Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.128
Kako objasnjavas ono iz Dresdena? Posto se tamo odlicno vidi C, a ne ocila.
Pretpostavljam da ti nije poznato da je to iz 1902. godine?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kako objasnjavas ono iz Dresdena? Posto se tamo odlicno vidi C, a ne ocila.
Znam da je novije ali mi nemaju smisla objasnjenja koja sam procitao kako je to B. Imas portugalske mape iz 1439 sto cisto pokazuju C, a ne ocilo ili B. Danas se postavljaju neki valjda dokazi da se 4C koristilo u Vinci. Sta ti mislis? Da li smo 4C preuzeli od Romeja ili je to nase? Trazio sam da nadjem poreklo Palentologa (ili kako se vec zvao ne trazi mi se) ali se navodi da se ne zna. Da li je moguce da je bio Srbin, kao sto su pre bili vladari Iliri ili ne-Romeji?Pretpostavljam da ti nije poznato da je to iz 1902. godine?
Znam da je novije ali mi nemaju smisla objasnjenja koja sam procitao kako je to B. Imas portugalske mape iz 1439 sto cisto pokazuju C, a ne ocilo ili B. Danas se postavljaju neki valjda dokazi da se 4C koristilo u Vinci. Sta ti mislis? Da li smo 4C preuzeli od Romeja ili je to nase? Trazio sam da nadjem poreklo Palentologa (ili kako se vec zvao ne trazi mi se) ali se navodi da se ne zna. Da li je moguce da je bio Srbin, kao sto su pre bili vladari Iliri ili ne-Romeji?
Jos jedno pitanje. Da li mislis da su danasnji Srbi mesavina Slovena i Ilira ili da su cisti Iliri? Sta se desilo sa Ilirima i ostalim starosefeocima?Ako je s početka XX stoleća, onda ne znam šta si tačno pokušavao da kažeš.
Što se tiče tog pitanja, ovde bi najbolji odgovor od svih forumaša mogao dati @Ројалиста, vrsni poznavalac heraldičkih priroda i možda najveći autoritet foruma za tu temu.
Ono što ja mogu da kažem jeste, na osnovu rada Šana Vina, da možemo govoriti isključivo o izvesnoj slučajnosti sličnosti između odgovarajućeg vinčanskog znaka i našeg modernog grba.
![]()
Simbol o kojem govorimo, DS 221, predstavlja samo varijetet simbola DS 220, odnosno tog znaka koji pronalazimo na figuricama, dnu grnčarije i pršljencima za vretena. Moje uverenje je da je sva sličnost proizvod čiste slučajnosti, jer ne postoji ništa što spaja praistorijsku epohu vinčanske kulture i vreme toliko milenijuma docnije, u prvom redu.
Postoji, mislim oko 250 vinčanskih znakova; oni pokrivaju teren maltene svih načina zapisivanja jednom linijom; ukoso, kružno/polukružno, trouglasto, kvadratasto...uključujući i krstasto, sa različitim varijetetima. Sva je verovatnoća da se pronaći sličnost između svega i svačega u totalno drugačijim epohama (pa i, npr., simbola kukastog krsta).
Jos jedno pitanje. Da li mislis da su danasnji Srbi mesavina Slovena i Ilira ili da su cisti Iliri? Sta se desilo sa Ilirima i ostalim starosefeocima?
Ne postoje iliri. To je izmisljotina podmetacina stranog faktora da falsifikuje istoriju Srba. Ni jedan narod sebe nije nazivao iliri ni svoju zemlju ilirija.Jos jedno pitanje. Da li mislis da su danasnji Srbi mesavina Slovena i Ilira ili da su cisti Iliri? Sta se desilo sa Ilirima i ostalim starosefeocima?
Dakle svastika iako je nađena širom Evrope iz toga zaključujemo da je ona eto baš srpski simbol. Pa ovo je fenomenalno.Ne postoje iliri. To je izmisljotina podmetacina stranog faktora da falsifikuje istoriju Srba. Ni jedan narod sebe nije nazivao iliri ni svoju zemlju ilirija.
Imamo jednu ilirsku rec ozero za jezero.
Rec ozero kom jeziku pripada?
Tkv. rimsko carstvo je isto laz i falsifikat istorije. Latinski je vestacki stvoren konstruisan jezik, nije ziv jezik, tj. nije bio jezik neke populacije nekog naroda.
"Rimljani Slovenstvujuci." Pavle Solaric
Svastika je nadjena u Vinci, neolitskoj Ukrajni i sirom evrope i to ogroman znak na predmetu i sam kao simbol bez drugih simbola pored.
To je stari srpski simbol Sunca iz stare religije.
4C poticu od starih Srba iz Vince, sto je arheoloski dokazano.
Ima veze sa jezikom bez obzira sto tebi to ne odgovara.Jedina konkretna stvar koju si napisao jeste Y hromozom, a kakve to ima veze sa jezikom, blage predstave nemam.
Ostalo ništa pominjao nisi. Doduše, razuđenost na dijalekte pominješ kao dokaz neevropejstva. Mada to teško kapiram kakve ima logike.
Jel Ostrogorski bese pominjao Halkokondila kako je pogresio kada je navodio zemlje koje kontrolisu srpski vladari posle Dusana?Slao sam ti već raspravu o Bosni u Halkokondilovom demu, slao sam ti i Ostrogorskog...evo ti indeksa Sumraka Vizantije Ivana Đurića:
Pogledajte prilog 745475
Halkokondila je puno koristio i (za izvesnu grupaciju dosta omraženi) Radivoj Radić prilikom pisanja svoje doktorske disertacije...
Pogledajte prilog 745476
Osim što ubacuješ nekakvu politiku, ja prosto više ne znam šta ti zapravo hoćeš? Iskreno, da li ti samo tražiš izgovor?
Šta je bilo toliko teško uzeti barem neko vizantološko delo i otvoriti ga? Barem se najpovršnije pitati (makar i postaviti pitanje na Forum Krstarice)? Ne shvatam kako ti je uopšte moglo i pasti na pamet da postoji ikakva zavera vezana za Halkokondila, odnosno da se, kako sam kažeš, svi prave da on ne postoji...posebno kada se radi o nekom toliko doslovno nezaobilaznom.![]()
Ima veze sa jezikom bez obzira sto tebi to ne odgovara.
Nisam rekao razudjenost na dijalekte, Albanci Gege i Toske govore/govorili su dva razlicita jezika (ako ih nisu do sad skrpili u jedan), a imaju i jos jezika ili dijalekata.
Plus do skoro veoma mala su populacija (pre nego sto su poceli masovno da se mnoze na Kosovu) na veoma malom prostoru (Albanija), to je veoma bizarna situacija za "jedan" narod.
Grci i Albanci imaju jezike izolate i mnogo ne-evropske dosljacke genetike, zatim isto Finci, Sami/Laponci i Estonci.
Svastika je nadjena u Vinci, neolitskoj evropi gde god su ziveli Srbi, kod sanskricana koji su nastali migracijama od starih Srba, u Nemackoj kod Luzicke kulture starih Srba.
Srbski Muzej, Kotbus.
Pogledajte prilog 745532
Vinca, svastika i ostalo nije namenjeno komunikaciji sa tobom i o Albancima. Moja greska jer nisam odvojio komentare.Znači, kao suplemente podacima o o DNK Albanaca (gde dodaješ i slabu genetsku razuđenost), da pojačaš svoju tvrdnju da albanski jezik nije indoevropski, ti dodaješ srpski muzej u Kotbusu i svastiku u Vinči?Ovo nisam rekao razuđenost na dijalekte deluje kao da rečenica nije do kraja napisana.
Jel Ostrogorski bese pominjao Halkokondila kako je pogresio kada je navodio zemlje koje kontrolisu srpski vladari posle Dusana?
Evo i Radic pominje Halkokondila, ali u kontekstu necega sto je pogresio.
Vidis ja sam mislio da ce ga navoditi po necem sporednom, u smislu neverovatan Halkokondilov recept za kuvanje dzema od kajsija. Ali ne, ljudi krenuli da napadaju, pripremaju teren, pa kad dodju finansije i budu mogli pazljivo da ga prouce verovatno ce zakljuciti da je Halkokondil na nivou Marnavica.
Da li je Halkokondil prvi istoricar, stranac, koji je pokusao da ogonentne korene, poreklo Srba, strasno me zanima odgovor na ovo pitanje?
Vinca, svastika i ostalo nije namenjeno komunikaciji sa tobom i o Albancima. Moja greska jer nisam odvojio komentare.
Albanci se autosomalno (ukupna genetika) veoma medjusobno razlikuju Gege i Toske se osim po jeziku i genetski dosta razlikuju, cak ni jedan drugi evropski narod nema toliku nehomogenost kao Albanci.
Da, vidimNjime se bave srpski istoriografi vekovima bez prekida
Ko se pre Halkokondila bavio poreklom Srba? Nisam bas siguran da mislis na pisca rodoslova.Da si pratio sopstvenu diskusiju sa mnom, znao bi da je odgovor negativan.
Ko se pre Halkokondila bavio poreklom Srba? Nisam bas siguran da mislis na pisca rodoslova.
Da koristim kao dokaz nehomogenost Albanca, autosomalnu genetiku, y-hromozom haplogrupu, tj. njihovu ne-evropsku genetiku i poreklo jednim delom (ne-evropsko poreklo i ne-evropski jezik), kao i to da govore dva razlicita jezika i vise dijalekata kao tako malobrojna populacija i na tako malom prostoru do skora (Albanija).Znači, ti koristiš dijalekatsku razuđenost i autosomalnu genetiku kao dokaz neindoevropske prirode porekla njihovog jezika?
Da koristim kao dokaz nehomogenost Albanca, autosomalnu genetiku, y-hromozom haplogrupu, tj. njihovu ne-evropsku genetiku i poreklo jednim delom (ne-evropsko poreklo i ne-evropski jezik), kao i to da govore dva razlicita jezika i vise dijalekata kao tako malobrojna populacija i na tako malom prostoru do skora (Albanija).
Da li mozes da postavis reference na radove Pija II i Bjonda?Pričali smo već o papi Piju II. Onda tu je npr. Flavio Bjondo, koji je utemeljio dominantno stanovište u staroj istoriografiji.
Da li mozes da postavis reference na radove Pija II i Bjonda?
Klasifikacija grckog i albanskog u evropski "indoevropski" jezik nije tacna, zavnicna klasifikacija jezika je netacna i polutacna.Moram da te obavestim da ništa od toga ne svedoči o poreklu i klasifikaciji jezika.
Za proučavanje nekog jezika, jedino što je relevantno je...proučavanje samog jezika.![]()