„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја тек сада видех ово за Ацка Србљанина. :hahaha: Изгледа да је рођен много пре 4. столећа старе ере:

wsRgy17.png

David W. Anthony - The Horse, the Wheel, and Language: How Bronze-Age Riders from the Eurasian Steppes Shaped the Modern World, Princeton University Press, 2007, 53

Pošalica.

Ево нешто интересантно (мени бар, а надам се и још понеком)
Неколико емисија о култури Винче, Старчева и Лепенског Вира. Остаци културе, костију, писмености сведоче да није било сеоба и да је становништво аутохтоно. Азбучно винчанско писмо далеко старије од сумерског и египатског...

"nije bilo seoba"... onda su Srbi jedini narod na svetu koji nije migrirao.... na stranu činjenica da su Srbi odlazili i dolazili kad god su veliki ratovi pomerali stanovništvo, kao i svi drugi. Samo u poslednjih 500 godina narod se pomerao čak do današnje Ukrajine i vraćao nazad.
Neverovatno je da svi Balkanci imaju fiks ideje kako su baš oni starosedeoci i najstariji narod na svetu, megalomanija malih naroda...

Ево нешто интересантно (мени бар, а надам се и још понеком)
Неколико емисија о култури Винче, Старчева и Лепенског Вира. Остаци културе, костију, писмености сведоче да није било сеоба и да је становништво аутохтоно. Азбучно винчанско писмо далеко старије од сумерског и египатског...

Baš azbučno?

Za temu taman:

Е мој cronnine (и ти си овде шпијун, зар не?) зар постоји ишта исконскије од ватре и леда, заједно, као 陰陽 (јин и јанг)?

Helo, gel, gelum значи лед на шпанском, француском и латинском.

Ja nikao da upamtim šta piše snouden, a šta cronnin a šta sumnjivi_tip. Sva trojica nemaju nikakav avatar i malim slovima im pišu i mena tako da sam odustao od pokušaja da ih razlikujem. :D

Fascinantno je, Mrkalje, koliko se ti nekada duriš malo kada ti neko ne da istog trena odgovor (odnosno za velikim zakašnjenjem, ili mu jednostavno promakne) ali ti sebi dopuštaš da ćutljiv budeš kad izvoliš.

Da li prelaziš preko toga da je ovo moje tema, tj. da sam njoj ja i njen stari naziv dao? Koji je smisao isticanja kako sam joj ja naknadno promijenio ime, ako sam autor i njenog izvornog imena - koje je bilo, da naglasim, vrlo kritikovano iznova i iznova sve do projmene naziva teme?

U pravu si da ja nisam izmislio tu kovanicu, ali si promašio "ko-konspiratora". Nije u pitanju Radić, već Tibor Živković; čovjek o kojem si ti svojevremeno bio pisao hvalospjeve (ne znam jesi li promijenio mišljenje, svakako bi se dalo pretpostaviti na osnovu svega što pišeš da jesi).

Khm, khm... :think:

Zbog sličnog imena Krstnik (tj Krstitelj) i Kresnik i bližine slavljenja sveca i paganskog Kresnika polako se je prelazilo slavljenje sv Janeza Krstnika (sv Jovana Krstitelja). Kresnikov mitološki cikel preneo se je polako u tradiciju Sv. Janeza Krstnika ili Šentjanža- zato ob njegovom slavju 24. juna npr. zapale se šentjanževski kresovi. (naziv za vatru na taj praznik - slično badnjaku kod Srba, samo što je 24. juna).
https://sl.wikipedia.org/wiki/Kresnik_(bog)
Настављамо часове. Очито ниси видео Свето писмо, те ни прочитао како име Јован, тј. יוֹחָנָן Yôḥānān), на хебрејском значи Бог је милостив. Епитет Крститељ, превод је грчкога Βαπτιστής. Потиче од речи krьstъ, која је испрва означавала Христа, а у крајњој тачки потиче од грчкога χριστός, што значи помазаник и калк је хебрејскога מָשִׁיחַ ‎(mashíaḥ). Тако је и Ιωάννης ο Πρόδρομος преведено као Јован Претеча.

Poslednja izmena:
Fascinantno je, Mrkalje, koliko se ti nekada duriš malo kada ti neko ne da istog trena odgovor (odnosno za velikim zakašnjenjem, ili mu jednostavno promakne) ali ti sebi dopuštaš da ćutljiv budeš kad izvoliš.
Khm, khm... :think:

Forum ima prednost da ne moram svakog pacijenta da obasipam ljudskom topinom, saosećanjem i razumevanjem. Imamo raspravu o nekoj temi, pa ako nekom nije jasno, to ne znači da nisam procenio da je stvar generalno jasna.

Komentar na napisano nemam, a to znači da mi je svejedno kako će bilo koji čitalac tumačiti šta ja o tome mislim, znači da napisano ne zahteva odgovor nego nastavak besciljnog ćaskanja, znači besciljno gubljenje vremena.

Da zaključim - u pravu si, Slavene.

Настављамо часове. Очито ниси видео Свето писмо, те ни прочитао како име Јован, тј. יוֹחָנָן Yôḥānān), на хебрејском значи Бог је милостив. Епитет Крститељ, превод је грчкога Βαπτιστής. Потиче од речи krьstъ, која је испрва означавала Христа, а у крајњој тачки потиче од грчкога χριστός, што значи помазаник и калк је хебрејскога מָשִׁיחַ ‎(mashíaḥ). Тако је и Ιωάννης ο Πρόδρομος преведено као Јован Претеча.

Jesi ti, druže, nadošao do objašnjenja datumske koincidencije proslave:

1. Sv. Vlasije(—303/317) : Veles
2. Sv. Đorđe (Đurađ, Georgije; 275/281 — 303) : Jarilo
3. Sv. Vit (—303): Sveti Vid

Kako objašnjavaš činjenicu da se ova trojica slave u dan slovesnkih božanstava (1. veljača, 2. početak letnjeg doba, 3. letnja dugodnevnica)? Kako objašanjavaš podatak da su svi hrišćanski analozi umrli 303. godine? :per:

Poslednja izmena:

Igore dobar si. Da te nema, trebalo bi te izmisliti.

Kresnik jeste jedan od sinova, odnosno reinkarnacija boga Peruna - jer sin, odnosno dete jeste nastavak, potomak otca. Pored Kresnika to jeste i Jarilo, samo što Jarilo nastupa na proleće, a Kresnik na leto.

Dakle da se sada vratim na Kresnika. Ime Kresnik potiče od reči kres, a ona je povezana sa "ognjem" i "udarcem", znači munjom. Dakle Perun, odnosno njegovi sinovi udaraju munjom na Velesa - stalni rat između ova dva boga, a to jeste borba koja se stalno dešava u prirodi. Zato Perun (Kresnik, Jarilo) drži u ruci munju a nekada i koplje i sa njim ubija zmiju/zmaja, odnosno Velesa.
Od reči kres izvodi se nekoliko imena životinja, biljki, božanstvo, ...znači sve što liči na tu reč ili imao to značenje u prirodi. Baš sada 24. juna se po staroj tradiciji pale kresovi (veliki oganj) i okolo njega se igra kolo, u kome učestvuju i žene, zvane Kresalke. Zašto baš u to vreme? Zato što Kresnik predstavlja predstavlja i sunce (svetlo) i na taj datum (letni solsticij) ima najveću moč.

Za radoznale :D:
Kresovi su se palili naprimer i kada je bila suša. A kod Srba kao što znaš takođe se pali kres, odnosno badnjak oko koga se igra kolo. Ali to se radi na zimski solsticij i ima suprotnu ulogu od letnog solsticija; badnjakom se zimi slavi dan kada se najduža noč počne skračivati i slavi se dan kada dan postaje duži, čeka se svetlost i početak buđenja prirode. Zato jeste i Hristusovo rođenje smešteno baš na zimski solsticij, rodio se Hristos (sloven. Kristus) koji će doneti svetlost, a umro je baš na uskrs, tj. vaskrese, čuj vaskrese?! On je vaskresnuo!

http://www.staroverci.si/en/zapisi-1/mitologija/item/84-glavni-mit.html
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=kres&hs=1

Poslednja izmena:
koji će doneti svetlost, a umro je baš na uskrs, tj. vaskrese, čuj vaskrese?! On je vaskresnuo!

Krsnuti, krsavati poseban je glagol u odnsu na kresnuti i kresati. Krsnuti kao gljive posle kiše. Lat. crescere (rasti) zvanično ne navode kao kognat, ali sva je prilika da se radi o jš jednoj slovenskoj reči u latinskom.

Evo, da konačno rešimo etimologiju glagola vaskrsnuti i imenice vaskrs. Bavili smo se još od 2012, negde po uskrsu:

Slučajno sam se setio drugog glagola sa istim korenom - iskrsnuti, i prideva kršan pa sam se priklonio značenju praslovenskog korena: prasl. *krьsnǫti: rasti, razvijati se

[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD]ùskrsnuti [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
ùskrsnuti svrš.prez. ùskrsnēm, pril. pr. -ūvši, prid. trp. ùskrsnūt, gl. im. uskrsnúće〉 [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #EDF4FA"]
definicija.jpg
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TR]
[TD]1. [/TD]
[TD] () ustati iz mrtvih, povratiti se u život; oživjeti[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2. [/TD]
[TD] (koga, što) podići iz mrtvih, oživiti koga[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #EFF9EE"]
sintagma.jpg
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #EFF9EE"] [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #F8F0E3"]
frazeologija.jpg
[/TD]
[/TR]
[TR]
uskrsnuti od mrtvih 1. v. uskrsnuti 2. pren. ekspr. ponovno se pojaviti nakon nestanka iz društva, javnosti, vratiti se iz zaborava [nije ga bilo dugo na programima TV, a sad je uskrsnuo od mrtvih (ob. kad je odsutnost bila uočljiva)] [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #F7EFFC"]
onomastika.jpg
[/TD]
[/TR]
[TR]
pr.: Vàskrsić (Zagreb, I Slavonija, Podravska Slatina) [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #F0F3FC"]
etimologija.jpg
[/TD]
[/TR]
[TR]
✧ uz- + prasl. *krьsnǫti: rasti, razvijati se (ukr. krésnuty: otapati se) [/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[TR]
[TD]ìskrsnuti [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
ìskrsnuti () svrš.prez. ìskrsnēm, pril. pr. -ūvši, imp. ìskrsni, prid. rad. ìskrsnuo〉 [/TD]
[/TR]
[TR]
definicija.jpg
[/TD]
[/TR]
[TR]
iznenada, naglo se pojaviti (o onome tko nije bio prisutan ili se nije vidio) [ (u nekim vezama riječi koje znače nešto nepoželjno, ob. uz 3. l. jd i mn) iskrsnule su nevolje (neprilike, nesreće) pojavile su se nevolje (neprilike, nesreće)] [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #EFF9EE"]
sintagma.jpg
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #EFF9EE"] [/TD]
[/TR]
[TR]
frazeologija.jpg
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #F8F0E3"] [/TD]
[/TR]
[TR]
onomastika.jpg
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #F7EFFC"] [/TD]
[/TR]
[TR]
etimologija.jpg
[/TD]
[/TR]
[TR]
✧ is- + prasl. *krьsnǫti: rasti, razvijati se (ukr. krésnuty: otapati se) [/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Pri čemu bi kršan bio onaj koji je nakrsnuo, mnogo porastao. (c) Mrkalj

Lat. crescere (rasti) zvanično ne navode kao kognat, ali sva je prilika da se radi o jš jednoj slovenskoj reči u latinskom.
Словенске речи у латинском? Аутохтонизам је заиста упала мозга.

Латинско crēscō, crēscere је изведено је од creō додавањем суфикса -sco, а у потоњем је -ere инфинитивни наставак. Можда би ти корен речи био јаснији у облицима попут creui, cretum, creatrix, procreare, creber, crementum, concretus, increbrescere, increbrare.

Не знаш шта су корен и суфикс, а латински очито можемо ставити на списак језикâ које не познајеш но свеједно о њима наклапаш.

Словенски когнати латинскога crēscō, crēscere су нпр. српсл. окријати, укр. кріяти, рус. дијал. креять.

Hristos (sloven. Kristus) koji će doneti svetlost, a umro je baš na uskrs
Јешуа умро на Ускрс? Рекох ја да ниси видео Свето писмо.

Poslednja izmena:
Igore dobar si. Da te nema, trebalo bi te izmisliti.

Kresnik jeste jedan od sinova, odnosno reinkarnacija boga Peruna - jer sin, odnosno dete jeste nastavak, potomak otca. Pored Kresnika to jeste i Jarilo, samo što Jarilo nastupa na proleće, a Kresnik na leto.

Dakle da se sada vratim na Kresnika. Ime Kresnik potiče od reči kres, a ona je povezana sa "ognjem" i "udarcem", znači munjom. Dakle Perun, odnosno njegovi sinovi udaraju munjom na Velesa - stalni rat između ova dva boga, a to jeste borba koja se stalno dešava u prirodi. Zato Perun (Kresnik, Jarilo) drži u ruci munju a nekada i koplje i sa njim ubija zmiju/zmaja, odnosno Velesa.
Od reči kres izvodi se nekoliko imena životinja, biljki, božanstvo, ...znači sve što liči na tu reč ili imao to značenje u prirodi. Baš sada 24. juna se po staroj tradiciji pale kresovi (veliki oganj) i okolo njega se igra kolo, u kome učestvuju i žene, zvane Kresalke. Zašto baš u to vreme? Zato što Kresnik predstavlja predstavlja i sunce (svetlo) i na taj datum (letni solsticij) ima najveću moč.

Za radoznale :D:
Kresovi su se palili naprimer i kada je bila suša. A kod Srba kao što znaš takođe se pali kres, odnosno badnjak oko koga se igra kolo. Ali to se radi na zimski solsticij i ima suprotnu ulogu od letnog solsticija; badnjakom se zimi slavi dan kada se najduža noč počne skračivati i slavi se dan kada dan postaje duži, čeka se svetlost i početak buđenja prirode. Zato jeste i Hristusovo rođenje smešteno baš na zimski solsticij, rodio se Hristos (sloven. Kristus) koji će doneti svetlost, a umro je baš na uskrs, tj. vaskrese, čuj vaskrese?! On je vaskresnuo!

http://www.staroverci.si/en/zapisi-1/mitologija/item/84-glavni-mit.html
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=kres&hs=1

Vidim da se stalno pozivas na slovenacku literaturu. Gdje se po Sloveniji u domacim ili stranim istorijskim izvorima, narodnim predanjima i pricama (etnolosko stivo; ne mislim na moderne romane i sl.) ili negdje drugdje u relevantnoj literaturi spominje Jarilo?

Poslednja izmena:
Словенске речи у латинском? Аутохтонизам је заиста упала мозга.

Латинско crēscō, crēscere је изведено је од creō додавањем суфикса -sco, а у потоњем је -ere инфинитивни наставак. Можда би ти корен речи био јаснији у облицима попут creui, cretum, creatrix, procreare, creber, crementum, concretus, increbrescere, increbrare.

Не знаш шта су корен и суфикс, а латински очито можемо ставити на списак језикâ које не познајеш но свеједно о њима наклапаш.

Словенски когнати латинскога crēscō, crēscere су нпр. срсл. окријати, укр. кріяти, рус. дијал. креять.

Znam ga mnogo bolje nego ti jer ja povezujem jezike u rečnicima koje imam u glavi, a ti onda, opsesivno, ideš na vikipediju da proveriš u wiki rečniku. E, onda si ti taj koji zna, što ti daje pravo da trpaš ljude po zamišljenim klinikama. Da li si svestan razlike? Pomisao može da prođe pored samokontrole samo članovima ranije pominjanog kluba bukvalista u koji, kad te utrpam, odmah trčiš supermoaratorki pod skute. Ovako je okej da ja imam encefalitis pa buncam... Šta god je potrebno, kako da se čovek ljuti?

Znam ga mnogo bolje nego ti jer ja povezujem jezike u rečnicima koje imam u glavi, a ti onda, opsesivno, ideš na vikipediju da proveriš u wiki rečniku. E, onda si ti taj koji zna, što ti daje pravo da trpaš ljude po zamišljenim klinikama. Da li si svestan razlike? Pomisao može da prođe pored samokontrole samo članovima ranije pominjanog kluba bukvalista u koji, kad te utrpam, odmah trčiš supermoaratorki pod skute. Ovako je okej da ja imam encefalitis pa buncam... Šta god je potrebno, kako da se čovek ljuti?
Јеси ли тако ономад повезао и непостојеће руско **волок за вола?

За своју пређашњу поруку заправо сам користио следећу литературу:

eV2LKm7.png

hQDgxTa.png

GXBfkue.png

Michiel de Vaan - Etymological Dictionary of Latin and the other Italic Languages, Leiden, Boston: Brill Academic Publishers, 2008.

JzBMB6K.png

0x17Tb3.png

Oxford Latin Dictionary, 1968

Poslednja izmena:
Јеси ли тако ономад повезао и непостојеће руско **волок за вола?

За своју пређашњу поруку заправо сам користио следећу литературу:

eV2LKm7.png

hQDgxTa.png

GXBfkue.png

Michiel de Vaan - Etymological Dictionary of Latin and the other Italic Languages, Leiden, Boston: Brill Academic Publishers, 2008.

JzBMB6K.png

0x17Tb3.png

Oxford Latin Dictionary, 1968

Ajd važi.

- - - - - - - - - -

Znao sam, na kraju su posrbili i Isusa Hrista . Ovaj forum treba ukinuti.

Imaš daljinski? Prebaci program.

Forum ima prednost da ne moram svakog pacijenta da obasipam ljudskom topinom, saosećanjem i razumevanjem. Imamo raspravu o nekoj temi, pa ako nekom nije jasno, to ne znači da nisam procenio da je stvar generalno jasna.

Komentar na napisano nemam, a to znači da mi je svejedno kako će bilo koji čitalac tumačiti šta ja o tome mislim, znači da napisano ne zahteva odgovor nego nastavak besciljnog ćaskanja, znači besciljno gubljenje vremena.

Da zaključim - u pravu si, Slavene.

U al' smo se iznervirali sada strasno... :lol:

Dupli arsini, daklem...

Vidim da se stalno pozivas na slovenacku literaturu. Gdje se po Sloveniji u domacim ili stranim istorijskim izvorima, narodnim predanjima i pricama (etnolosko stivo; ne mislim na moderne romane i sl.) ili negdje drugdje u relevantnoj literaturi spominje Jarilo?

Ovo je moja knjiga, a u bibliotekama po Sloveniji ima knjiga koji spominju to ime koliko hoćeš:

Jurij (takođe i Jarilo, Jarylo, staroslovanski Jarovit) prikaže nam se kao odvedeni Perunov sin, koji se na proleće vrati iz zemlje umrlih i zaprosi gromovnikovu hčer, svoju sestru. O bogovske svatbe, koju na zemaljskom nivou ilustruju seljačka svatbena slavja ob ivanju, izvire plodnost čovekove i prirode okoline. Prikazane su bile veze Zelenog Jurija sa vučjim pastirom, likom konja i hrišćanskim svetim Jurijem (Šmitek, 2012, str. 169-170).

Šmitek Z. Poetika in logika slovenskih mitov: ključi kraljestva. Ljubljana: Študentska založba, 2012.

Poslednja izmena:

Ja tebi pričam da je rođenje Isusovo smešteno na zimski solsticij, a smrt na proleće na osnovu slovenske mitologije. Niti se je Hristos rodio tada, niti je tada umro. Niti je sv. Georgije umro 6. maja. Sve je preuzeto od slovenske mitologije i preneto u hrišćanstvo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back