„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pogledajte prilog 1123051

Uvek zaboravljaš da postoji internet. Nikako da se navikneš na tu realnost, neprijatnu za tvoju ideologiju...:D
А ти никако да стекнеш зрелост, манеш се детињастих доскочица и коначно схватиш да није свака грешка у историографији, била намерна или случајна, усмерена против словенства или српства. Знам да ти је изузетно прија егу да будеш вечита жртва, али сам уверен да то прелази у патолошке тенденције.

Јако бих волео да схватим ичију потребу да сакрије податак да су словенски народи имали обичаје сличне обичајима Гала. Занима ме сврха таквог подвига, као и због чега је то учињено тако аљкаво, будући да Лав Мудри користи назив Φράγγοι на свим местима осим тог једног на ком, према Чекеу, стоји Γάλλοις.

Мислим да је Срејовић урадио много бољу поделу на основу етнографских културолошких разлика на основу дугогодишњег рада.
Обзиром да тадашње поделе нису ни морале бити на основу језика.
Најновије што сам читао да су прави Илири припадали кентум језичкој групи ближи латинском.
Док Трибали , Гети , Даки и Трсчани су били у сате ској групи језика.
Под Гетима и Дачанима па и Трачанима подразумевамо и Панонце и Славонију. Постављао сам више пута овде.
Међутим чини ми се да је изоставио Далмате тај део вероватно није довољно истраживао.

Srejović je bio arheolog; filologijom se nije ni u laičkim okvirima bavio, tako da - ne, nije se dotičnim nikada uopšte ni bavio.

Ono na šta ti misliš jeste njegov doprinos pokušaju razgraničenja tih plemena na osnovu načina sahranjivanja. I ako se dobro sećam, nalazi koje je sumirao ne odstupaju preterano od rezultata straživanja klasične filologije; štaviše, u neku ruku su i komplementarni.

Poslednja izmena:
Агапе - Радивој Радић - Да ли су Срби најстарији народ?(19.12.2021)
Radić ismeva ljude koji veruju da je zemlja ravna ploča. Genijalno.

Ali on veruje da su Sloveni osvojili pola Evrope, delove Azije, mediteranska ostrva, delove Italije, Sicilije, sve to ploveći u kanuima jer su bili mnogo zaostali da naprave brod, a da ništa od ovoga niko, nigde i nikada nije zapisao niti pomenuo, kako od savremenika te invazije, tako ni od ljudi koji su živeli kasnije.

Bolje da se pokrije ušima, prima platu i ćuti......😭

Наравно.
Ali on veruje da su Sloveni osvojili pola Evrope, delove Azije, mediteranska ostrva, delove Italije, Sicilije, sve to ploveći u kanuima jer su bili mnogo zaostali da naprave brod, a da ništa od ovoga niko, nigde i nikada nije zapisao niti pomenuo, kako od savremenika te invazije, tako ni od ljudi koji su živeli kasnije.

Не верује у то.

Marselin Komes je bio romejski hroničar Justinijanovog doba, etnički Ilir. Iako je živeo u vremenima kada su Sklaveni naveliko pustošili Trakiju, Marselin nije znao da oni postoje uopšte. Ali znao je da postoje Geti koji pustoše Trakiju pa i Grčku i o njima je naveliko pisao. Pisao je i o Gotima i njihovom pohodu na Italiju.
Evo jedne karakteristične rečenice gde Marselin navodi plemena koja je pokorio car Valens. I Goti i Geti. Reč je o prvom štampanom izdanju Marselina iz 1546. godine

1648073263738.png

Ne lezi vraže, iz modernog naučnog izdanja Geti su nestali i postali gentes

1648073356663.png

Nešto mi pade napamet da nije naučnik možda malko prepravucnuo tekstić u skladu sa n.m., pošto će nedugo potom Simokata izjaviti da su Sklaveni preimenovani Geti. Ali ne verujem, ne, sigurno postoji drugo objašnjenje....:think:

Marselin Komes je bio romejski hroničar Justinijanovog doba, etnički Ilir. Iako je živeo u vremenima kada su Sklaveni naveliko pustošili Trakiju, Marselin nije znao da oni postoje uopšte. Ali znao je da postoje Geti koji pustoše Trakiju pa i Grčku i o njima je naveliko pisao. Pisao je i o Gotima i njihovom pohodu na Italiju.
Evo jedne karakteristične rečenice gde Marselin navodi plemena koja je pokorio car Valens. I Goti i Geti. Reč je o prvom štampanom izdanju Marselina iz 1546. godine

Pogledajte prilog 1125099

Ne lezi vraže, iz modernog naučnog izdanja Geti su nestali i postali gentes

Pogledajte prilog 1125100

Nešto mi pade napamet da nije naučnik možda malko prepravucnuo tekstić u skladu sa n.m., pošto će nedugo potom Simokata izjaviti da su Sklaveni preimenovani Geti. Ali ne verujem, ne, sigurno postoji drugo objašnjenje....:think:

Očigledno je bilo loše pročitano. Već se pominju Goti.

Prošli put si izjavio kako je reč gentes pogrešno pročitana kao Getais.
Da li je ovoga puta reč Scythico porešno pročitana kao Getico?

Ne znam? Moguće je da ima razlike i u rukopisima?

Ono što je čudno jeste da ti deluješ kao da je tebi nešto tu čudno; kao da pokušavaš da kažeš da stičeš dojam da je to za tebe novo, neobično, itd...

И тако, као да никад није ни започето питање ,,кривотворења" Тактике цара Лава...

Дакле, да резимирамо.

Стратегикон цара Маврикија каже:
Τὰ ἔθνη τῶν Σκλάβων καὶ Άντῶν ὁμοδίαιτά τε καὶ ὁμότροπά εἰσιν καὶ ἐλεύθερα.

Тактика цара Лава Мудрог, на основу Стратегикона, каже:
Καὶ τὰ Σκλαβικὰ δὲ ἔθνμ ὁμοδίαιτά τε ἦσαν καὶ ὁμότροπα ἀλλήλοις.

Чекеов превод на латински гласи:
Sclauonica natio fimili vitæ cultu & moribus ac Galli vtebat̃.
Откуд Гали? Отуд што Чеке наводи да је у рукопису Тактике који је он превео стајало Γάλλοις уместо ἀλλήλοις, иако за то нема никаквих доказа нити смисла, посебно ако се узму у обзир подаци из Стратегикона, као и чињеница да цар Лав у Тактици користи назив Φράγγοι на свим местима, што Чеке такође преводи као Galli, осим на том једном где, према Чекеу, стоји Γάλλοις.

Постоје и озбиљни фалсификати а постоје аутори који су веровали да све јако добро знају чак боље од самог аутора текста па су себи давали за право да га сами исправљају.
Одлично речено.

Ту има неколик стварно интересатних аспекта.

1. Прво релативно сам сигуран да наратив о примитивним Словенима Радић није ни тврдио и да је то твоје тумчене и за Радићем нема везе.

2. Пола Азије, па шриење Руса на Сибир је ствар 16. века, какве везе има за сеобом народа, поред тога да је густина Сибира врло мала и ту никад нису много људи живели и који су то Словени су владали Италијом.

3. Шта причаш има ДАИ, има Прокопије из Цезареје, Јован Ефески и још доста њих и сад ми реци да те не знаш иако се темом правиш годининама и само њој.

Иначе мени је ово фасцинантно, како се прави од сеобе Словена светско чудо, а доказа да тако нешто може има кроз историју на десетине и осечам се папагајом јер сам те примере већ више пута.

Дакле, да резимирамо.

Стратегикон цара Маврикија каже:

Тактика цара Лава Мудрог, на основу Стратегикона, каже:

Чекеов превод на латински гласи:

Откуд Гали? Отуд што Чеке наводи да је у рукопису Тактике који је он превео стајало Γάλλοις уместо ἀλλήλοις, иако за то нема никаквих доказа нити смисла, посебно ако се узму у обзир подаци из Стратегикона, као и чињеница да цар Лав у Тактици користи назив Φράγγοι на свим местима, што Чеке такође преводи као Galli, осим на том једном где, према Чекеу, стоји Γάλλοις.

Одлично речено.
Ту је нешто преписао што није ни разумео или је мислио под тим именом на нешто друго. Франци су у реду али Гали(римски) не Келти! Ми је јако чудно.
Сам Порфирогенит не зна за Гале и Келте он говори свеукупно за Готе и Остроготе једни су завшили у Шпанији а Готи ,Вандали , Гепиди од вреднијих које треба поменути су се разликовали само по имену и ничим више. Дакле Вандали су здружили себи Алане и помешали се да Германима! У Галији и сад се зову Франци! А од Гепида су се одвојили Авари и Ломбарди(настали).
Дакле Германи не Гали или Келти у Галији.

Овде Порфирогенит има другу или трећу руку неког хороничара који је само прелистао Јордана и Прокопија не познаје ни те списе оригиналне даје један крајње сиров опис Франака.

Ne, ne navodi to nigde Čik. To kaže Meurs; tvrdnja da je Čik posedovao navodno neki rukopis u kojem to piše je krenula sa izdavačem Porfirogenitovog DAI, a koji je po svemu sudeći to samo pretpostavio.

Poslednja izmena:
Ту је нешто преписао што није ни разумео или је мислио под тим именом на нешто друго. Франци су у реду али Гали(римски) не Келти! Ми је јако чудно.
Сам Порфирогенит не зна за Гале и Келте он говори свеукупно за Готе и Остроготе једни су завшили у Шпанији а Готи ,Вандали , Гепиди од вреднијих које треба поменути су се разликовали само по имену и ничим више. Дакле Вандали су здружили себи Алане и помешали се да Германима! У Галији и сад се зову Франци! А од Гепида су се одвојили Авари и Ломбарди(настали).
Дакле Германи не Гали или Келти у Галији.

Овде Порфирогенит има другу или трећу руку неког хороничара који је само прелистао Јордана и Прокопија не познаје ни те списе оригиналне даје један крајње сиров опис Франака.

Porfirogenit je bio jedan od najučenijih ljudi čitavog tadašnjeg sveta i zasigurno zna za Franke i Gale.

Felipe Kaetano Lopez Martinez i Gonzales nije štampao knjige.

Ti već duže vreme i konzistentno Džona Čika nazivaš 'Čeke', prikazujući koliko ti je slabašno poznavanje čak i engleske fonetike - čime posle svega od amaterskog čitanja klasičnih jezika, igranja sa Google Translate i sl. pa na dalje, iskreno uopšte nisam ni iznenađen - na šta nisam odlučio ni da se osvrnem, jer tvoj lapsus, iako oslikava dimenzije tvog neznanja dok pokušavaš da čitaš tekstove na stranim jezicima.

I potom...u nekom momentu ti se učinilo kao dobra ideja da me zafrkavaš zbog mog ispravnog transkribovanja njegovog prezimena na srpski jezik, nasuprot tvom, a oko čega nisam želeo ni da te ispravljanjem blamiram jerbo je irelevantno? :)

the-irony-flat-iron.gif

Da te nauči Kole, pošto si zaostao negde u pripjatskom 19.veku, te nikako da shvatiš da je došlo novo doba, doba nauke i razbijanja falsfikata.

Danas postoji softver google translejt, to je onaj softver što pronalazi i ispravlja pripjatske laži. Podesiš ga na engleski ukucaš ime John Cheke i klikneš čarobno dugme

1648330613287.png

i čućeš sledeće

1648330736885.png

A tvoje znanje fonetike podeli sa kolegama sa filozofskog. Bolje bi vam bilo da skupa čitate i analizirate Zagora i Čika nego da se blamirate sa tumačenjem istorije i da lupetate o Pripjatu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back