Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.237
Nije bilo dozvoljeno snimanje na Mašincu;
Znači, bio si?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nije bilo dozvoljeno snimanje na Mašincu;
Шта је с тим Машинским факултетом? Ово им није први пут да зову у госте овакве.
Znači, bio si?
Ne, nisam lično.
Ono što sam hteo zapravo da pitam gore jeste da li si možda promenio mišljenje o njemu malčice posle ovih nastupa, ako si ih pogledao.
Samo se vi zezajte. Imamo prezime, u kontekstu odgovora kritičarima iz nauke:
Goran Šarić:Pa ko bi, što kaže profesor Deretić, ko bi imenovao amebu da nije bilo Srba?
Ja sam samo hteo ukazati da je očigledno da ima velike veze između njega i čuvenog Deretića. Očigledno je da su Šariću značajni izvor informacija za ove stvari o kojima priča bila Deretićeva predavanja koja je video na YouTube;
Deretić ima i dobre pogotke, i to se mora reći. Na primer, ti si ovde pokrenuo temu i trebalo je vremena da ubediš sagovornike kako je Romejsko Cartvo ili Istočno Rimsko Carstvo faktični naziv tzv. Vizantije, a Deretić je to rekao veoma efektno u dve rečenice:
On tu priča o stvari koja je najosnovnija i govori kao da je nešto što je nepoznato. Radić to pojasni dosta bolje od njega u nekoliko reči.
On tu priča o stvari koja je najosnovnija i govori kao da je nešto što je nepoznato.
Деретић се допада пораженим и обесхрабреним људима који траже уточиште у фантазијама о њиховој замишљеној славној историји.On tu priča o stvari koja je najosnovnija i govori kao da je nešto što je nepoznato. Radić to pojasni dosta bolje od njega u nekoliko reči.
Деретић се допада пораженим и обесхрабреним људима који траже уточиште у фантазијама о њиховој замишљеној славној историји.
Ima dosta kompiliranog kod Šarića - ja sam među tim prepoznao nešto od Deretića, nešto od Domagoja Nikolića, nešto od R. Damjanovića i nešto od mene - što je normalno u procesu stvaranja učenja-škole. Ne bi valjalo da on otvara posebno učenje. On je kroz humanistički metodološki filter propustio sve što je od srpskih autohtonističkih autora kritički prihvatio i priredio jedan svoj presek, koncept udžbenika ove škole.
Od mene je delom preuzeo slovenske etimologije antičke toponomastike Slovenskog Juga.
A zato si ti toliko oduševljen njime...![]()
Radić je antitalenat za PR ili obraćanje sagovornicima, uopšte. Što ne znači da nije dobar istoričar.
Zatim, ljudi se čude kada Deretić govori o Hristovim Apostolima u Hercegovini, kao da je s uma sišao, ali i tu je Deretić u pravu:
http://www.hrt.hr/290529/magazin/znate-li-gdje-je-sv-pavle-dozivio-brodolom
- - - - - - - - - -
Onda se ljudi čude kao da je Deretić pobegao iz mentalne istitucije kada pominje Srbe na Kritu, pa si onda i ti rekao da ništa ne čudi što ima deset slovenskih toponima na Kritu jer su u 6. veku Sloveni iz Pripajatske močvare u svojoj najezdi doveslali do Krita. Što je, opet, za mene glasna izjava kroz prozor iz vile u Kovinu.![]()
Ja sam samo hteo ukazatiGoran Šarić![]()
Pa ko bi, što kaže profesor Deretić, ko bi imenovao amebu da nije bilo
pov. titula koja se dobiva s diplomom filozofskog i nekih drugih fakulteta | |
2. | zanimanje nastavnika srednje škole, usp. profa, profač |
3. | najviše nastavno zvanje na sveučilištu [redoviti (redovni); profesor izvanredni profesor] |
4. | razg. onaj koji znanjem, vještinom značajno nadmašuje druge |
kciji nekog iščuđavanja, kao npr. onomad kad pitaju Kako je moguće da su milioni došli, izvršili genocid do potpunog istrebljenja i kolonizovali toliko ogromno prostranstvo preko noći gotovo i onda o tome pričaju, kao da to neko tvrdi. Odnosno, polemišu sami sa sobom. Tako i ovo oko Vizantije i ostalih, tobože, čuđenja.
Ne. Kao i uvek, u ništa. To da je preuzeo moje etimologije video sam pre neki dan u videu koji si ti postavio. Oduševljen sam njegovom energijom i odličnom koncentracijom.
Ne govorimo o dopadanju, nego o faktima. Ja sam rekao da Deretić ima pogodaka što znači da ima promašaja.
On tu priča o stvari koja je najosnovnija i govori kao da je nešto što je nepoznato. Radić to pojasni dosta bolje od njega u nekoliko reči.
Već sam n puta rekao, problem nije u Deretiću, nego u vama profesionalcima koji nemate priču. Vi. ruku na srce, ne tvrdite, ama baš ništa ili ništa koherentno u vezi sa Slovenima na Slovenskom Jugu. Nemoj da počinješ opet kad si već nekoliko puta aterirao na zadatu temu.
Можда и не тврде јер се ништа ни не може са сигурношћу тврдити.
Цела прича аутохтониста се своди на млаћење празне сламе са научне тачке гледишта. Њихова прича пролази код људи чије слуђено национално осећање помешано са незнањем превазилази њихове критичке и логичке способности. И да они уистину могу тим људима да продају своју јефтину причу. Проблем није у правим научницима као што је Радић већ у публици која не жели да чује истину која се коси са њиховим убеђењем.
Tvrdite da pre 6. veka nije bilo Slovena na Balkanu.
A kada se traži koherentno objašnjenje ovog stava kome protivureči najmanje šest logičkih argumenata, onda ono izostsaje iz razloga koje navodiš.
Na žalost, ti "naučnici" im daju osnova da tako razmišljaju jer se, kao što kaže Mrkalj, bave isključivo popunjavanjem okvira. Sve što nije u toj službi se blokira, ismeva, degradira, banalizuje i isključuje. Zato će u narodu i biti sve više tipova kao Deretić i sve više onih koji veruju tome, jer ih sumanuto ponašanje "pravih naučnika" tera u taj tor.
Kada je bilo šta drugo u pitanju, onda se u definiciju nauke dodaje stalno ispitivanje, jedino je u Istoriji, dolazak Srba na Balkan u VI veku neupitan. Dok se ne počiste ti zombiji, amebe, izdajnici i uhljebi sa fakulteta i instituta, ne idemo mi nikuda. Uopšte nije reč o tome da li su Sloveni i kad su došli na Balkan, već da ne sme da se postavlja neko pitanje. Kada u nauci postoje pitanja o kojima nije dozvoljeno da se raspravlja to je jasan signal o tome u kom stanju je naše naučno tj. istoriografsko društvo.
Pre bih rekao da ja lično smatram da ih nije bilo na Balkanu pre 6 veka... I ostajem pri tom stavu dok ne dobijem dokaz da grešim.
...
Priznajem samo jedan koji sam ovde od tebe čuo ostali su šuplja priča, a i taj jedan sam za sebe nije dokaz pored svega što ide protiv njega.
PS možda je bilo još nisam baš aktivan na forumu.
Они попуњавају празнину коју је оставила струка. Као што сам већ више пута поменуо, за ову, баш као и многе друге недаће нашег народа, одговоран је немар.Nešto mi je ovde sinulo, a o čemu nikada ranije na temi nije bilo reči. Zapravo, treba dobrim delom da se zahvalim haeul-u, jer mi je palo na pamet kroz prepisku sa njim.
Kod autora autohtonističke provenijencije, štancaju se knjige doslovno jedna za drugom. Serbona održi skup 2007 godine i zbornik izađe odmah potom. Svakakva dileja, makar i po najjeftinijoj štampi, kao npr. onaj Miljković, uspeva da objavljuje.
S druge strane, zbornik sa Prve srpsko-ruske arheološke konferencije nije izašao ni posle više od tri godine, dočekavši Drugo, moskovsko. Kada sam upitao, zašto, odgovor je nema novca.
Ova nepažnja, nedostatak ulaganja, zatvaranje ono malo naučnih projekata koji se odvijaju od nacionalne važnosti u poslednjem vremenu, uporedo sa navedenim, mislim da može biti još jedno objašnjenje uzroka značajne ekspanzije popularnosti tih autora i njihovih dela.
Ne, problem je u pitanju. Ni jedna teorija ne može da bude ozbiljno prihvaćena dok ne prođe test opovrgavanja. U ovom slučaju se jednostavno ide na to da je u pitanju nepobitan fakat i da nema potrebe pokušati ga obarati. Takav stav ne vredi čak ni u egzaktnim naukama kao što je fizika, a kamoli u mutnim vodama istorije:Ja nemam ništa protiv postavljanja pitanja niti smatram da većina istoričara ima nešto protiv postavljanja bilo kog pitanja, Ali isto tako smatram da nije problem pitanje koje postavljate već je problem to što niste zadovoljni odgovorima. Hoćete platipusa da proglasite za patku samo zato što ima isti kljun.
Ovo isto može da se kaže i za pitanje u kom stepenu srodstva su bubašvaba i bubarusa.Ipak, postoje neka pitanja koja su bitnija od drugih i koja se ne mogu tako JEFTINO otkačiti, u stilu - Eno vam plato u deliblatskoj peščari pa idite tamo i raspravljajte o tome. Država mora da da novac za detaljna istraživanja i da ozbiljno shvati pitanja koja se nje tiču. Svaka drugačija reakcija na teze autohtonista samo govori da ni naučni radnici ne prihvataju ozbiljno teoriju o dolasku Slovena na Balkan u VI veku, jer bi u protivnom bar pokušali da je obore i time eventualno potvrde.Nikada nisam tvrdio da je u našoj istoriografiji sve bajno i sjajno, kao i u svakoj drugoj nauci skoro svuda u svetu. Možda baš ta nauka još uvek i nema pravi kontra napad za štetu koju autohtonisti čine zamlaćujući narod poput neke sekte. Nemam ništa protiv da svako iznese svoj stav javno, tajno kako god.
Skoro niko i ne traži da te priče idu direktno u udžbenike.Neka drži tribine, neka piše knjige uostalom ovo je slobodna zemlja, ali sam protiv da se rad istih naziva i stavlja u isti koš sa naukom. To nije nauka. I uvek ću biti protiv da iste priče autohtonista dospeju u učionice i udžbenike jer se tako zatupljuju buduće generacije.
Kome to nama? Ja uopšte nisam autohtonista i više puta sam izjavio da prihvatam trenutno važeću teoriju koja stoji u udžbenicima.Kad smo već kod pitanja imam i ja neka: Zašto vam je baš autohtonizam fetish tema ?