„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa već smo pričali o ovome. Znači, nema ni traga grčkom i albanskom?

Po tebi grčki i albanski su nastali od ilirskog, tračkog, dačanskog jezika?

Uzgred, to što danas više nema nečega, ne znači da toga nije bilo u prošlosti. Pogledaj recimo slučaj sa Krimskim Gotima.

Nisam ja rekao da nema više tih starih jezika, suprotno oni su današnji južnoslavenski jezici.

Kakve sad veze imaju Goti i njihov jezik sa ovim primerom. Goti su došli na Krim, tamo ostali i pričali svoj jezik dok se nisu u potpunosti asimilirali i njihov jezik je nestao - ima to sve lepo zapisano.

A ovde su "izgleda" po tvome mišljenju Sloveni/Srbi došli i asimilirali starosedeoce i njihov je jezik nestao; odnosno održao se u šćipetarskom i grčkom. Ustvari uopšte ne znam šta hočeš da kažeš i uporediš.

A koliko je meni poznato, razni ljudi su se bavili, upravo paleolingvisti, rekonstrukcijom paleobalkanskog jezičkog nasljeđa u današnjim romanskim govorima na Balkanskom poluostrvu. Te riječi, koje dolaze od nekog sasvim drugog jezika od latinske jezičke zajednice (ili grčke). baština su upravo starinačkog rječničkog fonda. Taj skup riječi, uzgred budi rečeno, ne pripada slovenskoj grani IE, već nekoj drugoj, tako da razlog više zbog čega ne treba smatrati da je tačno to što si napisao.

De mi sada objasni kako se došlo do tog zaključka kada nema pisanih dokumenata starosedelaca?

Koji? Ja nisam vidio nijedan...nekoliko naziva mjesta je navođeno citiranjem starih izvora po principu mure bit' a i ne mora čime ama baš ništa nije van razumnih granica sumnje dokazano.

Ima tema za to, pa ako se ne slažeš sa nečim napiši tamo. "mure bit' a i ne mora" može biti ali nije zato što su se Srbi/Sloveni doselili ovde posle 7. veka, pa zato ne može.

Kakve to ima veze sa bilo čime? Jesu li XVIII i XIX st. nekakvo apsolutivno zlatno doba za lingvistiku, od koje smo danas zapali u sumrak, pa se treba vraćati u to vrijeme jer znamo samo manje nego što je bilo poznato nekada ranije?

Vremenom se gube i stare reči. Današnja lingvistika se oslanja, ima temelje na staroj. Znači po tebi treba odbaciti sve što je staro?

Ko/gdje/šta/kako/zašto...o čemu?

Vidim totalno se izgubio. Napiši lepo ne znam i to je to.

Nejasan mi je tvoj odgovor. Ja sam te pitao postoji li neki primjer gdje ga Srbi ili neki drugi slovenski narod tako naziva (ovo poluostrvo).

A ne vidim ni da je Tandoori to napisao što tvrdiš..?

Ja za tako nešto neznam. Mašala tvrdi da reč helm dolazi od Nemaca, odnosno da je hermanskog porekla, pa sam ga pitao kada su Germani tako nazvali Staru planinu?

Pa djeluje mi da se tamo i dalje sporite oko mnogo čega, a ti to predstavio kao da ste se složili. z:)

Ajde ne pravi se blesav. Složili smo se tamo da su reči istog porekla/ značenja , jedino što Mašala tvrdi da je to germanska reč, a ja da je slovenska/srpska.

Тачно, али не данашњих него древних Италијана. Знаш, они који су стигли у легијама и овде остали осам векова.

jesu andrag. možda u vlaškoj. ali ne u dalmaciju i bosni (centralni ilirikum).

autor DAI veli da je izvorne rimljane u dalmaciju dovukao dioklecijan. a te su gradove kasnije opustošili avari i sloveni u 6-7 veku. dakle maksimalno 3 veka.

Ti isti Hrvati su došli i zatražili zaštitu kod Iraklija, cara Bizantinaca, prije nego što su Srbi zatražili zaštitu tog istog cara Iraklija, i to u vrijeme kad su Avari potukli i istjerali iz tih krajeva Rimljane koje je car Dioklecijan doveo iz Rima u ove zemlje i tamo naselio, i koji su bili nazvani ,,Rimljani" zbog toga što su bili preseljeni iz Rima u te krajeve, ja mislim na one koji su sada nazvani Hrvatska i Srbija. Ovi su isti Rimljani, protjerani od Avara u doba tog istog cara Bizantinaca Iraklija, i njihove zemlje su ostale puste. I tako su, po zapovijedi cara Iraklija, isti ovi Hrvati potukli i protjerali Avare iz tih zemalja, i s dozvolom cara Iraklija, oni su se naselili u toj istoj zemlji Avara, u kojoj sada stanuju.
Zemlju Duklju ranije su posjedovali Rimljani koje je car Dioklecijan preselio iz Rima, kao što je rečeno u priči o Hrvatima i bila je pod upravom cara Romeja. Ali i ovu zemlju su Avari podjarmili i opustošili pa je ponovno naseljena u vreme cara Iraklija, baš kao što su bile i Hrvatska i Srbija i zemlja Zahumlje i Travunija i zemlja Konavlje. Duklja je dobila svoje ime od grada u toj zemlji koji je osnovao car Dioklecijan, ali je sada to opustjeli grad, premda se i sada naziva Dokleja(Duklja). U zemlji Duklji nalaze se veliki naseljeni gradovi i to Gradac, Novigrad, Lontodokla.
Zemlju Zahumlje su ranije posjedovali Romeji, ja mislim na one Romane koje je car Dioklecijan preselio iz Rima, kako je o njima rečeno u istoriji Hrvata. Zemlja Zahumlje bila je pod vladavinom cara Romeja, ali kad je ono i njegov narod bio podjarmljen Avarima, ono je potpuno opustjelo. Oni koji sada tamo žive u Zahumlju, Srbi su iz vremena onog arhonta koji je tražio zaštitu od cara Iraklija.

Blizu grada Splita nalazi se grad zvan Salona, koji je sagradio car Dioklecijan, a i sam Split je također sagradio Dioklecijan, a i njegov dvor je bio tu, ali su u Saloni živeli njegovi velikaši i veoma mnogo običnog naroda. Taj grad je bio glavni grad cijele Dalmacije. Tu se svake godine skupljala konjica iz drugih gradova Dalmacije, pa bi se upućivali iz Salone, brojem do jedne tisuće, i oni bi čuvali stražu na rijeci Dunavu, zbog Avara. Naime, Avari su imali svoja boravišta na onoj strani rijeke Dunava, tamo gde su sada Turci (Mađari), a živjeli su nomadskim životom. Ljudi iz Dalmacije, koji su tamo dolazili svake godine, često su vidjeli životinje i ljude na drugoj obali rijeke. Oni su jednom prilikom, dakako, odlučili prijeći preko rijeke i istražiti tko su oni ljudi, koji tamo žive. Tako su oni prešli rijeku i našli samo djecu i žene Avara, ljudi i mladići su bili u bojnom pohodu. Iznenada su ih napali i, naravno, zarobili, i vratili se neometani, i odnijeli su sav taj plijen u Salonu.

btw. negde sam čuo da je sam dioklecijan bio ranjen u sukobu sa lokalnim stanovništvom kada je pokušao preko knina ili cetine na na istok. pa je morao nekim zaobilaznim putem do singidunuma.

nemam link. samo da imaš predstavu kako je sa par hiljada vojnika kontrolisao unutrašnjost ilirikuma.

- - - - - - - - - -

Da, ali gledajući neke radove pitam se koliko je od tih "Ilira" bilo zaista starosedelačko, a koliko doseljeničkog, kolonističkog porekla.
nema se meritornih podataka. inače bi ova tema ugasila.

I dalje nemaju nikakve veze.
Različit oblik, isto značenje.

Iliri je herbejski oblik koji je Grcima doneo Kadmo, Feničanin, kralj Ilira. https://sr.wikipedia.org/sr/Кадмо
Zbog proroka Ilije koji je živeo u 9 vpne.
"Илија
Из Википедије, слободне енциклопедије

Свети Илија
Илија или Елаја (хебр. אליהו — Eliyahu) је био израелски пророк из 9. века п. н. е. Помиње се у Талмуду, хришћанској Библији и Курану.

Животопис[уреди]
Био је родом из Ароноба из града Тесвита. По предању, када се Илија родио, његов отац Сабах је видео око њега анђеле који га повијају огњем и хране пламеном, што је било знамење његовог пламеног карактера и силе огњене. Младост је провео у дубоком размишљању и молитви, често сам у пустињи.
[уреди]

Свети Илија као Перун Громовник.
Срби су преласком у хришћанство многе особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, пренели на Светог Илију. По народној традицији, Свети Илија се вози на ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен. Грмљавина је тутњава његових кола којима се он вози по небу и облацима. На иконама се Свети Илија представља или како на ватреним колима иде на небо, или како" држи нож у руци као знак да је њиме поклано 450 лажних Валових зреца на брду Камил или како седи у пећини где се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну"

Poslednja izmena:
I dalje nemaju nikakve veze.

Različit oblik, isto značenje.

Iliri je herbejski oblik koji je Grcima doneo Kadmo, Feničanin, kralj Ilira. https://sr.wikipedia.org/sr/Кадмо
Zbog proroka Ilije koji je živeo u 9 vpne.
"Илија
Из Википедије, слободне енциклопедије

Свети Илија
Илија или Елаја (хебр. אליהו — Eliyahu) је био израелски пророк из 9. века п. н. е. Помиње се у Талмуду, хришћанској Библији и Курану.

Животопис[уреди]
Био је родом из Ароноба из града Тесвита. По предању, када се Илија родио, његов отац Сабах је видео око њега анђеле који га повијају огњем и хране пламеном, што је било знамење његовог пламеног карактера и силе огњене. Младост је провео у дубоком размишљању и молитви, често сам у пустињи.
[уреди]

Свети Илија као Перун Громовник.
Срби су преласком у хришћанство многе особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, пренели на Светог Илију. По народној традицији, Свети Илија се вози на ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен. Грмљавина је тутњава његових кола којима се он вози по небу и облацима. На иконама се Свети Илија представља или како на ватреним колима иде на небо, или како" држи нож у руци као знак да је њиме поклано 450 лажних Валових зреца на брду Камил или како седи у пећини где се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну"

Kakve to ima veze sa ovim ???
Tako, na prvi pogled Agatirsi nemaju nikakve veze sa etnonimom Srbin.
Međutim, ako prevedemo na sanskritu dobijamo "sunčev zrak".

BIli su i Otomani ovde 6. vekova i ostavili dosta reči, al se ispostavlja danas da je više Balkanaca otišlo preko Dardanela, nego što je Turaka došlo ovamo.
Nemoj da ispadne tako i sa rimskim carstvom. Sve zamišljam bogate Latine koji žude da napuste Italiju da bi došli da žive u Konjicu i Bugojnu da jedu organsku hranu.

Otoman je kauč a carstvo je Osmansko po Osmanu!!!

Nisu se bogati Rimljani naseljavali na Balkanu već vojnici (legionari). Nova zemlja deljena je ratnim veteranima. To je bilo najviše izraženo u podunavskom i posavskom limesu. Stoga i dosta careva sa ovih prostora (i to onih "vojničkih")

Ахил редовно прича неповезано, са неким полупроизводима од мисли и реченице. Ти га питаш одкуд му да су Срби играли фудбал у средњем веку, он ти одговори да је краљевић Марко био најбољи тројкаш Европе у своје време. Отприлике толико је концизан и смислен сваки разговор са њим.

Otoman je kauč a carstvo je Osmansko po Osmanu!!!

Nisu se bogati Rimljani naseljavali na Balkanu već vojnici (legionari). Nova zemlja deljena je ratnim veteranima. To je bilo najviše izraženo u podunavskom i posavskom limesu. Stoga i dosta careva sa ovih prostora (i to onih "vojničkih")
Imamo sreće da su Srbi ostavili svedočanstvo o religijskom poreklu svog etnonima.
"и вса Србска идолу служаше Дагону, от суду и Дагони и Даки именујет се от Сера же Србље.
Imamo jedan prikaz ovog idola na jednom tribalskom pojasu tipa mramorac.
Jaše zmaja.

Po tebi grčki i albanski su nastali od ilirskog, tračkog, dačanskog jezika?

Nisam to napisao, ali svakako da je to slučaj za albanski. A i svakako, prosto kada uporedimo slovenske jezike sa albanskim, čime možemo negdje biti na putu poredbene analize praslovenskog sa sjevernim paleobalkanskim govorima (barem u neku ruku) postaje jasno da govorimo o podosta različitim granama indoevropske familije jezika.

Nisam ja rekao da nema više tih starih jezika, suprotno oni su današnji južnoslavenski jezici.

Kakve sad veze imaju Goti i njihov jezik sa ovim primerom. Goti su došli na Krim, tamo ostali i pričali svoj jezik dok se nisu u potpunosti asimilirali i njihov jezik je nestao - ima to sve lepo zapisano.

A ovde su "izgleda" po tvome mišljenju Sloveni/Srbi došli i asimilirali starosedeoce i njihov je jezik nestao; odnosno održao se u šćipetarskom i grčkom. Ustvari uopšte ne znam šta hočeš da kažeš i uporediš.

Poenta je da su i ovdje vjerovatno mnogi koji su protutnjavali ostajali, ali vremenom nestajali i bivali asimilovani. Jug Srbije bi danas trebalo da je prepun Juruka, a njih više danas nema ni u tragovima (istina, tragovi postoje u BJRM).

Netačno ti je ono što si napisao i da se nisu primili latinski i turski jezik na Balkanskom poluostrvu - to je itekako tačno. Danas imamo i cijele vlaške etničke zajednice širom Balkanskog poluostrva, što ujedno uključuje i, ako računamo Rumuniju, najveći Balkanski narod.

De mi sada objasni kako se došlo do tog zaključka kada nema pisanih dokumenata starosedelaca?

Govorio sam o komparativnoj lingvistici; malo poređenje je i u početku poruke koje možemo vršiti između srpskog i albanskog jezika.

Dakle nešto slično ovome što upravo ti uglavnom radiš; samo, prirodno, na mnogo profesionalnijem i ozbiljnijem nivou.

Ima tema za to, pa ako se ne slažeš sa nečim napiši tamo. "mure bit' a i ne mora" može biti ali nije zato što su se Srbi/Sloveni doselili ovde posle 7. veka, pa zato ne može.

Na toj temi doslovno niko do sada nije nedvosmisleno ukazao da neki od predslovenskim toponima na Balkanskom poluostrvu može pripadati nekakvog praslovenskog topografiji.
Stoga, zato na pisa mure bit, a i ne mora - jer nema niti jednog jednog razloga da bude.

Vremenom se gube i stare reči. Današnja lingvistika se oslanja, ima temelje na staroj. Znači po tebi treba odbaciti sve što je staro?

Naravno da ne treba. Treba preispitati sve što je staro i uvijek provjeravati koliko su ljudi bili u pravu; dalje napredovati, modifikovati njihove tvrdnje, dalje razrađivati i odbacivati ih ukoliko postoje osnovi za to.
Ali to što si ti napisao nema neke pretjerane veze sa onim što sam ja. To što si ti napsiao kao da aludira da bi trebalo jednostavno vratiti se u prošlost, jer današnji stručnjaci su, nekako, na nazadnijem nivou od tih mnogo ranijih, tj. da se manje danas zna nego tada. Ne postoji razlog za takvo mišljenje. Ono je ravno tvrdnji kritičara medicine da "ljekari ništa ne znaju" i prihvatanju zastarjelih alternativnih metoda; recimo, insistiranju na korišćenju pijavica kao metoda tretiranja kancerogenog oboljenja.

Vidim totalno se izgubio. Napiši lepo ne znam i to je to.

A šta je uopšte bilo pitanje na koje bi trebalo to da napišem..? z:shock:

Ja za tako nešto neznam. Mašala tvrdi da reč helm dolazi od Nemaca, odnosno da je hermanskog porekla, pa sam ga pitao kada su Germani tako nazvali Staru planinu?

Pa to je rekao, za riječ, a ne za naziv planine.

A da ponovim pitanje, možda dobijem ovog puta od tebe odgovor - Postoji li neki primjer gdje ga Srbi ili neki drugi slovenski narod tako naziva (ovo poluostrvo)?

Ajde ne pravi se blesav. Složili smo se tamo da su reči istog porekla/ značenja , jedino što Mašala tvrdi da je to germanska reč, a ja da je slovenska/srpska.

Prelistao sam temu. Ja uopšte to nisam pronašao.
Ne pravim se blesav; nekada mi se stvari jednostavno trebaju crtati jer se u određena polja ne razumijem. U to može u neku ruku spadati i lingvistika. Kada nešto ne poznajemo - jednostavno ne znamo; uzgred malo ti skromnosti ne bi išlo na odmet.

autor DAI veli da je izvorne rimljane u dalmaciju dovukao dioklecijan. a te su gradove kasnije opustošili avari i sloveni u 6-7 veku. dakle maksimalno 3 veka.
Можда си чуо за Sirmiuma, где се данас налази Сремска Митровица, вековима једног од четири главних градова римског царства, порушеног од Авара крајем шестог века.

Sirmium was a city in Pannonia, an ancient province of the Roman Empire. First mentioned in the 4th century BC and originally inhabited by the Illyrians and Celts,[1] it was conquered by the Romans in the 1st century BC and subsequently became the capital of the Roman province of Pannonia Inferior. In 294 AD, Sirmium was pronounced one of the four capitals of the Roman Empire. It was also the capital of the Praetorian prefecture of Illyricum and of Pannonia Secunda Province. Sirmium was located on the Sava river, on the site of modern Sremska Mitrovica in Vojvodina province, northern Serbia. The Republic of Serbia declared its site an Archaeological Sites of Exceptional Importance in 1990. The modern region of Syrmia (Srem) is named after it.

Sirmium had 100,000[2] inhabitants and was one of the biggest cities of its time. Colin McEvedy, however, put the population at only 7,000, based on the size of the archaeological site.[3] Ammianus Marcellinus called it "the glorious mother of cities".[citation needed]

https://en.wikipedia.org/wiki/Sirmium

Латински је био званични језик управе не само у западном римском царству него и у источном, самозваном Romaniom, до седмог века наше ере. Дакле латински је био званични језик управе Балкана осам векова.

Nisam to napisao, ali svakako da je to slučaj za albanski. A i svakako, prosto kada uporedimo slovenske jezike sa albanskim, čime možemo negdje biti na putu poredbene analize praslovenskog sa sjevernim paleobalkanskim govorima (barem u neku ruku) postaje jasno da govorimo o podosta različitim granama indoevropske familije jezika.
na osnovu čega tvrdiš ovako što?
na osnovu nepoznavanja govora dačana, tračana i mnogih plemena koje zovu ilirima?
odakle toliki sinonimi u našem jeziku ako nije dar različitih jezika?
kako znamo koliki je stepen romanizacije postignut na ilirikumu kod seoskog stanovništva?

Можда си чуо за Sirmiuma, где се данас налази Сремска Митровица, вековима једног од четири главних градова римског царства, порушеног од Авара крајем шестог века.
pa šta. dodaj tu mnoge gradove po istoku srbije. sve je to poosvajano a stanovništvo porobljeno. možemo o njihovoj sudbini otvoriti posebnu temu budući da je broj zarobljenika romanskih gradova koji su odvodjeni u xz pravcu znao dostići cifru od 120.000 (prokopije).
istu sudbinu su doživeli dalmatinski gradovi.
Латински је био званични језик управе не само у западном римском царству него и у источном, самозваном Romaniom, до седмог века наше ере. Дакле латински је био званични језик управе Балкана осам векова.
kakve veze ima službeni jezik sa etničkom strukturom stanovništva. mašiš temu po običaju.

dioklecianova kolonizacija primorja je trajala plafon tri veka. za bosnu i zaledje nemamo pokazatelje da je tamo naseljavan narod dovodjeni sa apeninskog poluostrava. čak ni genetske. u bosni je zabeležen (od sve juge) najmanji procenat markera karakterističnih za rimljane.

Poslednja izmena:
kakve veze ima službeni jezik sa etničkom strukturom stanovništva. mašiš temu po običaju.

dioklecianova kolonizacija primorja je trajala plafon tri veka. za bosnu i zaledje nemamo ni pokazatelje da su tamo naseljavan narod dovodjeni sa apeninskog poluostrava.
И те како има везе, али да би се то уочило потребан је мозак.

Колонизација Балкана Романима није почела са Диоклецијаном.

И те како има везе, али да би се то уочило потребан је мозак.
svako ima mozak neznalico. ali ga mnogi ne umeju ispravno koristiti. u tvom slučaju to je zato što nisi razvio sposobnost rasudjivanja. da ti prodam jedan kamen mudrosti?
Колонизација Балкана Романима није почела са Диоклецијаном.
nisam tako što tvrdio. citirao sam autora DAI u vezi kolonizacija koje je dioklecijan vršio. i o tome kako su završile.
druge su sudbine bili oni rimlljani koji su naselili vlašku. naprimer. očuvali su se do dan danas. 17-18 vekova bez slovenizacije.

Poslednja izmena:
Evo jednog interesantnog pitanja za sve one koji razmatraju o kompletnoj seobi na Balkan kao nečem lažnom - evo spiska svih drevnih slovenskih paganskih nalazišta:

Slovenski_hramovi.jpg

Obratiti pažnju na koncentrate nalazišta i na to koliko ih se nalazi na Balkanskom poluostrvu.

Nadalje, lingvisti često ukazuju na vrlo značajnu bliskost između slovenskih jezika, koja postoji i danas, sa međusobno značajnim stepenom razumljivosti, a smatra se da se još i do X i XI stoljeća moglo govoriti o, maltene, jednom te istom jeziku. To bi trebalo da nam je prilično jasni ukazatelj na "dosta ranu" etničku ekspanziju Starih Slovena. To se vrlo dobro uklapa u naša saznanja o tome da je slovenski jezik u ranom srednjem vijeku na Balkanskom poluostrvu jedna sasvim nova pojava.

То што Порфирогенит не спомиње никакве Романе (па чак не користи ни термин Власи) не би требало да узмемо као гарант да их није било у српској држави или да их је било занемарљиво мало. На пример, он као становнике Паноније искључиво спомиње Мађаре (под називом Турци), али као што знамо они су тада били тек новопридошли у том подручју и знатна мањина у односу на Словене које почињу да асимилују тек након пораза код Лешког поља 955. (тада престају са пљачком и номадским начином живота).

Узгред, тешко да је реално да су Римљани опстали 17 векова у Дакији. Колонизација те области почиње 106. године након Трајановог освајања, а 270. године, дакле тек нешто више од век и по касније, цар Аурелијан је наложио повлачење Римљана из те провинције (ако мислиш да је од 7. до 10. века нереално да је извршена словенизација, да ли је реално да је за двоструко краће време извршена романизација Дакије??). После најезде разноразних етничких група на простор доњег подунавља, тај минорни римљански утицај што је остао, готово да више не постоји. Аутори 6. века не спомињу никакве Римљне или Влахе у Дакији...за Прокопија и остале тамо живе само Анти, Авари, Бугари, итд..Има мањкавости и она друга теорија да су Власи јужно од Дунава почели да се селе северно и постепено током позног средњег века извршили романизацију те области, али ипак је реалније него да после свега 170 године римске управе (а било је и Дачана ван римске власти) и најезде разноразних "варвара'' тамо опстане вулгарни латински као народни језик.

Како то да имаш мозак а не знаш како да напишеш Snowden?
z:shock:
- - - - - - - - - -
И делатност цркве се одвијала на латинском северно од Јиречекове црте. О томе сведоче хришћански надгробни споменици широм Балкана.
šta st tim. lupiš mapu i kao nešto si rekao. crkva je propovedala na latinskom i u poljskoj.

na osnovu čega tvrdiš ovako što?
na osnovu nepoznavanja govora dačana, tračana i mnogih plemena koje zovu ilirima?
odakle toliki sinonimi u našem jeziku ako nije dar različitih jezika?
kako znamo koliki je stepen romanizacije postignut na ilirikumu kod seoskog stanovništva?

Vršene su različite komparativne analize, albanski jezik je bio do današnjeg dana "pod disekcijom" u potpunosti. Poređen je i sa rumunskim, i sa slovenskim jezicima...niko do sada nije uspio povezati ga sa nekim daljim jezikom da ga stavi u određeni kontekst. Mnogo stari pokušaji nauke od prije dva stoljeća da se nekako povežu za Kavkascima pokazali su se kao potpuni promašaj utemeljen na labavoj slobodašnoj etimologiji, a lingvistički bez osnova. Jedini odgovor koji proizlazi jeste da je albanski jezik evoluirao iz nekog od ostataka govora poluromanizovanih i neporomanjenih balkanskih stočara - po mom mišljenju, dva jezika, barem jedan od kojih ima svoj razvojni put od recimo jezika Tračana.
Danas kada se vrši grupisanje albanskom sa nekim, ako baš mora, mislim da se to radi najčešće sa grčkim.

Upravu si da su jezici tih naroda gotovo potpuna nepoznanica. Zbog toga i ne možemo definitivnije zaključke iznositi, pa sam i rekao na početku da je albanski nastao na tragovima ostataka starijeg jezika, od prije seobe Slovena na Balkansko poluostrvo. Tako da imamo sve - imamo gro poromanjenih i poluromanizovanih grupacija, imamo Grke na jugu, te određene ostatke stare populacije, koja je danas preživjela i u formi jedne nacije na Balkanu. Kada se to ima na umu, nestaju sve sumnje koje bivaju iznošene u vezi toga kako je nešto "nemoguće" i "gdje su ostaci" (pa tu su...pred očima). Ovo je i kao određeni hladan tuš domaćim novoromanticima, jer je jedini način da slika ponovo bude "logična" ako se Albanci izbace nekako iz nje, a razlog zašto i ne kapiraju tok stvari jeste što uporno ne misle na njih (te se proponiraju zastarjele, odbačene teze, ili konstruišu nove hipoteze, obično bez utemeljenja katkad i fantazmagoričnih konstrukcija). Takođe tu postoji i određena narcisoidna opsesija o tome da apsolutno OMFG nama pripada sve koja pripisuje sve kao da su zanavijek moderne nacije postojale, a ako se usvoje argumenti onoga što se naziva "zvaničnom" naukom to bi onda značilo da sve ovo, po toj logici, pripada omraženim Šiptarima.

Koji sinonimi?

Kako da znamo? Pa, recimo poređenjem situacije sa nekim drugim krajevima; sa Pirinejskim poluostrvom ili sjevernom Galijom.

Poslednja izmena:
Тачно, али ни Константин Велики ни Јустинијан нису били Пољаци. Били су Романи рођени на Балкану.
nisi razumeo. nadgrobne ploče i crkvena služba su jedno. službeni jezik i pismo. a maternji jezik drugo. ne može se iz par kontakata naučiti tudji jezik.
vidiš i sam koliko si dugo na foromu i u kontaktu s srbima, a i dalje se frljaš.

nadrogbne spomenike su pisali i postavljali bogatiji slojevi stanovništva. pa i to su za njih radili polupismeni klesari i grobari.

da su to radili i siromašni ne bi znao šta ćeš danas od grobova. da ne govorim o praksi spaljivanja. e vidiš. ovi drugi, čije spomenike nemamo, su bili većina u tom društvu. recimo 10-100 puta brojniji od bogatih "rimljana".

Poslednja izmena:
Vršene su različite komparativne analize, albanski jezik je bio do današnjeg dana "pod disekcijom" u potpunosti. Poređen je i sa rumunskim, i sa slovenskim jezicima...niko do sada nije uspio povezati ga sa nekim daljim jezikom da ga stavi u određeni kontekst. Mnogo stari pokušaji nauke od prije dva stoljeća da se nekako povežu za Kavkascima pokazali su se kao potpuni promašaj utemeljen na labavoj slobodašnoj etimologiji, a lingvistički bez osnova. Jedini odgovor koji proizlazi jeste da je albanski jezik evoluirao iz nekog od ostataka govora poluromanizovanih i neporomanjenih balkanskih stočara - po mom mišljenju, dva jezika, barem jedan od kojih ima svoj razvojni put od recimo jezika Tračana.
Danas kada se vrši grupisanje albanskom sa nekim, ako baš mora, mislim da se to radi najčešće sa grčkim.

Upravu si da su jezici tih naroda gotovo potpuna nepoznanica. Zbog toga i ne možemo definitivnije zaključke iznositi, pa sam i rekao na početku da je albanski nastao na tragovima ostataka starijeg jezika, od prije seobe Slovena na Balkansko poluostrvo. Tako da imamo sve - imamo gro poromanjenih i poluromanizovanih grupacija, imamo Grke na jugu, te određene ostatke stare populacije, koja je danas preživjela i u formi jedne nacije na Balkanu. Kada se to ima na umu, nestaju sve sumnje koje bivaju iznošene u vezi toga kako je nešto "nemoguće" i "gdje su ostaci" (pa tu su...pred očima). Ovo je i kao određeni hladan tuš domaćim novoromanticima, jer je jedini način da slika ponovo bude "logična" ako se Albanci izbace nekako iz nje, a razlog zašto i ne kapiraju tok stvari jeste što uporno ne misle na njih (te se proponiraju zastarjele, odbačene teze, ili konstruišu nove hipoteze, obično bez utemeljenja katkad i fantazmagoričnih konstrukcija). Takođe tu postoji i određena narcisoidna opsesija o tome da apsolutno OMFG nama pripada sve koja pripisuje sve kao da su zanavijek moderne nacije postojale, a ako se usvoje argumenti onoga što se naziva "zvaničnom" naukom to bi onda značilo da sve ovo, po toj logici, pripada omraženim Šiptarima.

Koji sinonimi?

Kako da znamo? Pa, recimo poređenjem situacije sa nekim drugim krajevima; sa Pirinejskim poluostrvom ili sjevernom Galijom.
Da, čitao sam.
Kažu Albanci nisu sa Kavkaza, jer im je jezik indoevropski, a kavkaski jezici nisu indoevropski.
Još jedna laž.

Albanski i jermenski su bliski.
Neka albanska plemena jesu sa Kavkaza.
Mirdite verovatno.

Poslednja izmena:
vidiš i sam koliko si dugo na foromu i u kontaktu s srbima, a i dalje se frljaš.
Као што рекох, већ деценијама не живим међу Словенима и сем на овом форуму уопште не користим словенски језик. А оно мало што још знам нисам на овом форуму научио. Али ето недостаје ми балкански инат и млаћење празне сламе.

što se albanaca tiče. postoji i treći dijalekt. značajno udaljen od ova dva. to je govor moliških albanaca.
nana-baba, panja-hleb-kruh... i drugi.
svedoče o tome da je naš današnji jezik dar različitih jezičkih predaka. koji je udeo onih koje istorija naziva ilirima?
koga porediš? trebao bi porediti neromanizovano i poluromanizovano stanovništvo ilirikuma iz doba 3-6 veka.
ako je preživelo sve golgote autohtono stanovništvo ilirikuma veka bi moralo biti slično po govoru starim evropljanima. najverovatnije severnim, a ne helenima i rimljanima.

Da, čitao sam.
Kažu Albanci nisu sa Kavkaza, jer im je jezik indoevropski, a kavkaski jezici nisu indoevropski.
Još jedna laž.

Albanski i jermenski su bliski.
Neka albanska plemena jesu sa Kavkaza.
Mirdite verovatno.

Na šta odnos laž? Ti tvrdiš da su kavkaski jezici ipak indoevropski ili..?

Ko je utvrdio bliskost između jermenskog i albanskog jezika? Po čemu su to tačno bliski?
Je li riječ o zajedničkoj protoindoevropskoj baštini albanskog i jermenskog jezika, po čemu postoje izvjesne veze između praalbanskog i prajermenskog, koje ta dva jezika približuju jedan drugome? Ako govorimo o tome, to ne mijenja ništa pretjerano, jer nam može govoriti upravo o vezama jezika Ilira, Tračana i dr...sa kavkaskim Indoevropljanima. Štaviše, s obzirom da govorimo o određenim osobenostima koje nisu zajedničke sa prasrpskim jezikom (odnosno praslovenskim), argument je više protiv tvrdnji novoromantičara.

Šta te navodi da konkretno Mirdite povežeš sa Kavkazom?

P. S: A šta je još laž, ako je to još jedna?

što se albanaca tiče. postoji i treći dijalekt. značajno udaljen od ova dva. to je govor moliških albanaca.

Uopšte ne znam albanski, ali koliko mi je poznato, arbereški jezik je na neki način poddijalekat toska. Ali jeste specifičan i arhaičan i tu si u pravu; jezik se ne čuva u krajevima gdje se govori, njegovi čuvari su emigranti, okruženi slabo razumljivim i dosta udaljenim (kako kulturološki, tako i drugačije) strancima. U tom smislu arbereše odličan je za proučavanje istorijata albanskog jezika; možda nešto manje od jezika Arvanita u Grčkoj.

No u svakom slučaju, nijedno istraživanje nije decidno albanski povezalo sa nekim drugim jezikom, iako je nesumnjivo riječ o indoevropskom. Zakavkaske su tezice, kao što već navedoh, budalaštine.

nana-baba, panja-hleb-kruh... i drugi.
svedoče o tome da je naš današnji jezik dar različitih jezičkih predaka. koji je udeo onih koje istorija naziva ilirima?

Ne bavim se etimologijom riječi na dovoljno ozbiljnom nivou da bih mogao dati razumljiv odgovor na to pitanje...ima ljudi koji se bave time i koji mogu dati odgovor na to od čega dolazi koja riječ.
Ono što je meni uvijek lično ostajalo nejasno jeste što je rječnički fond za koji se sumnja da dolazi od predslovenskog stanovništva u srpskom i dr. južnoslovenskim jezicima izuzetno mizeran. Iznenađujuće mi je kako je uticaj mogao biti toliko malen.

koga porediš? trebao bi porediti neromanizovano i poluromanizovano stanovništvo ilirikuma iz doba 3-6 veka.
ako je preživelo sve golgote autohtono stanovništvo ilirikuma veka bi moralo biti slično po govoru starim evropljanima. najverovatnije severnim, a ne helenima i rimljanima.

Poredim različite dijelove Rimskog carstva. Iskustvo na Pirinejskom poluostrvu sa onim na Balkanskom; sjeverni Balkan sa sjevernom Francuskom.

Ne znam o kojim to starim sjevernim Evropljanima govoriš? O ljudima pre seobe Indoevropljana???

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back