„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Моја маленкост тренутно нажалост нема времена због професионалних обавеза.
Пратим форум ту и тамо, кад нађем времена...

Подсети ме слободно за која појашњења сам остао дужан?

Nije teško pronaći. Pretražiš sopstvene poruke i odmah ti izađe. Ovdje je to bilo - http://forum.krstarica.com/showthre...omantičari?p=31513163&viewfull=1#post31513163

Evo kako su Berlinci flagrantno uhvaćeni s prstima u pekmezu:

Tome dodati šta je Vladimir Davidović ispričao o motivima němačke pljačke srpskih arhiva (Arhiv Sanu, Arhiv Skupštine, Arhiv Dvora...) godine 1941. Prvi je motiv Němaca bio dokazati da je Srbija organizovala atentat 1914. i tako ju okriviti za WW1, a drugi motiv bio je dokazati němstvo Vojvodine kako bi se Vojvodina proglasila istorijskom němačkom zemljom. Kada to nisu na osnovu izvora mogli da učine, pripověda dalje Davidović, krenulo se u fabrikovanje istorije, za koji posao su potkupili srpske kadrove. Ti istorijski udžbenici su izašli, ali su svi priměrci u SFRJ uništeni-spaljeni nakon WW2, kao neprijateljska literatura. Nažalost spaljeni, kaže Davidović, jer bi adekvatno tumačenje njihovog sadržaja uputilo na motive němačke dugoročne politike na Balkanu.

A da bi ima se verovalo za ostalo, kako im veruju đaci službene istoriografije i indogermanistike, treba poverenje tek da steknu. A ovi đaci su - baš budale.

U kom scenariju, Mrkalje, to što si napisao ima i na bilo koji zamislivi način veze sa ovom temom? :eek:

Dakle, tipično. :kafa:

Drago mi je što ne znaš kakve veze ima sa temom jer to potvrđuje da sam u pravu.

:lol: Možeš tako nešto napisati ali to ne znači da će to biti istina i za koga drugog sem za samo tebe.

Evo npr. mogu i ja tako da se zezam kao i ti.

Ево како су комунисти фалсификовали и искористили Теслину изјаву ,,Поносим се својим српским пореклом и Личком Крајином као отаџбином”

Dakle, ovo je jasni dokaz da su sve ove zablude novoromantičara - čista budalaština. Od pljuvačine po DAI, pa na dalje.

:dash: :lol:

Ukoliko se ne razumijemo, Mrkalj, ono što ti pokušavaš ovdje učini jeste zapravo neki vid podvale. Prilično slobodno tumačiš jednu informaciju, pridodaješ joj vrednost koju ona nema i interpretiraš način bez ikakvih realnih osnova. Iznad sam, aluzijom, pokušavao aludirati da je cijela novoromantičarska priča zapravo samo jedan najobičniji falsfiikat KPJ.

Dakle ne govorimo o nečemu što je posljedica racionalnog rezonovanja, u čemu A i B zbog toga i toga proizlazi u C, već u kojem je H isto što i Đ zbog toga što je na kraju rečenice Deretić rekao eto!; to je matrica u kojoj je teorija zavjere glavna - ne, zapravo jedina - tačka oslonca. :(

Poslednja izmena:
:lol: Možeš tako nešto napisati ali to ne znači da će to biti istina i za koga drugog sem za samo tebe.

Evo npr. mogu i ja tako da se zezam kao i ti.

Ево како су комунисти фалсификовали и искористили Теслину изјаву ,,Поносим се својим српским пореклом и Личком Крајином као отаџбином”

Dakle, ovo je jasni dokaz da su sve ove zablude novoromantičara - čista budalaština. Od pljuvačine po DAI, pa na dalje.

:dash: :lol:

Ukoliko se ne razumijemo, Mrkalj, ono što ti pokušavaš ovdje učini jeste zapravo neki vid podvale. Prilično slobodno tumačiš jednu informaciju, pridodaješ joj vrednost koju ona nema i interpretiraš način bez ikakvih realnih osnova. Iznad sam, aluzijom, pokušavao aludirati da je cijela novoromantičarska priča zapravo samo jedan najobičniji falsfiikat KPJ.

Dakle ne govorimo o nečemu što je posljedica racionalnog rezonovanja, u čemu A i B zbog toga i toga proizlazi u C, već u kojem je H isto što i Đ zbog toga što je na kraju rečenice Deretić rekao eto!; to je matrica u kojoj je teorija zavjere glavna - ne, zapravo jedina - tačka oslonca. :(

Ja znam da ti imaš svoju istinu i ja nemam ništa protiv.

Ja znam da ti imaš svoju istinu i ja nemam ništa protiv.

Ali ovo nije pitanje različitog mišljenja o kontroverznoj temi o kojoj postoje različiti suprotstavljeni stavovi - već pitanje da li se prodaje prazna magla ili ne.

P. S. Pročitaj unazad deset svojih poruka na ovoj temi...da li si i u jednoj išta konkretno napisao?

Poslednja izmena:
Sa ovom od pre tri posta:

Nisi oborio temu, već si je skrenuo u offtopic.

Ti izgleda misliš da si otkrio toplu vodu, ali o krađi kulturnog blaga i daleko opširnijim stvarima sam pisao (a i drugi dodali) na ovom forumu davno prije tebe; reklamirao sam knjigu Maramboa Potraga za ukradenom istorijom nedugo nakon što je izašla, a najdirektniji povod za priču mi je bilo gostovanje Vladimira Davidovića (za kojeg, da si se iole i najmanje potrudio da saznaš uopšte ko je, znao da nije akademik) kod Milomira Marića još davne 2010. godine...očekivao bi čovjek i da se sjećaš toga barem, jer smo i ti i ja pisali na temi o Davidovićevom gostovanju kod Marića.

Poslednja izmena:
Ti izgleda misliš da si otkrio toplu vodu, ali o krađi kulturnog blaga i daleko opširnijim stvarima sam pisao (a i drugi dodali) na ovom forumu davno prije tebe; reklamirao sam knjigu Maramboa Potraga za ukradenom istorijom nedugo nakon što je izašla, a najdirektniji povod za priču mi je bilo gostovanje Vladimira Davidovića (za kojeg, da si se iole i najmanje potrudio da saznaš uopšte ko je, znao da nije akademik) kod Milomira Marića još davne 2010. godine...očekivao bi čovjek i da se sjećaš toga barem, jer smo i ti i ja pisali na temi o Davidovićevom gostovanju kod Marića.

Ovo što si napisao jeste činjenica, ali potpno nevažna.

Ono što je važno, a šta ti (verovatno s obzirom na vremešnost) nisi u stanju da vidiš jeste da zvanični i naučno-zvanični Berlin i Beč do danas nisu vratili srpsku i jugoslovensku arhivu. U tome se očituje kontinuitet politike koja je bila na svetkoj pozornici tokom dvaju svetskih ratova. Taj kontinutitet je od presudne važnosti za ovu temu jer govori o naučnoj neiskrenosti, politizaciji nauke, nauci u službi politike i političkih interesa. To je ono što je ključno. To je ono što je čvrst dokaz zavere koja, uprkos boljševičkim etiketiranjima neistomišljenika ideje vodilje ove teme, postoji.

A vi sada recite da ovo nije bečko berlinska zavera, odnosno, samo segment njenih stvarnih proporcija.

Ovo što si napisao jeste činjenica, ali potpno nevažna.

Ono što je važno, a šta ti (verovatno s obzirom na vremešnost) nisi u stanju da vidiš jeste da zvanični i naučno-zvanični Berlin i Beč do danas nisu vratili srpsku i jugoslovensku arhivu. U tome se očituje kontinuitet politike koja je bila na svetkoj pozornici tokom dvaju svetskih ratova. Taj kontinutitet je od presudne važnosti za ovu temu jer govori o naučnoj neiskrenosti, politizaciji nauke, nauci u službi politike i političkih interesa. To je ono što je ključno. To je ono što je čvrst dokaz zavere koja, uprkos boljševičkim etiketiranjima neistomišljenika ideje vodilje ove teme, postoji.

A vi sada recite da ovo nije bečko berlinska zavera, odnosno, samo segment njenih stvarnih proporcija.

Pa i to što si napisao, vezano za dokumentaciju (ali i uopšteno kulturno blago) je takođe jedna činjenica. Dodao bih samo još jednu tu stvar zapravo, a to je da nije baš da može da se vrati, jer je ono što je nekoć bilo srpsko/jugoslovensko dobrim dijelom razbacano; tako da ne iznenađuje da se srpski srednjovjekovni spisi pronalaze u Dablinu i slično.

Potrebno je naglasiti, žalosno je i ono što je istorija odnosno događaji koji su docnije uslijedili, učinila. Da nije izgorela arhiva u Beču, danas bismo možda imali neke pouzdanije informacije u razmatranju toga ko bi mogao stojati iza atentata kneza Mihaila Obrenovića. Zub vremena, posebno kada se decenije nižu, može samo još više, dodatno, ugroziti dokumenta o kojima pričamo.

Međutim, slično tako, potpuno je nevažno za ovu konkretnu temu.

Pa i to što si napisao, vezano za dokumentaciju (ali i uopšteno kulturno blago) je takođe jedna činjenica. Dodao bih samo još jednu tu stvar zapravo, a to je da nije baš da može da se vrati, jer je ono što je nekoć bilo srpsko/jugoslovensko dobrim dijelom razbacano; tako da ne iznenađuje da se srpski srednjovjekovni spisi pronalaze u Dablinu i slično.

Potrebno je naglasiti, žalosno je i ono što je istorija odnosno događaji koji su docnije uslijedili, učinila. Da nije izgorela arhiva u Beču, danas bismo možda imali neke pouzdanije informacije u razmatranju toga ko bi mogao stojati iza atentata kneza Mihaila Obrenovića. Zub vremena, posebno kada se decenije nižu, može samo još više, dodatno, ugroziti dokumenta o kojima pričamo.

Međutim, slično tako, potpuno je nevažno za ovu konkretnu temu.

Ne slažem se. Koga interesuje zašto, neka odsluša Davidovićev intervju.

Vladimir Davidović

U svojoj knjizi "The Illyrians" - akademik John Wilkes, profesor grčke i rimske arheologije na "University College London" piše o paralelama između stanovništva prije navodne seobe Slavena i kasnije:

Iste ceste
Ista gradnja kuća
Ista vrsta ognjišta
Isti način paljenja vatre kresanje kamenjem
Ista simbolika – svastika, drvo života
Isti ukrasi sa prevladavanjem geometrijskih motiva
Isti ukrasi i načini izrade
Ista obuča i odjeća kratki haljetak, kape, vunene hlače sa pojasom, kožni opanci, marame za glavu, ogrtač od krzna ili sukna
Isti način ljevanja metalnih predmeta u jednodjelnim ili dvodjenim kalupima
Keramika – ista obrada, oblici, ukrasi i sredstva za obradu
Isti numerički sistem
Isti toponimi
Predrimske društvene tradicije u društvenom uređenju

Sve ove paralele moguće su jedino ako su današnji balkanski Slaveni potomci balkanski Ilira, Tračana i Dačana.

Na sve konkretno sam mislio.

Onda sam ipak bio u pravu kada sam ustanovio da ne postoji veze između video linka koji si postavio i tvrdnje koju si predočio; pokušavaš jednom gotovo nasumično odabranom činjenicom potvrditi nešto što je zapravo tvoja naknadna konstrukcija.

Da je Vlada u mogućnosti da pročita ovu diskusiju, sa podmsjehom bi konstatovao koliko su ljudi u mogućnosti da iskrive sliku i pokušavaju je poturiti kao nešto što ona nije.

U svojoj knjizi "The Illyrians" - akademik John Wilkes, profesor grčke i rimske arheologije na "University College London" piše o paralelama između stanovništva prije navodne seobe Slavena i kasnije:

Iste ceste
Ista gradnja kuća
Ista vrsta ognjišta
Ista obuča i odjeća kratki haljetak, kape, vunene hlače sa pojasom, kožni opanci, marame za glavu, ogrtač od krzna ili sukna
Isti numerički sistem
Isti toponimi

Sve ove paralele moguće su jedino ako su današnji balkanski Slaveni potomci balkanski Ilira, Tračana i Dačana.

To jednostavno nije tačno, Božiću. Pošto bih sudeći po ovoj poruce rekao da sam nisi čitao Ilire, recide, ko ti je izvor za tu glasinu?

Poslednja izmena:

Iste ceste
Ista gradnja kuća
Ista vrsta ognjišta
Isti numerički sistem
Isti toponimi

Нетачно.

yCWp3BN.png

Alexander M. Schenker - The Dawn of Slavic: An Introduction to Slavic Philology, 1996, 7.

Iste ceste
Ista gradnja kuća
Ista vrsta ognjišta
Isti numerički sistem
Isti toponimi

Wilkes tvrdi nesto drugo, tj. sasvim jasno se ogradio od gluposti koje hoces da mu prilijepis:

Wilkes1.jpg

Wilkes2.jpg

J. J. Wilkes, The Illyrians, Oxford, 1992, str. 268, 271.

Разумем да пролазиш кроз кризу средњих година, те си створио свет фантазије у ком умишљаш како си велик реформатор и проповедник истине, али нема оправдања за овакво понашање.

Ovde si ti taj koji se ponaša.

- - - - - - - - - -

Evo, Božiću, Slaven, IgarJ i Tandoori znaju da to nije jedina mogućnost, ali neće da kažu koja je druga mogućnost ovih paralela. Pošto je njih više, iako ne daju objašnjenje, biće da su oni u pravu.

Poslednja izmena od moderatora:
Ovde si ti taj koji se ponaša.

Ne bih rekao; nazvao si ga budalom i to bez ikakvog pojašnjenja.

Evo, Božiću, Slaven, IgarJot i Tandoori znaju da to nije jedina mogućnost, ali neće da kažu koja je druga mogućnost ovih paralela. Pošto je njih više, iako ne daju objašnjenje, biće da su oni u pravu.

Ja nigdje nisam napisao da to nije jedina mogućnost niti da jeste. Samo sam napisao da je Zvonimir napisao jednu neistinu (u naknadnoj poruci sam postavio i jednu stranicu iz knjige) - da li je svjesno lagao, ili dezinformaciju proširio dalje, u to nisam ulazio. Jesam doduše postavio pitanje, jer bi onda to "spralo ljagu" sa samog Zvonimira; možda ga je neko obmanuo oslanjajući se na nedostatak znanja sagovornika, a možda je i osoba od koju je načuo to što je napisao i sama čula to od nekog drugog i pala na fazon (tako se, uostalom, i šire glasine).

Ne bih rekao; nazvao si ga budalom i to bez ikakvog pojašnjenja.

Ja nigdje nisam napisao da to nije jedina mogućnost niti da jeste. Samo sam napisao da je Zvonimir napisao jednu neistinu (u naknadnoj poruci sam postavio i jednu stranicu iz knjige) - da li je svjesno lagao, ili dezinformaciju proširio dalje, u to nisam ulazio. Jesam doduše postavio pitanje, jer bi onda to "spralo ljagu" sa samog Zvonimira; možda ga je neko obmanuo oslanjajući se na nedostatak znanja sagovornika, a možda je i osoba od koju je načuo to što je napisao i sama čula to od nekog drugog i pala na fazon (tako se, uostalom, i šire glasine).

Kakva "ljaga", kakvi bakrači?!? Sad se ti ponašaš (pod time podrazumevam vređanje zdravog razuma, a ne bontonski formalizam).

Da ti prevedem na srpski "tvoju stranicu iz knjige" iz koje se ništa ne može zaključiti:

Dž. Vilks:

"Ovaj pokret bila bi još jedna seoba iz brda slična onoj koja je označila ulazak Ilira u istoriju na početku četvrtog veka pre Hrista, i u tom smislu doseljenici se mogu posmatrati kao njihovi potomci. S druge strane, treba se nadati da će ova nesrećna iskrivljenja koja su narušila izuzetan napredak albanske arheologije uskoro biti ispravljena. Kako novi priručnici pokazuju, albanska kultura, očaravajuća i raznovrsna kao ma koja druga u tom delu Evrope, predstavlja nasleđe nekolicine jezika, religija i etničkih grupa za koje znamo da su nastanjivale područje od praistorijskog doba, među kojima su bili Iliri."

Šta je tu dokaz bilo čega?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back