Bergson - Trajanje i istovremenost

Ovde imamo jedno jedinstveno vreme , unutrasnje za svaki referentni sistem i imamo obicne slike, predstave , obicne nazive drugih referentnih sistema. Ili imamo sat u raketi A i imamo sliku sata koji kasni u raketi B ...a koja postoji samo u svesti posmatraca A a ne i u realnosti . Jer u raketi B u svesti posmtraca nemamo taj zamisljen sat koji kasni... vec neki sasvim drugi sat koji ne kasni vec suprotno.

Žureći da odgovorim na post meni upućen nisam ovo video.
Neverovatno i o ovome sam razmišljao i isto zaključio. Pojma nisam imao da je Bergson moj čovek.

Ne mogu da shvatim da ovo fizičari ne uviđaju (ako ne uviđaju). Nije mi bilo jasno, a i sad nism siguran, da li zaista predstavu uzimaju kao realnost. Drugim rečima, optičku varku (iluziju) kao realnost. Stalno sam ih opravdavao da proračuni te vrste opisuju iluziju i da su svesni da je to iluzija. Pa ne mogu da verujem da baš ni jedan fizičar to ne shvata. Postoje i filozofi koji se bave fizikom i poznaju istu.

Ono sto nalazimu u sebi , u samosvesti, a sto zovemo "JA" ili "VOLJA" nije objekat u prostoru, vec dinamicna sustina... Bergsonova intucija trajanja.

Ma koliko trazila spolja, empiriski nigde neces opaziti kretanje. Ako si razumela ovo gore, bices svesna da kada mislis na kretanje, mislis na dva nepokretna opazaja u prostoru spojena linojom..sto nema ni "k" od kretanja....ali u isto vreme bivas svesna da je kretanje nesto drugo....sama osnova iz koje su te slike izvedene...nesto u tebi....tok, fluidnost.,.,volja....trajanje.
Sama supstancija svega, nasuprot akcidencijama koje proisticu iz nje.

Kretanje kao trajanje a ne kretanje kao linija u prostoru.

Kretanje je proizvod ODNOSA Jednog Znanja o Sebi sa drugima Znanjem ili Zanjima o Sebi. Kretanje je dakle, odnos jedne informacije iz aposluta koja ima Svijest o Sebi sa bilo kojom drugom informacijom iz aposluta koja takođe ima Svijest ili Znanje o Sebi. Kretanje, kao pojava, ne postoji sve dotle dok Biće ne načini IZBOR. Biće čini Izbor iz aposlutne Jednine svih Znanja o Sebi a svako inicijalno Znanje o Sebi postaje CENTAR svoje projekcije tj. Subjekat u tom iniciranom odnosu. Subjekat je dakle sekundaran, jer Subjekat postaje tek odvajanjem tog skupa od apsolutne Jednine svih Znanja o Sebi u navedeni ODNOS. Taj odnos je duša. Dakle, samo u tom odnosu postoji Subjekat i objekat. Subjekat je Znanje o Sebi (Jedno Ja) u kome je centrirana Svjesnost o Sebi, tj. Biće KOJE JESMO. Do tada, Biće KOJE JESMO JESTE apsolut...centrirano je u svim Znanjima o Sebi podjednako i odjednom, te u tom aspektu Sebe kao postojanja nema Subjekta, nema objekta...postoji samo apsolutno JA ili JEDAN (Jednina). Jedino kada Biće načini izbor (dušu) kao proizvod odvajanja individualnih Znanja o Sebi 'izvan' Jednine postojanja, taj izabrani skup (duša) predstavlja odnos inicijalnog Jednog (Ja) sa drugim Jednima koji mu služe da Sebe doživi uvjerljivo. Taj odnos koji je suština kretanja. U odnosu Jednog (inicijalnog izbora) Znanja o Sebi sa drugim (izabranim) Znanjima o Sebi, dešava se direktna razmjena Znanja o Sebi. Da bi Biće moglo da spozna doživljaj individualne razmjene izvan vječnog SADA ono stvara iluziju kretanja Jednog Znanj o Sebi prema drugom. Kažem iluziju kretanja jer kretanje uistinu NE POSTOJI. Postoji direktan odnos koji se doživljava kao 'Stavra po Sebi' koja se kasnije razumom prevodi u sliku ili predstavu u vremenu i prostoru. Dakle, kretanje je postAjanje i njegovo iskustvo Biće može da doživi jedino zahvaljujući Jednom Znanju o Sebi iz aposluta koje nazivamo UM. Um, kao Jedno Znanje o Sebi iz apsluta, ima SVIJEST kao i Svjesnost o Sebi koja ga nepogrešivo usmjerava na jedan zadatak koji čini za Biće KOJE JESMO: da STVARA. Stvaranje je, kao što i oziman reče SINTEZA...sinteza Jednog Znanja o Sebi sa bilo kjim drugim postojećim Zanjem o Sebi iz Jednine postojanja ili apsoluta. Apsolut pri tome ostaje NE-PROMIJENJEN, apsolut.

Ma vidim ja da ovde zaista fali razmatranje Bertranda Rasela...Hočemo li?
HoČemo, Čoviax, naravno da hočemo. Ali da ti prvo odgovoris na pitanje:
- Da li je klasa svih klasa koje nisu sopstveni ćlan - sopstveni ćlan ili nije? - a potom rukovodjen svojim lepim, filistarskim manirima, otvoris topic o Raselu.

Bergson je, upravo, o ovome govorio, kada je razlikovao dve vrste saznanja: intuiciju i intelekt (na kome se zasniva nauĆno saznanje).
Naućno saznanje (intelekt) moze se primeniti samo na neorgansku materiju, na mehanićke i kvantitativne odnose medju stvarima u fizićkom svetu. Bergson upravo naglasava da se bas intelekt odlikuje prirodnom nesposobnosČu da shvati zivot.

Premudri (kako Ozi zove filozofe),u pravu si(a ne u filozofiji,ha)- i nije i jeste-ne može se odgovoriti...I ako nisi shvatio da je problem u pitanju što se tiče Raselovog paradoksa to je usledilo kao produžetak tvog nepoznavanja celog matematičkog problema tog niza.Ne kažem da si glup-glup čovek i ne može pokapirati ni Platona,a kamoli one amatere koji su za njim zakomplikovali njegovu metafiziku.
Naime,tvrdim da bi Platon s današnjim naučnim saznanjima stavio tačku na filozofiju!Prvi i poslednji metafizičar je koristio IMAGINACIJU da bi kroz senke na zidu pečine i rođene u njoj shvatio poimanje sveta.
Za klase svih klasa koje su i same sebi klasa je takođe korištena MATEMATIČKA IMAGINACIJA da bi se osmislili veliki nizovi...
A za čega vi novi idealisti koristite vašu cenjenu imaginaciju???Kao teg za kiseljenje kupusa,a Šopenhauera,Kanta,Berklija ,Loka(?) samo u citatima starih tekstova...Samo čekam da neko od vas potegne i kojeg FENOMENOLOGA ili je to preveliki zalogaj?Ili fenomenolozi nisu VAU?
Koliko se sečam,Bergson govori o intuiciji koja nastaje između razuma i instikata...
Za početak,ako si za dijalog,oprobanu starogrčku formu,tada mi razjasni te dve reči:INSTIKT i INTUICIJA...Kako Bergson (ili Ti)dolazi do tih reči i šta mu one znače.
Da započnemo analizu...

Poslednja izmena:
Koliko se sečam,Bergson govori o intuiciji koja nastaje između razuma i instikata...
Za početak,ako si za dijalog,oprobanu starogrčku formu,tada mi razjasni te dve reči:INSTIKT i INTUICIJA...Kako Bergson (ili Ti)dolazi do tih reči i šta mu one znače.
Da započnemo analizu...

Анализа је већ одавно започета на овом форуму или на теми о Бергсоновој "квалитативној множини":

http://forum.krstarica.com/showthread.php/273076-Kvalitativna-množina?highlight=Kvalitativna+mno%C5%BEina

Premudri (kako Ozi zove filozofe),u pravu si(a ne u filozofiji,ha)- i nije i jeste-ne može se odgovoriti...I ako nisi shvatio da je problem u pitanju što se tiče Raselovog paradoksa to je usledilo kao produžetak tvog nepoznavanja celog matematičkog problema tog niza.
"O filozofiji se", upravo na ovom mestu istice filistar Čoviax, "moze polemisati i smelo, cak ludo hrabro i amaterski. S tim se izvrsno slazu skromno poznavanje materije, primetna nekultura i prirodan kukavicluk kakav je svojstven filistru; on se sasvim osobito pokazuje u nedoslednosti onih stavova cije izricanje kosta hrabrosti; odjekuje kao grmljavina, a (birtijaska) atmosfera (koja ga poput nekakvog oreola okruzuje i prati) oko njega se ipak ne prociscava. Filistra bilo koja polemika ne dovodi do agresivnog dela, vec samo do agresivnih reci, a od ovih bira sto je moguce uvredljivije, i u grubim i bucnim izrazima trosi sve ono sto je u sebi sakupio od energije i snage:

coviax:
Ne kažem da si glup-glup čovek i ne može pokapirati ni Platona,a kamoli one amatere koji su za njim zakomplikovali njegovu metafiziku.
O filozofiji se, pokazuje nam dalje filistar Čoviax, moze polemisati (pisati) i birtijaski. Dakle, pljuvanje po podu omiljene birtije, bunilo i poricanje starih i novih filozofa, treba, eto, da vaze kao oblik filistarskog mamurluka. Ne tvrdim da je on matoro govedo kome su vec svi zatvorili vrata, i jedino sto mu je preostalo do smrti je dnevno prenikovanje na Krsti, ne, niposto! Ne kazem ni da je olinjali, krezubi lajavac koji do svojih sturih saznanja dolazi na krajnje primitivan nacin - preko tevea - ne, ni to, taman posla!

Takav karakter duse i duha svakako se moze nazvati odvaznim, no ipak ostaje dvoumica da li je ta odvaznost prirodna i izvorna, ili je, sto je verovatnije i ociglednije, filistar Čoviax blagovremeno navikao na to da bude zanovetalo po pozivu, sve dok tako nije usadio u sebe odvaznost po pozivu.

No, sve cemo mu to dopustiti, da bismo na tome proucavali osobenu "odvaznost" za koju je Čoviax, nas klasicni filistar, sposoban.

coviax:
Naime,tvrdim da bi Platon s današnjim naučnim saznanjima stavio tačku na filozofiju!
O filozofiji se moze "polemisati" i ideoloski. Vremena kada se ovako pisalo zurimo da zaboravimo.

coviax:
A za čega vi novi idealisti koristite vašu cenjenu imaginaciju???Kao teg za kiseljenje kupusa,a Šopenhauera,Kanta,Berklija ,Loka(?) samo u citatima starih tekstova...Samo čekam da neko od vas potegne i kojeg FENOMENOLOGA ili je to preveliki zalogaj?Ili fenomenolozi nisu VAU?
"Svako moralno delanje", kaze Bergson u svom cuvenom delu za koje je nagradjen Nobelom (necu da ti kazem koje - nadji sam), "jeste samoodredjenje pojedinca prema ideji roda kome pripada". Prevedeno na jasan i shvatljiv jezik, to samo znaci: zivi kao covek, a ne kao majmun ili morski pas. Taj je imperativ, nazalost, u konkretnom slucaju potpuno neupotrebljiv, i bez ikakvog dejstva.

coviax:
Da započnemo analizu...
Analizu ti je (detaljnu) dao na uvid Oziman, ali, posto te mrzelo da citas...

Intuicija predstavlja osvesceni instikt, tvrdi Bergson, navodeci da u biloskoj sferi instinkt predstavlja, ustvari, zarobljenu zivotnu energiju koja je usmerena na odrzavanje zivota. Drugim recima, radi se o zarobljenoj intuiciji, koja tek na stupnju ljudskog razvoja moze da se oslobodi od neposredne vezanosti za odrzavanje zivota i usmeri na saznanje njegove unutrasnje prirode.

Intutivno saznanje otkriva da je sustina zivota sadrzana u pojmu "trajanja", to jest, kvalitativnog stvaralackog vremena, koje se ne moze svesti na kvantitativno odredjenje kakvo dominira u fizici. Po Bergsonu, vreme predstavlja neprekidnu stvaralacku promenu stvarnosti, u kojoj sustinu nekog trenutka ne izrazava duzina njegovog trajanja, vec to kakav znacaj odredjeni trenutak ima u evoluciji sveta.
Stvaralacki razvoj je, po njemu, sustinska odlika stvarnosti.

Iscitaj njegovu Stvaralacku evoluciju, nece ti naskoditi.

I Oziman i Sintgman formiraju svoje postove s istrgnutim citatima.To po pravilu čine oni koji se ne služe argumentima več iskrivljavanjem citiranog.
Ovog puta ste promašili.
NE UPUŠTAM SE U RASPRAVU POD VAŠIM USLOVIMA...
Malo je nepristojno,sintgmenovo i vulgarno (stvar moderacije),pokušavati nekog uvuči u tako naivnu "klopku" prevaziđenih ideja,da bi se pokazalo ŠTA? Da je nekom povređena sujeta?PA ŠTA JA IMAM S TIM. Ja računam na sukobljavanje mišljenja.To je OK. Sukob ličnosti-bez mene!!!

Ozimanovi i Sintgmanovi iskazi se lako pobijaju!!! Reč intuicija se koristi za manipulaciju apriornim sudovima,međutim ta reč znači sasvim nešto drugo,a praktično je složeni sklop voljno-nevoljnih reagovanja ljudske psihe bez jasnih ograničenja i bez jasnog smera.Nije Bergson vrh aktuelne nauke!
Idealistima je problem i da pomisle da bi ključ trajanja mogao biti u samom TRAJANJU! Za njih je nemoguće da neka događanja traju duže,a neka kraće!A neka se i ne prekidaju (u izmišljene tačke) i traju stalno...A šta je bilo s IMAGINACIJOM?Naravno da je idealistima zabranjena autoritetom tog i tog...
Umesto intuicijom,takođe bi moglo i imaginacijom proizvesti trajanje.
Problem sledbenika idaja je i nepoznavanje aktuelnih zbivanja u naukama jer su nauke JERES! Tako i znaju za samo pet čula,a ima ih desetak važnijih i još...
Pošto psihologiju ne poznaju,a brkaju te pojmove-nije moguće takve stvari objasniti u sklopu te nauke...Pokušao sam,ali je to bilo kao prst u oko.
Ne insistiram da ja znam.Trudim se da da u proces saznavanja uključim sve "resurse",metode i sredstva,A VI MI IDEJISTI NE POMAŽETE U TOM -tako da mi i ne trebate.Več sam rekao:Vaše su mi ideje pluskvamperfektum.

I Oziman i Sintgman formiraju svoje postove s istrgnutim citatima.To po pravilu čine oni koji se ne služe argumentima več iskrivljavanjem citiranog.
Ovog puta ste promašili.
NE UPUŠTAM SE U RASPRAVU POD VAŠIM USLOVIMA...
Malo je nepristojno,sintgmenovo i vulgarno (stvar moderacije),pokušavati nekog uvuči u tako naivnu "klopku" prevaziđenih ideja,da bi se pokazalo ŠTA? Da je nekom povređena sujeta?PA ŠTA JA IMAM S TIM. Ja računam na sukobljavanje mišljenja.To je OK. Sukob ličnosti-bez mene!!!

Ozimanovi i Sintgmanovi iskazi se lako pobijaju!!! Reč intuicija se koristi za manipulaciju apriornim sudovima,međutim ta reč znači sasvim nešto drugo,a praktično je složeni sklop voljno-nevoljnih reagovanja ljudske psihe bez jasnih ograničenja i bez jasnog smera.Nije Bergson vrh aktuelne nauke!
Idealistima je problem i da pomisle da bi ključ trajanja mogao biti u samom TRAJANJU! Za njih je nemoguće da neka događanja traju duže,a neka kraće!A neka se i ne prekidaju (u izmišljene tačke) i traju stalno...A šta je bilo s IMAGINACIJOM?Naravno da je idealistima zabranjena autoritetom tog i tog...
Umesto intuicijom,takođe bi moglo i imaginacijom proizvesti trajanje.
Problem sledbenika idaja je i nepoznavanje aktuelnih zbivanja u naukama jer su nauke JERES! Tako i znaju za samo pet čula,a ima ih desetak važnijih i još...
Pošto psihologiju ne poznaju,a brkaju te pojmove-nije moguće takve stvari objasniti u sklopu te nauke...Pokušao sam,ali je to bilo kao prst u oko.
Ne insistiram da ja znam.Trudim se da da u proces saznavanja uključim sve "resurse",metode i sredstva,A VI MI IDEJISTI NE POMAŽETE U TOM -tako da mi i ne trebate.Več sam rekao:Vaše su mi ideje pluskvamperfektum.

Ту смотру величања ега, снобовског дизања носа, прикривеног вређања и играња дечјих трансакционих игара сачувај за неког другог. када бих ти желео одговарати на тај начин довољно је да подсетим да је за тебе Кантова трансцендентална естетика исто што и естетика буквално! И то си изнео са висина дигнутог носа.!

Али, ја се не бавим таквим снобовским парадирањима. . На овој теми је тема Бергсоново трајање. И уместо смотре празних појмова ...одговори конкретно:

Да ли можеш опазити трајање чулима? Самим тим да ли можеш мислити трајање а да то што мислиш или опажаш не буде простор?
У томе је поента. Поента ја да не можеш.. јер је то немогуће...апсурд.

Нигде у емпирији нећемо наћи трајање, самим тим ни право време, па ни КРЕТАЊЕ!

Наравно, ове чињенице из основа руше уобичајен научни поглед на свет, све твоје Цернове, епрувете и реторте... сводећи их на чисту утилитарност тј. практичност... далеко, далеко од суштине света и живота!

Ozimane,tvoje kvalifikacije mojih stavova prevazilaze granice pristojnosti.
Primetio sam da ti se to desava samo kad naslutis da ce doci do pobijanja tvojih stavova...
Imas ozbiljan problem prilagodjavanja ili socijalizacije...No-to je tvoj problem,ne i moj-ja bolje misljenje redovno prihvatam.
To sto iznosis Bergsonove zakljucke/ne znaci da si Bergson licno!Pa i da jesi-sta s tim?
Zaso nisi izneo Ajnstajnov odgovor na Bergsonovo lupetanje o satovima u raketama? Ispala je bruka da ni Bergson nije shvatio (poput mnogih) vazne implikacije teorije relativnosti,narocito o prirastaju duzine i mase.
Sto se tice vremena (t) problem jeste sto nije fizicka velicina vec komparativna-uma i postoji tendencija da se izbaci iz fizickih formula.
Ali to ne znaci da sve stoji (Parmenidovo Jedno) dok se samo mi krecemo! Jer to je povratak na stare teze!
Ajnstajn je odgovorio da bez IMAGINACIJE teoriju relativnosti i nije moguce shvatiti...
No nije Bergsonov zakljucak o covekovom shavtanju trajanja bezvredan-naprotiv!Doprineo je razvoju saznanja o funkcionisanju ljudskog mozga.
Za to i jeste dobio Nobelovu nagradu,koliko se secam...
A moguce da je dobije jos neko od idealista? Moguce...E,ali i od onih iz CERN-a ima Nobelovaca!
Jedna veoma prosta stvar (da ne kazem:priglupa) promice svima nezapazeno kojom NASANKAVATE posetioce ovog pdf!
VASIM VIDOM (CULOM) CITATE POSTOVE,STICETE ISKUSTVO I PROCESUIRATE GA U VASEM MOZGU I ZATIM TU KUCKATE PO TASTATURI...
Krisom to radite da vas ne provale da se koristite culima...Svasta...A onda se ljutite kad vam neko kaze da mesetarite...Visokoumno?Genijalno?
OK-genijalci...Jos samo da naucite matematiku...

Ozimane,tvoje kvalifikacije mojih stavova prevazilaze granice pristojnosti.
Primetio sam da ti se to desava samo kad naslutis da ce doci do pobijanja tvojih stavova...

Ма да. Баш тако. празним појмовима побићеш моје ставове. И ако ниси приметио ја баш не придајем много важности таквим снобовским смотрама дигнутих носева и не смтрам да је историја филозофије исто што и филозофија , већ се бавим по суштинским стварима тј. аподиктичким истинама, не сенкама на зиду пећине већ оним што сенке баца. (то ниси успео исправно појмити) Ти си тај који је заробљен у појаву.... у сенке.

Imas ozbiljan problem prilagodjavanja ili socijalizacije...No-to je tvoj problem,ne i moj-ja bolje misljenje redovno prihvatam.

Мој а не твој....бла,бла.

To sto iznosis Bergsonove zakljucke/ne znaci da si Bergson licno!Pa i da jesi-sta s tim?

:)

Zaso nisi izneo Ajnstajnov odgovor na Bergsonovo lupetanje o satovima u raketama? Ispala je bruka da ni Bergson nije shvatio (poput mnogih) vazne implikacije teorije relativnosti,narocito o prirastaju duzine i mase.

Зато што Анштајн није дао никакав одговор осим што је вероватно контактирао своје масоне, који су онда покренули механизам препариња маса којим су на крају Бергсона склонили на маргину. Пре рата, Бергсон је био популарнији од Анштајна и уопште најпопуларнији филозоф у народу икада. После рата, одједном за Бергсона нико скоро да није ни чуо. :neutral:

А што се тиче те повећања масе и дужине.... какве то везе има са Берогсоввом криткикм Анштајна? Јел ти тиме нешто обараш?

Поента ,коју наравно ниси схватио, је да посотоји једно унутрашње време за сваки референтни систем и време илузија, време простор, које се онда третира као време, рецимо путника у ракети, који се креће близу брзине светлости а која постоји само у глави оног ко ракету посматра. Ето, на овај скуп мисли повећање дужине и масе не УТИЧЕ НИКАКО. Благе везе нема!

Sto se tice vremena (t) problem jeste sto nije fizicka velicina vec komparativna-uma i postoji tendencija da se izbaci iz fizickih formula.
Ali to ne znaci da sve stoji (Parmenidovo Jedno) dok se samo mi krecemo! Jer to je povratak na stare teze!

А незамисливост повратка на старе стазе је "deus ex" који ће одлучити у овом суду шта је истина тј. да није све Парменидвоо једно иако чињенице можда казују да јесте. :roll:

Ajnstajn je odgovorio da bez IMAGINACIJE teoriju relativnosti i nije moguce shvatiti...

Наравно, јер та теорија бави се само простором, а простор је ствар имагинације. ИНТУЦИЈА трајања је видиш сасвим нешто друго разичито од имагниције, а ње код Анштајна нема. Самим тим нема ни времена. Замисли?!. Анаштајнова теорија релативитиета, којој се већинско стадо снобова клања као нечем много "генијалном" ..заправо је скуп заблуда једног човека који није разумео да под временом ИМАГИНИРА простор.

No nije Bergsonov zakljucak o covekovom shavtanju trajanja bezvredan-naprotiv!Doprineo je razvoju saznanja o funkcionisanju ljudskog mozga.
Za to i jeste dobio Nobelovu nagradu,koliko se secam...

Ма да, баш томе је допринео...... ако би склонили на страну да је ваш мозак потпуно претворио у оно што он јесте или слику опажај у свести субјекта који опажа.

А нобелову награду добио је за књижевност јер не постоји награда за филозофију, то је ваљда неки компромис, јер је свет било срамота да разни посмтарачи епрувета стално добијају награде, а да онај који је разоткрио саму суштину времена и живота .. НЕ.

VASIM VIDOM (CULOM) CITATE POSTOVE,STICETE ISKUSTVO I PROCESUIRATE GA U VASEM MOZGU I ZATIM TU KUCKATE PO TASTATURI...
Krisom to radite da vas ne provale da se koristite culima...Svasta...A onda se ljutite kad vam neko kaze da mesetarite...Visokoumno?Genijalno?
OK-genijalci...Jos samo da naucite matematiku...

Па наравано да се користимо чулима али и указујемо шта та чула могу шта не. Шта је ту појава а шта ствар по себи. Нико не спекулиште о ствари по себи већ смао о појави. О томе да то што опажамо чулима или осећаји и опажаји постоје као такви..,као објекти само у свести а не у ствари по себи.

Зато што Анштајн није дао никакав одговор осим што је вероватно контактирао своје масоне, који су онда покренули механизам препариња маса којим су на крају Бергсона склонили на маргину. Пре рата, Бергсон је био популарнији од Анштајна и уопште најпопуларнији филозоф у народу икада. После рата, одједном за Бергсона нико скоро да није ни чуо.

А што се тиче те повећања масе и дужине.... какве то везе има са Берогсоввом криткикм Анштајна? Јел ти тиме нешто обараш?

Поента ,коју наравно ниси схватио, је да посотоји једно унутрашње време за сваки референтни систем и време илузија, време простор, које се онда третира као време, рецимо путника у ракети, који се креће близу брзине светлости а која постоји само у глави оног ко ракету посматра. Ето, на овај скуп мисли повећање дужине и масе не УТИЧЕ НИКАКО. Благе везе нема!

Čuo nekad za GPS ?
E pa ne bi čuo da nije bilo Ajnstajna...
Iskreno se nadam da ćeš shvatiti da je vreme dimenzija i da ga je objasnio Ajnštajn a ne Bergson. Kad si se već dotakao referentnih sistema-ne postoje povlašćeni referentni sistemi, to je i osnov relativističke mehanike.
Čudo da ne govoriš o tome da je Ajnstajn rodjen kao Jevrejin, to bi ti se baš uklopilo u teoriju zavere, a možda bi ti neko neuk i poverovao da su otr pisali masoni što bi za tbe bio najveći uspeh.

AlbertEinstein.jpg

Sir_Isaac_Newton_1.jpg

1297435513-50.jpg

Divovi!
:worth: :worth: :worth:

i jedan filozof..

portrait.jpg

Čuo nekad za GPS ?
E pa ne bi čuo da nije bilo Ajnstajna...
Iskreno se nadam da ćeš shvatiti da je vreme dimenzija i da ga je objasnio Ajnštajn a ne Bergson. Kad si se već dotakao referentnih sistema-ne postoje povlašćeni referentni sistemi, to je i osnov relativističke mehanike.
Čudo da ne govoriš o tome da je Ajnstajn rodjen kao Jevrejin, to bi ti se baš uklopilo u teoriju zavere, a možda bi ti neko neuk i poverovao da su otr pisali masoni što bi za tbe bio najveći uspeh.

На све те слике довољно је рећи само једно. Време није исто што и простор! Та једноставна чињеница ,коју су многи наслућивали а коју је тек Бергсон успео да изнесе на светло дана, потпуно обесмишљава све те твоје теорије тих твојих "дивова". Наравно, оне и даље имају утилитарну или практичну вредност. Корисно је знати уз помоћ ГПС и тих варијација времена (које је заправо простор тако узето) зарда активности неке индивиуде у свакодновеом животу. То нико не спори. Оно што спорим јесте потпуно игнорисање правог времена трајања и стављање на његогво место времена линије. То су суштински различите ставри.

А то што је Бергсон склоњен на маргину, објашњиво је управо отпором тих ликова чије су теорије његовом филозофијом склоњене тамо где им је место... тј . међу знања која се баве искључиво појавом, а не суштином света и живота.

А што се тиче конкретно референтних система одговорићи ти на теми посвећеној томе.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/395669-Bergson-i-Anštajnova-teorija-relativnosti

ljudi na severu se sporije okrecu od onih na ekvatoru ali zajedno stignu na pocetnu poziciju.vreme je JEDNAKO ali ne i PUT koji je predjen.ako pogledamo dalje u suncev sistem u odnosu na druge planete, nas zivotni vek moze da traje jedan dan,ako krenemo dalje doci ce mo do trena,sto nama nece smetati i skratiti zivot zemaljski.nase vreme sluzi samo nama da bi smo mogli da racunamo odnose i putanje.nasa matematika vazi samo nama,jer nase poimanje vremena nema vise niko.lopta je oblik koji zivot nosi, lopta koja se okrece i pulsira a sve unutar nje,poput nase planete,kada obidje krug oko centra, prodje ga za jednu godinu.tako da je vreme jednako bilo da se radi o predjenim milimetrima ili velicini svog svemira.ONO STO NAMA IZGLEDA KAO VECNOST AKO JE DOSEGNEMO ONA TO NECE BITI.

Оно што је човек сматрао до Бергсона а што нажалост већина и даље сматра као да Бергсон није ни постојао...НИЈЕ ВРЕМЕ! То је линија у простору!

Када рецимо ти.. замишљаш време..замишљаш једну линију... нешто попут реке, а што има почетак и крај и у шта душе упадају рађајући се и излазе умирући.

Лепо си то замислиио али проблем је што је то што замишљаш једна линија у простору и нема ни В од времена.

Право време је нешто сасвим друго, и не постоји у опажајном свету..а зове се интуиција трајања.

Времена си свестан преко интуиције не преко опажања.

Време је духовна субјективна категорија. Напољу имаш само простор не и време а то што зовеш "време" је линија у том простору и нема везе са правим временом трајањем које је интуиција.

Krajnje je vreme.
I svako vreme nosi svoje breme.
Neki su pobrkali teoriju i činjenicu.
Ajnštajnova teorija (pa makar on bio sto puta Ajnštajn) je teorija. Zna li neko šta je to teorija?
Pa onda ne palamudite o teoriji kao o istini.
Vreme? Ponovo moram da ponovim. Ono je izvedeno iz procesa. Da nema procesa ne bi bilo ni vremena ni života ni misli ni konstatacije da su ti procesi nešto dinamičko, kontinualno, kauzalno... Da nema procesa ne bi bilo ni mentalnoh procesa kojima uočavamo te iste procese, trajanje i način odvijanja istih. Da nije mentalnih procesa (isključivo mentalnih) ne bi bilo vremena. Jer određene individue ne bi ni mogle da dođu na ideju vremena kao posebne dimenzije. I to je čarolija procesa koje ne vidimo, ali zato vreme itekako vidimo, jer je čovek peščani časovnik koji postaje paranoično svestan svoje prolaznosti, a paranoju pretvara u vreme.

I kao dodatak na teorijska sranja:
Procesi pod različitim uslovima se različito i odvijaju (vijaju jaj u jaju). Časovnik ma kakav bio meri vreme odvijanjem procesa. Izloži ga raznim uslovima - različito će i da radi (gravitaciji, toploti, hladnoći...)

Ево једног уобичајеног погледа на време и мог одговора у коме сам исто представио као заблуду.

Vreme postoji, meri se i ima praktičnu potvrdu, svakodnevno..

Jedna banalna potvrda je kad imaš poljski wc na kraju dvorišta.

Il kreneš na vreme il zakasniš i uveriš seda je brzina fizička veličina koja se definiše pređenim putem u jedinici vremena.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Brzina

Време на начин како си га описао не постоји. У овом твом посту ниси објаснио време већ људску заблуду која линију у простору тако зове.

Кажеш.."време се мери и има практичну потврду" :think:

Видиш, само линија у простору а чије су тачке поређане једна до друге.. све заједно у садашњости, може се мерити. Али линија у простору НИЈЕ ВРЕМЕ! Она је непокретни симбол правог времена трајања које није у простору већ у духу..као интуиција, као нешто својеврсно.

А што се тиче тог ве цеа на крају дворишта.

Ти ћеш проћи кроз ту ситуацију. Живећеш то унутрашње време интуицију али у свом сазнању имаћеш посла само са садашњим непокретним опажајем, и сећањем на опажај кога више нема нигде другде осим у твом сећању. Те две слике ћеш сада поређати једну до друге и то звати "време". Капираш. Замислио си једну линију у простору, то јест пут до тог вецеа и слике тебе на разним деловима тог пута а све поређане једна до друге и сада ћеш на тај фантазам показати прстом и рећи. "То је време"
Није. То је пут до твог вецеа. и скуп сећања на твоје тело које си распоредио по том путу. једно до другог...а ту нема ни в од времена.

пс. Ако хоћеш добити представу шта је право време уместо замишљања линија и путева у простору замисли да некоме ко се забаваља време протиче много брже него некоме ко се досађује у некој чекаоници.

То ти може дати назнаку шта је право време и указати на чиењеницу да то право време није мерљиво лењиром или кројачком пантљиком.

Време није исто што и линија. След промена једна за другом (сукцесија) је нешто суштински различито од јукстапоизиције тј поређаности тачака једна до друге.

Оно што целокупна физика, као и научни метод уопште зове "време", није време већ простор!

То је једна невероватна заблуда која је тек у прошлом веку разоткривена као таква.

Право време трајање је интуиција. Нешто својеврсно и доступно једино непосредном субјективном искуству. То право време интелект не може појмити.Када интелект усмери своје форме сазнавања на ту интуицију он је претвара у линију. Нешто што је суштински различито од времена које траје.
У простору..у једној линији нема следовања, нема промене. Линија је у садашњости....простор подељен на три дела. Ту нема ни "в" од времена.

пс. Али не очекујем да ово тек тако сви разумеју. Бергсон је до тог простог открића дошао у прошлом веку... а друштво аутомата, не може тако лако ослободити се својих вековних заблуда. Тако да ћемо сачекати једно време да већина хипнотисане светине једном схвате просту истину ..да време није исто што и линија у простору подељена на три дела..прошлост , садашњост, будућност..

@Ozi

Znači, svaka čast. Skidam kapu i divim se tvom učenju, vremenu, filozofiji, stvari po sebi i svim drugim fazonima ovde. Mnogo je moćno i zanimljivo. Uvek sam sumnjao da nešto sa tim vremenom ne valja. Sledeći put kada zakasnim negde obavezno ću se pozvati na Bergsona.

Eh, ali sada sam pao u depresiju. Sve godine učenja, guljenja klupe, silne pročitane knjige, sve to pada u vodu... Ali ova ideja je toga vredna, ovo saznanje je ipak nešto zbog čega vredi odustati od bačenih godina. Mislim, ionako to možda nisu godine, s obzirom da ljudi vreme ne shvataju na pravi način. Mada opet je nekako krivo... Znači, neki ukus gorčine ostaje. Znaš, te zablude u koje sam nekada verovao, ta neka fizika, hemija, matematika, šta li je, izgleda da je puna nekih nelogičnosti i svega, a shvatio sam to sve tek sada, zahvaljujući tebi.

Diveći se ovim idejama mirim se sa svojom ništavnošću. Pomišljam i o samoubistvu.

:rotf:

Mislimo li mi ikada pravo trajanje ili nasa inteligencija ima posla jedino sa prostorom?
Odgovor je ovo drugo...
Tako smo dobili cuveni Bergsonov "Kinematografski princip inteligencije". i intuiciju trajanja
Prostor je takođe deo naše predtave kao i vreme

Rođendanom kinematografije smatra se 28.12.1895.
Međutim dosta pre ovog datuma je bio poznat ovaj efekat prikazan na donjoj slici. Naš um spaja različite pozicije.
Filozofiji su vrata svuda otvorena. Interesamtno je da ozi koji je toliko zalepljen za idelizam ne vidi da je ovo psihški efekat (deo naše predstave).
Nama je i kretanje i prostor kao deo stvari po sebi nepoznanica, već imamo posla sa našom predstavom.
Ovde se govori o našioj predstavi, a šta je u osnovi funkcionisanja stvari po sebi mi ne možemo da znamo. Jedino znamo da proces u okviru stvari po sebi utiče na našu predstavu.

U filozofiji ništa ne znače imena i autoriteti. Znače jedino u smislu toga što skreću pažnju na sebe, ali ako ideja nema potpore u umu, autoritet ne važi. U naučnim disciplinama autoritet ima daleko veći značaj. Zato pominjanje imena ima jedino značaj u smislu odavanja priznanja, a ne u smislu verovanja.

U svakom trenutku vremena u SADASNJOSTI imamo samo jednu jedinu crnu tacku. Ona je u sadasnjosti nepokretna..miruje.
U sledecem trenutku vremena ona NESTAJE, ne postoji, ona postaje proslost a sledeca crna tacka postaje sadasnjost . Kada je nastupila sledeca crna tacka, prethodne vise nema u prostoru niti prostor o njoj cuva bilo kakav trag. Znaci prethodna tacka egzistira samo u nasem secanju.
tacka.gif
O čemu se ovde govori? O predstavi ili o stvari po sebi?
Kako nasa inteligencija sada dobija iluziju kretanja?

Tako sto sada imamo ,samo jednu crnu tacku u sadasnjosti i jednu crnu tacku SECANJE (obratite paznju -secanje) I sada inteligencija ,ne bi li dobila kretanje, vrsi SINTEZU jedne crne tacke u sadasnjosti, i jedne crne tacke secanja (koja vise ne postoji u stvarnosti ) uzetoj iz proslosti iz memorije.
Aha, sad pričamo o inteligenciji. Znači ušli smo u psihologiju.
Normalno je da ne pričamo i stvari po sebi jer je to metafizika.
Ali kako vrsimo tu sintezu? Da li tako sto te dve tacke (jednu virtuelnu a jednu aktuelnu) redjamo jednu do druge?

Upravo tako, ali onda nemamo posla sa kretanjem vec sa prostorom, sa slikama crnih tacaka poredjanih jedna do druge u nasoj svesti, a to nije kretanje. Kretanje nije zbir nepomicnosti. Time nismo mislili kretanje.
A šta ako tačka kontinuirano menja boju?
Ni ovo naravno nema veze sa stvari po sebi jer su i prostor i vreme deo predstave čiju tačnu suštinu ne znamo. Ali samo da znamo sa kog aspekta posmatramo.
E lepo, sad je objašnjeno kako funkcioniše trčeće svetlo. Samo ovako nikad ne bi objasnio projektor. Upravo projektor dokazuje netačnost ove tvrdnje.
Da je ovo tačno, mi bi smo u okviru gledanja filma sa projektora videli i momenat kada je platno crno, a to se ne dešava.
Mahni rukom ispred svojih očiju. Videćeš nešto razmazano. Naša rezolucija uma i funkcionisnja nije takva da može da zabeleži svaki trenutak.
Isto se dešav i ako polako krećeš rukom ipred očiju samo što tu razmazanost ne primećuješ. U našem umu postoji granica uočavanja trenutka koji zovemo sadašnjost. I to je naša predstava i ne možemo otići dalje od nje. Drugo je pitanje tehničkih pomagala kojima može da se snimi kretanje metka.
Da li je stvar po sebi analogna ili digitalna, ne ulazim u to. Ali je naša predstava svakako analogna.
Kretanje je osnova naseg bica . Ono je trajanje...
Pa upravo sam o trajanju i napisao. To jeste trajanje (nesvršeni glagolski oblik).
Trajanje ili uzastopnost je stvar intuicije i necega sto je Bergson nazvao "Kvalitativna mnozina" a gde se sve sastoji u medjusobnom prozimanju i trajanju.
E ova "uzastopnost" zbunjuje jer asocira na ponavljanje istog. A nikad nije isto. Isto je smo privid.

... da je percepcija(opazanje) zapravo secanje. I da se memorija itekako mesa sa osecajima. Da je cak svaka percepcija memorija, kako kaze Bergson. Proslost ne postoji , osim u secanju...
A ovo je tačno.

A u sadasnjosti imamo posla samo sa jednim jedinim polozajem neke stvari, koji je uz to jos nepokretan.
Ovoje takođe tačno ali nema veze sa našim umom. Bitno je naglasiti sa kog aspekta se šta posmatra. Ovako je u tekstu pomešano trajanje i trenutak.

Kada ti kazes "Nasa tela se krecu u prostoru"...greska!. ONO STO IMAS U SVESTI kada to kazes jeste samo jedan jedini polozaj tvog tela u prostoru. Prethodni polozaji ne postoje..oni su proslost a postoje u tvom secanju. Taj jedan polozaj koji postoji u sadasnjsoti se ne krece..on miruje.
Mešano meso. Ja bih i jednu šopsku salatu.
A ono što imaš u svesti je trajanje. Kad se lepo zasitiš to traje. Kad te neko lupi po glavi sa nečim, vidiš razmazan predmet i osetiš bol koji traje.

Pa kako sada izvodis pojam "kretanje"?

Kretanje su promene u našem umu u čijoj je osnovi funkcionisanje stvari po sebi.
Znaci imamo prostor sa dve slike.... sliku secanje i percepciju(opazaj). A tu vidis nema nigde trajanja. Trajanje je izmaklo nasoj analizi . Dok mislimo na kretanje zapravo mislimo na dve nepokretne slike u zamisljenom prostoru. A to nije niti kretanje niti trajanje.
Jok bre. Kakve dve slike. Naš um konstatuje trajanje. A drugo je pitanje osvešćivanja i podvođenje pod određene pojmove.

Vreme nije linija. Linija je u prostoru a pravo vreme je nesto drugo ...nesto u nama...... duhovna kategorija ...intuicija trajanja.
Pa gde vreme može da bude linija? Ko je to ikada tvdio? Kakve to veze ima? Naravno da je duhovna kategorija i intuicija trajanja.

Prostor je takođe deo naše predtave kao i vreme

Rođendanom kinematografije smatra se 28.12.1895.
Međutim dosta pre ovog datuma je bio poznat ovaj efekat prikazan na donjoj slici. Naš um spaja različite pozicije.
Filozofiji su vrata svuda otvorena. Interesamtno je da ozi koji je toliko zalepljen za idelizam ne vidi da je ovo psihški efekat (deo naše predstave).
Nama je i kretanje i prostor kao deo stvari po sebi nepoznanica, već imamo posla sa našom predstavom.
Ovde se govori o našioj predstavi, a šta je u osnovi funkcionisanja stvari po sebi mi ne možemo da znamo. Jedino znamo da proces u okviru stvari po sebi utiče na našu predstavu.

Ради се о представи..а поента је да у тој представи нема ничега другог осим простора. Оно што у физици и уопште у мишљењу зовете "време", није ништа друго до простор. Део представе.
ПРАВО ВРЕМЕ трајање је видиш нешто изванпредставе, извапростора. Као такво, оно је и изван могућности поимања интелекта. Време је интуиција. Нешто својеврсно а што свако налази у себи као саму срж свога бића. Иако то што налази у себи не може привести сазнању а да га не претвори у линију, тј простор и тако му промени саму суштину.
Тада, време интуиција постаје време линија. При чему све до Бергсона човечанство није било свесно да је то што зову "време" заправо простор који нема везе са интуицијом која је право време

E lepo, sad je objašnjeno kako funkcioniše trčeće svetlo. Samo ovako nikad ne bi objasnio projektor. Upravo projektor dokazuje netačnost ove tvrdnje.
Da je ovo tačno, mi bi smo u okviru gledanja filma sa projektora videli i momenat kada je platno crno, a to se ne dešava.
Mahni rukom ispred svojih očiju. Videćeš nešto razmazano. Naša rezolucija uma i funkcionisnja nije takva da može da zabeleži svaki trenutak.
Isto se dešav i ako polako krećeš rukom ipred očiju samo što tu razmazanost ne primećuješ. U našem umu postoji granica uočavanja trenutka koji zovemo sadašnjost. I to je naša predstava i ne možemo otići dalje od nje. Drugo je pitanje tehničkih pomagala kojima može da se snimi kretanje metka.

Тај твој пример нема везе са тиме да интелект не може појмити време а да га не претвори у скуп тачака поређаних једна до друге у простору или скуп непокретних слика поређаних једна до друге. То што не уочавамо црну слику између прошле и садашње не значи да у свести немамо две слике опажај и сећање као скуп непокретности у простору а не као трајање ..кога у представи нема.

Рецимо, аутомобил се креће на улици. Али у свести , у сазнању, немамо никакво кретање него један непокретан положај аутомобила у садашњости и слику сећање прошлих положаја поређаних једна до друге. И то сад зовеш "кретање аутомобила". Иако ту нема никаквог кретања. Кретање је измакло анализи. Интелект и сазнајна свест у том случају право кретање право трајање нису ни додирнули. Оно остаје нешто у "другој димензији". Ствар интуиције.

Pa gde vreme može da bude linija? Ko je to ikada tvdio? Kakve to veze ima? Naravno da je duhovna kategorija i intuicija trajanja.

Ти ово износиш као да је то опште познато одувек. "Ко је икада тврдио"..кажеш? Ко икада није тврдио.. право је питање!

Чак и ти који ето мсилиш да ово разумеш, када кажеш време у свести вероватно имаш једну линију подељену на три дела са називом тих делова линије" прошлост, садашњост и будућност.

Схаваташ ли колико су велике импликације овог Бергсоновог открића. Схваташ ли да основа представа о времену. О прошлости садашњости и будућности..јесте ништа друго до ЗАБЛУДА. Онај ко то схвати мислиће о свету на сасвим други начин него што је човечанство икада мислило.

quote_icon.png
Original postavio oziman
quote_icon.png

Ради се о представи..а поента је да у тој представи нема ничега другог осим простора. Оно што у физици и уопште у мишљењу зовете "време", није ништа друго до простор. Део представе.
Ne uočavam da se u fizici prostor zove vreme. A i jedno i drugo su deo predstave i razlikuju se u okviru predstave. U stvari, ja se i ne držim ni strogo fizičkih shvatanja i ne bih teoriju da poistovećujem sa istinom.
ПРАВО ВРЕМЕ трајање је видиш нешто изванпредставе, извапростора. Као такво, оно је и изван могућности поимања интелекта. Време је интуиција. Нешто својеврсно а што свако налази у себи као саму срж свога бића. Иако то што налази у себи не може привести сазнању а да га не претвори у линију, тј простор и тако му промени саму суштину.
Тада, време интуиција постаје време линија. При чему све до Бергсона човечанство није било свесно да је то што зову "време" заправо простор који нема везе са интуицијом која је право време
Sve je tačno sem zaključka da čovek vreme pretvara u liniju. Možda neko i pretvara ali u ovom trenutku ne može subjektivni stav i doživljaj pojedinaca biti predmet rasprave.
Kako je čovečanstvo razmišljalo ne mora biti predmet ove rasprave. Mislilo se i da je zemlja ploča. Pustimo to.

Тај твој пример нема везе са тиме да интелект не може појмити време а да га не претвори у скуп тачака поређаних једна до друге у простору или скуп непокретних слика поређаних једна до друге.
Intelekt delimično može pojmiti vreme i to ne mora da bude nepokretnih slika poređanih jedna do druge jer nema nepokretnih slika sem na projektoru. Slike se stapaju i tako predstava izgleda. Relolucija pretstavljena u tačkama je toliko daleko od naše predstave da to nije trenutno za razmatranje. Čak i kad bi ustanovili pomoću uređaja da je naša predstava digitalna, to nema šanse da uočimo svojim umom i funkcionisnjem onoga što podržava naš um.
То што не уочавамо црну слику између прошле и садашње не значи да у свести немамо две слике опажај и сећање као скуп непокретности у простору а не као трајање ..кога у представи нема.
Upravo mi u predstavi uočavamo trajanje. Mi ne vidimo slike već trajanje (skup slika u isto vreme i to skup preklopljenih slika. Kad se lampiza u umu pali ona to čini postepeno kao što se postepeno i gasi. Mi ne možemo da uočimo trenutno stanje u trenu, već je potrebno trajanje stanja da bi se uočilo.
Рецимо, аутомобил се креће на улици. Али у свести , у сазнању, немамо никакво кретање него један непокретан положај аутомобила у садашњости и слику сећање прошлих положаја поређаних једна до друге. И то сад зовеш "кретање аутомобила".
Ako se automobil brzo kreće (da bih Naglasio ono što želim), onda ne vidiš slike automobila već razmazanu formu koja prolazi našim umom. I kada bi mogli da zamrznemo trenutak onoga što je um primio ispostavilo bi se da je to razmazana forma a ne automobil. Prosto je naš um ograničen u mogućnosti da percipira trenutak i zamrzne sliku.
Иако ту нема никаквог кретања. Кретање је измакло анализи. Интелект и сазнајна свест у том случају право кретање право трајање нису ни додирнули. Оно остаје нешто у "другој димензији". Ствар интуиције.
Ima ili nema nisu baš dobri izrazi, je se ne može ni negirati ni potvrđivati jer ovde već ulazimo u suštinu stvari po sebi. Ali za pretstavu mi to nazivamo kretanjem. Jezik služi da primalac primi ideju od pošiljaoca tako da primalac shvati o čemu se radi. Kada kažeš drugoj osobi kretanje automobila, ona tačno zna o čemu govoriš i kako to u predstavi izgleda. Dakle, izraz kretanje je sasvim validan izraz za sporazumevanje. Ispade da ako bi filozof stajao na ulici i ti mu rekao - pazi kreće se brzo automobil ka tebi on bi najverovatnije poginuo znajući da nema kretanja.
Ти ово износиш као да је то опште познато одувек. "Ко је икада тврдио"..кажеш? Ко икада није тврдио.. право је питање!

Чак и ти који ето мсилиш да ово разумеш, када кажеш време у свести вероватно имаш једну линију подељену на три дела са називом тих делова линије" прошлост, садашњост и будућност.
Možda ozi i mislim to što ti tvrdiš, ali to nikada nećeš i ne možeš da saznaš. :)
Druga je stvar što se vreme grafički može da prikaže kao linija podeljana na jedinice vremena iz praktičnih razloga poređenja procesa. A procesi stvaraju osećaj vremena. Kada bi se zaustavili i vreme bi stalo i to bukvalno jer za nas je to vreme. Ako bi sve svi procesi u našoj predstavi usporavali, ubrzavali pa čak i zaustavljali mi ne bismo primetili nikakve oscilacije vremena. Ono jeste deo intuicije (ako je ovo odgovarajući izraz) koja je takođe proces. Možda bolje reći, deo mentalnih procesa.

OKet?

Pazite da vas vreme ne ugrize...z:mrgreen:
Prvo:intuicija je mix emocija i racia.a drugo,ako ozbiljno razmišljate o "kretanju"u sklopu teorije struna-To i nije kretanje
več zaista prelazak iz superpozicije u poziciju(koja je nova superpozicija)vibriranjem struna UVEK SAMO SADA!
To što se ta dinamika promene dešava menjanjem pozicije je menjanje energije struna iz napetih u vibrirajuće...
Mislim da je presloženo ovde to demonstrirati,ali samo jedna napomena:O VOLJNOSTI ka promeni pozicija je
moguće istraživanje i to je ono što se ,nepopularno jer je teško definisati,zove sintropijom...Dakako da je u tom
izrazu previše toga,kao potencijalne energije,gravitacija,elektromagnetizam idr...
Uopšte nije problem ako to posmatrate kao sklop vaših ideja,ili ja kao refleksiju mojih senzacija-ceo taj proces
jedino ne valja smatrati savršenim i zaokruženim ,već prepunim anomalijama i odstupanja...
(Jer i sam je po svemu sudeći kreacija,ali jednog višeg "kolektivnog"-svih bića univerzuma za šta ima sve više
i više indicija...)
A Bergson i njegov Zenon khm,khm!!!
(Otišao ljut od Ajnštajna jer mu ovaj rekao da batali intuiciju i da pokuša s imaginacijomz:mrgreen:)

Poslednja izmena:
Pazite da vas vreme ne ugrize...z:mrgreen:
Prvo:intuicija je mix emocija i racia.a drugo,ako ozbiljno razmišljate o "kretanju"u sklopu teorije struna-To i nije kretanje
več zaista prelazak iz superpozicije u poziciju(koja je nova superpozicija)vibriranjem struna UVEK SAMO SADA!
To što se ta dinamika promene dešava menjanjem pozicije je menjanje energije struna iz napetih u vibrirajuće...

Благо теби када такав скуп празних појмова задовољава твоју метафизичку потребу. Какве тсруне. Каква вибирирања.

Има Ковикасу и неких овде који желе право знање а не параду празних појмова. Неки који желе да под реченим нешто и мисле а не задовољавати се само речима уз свест да тако сви данас кажу ... аха... мора да је истина.
Где сви ту и луди Мујо!

То што су данас масони склонили филозофију на маргину из разлозга да људи не би сувише мислили, а на њено место ставили те којештарије о црним рупама, о биг бенговиам. о "паралелним временима" о струнама . То не значи да човек који тежи знању мора губити своје време на те бесмислице.

Кажеш "струна" и шта човек ту може мислити него на струну...ону којом пецаш. А ако кажете да је то метафора. аналогија...ок.. очито да је метафора али метафора служи да појасни не да одмогне. Шта дакле појашњава та метафора?

И немој ми само изнети ту флоскулу вас гледалаца у епрувете и реторте ..да то могу разумети само "више интелигенције" од рецимо моје .. Ма немој.

То могу разумети сви... јер то је ствар интелекта (а не филозфског разбора који нема свако). Али проблем је што ту нема шта да се разуме. То само служу да људе одврати од праве филзофије..правог знања.. јер није у интересу владарима да људи много мисле.

Back