаја".. видеће сцену коју си описао.

Креираће ту сцену ту на лицу места, на начин скупа објеката испред субјекта. А онда ће исто тако реконструиасати шта се десило...тако што ће замишљати аутобус који се креће и овог човека који стоји испред њега. Обрати пажњу..ИСПРЕД ЊЕГА. Иако у томе није било никог а испред кога би тај аутобус и тај човек били када се то десило!

Значи, тако нешто се није десило. Није било никог испред кога би се тако нешто десило. Десило се нешто друго..метафизичко. А што наша свест, наша моћ сазнања. интелект сада преводи на тај начин где имамо скуп објеката поређаних једни до других а који интереагују једни са другима; иако по себи, све се то "десило" у нечему где нема простора, нема димензија, нема облика, нема времена. Значи, ништа се није тако десило. То је само превод у сликама нечега што по себи не познаје никакве слике.

Није газио ствар по себи него је то био ,кажимо тако, догађај који се десио у свету ствари по себи. Шта је био тај "догађај" не знамо. Ставио сам догађај под наводнике јер нешто што није у времену не можемо тако ни звати. Значи, "десило се" нешто нама непојмљиво.
Сада , када тај шофер, или било ко други усмери своје форме сазнања и опажања. тј интелект, на резултате тог метафизичког "догађаја".. видеће сцену коју си описао.

Креираће ту сцену ту на лицу места, на начин скупа објеката испред субјекта. А онда ће исто тако реконструиасати шта се десило...тако што ће замишљати аутобус који се креће и овог човека који стоји испред њега. Обрати пажњу..ИСПРЕД ЊЕГА. Иако у томе није било никог а испред кога би тај аутобус и тај човек били када се то десило!

Значи, тако нешто се није десило. Није било никог испред кога би се тако нешто десило. Десило се нешто друго..метафизичко. А што наша свест, наша моћ сазнања. интелект сада преводи на тај начин где имамо скуп објеката поређаних једни до других а који интереагују једни са другима; иако по себи, све се то "десило" у нечему где нема простора, нема димензија, нема облика, нема времена. Значи, ништа се није тако десило. То је само превод у сликама нечега што по себи не познаје никакве слике.

Ali onda je svejedno da li opaženo ili nije , to se desilo a da niko nije opazio a naša svest rekonstruiše prevodeći je na svoj "svetonazor"(materijalističko-prostorni) . Isto tako i da je neko opazio to bi opazio na način svojstvene našoj svesti (materijalističko-prostorni) .

Poslednja izmena:

Ajmo ovako... dogadjaj je gazenje (ali samo radni naziv za sada)... postoji jedan trenutak u kome je covek pregazen zadnjim gumama autobusa...niko to ne primeti... ali putnik naslonjen na zadnje staklo autobusa primeti telo kako lezi na ulici posle 20 metara kretnje autobusa. Posto nije primecen sam trenutak gazenja... tebi se taj "dogadjaj" za koji se kasnije ispostavi da je bilo gazenje dogodio u necemu gde nema prostora, dimenzija, oblika i vremena... a po otkrivanju nesrece taj dogadjaj se okvalifikuje kao gazenje i dobija svoj prsotor, dimenziju, oblik i vreme.

Poslednja izmena:
Ajmo ovako... dogadjaj je gazenje (ali samo radni naziv za sada)... postoji jedan trenutak u kome je covek pregazen zadnjim gumama autobusa...niko to ne primeti... ali putnik naslonjen na zadnje staklo autobusa primeti telo kako lezi na ulici posle 20 metara kretnje autobusa. Posto nije primecen sam trenutak gazenja... tebi se taj "dogadjaj" za koji se kasnije ispostavi da je bilo gazenje dogodio u necemu gde nema prostora, dimenzija, oblika i vremena... a po otkrivanju nesrece taj dogadjaj se okvalifikuje kao gazenje i dobija svoj prsotor, dimenziju, oblik i vreme.
Događaj gaženja bilo da je opažen ili ne su se desili izvan svih tih atributa koje im svest pridaje . Jedina je razlika što se u prvom slučaju direktno pridodaju atributi svesti opažanjem a u drugom je naknadno to urađeno rekonstrukcijom.

Poslednja izmena:
Ali onda je svejedno da li opaženo ili nije , to se desilo a da niko nije opazio a naša svest rekonstruiše prevodeći je na svoj "svetonazor"(materijalistički) . Isto tako i da je neko opazio to bi opazio na način svojstvene našoj svesti (materijalistički) .

Болдовано... Није се десило. Јер ова реченица "десило се" претпоставља време тј линију подељену на три дела... прошлост, садашњост , будућност. А ствар по себи је изван времена схваћеног на тај начин где имамо нешто што се десило, што је сада и нешто што ће се десити. Значи .... дешавање је ту само метафора... јер говоримо о нечему што је сазнању непојмљиво. Једна велика НУЛА за сазнање!

Значи, када усмеримо своје форме сазнања на ту НУЛУ креирамо слике, опажаје , објекате поређане једни до других иако из онога из чега су потекли,из чега смо извели те објекте, у тој нули за сазнање, нема никаквих објеката..самим тим ни никаквих дешавања која ми познајемо.и која појму "дешавање" дају значење.

Управо тако. Простор, самим тим и време, јесу форме наше моћи сазнања и опажања, како је то доказао Баркли и касније Кант, да би Бергсон изједначио оно што зовемо време са простором( право време је нешто друго а чиме се бави управо ова тема).
. Тако да је целокупно сазнање постало иманентно.
Па одатле.. у ставри по себи не знамо чега има, али знамо апсолутно да нема простора нити онога што зовемо време.
Прстор и то време креирамо тек када форме нашег опажања "усмеримо" на "ствар по себи" коју сазнање познаје једино преко тих форми.

Болдовано... Није се десило. Јер ова реченица "десило се" претпоставља време тј линију подељену на три дела... прошлост, садашњост , будућност. А ствар по себи је изван времена схваћеног на тај начин где имамо нешто што се десило, што је сада и нешто што ће се десити. Значи .... дешавање је ту само метафора... јер говоримо о нечему што је сазнању непојмљиво. Једна велика НУЛА за сазнање!

Значи, када усмеримо своје форме сазнања на ту НУЛУ креирамо слике, опажаје , објекате поређане једни до других иако из онога из чега су потекли,из чега смо извели те објекте, у тој нули за сазнање, нема никаквих објеката..самим тим ни никаквих дешавања која ми познајемо.и која појму "дешавање" дају значење.

Da, ali naša forma pisanja i govora ne poznaje metafizičko vreme kao poseban oblik vremena . Ja nekako želim da kažem da "imamo" žrtvu gaženja kao događaj da se to "desilo" u metafizičkom vremenu ali to ne uspevam jer kako god okrenem napisaću ili u prošlosti ili sadašnjosti ili budućnosti.

Poslednja izmena:
Da, ali naša forma pisanja i govora ne poznaje metafizičko vreme kao poseban oblik vremena . Ja nekako želim da kažem da "imamo" žrtvu gaženja kao događaj da se to "desilo" u metafizičkom vremenu ali to ne uspevam jer kako god okrenem napisaću ili u prošlosti ili sadašnjosti ili budućnosti.

Да, То је проблем језика и уопште уобичајеног мишљења које не може уклопити у своје форме оно до чега у оваквим контемплацијама долазимо.

Управо је Бергсон написао у свом делу "Трајање и слобода воље" ово што си ти изнео . Морам то цитирати:

Ukratko, trebalo bi prihvatiti da postoje dve vrste množine, dva moguca znacenja reci razlikovati, dva shvatanja razlike izmedju istog i drugog, jedno kvalitativno a drugo kvantitativno. Jednom ta množina, to razlikovanje, ta heterogenost sadrže broj samo u potenciji, kako bi rekao Aristotel: to znaci da svest vrši kvalitativno rašclanjivanje bez ikakve zadnje misli da broji svojstva ili cak da razlikuje više njih; tada je to, svakako, množina bez kvantiteta. Drugi put, opet, rec je o množini elemenata koji se broje ili za koje se drži da se mogu brojati; ali, tada se misli na mogucnost da se oni eksteriorišu jedni u odnosu prema drugima:
razvijamo ih u prostoru.

Na zalost toliko smo navikli da ta dva znacenja iste reci objašnjavamo jedno drugim, da ih cak opažamo jedno u drugom, da nam je neverovatno teško da ih razlikujemo ili bar da to razlikovanje izrazimo jezikom. Tako smo rekli da se više stanja svesti organizuju medju sobom, da se prožimaju, sve više obogacuju, pa bi jednom ja koje ne zna za prostor moglo dati osecanje cistog trajanja; ali, kada smo upotrebili rec »više«, mi smo ta stanja vec odvojili jedna od drugih. mi smo ih eksteriorisali jedna u odnosu prema drugima, jednom recju stavili smo ih jedno do drugoga; a na taj nacin smo, samim izrazom kojim smo bili primorani da se poslužimo, odali duboko ukorenjenu naviku da vreme razvijamo u prostoru. Od slike tog, jednom izvršenog, razvijanja nužno posudjujemo reci odredjene da pokažu stanje duše koja to razvijanje još uopšte nije izvršila: te reci su, dakle, okaljane jednim prvobitnim grehom, i predstava o množini bez odnosa sa brojem i prostorom, ma koliko bila jasna za misao koja se povlači u se i odvaja, ne bi se mogla prevesti u jezik zdravog razuma.

Za Nereja
Ogled o neposrednim cienjenicama svesti, NIP Mladost, Beograd,1978.godina, strana 58. z:mrgreen:

@oziman, :super:

Zar nije tako bolje? I to ne trba citirati zbog Nereja vec zbog svih drugih, a i zbog sebe. Uostalom, ima vise razloga zbog cega se tako citira. Pocev od toga da se proveri tacnost citata, da li je citat u skladu sa mislima citiranog autora, da nije ubacena neka ( makar i jedna ) rec koja menja smisao, da li je to samo tzv. " istrgnuti " citat, pa do sasvim prakticnih razloga da ko hoce, lako i brzo proveri istinitost tog citata. Zamisli da se citira nesto iz Hegelove Istorije filozofije ( trotomne ! ) , a da se ne navedu ovi podaci ? Kad da se pronadje gde je to receno?! Sa ovim podacima ( izdanje, godina, strana...) se to za par minuta proveri.

Navescu jedan primer.
Neko je ovde skoro otvorio temu, i naveo misao : " ... zlo ciniti, ko se od zla brani, tu zlocinstva nije nikakvoga.". Znao sam da mi je ta misao poznata. Dugo mi je trebalo da se setim da je to Njegoseva misao. Jos duze vremena mi je trebalo da pronadjem gde je to Njegos rekao ( u Laznom caru Scepanu malom ). Sve bi to bilo lakse, da je bar delo pomenuto.

A, kada si ti u pitanju, narocito insistiram na tacno navodjenje citata. Znas li zasto ? Pa ti sasvim dobro poznajes Sopenhauerova dela, i naravno, njegovu Eristicku dijalektiku. Da si savladao te njegove trikove, vidim. z:) Onda moram biti oprezan. Izgleda da cesto ( cini mi se ) koristis neke od njih, prema nekima trik 18, 22, a, kako vidim, omiljen ti je trik 8 - onaj da iznerviras protivnika da pobesni. z:) A znajuci da je Sopenhauer te trikove preporucio zbog toga kako da se uvek bude u pravu , i dopustenim i nedopustenim sredstvima ( per fas en nefas ), nije nimalo cudno sto sam oprezan . z:)
Uostalom, sa takvim citiranjem se pridaje i ozbiljnost ( filozofskoj ) diskusiji. I, tako.

Да, То је проблем језика и уопште уобичајеног мишљења које не може уклопити у своје форме оно до чега у оваквим контемплацијама долазимо.

Управо је Бергсон написао у свом делу "Трајање и слобода воље" ово што си ти изнео . Морам то цитирати:
Dobro,citat se ovde ne vidi,ali je svakako jasno da je i nastao dejstvom pozitivista koji su uveliko u to vreme raskrinkavali nemogućnost izricanja istina rečima...
Među njima i pomenuti L.Vitgenštajn koji se čak i nekih svojih dela odrekao kad je to shvatio...
Nego...
Valjalo bi okrenuti "stvari" na sledeći način: SMATRATI DA SE DOGAĐAJI ODVIJAJU I BEZ PRISUSTVA SUBJEKATA ,a subjekat kad načini "uvid" u događaje
-biva akterom događanja i čak uspostavlja delimičnu korelaciju...
Ovo obezbeđuje nezavisnost događanja,a i prestaje potreba za stvari po sebi ,supstancije i sl. jer su u tom slučaju IRELEVANTNI...z:)

A šta je sa subjektom koji ima vidno polje 360 stepeni? Nije isključeno i ljudi da evoluiraju u tom pogledu.

Dobro,citat se ovde ne vidi,ali je svakako jasno da je i nastao dejstvom pozitivista koji su uveliko u to vreme raskrinkavali nemogućnost izricanja istina rečima...
Među njima i pomenuti L.Vitgenštajn koji se čak i nekih svojih dela odrekao kad je to shvatio...
Nego...
Valjalo bi okrenuti "stvari" na sledeći način: SMATRATI DA SE DOGAĐAJI ODVIJAJU I BEZ PRISUSTVA SUBJEKATA ,a subjekat kad načini "uvid" u događaje
-biva akterom događanja i čak uspostavlja delimičnu korelaciju...
Ovo obezbeđuje nezavisnost događanja,a i prestaje potreba za stvari po sebi ,supstancije i sl. jer su u tom slučaju IRELEVANTNI...z:)

Pa on i kaze da se dogadjaji odvijaju bez prisustva subjekta... ali se onda taj dogadjaj nije dogodio u vremenu, prostoru, obliku i dimenziji... jer smo mi, subjekat jedini koji takve atribute dajemo dagadjaju... ako nema nas, subjekta.... dogadjaj nema te atribute... a kasnijom rekonstrukcijom mu dajemo... ali samo rekonstrusanom dogadjaju, a ne da tako kazem tom "izvornom"...

hbg ja sam tako shvatio celu danasnju pricu...

A sto se tice te famozne stvari po sebi... koja to postane kada joj okrenes ledja... kada nije deo vise tvoje slike... ovaj moj primer akvarijuma.... znaci okrenem ledja akvarijumu.... i po oziju to postaje stvar po sebi... ne mogu mu vise davati prostor, oblik.... primarne i sekundarne kvalitete. Ali ja imam jedan psihicki proces koji se zove memorija kojim pamtim sve sekundarne i primarne kvalitete, prostor i oblik onoga sto je ostalo iza mene... da ima stakleni zid itd... i ako zamahnem laktom nazad... znam, da cu razbiti to sto je iza mene... ostati mokar i pobiti ribice.... i ne treba mi nikakva intuicija da bih to znao.

A sto se tice te famozne stvari po sebi... koja to postane kada joj okrenes ledja... kada nije deo vise tvoje slike... ovaj moj primer akvarijuma.... znaci okrenem ledja akvarijumu.... i po oziju to postaje stvar po sebi... ne mogu mu vise davati prostor, oblik.... primarne i sekundarne kvalitete. Ali ja imam jedan psihicki proces koji se zove memorija kojim pamtim sve sekundarne i primarne kvalitete, prostor i oblik onoga sto je ostalo iza mene... da ima stakleni zid itd... i ako zamahnem laktom nazad... znam, da cu razbiti to sto je iza mene... ostati mokar i pobiti ribice.... i ne treba mi nikakva intuicija da bih to znao.

Болдовано.. Не ТО постаје, него ТО нестаје у ономе што зовемо "ствар по себи" а што је сазнању непојмљиво и где не вреде показне заменице ТО , ОНО, ОВО. Ако окренеш леђа акваријуму или немаш у имагинацији тај акваријум..... ништа што би и даље звао "акваријум" тада не постоји као такво.

Кажеш, имаш меморију и ти се сећаш да постоји иза твојих леђа такво каквог га се сећаш. Не! Ти имаш слику сећање ИСПРЕД тебе, када се сећаш онога што је било такође ИСПРЕД тебе. У оба та случаја имаш посла са објектима ИСПРЕД субјекта а не са нечим што би било ИЗА субјекта јер тако нешто суштнски није могуће постојати. Објекат је корелативно везан за субјекат.
Значи, ако замахнеш лактом уназад сломићеш акваријум...који је испред тебе увек...замишљао га или га опажао.

Јеидноставно тако је. Ствар по себи после Канта јесте трансцендентна. Изван могућности сазнања. Не можеш јој прићи како год да се окренеш. То је слично оној изреци... "Како год да се окренеш дуп...е ће ти бити отпозади."

A šta je sa subjektom koji ima vidno polje 360 stepeni? Nije isključeno i ljudi da evoluiraju u tom pogledu.

То нема везе са поентом. У том случају ствар по себи биће нешто што не опажамо . Било шта што није објекат слика испред субјекта. Рецимо нешто у другој соби.

Poslednja izmena:

Back