„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo jednog interesantnog pitanja za sve one koji razmatraju o kompletnoj seobi na Balkan kao nečem lažnom - evo spiska svih drevnih slovenskih paganskih nalazišta:

Slovenski_hramovi.jpg

Obratiti pažnju na koncentrate nalazišta i na to koliko ih se nalazi na Balkanskom poluostrvu.

Nadalje, lingvisti često ukazuju na vralo značajnu bliskost između slovenskih jezika, koja postoji i danas, sa međusobno značajnim stepenom razumljivosti, a smatra se da se još i do X i XI stoljeća moglo govoriti o, maltene, jednom te istom jeziku. To bi trebalo da nam je prilično o smatri ukazatelj na "dosta ranu" etničku ekspanziju Starih Slovena. To se vrlo dobro uklapa u naša saznanja o tome da je slovenski jezik u ranom srednjem vijeku na Balkanskom poluostrvu jedna sasvim nova pojava.
Ko to smatra? Na osnovu čega?
Etnonimi Srba, Hrvata, Karantanaca, Moravaca, Čeha.. nam govore da se jezik ovih naroda dosta razlikovao od prvih zabeleženih slovenskih jezika u X, XI veku. Ovi etnonimi nemaju objašnjenje na sanremenim slovenskim jezicima.
...
Pre će biti da i kod savremenih srpskih grupa lingistički, kultorološki, antopološki možemo prepoznati zone nasleđenih od Dardanaca, Autarijata, Tribala, Agatirsa...

Poslednja izmena:
Poredim različite dijelove Rimskog carstva. Iskustvo na Pirinejskom poluostrvu sa onim na Balkanskom; sjeverni Balkan sa sjevernom Francuskom.
pričamo o romanizaciji u rimsko vreme. i o njenoj uspešnosti. u albanaca je moguće prepoznati uticaj. pa i to da je nepotpuna.

a je li romanizacija mogla biti potpuna? gde su ti?rumuni?

a gde su oni koji su slabo romanizovani a koji su dočekali sedmi vek. pa se kasnije spojili s novopridošlim slovenima.
ako je to stanovništvo bilo sličnoga govora onda ga je gotovo nemoguće danas razotkriti. je bi bilo unutar našeg jezika.
Ne znam o kojim to starim sjevernim Evropljanima govoriš? O ljudima pre seobe Indoevropljana???
kakva seoba indoevropljana?)

mislim na vreme pre dolaska helena . ekspanzija grka i rimljana dovela je do pomeranja starih evropljana na sever. odnosno dalje od njih.
a ako je deo ostao taj je bio ili asimilovan ili je pak zadržao svoje jezičke karakteristike. o toj je komponenti reč.
onom delu starog stanovništva koje je rodstveno blisko sa onima koji su otišli odavde prema ostatku evrope.

Poslednja izmena:
Ko to smatra? Na osnovu čega?
Etnonimi Srba, Hrvata, Karantanaca, Moravaca, Čeha.. nam govore da se jezik ovih naroda dosta razlikovao od prvih zabeleženih slovenskih jezika u X, XI veku. Ovi etnonimi nemaju objašnjenje na sanremenim slovenskim jezicima.

Lingvistika. ИгарЈ tu možda može uskočiti sa preciznim imenima i nekim šturim podacima o čemu je konkretno riječ; kao što sam već više puta obrazložio, ja se ne razumijem detaljno u lingvistiku - već su mi samo poznati njeni zaključci.

Zbog toga odgovor na pitianje pomenutih etnonima ne treba tražiti uopšte u slovenskim jezicima (ovdje ciljam konkretno na Srbe i Hrvate), već u nekom dubljem sloju (iranska teorija o porijeklu?).

Lingvistika. ИгарЈ tu možda može uskočiti sa preciznim imenima i nekim šturim podacima o čemu je konkretno riječ; kao što sam već više puta obrazložio, ja se ne razumijem detaljno u lingvistiku - već su mi samo poznati njeni zaključci.

Zbog tooč odgovor na pitianje pomenutih etnonima ne treba tražiti uopšte u slovenskim jezicima (ovdje ciljam konkretno na Srbe i Hrvate), već u nekom dubljem sloju (iranska teorija o porijeklu?).
Može.
Dublji sloj, Protosloveni.
Na Balkanu su pe Slovena živeli Protosloveni.

PS
Istočni indoevropljani su se širili sa severozapada na jugoistok, a ne obrnuto.

Poslednja izmena:
Može.
Dublji sloj, Protosloveni.
Na Balkanu su pe Slovena živeli Protosloveni.

Ne može se u tom smislu govoriti o protoslovenima, jer u vrijeme doseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo već poznajemo Slovene. To znači da njih treba tražiti u drevnoj slovenskoj prapostojbini. A čak i da po nekim alternativnim modelima složimo se da, imajući u vidu sve procese etnogeneze, balkanski starosjedioci pripadaju praslovenskom korpusu, to opet teško da Srbe može dovoditi u vezu sa tim...

Osim toga, šta nam ostavlja razloga da jezičko značenje Srba dovodimo u vezu sa jezicima tih Paleobalkanaca? Koje? Nemoj samo reći etnonim Tribali, jer zaista nema razloga da smatramo kako je srpsko ime izvedeno od njih. A niti znamo uopšte koji je bio endonim Tribala.
Na kraju krajeva, treba uvijek imati na umu da je sve ono što poznamo o tim narodima iz grčkog i rimskog ugla gledišta. Treba uvijek imati na umu da kada govorimo o nekim zajednicama koje su tu postojale, ne govorimo nužno o nekakvoj objektivnoj slici već o onome kako su Grci i Rimljani poznavali.

PS
Indoevropljani su se širili sa zapada na jugoistok, a ne obrnuto.

Ne znam ovdje na šta misliš.

Moraš biti konzistetniji i kohezivniji u svojim tekstovima, inače ćeš ostati enimga za apsolutno svakog sagovornika na forumu.

P. S. Što mi je simptomatično što se niko nije osvrnuo na kartu drevnih slovenskih materijalnih ostataka...koja bi mogla biti važan arheološki ukazatelj na nešto...

nana-baba, panja-hleb-kruh... i drugi.
svedoče o tome da je naš današnji jezik dar različitih jezičkih predaka. koji je udeo onih koje istorija naziva ilirima?
.

Mama, Nana, Baba, Deda, Tata, Papa, dady su najstariji ljudske reci i tako postoje u slicnim kombinacijama u svim jezikama sveta.

Kako znam na kvekua je otac Tatan (to je jezik Evo Moraleza) a na Zulu baban.

Ne može se u tom smislu govoriti o protoslovenima, jer u vrijeme doseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo već poznajemo Slovene. To znači da njih treba tražiti u drevnoj slovenskoj prapostojbini. A čak i da po nekim alternativnim modelima složimo se da, imajući u vidu sve procese etnogeneze, balkanski starosjedioci pripadaju praslovenskom korpusu, to opet teško da Srbe može dovoditi u vezu sa tim...

Osim toga, šta nam ostavlja razloga da jezičko značenje Srba dovodimo u vezu sa jezicima tih Paleobalkanaca? Koje? Nemoj samo reći etnonim Tribali, jer zaista nema razloga da smatramo kako je srpsko ime izvedeno od njih. A niti znamo uopšte koji je bio endonim Tribala.
Na kraju krajeva, treba uvijek imati na umu da je sve ono što poznamo o tim narodima iz grčkog i rimskog ugla gledišta. Treba uvijek imati na umu da kada govorimo o nekim zajednicama koje su tu postojale, ne govorimo nužno o nekakvoj objektivnoj slici već o onome kako su Grci i Rimljani poznavali.

Ne znam ovdje na šta misliš.

Moraš biti konzistetniji i kohezivniji u svojim tekstovima, inače ćeš ostati enimga za apsolutno svakog sagovornika na forumu.

P. S. Što mi je simptomatično što se niko nije osvrnuo na kartu drevnih slovenskih materijalnih ostataka...koja bi mogla biti važan arheološki ukazatelj na nešto...
Sloveni kakvim ih zamišljate ne postoje.
Današnji Sloveni su mešavina raznih populacija.
Ko su Sloveni iz Vizantiskih izvora, ne znamo.
Ne znamo da li su oni sebe tako zvali
Ne znamo ni kojim su jezikom govorili. Ko zna, možda je praslovenski zapravo jezik Anta, a ne Sklovena.
A ne znamo nikojim se jezikom govorilo u Gornjoj Meziji i Banatu u vreme Rimske imperije.
U stvari znamo.
Neki narod koji pije medos, na sahrani uzvikuje strahota.

Kako nije jasno?
Nisu Srbi došli iz Irana, već su indoevropski narodi u Iran došli sa severa, gde su prispeli sa zapada.

Poslednja izmena:
Sloveni kakvim ih zamišljate ne postoje.

Je l' mi ti to više persiraš ili...šta?
Dokle više ova množina?

Otkud ti znaš šta se krije u mojoj mašti?

Današnji Sloveni su mešavina raznih populacija.

Nisu. Sloveni nisu heterogena nacija ili nadetnička kategorija, kao recimo Amerikanci.

Ako si mislio na kulturološke pozajmice ili bak krv, konstatacija je besmislena jer je sveopšta. Ispada da se Sloveni po tome po nečemu izdvajaju...

Je l' mi ti to više persiraš ili...šta?
Dokle više ova množina?

Otkud ti znaš šta se krije u mojoj mašti?

Nisu. Sloveni nisu heterogena nacija ili nadetnička kategorija, kao recimo Amerikanci.

Ako si mislio na kulturološke pozajmice ili bak krv, konstatacija je besmislena jer je sveopšta. Ispada da se Sloveni po tome po nečemu izdvajaju...
Upravo je ovo najveća zabluda.

Sloveni su lingvistički neuporedivo bliži no po poreklu.
Zbližila ih mnogobrojna mešanja raznih manje ili više srodnih grupa.

Izgleda da u srpskoj populaciji uopšte nema potomaka vlaških Slovena (ispod 5%).

Šta? Ko? Kako?

Poslednja izmena:
Мене би та мапа занимала али је премала и не успевам да прочитам називе.

Na Vikipediji na srpskom jeziku imaš i kompletni popis tih arheoloških nalazišta:

https://sr.wikipedia.org/sr/Светилишта_словенске_вере

Od sveukupno 86 drevnih slovenskih paganskih lokaliteta, svega 5 se nalazi na ovim prostorima (iliti, jedva ca. 5 odsto). I ostaci niti u jednom od te nekolicine ne potiču iz vremena prije VI stoljeća.

Poslednja izmena:
Na Vikipediji na srpskom jeziku imaš i kompletni popis tih arheoloških nalazišta:

Od sveukupno 86 drevnih slovenskih paganskih lokaliteta, svega 5 se nalazi na ovim prostorima (iliti, jedva ca. 5 odsto). I ostaci niti u jednom od te nekolicine ne potiču iz vremena prije VI stoljeća.

Хвала, врло занимљиво. Прво питање што ми пада на памет, пошто претпостављам да нема локалних писаних потврда о језику (јер нису писали) како се утврдило којим су језиком говорили? Наравно временски континуитет каже да су били Словени у осмом веку па надаље, али раније можда велики део и нису то били.

Каракетристике и историја словенских језика -- изражена мећусобна разумљивост упркос великом броју говорника удаљених стотинама ако не хиљадама километара, па феномени као метатеза ликвида, закон пуногласја, итд -- указује на скорашњу и наглу експанзију, више лингвистичке него генетске природе. Другим речима, распространост Словена се одвила асимилацијом других народа, не само на Балкану него рецимо и у Русији.

Poslednja izmena:

Ni ovde nema svetilišta pre seobe Slovena, ili su retka.
A na našem području nema svetilišta posle 6. veka a pouzdano znamo da smo tada već bili Sloveni.
Nama ni onog svtilišta sa peštera iz 10. veka, čini mi se.

Ne postoji jedinstvena specifično slovenska religija, razna plemena imaju različite idole.
Knez Vladimir je, pre no što je prihvatio hrišćanstvo, pokušao da stvori slovenski panteon.
Najveći broj tragova idola je po rubu slovenskog sveta.

Osnov slovenske religije je indoiranski verski koncept, kod nekih naroda više iranski, a kod nekih više indijski.
Verska terminologija je indoiranskog porekla, kao i reči vezane za stanje svesti.
Opet napominjem da su Iran i Indija periferija, a ne ishodište ovog sveta.

Kod Srba imao idole Dagona i Sera.
Dagon je solarni kult, i verovatno nema veze sa Dažbogom.
Drugo ime za Sola. Kod Srba, po Iviću Sunce je Solnce.
Zato na spomenicima pišemo slava mu i zato slava i zato Sloveni.

Personifikacija sunčevog zraka, koji je veza dva sveta, je leteća zmija koja bljuje vatru iliti zmaj.
Kod Srba imamo i pozni jastrebački panteon sa kultom zmaja.

Pored Sera, ovu ulogu posrednika, koji između ostalog uznosu dušu spaljenog pokojnika, može imati i Agni i indiska boginja Ravi.
Raviojla kod Srba.

I Licinijus i Konstatin Veliki su se identifikovali sa Solom.
Oni su Sola njegove sluge su servi, koji upravljaju u njegovo ime.
Ovo najbolje objašnjava ikona indijskog Agnija ili Suraje koji u jednoj ruci drži kresivo, a u drugoj kutlaču za skupljanje piloga.

Kasnije je ovo realizovano kroz hrišćanstvo, religiju, koja takođe ima isto ishodište preuzeto iz Mesopotamije.

Ovaj kult je na nasim prostorima prisutan od ranog bronzanog doba.
Apolon ga je doneo među Helene.

Herodot govori o Getima južno od Dunava, koji veruju u besmrtnost duše.
"Izvori za dačku religiju veoma su oskudni. Herodot prvi pominje Gete i ističe da oni veruju da ne umiru, nego da pokojnici odlaze bogu Zalmoksisu ili Gebelezisu (prema novom čitanju Nebelizis). Svake pete godine šalju glasnika da Zalmoksisu prenese njihove molbe, i to na taj način što ga bacaju u vis i dočekuju na koplja. Ako koplja probodu glasnika i on odmah izdahne, verovalo se da im bog ukazuje milost, a ako se to ne dogodi, smatraju da je za glasnika odabrana pogrešna ličnost pa biraju drugoga. "
Kod Dačana
" Jedinstven kultni spomenik je oltar u vidu stilizovanog Sunčevog diska, koji je konstruisan od zrakasto raspoređenih andezitskih ploča, a čiji prečnik iznosi 7 metara. Disk je podeljen na 10 segmenata koji predstavljaju Sunčeve zrake, a svaki od njih se završava jednim malim četvorougaonim udubljenjem čija funkcija nije dovoljno jasna. Na tom oltaru nađen je sloj pepela sa kostima svinje i keramičkim fragmentima, očigledno spaljenih žrtava. Na oltaru su primećeni i uski kanali kojima su se tečne žrtve slivale u kameno korito, skriveno ispod zemlje. Pretpostavlja se da su tu bogu Sunca prinošene na žrtvu razne životinje, a možda i ljudi."

Arheoloski
Trepetljike (trouglaste sjajne pločice na ogrlicama), koje simbolizuju sunčeve zrake.
Kopljasti zaponi.
Spaljivanje pokojnika.
Trzine (daća, strava)
Ništa od ovaga nije novost na Balkanu u 6. veku.
Arheolozi u Češkoj i Slovačkoj nalaze Slovene od 5. veka. Na istoku Slovačke u 3. veku imamo kulturu koja je identičan sa kulturom Limiganata u Banatu.
U Poljskoj je rasprevljaju da li je Peševorska kultura germansk ili slovenska. Imaju trzine, ali sahranjuju pokojnike.
Zarubinjecka kultura je slovenska, ali bez kontiniteta sa prethodnim kulturama na tom prostoru.
U ranojj fazi se javljaju uticaji sa Balkana (kopljasit zaponi npr.).
U Banatu je prisutna Černjahovska kultura.
"Na prostoru jugoistočne Rumunije od II do V veka nove ere postojala je Černjahovska kultura, a od V veka kompleks naselja pod nazivom Ipotešti-Ćurel-Kindešti. Sve ove kulture su u arheologiji relativno dobro istražene, i protumačene kao slovenske, ili kao takve u kojima se mnogobrojni slovenski elemenat meša sa Germanima, Sarmatima ili romanizovanim stanovništvom."

Poslednja izmena:
Šta? Ko? Kako?

Dobar pokušaj da me zezaš očito pokušavajući me imitirajući, ali bojim se da to nema smisla kada nema nekog ko može da te razumije. Opšti problem tvoj na ovom forumu jeste što te, suštinski, niko uopšte ne razumije kada kucaš.

Ахил редовно прича неповезано, са неким полупроизводима од мисли и реченице. Ти га питаш одкуд му да су Срби играли фудбал у средњем веку, он ти одговори да је краљевић Марко био најбољи тројкаш Европе у своје време. Отприлике толико је концизан и смислен сваки разговор са њим.

Moraš jednom više naučiti koristiti sredstva komunikacije, jer je ovako jednostavno besmisleno.
Zato i ispeci pa reci prije nego što odgovoriš. Jer ovako činiš previše komplikovanim da se ljudi uopšte i trude da čitaju tvoje odgovore.

Što se tiče mog postavljanja karte ostataka slovenskih drevnih svetilišta, postavio sam ih kao jedan od prilično jasnih ukazatelja da je seobe Slovena na ove prostore bilo - jer koncentrat slovenskih ostataka (uključiv i dosta starijih od ovih na ovim prostorima) nalazi se na sjeveru.

P. S. Možda bi moglo neke stvari objasniti...reci mi, da tebi možda srpski nije maternji?

Poslednja izmena:
Herodot govori o Getima južno od Dunava, koji veruju u besmrtnost duše.
Не знам зашто се веровање у бесмртност душе сматра необичним. У свим забележеним културама широм света, од почетка историје па надаље, веровало се у Онај Свет, то јест у Свет где умрли иду. Очито то су веровали и људи у палеолиту када су крај покојника у гробу стављали намирнице.

Не знам зашто се веровање у бесмртност душе сматра необичним. У свим забележеним културама широм света, од почетка историје па надаље, веровало се у Онај Свет, то јест у Свет где умрли иду. Очито то су веровали и људи у палеолиту када су крај покојника у гробу стављали намирнице.
Herodot to kaže.

"Onaj svet" ima dosta varijacija.
Kod Germana je to soba u kojoj se jede i pije.
Kod Grka imamo porodicu bogova, a had je podzemlje iza reke, a prevoz se mora platiti.
Egipćani pokušavaju da sačuvaju telo.

Ovde duša ide bogu koji je na nebu, samo je ne uznosi golubica kao u hrišćanstvu, već je u pitanju neka verzija anđela.
Rastaje se duša od tela.

Poslednja izmena:
Herodot to kaže.

"Onaj svet" ima dosta varijacija.
Kod Germana je to soba u kojoj se jede i pije.
Kod Grka imamo porodicu bogova, a had je podzemlje iza reke, a prevoz se mora platiti.
Egipćani pokušavaju da sačuvaju telo.

Ovde duša ide bogu koji je na nebu, samo je ne uznosi golubica kao u hrišćanstvu, već je u pitanju neka verzija anđela.

Ne razumem kakve to veze ima za hipotezama autohtonista???

Dobar pokušaj da me zezaš očito pokušavajući me imitirajući, ali bojim se da to nema smisla kada nema nekog ko može da te razumije. Opšti problem tvoj na ovom forumu jeste što te, suštinski, niko uopšte ne razumije kada kucaš.

Moraš jednom više naučiti koristiti sredstva komunikacije, jer je ovako jednostavno besmisleno.
Zato i ispeci pa reci prije nego što odgovoriš. Jer ovako činiš previše komplikovanim da se ljudi uopšte i trude da čitaju tvoje odgovore.
Što se tiče mog postavljanja karte ostataka slovenskih drevnih svetilišta, postavio sam ih kao jedan od prilično jasnih ukazatelja da je seobe Slovena na ove prostore bilo - jer koncentrat slovenskih ostataka (uključiv i dosta starijih od ovih na ovim prostorima) nalazi se na sjeveru.

P. S. Možda bi moglo neke stvari objasniti...reci mi, da tebi možda srpski nije maternji?
To što nema hramova severnih Slovena na srpskom etničkom prostoru je, zapravo dokaz da nije bilo velike seobe sa severa na jug.

A to što me zagovornici BB škole ne razumeju, na brine me.
Da nešto razumeju nebi ni bili na tom stanovištu.

U prethodnom postu sam sve koncizno objasnio.
Za izvođenje dokaza, trebalo bi mi 1000 strana.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back