Bravo, ovakav arbitar nam treba, jer se sustina diskusije uvek zagubi.
Jednostavno, cilj mi je bio da skrenem paznju da je vrlo moguce provincija Prevalis ili Prevalitana prvobitno nosila ime Tribalis.
Zasto to mislim? Zato sto je admionistrativna oblast Tribalis postojala u 3. veku, u vreme Maksimina Tracanina i jos bitnije u vreme Dioklecijana, atestirana je 291. godine kada je sistem provincija zasigurno postojao jer ga je uveo sam Dioklecijan.
U medjuvremenu Tribalis nestaje a pojavljuje se Prevalitana. I sada covek kad pogleda, Prevalitana je juzno, na Jadranu, verovatno nema veze sa Tribalisom. Ali ako uzmemo u obzir da se Dakija preselila juzno od Dunava, da je potisnula granice ostalih provincija i da je Prevalitana obuhvatal i Ohrid, vise nije toliko cudno da to bude zapravo provincija Tribalis.
Dakle u 3. veku imamo Tribalis. U 4. veku u dva latinska izvora, crkvena Noticija i jedan autor koga je Slaven pomenuo, zaboravih mu ime, stoji Prevalis. U 6. veku kod dva Grcka izvora, Hijerokle i Prokopije, takodje Privalis. E onda opet u 6.veku kod Justinijana u Noticiji 131 i u 7.veku kod pisca MSD imamo povratak Trivalisa. Kasnije se ta provincija vise ne pominje.
Pomislio sam da je Justinijan vratio stari naziv provincije svojom Novelom 131 iz 545. godine, sto je logicno pomisliti zar ne? Ova Novela ima svoj grcki original i latinski prevod. Medjutim u jednoj drugoj Justinijanovoj Noveli, br 11, koja je izdata ranije, 535. godine, stoji Prevalis. Ali ova Novela postoji samo na latinskom pismu na netu pa sam pomislio da je mozda tako originalno napisana.
Medjutim autori knjige koje je izasla 2018. godine i koji su preveli sve Justinijanove Novele na engleski tvrde da je svaka Novela originalno zapisana na grckom. Ova knjiga jos uvek nije dostupna na netu, kada izadje videcemo sta pise i to je to.
Ovako prinudjeni smo da verujemo da je kod Jutinijana i pisca MSD posredi greska u upisu ili prepisu, pa sam se ja onda zezao kako centrala moze da pogresi samo jednom