vučko
Ističe se
- Poruka
- 2.199
Na ovo sam se već osvrnuo u prethodnoj poruci, tako da možeš pročitati i prelistati šta o svemu tome piše Klaićka; naveo sam ti i na kojim stranama su obrađeni izvori.
Ne postoji ništa na osnovu čega bi ta četiri kralja (istorijske ličnosti ili fiktivne - a prvenstveno su ovo potonje) proglasio srpskima. Tako je recimo ZDS, koji se pod raznim nadimcima krio, imao jednu drugačiju teoriju, isto nakaradnu i neutemeljenu konstrukciju kao tvoju - da su sve to hrvatski kraljevi (Belo, Tišemir, Predimir i brat mu Krešimir), te da to dokazuje da su Srbi bili samo dio hrvatskoga naroda.
Eto isto tako kao što ti veliš, koristeći poptuno identičnu logiku i iste izvore, on je zaključio da je u početku postojala Srbija kao kneževina, ali da je na samome početku ona bila hrvatska zemlja, kojom su vladali hrvatski vladaoci. On slično tako je tvrdio da je Vizantija prouzrokovala odvajanje srpskoga dijela Hrvata, odnosno izdvajanje jednoga dijela stanovništva iz korpusa hrvatskoga naroda; Hrvata koji će prisvojiti lokalno ime srpsko.
Naravno, i ta priča kao i ta tvoja su notorne budalaštine, bez ikakvih izvora ili validne argumentacije koje bi ih potvrdile, Pogledaj dostupne izvore, a u prvom redu one koje su proizišle iz Porfirogenitove kancelarije; koje iz nekog razloga jednostavno preskačeš kao da ne postoje.
Nigdje kod Popa Dioklićanina nećeš naći da je Krešimir bio u srpski kralj.
Verujem ti da Pop Dukljanin nigde ne naziva Krešimira "srpskim kraljem". Ali g. Živković kaže, da Pop Dukljanin piše, da je kralj Belo Časlavljev sin; a Belov potomak je Krešimir.
Ne govorimo o Avarima kao narodu, već o avarskim naseobinama na Balkanskom području. Avara tu jednostavno nije bilo; to je očito kako iz pisanih izvora tako i prema arheološkim nalazima. Pročitaj šta Živković piše o Avarima kada se već pozivaš na njega.
I Normani i Pečenjezi su napadali Vizantijsko carstvo, kako su oni nestali? Armija dođe i ode...![]()
Pa i po Kyriosu Sloveni su napadali Romeje. Armija dođe i ode. Ostali samo Srbi

Nemoj ti tako.
Ja upravo sagledavam cjelinu; dakle pričao sam ti o etničkoj strukturi čitavoga evropskoga kontinenta. Ne znam šta si želio reći tvrdeći da si kod svakoga našao nešto što nije potpuno slično procesu seobe Slovena na sjeverno balkansko područje, ali to nije ni istina zato što se ne sjećam eto nigdje da si poredio slovensko doseljavanje na Balkansko poluostrvo sa doseljavanjima germanskih plemena na Britanska ostrva; na većinu komentara se zapravo nisi ni osvrnuo odnosno nisi ništa dodao.
S druge strane, naravno da nećeš naći ništa potpuno slično. Ne postoje dva potpuno slična događaja niti procesa; svaki je jedinstven - jedinstveni slučaj predstavlja situacija Hispanaca, jedinstveni slučaj je bio u Galiji, jedinstveni slučaj je u Grčkoj, jedinstven na Britanskim ostrvima, jedinstven u Africi, Italiji, Aziji,...dakle apsolutnos ve ovo su specifični slučajevi u kojima postoje razlike i niti jedan jedini od njih nije u potpunosti sličan sa drugim. Sada, ti si napisao poslije propasti Rimskoga carstva svi građani su počeli govoriti svojim predrimskim jezicima - zar je ovdje uopšte potrebna rasprava? Ko su Portugalci, Španci i Francuzi (mahom)? Dalje, problem je što si ti definisao tu nekakav model u vrijeme velike seobe naroda koji bi trebalo da bude opšti za apsolutno sva područja sem za krajeve sjevernoga Balkana. E tu je ključna stvar; dakle u pravu si kada navodiš da postoje razlike i da nigdje nije bio identični proces kao na ovim područjima (što i nije moguće, zato što su apsolutno svi krajevi specifično uslovljeni čitavim nizom okolnosti, od geoklimatskih pa na dalje, koja su karakteristična za ta ili barem više ili manje karakteristična nego u odnosu na druga područja).
Znao sam da češ da napišeš ovo

Molim te pročitaj opet moje poruke od 200 strane teme "Bečko-berlinska' vs srpska autohtonistička škola "; bar one koje se tiču navodnog naseljavanja Srba.
Ajde za početak mi pojasni, zašto su uopšte Srbi dolazili na poziv Cara Iraklija, da navodno brane Vizantiju od neprijateljskih im Slovena, ako su i oni Sloveni. Zašto se prosto nisu udružili sa ostalim Slovenima i zajedno napali (još jači) Vizantiju? I samo da te podsetim, nigde ne piše da im je Car nudio neki novac. I gle čuda - nakon doseljavanja oni se predomisle i vračaju se nazad u svoju pradomovinu.
A ko raspravlja o tome? Ovdje se ne diskutuje kako su se Srbi doselili na Balkansko poluostvo. To nikada nije bilo ni predmet rasprave, tj. uglavnom nije, već jesu li odnosno kada su. Ostavimo li DAI po strani, dolazi pitanje rekonstrukcije seobe Srba na Balkan na osnovu drugih dostupnih izvora - dakle, Srbi se pominju 822. godine, što znači da možemo prilično pouzdano utvrditi da su se do početka IX stoljeća već bili doselili. Na osnovu podatka koji je ako se ne varam Ostrogorski pronašao, znamo - iako ne toliko pouzdano kao prethodno navedeno - da su se najvjerovatnije Srbi doselili prije 688. godine[/I.]
Pa ja raspravljam o tome. O tome kako su se Srbi navodno doselili na prostor Vizantije - o nelogičnosti njihovog putovanja i u sličnosti povratka Sermisijana u svoju pradomovinu. ALI TI I DALJE ODBIJAŠ O TOME DA PRIČAŠ, ISTO KAO I KYRIOS.
Što se tiče same priče, mnogo je smjelo sa tvoje strane da kažeš da ne vjeruješ. Pročitaj Živkovićevu kritičku analizu i rekonstrukciju tog izvora - pa onda iznesi stav da li se slažeš i oko čega se i zašto ne slažeš. Da na pišeš da prosto ne možeš - i to bez ijednoga navedenoga argumenta - to otvara pitanje zbog čega ne možeš? Da li možda zato što ulaziš sa premisom da se Srbi nisu nikako do selili u prvoj polovini VII stoljeća (već ranije?) i sa te tačke isključuješ sve što ti se ne sviđa?![]()
Pa šta radim ja svih ovih dana, meseca ako ne argumentujem i pišem o tome

O samoj priči o načinu na koji su se Srbi doselili, ima dvojbe. Nekada se, kao u vrijeme Jirečeka i Jagića, ta priča potpuno odbacivala kao puka fantazija piščeva. S druge strane, danas smo došli do vremena u kojima autori kao Živković smatraju da u njoj ima mnogo više istoričnosti nego što odaje prvi pogled, te da je starija istoriografija odbacivala zbog nespremnosti da se upušta u koštac sa detaljnom kritičkom analizom. No što je koncenzus svakoga? To je da je DAI izvor koji govori o seobi Hrvata i Srba na Balkansko poluostrvo. Sa tim se slažu i oni koji su u potpunosti odbacivali priču o tome kako je sama seoba bila sprovedena. A i zašto ne bi? Ne postoje nepouzdani i pouzdani izvori; a tvoj je pokušaj vrlo očito da otpišeš DAI kao nepozudan i tako ga odbaciš kao cjelinu (čime bismo ostali bukvalno bez cjelokupne povijesti prve srpske dinastije, Vlastimirovića, odnosno bismo strašno ogolili poznavanje o najranijoj srpskoj predvojislavljevićevskoj prošlosti), a to je upravo iz navedenih razloga nemoguće. Potpuno paradoksalno tome je što čak izvor za koji se najčešće i najviše dotično tvrdilo - Ljetopis Popa Dukljanina - usvajaš i koristiš na drugom mjestu kao potencijalni dokaz da je Hrvatska bila 'srpska'iako je ta knjiga jedan ogromni haos sa kojim se ni najumniji ljudi ne mogu izboriti, a kamoli mi ođe. I to ista knjiga koja je uvela pojam Crvena Hrvatska.
![]()
Kao prvo, nisam ja taj koji kritikuje neke stvari u DAI, nego g. Živković - a koje su to stvari, citirao sam, ali ne sve pošto ih ima dosta.
A kao druga stvar, nisam ja taj koji Spis Popa Dukljanina navodi kao dokaz ili kao dokumenat koji je istinit, nego g. Živković, koji kaže da taj spis "tek treba da nađe mesto u srpskoj istoriji". I g. Živković je taj koji za neke stvari kaže da su se stvarno dogodile po pisanju Popa Dukljanina, i g. Živković. kaže da je potrebno neke stvari više verovati Popu Dukljaninu nego Porfirogenitu.