„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam to napisao, ali svakako da je to slučaj za albanski. A i svakako, prosto kada uporedimo slovenske jezike sa albanskim, čime možemo negdje biti na putu poredbene analize praslovenskog sa sjevernim paleobalkanskim govorima (barem u neku ruku) postaje jasno da govorimo o podosta različitim granama indoevropske familije jezika.

Znači po tvome šćipetarski jezik je nastao od "ilirskog"?

Poenta je da su i ovdje vjerovatno mnogi koji su protutnjavali ostajali, ali vremenom nestajali i bivali asimilovani. Jug Srbije bi danas trebalo da je prepun Juruka, a njih više danas nema ni u tragovima (istina, tragovi postoje u BJRM).

Netačno ti je ono što si napisao i da se nisu primili latinski i turski jezik na Balkanskom poluostrvu - to je itekako tačno. Danas imamo i cijele vlaške etničke zajednice širom Balkanskog poluostrva, što ujedno uključuje i, ako računamo Rumuniju, najveći Balkanski narod.

Jeste svi bili asimilovani osim Slovena/Srba.

A što se Rumunije tiče:
»Tada se današnja Vlaška s one strane Dunava zvala »slovenska zemlja« (Slavinia (Theophilaktos Simokates povz. po Jireček, 1988, str. 40).
Ovde se inače govori o 6. Veku.

Govorio sam o komparativnoj lingvistici; malo poređenje je i u početku poruke koje možemo vršiti između srpskog i albanskog jezika.

Dakle nešto slično ovome što upravo ti uglavnom radiš; samo, prirodno, na mnogo profesionalnijem i ozbiljnijem nivou.

Znači upoređenje sa šćipetarskim jezikom, koga ti smatraš "novoilirskim"?

Na toj temi doslovno niko do sada nije nedvosmisleno ukazao da neki od predslovenskim toponima na Balkanskom poluostrvu može pripadati nekakvog praslovenskog topografiji.
Stoga, zato na pisa mure bit, a i ne mora - jer nema niti jednog jednog razloga da bude.

Čuj niko nije dokazao?!
Imaju toponimi koji su slovenski/srpski, ali se ne povezuju sa Slovenima/Srbima samo zato što se smatra da ih tada još nije bilo tamo.

Naravno da ne treba. Treba preispitati sve što je staro i uvijek provjeravati koliko su ljudi bili u pravu; dalje napredovati, modifikovati njihove tvrdnje, dalje razrađivati i odbacivati ih ukoliko postoje osnovi za to.
Ali to što si ti napisao nema neke pretjerane veze sa onim što sam ja. To što si ti napsiao kao da aludira da bi trebalo jednostavno vratiti se u prošlost, jer današnji stručnjaci su, nekako, na nazadnijem nivou od tih mnogo ranijih, tj. da se manje danas zna nego tada. Ne postoji razlog za takvo mišljenje. Ono je ravno tvrdnji kritičara medicine da "ljekari ništa ne znaju" i prihvatanju zastarjelih alternativnih metoda; recimo, insistiranju na korišćenju pijavica kao metoda tretiranja kancerogenog oboljenja.

Ne kažem ja da se treba vratiti u prošlost. Ja kažem da ne sme da se odbacuje prošlost, samo zato što ne ide u prilog "bečko-berlinskoj školi".

A šta je uopšte bilo pitanje na koje bi trebalo to da napišem..? z:shock:

Zašto Slovene/Srbe već od antike nazivaju Vendi, Vindi, Venedi, Veneti....?

Pa to je rekao, za riječ, a ne za naziv planine.

A da ponovim pitanje, možda dobijem ovog puta od tebe odgovor - Postoji li neki primjer gdje ga Srbi ili neki drugi slovenski narod tako naziva (ovo poluostrvo)?

Znam ja da je rekao za riječ. Ali ako ova reč potiče od Germana, u kome periodu se razširila na Balkansko poluostrvo?

A za ovaj primer rekao sam da ne postoji primer gde ga Srbi ili neki drugi slovenski narod tako naziva. Jeli to uopšte bitno?

Poslednja izmena:
Prelistao sam temu. Ja uopšte to nisam pronašao.
Ne pravim se blesav; nekada mi se stvari jednostavno trebaju crtati jer se u određena polja ne razumijem. U to može u neku ruku spadati i lingvistika. Kada nešto ne poznajemo - jednostavno ne znamo; uzgred malo ti skromnosti ne bi išlo na odmet.

Znaš mene:

Grad u istočnoj Polskoj - Chelm (https://www.google.si/maps/@51.1188846,23.6083236,10z)
"Chełm [xɛu̯m][SIZE=2[/URL]] ([/SIZE][SIZE=2[/URL]] [/SIZE]listen)[/SIZE[/URL]] (Ukrainian[/URL]: Холм, meaning a hill) is a city in eastern Poland......The[/URL] first traces of settlement in the area of modern Chełm date back to at least 9th century. The following century a Slavic fortified town[/URL] was created there and initially served as a centre of pagan worship. The etymology of the name is unclear, though most scholars derive it from the Slavic noun denoting a flat hill. In fact the town's centre is located atop of such a hill called góra chełmska in modern times. However, there are also theories deriving the name from some Celtic root (https://en.wikipedia.org/wiki/Chełm)

Evo Vam potvrde da je HOLM (staroslovenač., odnosno starokajkavski) i CHELM, odnonso HELM isto.

Не. Старословенско *хлъмъ, староруски хълмъ и хълъмъ , руски холм и (дијал.) холом, украјинско холм, старочешки chlm и chlum, чешко chlum, словачко chlm, пољско chełm, лужичкосрпско chołm, српскохрватско хум, словеначко holm и бугарско хълм потичу од прасловенскога *xъlmъ, а оно је позајмљеница из германскога језика.
✧ prasl. *xъlmъ (stsl. xlъmъ, rus. xolm, češ. chlum) ← germ. *hulma- (stengl. holm)
http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=fVtnXxU=&keyword=hum
fAGUNLp.png

Saskia Pronk-Tiethoff - The Germanic Loanwords in Proto-Slavic, 2013, 109

Dobro. Bar smo - već jednom - ustanovili/prihvatili da su reči holm, helm, hulm, chelm, chlum,...hum, hom,...reči koje imaju isto značenje. Slavene zapamti to.

Ono u čemu se ne slažemo jeste da je to pozajmljenica iz germanskog jezika.

Igore, samo da te podsetim da Sloveni imaju posebno značenje ove reči. Znači kod Slovena (Slovenca) Holm znači - usamljeno uzvišenje na ravnici (http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=holm&hs=1)
Ova reč Holm/Hulm ne znači samo brdo, nego ima posebno značenje usamljenog uzvišenja na ravnici. Sloveni što se tiče reči koje opisuju relief zemljine površine, voda, šuma imaju najbogatiji rečnik.

Зашто си без икаква контекста, коментара или објашњења цитирао моју поруку с прилогом?

Postavio sam tvoj citat kao objašnjenje da sve te reči koje navodiš ti i koje navodim i ja, potiču od istog korena - imaju isto značenje:

Не. Старословенско *хлъмъ, староруски хълмъ и хълъмъ , руски холм и (дијал.) холом, украјинско холм, старочешки chlm и chlum, чешко chlum, словачко chlm, пољско chełm, лужичкосрпско chołm, српскохрватско хум, словеначко holm и бугарско хълм потичу од прасловенскога *xъlmъ, а оно је позајмљеница из германскога језика.

Ne znam što se ljutiš? Meni bi išlo u čast kada bi me neko citirao, da potvrdi neku hipotezu.

Молим да тако више не наводиш моје поруке. Не бих желео да моје речи буду изврнуте и да ме ишта повезује с псеудонаучном бесмислицом званом српски аутохтонизам. А само ме срамота може бити што си ме ти цитирао.

Poslednja izmena:
Молим да тако више не наводиш моје поруке. Не бих желео да моје речи буду изврнуте и да ме ишта повезује с псеудонаучном бесмислицом званом српски аутохтонизам. А само ме срамота може бити што си ме цитирао.

Izvini prijatelju. Ako te sramota tvojih citata, neću te više citirati. Laku noč.

Znači po tvome šćipetarski jezik je nastao od "ilirskog"?

Nisam to napisao.

Jeste svi bili asimilovani osim Slovena/Srba.

Pa očito da nisu. Imamo Grke, Albance, Cincare, Istroromane, Turke, Aškalije, Egipćane, Juruke i ko zna koliko još hoćeš etničkih skupina na Balkanskom poluostrvu.

I šta ti to znači stalno "Slovena/Srba"? Opredjeli se. z:lol:

A što se Rumunije tiče:

A kakve to ima veze sa ovim o čemu diskutujemo?
I, također, je li može neki potpuniji citat? Što je to tačno napisao Simokata (nemam pri ruci izdanje Jiričekove istorije iz 1988. godine, pa da pogledam na tačno toj stranici)? Je li to tvoja odrednica

Znači upoređenje sa šćipetarskim jezikom, koga ti smatraš "novoilirskim"?

Ne?

Čuj niko nije dokazao?!
Imaju toponimi koji su slovenski/srpski, ali se ne povezuju sa Slovenima/Srbima samo zato što se smatra da ih tada još nije bilo tamo.

Pa i nije. :zstidljivko:

Ne, ne postoji apsolutno niti jedan jedini takav toponim. Ili, bolje rečeno, oni su "slovenski" na isti onaj način na koji mogu biti i norveški, španski, škotski, romski, ili što već drugo sve može pasti igranjem se i slaganjem slova...

Ne kažem ja da se treba vratiti u prošlost. Ja kažem da ne sme da se odbacuje prošlost, samo zato što ne ide u prilog "bečko-berlinskoj školi".

Ali mi ovdje upravo govorimo o odbacivanju sadašnjosti i cijele skorašnje prošlosti, što ti činiš posezanjem za argumentom da ti vjeruješ u nešto zato što je to bilo rečeno prije više od dva stoljeća. Znači osnovni tvoj argument jeste da su ljudi u XXI stoljeću neznalice i da ništa nemaju pojma, a da se treba vratiti više od dvije stotine godina unazad, u vrijeme kada su ljudi još manje nego danas znali o prastarim vremenima...

Erm....aaa? z:shock:

Zašto Slovene/Srbe već od antike nazivaju Vendi, Vindi, Venedi, Veneti....?

Opet to Sloveni-Srbi? Svugdje i svaki put tako pišeš?

Srbe niko nikada nije zvao Venetima, koliko je meni poznato.

Odgovor na pitanje kako je došlo do tog imena i nije baš poznat, ali volio bih da me prvo uputiš u to kakve to uopšte ima veze sa diskusijom jer je ja ne vidim.
Važno bi bilo podsjetiti da Veneti sa Visle nisu baš u potpunosti jedno razjašnjeno, pitanje, te da se možda između njih kriju i Balti - a možda i jedno i drugo.

Znam ja da je rekao za riječ. Ali ako ova reč potiče od Germana, u kome periodu se razširila na Balkansko poluostrvo?

Pa valjda zajedno sa Slovenima?

A za ovaj primer rekao sam da ne postoji primer gde ga Srbi ili neki drugi slovenski narod tako naziva. Jeli to uopšte bitno?

Pa na šta si mislio onda kada si napisao da je Helmsko poluostrvo slovenski tj. srpski naziv? Na to da si skovao tu riječ iz slovenske fonologije?

OK. Koliko ja vidim nije Tandoori ustanovio da je riječ pozajmljenica iz germanskih jezika, već je prenio zaključak stručnjaka.
Na osnovu čega si ti zaključio da nije pozajmljenica, već da ima svoje dublje korijenje u praslovenskom jeziku?

Poslednja izmena:
Dali je možda dao i užu odrednicu gde se desio taj epohalan događaj, da li je na javi snevao, ili udisao dim travke-mirišljavke ili je sve samo izmislio. Verovati Petru Skoku na reč ili ne?

Ethnologica Dalmatica, Vol.1 No.1 Travanj 1992.
Izvorni znanstveni članak

Tragom vlaških elemenata kod Morlaka srednjodalmatinskog zaleđa

Jelka Vince-Pallua ; Filozofski fakultet Zagreb, Centar za etnološku kartografiju

http://hrcak.srce.hr/109133

fKp5kau.jpg

Добро, ако ти Hrčak не одговара, ајмо на приштински факултет па да видимо што се ради:
http://www.uni-pr.edu
nije bitno jeli hrvatska ili šiptarska bunika. gledaj da čitaš istinito štivo. od ljudi koji umeju razmišljati.
čitajući tudje smeće oblikovaćeš nažalost svoj um prema tom smeću...pa se posle još osećati uvredjenim kad drugi napadnu "tvoje" nebuloze.

pa sad ti vidi je li ti se isplati.

nije bitno jeli hrvatska ili šiptarska bunika. gledaj da čitaš istinito štivo. od ljudi koji umeju razmišljati.
čitajući tudje smeće oblikovaćeš nažalost svoj um prema tom smeću...pa se posle još osećati uvredjenim kad drugi napadnu "tvoje" nebuloze.

pa sad ti vidi je li ti se isplati.

Значи треба да заобилазим твоје прилоге?

A kakve to ima veze sa ovim o čemu diskutujemo?
I, također, je li može neki potpuniji citat? Što je to tačno napisao Simokata (nemam pri ruci izdanje Jiričekove istorije iz 1988. godine, pa da pogledam na tačno toj stranici)? Je li to tvoja odrednica

I tekako ima veze. U 6. veku na prostoru današnje Rumunije žive Sloveni, koji pričaju slovenski jezik. Rumunski, odnosno romanski dolazi kasnije.

Da li moram da ti nacrtam? Napisao sam ti tačno o kojoj knjigi je reč, napisao sam ti tačnu stranicu, i doslovno citirao Jiričeka - znači reč po reč.

Ali mi ovdje upravo govorimo o odbacivanju sadašnjosti i cijele skorašnje prošlosti, što ti činiš posezanjem za argumentom da ti vjeruješ u nešto zato što je to bilo rečeno prije više od dva stoljeća. Znači osnovni tvoj argument jeste da su ljudi u XXI stoljeću neznalice i da ništa nemaju pojma, a da se treba vratiti više od dvije stotine godina unazad, u vrijeme kada su ljudi još manje nego danas znali o prastarim vremenima...

Upravo se radi o suprotnom - radi se o odbacivanju svega pre 19. veka što ne ide u prilog doseljavanju Srba na Balkansko poluostrvo.

A ko si ti da odlučuješ, da su ljudi pre 20. veka u lingvistici znali manje nego što znaju danas? Podsećam te još jednom; vremenom se gube mnoge reči ili se reči izmene, pa je onda teže dođi do zaključka.

Lingvistika ili istorija su nauke koje se uvek razvijaju i stalno dolazi do promena. Ja sam se nadao da ti to znaš.

Srbe niko nikada nije zvao Venetima, koliko je meni poznato.

Jeste Slovene, a Sloveni su i Srbi. Ime Sloveni se ne spominje pre 5/6. veka, a Srbe se pre toga spominje.

Odgovor na pitanje kako je došlo do tog imena i nije baš poznat, ali volio bih da me prvo uputiš u to kakve to uopšte ima veze sa diskusijom jer je ja ne vidim.
Važno bi bilo podsjetiti da Veneti sa Visle nisu baš u potpunosti jedno razjašnjeno, pitanje, te da se možda između njih kriju i Balti - a možda i jedno i drugo.

Nije baš poznat? :D

I tekako je poznat, tako su ih nazivali, i još ih i danas tako nazivaju zato što se radi o jednom istom narodu - i tako su ih uvek zvali.

"...ovdje upravo govorimo o odbacivanju sadašnjosti i cijele skorašnje prošlosti,..." pa i daleke prošlosti

Pa valjda zajedno sa Slovenima?

A kako to kada se ta reč nalazila na Balkanskom poluostrvu pre navodne seobe Slovena/Srba?

OK. Koliko ja vidim nije Tandoori ustanovio da je riječ pozajmljenica iz germanskih jezika, već je prenio zaključak stručnjaka.
Na osnovu čega si ti zaključio da nije pozajmljenica, već da ima svoje dublje korijenje u praslovenskom jeziku?

:hahaha:
Prenio zaključak stručnjaka, sa kojim se slaže. Naravno da on nije ništa ustanovio.

"...da ima svoje dublje korijenje u praslovenskom jeziku..." sam zaključio na osnovu onoga što sam već izneo na toj temi. Ako hočeš da diskutujemo o tome, onda postoji tema za to.

Poslednja izmena:
Значи треба да заобилазим твоје прилоге?
ne. tvoje nerazumevanje je posledica gluposti koje si akumulisao traganjem za kamenom mudrosti. z:mrgreen:
tvoj um je sad oblikovan prema tim predrasudama. stoga slaganje s njima u tebi indukuje snažno prepoznavanje. a kad naidješ na drugačiji stav odbojnost. nastoj prihvatati ( u sebe implementirati) samo logički stabilno i istinito.

i eto napretka. z:poz:

Poslednja izmena:
Toliko muke i kuke oko izvornika DAI i sada nista kada je konacno bio prikazan...
polako. braća katolici pručavaju da nije neka ćetnićka podvala:
1. ,,Hrvati", na slavenskom jeziku znači: ,,oni koji imaju mnogo zemlje"

2. Zemlju u kojoj sada stanuju Pagani ranije su takođe posjedovali Romani koje je car Dioklecijan preselio iz Rima i naselio u Dalmaciji.

Isti Pagani vode porijeklo od nekrštenih Srba iz onog vremena u kojem je njihov poglavar zatražio zaštitu cara Iraklija. U Paganiji su naseljeni gradovi Mokro, Verulja(Vrulja), Ostrok i Slavinec(Gradac). Uz to oni posjeduju i ova ostrva: veliko ostrvo Korčula, na kom postoji i grad, drugo veliko ostrvo Mljet, koje spominje sveti Luka u Djelima Apostolskim, pod imenom Melita, na kome je zmija ugrizla Svetog Pavla za prst, a koju je on bacio u vatru, drugo veliko ostrvo Hvar, drugo veliko ostrvo Brač. Tu postoje i druga ostrva koja nisu pod vlašću istih Pagana: ostrvo Hoara(?Sušac?), ostrvo Vis, ostrvo Lastovo.

3. Zemlja Travunjana i Konavljana je jedna. Stanovnici su potomci nekrštenih Srba, iz vremena onog arhonta(kneza) koji se odselio iz nekrštene Srbije i zatražio zaštitu cara Iraklija, sve do vremena Vlastimira, srpskog arhonta. Taj knez Vlastimir udao je svoju kćerku za Krajinu, sina Beloja, župana Travunije. U želji da ga učini plemenitijim, svoga zeta, dao mu je titulu arhonta i učinio ga samostalnim. Od njega se rodio Hvalimir, a od njega Čučimir. Arhonti Travunije su uvijek bili pod vlašću arhonta Srbije. Travunija na jeziku Slavena znači utvrđeno mesto, i to zato što u zemlji ima mnogo utvrđenja. Ovoj zemlji Travuniji podređena je druga zemlja nazvana Konavlje. Konavlje na jeziku Slavena znači teretna kola, zbog toga što je zemlja ravna pa oni sve svoje poslove obavljaju upotrebljavajući kola. Na području Travunije i Konavlja nalaze se naseljena mesta Travunija(Trebinje), Ormos(Vrm na Trebišnjici), Risan, Lukavec, Zatleblje(Zetliv).

4.Zemlju Zahumlje su ranije posjedovali Romeji, ja mislim na one Romane koje je car Dioklecijan preselio iz Rima, kako je o njima rečeno u istoriji Hrvata. Zemlja Zahumlje bila je pod vladavinom cara Romeja, ali kad je ono i njegov narod bio podjarmljen Avarima, ono je potpuno opustjelo. Oni koji sada tamo žive u Zahumlju, Srbi su iz vremena onog arhonta koji je tražio zaštitu od cara Iraklija. Oni su nazvani Zahumljani po planini koja se zove Hum i zaista u jeziku Slovena Zahumljani znači oni iza brda, jer se na ovom području nalazi veliko brdo s dva grada na njegovom vrhu, Bona i Hum, a iza tog brda teče rijeka nazvana Bona, što znači Dobra. Pleme prokonzula i patricija Mihajla, sina Višetinog, arhonta Zahumljana potiče od nekrštenih koji su stanovali na rijeci Visli i koji su se zvali Litciki, oni su se naselili na rijeci zvanoj Zahluma. U zemlji Zahumljana naseljeni gradovi su Ston, Mokriskik, Josli(Ošlje), Galumainik, Dobroskik(Dabar).
a mi srbi nismo dekodirali značenje ideologema sorab/srbin? pa ne možemo još slaviti.
kako bi ondašnji grci kazli siromašan?

polako. braća katolici pručavaju da nije neka ćetnićka podvala:
1. ,,Hrvati", na slavenskom jeziku znači: ,,oni koji imaju mnogo zemlje"

2. Zemlju u kojoj sada stanuju Pagani ranije su takođe posjedovali Romani koje je car Dioklecijan preselio iz Rima i naselio u Dalmaciji.

Isti Pagani vode porijeklo od nekrštenih Srba iz onog vremena u kojem je njihov poglavar zatražio zaštitu cara Iraklija. U Paganiji su naseljeni gradovi Mokro, Verulja(Vrulja), Ostrok i Slavinec(Gradac). Uz to oni posjeduju i ova ostrva: veliko ostrvo Korčula, na kom postoji i grad, drugo veliko ostrvo Mljet, koje spominje sveti Luka u Djelima Apostolskim, pod imenom Melita, na kome je zmija ugrizla Svetog Pavla za prst, a koju je on bacio u vatru, drugo veliko ostrvo Hvar, drugo veliko ostrvo Brač. Tu postoje i druga ostrva koja nisu pod vlašću istih Pagana: ostrvo Hoara(?Sušac?), ostrvo Vis, ostrvo Lastovo.

3. Zemlja Travunjana i Konavljana je jedna. Stanovnici su potomci nekrštenih Srba, iz vremena onog arhonta(kneza) koji se odselio iz nekrštene Srbije i zatražio zaštitu cara Iraklija, sve do vremena Vlastimira, srpskog arhonta. Taj knez Vlastimir udao je svoju kćerku za Krajinu, sina Beloja, župana Travunije. U želji da ga učini plemenitijim, svoga zeta, dao mu je titulu arhonta i učinio ga samostalnim. Od njega se rodio Hvalimir, a od njega Čučimir. Arhonti Travunije su uvijek bili pod vlašću arhonta Srbije. Travunija na jeziku Slavena znači utvrđeno mesto, i to zato što u zemlji ima mnogo utvrđenja. Ovoj zemlji Travuniji podređena je druga zemlja nazvana Konavlje. Konavlje na jeziku Slavena znači teretna kola, zbog toga što je zemlja ravna pa oni sve svoje poslove obavljaju upotrebljavajući kola. Na području Travunije i Konavlja nalaze se naseljena mesta Travunija(Trebinje), Ormos(Vrm na Trebišnjici), Risan, Lukavec, Zatleblje(Zetliv).

4.Zemlju Zahumlje su ranije posjedovali Romeji, ja mislim na one Romane koje je car Dioklecijan preselio iz Rima, kako je o njima rečeno u istoriji Hrvata. Zemlja Zahumlje bila je pod vladavinom cara Romeja, ali kad je ono i njegov narod bio podjarmljen Avarima, ono je potpuno opustjelo. Oni koji sada tamo žive u Zahumlju, Srbi su iz vremena onog arhonta koji je tražio zaštitu od cara Iraklija. Oni su nazvani Zahumljani po planini koja se zove Hum i zaista u jeziku Slovena Zahumljani znači oni iza brda, jer se na ovom području nalazi veliko brdo s dva grada na njegovom vrhu, Bona i Hum, a iza tog brda teče rijeka nazvana Bona, što znači Dobra. Pleme prokonzula i patricija Mihajla, sina Višetinog, arhonta Zahumljana potiče od nekrštenih koji su stanovali na rijeci Visli i koji su se zvali Litciki, oni su se naselili na rijeci zvanoj Zahluma. U zemlji Zahumljana naseljeni gradovi su Ston, Mokriskik, Josli(Ošlje), Galumainik, Dobroskik(Dabar).
a mi srbi nismo dekodirali značenje ideologema sorab/srbin? pa ne možemo još slaviti.
kako bi ondašnji grci kazli siromašan?

Pa jesi li dao to nekome da pročita, kao što si htio?

A koji su da je?
Toliko muke i kuke oko izvornika DAI i sada nista kada je konacno bio prikazan...

Pazi, autorske priče su krajnje relativan izvor, makar bile poduprte drugim autorskim pričama. Ovo što postoji danas je krajnje objektivan nalaz:

- odsustvo jezika supstrata u slovenskoj jezičkoj čistoti (uporediti ogroman turski uticaj tokom 4 veka sa odsustvom ma kojeg drugog "preslovenskog" jezika)

- prisustvo padeškog sistema što ukazuje na slovensko poreklo većine na Slovenskom Jugu

- prisustvo slovenske mitološke toponomastike po Dalmaciji, Bosni, Srbiji, Albaniji, Trakiji, Makedoniji, Grčkoj itd.

Prema tome, ponavljam pitanje:

quote_icon.png
Original postavio Mrkalj

Koji su argumenti da na tom tekstu nije bilo intervencije nakon smrti Cara-istoricara, napose po pitanju istorije Hrvata i Srba?

Što se mene tiče, antiautohtonisti imaju naučno-logički problem, a autohtonisti politički, tzv. "situaciju na terenu", što bi, tešeći se, rekao Hrobi. Antiautohtonizam je utemeljen koliko i hrvatska štokavica. Ne sporim da se i jedno i drugo može braniti, jer to zavisi od publike, ali i u jedno i drugo mogu da veruju samo budale.

- - - - - - - - - -

А ти си стручњак за Балканске Романе? Извини, али аман баш ништа ниси установио.

Ustanovili smo zajedno da ti nisi pravi Vlah.

Poslednja izmena:
Pazi, autorske priče su krajnje relativan izvor, makar bile poduprte drugim autorskim pričama. Ovo što postoji danas je krajnje objektivan nalaz:
- odsustvo jezika supstrata u slovenskoj jezičkoj čistoti (uporediti ogroman turski uticaj tokom 4 veka sa odsustvom ma kojeg drugog "preslovenskog" jezika)
- prisustvo padeškog sistema što ukazuje na slovensko poreklo većine na Slovenskom Jugu
- prisustvo slovenske mitološke toponomastike po Dalmaciji, Bosni, Srbiji, Albaniji, Trakiji, Makedoniji, Grčkoj itd.
Опет непоткрепљене маштарије.

- све то уједно може указивати на релативно скори долазак на Балкан
- није истина да нема утицаја инојезичних утицаја на јужнословенске језике (нпр. у чакавици, штокавици, македонском и бугарском будуће време гради се помоћу глагола хтети)
- падежни систем слабо је или није уопште очуван у јужносрпским, македонским и бугарским говорима
- падежни систем очуван је далеко боље у Западних и Источних Словена (чешки језик ту је најархаичнији)
- словенска топонимија Балкана показује облике који одговарају времену од насељавања

- није истина да нема утицаја инојезичних утицаја на јужнословенске језике (нпр. у чакавици, штокавици, македонском и бугарском будуће време гради се помоћу глагола хтети)
- падежни систем слабо је или није уопште очуван у јужносрпским, македонским и бугарским говорима
- падежни систем очуван је далеко боље у Западних и Источних Словена (чешки језик ту је најархаичнији)
- словенска топонимија Балкана показује облике који одговарају времену од насељавања

Nisi pazio na času, pa se javi kad sustigneš gradivo. Kad budem imao volje i vremena, napisaću ti objašnjenje za slabije učenike po stavkama.

Neznanje. Ne može zato što genetička genealogija kaže da je velika većina današnjeg slovenskog stanovništva ukorenjena na Slovenskom Jugu mnogo pre 6-7. veka.

Neznanje. To što su Rusi nemaju futur sa hteti, ne znači da to nije praslovenska odlika, odnosno crta prirodnog unutrašnjeg jezičkog razvoja. U svim slovenskim jezicima ovim glagolom u prezentu se iskazuje namera - dakle, faktički futur. Naš je unutrašnji razvoj to više uopštio. Teza da je to uzrok stranog uticaja je proizvoljna.

Bukvalizam, ali za to i nisi lično toliko kriv jer neke su stvari jače od nas samih. To je srpska periferija koja se mnogo mešala sa helenskim, romanskim i tatarobugaskim etničkim elementom.

Nepažnja na času - ovo sam detaljno ranije objasnio.

Još jednom, bukvalizam, jer ovo je greška u zaključivanju. To što su neki govori izvan Slovenskog Juga arhaičniji, to što čuvaju više starijih oblika ne znači da slovenski govornici na Slovenskom Jugu (Srbi) nisu izvorni govornici praslovenskog i da nemaju očuvan padeški sistem. Ne samo da Srbi imaju očuvan padeški sistem, nego imaju razvijen padeški sistem, što je odlika etničkih centara. Tako su i bugarski i makedonski po mnogim odlikama arhaičniji, ali su pogubili padeže. Isto važi za čakavski i kajkavski, koji su ostali na srpskoj periferiji i nisu imali tako intenzivan razvoj. To su primeri koji odslikavaju i potvrđuju živost srpskog etnogeneznog jezgra.

Još jednom, nepažnja na času - ovo sam detaljno ranije objasnio.

Da, pod uslovom da genetička genealogija debelo greši, tj. da je ovde u 6-7. veku dojezdio milion močvarnih Srbalja. U tom slučaju ipak bi bila objašnjiva mnogobrojnost, ukorenjenost i milenijumska održivost stotine slovenopaganskih toponima po Slovenskom Jugu, iako ne baš ubedljivo, s obzirom na činjenicu da su se pokrstili-hristijanizovali svega nekoliko generacija po "velikoj seobi".

Međutim, genetička genealogija ne greši, pa je ova teza propala kao i ostale.

Недавно разговарах с Ломом после часа санскрита, споменусмо и Јанковићеву **Превлаку, одбацио је такве неуке пучке етимологије и на њима изграђене произвољне закључке.

Pozdravi Lomu kad ga ponovo sretneš.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back