Benediktinski opat iz Dubrovnika Mavro Orbini (1563-1610). Istine i zablude

Ne, nije stvar samo hronologije (ali jesi insistirao da je bilo u staroj eri), već i mešanja sa Tribalima i Tračanima. Ne znam kako ti to nije nelogično; tako nastaju Tračani i to tek u vreme Rimskog carstva, pre kojeg zapravo ima ipak opet Tračana?

Pominjao sam o tome o čemu se to radi tj. šta je izvor. Roksolani dolaze 69. godine naše ere. Naveo sam ti tačan citat iz I knj. Takitove Istorije:

Antički Roksolani (tj. ovde kod Orbina Rusi) iskorišćeni su za konstruisanje ovog narativa i na temelju igre reči Rašani-Roksolani.
Не већ део Руса са Готима је продро на илирик и сад се зову Рашанима (Визигота)
Овде их сматра Вандалима!

Screenshot_2025_0202_194550_com.krstarica.krstarica.png

Онда део да ти буде јасније да становнике Горње и Доње Мезије сматра Трибалима. Према некима то је Сервиа Горња Мезија према другима то је Босна. и Бугарска. Није сигуран да ли је Мезија Сервија или Босна за другу је сигуран да је Бугарска.
Screenshot_2025_0202_195323_com.krstarica.krstarica.png

Добићеш супер експресно и Трачане јер су Дардани и Мези Трибали од којих потичу и Босони

Pogledajte prilog 1680263
Прошли пут када си тврдио да Мавро Орбин тврди исто што и Порфирогенит цитирао си други део текста а не овај први где се јасно види да раздваја Сорабе у Мезији од Лужичких.

Каже да им је исто поријекло.

Не већ део Руса са Готима је продро на илирик и сад се зову Рашанима (Визигота)
Овде их сматра Вандалима!

Pogledajte prilog 1680256

Онда део да ти буде јасније да становнике Горње и Доње Мезије сматра Трибалима. Према некима то је Сервиа Горња Мезија према другима то је Босна. и Бугарска. Није сигуран да ли је Мезија Сервија или Босна за другу је сигуран да је Бугарска.
Pogledajte prilog 1680257
Добићеш супер експресно и Трачане јер су Дардани и Мези Трибали од којих потичу и Босони

Niče, ti ne čitaš Orbina, već vrlo sažeto prepričavanje koje je napisao Franja Barišić, gde je okvirno u kratkim crtama preneo šta kaže Orbini, svojim rečima.

Nemoj to da čitaš; pusti to, uzmi Orbina. Sve je već postavljeno na ovoj temi, i u italijanskom originalu i prevodima, sa komentarima tj. pojašnjenjima Orbinovih izvora. Reč je o upadu Roksolana 69. godine naše ere, u vreme tzv. Godine 4 cara i od toga su Rašani.

Sad si ubacio u priču i Gote i Vandale pored svega. Uzmi i čitaj šta Orbini sam piše, a ne te Barišićeve sažete crtice; sad mi postaje u kasnije zašto si se zbunio.

Niče, ti ne čitaš Orbina, već vrlo sažeto prepričavanje koje je napisao Franja Barišić, gde je okvirno u kratkim crtama preneo šta kaže Orbini, svojim rečima.

Nemoj to da čitaš; pusti to, uzmi Orbina. Sve je već postavljeno na ovoj temi, i u italijanskom originalu i prevodima, sa komentarima tj. pojašnjenjima Orbinovih izvora. Reč je o upadu Roksolana 69. godine naše ere, u vreme tzv. Godine 4 cara i od toga su Rašani.

Sad si ubacio u priču i Gote i Vandale pored svega. Uzmi i čitaj šta Orbini sam piše, a ne te Barišićeve sažete crtice; sad mi postaje u kasnije zašto si se zbunio.
Ако ниси видео цитати су ти Орбина порекло Словена.
Скраћене прве две главе?
Не разумем да ли не смем да цитирим Ивану Коматину у вези Ане Комнине или морам директно Ану Комнину?
Ако је сажетак значи 2 главе то значи да је човек измислио оно шго Орбин није написао?

Ако ниси видео цитати су ти Орбина порекло Словена.
Скраћене прве две главе?
Не разумем да ли не смем да цитирим Ивану Коматину у вези Ане Комнине или морам директно Ану Комнину?
Ако је сажетак значи 2 главе то значи да је човек измислио оно шго Орбин није написао?

Ne nalazi se velika većina sadržaja, tako da se ti možeš lakše zbuniti (tako i nastaju konfabulacije), što deluje i da se jeste dogodilo jer pominješ i Vandale u kontekstu borbi protiv Roksolana (Rusa) u Meziji u vreme Gaja Fonteja Agripe.

Tako da je sažeto prepričavanje uvek gora opcija u odnosu na sam izvor, obrni-okreni.

Ne nalazi se velika većina sadržaja, tako da se možeš lakše zbuniti, što deluje da jesi jer pominješ i Vandale u kontekstu borbi protiv Roksolana (Rusa) u Meziji u vreme Gaja Fonteja Agripe.
Ајде прочитај цитате и целе странице слободно не брини де ти за мене лакше се збуним са твојим добронамерним саветима сад ћеш добити целу страницу цитирао сам ти скриншат колико пута хоћеш?

Pogledajte prilog 1680286
Pogledajte prilog 1680287

Трећи четврти пут ти цитирам са којом реченицом или делом имаш проблем?

Ne znam zašto si uopšte citirao ovo uopšte, a ne 3 ili 4. Nisam tu pominjao nikakav problem.

Ајде прочитај цитате и целе странице слободно не брини де ти за мене лакше се збуним са твојим добронамерним саветима сад ћеш добити целу страницу цитирао сам ти скриншат колико пута хоћеш?

Meni je nepoznato zašto i postavljaš skrinšot.

Ne nalazi se velika većina sadržaja, tako da se ti možeš lakše zbuniti (tako i nastaju konfabulacije), što deluje i da se jeste dogodilo jer pominješ i Vandale u kontekstu borbi protiv Roksolana (Rusa) u Meziji u vreme Gaja Fonteja Agripe.

Tako da je sažeto prepričavanje uvek gora opcija u odnosu na sam izvor, obrni-okreni.
Ne znam zašto si uopšte citirao ovo uopšte, a ne 3 ili 4. Nisam tu pominjao nikakav problem.

Meni je nepoznato zašto i postavljaš skrinšot.
Да ли ти је сад јасније?
Да се не бих збунио конфабулитао већ егзактно пренео а ти боље разумео.

Да ли ти је сад јасније?
Да се не бих збунио конфабулитао већ егзактно пренео а ти боље разумео.

Ne, nije. O prodoru Rusa (tj. Roksolana) već smo preneli, direktno od Orbina.

Ne vidim šta bi ti (mislim da su Barišićevi) sažeci trebalo nešto da promene.

ти си се надовезао сад после два дана тражења знаш да је Птолемеј преведен међутим кад смо причали ниси знао и негирао си

O prevodima Ptolemejevog spisa na latinski jezik i kartama koje su se crtale na osnovu njegovog opisa, govorio sam već puno puno puta. Govorio sam o njima i u diskusijama sa tobom.

Evo npr. ovde na temi Maksim Planud: Srbi su dobili ime po panonskom gradu Serbinu. Postavio sam na temu i slike iz codex Urbinus Latinus 277 (folio 82 recto) gde se nalazio pominjani prevod Jakoba Angela iz XV stoleća, ovde sam okačio i kartu Nikole Germana na osnovu latinskog prevoda Ptolemejeve Kosmografije, itd.

Tako da bi bilo prilično besmisleno tvrditi da nisam znao i onda sad dva dana tražio nešto o čemu sam doslovno već viša puta pisao.

Osim toga, mislim da se ovim bespotrebnim ekskursom o Klaudiju Ptolemaju udaljavamo od suštine. Nisam hteo da zalazim u antičke grčke izvore, već da se strogo držim vizantijskih izvora. U osnovi početaka epohe humanizma i renesanse, nikoga tu nije zanimala Vizantija, već u principu samo stara Grčka. Nisu oni o Vizantiji skoro pa ništa znali, a posebno nisu znali praktično ništa od vizantijskih spisa, pre druge polvine XVI stoleća. Iliti, drugim rečima, pre Reformacije tj. pre 1556. godine, kada su protestanti po prvi put počeli da stvaraju interesovanje za Vizantiju.

Врло просто човек је измислио конфабулирао фалсификовао ?

Ako misliš na tu upotrebu Takitove informacije o prodoru Roksolana u Meziju 69. godine naše ere, mislim da je, kao što već napisah, reč o poistovećivanju Roksolani-Rašani. Drugim rečima, upotreba pučke etimologije.

Da li je to baš osmislio Orbini lično, ili je preuzeo od nekog drugog, treba proveriti. Meni se čini da sam to prvi put video kod njega (ne sećam se slične formulacije kod Pribojevića).

Ako misliš na tu upotrebu Takitove informacije o prodoru Roksolana u Meziju 69. godine naše ere, mislim da je, kao što već napisah, reč o poistovećivanju Roksolani-Rašani. Drugim rečima, upotreba pučke etimologije.

Da li je to baš osmislio Orbini lično, ili je preuzeo od nekog drugog, treba proveriti. Meni se čini da sam to prvi put video kod njega (ne sećam se slične formulacije kod Pribojevića).
Ја сам конкретно питао за ове цитате из скраћениг поглавља да ли је човек измислио , конфабулирао или написао нешто што Мавро Орбин није ?
Да ли погрешно преноси Орбинове податке?
Будући да се ради о научном преводу као извор за средњи век и да постоје овакве грешке требали би отворити тему и упозорити научну заједницу да им је превод извора контаминиран?

Ја сам конкретно питао за ове цитате из скраћениг поглавља да ли је човек измислио , конфабулирао или написао нешто што Мавро Орбин није ?
Будући да се ради о научном преводу као извор за средњи век и да постоје овакве грешке требали би отворити тему и упозорити научну заједницу да им је превод извора контаминиран?

Pa nisam pogledao šta piše.

Pa ne vidim zašto bih pored samog Kraljevstva Slovena tj. doslovno Orbinovih reči čitao to. Kakve imamo koristi od toga?
Па откуд знам онако мислиш да поред Порфирогенита нисам требао читати Тибора Живковића?
Или што поред свих тих аутора морамо онда читати тебе?

Да поновимо питање на које се не одговара питањем.👍

Па откуд знам онако мислиш да поред Порфирогенита нисам требао читати Тибора Живковића?
Или што поред свих тих аутора морамо онда читати тебе?

Ovo je sad ono kada se uopšte ne može ni nazreti šta si hteo da kažeš (nadam se da nije uvertira u novu svađu).

Да поновимо питање на које се не одговара питањем.👍

Pa ne znam zašto meni to pitanje postavljaš.

Ako tebe to interesuje, uzmi i pročitaj šta piše Orbini levo i desno stavi šta piše u (Barišićevom?) sažetku, uporedi i saopšti rezultate da li je (Barišić?) sve dobro prepričao...šta postavljaš kao pitanje.

Ovo je sad ono kada se uopšte ne može ni nazreti šta si hteo da kažeš (nadam se da nije uvertira u novu svađu).

Pa ne znam zašto meni to pitanje postavljaš.

Ako tebe to interesuje, uzmi i pročitaj šta piše Orbini levo i desno stavi šta piše u (Barišićevom?) sažetku, uporedi i saopšti rezultate da li je (Barišić?) sve dobro prepričao. Mene to ne zanima.
Ако те не занима зашто негираш нешто што не знаш чак и ниси прочитао. Зашто узимаш људима време а немаш ништа паметно да кажеш.Шта више ни искрено нити људски није психопата тукао човека већ је човек тукао психопату и манипулатора то је епилог приче а психопата манипулатор ће увек тражити начин да себе представи као жртву. Не бих ти више узимао на времену свака моја реч и избрисана и неизговорена је на месту!
Адиос!
Screenshot_2025_0203_000918.png

Ако те не занима зашто негираш нешто што не знаш чак и ниси прочитао. Зашто узимаш људима време а немаш ништа паметно да кажеш.Шта више ни искрено нити људски није психопата тукао човека већ је човек тукао психопату и манипулатора то је епилог приче а психопата манипулатор ће увек тражити начин да себе представи као жртву. Не бих ти више узимао на времену свака моја реч и избрисана и неизговорена је на месту!
Адиос!
Pogledajte prilog 1680372

Ja sam negirao tvoju tvrdnju da su po Orbinu pre Hrista došli Rašani tj. Tribali, koje su prozvali Tračanima.

Ako ti hoćeš da kažeš da je grešku napravio Franjo Barišić kada je prepričao sadržao Orbinovog spisa, a ti bio doveden u zabludu zbog njega, onda je, eto, ukoliko si u parvu, Barišić uneo zabunu (a ja se izvinjavam ukoliko sam netačno pretpostavio da je konfabulacija tvoja, umesto Barišićeve...trebalo je odmah da naglasiš da se samo pozivaš na Barišića).

Ukoliko ti hoćeš da ovde ukažeš na Barišićevu grešku, citiraj ga specifično gde je to tvrdio.

Ја нисам убацио у причу Вандале и Готе већ тако пише у скраћеним поглављима.

Не могу се збунити јер дословно тако пише поставио сам скриншотове.

Ne, nije. O prodoru Rusa (tj. Roksolana) već smo preneli, direktno od Orbina.

Ne vidim šta bi ti (mislim da su Barišićevi) sažeci trebalo nešto da promene.

Нe знам , чекам да чујем да поновим питање опет?

❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️Ја сам конкретно питао за ове цитате из скраћениг поглавља да ли је човек измислио , конфабулирао или написао нешто што Мавро Орбин није ?
Будући да се ради о научном преводу као извор за средњи век и да постоје овакве грешке требали би отворити тему и упозорити научну заједницу да им је превод извора контаминиран?????????????????
⚕️⚕️⚕️⚕️⚕️⚕️⚕️⚕️⚕️⚕️⚕️⚕️[/QUOTE]

Poslednja izmena:
Ја нисам убацио у причу Вандале и Готе већ тако пише у скраћеним поглављима.

Da, Orbini kaže da su Rusi udruženo s Gotima harali Evropom. No, kakve to veze ima sa 69. godinom i akcijom protiv Agripe u Meziji?

To su kasniji događaji; kasnije o tome piše.

Не могу се збунити јер дословно тако пише поставио сам скриншотове.

Ajde citiraj konkretno. Ne neke cele strane screenshotova da se redom moraju čitati tragajući da se prepozna na koji bi deo mislio (gotovo nikad u principu ne čitam kada tako idu na forumu strane i strane teksta okačene kao slike, koje se moraju sad listom čitati da bi se pronašao jedini relevantni delić, kojeg često uopšte ni nema...mnogo puta sam se nervirao kada sam pre to radio i u principu redovno se ispostavljalo badava), već vrlo specifično, samo ono na šta ciljaš.

Poslednja izmena:

Back