NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Мени није јасно @Коле011 ти си цитирао страну 11 Јустинијанове новеле где је записано Трибалис сад у чему је ту проблем?
Да ли је препис млађи или шта?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Мени није јасно @Коле011 ти си цитирао страну 11 Јустинијанове новеле где је записано Трибалис сад у чему је ту проблем?
Добро мени јр и ово интересантно да ли је оригинално постојало Тривалис у Јуснијановим новелама?Ne, ti misliš na 131. novelu.
A i ne pričamo o tome sada, već o misterioznoj tvrdi koja se javljala par prošlih vekova kod raznih pisaca prema kojoj je navodno do Justinijanovog vremena Ohrid nosio to ime.
U noveli 131 stoji Tribalis u grckoj i latinskoj verziji.Мени није јасно @Коле011 ти си цитирао страну 11 Јустинијанове новеле где је записано Трибалис сад у чему је ту проблем?
Добро мени јр и ово интересантно да ли је оригинално постојало Тривалис у Јуснијановим новелама?
Према званичној верзији грчко-антички Охрид је Лихнидос после освајања Рима је Луцхонидус.U noveli 131 stoji Tribalis u grckoj i latinskoj verziji.
Novela 11 je izgleda originalno napisana na latinsko i tamo stoji Prevalis ili Prevalitana ili Prae-tana u zavisnosti od prepisa/izdavaca.
Jedan francuski autor je u 17 veku napisao da u je video u kraljevskoj biblioteci Novelu 11, i da je tamo pisalo da se naziv Prebilis odnosi na Ohrid.
U noveli 131 stoji Tribalis u grckoj i latinskoj verziji.
Novela 11 je izgleda originalno napisana na latinsko i tamo stoji Prevalis ili Prevalitana ili Prae-tana u zavisnosti od prepisa/izdavaca.
Jedan francuski autor je u 17 veku napisao da u je video u kraljevskoj biblioteci Novelu 11, i da je tamo pisalo da se naziv Prebilis odnosi na Ohrid.
Tri momenta jednostavno ne mogu da se ignorisu:Moja je pretpostavka da je do zabune došlo kod samog ne preterano idealnog Vialarovog izražavanja, a možda i lošeg tumačenja njegovih reči.
Pogledajte prilog 806482
Da li je moguće da se tekst zapravo odnosio samo na Prevalitanu? On poprima mnogo više smisla (posebno kada imamo u vidu druge pasaže kod Valara...na više mesta on piše o Prvoj Justinijani za koju smatra da je u Ohridu dok govori o Iliriku, uključujući i o provinciji Prevalitani...relevantne delove 11. Justinijanove novele bukvalno i citira) kada se interpretira na ovaj način. Možda je tu reč o lošem slaganju slova prilikom pripreme za štampu?![]()
Da, to je poznato.Да
Да ли може да се направи компарација по старости преписа?
Tri momenta jednostavno ne mogu da se ignorisu:
- Valar postavlja Ohrid na prvo mesto, implicirajuci da je on centar provincije Prevalitane i da se na njega odnosi naziv Prebiles
- Valar se poziva na Novelu 11 i daje ime Prebiles zapisano grckim alfabetom, implicirajuci da verovatno postoji grcki original Novele 11, kao sto je slucaj kod gotovo svih novela
- Valarova tvrdnja ima nezavisnu potvrdu kod Goara koji crpi svoju informaciju iz nekog grckog teksta povezanog sa notacijama Andronika Paleologa
Hvala. Nemam te ambicije, nisam se skolovao za to. Danas svako moze da pronadje na netu sve sto ga zanima. Meni ovo vise dodje kao mentalna gimnastika.Pročitah celu temu od prve do poslednje strane. Nije mi dobro od tolike količine podataka, ali nije mi ni žao. Kole, svaka čast za trud. Znam da je moj stav nebitan, ali bilo bi šteta da toliki rad ne materijalizuješ i ne ostaviš na nekom "čvršćem i dostupnijem" mestu nego što je forum.
Do pre godinu-dve mislio sam da je sve poznato, napisano, pa barem 15 vekova unazad.
Verovatno si video da u predgovoru knjige iz 2018 stoji da je svaka novela napisana izvorno na grckom jeziku.Ako je to tačno, zašto nigde to ne pominje u naraciji? Priča o Ohridu; o Justinijanu, o Prvoj Justinijani i o provinciji Prevalis. Zbog čega tog podatka nema u tekstu? Nadalje, da li si siguran da latinski prevod znači da je pročitao novelu? Šta tu piše? Da li Vialar kaže da čita novelu...ili da je pronašao neku staru grčku knjigu u kojoj piše da to stoji u noveli?
Goar donosi obiman spisak gradova u delu gde opisuje zakonske akte Paleologa. Uopste se ne poziva na Novele, niti ovaj spisak ima bilo kakve veze sa novelama. Prirodno, mozemo zakjluciti da je izvor nezavisan.Opet ću pitati, otkud znaš da je nezavisna? Dok se ne se ne utvrdi o čemu je reč tu tačno (dakle pričamo napamet) svaka insinuacija takve prirode kakve si napravio u trećoj tački, može spadati isključivo u domen spekulacija.
Verovatno si video da u predgovoru knjige iz 2018 stoji da je svaka novela napisana izvorno na grckom jeziku.
Goar donosi obiman spisak gradova u delu gde opisuje zakonske akte Paleologa. Uopste se ne poziva na Novele, niti ovaj spisak ima bilo kakve veze sa novelama. Prirodno, mozemo zakjluciti da je izvor nezavisan.
Da li u Novelama na bilo kom mestu postoji slican spisak?Znači...nemamo ni najblaže predstave šta je to...ali možemo zaključiti?
Može svako da pronađe, ali ne može svako razložno i dokumentovano da obrazloži, da upari jedan i jedan i dobije sigurno dva. S druge strane, tvoja zapažanja mogu da promene nešto, da skrenu pažnju i pokrenu tok stvari, tako da u neku ruku ti si od svog hobija sada možda napravio obavezu prema društvu. Jasno mi je da za to potreban kredibilitet, a on se u današnjem društvu može dobiti samo "sertifikatom" (čitaj nekom diplomom, doktoratom... a koje je moguće "lako" dobiti ako prepričaš na drugačiji način ono što "naučna zajednica već zna" i kada to lepo potkrepiš i ukrstiš sa 100 izvora koje ta ista zajednica priznaje.) Mislim, to je najlakši način ako želiš ta tvoje reč sutra ima neku težinu. Međutim, mislim da bi to u tvom slučaju bilo gaženje ličnih principa, pa....Hvala. Nemam te ambicije, nisam se skolovao za to. Danas svako moze da pronadje na netu sve sto ga zanima...
Cekaj, ja mislio ti si ovde pocetnik, kad ono ti napravio psiholoski profil naseg druga SlavenaMože svako da pronađe, ali ne može svako razložno i dokumentovano da obrazloži, da upari jedan i jedan i dobije sigurno dva. S druge strane, tvoja zapažanja mogu da promene nešto, da skrenu pažnju i pokrenu tok stvari, tako da u neku ruku ti si od svog hobija sada možda napravio obavezu prema društvu. Jasno mi je da za to potreban kredibilitet, a on se u današnjem društvu može dobiti samo "sertifikatom" (čitaj nekom diplomom, doktoratom... a koje je moguće "lako" dobiti ako prepričaš na drugačiji način ono što "naučna zajednica već zna" i kada to lepo potkrepiš i ukrstiš sa 100 izvora koje ta ista zajednica priznaje.) Mislim, to je najlakši način ako želiš ta tvoje reč sutra ima neku težinu. Međutim, mislim da bi to u tvom slučaju bilo gaženje ličnih principa, pa....
S druge strane, ne mogu da se ne dohvatim i Slavena. Slaven je ovde među vama jedina prava zverka (u pozitivnom smislu), jedina krupna riba. Pametan, načitan, inteligentan, mobilna putujuća enciklopedija, Gari Kasparov koji iza svake rečenice vidi najmanje 5 poteza unapred, jednom rečju surovi profesionalac.
Na našu žalost, može da nam bude krivo (i treba) zato što ga nemamo na našoj strani. Čovek zadatka koji i posle završene utakmice ne ide u svlačionicu već ostaje da gleda u semafor u nadi da će se možda otkočiti još neka sekunda kako bi dao još koji gol za svoju ekipu - PROFESIONALAC.
Ne bih možda trebalo da nagađam i ispadam smešan, ali forum je, pa nek bude da sam se malo i zaigrao, ali radi se o čoveku koji je na ovoj ( i drugim srodnim temama) konstantan 11 godina (vreme je relativna kategorija za mene, ako promašim nešto ne ljutite se), koji je ostavio 52,5 hiljade poruka (!). To je već rad, to je životno delo. Ako je već "život dao" da na jednoj virtuelnoj igraonici (forumu) tako brani svoj stav, možete li zamisliti kako ga brani tamo gde ga znaju imenom, prezimenom i brkom? Znam da će reći da je solo igrač, ali znam da nije tako, već da je igrač nekog projekta (sad će pomisliti: "da, istine i onog što je dokazano). Nemoguće je da jedan čovek takvih kvaliteta nema širinu da nam iznese neki stav, neku sumnju, kritiku, bilo šta što bi imalo makar ikakvu naznaku da postoji "negde nešto gde se neko možda malo ogrešio o naš narod", da u startu u svemu isključuje takvu mogućnost panično se hvatajući za neki "odgovarajući" citat. Dakle, siguran sam da ima "širinu", ali da profesionalizam u izvršenju "zadatka" ima primat nad njom. Nije nikakva paranoja, ni svetska zavera, ni gremlini niti bilo šta drugo, prosto tako mi se čini. Ja ga vidim kao "jugoslovenskog hrvata". Neće Slaven promeniti nikada "svoj" stav. On zadatak mora obaviti. I svi ćemo doći i proći kroz ovaj forum a on će i dalje pucati svoje argumente i okretati vodu na svoju vodenicu. Npr. primetio sam da u komunikaciji kada bude priteran uza zid primenjuje proverene mehanizme odbrane iz psihologije, kao što su uzvraćanje odgovora pitanjem, često i nekonkretnim, prebacivanjem tereta teme na sagovornika, a u poslednje vreme mi se naročito sviđa taktika sa zastarelim izvorima, npr. "citiraš stare izvore". Moje kontrapitanje na to bi bilo: Pa onda je i DAI stari izvor. Itd Itd... Sve u svemu, izuzetno potkovana kombinacija istoričara+političara (iako se sigurno ne bavi poitikom u privatnom životu).
Oprostite na podužem postu. Dade nam Bog neukima ova savremene tehnologije da lupamo svašta. Hvala.
Slab sam ja igrač za vas. Nemam potreban nivo (pouzdanog) istorijskog znanja da bi sa bilo kim od vas mogao da uđem u utakmicu, pa sam osetio obavezu da 3 meseca života dam kako bih pročitao celu temu, odnosno kvalifikovao se da bar imam pravo da pitam ako me nešto bude interesovalo. Molio bih tebe (Mrkalja, Lesandra, Srebrenu i dr...) da nastavite da istražujete, analizirate i iznosite stavove. Ovi preostali s druge strane (molim da se ne uvrede, ne mislim ništa loše) ionako neće izneti ništa novo, jer to si oni dobri 5.00 đaci sa precizno naučenim definicijama gde bi jedan pomeren zarez iz te definicije značio direktan prst u oko učitelju, smrknuto lice i večiti strah od: "Paaa, ti to izgleda nisi naučiooo..".Cekaj, ja mislio ti si ovde pocetnik, kad ono ti napravio psiholoski profil naseg druga Slavena![]()
Da li u Novelama na bilo kom mestu postoji slican spisak?
Nema panegirika do onog koji ti dušman napiše. Alal vera, Slavene.