„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li si primetio da jedino tebi ovde "nije jasno" šta pišem? :lol:

Poenta je u tome da sa aspekta morfogenetskog polja/egregora/intuacije Šargić govori istinu, a oni koji to proglašavaju za "gnusnu laž" rade protiv istine umesto da svojim radom pokušavaju da obezbede njenu potvrdu. Ljudi osećaju da je takav rad protiv intuitivne istine svojevrsno zlo i zato podsvesno pružaju otpor prema tome a uvažavaju i podržavaju ljude kao što je Šargić, na primer. Takva će biti reakcija sve dok je ovakva akcija.

Ne znam kako je ovo moguće shvatiti sem kroz kontekst bolesti; doslovnog odsustva zdravog razuma.

Nema osobe na zemaljskoj kugli, koja nema neke prikrivene poruke i deluje malicioznim, a koja pri stanju sabrane i zdrave svesti, bez prisustva nekih psihoaktivnih supstanci npr., zauzela ovakvo stanovište.

Neistina je neistina kao što je nebo gore, a zemlja ispod, što i čovek koji je potpuno slep znade.

Da li si primetio da jedino tebi ovde "nije jasno" šta pišem? :lol:

Poenta je u tome da sa aspekta morfogenetskog polja/egregora/intuacije Šargić govori istinu, a oni koji to proglašavaju za "gnusnu laž" rade protiv istine umesto da svojim radom pokušavaju da obezbede njenu potvrdu. Ljudi osećaju da je takav rad protiv intuitivne istine svojevrsno zlo i zato podsvesno pružaju otpor prema tome a uvažavaju i podržavaju ljude kao što je Šargić, na primer. Takva će biti reakcija sve dok je ovakva akcija.

Пази за овакве изјаве у нормалној држави имаш кривичну одговорност и обавезу да докажеш тврдњу или шириш узорпацију и панику!
Колико сам видео Шаргић нити онај други који је климнуо главом да је обавештен није рекао извор! Ако га нема овакве изјаве су кривично дело.

Наиме да постоји заиста воље да се стане на пут псеудоисторији и дезинформацијама ишло би лако међутим неко очигледно то спонзорише и прави овако болесну климу у држави.
Ко аутохтониста нема селекције и то је проблем и бабе и жабе су у истом лонцу од оних који размишљају , постављају права питања до оних који отворено лажу , иѕмишљају и кривотворе!

Да то нашим историчарима више одговара неко да се директно суоче с тим види се и по самим темама постављача , увек је какше међу аутохтонистима где нема правила и селекције да нађеш гомилу окорелих ретарда и кажеш" Ето то су аутохтонисти ! Они лажу , краду они су овакви и онакви! Лупежи профитирају на карту прогнаности иако су бизарни неко се озбиљан бави њиховом појавом!

Друго према ауторитету Тибору Живковићу сва наша бивша историја је написана романтичарски у духу националних интереса и у сврси нацонализације!

Тако да би сама тема требала гласити Беч-Берлин староромантичари вс новоромантичари аутохтонисти!
Према Тибору Живковићу сва наша историја пре њега и част изузецима је писана романтичарски!

Овде видим да је домаћим историчарима јефтиније да седе на две столице и да пљују и понижавају аутохтонисте а са друге стране уберу по који динар чинећи им промоцију и рекламу и повећавајаући њихову популарност.

Не желим да увредим ни Славена777 нити било кога али са темом Горан Шарић је човека учинио бар 20% популарнијим него што је био и ближим научној јавности и свету. Горан Шарић има разлога да му буде лично захвалан!

Ne znam kako je ovo moguće shvatiti sem kroz kontekst bolesti; doslovnog odsustva zdravog razuma.

Nema osobe na zemaljskoj kugli, koja nema neke prikrivene poruke i deluje malicioznim, a koja pri stanju sabrane i zdrave svesti, bez prisustva nekih psihoaktivnih supstanci npr., zauzela ovakvo stanovište.

Neistina je neistina kao što je nebo gore, a zemlja ispod, što i čovek koji je potpuno slep znade.
Ne, Slavene. Opet si naseo. Osnovni razlog zbog kojeg priču o doseljavanju Srba i Hrvata više niko ne kupuje, osim Radićeve nove žene, jeste što je ona pala na logici. Stvar je pukla - a ja mogu sad da kažem i iskreno i metaforički da je stvar pobeđena pravilom 100 majmuna i da se ti samo za to uFatiš - jer, nemaš više za šta. :lol:

Cela priča svodi se na - svi što gube imaju pravo da se ljute (čitaj: da pene po forumu). :lol:

Пази за овакве изјаве у нормалној држави имаш кривичну одговорност и обавезу да докажеш тврдњу или шириш узорпацију и панику!

Misliš da je Šargić krivično odgovoran za širenje panike i uzurpacije? Šargić nije optužio nikoga nego izrazio sumnju u to da je Živković sa ovoga sveta otišao "baš prirodnim putem".

Ne znam, nisam pravnik, ali mislim da jedino porodica Živkovića može da ga tuži za nanošenje duševne boli i eventualne povrede lika i dela javne ličnosti.

Misliš da je Šargić krivično odgovoran za širenje panike i uzurpacije? Šargić nije optužio nikoga nego izrazio sumnju u to da je Živković sa ovoga sveta otišao "baš prirodnim putem".

Ne znam, nisam pravnik, ali mislim da jedino porodica Živkovića može da ga tuži za nanošenje duševne boli i eventualne povrede lika i dela javne ličnosti.

Овде не постоји закон дефинисан нити се примењује али рећићу са људске и моралне стране орући ралом по костима мртсвих који су ауторитети у јавности и говорити нешто тако неосновано или без доказа је страховит грех прво према породицама умрлих и шире!

Не мораш бити правник да би знао да тврдити да је неко убијен ко је умро природном смрћу без доказа је клевета!

Сад ја одем на теливизију и изјавим без доказа да је Ђинђић умро од срчаног удара као зец јер је чуо пувње који су погодили његовог телохранитеља без икаквих доказа да ли би то по теби било у реду?

Овде не постоји закон дефинисан нити се примењује али рећићу са људске и моралне стране орући ралом по костима мртсвих који су ауторитети у јавности и говорити нешто тако неосновано или без доказа је страховит грех прво према породицама умрлих и шире!

Не мораш бити правник да би знао да тврдити да је неко убијен ко је умро природном смрћу без доказа је клевета!

Сад ја одем на теливизију и изјавим без доказа да је Ђинђић умро од срчаног удара као зец јер је чуо пувње који су погодили његовог телохранитеља без икаквих доказа да ли би то по теби било у реду?
Ja se slažem sa tobom. Ali nije Šargić tvrdio. Bar ne u tom gore videu. Izrazio je kako veruje u mogućnost takvog scenarija. Nema tu nikakve klevete ni uvrede. Kao da je neko sredinom 19. veka rekao da misli da je Napoleon ubijen. Gde je tu zločin? A posle su forenzičari našli da je trovan.

Не знам ако је неко имао знања и капацитета за тако нечим то јесте Тибор Живковић али да се одрекне читаве своје каријере јер је на спису радио скоро 20. година не верујем. Његова методологија се није заснивала на обарању али на релативизацији да. Пошто је померио датовање Дукљанина у 12. па и финално у 14. век вратио је легитимитет спису у дубљу прошлост док ког прати Порфирогенита дакле до 8-9. века.
Он је наравно уочио да је извор са запада и да су нека поглавља слична латинском спису о Бугарима затим да неко ко је писао поглавља тачно познаје црквену хијараархију старог Рима систем цркви и старих црквених центара што није могао бити чак нижи већ виши црквени достојник.
Да је западни интерес већ кумовао приликом писања самих списа од стране Порфирогенита и знао је за више врста преписа у различитим периодима.
Знао је да је на Париском примерку Бандури радио преправке на старогрчком по узору на најстарији примерак и приметио је разлику на Моравичком примерку и Париском нарочито неслагање око војке Хрвтске која према Париској верзији броји више војника од читаве Византије овакве ствари цар није могао написати.

Међутим у мањем или већем обиму то стање је са свим важни изворима има гомила преписа и верзија који се накнадим упоређивањем и са другим истовременим изворима узим или не узима у обзир.
Да би оборио евентуално насељавање Словена морао би да укине много других извора па и Прокопија , Псеудомаврикија , Симокату и још много њих.
Међутим објашњења која ми боље звуче пошто староседеоци нестају из извора од 4. века и доба Атиле затим се појављују поново у 6. веку.
Сеобу Анта као ни титули Антикос Јустинијана и Ираклија нико није узимао у обзир. Сасви је већ могуће да су Илири из 6. века Прокопијеви већ Словени који су прешли на пољопривреду и трајно су се населили а да су одредницу Словен одредили за истојезичну групу која је живела још номадски и сточарским.
Тибор Живковић је такође приметио да изједначавање Гота и Словена није случај само код Дукљанина већ и у титули данског краља и натпис на гробу пољског кнеза.
Врло упитно шта су за Грке представљале Готске ратничке организације у првом маху убили су антског краља Боза према Јорданесу она су у Панонији погубили вандалског краља који су били федерати у Панонији затим су Вандале натерали на сеобу на север у чему су им се придружили и савезници Суеби.
Има још један извор који је одбачен јер је једини по којем Теодорих у Панонији убија бугарског краља пре Одоакара пото је ово једини извор одбацили су тако рано присуство Бугара у Панонији.
Са друге стране мислим и да је Прокопије мало искорумпиран нарочито кад говори о пореклу Словена и Анта каже заједнички назив им беше Спори а то значи раштркани или расути јер живе одвојени једни од других у сиромашним колибама неуредно скитачки као Масагети.

Овде се одао да би реч рашткани или расејани била Скит или Скити , што и данас на српском се узима за систем раштрканих малих манастира који се зову скитови или скити.
Већ у следећој реченици каже живе неуредно скитачки или као скитнице налик Масагетима.
Некако сам сигуран да је уместо речи Спорои употребио Скити а тај израз су у општем смислу узимали Византијци за Словене и по материјалној култури Словени спадају у ширем смислу у категорију скитске културе.

Коле011 Ми је остао дужан један одговор. Наводно лазни цар Јустинијан наводно Дубровачки писац је фалификовао име управда па је тако фалсификат ушао у историју. Коле 011 је помињао у Прокопијевој тајној историји " Да Јустинијана његови сународници зову Управда а то на њиховом језику значи Правда".
Ако је ово истина што је написао из "Тајне историје Прокопија" то онда није фалсификат Дубровачког писца већ је Дубровачки писац поседовао ову историју оја дуг није уврштена у историјска дела. Остаје да ми Коле на ово одговори ако одовор ДА то много тога објашњава и превише!

Т. Живковић је такође приметио да је једну верзију Порфирогенита користио и М. Орбин наводно из 959. коју је финализирао или исправљао пред смрт сам цар.
Сад мене више занима по чијен налогу и допуштењу је Бандури преправљао и мењао на старогрчком Париски примерак Порфирогенита у склади са наводно најстаријим примерком и како смо овде на форуму скоро открили Бандури је преправљао и "Чуда Светог Димитрија" из 7. века оба извора која се односе на мрачни средњи век од 7.9 века и питање шта је све исправљао јер му је било допуштено да ради на старо витзантијским изворима.

Мени је што се Порфирогенита тиче најсумњивији његов блиски праћеник Никола Мистик у друштвом са папом Сергејем трећим мисли да ту леже конци завере.

Никола I Мистик (852925) је био цариградски патријарх од 901 до 906 и од 912 до његове смрти 925.

Прославио се необичном строгошћу живота. Цар Лав оженио се четврти пут, због чега му је патријарх забранио улазак у цркву, а свештеника који га је венчао је рашчинио. Због тога је цар збацио патријарха и отерао га у манастир. Делегати римског папе Сергија III одобрили су цару четврти брак. Али када је цар умро, Никола је поново дошао на престо патријаршијски и сазвао сабор 925. године, на коме је четврти брак хришћанима забрањен. Најпре је овај светитељ био дворјанин високог чина, али је потом оставио све и замонашио се. Преминуо је 925. године.

Анастасије библиотекар можда само као егзикутор преко кога су му као човека од поверења подметали и дотурали изворе.

Ово не доводи у Питање само Порфирогенита већ читаву нашу историју и не само нашу.

Sargic je teski kriminalac i ustasa
Пронашао сам једну мапу која одговара оном твом тумачењу доласка Срба Ираклију по Порфирогениту.
Edg_62sXYAA89y0.jpg

Колико сам видео Шаргић нити онај други који је климнуо главом да је обавештен није рекао извор! Ако га нема овакве изјаве су кривично дело.

Наиме да постоји заиста воље да се стане на пут псеудоисторији и дезинформацијама ишло би лако међутим неко очигледно то спонзорише и прави овако болесну климу у држави.
Ко аутохтониста нема селекције и то је проблем и бабе и жабе су у истом лонцу од оних који размишљају , постављају права питања до оних који отворено лажу , иѕмишљају и кривотворе!

Да то нашим историчарима више одговара неко да се директно суоче с тим види се и по самим темама постављача , увек је какше међу аутохтонистима где нема правила и селекције да нађеш гомилу окорелих ретарда и кажеш" Ето то су аутохтонисти ! Они лажу , краду они су овакви и онакви! Лупежи профитирају на карту прогнаности иако су бизарни неко се озбиљан бави њиховом појавом!

Друго према ауторитету Тибору Живковићу сва наша бивша историја је написана романтичарски у духу националних интереса и у сврси нацонализације!

Тако да би сама тема требала гласити Беч-Берлин староромантичари вс новоромантичари аутохтонисти!
Према Тибору Живковићу сва наша историја пре њега и част изузецима је писана романтичарски!

Овде видим да је домаћим историчарима јефтиније да седе на две столице и да пљују и понижавају аутохтонисте а са друге стране уберу по који динар чинећи им промоцију и рекламу и повећавајаући њихову популарност.

Не желим да увредим ни Славена777 нити било кога али са темом Горан Шарић је човека учинио бар 20% популарнијим него што је био и ближим научној јавности и свету. Горан Шарић има разлога да му буде лично захвалан!

Pa nije stvar samo što onako doslovno lupetsju, izmišljajuči obojica tvrdnje iz njihovog života, nego što je Tibor preminuo 2013, a Đole 2016. godine. Dakle ne koji dan, pa da kažeš da su malčice omašili. To se Guglom može proveriti. I njih dvojica su stajali na potpuno suprotnim stanovištima; u prepisci po novinama vezano za autohtoniste se to vrlo jasno vidi, kao i u činjenici da je Tibor bio njihov kritičar. Insinuacija da su oni sarađivali pred smrt, pa da je čak Đole pomagao Tiboru u pisanju ovog rada o odnosu doseljenih Slovena i autohtonog romanskog stanovništva, prilično je bizarna i stvar u koju može poverovati samo neko ko o tim ljudima ne zna ama baš ništa.

Tako da je zbog toga gnusno; krajnje degutantno, odvratno. Kao npr. kada Deretić priča tobože o Milanu Budimiru. Čeka se da čovek umre, pa onda govori u njegovo ime i leš služi isključivo kao sredstvo manipulacije. Clickbait najgori vid žutog senzacionalizma kome istina nije ni polubitna. A ja sam napisao da li imaš problem sa fotkama jer mi deluje da nisi uopšte video kada su oni preminuli.

Коле011 Ми је остао дужан један одговор. Наводно лазни цар Јустинијан наводно Дубровачки писац је фалификовао име управда па је тако фалсификат ушао у историју. Коле 011 је помињао у Прокопијевој тајној историји " Да Јустинијана његови сународници зову Управда а то на њиховом језику значи Правда".
Ако је ово истина што је написао из "Тајне историје Прокопија" то онда није фалсификат Дубровачког писца већ је Дубровачки писац поседовао ову историју оја дуг није уврштена у историјска дела. Остаје да ми Коле на ово одговори ако одовор ДА то много тога објашњава и превише
Nikola Alemani, upravnik vatikanske biblioteke pocetkom 17. veka, pronalazi u arhivi Prokopijevu Tajnu Istoriju. Alemani objavljuje ovo delo, a u komentarima navodi da lokalno ime Justinijana glasi Upravda, da su mu se i sestra i majka zvale Viglenica, a otac Savatije. Dakle ovi komentari nisu bili integralni deo Tajne istorije vec delo Alemanija. Alemani nije naveo izvor.
Ovaj podatak bio opste prihvacen jer je Alemani uzivao veliki ugled i to je trajalo oko 250 godina, sve do pred kraj 19.veka. Tada Dzejms Brajs, irski istoricar i politicar, clan Britanskog parlamenta, zagovornik ujedinjene germanske nacije, zagovornik Teutonskog jedinstva Nemaca i Britanaca, izrazava sumnju u ove Alemanijeve komentare. Motivi su valjda ocigledni.
Brajs odlazi na put u Italiju, krece u istrazivanje i pronalazi spis Justinijani Vita koji je priredio Ivan Marnavic. Marnavic je tvrdio da je pronasao spis izvesnog Bogumila, Justinijanovog ucitelja iz mladosti, pisan ilirskim slovima. On je taj spis preveo na latinski i u njemu su navedeni podaci koje je Alemani koristio.

Brajs je zakljucio da je Marnavic falsifikator iz nekoliko razloga:
  • ilirska slova nisu postojala u vreme Justinijana
  • Bogumil nije istorijski potvrdjen
  • nema potvrde za imena Upravda i Viglenica
Brajsov zakljucak je bio da je Marnavic falsifikovao u sklopu poznate romanticarske misli u tadasnjem Dubrovniku i da je jednostavno zaveo i prevario naivnog upravnika vatikanske biblioteke Nikolu Alemanija. Tadasnja nauka je mahom prihvatila Brajsov zakljucak ali su postojala i izdvojena misljenja.

Generalno, drvlje i kamenjenje se baca na Dubrovcane. Tvrdi se da su oni razvili romanticarsku slovensku ideju u vreme turskih osvajanja. Tvrdi se da su mahom falsifikatori. Medjutim zaboravljaju moderni istoricari da Dubrovcani nisu bili prvi romanticari, daleko od toga. Pre njih zagovornici slovenskog autohtonizma na Balkanu su bili i Grci i Srbi, Poljaci i Rusi, Arapi i Sirijci, pa cak i rimske Pape. Medjutim, samo su Dubrovcani prokazani kao zli romanticari.......

Tada Dzejms Brajs, irski istoricar i politicar, clan Britanskog parlamenta, zagovornik ujedinjene germanske nacije, zagovornik Teutonskog jedinstva Nemaca i Britanaca, izrazava sumnju u ove Alemanijeve komentare. Motivi su valjda ocigledni.

Takve aluzije nastaju kada se unapred formira neka premisa, i onda traže dokazi da se to potvrdi. Zašto Brajs to tvrdi? Hm, mora da je bio neprijatelj Slovena. Hajde da pronađemo argumente koji bi bili u korist toga. I da se uhvatimo tako nekog detalja... :whistling:

Takve aluzije nastaju kada se unapred formira neka premisa, i onda traže dokazi da se to potvrdi. Zašto Brajs to tvrdi? Hm, mora da je bio neprijatelj Slovena. Hajde da pronađemo argumente koji bi bili u korist toga. I da se uhvatimo tako nekog detalja... :whistling:

Ti si politicar. Ustaski bandit. Ti ne branis izvore. Ti branis politicare.

Poenta je u tome da sa aspekta morfogenetskog polja/egregora/intuacije Šargić govori istinu,

Ne već ti misliš da on govori istinu pa se solidarišeš sa njim. Kao što reče Nik ovi "ogani" koji treba da preispitaju slučaj Tibora i Jankovića bi trebali njega malo da preispitaju.

Оно што сам ја разумео Мркаља да је одговорност историчара у овом времену много већа да науче људе да разликују жито од кукоља.
Требао би постојати домаћи Хистори , гомиле научно-образовних и научних емисија где би били увек обавештени где смо стигли са новим открићима шта је ново откривено. Где би били позивани и званични историчари понекад алтернативци који би имали шта да кажу или упитају.

Tačno, ALI ništa od toga nije tako jednostavno. To ne zavisi samo od istoričara već od celog društva. Kada nema dovoljno zainteresovanih za tako nešto onda nema ni rezultata. Zainteresovanih u ministarstvu, u medijima itd.

U jednoj stvari su ti pseudoistoričari uvek ispred istoričara - mediski nastupi i promocija! Ne samo istoričara nego većina svih naučnika nema taj "mediski šarm" ili uopšte sposobnost za tako nešto. Ima izuzetaka naravno ali nema ih dovoljno da "nadglasaju" autohtonističke galamdžije.

У вези тв дуела и оне процене да би победио безобразнији нисам сигуран! Тако су решили проблем други пут на суочавању Трампа и Бајдена чим би се једном завршила реч микрофон би се аутоматски искључио за особе које не умеју да воде дијалоге тао и то је то!

TV duel potpuno pogrešan pristup. Svako ko preporuči tv duel kao rešenje jasno je da nema pojma o istoriji kao nauci. Isto kao kada bi predložio da se izbor za predsednika republike rešava boks mečom.

PS Svima koji sada zamišljate Vučića u ringu, your welcome :D

Ti si politicar. Ustaski bandit. Ti ne branis izvore. Ti branis politicare.

Mislim da se svi možemo složiti da je tvoje mišljenje, čoveka koji je praktično neonacista koji piše naokolo o klanjima i istrebljenjima i koji preti ubistvima ljudima oko sebe (uključujući i klanjem naše dece), bitno jednako (ne samo meni, već generalno) koliko i stav buba švabe koje je pre neki dan šetala ispred ulaza moje zgrade, vezano za npr. pitanje ustavne reforme u Srbiji.

Ajde iskreno, zar mislis da se Brajs u pauzama politickog rada bavio naukom, a oblast interesovanja mu je bio bas slavni rimski car Justinijan i njegovo slovensko poreklo?

Ово друго што Шаргић говори о Тибору Живковићу потписујем! Наводи , даје изворе , предочава их читаоцу али не изјашњава се веч ако баш мора дода старије закључке.
Ја сам први пут читајући њега оснажио сумњу чак и материјализовао уз његову помоћ да је раносредњовековна историја Хрвата брутално фалсификована , призвољно тумачена и вађена из контекста ван контекста.
Писана је као што пребацују аутохтонистама направили су готов калуп и замисао и онда су силовали изворе да уђе у њихов готов калуп и замисао о својој историји по њиховој жељи!
Неким народима треба изрећи меру на 50 година забране писања историје ту предњаче Хрвати и Албанци.

Ajde iskreno, zar mislis da se Brajs u pauzama politickog rada bavio naukom, a oblast interesovanja mu je bio bas slavni rimski car Justinijan i njegovo slovensko poreklo?

Šta je pitanje, tačno? Zašto se istoričar i pravnik koji je diplomirao na Hajdelbergu, gotovo svetskoj prestonici rimskog prava, interesuje za jednu od najčuvenijih ličnosti u istoriji čovečanstva i velikog kodifikatora rečenog pravnog sistema, u vreme opsesivnog traganja po upravo rečenoj istorijskoj oblasti?

Исти извор говори о остацима Троје у Херцеговини наводно да су још видљиве биле пре турских освајања. Једнако чудно да Мексиканац Американац нашег порекла велики пријатељ Срба пртивник НАТО агресије 1999 је бранио тезу на америчком универзитету да је Троја гдад Чапаљ у Херцеговини да је мит преведен на грчки да су мит разумели само прве генерације Хомерида или како он каже ако желите Динараца или гуслара већ следеће генерације га нису разумеле Грци пресељавају мит у Малу Азију правећи паралелу вероватно са неком својом мистском битком.
Једно од ствари које је навео баш пример чапље која се спомиње код Хомера а ни ја нисам знао да чапља не постоји у Малој Азији.
Исти човек је задужио сина да његов пепео од постхумације поспе над градом Чапљем у Херцеговини за кога је био сигуран до смрти да је Троја.
Овде у Јустинијановим житијама се такође помиње дарданска троја у Херцеговини све би се много лакше уклопило у мит да је Троја овде.
Овако у Малој Азији испаде да су у бронзано доба имали такву логистику и флоте , неки су пешке а неки пак на коњима на тотално удаљеној локацији.
Подсећа на НАТО и модерна времена никад ништа слично није написано на пример да су Либансци , Феничани и Персијанци и Хетити са блиског истока дошли и побили се и настао мит епских размера и вратили се назад на блиски исток јер је срушена Кроја у албанији преко које су добијали бибер из Индије.

Исти извор говори о остацима Троје у Херцеговини наводно да су још видљиве биле пре турских освајања. Једнако чудно да Мексиканац Американац нашег порекла велики пријатељ Срба пртивник НАТО агресије 1999 је бранио тезу на америчком универзитету да је Троја гдад Чапаљ у Херцеговини да је мит преведен на грчки да су мит разумели само прве генерације Хомерида или како он каже ако желите Динараца или гуслара већ следеће генерације га нису разумеле Грци пресељавају мит у Малу Азију правећи паралелу вероватно са неком својом мистском битком.
Једно од ствари које је навео баш пример чапље која се спомиње код Хомера а ни ја нисам знао да чапља не постоји у Малој Азији.
Исти човек је задужио сина да његов пепео од постхумације поспе над градом Чапљем у Херцеговини за кога је био сигуран до смрти да је Троја.
Овде у Јустинијановим житијама се такође помиње дарданска троја у Херцеговини све би се много лакше уклопило у мит да је Троја овде.
Овако у Малој Азији испаде да су у бронзано доба имали такву логистику и флоте , неки су пешке а неки пак на коњима на тотално удаљеној локацији.
Подсећа на НАТО и модерна времена никад ништа слично није написано на пример да су Либансци , Феничани и Персијанци и Хетити са блиског истока дошли и побили се и настао мит епских размера и вратили се назад на блиски исток јер је срушена Кроја у албанији преко које су добијали бибер из Индије.

Ode i ti definitivno na mračnu stranu... :lol: Kakv bre američki univerzitet Prajsov; kakva čaplja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back