„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je istorija, to je nauka, ako hoces da pricas sta verujes za to ima PDF religija
Наука треба да се води доказима. И аргументима. А не веровањем у нешто. Не преписивањем старих књига без анализе. И свакако не догмама, а код нас у историографији догме су као оглав код коња, ван тога не сме ни да се мисли ни да се ради.

OGLAV.jpg

Наука треба да се води доказима. И аргументима. А не веровањем у нешто. Не преписивањем старих књига без анализе. И свакако не догмама, а код нас у историографији догме су као оглав код коња, ван тога не сме ни да се мисли ни да се ради.

Pogledajte prilog 613002

Da ono sta rade becko berlinski, a sta romanticari izbegavaju. Bravo

Целокупна историографија почива на нечитању извора него књига које са написане на изворима или још вбеворатније на препричавању извора преко више руку. Причао сам са студентима историје и то је правило, а многи и не знају да направе разлику, па кад споменеш изворе они говоре о Јиречеку.

Зато и имамо ситуацију да Радић кад брани аутентичност дела Константина Порфирогенита само што не каже оригинал постоји мајке ми... наранво није ни покушао да то докаже, то превазилази његове могућности. А шта да причамо о шарлатанима као што је Љубомир Максимовић, академиком без иједног рада који нам саставља школски програм...

Тако да реалну бригу треба да брине „критичка“ историографија, још мало па ће да се руши кула од карата, можда за пет, можда за десет година али вероватно ће већина од нас то дочекати.

Okay sto se javljas na PDF istorija kad mislis da je istorija vrsta religije. Da me ubedis u to dajem sutra ostavku kao nastanik.

Da ono sta rade becko berlinski, a sta romanticari izbegavaju. Bravo
Да званична историографија нешто ради тзв романтичари не би имали простора да се појаве. Али кад они не раде скоро ништа и кад и оно што раде тако очигледно фалсификују онда се мора појавити свега и свачега у простору који су им оставили.
Тако да је најбољи начин да се склоне они који теби толико сметају да се нешто уради, али ту постоји проблем, јер би добар део збваничне науке потврдио аутохтонизам а то изгледа вас највише боли, истина вас нимало не интересује.

Оно што Радић и компанија радије сасвим супротно томе они шишу књиге које су далеко горе од онога што критикују, уместо да паре пореских обвезника употребе за нешто корисно.

Okay sto se javljas na PDF istorija kad mislis da je istorija vrsta religije. Da me ubedis u to dajem sutra ostavku kao nastanik.
Лепо кажем да не би требала да буде али јесте постала таква.
Ја се борим да историја узме чињенице у обзир.
А ето и потврде да вама ББ-овцима како вас зову није стало до истине него само да очувате позицију и да будете у праву, одмах си рекао да би дао оставку, кад би то схватио, а само је потребно да прочиташ своје изворе и пропустиш их кроз филтер здравог разума.
Не мораш давати оставку, само скини оглав.

Лепо кажем да не би требала да буде али јесте постала таква.
Ја се борим да историја узме чињенице у обзир.
А ето и потврде да вама ББ-овцима како вас зову није стало до истине него само да очувате позицију и да будете у праву, одмах си рекао да би дао оставку, кад би то схватио, а само је потребно да прочиташ своје изворе и пропустиш их кроз филтер здравог разума.
Не мораш давати оставку, само скини оглав.

Bla bla bla postavio Sam pitanja koja moraju autohtonisti objasniti.

Okej to vec lici na nesto, jer formulaciju tipa "moguce je da skupina Slovena zivelo na balkan) nije hipoteza, to bi svaki istoricar bacio studentu nazad.

Okej onda trebamo da resimo sledeca pitanja i dosad nisam citao da je neko to uradio. Predpostavljam da smatras da ima kontinuitet tih Slovena, za Slovenima 6. veka.

1.) Zasto njih administracija i istoricari iz Vizantije smatra dosljacima, ako oni zive celo vreme tu.
2.) Sto su se od jednom digli protiv rimskog carstva.
3.) Zasto romanizacija balkana nije imala veci obim. Predromanski jezici su preziveli samo u ostacima u zabacenim delovima imperije.
4.) Zasto kod Slovena ima prica da su Romani bili pre njih tu.
5.) Zasto se kultura balkana menja za vreme velike seobe naroda.
6.) Zasto slovenski jezik, obicaje ili imena, nisu zabelezeni od Rimljana.
7.) Sto se biblija prevede na slovenski tek u 9. veku, kad vec za vreme Isusa, Sloveni su jedan veliki i znacajan deo imperije.

Pitanje nad pitanima. I zavere neke nisu nikakvo objasnjenje dok se sama zavera ne dokaze.

A onda mozemo o Srbima u Indiji, koji prave piramide i ostale.

To što ti predaješ istoriju Turcima i Avganistancima nas uopšte ne dotiče. Ni njih, oni i dalje smatraju da je Botanisher Garten najbolje mesto za klanje kurbana i trudiće se da proslavu Bajrama održavaju na Prateru. Najbolje mesto za bazaar.

Okej to vec lici na nesto, jer formulaciju tipa "moguce je da skupina Slovena zivelo na balkan) nije hipoteza, to bi svaki istoricar bacio studentu nazad.

Okej onda trebamo da resimo sledeca pitanja i dosad nisam citao da je neko to uradio. Predpostavljam da smatras da ima kontinuitet tih Slovena, za Slovenima 6. veka.

1.) Zasto njih administracija i istoricari iz Vizantije smatra dosljacima, ako oni zive celo vreme tu.
2.) Sto su se od jednom digli protiv rimskog carstva.
3.) Zasto romanizacija balkana nije imala veci obim. Predromanski jezici su preziveli samo u ostacima u zabacenim delovima imperije.
4.) Zasto kod Slovena ima prica da su Romani bili pre njih tu.
5.) Zasto se kultura balkana menja za vreme velike seobe naroda.
6.) Zasto slovenski jezik, obicaje ili imena, nisu zabelezeni od Rimljana.
7.) Sto se biblija prevede na slovenski tek u 9. veku, kad vec za vreme Isusa, Sloveni su jedan veliki i znacajan deo imperije.

Pitanje nad pitanima. I zavere neke nisu nikakvo objasnjenje dok se sama zavera ne dokaze.
Само треба укључити мозак.

1. Ово питање је веома комплексно али корак по корак. не постоји ниједан писани извор који говори о досељавању Словена преко карпата, како се учи. Неки извори пишу о преласку Дунава и једино имамо Порфирогенита који пише о досељавању Срба и Хрвата. То питање је разматрао и Тибор Живковић, па је довољно да те упутим на његове закључке о броју досељеника тада. То води једином могућем закључку кога и сви остали докази којима располажемо подржавају а то је да је на територији на које се досељавају тзв Словени живи народ који је мање више исти и говори истим језиком. И главна ствар да разјаснимо писани извори су јако, јако непоуздана ствар, јер као прво пишу их људи који су субјективни, не постоје оригинали већине старијих записа, а при преписивњу се лако праве намерне измене и грешке итд. То говоре и данашњи писани извори, веома мали проценат оног што се данас пише се може узети као поуздано, како неком може на памет фа падне да треба апсолутно да се верује ромејском хроничару који пише о ратовима са неприојатељима када пише о тим непријатељима и сл.
2. Нису се одједном дигли против римског царства него су стално дизали буне. А у време када се говори о сеобама уствари долази део истог народа на територије које су под смањеномконтролом империје или потпуно без исте.
3. Романизација нигде није имала велики обим. Само у градовима постоји аристократија која мора да се романизује. Трговци говоре онолико колико морају.
4. Нема таквих прича. Насупрот томе имамо доста легенди које показују да знамо за догађаје из антике, од легенди и обичаја које потичу из гвозденог доба, преко народних песама о Диоклецијану, причама и легендима о цару Тројану, и мноштву другоме.
5. Култура Балкана се не мења значајно за време велике сеобе народа (велика сеоба народа и не постоји). Иди па погледај доказе. Препоручујем за почетак Ђорђа Јанковића.
6. Имена су забечежена, забележени су и топоними, итд.
7. Библију преводе на словенски језик због проповедања хришчанства Великој Моравској и другим удаљеним словенским земљама, то чак и пише у званичној историји, треба добро затворити очи па не знати чак ни ово.

Само треба укључити мозак.

1. Ово питање је веома комплексно али корак по корак. не постоји ниједан писани извор који говори о досељавању Словена преко карпата, како се учи. Неки извори пишу о преласку Дунава и једино имамо Порфирогенита који пише о досељавању Срба и Хрвата. То питање је разматрао и Тибор Живковић, па је довољно да те упутим на његове закључке о броју досељеника тада. То води једином могућем закључку кога и сви остали докази којима располажемо подржавају а то је да је на територији на које се досељавају тзв Словени живи народ који је мање више исти и говори истим језиком. И главна ствар да разјаснимо писани извори су јако, јако непоуздана ствар, јер као прво пишу их људи који су субјективни, не постоје оригинали већине старијих записа, а при преписивњу се лако праве намерне измене и грешке итд. То говоре и данашњи писани извори, веома мали проценат оног што се данас пише се може узети као поуздано, како неком може на памет фа падне да треба апсолутно да се верује ромејском хроничару који пише о ратовима са неприојатељима када пише о тим непријатељима и сл.

Mnogo blabla nista konkretno. De Administrando Imerpijo tvrdi da su Srbi iz istocne Nemcke gde danas zive luzicki Srbi, to nije preko Karparta ali to je daleko od Dunava. I opet nesto zavere se dokazuju, a ne uzimaju se kao objasnjenje. Sta da ti sad odgovorim na tezu o zaveri. Zavera objasnjava sve i nista. Za tim mogu da tvrdim da je zemlja ravna ploca. Sve se moze objasniti zaverom.

2. Нису се одједном дигли против римског царства него су стално дизали буне. А у време када се говори о сеобама уствари долази део истог народа на територије које су под смањеномконтролом империје или потпуно без исте.

Glavni razlog sto su relativno malo Varvara osvojili veliki Deo rimskog carstva je totalno izumiranje vojnicke tradicije kod istih. U Ilirikum ta transformacija po izvorima je trajala duze nego drugde, zato i dosta vojnickih careva i jesu iz nase okoline. Ali i Ilirikum je izgubio to, tako da rimska vojska pred krah imperije se sastoji uglavnom o ljudi izvan prostora carevine.

3. Романизација нигде није имала велики обим. Само у градовима постоји аристократија која мора да се романизује. Трговци говоре онолико колико морају.

A gde su nestali razni spanski jezici, etruski, galski i.t.d. Ako romanizacije nije bilo odkud latinski jezik u Francuskoj, Portugaliji, Spaniji i Rumuniji. Ovo sta pises je nonsens tezak.

4. Нема таквих прича. Насупрот томе имамо доста легенди које показују да знамо за догађаје из антике, од легенди и обичаја које потичу из гвозденог доба, преко народних песама о Диоклецијану, причама и легендима о цару Тројану, и мноштву
другоме..

Ima Slaven je postavio te Price. A Srbi guslaju i o ljudima drugih naroda, Srbljanin Janko je primer.

5. Култура Балкана се не мења значајно за време велике сеобе народа (велика сеоба народа и не постоји). Иди па погледај доказе. Препоручујем за почетак Ђорђа Јанковића.

Okej to znaci da su Englezi uvek ziveli u Engleskoj, da seobe Germana u Austriju nije bilo i.t.d.

6. Имена су забечежена, забележени су и топоними, итд.

Dosad su novoromanticari ili postavili toponime koji se verovatno latinskog porekla, a kod imena ime se toliko izmenilo i potumacilo da malo lici na Slovenskog.

Sta bi bio jasan dokaz Slovena na balkanu. Naprimer jedno autenticno pismo svetog Pavla gde pozdravlja Radovana i Zoricu koji zive u Beloj Basti i vode zajednicu u Iliriku.

7. Библију преводе на словенски језик због проповедања хришчанства Великој Моравској и другим удаљеним словенским земљама, то чак и пише у званичној историји, треба добро затворити очи па не знати чак ни ово.

Da prevodi se ali na dialekt makedonskih Slovena a ne Moravaca. Cudno da nijedan hrscanski pisac ne prevede za balkanske Slovene, a hrscani su preveli u prvim vekovima ko nenormalni njihove spise.

To je istorija, to je nauka, ako hoces da pricas sta verujes za to ima PDF religija
"Живи се Вером, а не гледањем".

Ја тебе не питам за доказе онога што је општепознато.
Не требају ми Херодот, ДАИ и Мјау-Таи...

Тако и теби не треба поменути покојни Живковић са 1% досељеника, или Јанковић, или... сто других.
Ако треба, тражи сам. Ето ти Тибор и Ђорђе за почетак, ...

Иначе тзв. ДАИ је КЛАСИЧАН РИМОКАТОЛИЧКИ ФАЛСИФИКАТ, јел нисте то знали?
Прочитајте Тибора у вези те купусаре, али ПАЖЉИВО и са ОБЗИРОМ да је био директор института АНУСА, пардон, САНУА...

Допуна тачке 7.
Не знам како неко може толико мало да зна о предмету који предаје. У време Исуса не постоји Библија, хришћанство није унифицирана религија. То се касније дешава прво у деловима мале Азије, па онда и у оквиру Римског царства. Уто време све црквене књиге су на грчком језику. На латински их преводи
Mnogo blabla nista konkretno. De Administrando Imerpijo tvrdi da su Srbi iz istocne Nemcke gde danas zive luzicki Srbi, to nije preko Karparta ali to je daleko od Dunava. I opet nesto zavere se dokazuju, a ne uzimaju se kao objasnjenje. Sta da ti sad odgovorim na tezu o zaveri. Zavera objasnjava sve i nista. Za tim mogu da tvrdim da je zemlja ravna ploca. Sve se moze objasniti zaverom.
Можеш да тврдиш да је Земља равна плоча али не можеш да докажеш исто као и ово.

A gde su nestali razni spanski jezici, etruski, galski i.t.d. Ako romanizacije nije bilo odkud latinski jezik u Francuskoj, Portugaliji, Spaniji i Rumuniji. Ovo sta pises je nonsens tezak.
Романски језици нису настали директно током владавине римљана, него током дугих векова касније, пре свега зато што је латински био службени језик. На сличан начин али доста касније настаје и румунски језик, да занемаримо сада насилно избацивање словенских речи током 19. века. итд.

Ima Slaven je postavio te Price. A Srbi guslaju i o ljudima drugih naroda, Srbljanin Janko je primer.
Славен поставља свакакве бајке. Сибиан Јанко је србин и то би требало да се зна.

Okej to znaci da su Englezi uvek ziveli u Engleskoj, da seobe Germana u Austriju nije bilo i.t.d.
И да и не. Као прво не могу се поредити сеобе у различитим временима, са различитим технолошким ступњем развоја. Али део становништва енглеске јесте „одувек“ живео у Енглеској, досељеници су углавном били војнички сталеж, нормани, викинзи итд... Па зар ни то не знаш? Сеобе Германа у Аустрију??? Јел то нека шала?
Сеобе постоје у четири облика мање више. 1. Ловци сакупљачи и номадско становништво се може постепено селити, углавном у ненастањене пределе. 2. Војничке дружине и слично. Таквих примера има много, и углавном су скопчани или са добијањем повластица у новом пределу или са освајањем. 3. „Сеоба народа“ као што су оне за време турака, ту се обавезно сели народ у познато окружење где има бар некога свога, и то не може да буде на велика растојања. 4. Организовано прсељење дела народа са подршком неког владара и уз обезбеђено много тога. Тако су се Германи селили.

Dosad su novoromanticari ili postavili toponime koji se verovatno latinskog porekla, a kod imena ime se toliko izmenilo i potumacilo da malo lici na Slovenskog.
Sta bi bio jasan dokaz Slovena na balkanu. Naprimer jedno autenticno pismo svetog Pavla gde pozdravlja Radovana i Zoricu koji zive u Beloj Basti i vode zajednicu u Iliriku.
Као што рекох не постоји ништа аутентично из раног средњег века. Све су преписи и преводи.

Da prevodi se ali na dialekt makedonskih Slovena a ne Moravaca. Cudno da nijedan hrscanski pisac ne prevede za balkanske Slovene, a hrscani su preveli u prvim vekovima ko nenormalni njihove spise.
Ово је жешћа глупост. У то време Македонски Словени не постоје, то би наставник историје бар требало да зна. Не може се концепт нација 20. века преносити на средњи век. То је српски језик, а тај језик је у то време скоро потпуно исти као и језик у Моравији, у Русији итд. Ко је преводио и шта у првим вековима ко ненормалан? Зар је потребно ово причати. Дакле у првим вековима када су се почела сакупљати јеванђеља она су писана на грчком. Спомињу се арамејска али њих нема сачуваних. Тек крајем 4. века преводи се на латински. Свето писмо на словенском језику је велики изузетак на староенглески је преведено 150 година касније на старо немачки тек 13. ili 14. веку... А опет споменуо сам Ћирило и Методије јесу нашли Свето писмо на словенском језику писано на старом писму, то се спомиње у њиховом житију. То тшо те књиге нису сачуване не треба никог ко зна имало о нашој историји да чуди.

Poslednja izmena:
Covece znam ja cak kad je odprilike nastala svaka knjiga biblije. Ali fakat je ceo Balkan pun Slovena a na slovenski se biblija prevede u 9. veku.

Inace codeks vaticanus i Vulgate nisu prvi prevodi biblije na latinski. Vec u 2 veku ima bibliskih spisa na latinskom. Te knjige u prve nakon kanonizacije i standardizacije.

Poslednja izmena:
Zivkovic je becko berlinski skolac, tako da je tvoj koment tesko glupav.

Covek kritkuje daj ali nikad ne osporava seobu.
Човек је практично срушио комплетну званичну историју тог периода у прашину. Оборио је ДАИ, али није могао или смео да напише то до краја него пише о Анастасију библиотекару и уплиће се ко пиле у кучину да каже оно што је открио а да не обори баш све из званичног наратива. Да је поживео то би се вероватно десило.

Biblija nije bila prevedena na latinski tek krajem IV st., koliko puta više o toj laži?
Аман више Славене доста са тим глупостима. Ако и није први то ничиме не обара све остало што сам рекао. Прва је која се шире користила.
И то нимало не мења све остало што сам написао. Суштина је да је превод Библије на Словенски језик изузетак, Да је Клаудије лупио глупст кад је рекао да је Библија масовно превођена у првим вековима, да превод Ћирила и Методија НИЈЕ прва библија на словенском језику и да је срамота да наставник историје не зна те основне ствари. А срамота је да и ти то не знаш или прећуткујеш да би подржао наратив.

Ne bi to za autohtoniste ništa vredelo, jer oni uglavnom ili internet ne znaju da koriste ili bi to izbegavali.

Skoro svi antički izvori digitalizovanih su već ima decenija, pa ljudi i dalje, sasvim svejedno, pišu o Troji u Skadru i slično. Dakle, nekim ljudima nema pomoći, pa tako ni od toga ne bi imali ništa.
Odgovori su ti ko Vesićevi, samo što Đilasa nekako uspeš da ne spomeneš. Uštini se.

Ili vi novoromanticari mozete da ostavite zive ili mrtve ljude na miru, da ne moraju biti svedoci vasim tvrdnjama.

Zivkovic je klasican bb skolac.

Sta je on tvrdio sta je protiv bb skole.
Отприлике све.
Када се узме као тачно шта је он писоа и говорио ништа у званичном наративу не може бити тачно. А ви се одлучите да ли верујете да се доселило 1-2% или се доселило већинско становништво пошто и једно и друго не може бити истина.

Ја знам шта је најверовантије, на основу других доказа, ионако сам више пута нагласио да писани извори не значе скоро ништа. Папир трпи све, о мењању и прилагођавању да не причамо.

Kako ja to volim. Pre nego sto ***** nekome mater, ja bi prvo video sta on tvrdi. Evo ovo sam ucio o seobi Slovena.

Da u nauci nema saglasnot.

Da je masovno bilo seoba Slovena na balkan i da su oni bili vecina.

Da su bili mala skupina koja je nametnula vlast i jezik romanizovanoj okolini.

I vise puta sam piso da naravno su Iliri (sta god oni bili) preci Srba.

Napadas bb skolu na osnovu predrasuda sta oni tvrde.

A kako bez pisanih izvora u istoriji. Iz arhelogije ili genetskih istrazivanja ne mozemo utvrditi kulturu, jezik i obicaje, religiju i.t.d. ljudi. Pre pisma arheologija bez pisanih stvari, je jako teska rabota. Jer na jedan nalazak dolazu 100 interpretacija.

Kako ja to volim. Pre nego sto ***** nekome mater, ja bi prvo video sta on tvrdi. Evo ovo sam ucio o seobi Slovena.

Da u nauci nema saglasnot.

Da je masovno bilo seoba Slovena na balkan i da su oni bili vecina.

Da su bili mala skupina koja je nametnula vlast i jezik romanizovanoj okolini.

I vise puta sam piso da naravno su Iliri (sta god oni bili) preci Srba.
Napadas bb skolu na osnovu predrasuda sta oni tvrde.
Да су Илири преци Срба је тачно. Ето слажемо се у нечему. И Илири и Трибали и Трачани. Али то није званични наратив нити теза „ББ школе“.

A kako bez pisanih izvora u istoriji. Iz arhelogije ili genetskih istrazivanja ne mozemo utvrditi kulturu, jezik i obicaje, religiju i.t.d. ljudi. Pre pisma arheologija bez pisanih stvari, je jako teska rabota. Jer na jedan nalazak dolazu 100 interpretacija.
Да наравно сваки проналазак се тумачи само онако како дозвољава званични наратив, ако случајјно људи искористе здрав разум одмах иде подсецање крила. А једино је могуће супротно – писане изворе тумачити кроз прво здрав разум, ту отпада велик део, па онда кроз физичку реалност, па онда кроз археолошке и генетске доказе И на све то додати митологију и лингвистику, али опет их обрнуто посматрати дакле не прилагођавати резуултате истраживања наративу, него обрнуто, резултат истраживања мора да буде почетак.
И онда када се тако буде радило добићемо праву историју, која ће вероватно добар део историјских извора сместити тамо где им је место, на сметлиште историје.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back