„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Između ostalogf, Tibor je imao nameru da kompletno istoriografsko nasleđe koje je relevantno za srpsku istoriografiju digitalizuje. Taj poduhvat bi doveo do velikog ubrzanja brisanja lažnih paradigmi u našoj žalosnoj istoriografiji.

Koliko vidim, čoveka nema skoro 10 godina, a na tome se nije ništa uradilo.

Ne bi to za autohtoniste ništa vredelo, jer oni uglavnom ili internet ne znaju da koriste ili bi to izbegavali.

Skoro svi antički izvori digitalizovanih su već ima decenija, pa ljudi i dalje, sasvim svejedno, pišu o Troji u Skadru i slično. Dakle, nekim ljudima nema pomoći, pa tako ni od toga ne bi imali ništa.

Pantelic i Lesander opet fantaziraju.

Ja pitam za konsens naucne zajednice u Israelu ili kod Jevreja da su Jevreji rasno bioloska kategorija i oni pricaju o holivudskim filmovima.

Da istoriska istina i filmovi nisu isto to bi se trebalo uciti na istoriskoj nastavi u osnovnoj skoli. A i film ima zadatak da bude interesantan ne da bude istorisko tacan.

Inace kod arheoloske i istoriske zajednice oko Finkelstajna koji sve vise i vise ima pristalica danas je uverenje jako izrazito da Price iz biblije nisu verodostojne. https://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Finkelstein

U Israelu je uvek bilo i onih koji smatraju bibliju istorisko korektnu i onih koji nisu, ali u zadnjih decenija sve jaca je skepticna struja.

Ja o naucnoj jevrejskoj zajednici ti o prosecnog (verovatno istoriski jako) neobrazovanoj Americi.

A sta ima za celom temom judeo-hrscanstvo veze. Ako neko veruje da je David postojao, niko mu to ne moze osporiti. Finkelstein samo tvrdi da iz samo istoriske perspektive nema dovoljno dokaza za njega. Da nesto nije postoji (bog, dzavo, vile, leteci spageti monstrum) ne moze se dokazati.

Istorija je metod i ko kao istoricar tvrdi da ima 100 % istinu, on za mene nije pravi istoricar.

Ljudi su toliko izbezumljeni ispranog mozga posebno u americi, mnogi misle da je spilberg i holivud prava istorija.

Ima i kod nas ljudi koji veruju u razne gluposti.
Npr naučni dokazi su im razni youtube klipovi, veruju da je onaj šarlatan Pešić naučnik, da ih maturski rad čini neprikosnovenim ekspertima u nekoj oblasti ...
Da ne pominjem razne teorije zavere od "izmišljene" Seobe, preko Judeo-Hrišćanskih / ciJa / bija, mija i Vatikan zavera pa do Harpa i AntiVakcina.
Porast umova koji sa dogmatskim ubeđenjem veruju u takve stvari je zabrinjavajući i samo pokazuje koliko smo mi bolesno društvo postali.

Ja o naucnoj jevrejskoj zajednici ti o prosecnog (verovatno istoriski jako) neobrazovanoj Americi.

Similis simili gaudet

Smatram izvesnim da su Tribali najstariji i najveći narod na celom svetu”, zapisao je u prvoj knjizi „Istorije” vizantijski istoričar Laonik Halkokondil, koji je živeo od oko 1425. do 1490. godine. U istoj knjizi navodi da su Tribali Sirbli, odnosno Srbi, mada se za Halkokondila ne može reći da je zastupao mitomanske teorije o rasprostranjenosti i starini Srba kroz istoriju. U davnim knjigama pominje se i gotovo neosvojivi grad-tvrđava Srbija, čiji se ostaci nalaze u blizini planine Olimp, što je potvrđivao i jedan grčki turistički bedeker štampan s početka šezdesetih godina 20. veka koji smo svojevremeno imali u rukama. Utvrdu kojom je tada vladao Preljub, pominje i vizantijski car Jovan Kantakuzin (1295–1383).

Poštovani čitalac može se zapitati kakve veze imaju Halkokondil i grad Srbija s temom o položaju Srba danas u regionu, zbog čega smo dužni odgovor, formulisan u vidu pitanja: kako će o današnjim Srbima biti pisano za nekih dvesta-trista godina, šta će ti budući izveštaji o Srbima reći i koliko će ih nabrojati, na kojim će ih komšijskim teritorijama uopšte biti?

Današnji izveštaji svedoče da su Srbi u regionu na razmeđi opstanka i nestanka.

Statistike su porazne i nose u sebi tragičnu istinu o narodu koji je doživeo velika stradanja u modernoj istoriji. Stradali su i mnogi drugi narodi, ali je u 20. veku neporecivo dokumentovano da su Srbi bili žrtve genocidnih projekata i u Prvom i Drugom svetskom ratu, što je značilo besprimerno uništavanje egzistencijalne supstance jednog naroda, masovno, planirano usmrćivanje njegovih pripadnika, uz paralelno podvrgavanje drugim, „mekšim” formama genocida – od preveravanja do etničkog čišćenja i kulturne asimilacije.

Tokom celog 20. veka, dok je bilo Jugoslavije, smanjivan je broj Srba, njihovih nacionalnih ustanova i škola u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Albaniji… Slično se dogodilo u mnogo kraćem periodu vremena na teritorijama slavodobitno proglašenih, nezavisnih država izraslih na razvalinama Jugoslavije – u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Federaciji Bosne i Hercegovine, takođe i u Crnoj Gori.

Dobro evo Ja kao Srbin kazem svima za nauk...Neka nema Srba neka smo svi Mi posrbljeni Vlasi putem Pravoslavne Crkve kako kazu nacionalistichki otpad od strane nekih nama sada bivshe tzv. Brace tom logikom koja je nonsens i chista glupost Mi smo ti starosedeoci Balkana..znaci prije cu se ponositi poreklom od jednog Konstantina...Dioklecijana..Galerija i dr..koji su bili stvarni Carevi jedne ogromne Imperije nego nekim Tomislavima..Mutislavima..Drndislavima i dr koji nisu verifikovani u tadsnjim istorijskim dokumentima nego su plod izmisljanja romanticarskog naboja nekakvih novokomponovanih narodcica sa pocetka predproslog veka koji hoce izmisliti neku navodnu njihovu istoriju..

Npr naučni dokazi su im razni youtube klipovi, veruju da je onaj šarlatan Pešić naučnik, da ih maturski rad čini neprikosnovenim ekspertima u nekoj oblasti ...
Da ne pominjem razne teorije zavere od "izmišljene" Seobe, preko Judeo-Hrišćanskih / ciJa / bija, mija i Vatikan zavera pa do Harpa i AntiVakcina.
Porast umova koji sa dogmatskim ubeđenjem veruju u takve stvari je zabrinjavajući i samo pokazuje koliko smo mi bolesno društvo postali.

Similis simili gaudet
Napisao si gomilu neistina, manipulacija kao i obicno.
Sve sto sam ja tvrdio je tacno i dao sam mnostva dokaza.
Sto se tice zavere protiv Srba, ona je realna i na svim poljima, a evo i dokaza, sad te pitam jedno prosto i jednostavno pitanje da li je ovo sledece zlonamerna smisljena propaganda zavera protiv Srba, da ili ne.
Laganje da su Srbi imali logore za unistenje albanaca i bosnjaka, iako je dokazano da je to potpuno izmisljeno , ali i dalje se forsira prica, i svi videi koji se pojave na yt od eksperata koji govore o toj lazi protiv Srba se brzo uklanjaju.

Тачно, верују у неке глупости о досељавању "словена" на Балкан.

Ма таман посла да ЦИА, БИА и Ватикан имају завере...

Догма ти је учење, свако је убеђен у оно што је научио...

Верујем да ти је друштво болесно.

A ti nisi primetio da Hrvati i Bosnjaci su Sloveni i tako isto ne autohtoni.
Bošnjaci su autohtoni,pre 10000 godina su stigli na Balkan svemirskim brodovima.
bosanac.jpg

Ne bi to za autohtoniste ništa vredelo, jer oni uglavnom ili internet ne znaju da koriste ili bi to izbegavali.

Skoro svi antički izvori digitalizovanih su već ima decenija, pa ljudi i dalje, sasvim svejedno, pišu o Troji u Skadru i slično. Dakle, nekim ljudima nema pomoći, pa tako ni od toga ne bi imali ništa.
Целокупна историографија почива на нечитању извора него књига које са написане на изворима или још вбеворатније на препричавању извора преко више руку. Причао сам са студентима историје и то је правило, а многи и не знају да направе разлику, па кад споменеш изворе они говоре о Јиречеку.

Зато и имамо ситуацију да Радић кад брани аутентичност дела Константина Порфирогенита само што не каже оригинал постоји мајке ми... наранво није ни покушао да то докаже, то превазилази његове могућности. А шта да причамо о шарлатанима као што је Љубомир Максимовић, академиком без иједног рада који нам саставља школски програм...

Тако да реалну бригу треба да брине „критичка“ историографија, још мало па ће да се руши кула од карата, можда за пет, можда за десет година али вероватно ће већина од нас то дочекати.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back