VelikiMedur
Ističe se
- Poruka
- 2.298
A šta su Dalmatinci za sebe govorili u to vreme? Ko su i šta su? Da zanemarimo strana pisanija. Ima li neki zapis, izveštaj, bilo šta?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A šta su Dalmatinci za sebe govorili u to vreme? Ko su i šta su? Da zanemarimo strana pisanija. Ima li neki zapis, izveštaj, bilo šta?
Nema bog zna šta. Postoji Višeslavova krstionica, na kojoj se ne nalazi apsolutno nikakak etnik. Postoji jedan niz ulomaka kneževa Mislava, Trpimira, Branimira i Muncimira, ali većina je strašno fragmentarna, tako da ni ne znamo ima li na njima etnika. Na Branimirovom natpisu iz Nina, on je vladar Slovena. Sa natpisa iz Ždrapnja bi trebalo da se može pročitati isto (Clavitinorum, bez samo početnog slova). Na ulomku crkve iz Šopota spomenut je lošim ispisom nekakav dux Hrvata. Iz nešto kasnijeg vremena, natpis na sarkofagu kraljice Jelene (na kojem se pominju Mihailo i Stjepan) ne sadrži takođe nikakve deskriptivne podatke. Imamo još i jedan kontroverzni dokument koji se zove Trpimirova darovnika, u kojem je već pomenuti Trpimir naveden kao vladar Hrvata, ali reč je o toliko iskvarenom dokumentu zbog kojeg se ne može sa ikakvom dozom sigurnosti tvrditi da je u prepisu ostao očuvan i etnik autentično kakav je bio i u izgubljenom originalnom dokumentu.
Iz Crne Gore imamo dva pečata na kojima se pominje da je taj Petar arhont Duklje. Na gredi epistiliona crkve Sv. Mihaila u martinićkoj Gradini otkriveni su izuzetno oštećeni delovi nekog starog natpisa, sa labavom mogućnošću da je tu reč o istoj ličnosti kao i ovde, ali ne možemo znati ili pretpostavljali da li se tu nešto još osim Petrovog ličnog imena pominjalo. Strojimirov pečat ti je, verovatno, poznat. Ni na njemu nema nikakvog etnika. U ostacima crkve Sv. Trifuna u Kotoru imamo natpis čuvenoga Andreacija. Ništa se posebno ne pominje u njemu, a Duklja bi trebalo da se pominje navodno u Andreacijevog povelji. Mi tu povelju imamo samo zahvaljujući Farlatiju, tako da je po svemu sudeći reč o falsifikatu u koji se ne možemo pouzdati slično kao i u slučaju Trpimirove povelje.
Osim navedenog, nešto po sećanju mislim da je pri početku Pelješca bio otkriven nekakav natpis nekog Petra (?) ali na njemu takođe ne postoji ime nikakve zemlje niti naroda.
Izvan ovih direktnih natpisa, kroz pojedine strane izvore se indirektnim putem može rekonstruisati šta su za sebe kazali. Primera radi, u pogljavlju Porfrogenitovog Spisa o narodima posvećenom Zahumljanima, može se prilično transparentno rekonstruisati dolazak kneza Mihaila u Carigrad, koji sebe i svoj rod na pitanje ko je i odakle je identifikuje kao od roda Licika koji su došli sa reke Visle.
Moje neko tumačenje imena slovenskih vladara i pre misije Ćirila i Metodija meni konrketno baca sumnju na to da je slovenski etnonim počeo kao egzonim nametnut tek za Ćirila i Metodija. Vojislav, Višeslav, Radoslav, Braslav, Vladislav, Zdeslav, Cimislav,...naravno poreklo ovih imena ne mora imati nikakve veze s Slovenima kao etnosom, već sa slavom, tako da je moglo i biti razlog zašto bi slovenska plemena i prihvatila tako lako taj etnonim.
Ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim, mislim da je u "Upravljanju Carstvom", pomenuto da su bas Sloveni, imali svoje kraljevstvo na Balkanu 520.godine, koje je dosezalo do danasnje Grcke, i da su vrsili pohode na Romejska naselja.
No, pominjem ih iz razloga sistematičnosti (te u nadi da ću se dosetiti kakvi mi to ostaci bež kod Pešlješca; nešto ne isuviše daleko od ušća Neretve, mislim da je pronađeno).
Evo ga. Ulomak arhitrava crkvice iz Janjine.
Pogledajte prilog 958181
In nomine Domini ego Petrus...
U ime Gospoda, ja Petar...
Ranije se fantaziralo da je ovo Petar Krešimir. Ili možda Petar Gojniković. Ne zna koja je fanazijskih rekonstrukcija gora...ko je zaista taj Petar, pitanje je. S obzirom na dva natpisa dukljanskih arhonata Petara (koji bi, ako dobro razumem, trebalo da budu dva različita Petra?) stiče se dojam kao da je u ovo vreme ime Petar kod velikaša bilo itekako rasprostranjeno, ako se u slučaju nekih nije radilo o možda i istoj ličnosti.
Postoje iz pelješačkog kraja još tri natpisa...na jednom se pominje neki Mihailo, ali nerazjašnjeno je je li reč o arhanđelu ili vladaru Mihailu, kao i koji bi to mogao biti ukoliko jeste reč o nekom vladaocu (da li Višević ili Vojislavljević). Bez ostataka naziva neke zemlje ili etnika, opet.
Pogledajte prilog 958187
Au bre covece!
Ti si bas u "prici".
Svaka cast!
Nije bilo razlike. Romejski izvori u periodu 10.-12.veka tretiraju termine Srbi-Hrvati-Dalmatinci kao sininime. U romejskoj tadašnjoj terminologiji postojale su različite teritorijalne jedinice: Srbija, Hrvatska, Zahumlje, Moravija, itd. i oni su stanovnike neke teritorije obično nazivali po imenu te teritorije. Međutim nisu pravili razliku u etnicitetu, to je za njih sve bio jedan narod, potpuno u skladu sa našim najznačajnijim dokumentom tog perioda, Barskim rodoslovom.Čini mi se da tada nije bilo razlika na relaciji Hrvat-Srbin?
Nije bilo razlike.
Tako je. Međutim prilikom reformi u 9.veku Svetopelek formira dve administrativne oblasti: Primorje i Srbiju, citat iz Barskog rodoslova:Naime po meni, Narod je isti sa zasebnim plemenskim imenima, i ne može se nikako postaviti jedno pleme iznad drugoga tj. dati mu prioritet i veću važnost.
Šta god da je u pitanju, učinio nam je problem za 1000 i kusur godina....Logično je zašto je primorske oblasti nazvao Primorjem, ali moramo se zapitati zašto je sve ostalo nazvao Srbijom? To ime mora da je imalo veliki značaj među stanovništvom kada se kralj odlučio na ovakvo imenovanje.
Čini mi se da tada nije bilo razlika na relaciji Hrvat-Srbin?
Bio bi red da se izviniš Dimitriju Homatijanu. "Falsifikator" je ipak Viljem od TiraJe li vidiš u čemu je problem u čitanju zastarele literature? Samo ponavljaš sve greške i onda se treba tebi lično objašnjavati jedinome, ono što je čitavom svetu poznato.
Dakle, Prima Justinijana nije Ohridu. Ne postoji niti jedan jedini izvor koji bi tako nešto potvrdio. Ta teza posledica je falsifikata proizašlih iz kuhinje ohridskih arhiepiskopa, najverovatnije Dimitrija Homatijana (). Na taj način pokušali su ohridski („bugarski“) arhiepiskopi sebi prisvojiti prava Prve Justinijane. To je nešto što se javlja više od pola milenija posle Justinijanovog vremena.
Bio bi red da se izviniš Dimitriju Homatijanu. "Falsifikator" je ipak Viljem od Tira
http://remacle.org/bloodwolf/historiens/guillaumedetyr/croisade21.htm
domini Justiniani civitatem, videlicet Justiniam primam, quae vulgo hodie dicitur Acreda
Jaka mu rasprava, bolje da je naslovio sa Pohvalna beseda velikom političaru i germanskom ideologu BrajsuAham; videh to posle te objave. Pominje to i Nikola Radojčić u raspravi o izmišljanju tradicije o slovenskom poreklu cara Justinijana: http://monumentaserbica.branatomic.com/nik_mushushu/story.php?id=1018
Jaka mu rasprava, bolje da je naslovio sa Pohvalna beseda velikom političaru i germanskom ideologu Brajsu![]()