Jermenski jeste indoevropski jezik, blizak tračkim jezicima. Ne samo on.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jermenski jeste indoevropski jezik, blizak tračkim jezicima.
Ne samo on.
Ko to smatra? Na osnovu čega?Evo jednog interesantnog pitanja za sve one koji razmatraju o kompletnoj seobi na Balkan kao nečem lažnom - evo spiska svih drevnih slovenskih paganskih nalazišta:
![]()
Obratiti pažnju na koncentrate nalazišta i na to koliko ih se nalazi na Balkanskom poluostrvu.
Nadalje, lingvisti često ukazuju na vralo značajnu bliskost između slovenskih jezika, koja postoji i danas, sa međusobno značajnim stepenom razumljivosti, a smatra se da se još i do X i XI stoljeća moglo govoriti o, maltene, jednom te istom jeziku. To bi trebalo da nam je prilično o smatri ukazatelj na "dosta ranu" etničku ekspanziju Starih Slovena. To se vrlo dobro uklapa u naša saznanja o tome da je slovenski jezik u ranom srednjem vijeku na Balkanskom poluostrvu jedna sasvim nova pojava.
pričamo o romanizaciji u rimsko vreme. i o njenoj uspešnosti. u albanaca je moguće prepoznati uticaj. pa i to da je nepotpuna.Poredim različite dijelove Rimskog carstva. Iskustvo na Pirinejskom poluostrvu sa onim na Balkanskom; sjeverni Balkan sa sjevernom Francuskom.
kakva seoba indoevropljana?)Ne znam o kojim to starim sjevernim Evropljanima govoriš? O ljudima pre seobe Indoevropljana???
Ko to smatra? Na osnovu čega?
Etnonimi Srba, Hrvata, Karantanaca, Moravaca, Čeha.. nam govore da se jezik ovih naroda dosta razlikovao od prvih zabeleženih slovenskih jezika u X, XI veku. Ovi etnonimi nemaju objašnjenje na sanremenim slovenskim jezicima.
Može.Lingvistika. ИгарЈ tu možda može uskočiti sa preciznim imenima i nekim šturim podacima o čemu je konkretno riječ; kao što sam već više puta obrazložio, ja se ne razumijem detaljno u lingvistiku - već su mi samo poznati njeni zaključci.
Zbog tooč odgovor na pitianje pomenutih etnonima ne treba tražiti uopšte u slovenskim jezicima (ovdje ciljam konkretno na Srbe i Hrvate), već u nekom dubljem sloju (iranska teorija o porijeklu?).
Može.
Dublji sloj, Protosloveni.
Na Balkanu su pe Slovena živeli Protosloveni.
PS
Indoevropljani su se širili sa zapada na jugoistok, a ne obrnuto.
nana-baba, panja-hleb-kruh... i drugi.
svedoče o tome da je naš današnji jezik dar različitih jezičkih predaka. koji je udeo onih koje istorija naziva ilirima?
.
Sloveni kakvim ih zamišljate ne postoje.Ne može se u tom smislu govoriti o protoslovenima, jer u vrijeme doseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo već poznajemo Slovene. To znači da njih treba tražiti u drevnoj slovenskoj prapostojbini. A čak i da po nekim alternativnim modelima složimo se da, imajući u vidu sve procese etnogeneze, balkanski starosjedioci pripadaju praslovenskom korpusu, to opet teško da Srbe može dovoditi u vezu sa tim...
Osim toga, šta nam ostavlja razloga da jezičko značenje Srba dovodimo u vezu sa jezicima tih Paleobalkanaca? Koje? Nemoj samo reći etnonim Tribali, jer zaista nema razloga da smatramo kako je srpsko ime izvedeno od njih. A niti znamo uopšte koji je bio endonim Tribala.
Na kraju krajeva, treba uvijek imati na umu da je sve ono što poznamo o tim narodima iz grčkog i rimskog ugla gledišta. Treba uvijek imati na umu da kada govorimo o nekim zajednicama koje su tu postojale, ne govorimo nužno o nekakvoj objektivnoj slici već o onome kako su Grci i Rimljani poznavali.
Ne znam ovdje na šta misliš.
Moraš biti konzistetniji i kohezivniji u svojim tekstovima, inače ćeš ostati enimga za apsolutno svakog sagovornika na forumu.
P. S. Što mi je simptomatično što se niko nije osvrnuo na kartu drevnih slovenskih materijalnih ostataka...koja bi mogla biti važan arheološki ukazatelj na nešto...
Sloveni kakvim ih zamišljate ne postoje.
Današnji Sloveni su mešavina raznih populacija.
Мене би та мапа занимала али је премала и не успевам да прочитам називе.P. S. Što mi je simptomatično što se niko nije osvrnuo na kartu drevnih slovenskih materijalnih ostataka...koja bi mogla biti važan arheološki ukazatelj na nešto...
Upravo je ovo najveća zabluda.Je l' mi ti to više persiraš ili...šta?
Dokle više ova množina?
Otkud ti znaš šta se krije u mojoj mašti?
Nisu. Sloveni nisu heterogena nacija ili nadetnička kategorija, kao recimo Amerikanci.
Ako si mislio na kulturološke pozajmice ili bak krv, konstatacija je besmislena jer je sveopšta. Ispada da se Sloveni po tome po nečemu izdvajaju...
Šta? Ko? Kako?P. S. Što mi je simptomatično što se niko nije osvrnuo na kartu drevnih slovenskih materijalnih ostataka...koja bi mogla biti važan arheološki ukazatelj na nešto...
Мене би та мапа занимала али је премала и не успевам да прочитам називе.
Na Vikipediji na srpskom jeziku imaš i kompletni popis tih arheoloških nalazišta:
https://sr.wikipedia.org/sr/Светилишта_словенске_вере
Od sveukupno 86 drevnih slovenskih paganskih lokaliteta, svega 5 se nalazi na ovim prostorima (iliti, jedva ca. 5 odsto). I ostaci niti u jednom od te nekolicine ne potiču iz vremena prije VI stoljeća.
Ni ovde nema svetilišta pre seobe Slovena, ili su retka.Na Vikipediji na srpskom jeziku imaš i kompletni popis tih arheoloških nalazišta:
https://sr.wikipedia.org/sr/Светилишта_словенске_вере
Od sveukupno 86 drevnih slovenskih paganskih lokaliteta, svega 5 se nalazi na ovim prostorima (iliti, jedva ca. 5 odsto). I ostaci niti u jednom od te nekolicine ne potiču iz vremena prije VI stoljeća.
Šta? Ko? Kako?
Ахил редовно прича неповезано, са неким полупроизводима од мисли и реченице. Ти га питаш одкуд му да су Срби играли фудбал у средњем веку, он ти одговори да је краљевић Марко био најбољи тројкаш Европе у своје време. Отприлике толико је концизан и смислен сваки разговор са њим.
Не знам зашто се веровање у бесмртност душе сматра необичним. У свим забележеним културама широм света, од почетка историје па надаље, веровало се у Онај Свет, то јест у Свет где умрли иду. Очито то су веровали и људи у палеолиту када су крај покојника у гробу стављали намирнице.Herodot govori o Getima južno od Dunava, koji veruju u besmrtnost duše.
Ахил није људско биће већ бета верзија неког компјутерског програма написаног од неког студента треће године факултета.P. S. Možda bi moglo neke stvari objasniti...reci mi, da tebi možda srpski nije maternji?
Herodot to kaže.Не знам зашто се веровање у бесмртност душе сматра необичним. У свим забележеним културама широм света, од почетка историје па надаље, веровало се у Онај Свет, то јест у Свет где умрли иду. Очито то су веровали и људи у палеолиту када су крај покојника у гробу стављали намирнице.
Herodot to kaže.
"Onaj svet" ima dosta varijacija.
Kod Germana je to soba u kojoj se jede i pije.
Kod Grka imamo porodicu bogova, a had je podzemlje iza reke, a prevoz se mora platiti.
Egipćani pokušavaju da sačuvaju telo.
Ovde duša ide bogu koji je na nebu, samo je ne uznosi golubica kao u hrišćanstvu, već je u pitanju neka verzija anđela.
Ne razumem kakve to veze ima za hipotezama autohtonista???
Ako ti tako kažeš.Па Срби су Гети и Дачани. Ниси знао?
Širi kontekst.Ne razumem kakve to veze ima za hipotezama autohtonista???
To što nema hramova severnih Slovena na srpskom etničkom prostoru je, zapravo dokaz da nije bilo velike seobe sa severa na jug.Dobar pokušaj da me zezaš očito pokušavajući me imitirajući, ali bojim se da to nema smisla kada nema nekog ko može da te razumije. Opšti problem tvoj na ovom forumu jeste što te, suštinski, niko uopšte ne razumije kada kucaš.
Moraš jednom više naučiti koristiti sredstva komunikacije, jer je ovako jednostavno besmisleno.
Zato i ispeci pa reci prije nego što odgovoriš. Jer ovako činiš previše komplikovanim da se ljudi uopšte i trude da čitaju tvoje odgovore.
Što se tiče mog postavljanja karte ostataka slovenskih drevnih svetilišta, postavio sam ih kao jedan od prilično jasnih ukazatelja da je seobe Slovena na ove prostore bilo - jer koncentrat slovenskih ostataka (uključiv i dosta starijih od ovih na ovim prostorima) nalazi se na sjeveru.
P. S. Možda bi moglo neke stvari objasniti...reci mi, da tebi možda srpski nije maternji?
Ахил није људско биће већ бета верзија неког компјутерског програма написаног од неког студента треће године факултета.