vučko
Ističe se
- Poruka
- 2.199
Nisam to napisao, ali svakako da je to slučaj za albanski. A i svakako, prosto kada uporedimo slovenske jezike sa albanskim, čime možemo negdje biti na putu poredbene analize praslovenskog sa sjevernim paleobalkanskim govorima (barem u neku ruku) postaje jasno da govorimo o podosta različitim granama indoevropske familije jezika.
Znači po tvome šćipetarski jezik je nastao od "ilirskog"?
Poenta je da su i ovdje vjerovatno mnogi koji su protutnjavali ostajali, ali vremenom nestajali i bivali asimilovani. Jug Srbije bi danas trebalo da je prepun Juruka, a njih više danas nema ni u tragovima (istina, tragovi postoje u BJRM).
Netačno ti je ono što si napisao i da se nisu primili latinski i turski jezik na Balkanskom poluostrvu - to je itekako tačno. Danas imamo i cijele vlaške etničke zajednice širom Balkanskog poluostrva, što ujedno uključuje i, ako računamo Rumuniju, najveći Balkanski narod.
Jeste svi bili asimilovani osim Slovena/Srba.
A što se Rumunije tiče:
»Tada se današnja Vlaška s one strane Dunava zvala »slovenska zemlja« (Slavinia)« (Theophilaktos Simokates povz. po Jireček, 1988, str. 40).
Ovde se inače govori o 6. Veku.
Govorio sam o komparativnoj lingvistici; malo poređenje je i u početku poruke koje možemo vršiti između srpskog i albanskog jezika.
Dakle nešto slično ovome što upravo ti uglavnom radiš; samo, prirodno, na mnogo profesionalnijem i ozbiljnijem nivou.
Znači upoređenje sa šćipetarskim jezikom, koga ti smatraš "novoilirskim"?
Na toj temi doslovno niko do sada nije nedvosmisleno ukazao da neki od predslovenskim toponima na Balkanskom poluostrvu može pripadati nekakvog praslovenskog topografiji.
Stoga, zato na pisa mure bit, a i ne mora - jer nema niti jednog jednog razloga da bude.
Čuj niko nije dokazao?!
Imaju toponimi koji su slovenski/srpski, ali se ne povezuju sa Slovenima/Srbima samo zato što se smatra da ih tada još nije bilo tamo.
Naravno da ne treba. Treba preispitati sve što je staro i uvijek provjeravati koliko su ljudi bili u pravu; dalje napredovati, modifikovati njihove tvrdnje, dalje razrađivati i odbacivati ih ukoliko postoje osnovi za to.
Ali to što si ti napisao nema neke pretjerane veze sa onim što sam ja. To što si ti napsiao kao da aludira da bi trebalo jednostavno vratiti se u prošlost, jer današnji stručnjaci su, nekako, na nazadnijem nivou od tih mnogo ranijih, tj. da se manje danas zna nego tada. Ne postoji razlog za takvo mišljenje. Ono je ravno tvrdnji kritičara medicine da "ljekari ništa ne znaju" i prihvatanju zastarjelih alternativnih metoda; recimo, insistiranju na korišćenju pijavica kao metoda tretiranja kancerogenog oboljenja.
Ne kažem ja da se treba vratiti u prošlost. Ja kažem da ne sme da se odbacuje prošlost, samo zato što ne ide u prilog "bečko-berlinskoj školi".
A šta je uopšte bilo pitanje na koje bi trebalo to da napišem..?![]()
Zašto Slovene/Srbe već od antike nazivaju Vendi, Vindi, Venedi, Veneti....?
Pa to je rekao, za riječ, a ne za naziv planine.
A da ponovim pitanje, možda dobijem ovog puta od tebe odgovor - Postoji li neki primjer gdje ga Srbi ili neki drugi slovenski narod tako naziva (ovo poluostrvo)?
Znam ja da je rekao za riječ. Ali ako ova reč potiče od Germana, u kome periodu se razširila na Balkansko poluostrvo?
A za ovaj primer rekao sam da ne postoji primer gde ga Srbi ili neki drugi slovenski narod tako naziva. Jeli to uopšte bitno?
Poslednja izmena: