„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa zato što imaš iskvarenu sliku o meni. Vodiš se predrasudama i umesto da čitaš šta ti ja govorim, prepuštaš sebi da svoj negativni stereotip o meni utiče čak na tvoju interpretaciju mojih reči. Kakve logike ima da ja tvrdim da nešto čije fotografije nabavljam i tebi šaljem ne postoji? Samo mi odgovori na to; prosto i jasno, jerbo mislim da ovde dolazimo do suštine najvećeg problema ove teme. Stalno se uguravaju tuđe reči, nikad izgovorene. Kao što ti ovde meni radiš; zamisli da ja sad naokolo idem i pričam kako kentaur_Nesh tvrdi da su Srbi počinili genocid u Crnoj Gori 1918. godine...i onda kažem, pa dobro „u tonu“ se osetilo; čovek je promenio mišljenje. :roll:

I da, menja puno ako se nekome nešto lažno pripisuje. Jerbo to doslovno znači da ti ovde praviš čoveka od slame.

Za taj toponim ne znam šta me tačno pitaš?
sustina nije u tome da li ti nesto prezentujes ovde ili ne, vec kako tumacis...na to se i odnosio moj post - ti postavis fotografiju ili dokaz, ali u tom kontekstu, da je neko od nicega, nepostojeceg - napravio citavu pricu...dakle, tvoj ton u raspravi sa mnom je bio sljedeci - tu nema ni slova onoga o cemu pricas, ali si se "primio", ko som na dudubak...a za toponim - koja je po tebi etimologija tog toponima...

sustina nije u tome da li ti nesto prezentujes ovde ili ne, vec kako tumacis...na to se i odnosio moj post - ti postavis fotografiju ili dokaz, ali u tom kontekstu, da je neko od nicega, nepostojeceg - napravio citavu pricu...dakle, tvoj ton u raspravi sa mnom je bio sljedeci - tu nema ni slova onoga o cemu pricas, ali si se "primio", ko som na dudubak...

Da, tako je. To je i suština; dakle nisam ništa modifikovao. To što sada navodiš bio je moj stav tada, a bogami i ostao danas. Iste informacije sam predstavljao tada, kao i sada; dakle ništa se nije promenilo.

Dakle, tvoja opaska, vezano za tvrdnju da spomenik nije postojao, pa da je potom usledilo nekakvo moje tobožnje prilagođavanje, potpuno je neosnovana. Znaš li ti kako si mene predstavio na prošloj stranici...pitamo šta je ovo, Slaven tvrdi da ne postoji. Dokažemo mu da postoji, sad osporava nešto drugo. Narativ koji si ti, dakle, prepričao, u potpunosti je izmišljen i konstruisan je sa jasnim ciljem da ispadne kao da tražim dlaku u jajetu i da stalno nešto osporavam i napadam, pa kad se nešto dokaže tragam za drugim sredstvima napadanja. I insinuira kao da je sve istina i da se ja, možda, borim protiv same istine. A cela tvoja insinuacija, zapravo, zasnovana je na nepostojećim događajima i stvarima koje si ti umislio.

a za toponim - koja je po tebi etimologija tog toponima...

Ne znam.

P. S. @Aranko, još jednom da te pitam nešto najbitnije od svega o čemu se pričalo na poslednje dve-tri stranice, da li možeš da okačiš na eksterni hosting izvor tu fotografiju, kako bi se izbegla kompresija Foruma Krstarice i samim time došlo do bolje rezolucije?

Da, tako je. To je i suština; dakle nisam ništa modifikovao. To što sada navodiš bio je moj stav tada, a bogami i ostao danas. Iste informacije sam predstavljao tada, kao i sada; dakle ništa se nije promenilo.

Dakle, tvoja opaska, vezano za tvrdnju da spomenik nije postojao, pa da je potom usledilo nekakvo moje tobožnje prilagođavanje, potpuno je neosnovana. Znaš li ti kako si mene predstavio na prošloj stranici...pitamo šta je ovo, Slaven tvrdi da ne postoji. Dokažemo mu da postoji, sad osporava nešto drugo.

Ne znam.
koliko me sjecanje sluzi, navodio si da nema uopste materijalnih dokaza da to postoji...samo neke skice, sumnjivog podrijetla...ali dobro, ja sigurno ne pmtim tako dobro kao ti...

Eto, odgovorio. I šta sad; zato što odgovorih ja nepristrasan? :lol:

I evo, ako si zaista toliko zapeo za taj reljef s tri osobe iznad teksta, uporedi Milojkovićevu skicu sa Stojičićevom fotografijom:

Pogledajte prilog 826138

Pogledajte prilog 826139

Dakle, prilično je jasno da Milojkovićevi skečevi sadrže izvesne elemente „slobode“. Zato je i besmislena tvoja opaska čija je suština da su spomenici bili pre 1991. godine autentični i dobro precrtani, pa onda naknadno izmenjeni.

Šta, i ovo iznad izmenjeno isto tako do '99? :roll:
Изгледа да си заборавио да сам поставио бољу слику тог споменика. Чиме се све неђеш служити уместо да једноставно признаш да аргументе за своју тезу НЕМАШ у најбољем случају можеш да кажеш можемо сумњати у све то док не нађемо бвоље доказе.
Ево слика која показује да је скица верна оригиналу

Prizrenski epigram poredjenje.jpg

Poslednja izmena:

Dakle, tvoja opaska, vezano za tvrdnju da spomenik nije postojao, pa da je potom usledilo nekakvo moje tobožnje prilagođavanje, potpuno je neosnovana. Znaš li ti kako si mene predstavio na prošloj stranici...pitamo šta je ovo, Slaven tvrdi da ne postoji. Dokažemo mu da postoji, sad osporava nešto drugo. Narativ koji si ti, dakle, prepričao, u potpunosti je izmišljen i konstruisan je sa jasnim ciljem da ispadne kao da tražim dlaku u jajetu i da stalno nešto osporavam i napadam, pa kad se nešto dokaže tragam za drugim sredstvima napadanja. I insinuira kao da je sve istina i da se ja, možda, borim protiv same istine. A cela tvoja insinuacija, zapravo, zasnovana je na nepostojećim događajima i stvarima koje si ti umislio.

Ne znam.

P. S. @Aranko, još jednom da te pitam nešto najbitnije od svega o čemu se pričalo na poslednje dve-tri stranice, da li možeš da okačiš na eksterni hosting izvor tu fotografiju, kako bi se izbegla kompresija Foruma Krstarice i samim time došlo do bolje rezolucije?
Немам бољу фотографију, и до мене је дошла кроз компесије других платформи. Не желим да малтретирам аутора фотографије питање је да колико би то трајало да ми одговори и да ли би знао да је пошаље на другачији начин. Мени и не треба боља, било ми је битно да знам да споменик постоји и да све показује да је намерно обрађен да би се изгубило оно што је на њему било.
Ако случајно дођем до боље фотке ја ћу је поставити.

Изгледа да си заборавио да сам поставио бољу слику тог споменика. Чиме се све неђеш служити уместо да једноставно признаш да аргументе за своју тезу НЕМАШ у најбољем случају можеш да кажеш можемо сумњати у све то док не нађемо бвоље доказе.
Ево слика која показује да је скица верна оригиналу

Pogledajte prilog 826202

Nisam zaboravio; pa i sam sam tu fotku na forum postavljao. No da li si ti, zaista, pogledao ove slike dok si ih kačio? :lol:

Shtareci.JPG

Da pretpostavim šta ćeš sada reći, a to, pa OK, čovek je izmenio skicu da izbaci prazan prostor i onda modifikovao okvir sa strane tako da ispadne da je to kompaktna slika? :per:

Obrni-okreni, kako je ovo konzistentno tvojim eeee zašto bi neko crt'o ona tri lica ako nisu toliko detaljno očuvana?

Poslednja izmena:
Nisam zaboravio; pa i sam sam tu fotku na forum postavljao. No da li si ti, zaista, pogledao ove slike dok si ih kačio? :lol:

Pogledajte prilog 826220

Da pretpostavim šta ćeš sada reći, a to, pa OK, čovek je izmenio skicu da izbaci prazan prostor i onda modifikovao okvir sa strane tako da ispadne da je to kompaktna slika? :per:

Obrni-okreni, kako je ovo konzistentno tvojim eeee zašto bi neko crt'o ona tri lica ako nisu toliko detaljno očuvana?
Да ово је сасвим у реду за скицу. И сасвим верно оригиналу. И сасвим је на месту за било кога ко користи здрав разум питање зашто би неко цртао нешто што не постоји када је на обичној скици успео да верно прикаже толико детаља. И не само то него не постоји ниаккво логично објашњење за цртање детаља који не постоје.
Не видим како уопште можеш да поставиш такво питање, одакле ти толико воље да вртиш причу која нема везе са везом. рекао си своје, иако то није подржано аргументима, ја сам дао податке који не доказују ништа али говоре да је сасвим могуће оно што је Ранка рекла. Дао сам цитат из књиге у којој је именом и презименом поменула стручаке које је контактирала ти си и то заборавио када си писао о томе како није никога контактирала. Из Ранкине биографије је јасно да је стручњак од интегритета, а осим тога нико из стручне јавности није реаговао на њене објаве у време када је свакако то могло да се провери личним увидом.
Мислим да је све ово више него довољно, разрешење можемо добити само ако се пронађу оригиналне фотографије или ако постоји некоод стручњака који их је бар видео и запамтио.

Да ово је сасвим у реду за скицу. И сасвим верно оригиналу. И сасвим је на месту за било кога ко користи здрав разум питање зашто би неко цртао нешто што не постоји када је на обичној скици успео да верно прикаже толико детаља. И не само то него не постоји ниаккво логично објашњење за цртање детаља који не постоје.
Не видим како уопште можеш да поставиш такво питање, одакле ти толико воље да вртиш причу која нема везе са везом. рекао си своје, иако то није подржано аргументима, ја сам дао податке који не доказују ништа али говоре да је сасвим могуће оно што је Ранка рекла.

Ne razumem kako ne percipiraš koliko neozbiljno zvuči tvoj argument zašto su onoliko dobro nacrtana lica ukoliko nijedna od tri skice nije verna originalu. I deluje mi kao da možda ne shvataš baš da upravo o tome pričamo; o tvojo tvrdni da je crtež tri lica previše detaljan za sadašnje stanje da to znači da je morao izgledati drugačije pre ne mnogo godina. Da li sam ja dobro razumeo da je to tvoja tvrdnja?!?

Дао сам цитат из књиге у којој је именом и презименом поменула стручаке које је контактирала ти си и то заборавио када си писао о томе како није никога контактирала.
Из Ранкине биографије је јасно да је стручњак од интегритета, а осим тога нико из стручне јавности није реаговао на њене објаве у време када је свакако то могло да се провери личним увидом.
Мислим да је све ово више него довољно, разрешење можемо добити само ако се пронађу оригиналне фотографије или ако постоји некоод стручњака који их је бар видео и запамтио.

Ne, nisam zaboravio da si ti nešto spomenuo, ali je neistina da citat koji si postavo sadrži imenom i prezimenom iole ikakve stručnjake koji su joj pomogli u čitanju natpisa. Pomenuta je Miroslava Mirković, ali samo neko ko je navodno konsultovan oko hronološke datacije, a ne ičega što ima veze sa samim tekstom.

Ne znam zašto ti Ranku Kuić smatraš stručnjakom ovde. Bilo bi lepo kada bi to mogao obrazložiti to; možda ti uspeš jer @Kole11-tu to nikako ne ide. Evo da ja pružim svoje tumačenje vaših motiva i uzroke tačne nemoći da obrazložite zašto bi ona trebalo da navodno bude nekakav „stručnjak“. Argumentacija na koju se vi prilično nevešto pozivate ne zasniva se uopšte iza njenog naučnog repertoara (što je i logično, jer se tu ništa relevantno uopšte ni ne nalazi, tako da je bukvalno i nemoguće), već na tome što se vama sviđa to što ona govori. I zato Kuićka postaje stručnjak, autoritet, akademik i slično. Da je Ranka Kuić, recimo, po pozivu i iskustvu klasičarka ili arheolog od glasa i priznanja, ali da usputno spomene nešto tipa seoba Slovena što je za vas bukvalno jeres, vi biste je napali kao bečko-berlinku ispranog mozga koja radi za pare i dupe je boli za njen narod. Tako da, Kuićkina biografija je samo varka; nešto bezsadržajno što vi koristite u nedostatku argumenata kako bi popunili prazan prostor i dali snagu iluziji. A vrlo verovatno i skrenuli priču sa suštine i razgovora o samim detaljima (Ona je autoritet! Veruj i ćuti, ne preispituj!). Što bi, zapravo, bio i savršeno legitiman argument da jeste...ali, na vašu žalost, jednostavno nije.

Što se tiče stručne javnosti, zar ti stvarno misliš da se od nje očekuje da se prati baš svaki najmanji članak i baš svaka glupost koja izađe u Politici? Da podvučem, Ranka Kuić nikada, niti u jednom jedinom naučnom delu, nije iznela ove tvrdnje. Njena knjiga o kojoj je reč je publicističko delo; hrestomatija 12 različitih članaka koji su izlazili u dnevnoj štampi kao feljton. I šta ima tu da se reaguje? Možda neko i jeste pročitao neki od njenih novinskih članaka; posle po tvom priznanju keltomanskih nebuloza verujem da je prestao da čita uopšte.

Pravo je pitanje za tebe iz kog razloga niko, ne samo od stručnjaka, nego i alternativaca, nije se u 30 godina ozbiljnije potrudio da dokaže ove tvrdnje. A suština se negde i krije u odgovoru na to pitanje...koje možda ti i tvoji sličnomišljenici ne želite ni da pomislite kao mogućnost, jer vam deluje izuzetno košmarno. :kafa: A tu aludiram i na ključ koji se u tvojoj objavi odaje ovde:

Немам бољу фотографију, и до мене је дошла кроз компесије других платформи. Не желим да малтретирам аутора фотографије питање је да колико би то трајало да ми одговори и да ли би знао да је пошаље на другачији начин. Мени и не треба боља, било ми је битно да знам да споменик постоји и да све показује да је намерно обрађен да би се изгубило оно што је на њему било.
Ако случајно дођем до боље фотке ја ћу је поставити.

I eto, ovde ti je ispala iz usta cela mudrost. Umesto da se potrudiš da uradiš jedinu stvar koja je zapravo iz čitave ove diskusije bitna (a ti držiš ključ jer očigledno znaš ko je autor fotke), zaključak je da tebi fotografija...ne treba. :mrgreen:

Zbog toga što, opet po ko zna koji put dolazimo do suštine onh koji sebi prisvajaju sebi ime „Srpska autohtonistička škola”. Ideja je, u preko 90% slučajeva, površno zagrabiti neku temicu i uhvatiti se kao pijani plota neke poluinformacije, glasine ili urbane legende (kao što je to reč sa ovim rimskim nadgrobnim spomenikom). I onda iskoristiti to iz narcisoidnih razloga, da se nahrani ego i oseti malčice posebnim u ovom svetu (usputno malo i, naravno, uz dosta viktimizacije). I onda da se tu stane i ne kopa dalje. Da se osude i napadaju oni koji tragaju za njom jer diraju u vašu dogmu i da se ni ne pomisli o utvrđivanju činjenica jerbo bi to bilo toliko traumatično za uopšte pomisliti kao nešto moguće, jer bi, prosto, srušilo vaš svet nad glavom.

Bilo bi samo smešno da nije ovoliko ironično (dakle, tragikomično) jerbo neke od stvari od kojih sam spomenuo u prethodnoj poruci su, paradoksalno, vaše glavne zamerke zvaničnoj nauci. :lol: Naravno, najteži je onaj nužni sledeći korak...gledanja u sopstveno ogledalo.

Ne treba gubiti vreme na bespredmentne rasprave, postoji citav niz takvih toponima.
Milan Budimir je utvrdio da postoje slovenski toponimi u dubokoj antici, jos u doba pregrckih stanovnika Pelasta, na Balkanu, maloj Aziji i Apeninima.

Jedino ako je i Budimir u medjuvremenu izgubio status autoriteta kod naseg druga Slavena ;)

To je tacno ali mislim da je Bilazora posebno vazna posto je locirana,i zato bar teoretski (postoji mogucnost) da mogu da se nadju materijalni dokazi o stanovnicima tog naselja.

Texas Foundation for Archeological and Historical Research (TFAHR) je objavila rezultate svojih arheoliskih istrazivanja Bilazore (kod danasnjeg sela Knezje kod Svetog Nikole u Makedoniji) od 2008 do 2013 godine. Ne znam zasto su prestali svoje izkopavanje ( u izvestaju iz 2009 pise da su dotad iskopali samo 1600 sqm od procenjenih 200000 sqm)

TFAHR Projects - The Bylazora Project

Meni su bile interesantne nekoliko stvari iz njihovih izvestaja:
1.Potvrda da je Knezje mesto gde lezi Bilazora. Izkopani su delovi palate, svecanog bazena, gradski zidovi itd
2. Nasli su neke inskripcije sa grckim slovima koje nisu razumeli
Line 1. .YPOY.P.
Line 2. YPOYΠE
Bilo bi korisno da srpski arheolozi (ako vec nisu?!) komentarisu dosadasnje nalaze - grncariju (Grey Ware), pecate, zmijske narukvice itd..

3. Za vreme vojnih vezbi 1970ih godina, JNA je kopala rovove i otkrila neke delove ovog starog grada, ali ne zna se ako su nesto uzeli

4. U TFAHR izvestaju 2011 godine, ima mali opis istorije Knezje gde ja napsisano medju ostalim:
“Knezje is located three kilometers west of Sveti Nikole on the left bank of Knezevska River, and neighboring the ancient site of Bylazora. The origins of the village are unknown, although a number of legends about its origin are told.

One legend speaks of the village as being owned by a duke (knez) who lived in the city that previously stood on the modern day location of Gradishte, east of which was located Bylazora. Another legend says that after the destruction of Gradishte by Roman soldiers in the 2nd c. BC, the survivors started their lives over in the new village. The village was called Knezevo because the duke (knez) ruled the area
...
In a census of the Ottoman Empire, the village was referenced as Knezica....
We do not know which families were first to colonize Knezje, but the Ottoman census records of 1573 show that some of the largest families in the village were the Gjurovci, Drajovi, Projovi, Jovevi, Stojanovi, Stalevi, and Pejovi.”

5. TFAHR u svojim izvestajima pominje ko su bili pomagaci, glavni sponsori, ali I ucesnici programa (studenti arheologija iz raznih drzava(14) kome TFAHR placa boravak I rad na iskopavanju. Tuzno ali potpuno ocekivano je da se nigde ne pominje Srbija.

To je tacno ali mislim da je Bilazora posebno vazna posto je locirana,i zato bar teoretski (postoji mogucnost) da mogu da se nadju materijalni dokazi o stanovnicima tog naselja.

Texas Foundation for Archeological and Historical Research (TFAHR) je objavila rezultate svojih arheoliskih istrazivanja Bilazore (kod danasnjeg sela Knezje kod Svetog Nikole u Makedoniji) od 2008 do 2013 godine. Ne znam zasto su prestali svoje izkopavanje ( u izvestaju iz 2009 pise da su dotad iskopali samo 1600 sqm od procenjenih 200000 sqm)

TFAHR Projects - The Bylazora Project

Meni su bile interesantne nekoliko stvari iz njihovih izvestaja:
1.Potvrda da je Knezje mesto gde lezi Bilazora. Izkopani su delovi palate, svecanog bazena, gradski zidovi itd
2. Nasli su neke inskripcije sa grckim slovima koje nisu razumeli
Line 1. .YPOY.P.
Line 2. YPOYΠE
Bilo bi korisno da srpski arheolozi (ako vec nisu?!) komentarisu dosadasnje nalaze - grncariju (Grey Ware), pecate, zmijske narukvice itd..

3. Za vreme vojnih vezbi 1970ih godina, JNA je kopala rovove i otkrila neke delove ovog starog grada, ali ne zna se ako su nesto uzeli

4. U TFAHR izvestaju 2011 godine, ima mali opis istorije Knezje gde ja napsisano medju ostalim:
“Knezje is located three kilometers west of Sveti Nikole on the left bank of Knezevska River, and neighboring the ancient site of Bylazora. The origins of the village are unknown, although a number of legends about its origin are told.

One legend speaks of the village as being owned by a duke (knez) who lived in the city that previously stood on the modern day location of Gradishte, east of which was located Bylazora. Another legend says that after the destruction of Gradishte by Roman soldiers in the 2nd c. BC, the survivors started their lives over in the new village. The village was called Knezevo because the duke (knez) ruled the area
...
In a census of the Ottoman Empire, the village was referenced as Knezica....
We do not know which families were first to colonize Knezje, but the Ottoman census records of 1573 show that some of the largest families in the village were the Gjurovci, Drajovi, Projovi, Jovevi, Stojanovi, Stalevi, and Pejovi.”

5. TFAHR u svojim izvestajima pominje ko su bili pomagaci, glavni sponsori, ali I ucesnici programa (studenti arheologija iz raznih drzava(14) kome TFAHR placa boravak I rad na iskopavanju. Tuzno ali potpuno ocekivano je da se nigde ne pominje Srbija.
vrlo zanimljive informacije, hvala na njima...dakle imamo jedan toponim(u dosta dubokoj antici), koji se tesko moze objasniti nego slovenskim porijeklom(i nije jedini), te imamo lingvisticka istrazivanja Milana Budimira i njegove zakljucke, istina diskretne(ali nedvosmislene) - o najvjerovatnijoj povezanosti ilirskog i slovenskih jezika u dalekoj proslosti...i uz nove poglede priznatih istoricara i arheologa - sve to zajedno nije dovoljno nasim Slavenima i Konstantinima, da makar modifikuju svoje stavove i dopuste MOGUCNOST drukcijeg razvoja situacije, od ovog zvanicnog i trenutno vazeceg...ne, i dalje se drzi prica da Sloveni, nisu prisutni juzno od Save i Dunava do sestog ili sedmog stoljeca...samo ta tvrdoglavost i retrogradnost(ne znam kako to drukcije nazavati, a biti pristojan), govori s kojim "snagama" imamo posla...

Vezano za vašu besmislenu raspravu oko natpisa na spomeniku:

-Apsolutno niko ne može na osnovu snimka da dokaže da tamo piše PRAOTCEM ili da je nekada pisalo.
-Nema dokaza da je spomenik namerno uništavan, video sam dosta takvih spomenika iz tog perioda sa sličnim oštećenjima nastalim zubom vremena.
-Važna činjenica: svi rimski spomenici se pišu sa skraćenicama. Po tome bi, ako tu stvarno piše PRAOTCEM bila jedina reč koja nije skraćena. Zašto ?
-Drugo koja je logika ili opšte kontekst rečenice da baš ta reč tu stoji ? Zašto nisu ceo spomenik onda ispisali slovenskim jezikom ?

Логика да га уопше нису ни писали Римљани већ нека међавина племена која су усвајала латински. Сматра се да је код Келта био латински лигва франка сасвим могуће на Илирику после римских освајања. Онда сасвим сигурно када присвајаш неки језик да користиш и неку своју реч која се укоренила. Јеедан податак много касније Бугари поред Београда говоре прљавим грчким мешавином грчког и свог језика.
Ранка Кујић говори да има латинских , келтских и хебрејских речи.

Naravno, najteži je onaj nužni sledeći korak...gledanja u sopstveno ogledalo.
Eh dobro.
Zanima me tvoje misljenje u vezi jednog stava nase uvazene profesorke Fanule Papazoglu. U raspravi o Tribalima, ona se u jednom delu osvrnula na pogrdne nazive kojima su anticki komediografi i oratori nazivali Tribale, poredeci ih sa osobama koje vode raspustan zivot, pederima, silovateljimai sl. Citat:

Ova dva primera .iz atičke komedije mogu nam objasniti kako je
došlo do otoga da je naziv Tribalos dobio kod A in jana značenje >>raspusnik
«, »pederast«. U Demostenovom govoru Protiv Kanona nalazimo najstarije
svedočanstvo takve upotrebe imena Tpt~a1.1.o~ i ujedno sadržaj
tog pogrdnog epiteta: »čujem da su se neki Bakhije, ... i Aristokrat, ... i
drugi njima slični, pa i ovaj ovde Konon, kao momčići podavali i
dobili nadimak >>Tribali«; oni proždiru i žrtve posvećene Hekati , i mošnice
od svinja lmjima se vrši kultno čišćenje priHkom inicijacije, međusobno
se pozivaju na gozbe i lakše jm je zakleti se i pregaziti zakletvu nego
bilo šta drugo.«229 Iako ne raspolažemo drugom potvrdom iz klasičnog
ili helenističkog vremena za upotrebu na:lriva Tribalos u značenju »pederast
«, beleške poznoantičkih gramatičara i srednovekovnih sholijasta
pokazuju da je taj termin kod Atinjana bio rasprostranjen. Zanimljiv je

u tom pogledu podatak iz spisa De magistratibus Jovana Liddjskog: »Rimljani
zovu tirones propalice, koji se kod nas nazivaju Tribali.<< Ne znam
kako treba shvatiti reči »kod nas<<, pre će biti da je to znak učenosti našeg

pisca, nego potvrda da se epitet Tribalos održao do pozne antike.
Eshinov sholijast smatra kao identične izraze arpwt, Ktvw.upm, Tpt[3a1.-
1.oi, i objašnjava da se tako zovu oni koji suviše luduju za dečacima,
opasni pede.rasN. Etymologicum Magnum tumači naziv Tptf3 a1.),6~ kao
obeležje onih koji »neobuzdano provode vreme u kupatil:ima, ili besciljno
traće svoj život<<. A u Mile.rovim dodacima uz Etymologicum Magnum pominju
se »najbludniji među Tribalima u Anini, od kojih nijedan ne bi u
pijanstvu prezao m od sopstvene matere<

Fanula ovde doslovno tvrdi da Jovan Lidijski aludira na nekav soj ljudi koje Rimljani zovu propalicama a kod Grka se ti ljudi kolokvijalno nazivaju Tribalima. Dakle ona kaze da je kod Grka 6. veka rec Tribal oznacavala propalicu.

Sada da vidimo citat Jovana Lidijskog:

jovan1.JPG

jovan2.JPG

Dakle Jovan Lidijski, u tri kratke recenice koje idu jedna za drugom, kaze da su Tribali narod, da su Tribali i Besi srodna polemena, i da naziv tiron nije pogrdan vec je naziv kojim se oznacavaju prosti vojnici, sluge profesionalnih vojnika i Tribale navodi kao primer plemena koje sluzi u rimskoj vosci kao vojnici tironi.

Ako je Fanula procitala prvu recenicu, nemoguce je da nije procitala i sledece dve recenice pa da iznese onako nebulozan stav.

E sad Slavene, ali molim te smireno, prokomentarisi kako se u nauci zove ovo sto je Fanula uradila.

Најближе томе да је од Трибал према начину ратовања ушла преко латинског у енглески реч Tribes.Према Ломи на аланском подељени у три колоне или формације вероватно у 3 колоне ТриТрајбс док су Грци били распоређени у фаланге.
Друго из мог скромног искуства један брачни пар из Аустралије који је проводио време са нама не зна ништа о историји муж је проговорио кроз неку неељу наше речи нарочито оне најмасније у зајебанцији. Када смо га питали како рекао је да је пореклом Италијан а жена халфиталиан да су му многе речи блиске.
Имамо и антички мит о Келтима ту страницу сам поставио у изворима за 1. средњи век да је Келтима претпоставља се да је Скордијсцима реч да им је отац Сирбон а мајка келткиња.

Poslednja izmena:
Најближе томе да је од Трибал према начину ратовања ушла преко латинског у енглески реч Tribes.Према Ломи на аланском подељени у три колоне или формације вероватно у 3 колоне ТриТрајбс док су Грци били распоређени у фаланге.
Друго из мог скромног искуства један брачни пар из Аустралије који је проводио време са нама не зна ништа о историје муж је проговорио кроз неку неељу наше речи нарочито оне најмасније у зајебанцији. Када смо га питали како рекао је да је пореклом Италијан а жена халфиталиан да су му многе речи блиске.
Kod ovog svedocanstva Jovana Lidijskog druga stvar je bitna, radi se o kontinuitetu plemena koje je prezivelo antiku i koje se u 6.veku jos uvek nalazilo u okviru vizantijskih granica i sluzilo u rimskoj vojsci. A te granice tada nisu obuhvatale polovinu Balkana, tako da su Tribali mogli ziveti u Makedoniji ili Trakiji, sve izvan toga je bilo pod kontrolom Gota.

Kod ovog svedocanstva Jovana Lidijskog druga stvar je bitna, radi se o kontinuitetu plemena koje je prezivelo antiku i koje se u 6.veku jos uvek nalazilo u okviru vizantijskih granica i sluzilo u rimskoj vojsci. A te granice tada nisu obuhvatale polovinu Balkana, tako da su Tribali mogli ziveti u Makedoniji ili Trakiji, sve izvan toga je bilo pod kontrolom Gota.

То је сасвим реално то је народ који је доминирао на овим просторима од 1500 п.н.е а тек у 400. п.н.е доводе прве трубалске заробљенике робове који су доведени у Атину ту добијају разне погрдне аконотације.Са Гетима су у јакој симбиози на релацији Анти и Словени. Трибали су прелазили Дунав Гетима у недостатку хране и ресурса и обрнуто ту има сведочанстава.
Друго Монте Серрорум или српске планине а реч је о Протосрбима они постају савезници сарматских Јазига.
Међутим географски њихова територија одваја Словене од Дачана планине постоје пре Гота и не нестају за време Гота.
Имамо дачански устанак где ће преко тог врха доћи у помоћ Русалини или Роксалини бели Сармати.
Трибали су истрбљени од Скордиска и од једног дачанског вође не знам како се звао Баребиста нешто слично који такође истребио Трибале.
Они ће мигрирати преко Дунава око Софије као Сарди и ту територију ће касније контролисати што не значи да су овде нестали то видимо по римским цивитатес Трибалис они су и у ,миру са Мезима.

Да је каснији савез са Дачанима и Бесима могућ сигурно ради опстанка јер Беси су и за разбојнике били разбојници они су око плена сарађивали са свима али остајали независни.

Проблем је што границу између Дачана и Словена који су ту 2000 п .н.е са малим претанком континуитета у 4. веку држе Протосрби на планини Монте Серрорум.
Према Зонари Лицијан римски је током ратова са Константином великим овим варварима на Монте Серрорум дошао да тражи помоћ.

Apsolutno niko ne može na osnovu snimka da dokaže da tamo piše PRAOTCEM ili da je nekada pisalo.
Pancenko je u Turskoj otkrio pecat Slovena vojne jedinice Slovena Vitinije (oblast u maloj Aziji). On ga je drzao u rukama, analizirao, napisao raspravu i zakljucio da se radilo o nezavisnoj slovenskoj vojno-teritorijalnoj organizaciji na tlu male Azije a pecat datirao u 650. godinu.

Neki drugi naucnici, medju njima i cuveni Ostrogorski, su na osnovu snimka pecata zakljucili da je Pancenko pogresno procitao natpis i pogresno datirao pecat. Prema njihovom tumacenju pecat je pripadao nekom strategu koji je komandovao jedinicom slovenskih zarobljenika a pecat su datirali u sam kraj 7. veka, jer zaboga, tek tada su pocele znacajnije deportacije Slovena u malu Aziju.

Nauka je prihvatila stav ovih naucnika koji su gledali snimak pecata, a ne Pancenka koji je otkrio pecat i drzao ga u rukama. Vidis da mogu da se izvode dokazi na osnovu snimka :D

Логика да га уопше нису ни писали Римљани већ нека међавина племена која су усвајала латински. Сматра се да је код Келта био латински лигва франка сасвим могуће на Илирику после римских освајања. Онда сасвим сигурно када присвајаш неки језик да користиш и неку своју реч која се укоренила. Јеедан податак много касније Бугари поред Београда говоре прљавим грчким мешавином грчког и свог језика.
Ранка Кујић говори да има латинских , келтских и хебрејских речи.

To opet ne objašnjava tu reč na tom mestu. Jednostavno gubi se smisao celog teksta.
Jedino što ja vidim jeste da neko želi da baš to stoji tu...

Pancenko je u Turskoj otkrio pecat Slovena vojne jedinice Slovena Vitinije (oblast u maloj Aziji). On ga je drzao u rukama, analizirao, napisao raspravu i zakljucio da se radilo o nezavisnoj slovenskoj vojno-teritorijalnoj organizaciji na tlu male Azije a pecat datirao u 650. godinu.

Neki drugi naucnici, medju njima i cuveni Ostrogorski, su na osnovu snimka pecata zakljucili da je Pancenko pogresno procitao natpis i pogresno datirao pecat. Prema njihovom tumacenju pecat je pripadao nekom strategu koji je komandovao jedinicom slovenskih zarobljenika a pecat su datirali u sam kraj 7. veka, jer zaboga, tek tada su pocele znacajnije deportacije Slovena u malu Aziju.

Nauka je prihvatila stav ovih naucnika koji su gledali snimak pecata, a ne Pancenka koji je otkrio pecat i drzao ga u rukama. Vidis da mogu da se izvode dokazi na osnovu snimka :D

Govorio sam o ovom konkretnom snimku i ovom konkretno spomeniku. Drugo, bitno je i ko "čita" taj natpis. Pa i najveći poznavalac će sa najlošijeg snimka bolje pročitati nego neko ko je nevešt a ima predmet u rukama.

Мислим да је проблематика Трибала и неких других заједница много већи него што наука сме да се упусти. нестанак Трачана се довори у везу са хришћанством да су народи преименовани у нове хришћанске заједнице. Они се понекад спомињу спорадично као усвојени Трачанин син Велезара и жене непознатог балканског порекла то Прокопије наводи да их је Велезар ухватио са сином откопчаног шлица са његовом женом маћехом Трачанина и да није учинио ништа већ је насео на њену причу. Овде видимо да има Трачана и док су ту територију покривали Анти и Северијани 7 племена.
Слично је и са Трибалима који се спорадично помињу.

Наука прихвата сеобу на север пре сеобе на југ али избацују могућност да су Словени тад постојали већ само у време сеобе за југ.
Ту је Лома говорио да проблем две Мораве не може другачије да се објасни као и етнониме који су чинили српски савез на северу опет истоветан овде на Балкану и у Панонији..
Од невероватних ствари ту се на северу спомињу Далминци на северу и ТриБоји такође на северу као и једно племе које носи назив слично Хрватима.
Та сеоба се могла десити баш сеобом Вандала и Суеба доласком Гота у Панонију.

Друго данас се светска наука слаже да одговор како је Рим постао хрићански лежи на Илирику. Први хриђански гробови у околини Виминацијума су збунили све јер су на таблицама исписано ИХ са друге стране Баал. Ми такође не знамо којимјезиком је Арије говорио али су сви варвари Готи , Вандали , Словени аријансци смата се и Константин Велики.
Оно што знамо да је трибалски Бог један са три лица или три природе или три елемента ваздух , ватра , вода.
Знамо да је Аријево учење одбачено на првом никејанском сабору. Он је молио да не уводе никакво тројство нити да је Исус бог са три природе и слично јер то узрмава темење њихове вере у Христа. Говорио је да Отац и син нису исти јер је Бог дуго пре сина био сам па је добио сина који је рођен не створен и да према томе Бог је Бог а син је син највећи од синова земље.
Чини се да је тројство био јако раширен култ на Балкану и да се на тај начин одлучили за тројство које би на Илирику било прихватрљивију Бог са три лица или три елемента у једном. Манихејци су ово покушали да искористе као Заратустра Буда Исус.
Шта год било доласком хрићанства нестају антички народи и наступају под очигледно новим именима али спорадично Грци користе архаично име када хоће да назначе ближе етничко порекло негог човека.
Ту видимо да народи нису нестали Фока је наводно био Трачанин за његове владавине према Острогорском се Словени масовно насељавају.
Интересантно да је збацио са престола Маврикија и прекинуо лозу царева 602. након чега сви писци касније пишу до 602. године када Анти нестају из писаних извора. Има много тога нејасног ту.

Drugo, bitno je i ko "čita" taj natpis. Pa i najveći poznavalac će sa najlošijeg snimka bolje pročitati nego neko ko je nevešt a ima predmet u rukama.
Naravno da se slazem, samo to ovde nije slucaj.
Da li znas da je u Konstantinopolju postojao Ruski Arheoloski Institut? Boris Pancenko je bio zaposlenik tog instituta, a zanimanje mu je bilo vizantolog, specijalista za istoriju Vizantije, ru.wikipedia.org/wiki/Панченко,_Борис_Амфианович

Tako da tesko mozemo govoriti o tome da je bio nevest.

To opet ne objašnjava tu reč na tom mestu. Jednostavno gubi se smisao celog teksta.
Jedino što ja vidim jeste da neko želi da baš to stoji tu...

На пр Арон праотац Левита и свештеничке касте који нису имали наследне земље у Израелу. Сад чта су они хтели рећи са Ароном праотцем даље не знам.

Govorio sam o ovom konkretnom snimku i ovom konkretno spomeniku. Drugo, bitno je i ko "čita" taj natpis. Pa i najveći poznavalac će sa najlošijeg snimka bolje pročitati nego neko ko je nevešt a ima predmet u rukama.

Слажем се , уколико је и палеолингвиста и антрополог јер они независно тумаче историју поредак народа и њихове етногенезе и сам начин настанка једног језика. Наравно и ако није каријериста који у старту покушава да убаци у стандардни калуп традиционалног инерпретирања историје да не би дошао у сукоб са водећим ауторитетима и ризиковао да буде дискредитован и пљуван и развлачен по форумима и у научној јавности.

Од невероватних ствари ту се на северу спомињу Далминци на северу и ТриБоји такође на северу као и једно племе које носи назив слично Хрватима.
Та сеоба се могла десити баш сеобом Вандала и Суеба доласком Гота у Панонију.
Da li znas da je Tacit opisao da Suebi slave egipatsko bozanstvo Isis i da su nosili oznake identicne dalmatinskim Liburnima?
Da li znas da su Rimljani neka juzna plemena Sueba smatrali za prijatelje, slobodno ih pustali preko granice i ugoscavali u svojim kucama?

Ovo je odlično; hvala za ovo!

Iris Žeželj:
Uprkos kritičnosti prema teorijama zavere, istorija nas uči da zavere postoje. Koje su ključne razlike između teorija zavere i zavera?

Činjenica je da su zavere postojale kroz istoriju i da i dalje postoje. Mogu se, međutim, uočiti važne razlike između zavera i teorija zavere. Uspešne zavere su obično vezane za jedan događaj, dok su teorije zavere često „superzavere“ i imaju za cilj da objasne odnose moći u svetu – kako se odluke o važnim pitanjima zapravo donose u tajnosti i kontrolišu naše živote a da toga nismo svesni. U prave zavere uključena je ograničena grupa zaverenika, dok se u teorijama zavere obično podrazumeva da su stotine ili čak stotine hiljada ljudi uključene u manipulaciju i prikrivanje istine.

Tako, da bismo verovali u to da je Zemlja ravna, treba da pretpostavimo da uspešno međusobno sarađuju naučnici, vlade i institucije različitih zemalja s različitim partikularnim interesima, sve aviokompanije, sva osiguravajuća društva i njihovi zaposleni, i to tako uspešno da već decenijama uspevaju da sakriju istinu od ostatka sveta. Na kraju, prave zavere, kao i sve ljudske tvorevine, nisu savršene – obično imaju i neke nenamerne posledice. Teorije zavere za ovo ne ostavljaju prostora – u njima sve ide po planu moćnih zaverenika, nema mesta za slučajnost ili grešku.

Nedavno su istraživači naše laboratorije preveli priručnik o teorijama zavere koji je rezultat rada ne jednom evropskom projektu, i dostupan je za preuzimanje ovde, za sve radoznale.

Vidim, na internetu može da se pročita i cela knjiga: Vodič kroz teorije zavere.

Upravo tu konstrukciju možemo videti ovde. Nema dokaza da je spomenik bio drastično čitljivi pre dve decenije u odnosu na današnje vreme, skice su objavljene u nestručnom časopisu koji je u svoje vreme bio ozloglašen po tome što je držao vrlo loše standarde, kao i dokazano nepouzdane. Prvo se generiše teorija zavere da je taj spomenik nestao, kao što Goran Šarić npr. tvrdi da na osnovu toga što se nije uopšte ni potrudio da ga pronađe, očigledno negde sklonjen. I onda tako sve dolazimo do tog da u moru priča od toga da se pokreće samo pitanje je li istina, neki Albanac tamo modifikovao da izmeni natpis, ili ga ukrao i zamenio falsifikovanom replikom koj nije preterano čitka. I to sve radi potvrde nečega što je samo po sebi izrazito neuverljivo. :lol:

I još, ovo bih posebno izdvojio:

Iris Žeželj:
Stigmatizacija teorija zavere je relativno nova pojava? Da li se delom i time može objasniti to da visokoobrazovani ljudi, ljudi iz naučnih i akademskih krugova doprinose širenju teorija zavere?

Obrazovanje, kao što istraživanja pokazuju, nije preterano efikasan štit protiv verovanja u teorije zavere. Po mom sudu, međutim, posebno je opasno kada ljudi sa ekspertizom u jednoj oblasti nastupaju kao „univerzalni eksperti“ i interpretiraju i prenose znanja iz oblasti u kojima su zapravo laici, kao i publika. Tako se razne poluinformacije, lažne vesti ili konspiratorni sadržaji mogu zaogrnuti tom lažnom ekspertizom i delovati kredibilnije.

Ovo ovde rečeno savršeno odgovara situaciji oko Ranke Kuić. ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back