Ali da prvo krenem od grada Servie u koje su navodno prvobitno došli Srbi, ili da u najboljem primeru kažemo u okolinu Servie. Pa nečeš valja sada da mi kažeš da je u grad Serviu došlo nekoliko desetina hiljada Srba. Po toj logici moglo je da ih bude nekoliko stotina porodica - možda par hiljada ljudi.
Ti baš voliš da stavljaš to
navodno.

Pa šta misliš zašto do sada nije niko to uspio osnovano osporiti; upravo zato što
i nije 'navodno'.
O tesalskoj
Serviji smo već ranije pričali; grad je zaostatak staroga imena za tu
oblast. U DAI se kao 'oblast' Servija i spominje. Živkovićev prevod tog dijela u
DAI na engleski:
Now, after the two brothers succeeded their father in the rule of Serbia, one of them, taking one half of the folk, came as the refugee to Heraclius, the emperor of the Romaioi, and the same Emperor Heraclius received him and gave him a region in the theme of Thessalonica to settle in, namely Serblia, which from that time has acquired this denomination.
Dakle u pitanju je
cijela oblast; znači ne ono što će docnije postati poznato kao solunska tema, već neki njen dio (okvirno u rejonu gdje se danas nalazi Servija).
Kako su oni mogli da nasele ovolika područja u Bosni, Crni Gori, Srbiji?
Imaš sve to pojašnjeno u literaturi koju sam ti slao i koju ti šaljem. Ako te zanima, pročitaj.

O tome zalazeći u dosta detalja piše i Živković.
Broj 'Bijelih Srba' koji su došli neki procjenjuju na 20-30.000 duša (tako su jednom predlagali Živković i ostali vodeći medievisti srpski), a ja bih bio smio da tu brojku još smanjim, jer mi se čini doista prevelikom.
O ovoj karti govorimo tek negdje u IX stoljeću, na koju ti misliš. Znači prošlo je okvirno govoreći
dvjesta godina od dolaska Srba. Ne smiješ interpretirati kao da je došlo do nekakvog
razmnožavanja Srba i
nastanjivanja tih područja; ne, Srbi su se zahvljujući svojoj vojničkoj sposobnosti i organizaciji koju su donijeli sa sobom sa sjevera od Dunava i Save uspjeli nametnuti vlast zatečenom stanovništvu. Tako dolazi i do nečega što se naziva
početkom etnogeneze Južnih Srba; procesa u kojim su se Srbi stopili sa starinačkim slovenskim stanovništvom, nametnuvši mu vojno-upravno uređenje i ime, te možda i neka obilježja narodne religije (kao što je recimo kult dinastije), dok su s druge strane od starosjedilaca sve preuzeli. I sami Srbi, 'novi' da kažem, balkanski, konstituišu prvenstveno potomke ljudi koji su
Bijeli Srbi zatekli kada su došli na ove prostore - a ne nekakve doseljenike sa njima.
Tako bi slično mogao postaviti i pitanja vezano za
Hrvate ili recimo
Bugare, oba od kojih su prošli kroz vrlo sličnu situaciju kao i Srbi, s tim što Bugari ne dolaze uopšte kao slovensko pleme još uvijek. Koliko vidim, procjene oko Bugara idu na negdje do 60,000. I naravno, takva je bila situacija
sa svima tokom tzv. 'Velike seobe naroda'.
Po ovome srpski narod je već tada morao da bude mnogo velik. Samo mi nije jasno kako može ovoliki narod da se kreče prvo kod Cara Iraklija, i predomišlja se pa se vrača nazad u svoju otađbinu, pa se opet predomišlja pa se boreči sa Avarima naseljava tamo gde je ostao sve do danas - TRI SELIDBE OVOLIKOG NARODA ZA VREME JEDNE/DVE DECENIJE. A ono što je još smešno Porfirogenit ne zna ime vladara Srba (ovoliki narod mora da vodi jedan čovek - smatram da ti je to jasno), a zna za brače i sestre koje su Hrvate doselili na Balkan, i koji nisu bili u dodiru sa Carom Iraklijem.
To što ti pišeš su sve tehnička pitanja, koja dovode u pitanje
kako su se Srbi doselili, a ne osporavaju ni na koji način da se dogodilo; zato i jesu od sekundarnog značaja za ovu temu.
To što ne zna ime vladara nije uopšte smiješno; može da djeluje neuobičajeno ako nisi čitao dosta srednjovjekovnih izvora. Car Porfirogenit ne zna za njegovo ime, jer ga u izvorima koji su njemu i naučnicima koji su radili na njegovom dvoru, jednostavno i nema. Odgovor na to i mnoga druga pitanja koja si pokrenuo imaš u literaturi koju sam ti slao; ako te zanima, pročitaj.
Kao neki početak za upoznavanje u tu problematiku može i da ti posluži i
RTS-ov dokumentarac o Istoriji Srba, prva epizoda:
U drugoj polovini 2. dijela epizode imaš malo i o
brojnosti.