„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo nije za ismevanje, ovo je za plakanje.

Posle ti pricas o autohtonistima kao teoreticarima zavere.

Par pitanja:
  • ko je za..bo one pisce u Srbiji 14. veka da pisu kako su Srbi autohtoni? Pije se nije ni rodio tada.
  • nisam bas siguran da je Pije pisao pre Halkokondila, bili su savremenici. Kako se to Halkokondil upeca tako brzo na papsku laz?
  • ko je pre Pija pisao da su Sloveni migrirali, pa je onda Pije morao da se bavi falsifikovanjem?

U čemu ti vidiš zaveru, tačno?

Na kraju krajeva ma uzmi i pročitaj šta je Pikolomini pisao i sam, jednostavno, šta ja da ti tu nešto pričam. Inače on je ujedno i prvi koji je Albance povezao sa Kavkazom.

Knjigu o Evropi je napisao 1458. godine. Halkokondil je svoju napisao 1464.

Poslednja izmena:
Marija Gimbutas, Harald Harman, Šan Vin i bilo ko zapravo ko se bavio vinčanskim znacima, nikada nije tvrdio da su to nekakvi glasovi; alfabetsko pismo.
Haarmann i Winn na predavanju u Novom Sadu mislim da su hteli da pokazu da je to azbucno pismo.
Evo ja kazem, slova i jasni slovni natpisi su jednostavno slova i natpisi. Ne treba niko da mi kaze i objasnjava kad vidim slova i natpise da to nisu slova i natpisi.

U tome i jeste problem. Ko kaže da simboli imaju zvučnost ?
Upravo ih to odvaja od pisma. Vid komunikacije možda. Kao i saobraćajni znak. Simboli su postojali i pre i posle vinčanske civilizacije. Većina tih simbola su geometrijski oblici, linije, krugovi i kombinacije istih. Pomešani sa ukrasima na predmetima pa nepažljivo oko tu može videti i proto kinesko pismo a kamoli grčki i feničanski alfabet.
Kao što rekoh ima onih koji tvrde da ne samo da nema pisma već nema ni simbola, da su sve to ukrasi.
pismo ne treba biti alfabet da bi bilo pismo....a ukrasi se malo drukcije koriste, obicno se jedan motiv ponavlja, pa se prelazi na drugi koji se takodje ponavlja...nizati razne oblike odvojeno i bez reda i pravilnosti nikako nije ukras...ali kao sto ti rece, maliciozni umovi su sposobni za svasta...

U čemu ti vidiš zaveru, tačno?

Na kraju krajeva ma uzmi i pročitaj šta je Pikolomini pisao i sam, jednostavno, šta ja da ti tu nešto pričam. Inače on je ujedno i prvi koji je Albance povezao sa Kavkazom.
Pa ti tvrdis da je vatikanska zavera nastala u 15. veku.

Da li mozes da odgovoris na sledeca pitanja:

• ko je za..bo one pisce u Srbiji 14. veka da pisu kako su Srbi autohtoni? Pije se nije ni rodio tada.
  • nisam bas siguran da je Pije pisao pre Halkokondila, bili su savremenici. Kako se to Halkokondil upeca tako brzo na papsku laz?
  • ko je pre Pija pisao da su Sloveni migrirali, pa je onda Pije morao da se bavi falsifikovanjem?

Pa ti tvrdis da je vatikanska zavera nastala u 15. veku.

Ja sam samo naveo šta su činjenice. Ono što su činjenice jeste da je Pikolomini prvi u istoriji izneo stanovište da su Sloveni nastali od Ilira, te da je video sliku etničke ekspanzije Slovena kroz emigraciju (jednog dela) stanovništva iz Ilirika.

E sada, zašto i šta je sve dovelo do toga, za to treba jedno golemo istraživanje i cela knjiga.

А ја сам коментарисао тврдњу о грчком преузимању "српске" речи, не Хавликово правило. :roll:
Lažeš.

Облик вас могућ је тек од 14. столећа, када се полуглас изједначио с гласом [а], пре тога је гласио вьсь.
Уједно, морао би објаснити где се денуо други полуглас у сложеници вьсьсил-.

Nikad se ne ozvučavaju u "a" svi poluglasi u reči nego svaki drugi. Počneš od kraja, poslednji koji je služio u vreme kad je to bilo potrebno da se slog ne završava suglasnikom po prestanku tog pravila se gubi, pretposlednji se ozvučava i tako redom prema početku reči.

To je baš-baš elementarno, prosto ne verujem da ni toliko ne znaš, nego si se ovde nešto zbunio, valjda.

Postavio sam ti, aman, kompletne rasprave sa tih simpozijuma.

Više veruješ tamo nekom članku na internetu nego tim samim ljudima???
Ne verujem uopste tim cenzurisanim postovima rasprava.
Gde je snimak sa predavanja iz Novog Sada, ne postoji.

Najvise verujem svojim ocima i razumu.
Danas u srpskoj cirilici imamo 20 identicnih slova iz vincanskog pisma, i Pesic nije prevarant kako se zlonamerno tvrdi.

ko je za..bo one pisce u Srbiji 14. veka da pisu kako su Srbi autohtoni? Pije se nije ni rodio tada.

Ne znam o čemu pričaš. Ako je ovo opet o tobožnjem poreklu Nemanjića od Likinija, ne shvatam kakve veze ima to sa Pikolominijem.

nisam bas siguran da je Pije pisao pre Halkokondila, bili su savremenici. Kako se to Halkokondil upeca tako brzo na papsku laz?

Dopisao sam; nema sumnje da je Pikolomini pisao pre Halkokondila. I u razgovoru sam ti već pisao, takođe, koliko strašno neobično izgledaju podaci u kojima Pikolomini citira Skenderbegovo pismo o poreklu Albanaca, dok Halkokondil sam tvrdi da su Albanci najsrodniji Makedoncima. Kaldelis tvrdi da nema dovoljno dokaza da Pikolominija definitivno uvrstimo u spisak Halkokondilovih izvora, ali i sam ističe tu vrlo upadljivu komplementarnost koja nam, rekao bih, otvara vrata mogućnosti da je, makar posredno, Halkokondil mogao učiniti nešto što je potpuno nesvojstveno grčkim autorima i preuzeti to Ilirstvo Slovena od Pikolominija. No, šta ja znam.

ko je pre Pija pisao da su Sloveni migrirali, pa je onda Pije morao da se bavi falsifikovanjem?

Kao prvo, prestani da tako slobodašno koristiš reč falsifikovanje.

U predmodernoj istoriji postojale su hajdemo reći dve škole misli, koliko ja razumem stvari. Jedna od njih, starija, temeljila se na prvenstveno Barskom rodoslovu. Prema njoj, Sloveni su se doselili iz Poljske i Sarmatije negde krajem V ili početkom VI stoleća, tj. za vlasti cara Anastasija I. Kako je ta priča dosta stara, vrlo je teško ili gotovo nemoguće utvrditi autografa. Možda bi bi bilo presmelo pripisati izvorno autorstvo Tomi Arhiđakonu. Tu su priču Popa Dukljanina dalje prenosili svi drugi, kao npr. mletački dužd Andrija Dandolo.

Drugu teoriju uspostavio je, nešto malo pre Pikolominijevog pisanja, Flavio Bjondo. Bjondova škola misli (nastala na osnovu analize vizantijskih izvora) pomerila je hronologiju slovenskog doseljavanja malčice u mlađi period, odnosno k vremenu vlasti careva Foke i Mavrikija, krajem VI i početkom VII stoleća. Kroz naredne vekove u istoriografiji će se javiti izvesni dualizam jer će neki autori favorizovati jednu od ove dve teorije više, ili isticati obe paralelno, dok neće prva postepeno u potpunosti otpasti, do XIX stoleća.

Odmah za Bjondom, Pikolomini predstavlja treću, autohtonističku interpretaciju, koja isključuje i Dukljaninov i Bjondov narativ i obrće stvari u potpunosti naopačke. Izvan vatikanskog kružoka, ovo tumačenje ostaje u graničnom položaju u odnosu na prve dve i biva citirano tek od strane ponekog stranog pisca, najčešće vrlo tesno povezanog sa Rimskom crkvom. Od nje će Vatikan definitivno odustati tek negde u XX stoleću.

Poslednja izmena:
pismo ne treba biti alfabet da bi bilo pismo....a ukrasi se malo drukcije koriste, obicno se jedan motiv ponavlja, pa se prelazi na drugi koji se takodje ponavlja...nizati razne oblike odvojeno i bez reda i pravilnosti nikako nije ukras...ali kao sto ti rece, maliciozni umovi su sposobni za svasta...

Naravno, ali su simboli i dalje nešto sasvim drugo od pisma čak i slikovnog. Od simbola može nastati pismo, ali ne vidim nijedan dokaz da se tako nešto desilo u Vinči.
U prvom stadijumu istraživanja vin. civiliz. te znakove na keramici su ubacivali sistematski u studije pa je neko bez konteksta u kome su nadjeni mogao da ih tumači kao znakove nekog pisma. Što se ukrasa tiče baš to ponavljanje simbola u nizovima je ono što je navelo neke da se radi o običnim ornamentima.
Činjenice koje govore protiv postojanja pisma u vin. civilizaciji:
1. Simboli/znakovi su retki i nikada se ne javlja veći broj na istom predmetu (nema tekstova na tom "pismu")
2. Postoji relativna standardizacija simbola, ali su većinom lokalni (tj simboli su individualni)
3. Karakter brojnih znakova kao simbola je upitan zbog sličnosti sa ornamentalnim okruženjem.
4. Funkcija pisma jeste prenošenje znanja/informacija što ne odgovara pronađenom arheološkom materijalu jer npr. oznaka osobe koja je napravila određenu posudu nije pismo kao ni oznaka za sadržaj posude (jedna od teorija za značenje tih simbola).

Postavio sam ti, aman, kompletne rasprave sa tih simpozijuma.

Više veruješ tamo nekom članku na internetu nego tim samim ljudima???

Osoba koja dogmatski veruje u svoj stav, nije spremna da ga promeni, ne želi da sasluša drugu stranu i smišlja izgovor za svaki kontra argument, nije vredna raspravljanja.

U predmodernoj istoriji postojale su hajdemo reći dve škole misli, koliko ja razumem stvari. Jedna od njih, starija, temeljila se na prvenstveno Barskom rodoslovu. Prema njoj, Sloveni su se doselili iz Poljske i Sarmatije negde krajem V ili početkom VI stoleća, tj. za vlasti cara Anastasija I. Kako je ta priča dosta stara, vrlo je teško ili gotovo nemoguće utvrditi autografa. Možda bi bi bilo presmelo pripisati izvorno autorstvo Tomi Arhiđakonu. Tu su priču Popa Dukljanina dalje prenosili svi drugi, kao npr. mletački dužd Andrija Dandolo.

Drugu teoriju uspostavio je, nešto malo pre Pikolominijevog pisanja, Flavio Bjondo. Bjondova škola misli (nastala na osnovu analize vizantijskih izvora) pomerila je hronologiju slovenskog doseljavanja malčice u mlađi period, odnosno k vremenu vlasti careva Foke i Mavrikija, krajem VI i početkom VII stoleća. Kroz naredne vekove u istoriografiji će se javiti izvesni dualizam jer će neki autori favorizovati jednu od ove dve teorije više, ili isticati obe paralelno, dok neće prva postepeno u potpunosti otpasti, do XIX stoleća.

Postojale su i neke tzv. pomiriteljske interpretacije koje su pokušavale pronaći kompromis između ova dva viđenja, predstavljajući npr. 550. godinu kao okvirno vreme doseljavanja Slovena (ali i oslanjajući se na drugu verziju Dukljaninovog spisa, koja pominje Justinijana umesto Anastasija).

Osoba koja dogmatski veruje u svoj stav, nije spremna da ga promeni, ne želi da sasluša drugu stranu i smišlja izgovor za svaki kontra argument, nije vredna raspravljanja.
Kako neko da odgovori na tvoje gomile gluposti i bljuvotina. Ti jasno vidljive slovne natpise poredis sa otiskom ruke na zidu.
Zvanicna nauka priznaje da je pismo.
Radivoje Pesic je klasifikovao azbuku, koja se ponavlja konstantno na stotinama predmeta.
Stari Srbi iz Vince su zapoceli prvu metalurgiju, opet priznato zavnicnom naukom.
Dragan Jankovic arheolog tvrdi da su bili napredniji i imali visu kulturu zivljenja nego danas.
Naucnici u svetu su dokazali da danasnji covek ima iste sposobnosti (i istu genetiku) kao covek pre vise od 20.000 godina.

http://www.koreni.rs/vincansko-pismo-je-samo-za-pismene/

Kako neko da odgovori na tvoje gomile gluposti i bljuvotina. Ti jasno vidljive slovne natpise poredis sa otiskom ruke na zidu.
Zvanicna nauka priznaje da je pismo.
Radivoje Pesic je klasifikovao azbuku, koja se ponavlja konstantno na stotinama predmeta.
Stari Srbi iz Vince su zapoceli prvu metalurgiju, opet priznato zavnicnom naukom.
Dragan Jankovic arheolog tvrdi da su bili napredniji i imali visu kulturu zivljenja nego danas.
Naucnici u svetu su dokazali da danasnji covek ima iste sposobnosti (i istu genetiku) kao covek pre vise od 20.000 godina.

http://www.koreni.rs/vincansko-pismo-je-samo-za-pismene/

Pa Janković ti upravo kaže da nigde nema teksta i da je to korak do pisma, a ne i pismo...a kamoli da tvrdi da je to fonetsko, kao što ti ovde stalno krstiš i lažno predstavljaš druge da, tobože, podupiru tvoje tvrdnje. :mrgreen:

A ti ne lupaš gluposti? Je li ima ijedno ime na koje normalno možeš da se pozoveš (i to da znaš pouzdano o čemu je reč, dakle bez pričanja na pamet).

Jankovica zanima zivot "vincanaca" i samo ono sto njega zanima on proucava, nije ga 1% interesovalo da izuci o vincanskom pismu, ili mu je naredjeno kao i mnogima sta da (ne)govori o par tema.

Poslednja izmena od moderatora:
Ne znam o čemu pričaš. Ako je ovo opet o tobožnjem poreklu Nemanjića od Likinija, ne shvatam kakve veze ima to sa Pikolominijem.
Izjavio si da je Pije II tvorac sprskog ilirizma. Sad kazes da je to Pikolini. No svejedno Srbi su imali sopstvene autore koji su 100 i vise godina ranije pisali o autohtonosi Srba. Prema tim autorima Srbi vode poreklo od Dacana ili od Makedonaca. U tvom maniru je da stalno bezis od sustine, u ovom slucaju sustina glasi da Srbima autohtonost nije podmetnuta sa strane, vec su sami za sebe smatrali da su autohtoni.
Halkokondil mogao učiniti nešto što je potpuno nesvojstveno grčkim autorima i preuzeti to Ilirstvo Slovena od Pikolominija
Ali molim te, reci mi sta je to bilo svojstveno grckim autorima kada su pisali o poreklu Srba pa je Halkokondil odstupio od toga?
Drugu teoriju uspostavio je, nešto malo pre Pikolominijevog pisanja, Flavio Bjondo. Bjondova škola misli (nastala na osnovu analize vizantijskih izvora) pomerila je hronologiju slovenskog doseljavanja malčice u mlađi period, odnosno k vremenu vlasti careva Foke i Mavrikija, krajem VI i početkom VII stoleća
Jel to onaj isti Bjondo koji je smatrao da je sveti Jeronim napravio alfabet za svoje sugradjane Slovene?

Izjavio si da je Pije II tvorac sprskog ilirizma. Sad kazes da je to Pikolini.

Svetovno ime pape Pija II je Eneja Silvio Pikolomini. S obzirom da si knjigu doslovno citirao koju stranicu pre, ne znam kako ti je tako nešto promaklo.

No svejedno Srbi su imali sopstvene autore koji su 100 i vise godina ranije pisali o autohtonosi Srba. Prema tim autorima Srbi vode poreklo od Dacana ili od Makedonaca. U tvom maniru je da stalno bezis od sustine, u ovom slucaju sustina glasi da Srbima autohtonost nije podmetnuta sa strane, vec su sami za sebe smatrali da su autohtoni.

Mislio sam da je suština o kojoj pričamo oko stranih izvora, a sad ti pričaš ovde odjednom o domaćim.

Ukoliko si želeo da kažeš da su Pikolomini (ili npr. Halkokondil) imali u vidu neki naš izvor, možeš slobodno napisati o kojem se tačno izvoru radi, kako i šta te je navelo na zaključak da ga je dotični autor koristio.

Ovako na prvi pogled bih rekao da je to što si napisao metalno, iz prostog razloga što trag doslovno uvek vodi ka stranim izvorima. Nisam nikada našao na neko autohtono svedočanstvo, a na kraju krajeva i Miloš S. Milojević kada je pisao služio se praktično isključivo stranim izvorima. Ne vidim nikakve indicije da je kod Srba u apsolutno ikakvom formatu postojala jasna svest da su oni direktni potomci predrimskog stanovništva.

Ali molim te, reci mi sta je to bilo svojstveno grckim autorima kada su pisali o poreklu Srba pa je Halkokondil odstupio od toga?

Nijedan nije Slovene krstio Ilirima, kao uostalom ni niko uopšte pre Pikolominija. Štaviše, sam Halkokondila podvlači vrlo jasno tu drastičnu distinkciju u odnosu na svoje kolege, jerbo kaže da drugi greške što tvrde da su Arbanasi Iliri, već da su to zapravo Sloveni. Do Halkokondila, Iliri nikada nisu bili Sloveni za romejske autore, a u prvom redu su bili Albanci.

I tu se može primetiti izvesna, po mom mišljenju, veza sa Pikolominijem. Pikolomini podvlači da su Južni Sloveni Iliri, ali mora pružiti objašnjenje za Albance. Ne negira eksplicitno Ilirstvo Albanaca kao što čini Halkokondil (barem mislim, pišem iz glave).

Jel to onaj isti Bjondo koji je smatrao da je sveti Jeronim napravio alfabet za svoje sugradjane Slovene?

Da, jeste.

Poslednja izmena:
Ti vrsis anti-srpsku propagandu i lupas gluposti konstantno, sad ima i ovaj trol justincase koji bez ikakvog razumevanja pise gluposti.
Jankovica zanima zivot "vincanaca" i samo ono sto njega zanima on proucava, nije ga 1% interesovalo da izuci o vincanskom pismu, ili mu je naredjeno kao i mnogima sta da (ne)govori o par tema.

Pa zašto onda na pitanje o vinčanskom pismu pominješ Jankovića? Nisam ga uneo ja u konverzaciju, već ti. :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back