„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa dobro, reci mi onda kako su ta plemena nestala; ustvari utopila se u Srbe i Hrvate. Šta je to bilo kod Srba i Hrvata tako uticajno? Brojnost sigurno ne - jer ako su se Srbi po Porfirogenitu preseljavali svakih nekoliko godina, i to na veče daljine, to sigurno ne može da bude neko veče pleme, več pleme sa nekoliko desetina porodica, možda i nekoliko stotina njih, ali više ne - jer je prosto nemoguče.

Pa nisu se sva utopila u Srbe i Hrvate. Mnoga su u Bugare, a zapravo gromadu su Romeji helenizovali.

Kod Srba i Hrvata je bilo uticajno - isto što i kod Bugara. Nisu neko malo pleme koje je tu živjelo, sa susjedima, jedni pored drugih, već dolaze kao spoljni činilac i tako okupiraju teritorije. Nije slučajnost zbog čega su jedino ta tri naroda uspjela na kraju formirati prave i veće države (ako izuzmemo pozniji slučaj Bosne), to i jeste baš zato što su došljaci, a ne biti već tu.

Tako je, nisu bili vrlo brojni. Na kraju krajeva velika većina Srba nije ni porijeklom od Bijelih Srba, već od zatečenog stanovništva.

Ko su preci Tomislava. Dali se zna išta o njima?

Da li ti to pitaš šta se zna o njima, ili pak šta piše u LjPD? Ne može se nešto pouzdanije reći o Tomislavovu porijeklu; samo se pretpostavlja da je bio iz iste familije iz koje i prethodni imenom poznati hrvatski knez, Muncimir (u nauci imenovani Trpimirovićima).

Ko su naslednici Selimira i Vlastimira?

Opet pitam o čemu govoriš, da li o LjPD ili ovako šta nauka kaže? Jedan od njih ti je iz LjPD, a drugi nije...

Poslednja izmena:
Pa nisu se sva utopila u Srbe i Hrvate. Mnoga su u Bugare, a zapravo gromadu su Romeji helenizovali.

Kod Srba i Hrvata je bilo uticajno - isto što i kod Bugara. Nisu neko malo pleme koje je tu živjelo, sa susjedima, jedni pored drugih, već dolaze kao spoljni činilac i tako okupiraju teritorije. Nije slučajnost zbog čega su jedino ta tri naroda uspjela na kraju formirati prave i veće države (ako izuzmemo pozniji slučaj Bosne), to i jeste baš zato što su došljaci, a ne biti već tu.

Dobro, ali nisam te ja to pitao. Nego, zbog čega su Srbi pokorili sva slovenska plemena koja su došla na te prostore (Srbija, Bosna, Crna Gora). Šta je to bilo toliko uticajno, da li nešto piše o tome?

Da li ti to pitaš šta se zna o njima, ili pak šta piše u LjPD? Ne može se nešto pouzdanije reći o Tomislavovu porijeklu; samo se pretpostavlja da je bio iz iste familije iz koje i prethodni imenom poznati hrvatski knez, Muncimir (u nauci imenovani Trpimirovićima).

Šta recimo piše u LjPD?

Opet pitam o čemu govoriš, da li o LjPD ili ovako šta nauka kaže? Jedan od njih ti je iz LjPD, a drugi nije...

Aje može oba dva:)

I još nešto:
Slavene ti kažeš, da 822. godine, franački hroničar Ajnhard bilježi Srbe na Balkanskom poluostrvu:
… ad SORABOS, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur, fugiendo se contulit.

A na Wikipedii našao sam ovo:
"Карло Велики је 805. године, да би што ефикасније онемогућио одбрану Срба, установио Limes SORABICUS, појас у коме се оружје није смело продавати Србима" (http://sr.wikipedia.org/wiki/Лужички_Срби).

Izvini Kyriose, kada sam rekao da mi nisi objasnio razliku između severnih Veneta/Veneda i jadranskih Veneta/Veneda. Jesi, ovako napisao:

Венеди (Словени)

Венеди, Венди (лат. Venedi, Venethae, Venethi; грч. Ούενέδοι) су стари источноевропски народ, који је живео на подручју између Висле и Дњепра, а сматрају се могућим прецима Словена. Не треба их мешати са Јадранским Венетима или келтским Венетима.
Помињу се у историјским изворима Плинија Старијег (I. в.), Тацита (око 55. до око 120), Птолемеја (II. в.). Tabula Peutingeriana с краја III.v. спомиње их међу „највећим народима"; порекло назива није сасвим познато. Немци тако зову (Венди, Винди) и Лужичке Србе, а Аустријанци Градишћанске Хрвате.[1]
Историјски извори о Вендима су штури, мада их, на пример, Св. Бонифације 745-746. године у писму енглеском краљу Елтибалду описује овако: „А у Венеда, тог најгорег и најстрашнијег људског рода, толико се узајамно воле и поштују супрузи, да жене, када им муж умре, не желе живети. И међу њима је поштована жена која себи сопственим рукама задаје смрт и на истој ломачи изгори са мужем." [2]
У Балтику се налази Венедски залив, а на Карпатима Венедска планина (гора).

Венеди (јадрански)

Венеди, Венди, Венети је народ који је живео на подручју данашње Венеције (отуд Венецији и назив). Помиње се у историјским изворима Плинија Старијег (I в.), Тацита (око 55. до око 120), Птолемеја (II в.). Tabula Peutingeriana с краја III в. спомиње их међу „највећим народима"; порекло назива није сасвим познато. Немци тако зову (Венди, Винди) и Лужичке Србе, а Аустријанци Градишћанске Хрвате. Рукавац Боденског језера носи назив Venetus lacus.[1]
Древни Венети су говорили венетски, изумрли индоевропски језик који је познат на темељу око 300 кратких записа који датирају од 6. до 1. века п. н. е. Венетски је, по свему судећи, имао одређене сличности с латинским и другим италским језицима, али и с германским и келтским. Венетски се не сме мешати с венецијанским, савременим романским језиком којим се говори у области.
У Италији се за тај народ користи израз Палеовенети како би их се разликовали од савремених становника регије Венето, за које се на италијанском користи израз Венети. Углавном се сматра како нису у сродству с галским Венетима, односно келтском племену које је живело на обали Атлантика.
Нека од племена за које се наводи да припадају Илирима, као Карни, Хистри и Либурни, су били у сродству с Венетима.[2]

Interesantno, prvo piše da je venetski jezik imao sličnosti i sa keltskim jezikom, a onda piše da se smatra kako nisu u srodstvu s galskim Venetima, odnosno keltskom plemenu koji je živeo na obali Atlantika :)

Herodot piše da su Veneti i Iliri jedan isti narod. Geograf Tolomej iz Aleksandrije kaže da su Veneti (Venedi) veliki narod koji čini dobar deo Sarmatije.

Šta vidimo iz ovoga? Pa da se je narod na severu i jugu odnosno na Balkanskom poluostrvu u antici (u vreme Plinija, Tacita, Ptolomeja) jednako nazivao - VENETI ili VENEDI - i to je ono što je bitno. E sada da li su oni imali sličnosti osim imena, to bi trebalo detaljninje proučiti. Jedna od tih sličnosti je i jezik za koga kažu "...da je po svemu sudeči imao sličnosti i sa keltskim".
Narod se isto se nazivao na severu i Balkanskom poluostrvu i u IX veku - SORABI.
A kada se pojavljuje ime SLOVENI, Sorabi ili Srbi na Balkanskom poluostrvu usvajaju i to ime, a tako usvajaju to ime (Sloveni) i Srbi na severu.

Zar nije to logično?

Poslednja izmena:
...
I još nešto:
Slavene ti kažeš, da 822. godine, franački hroničar Ajnhard bilježi Srbe:
… ad SORABOS, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur, fugiendo se contulit.

A na Wikipedii našao sam ovo:
"Карло Велики је 805. године, да би што ефикасније онемогућио одбрану Срба, установио Limes SORABICUS, појас у коме се оружје није смело продавати Србима" (http://sr.wikipedia.org/wiki/Лужички_Срби).
...

Много ме копка како ти ово тумачиш ??? :think:

Za onu teoriju u dnu ostajem dužan, sada sam u žurbi:

Dobro, ali nisam te ja to pitao. Nego, zbog čega su Srbi pokorili sva slovenska plemena koja su došla na te prostore (Srbija, Bosna, Crna Gora). Šta je to bilo toliko uticajno, da li nešto piše o tome?

Pa imaš to u literaturi koju ti šaljemo i Kyrios i ja. :D Ako te zanima čitaj. Kao što primjećuješ nemam vremena baš da sve prepričavam.

Šta je uticajnije od vojne sile? I to čak jedne relativno srodne, tako da pokorenom žitelju dođe manje-više isto je li ili nije Srbin/Hrvat, a ako je gospodar takav, naravno da će se taj etnonim prebaciti i na podanika.

Uzgred, nisu Srbi sve zauzeli odmah. To je višestoljetni proces koji je trajao do IX i X st. Znamo da je postojala određena bosanska 'slavinija'; nju su Srbi u nekom trenutku zauzeli i očito ne u vrijeme seobe u prvoj polovini VII stoljeća, već u narednom periodu; po mom mišljenju tokom ranog VIII st. I političke okolnosti sa primorskim slavinijama su vrlo zapletene; neće biti da su Srbi odmah izbili na more...

Ne znam tačno da li postavljaš isuviše komplikovano ili jednostavno pitanje. :D Tražiš da ti objasnim proces etnogeneze naroda iz epohe velike seobe naroda..? Ako je ono komplikovano što mislim, mogu ti poslati jednu knjigu o istoriji varvarskih migracija da je pročitaš.

Šta recimo piše u LjPD?

Zvonimir->Svetopelek->Svetolik->Tomislav. Zvonimirovog oca ne pominje autor, ali spominje da je iz kraljevske rode koja je prethodno vladala; prije kralja Zvonimira 'četiri kralja' neimenovana vladaju, a oni pripadaju istoj porodici kojoj i prethodnik, kralj Ratomir.

Pogledaj i sam detaljnije ako te zanima.

Aje može oba dva:)

A na kog Vlastimira misliš? Srpskog kneza? Pa daj te podatke možeš naći u toj Živkovićevoj knjizi, pa i posvuda na internetu. Zašto ne pogledaš u literaturi koju smo ti dali? :eek: Vlastimir je imao tri sina, Mutimira, Strojimira i Gojnika i odatle loza Vlastimirovića.

Što se tiče Selimira (ili 'Silimira'), opet, ako te zanima šta piše u samom izvoru baci pogled ja sam ti link postavio iznad. Silimir/Selimir (isti onaj za kojega su se prema izvoru Sloveni naselili na ove prostore) je prema tom izvoru sin kralja Senudslava.

Pa fino, predpostavljam da su Franki nazivali Srbe SORABOS ( ili nešto slično ovome, ali svakako da je na početku SORAB) i na severu i na Balkanskom poluostrvu.

Kakvo je tvoje viđenje?

Не знам зашто те чуди то да за исти народ користе исто име. Поново се враћамо на Константина Порфирогенита који управо то каже: српско племе се поделило, половина је вођена једним братом (Дерван) остала на северу, а друга половина, вођена другим братом (непознати архонт), се одселила на југ, на Балкан.
Ево ти мапе словенских земаља на граници са германским државама из Spruner-Menke Historical Atlas, где се јасно види територија северних Срба (SORABI):
31sclavania.jpg
А ево ти још једне мапе где се види Limes Sorabicus - Sorbenmark, пољског аутора prof. Włodzimierz Dzwonkowski. Занимљиво је да се на мапи разликују Лужички Срби (Luzanie Sorbowie) и Прави Срби (Sorbowie wlasciwi), док се на првој мапи разликују Sorabi (области са жутом границом) са једне стране, а са друге стране Лужичани (Lusizi) и Милчани (Milcieni), који данас чине Лужичке Србе (Лужичани су Доњи Лужички Срби а Милчани су Горњи Лужички Срби).
Slavs_west_territory_Limes_Sorabicus.jpg

Не знам зашто те чуди то да за исти народ користе исто име. Поново се враћамо на Константина Порфирогенита који управо то каже: српско племе се поделило, половина је вођена једним братом (Дерван) остала на северу, а друга половина, вођена другим братом (непознати архонт), се одселила на југ, на Балкан.
Ево ти мапе словенских земаља на граници са германским државама из Spruner-Menke Historical Atlas, где се јасно види територија северних Срба (SORABI):
31sclavania.jpg
А ево ти још једне мапе где се види Limes Sorabicus - Sorbenmark, пољског аутора prof. Włodzimierz Dzwonkowski. Занимљиво је да се на мапи разликују Лужички Срби (Luzanie Sorbowie) и Прави Срби (Sorbowie wlasciwi), док се на првој мапи разликују Sorabi (области са жутом границом) са једне стране, а са друге стране Лужичани (Lusizi) и Милчани (Milcieni), који данас чине Лужичке Србе (Лужичани су Доњи Лужички Срби а Милчани су Горњи Лужички Срби).
Slavs_west_territory_Limes_Sorabicus.jpg

Kao prvo i to je zanimljivo da Porfirogenit zna napamet imena petorice braće i dve sestre koji su doveli Hrvate na Balkansko poluostrvo, i zna za Dervana koji je ostao daleko na severu; međutim ne zna za ovog drugog Srbina koji je navodno doveo Srbe na Balkansko poluostrvo i koji je imao direktan kontakt sa Carem Iraklijem - vizantijskim carem - znači direktan kontakt navodnog srpskog vođe sa Vizantijom.

Kao drugo; ne znam da li si ti upošte shvatio šta ti ja objašnjavam. U antici imamo Venete/Venede na Balkanskom poluostrvu i na severu. Isti pisci ih tako nazivaju u isto vreme - što znači, da imaju nešto zajedno, ne može biti drugčije.
A onda imamo u IX veku naziv SORABI, koji takođe isti pisci nazivaju u istom periodu - i kao što ti kažeš, radi se o istom narodu, ili bar sličnom.
A onda imamo još kasniji period kada se ime SLOVEN proširuje, i takođe se Srbi ili Sorabi na Balkanskom poluostrvu nazivaju Sloveni, a isto tako se nazivaju i na severu - isti period.

Ako ti misliš da je ovo slučajnost, u redu misli tako i dalje, ali ja ču da ipak razmišljam svojom glavom i neću da odmaram glavu :)

Kao prvo i to je zanimljivo da Porfirogenit zna napamet imena petorice braće i dve sestre koji su doveli Hrvate na Balkansko poluostrvo, i zna za Dervana koji je ostao daleko na severu; međutim ne zna za ovog drugog Srbina koji je navodno doveo Srbe na Balkansko poluostrvo i koji je imao direktan kontakt sa Carem Iraklijem - vizantijskim carem - znači direktan kontakt navodnog srpskog vođe sa Vizantijom.

Што се тиче имена браће и сестара, то је стара Хрватска легенда која је лако могла да дође до Порфирогенита који ју је забележио. Уосталом, ДАИ садржи два поглавља о Хрватима (види Живковићево тумачење тога у "DE CONVERSIONE CROATORUM ET SERBORUM"). Са друге стране, Порфирогенит не помиње Дервана (зато сам и његово име написао у загради), њега помиње Фредегар који каже да је он био вођа Полапских Срба управо у време када се део Полапских Срба одвојио и отишао на Балкан (око 630. године). Уосталом, у Византијским и другим изворима се врло мало словенских владара наводи поименице.

Kao drugo; ne znam da li si ti upošte shvatio šta ti ja objašnjavam. U antici imamo Venete/Venede na Balkanskom poluostrvu i na severu. Isti pisci ih tako nazivaju u isto vreme - što znači, da imaju nešto zajedno, ne može biti drugčije.
A onda imamo u IX veku naziv SORABI, koji takođe isti pisci nazivaju u istom periodu - i kao što ti kažeš, radi se o istom narodu, ili bar sličnom.
A onda imamo još kasniji period kada se ime SLOVEN proširuje, i takođe se Srbi ili Sorabi na Balkanskom poluostrvu nazivaju Sloveni, a isto tako se nazivaju i na severu - isti period.

Ako ti misliš da je ovo slučajnost, u redu misli tako i dalje, ali ja ču da ipak razmišljam svojom glavom i neću da odmaram glavu :)

То уопште није исто. Баш ми је заморно да ти по хиљадити пут говорим једно исто, а да ти аргументе које ти пружам не желиш ни да размотриш. Као прво, није тачно да се Јадрански Венети и Вислански Венеди јављају у исто време. Јадрански Венети се као такви могу пратити од 12. до 1. века п.н.е., када су се утопили у Римљане, а Вислански Венеди се први пут помињу код Тацита 55. година нове ере. Сматра се да су то различити народи из разлога што осим сличног имена не постоји ништа друго што их може повезати, а озбиљни људи не закључују само на основу сличности у имену. Са друге стране, постоје неспорне разлике. На пример, језик Јадранских Венета нимало није сродан језику Висланских Венеда, односно језику Словена. Веома се разликују и археолошки налази који се везују за та два народа. И треће, разликују се и са аспекта генетике. Наиме, опште је прихваћено да је за Висланске Венеде карактеристична хаплогрупа R1a-M458. У северној Италији, где и данас живе потомци Јадранских Венета, хаплогрупа R1a је веома слабо заступљена, а хаплогрупе R1a-M458 скоро да нема (пронађен је само 1 R1a-M458 хаплотип на узорку од 900 испитаника у целој Италији, и то негде у северо-западној Италији).

Што се тиче имена браће и сестара, то је стара Хрватска легенда која је лако могла да дође до Порфирогенита који ју је забележио. Уосталом, ДАИ садржи два поглавља о Хрватима (види Живковићево тумачење тога у "DE CONVERSIONE CROATORUM ET SERBORUM"). Са друге стране, Порфирогенит не помиње Дервана (зато сам и његово име написао у загради), њега помиње Фредегар који каже да је он био вођа Полапских Срба управо у време када се део Полапских Срба одвојио и отишао на Балкан (око 630. године). Уосталом, у Византијским и другим изворима се врло мало словенских владара наводи поименице.

Kako god, isti argumenat kao i prije.
zanimljivo je da Porfirogenit zna napamet imena petorice braće i dve sestre koji su doveli Hrvate na Balkansko poluostrvo (ne zna za Dervana); međutim ne zna za ovog poglavara Srbina koji je navodno doveo Srbe na Balkansko poluostrvo i koji je imao direktan kontakt sa Carem Iraklijem - vizantijskim carem - znači direktan kontakt navodnog srpskog vođe sa Vizantijom.

То уопште није исто. Баш ми је заморно да ти по хиљадити пут говорим једно исто, а да ти аргументе које ти пружам не желиш ни да размотриш. Као прво, није тачно да се Јадрански Венети и Вислански Венеди јављају у исто време. Јадрански Венети се као такви могу пратити од 12. до 1. века п.н.е., када су се утопили у Римљане, а Вислански Венеди се први пут помињу код Тацита 55. година нове ере.

Izvini ima razlike 100 godina.
A da li si ti možda pomislio, zašto se jadranski Veneti onda više ne spominju, posle osvajanja Rimljana? Pa verovatno zbog toga što su postali Rimljani, Romeji ili kako već.
A što Tacit spominje vislanske Venede tek 55. godine nove ere? Pa tada je verovatno stupio u kontakt sa njima - nakon osvajanja Ilirije ili jadranskih Veneta.

Сматра се да су то различити народи из разлога што осим сличног имена не постоји ништа друго што их може повезати, а озбиљни људи не закључују само на основу сличности у имену. Са друге стране, постоје неспорне разлике. На пример, језик Јадранских Венета нимало није сродан језику Висланских Венеда, односно језику Словена.

Ne bi bio baš toliko siguran da lingvistički nemaju ništa zajedno. Koliko je upošte istražen "Venetski" ili "Venedski" jezik. Predpostavljam da ima vrlo malo dokaza. Da li se neko ozbiljnije bavio tim primerom?
I što sam već napomenuo: na wikipedii piše da je venetski jezik imao sličnosti i sa keltskim jezikom. Ne znam odakle su dobili taj podatak, ali ako je ovo tačno, onda bi mogla postojati veza između jezika, jer ga. Ranka Kuić kaže da su srpski i keltski veoma slični. I ne zaboravi ona je ipak najači "keltista" na ovim prostorima, koja je znala pored keltskog i više evropskih jezika :)

Веома се разликују и археолошки налази који се везују за та два народа. И треће, разликују се и са аспекта генетике. Наиме, опште је прихваћено да је за Висланске Венеде карактеристична хаплогрупа R1a-M458. У северној Италији, где и данас живе потомци Јадранских Венета, хаплогрупа R1a је веома слабо заступљена, а хаплогрупе R1a-M458 скоро да нема (пронађен је само 1 R1a-M458 хаплотип на узорку од 900 испитаника у целој Италији, и то негде у северо-западној Италији).

O ovome smo već razgovarali. Ja kako sam već nekoliko puta naglasio nemam pojma o genetici. Ali kako znaš da su to potomci jadranskih Veneta? Samo zato što žive tu? Po meni potrebno je pogledati i arhive i pratiti dokumente naprimer za jednu porodicu odakle je došla. Ako su naprimer neki dolazili sa juga na taj prostor i da se na njima sada proučava haplogrupa, onda to nije to. Da li su upoređivali haplogrupe jadranskih Veneta i vislanskih Veneda - ako su nađena tela ljudi iz tog perioda? I ako su upoređivali; da li su to neke male razlike/odstupanja od haplogrupa ili neka velika odstupanja?

...
Ne bi bio baš toliko siguran da lingvistički nemaju ništa zajedno. Koliko je upošte istražen "Venetski" ili "Venedski" jezik. Predpostavljam da ima vrlo malo dokaza. Da li se neko ozbiljnije bavio tim primerom?
I što sam već napomenuo: na wikipedii piše da je venetski jezik imao sličnosti i sa keltskim jezikom. Ne znam odakle su dobili taj podatak, ali ako je ovo tačno, onda bi mogla postojati veza između jezika, jer ga. Ranka Kuić kaže da su srpski i keltski veoma slični. I ne zaboravi ona je ipak najači "keltista" na ovim prostorima, koja je znala pored keltskog i više evropskih jezika :)

Све је то лабаво -- бабе и жабе!

...
O ovome smo već razgovarali. Ja kako sam već nekoliko puta naglasio nemam pojma o genetici. Ali kako znaš da su to potomci jadranskih Veneta? Samo zato što žive tu? Po meni potrebno je pogledati i arhive i pratiti dokumente naprimer za jednu porodicu odakle je došla. Ako su naprimer neki dolazili sa juga na taj prostor i da se na njima sada proučava haplogrupa, onda to nije to. Da li su upoređivali haplogrupe jadranskih Veneta i vislanskih Veneda - ako su nađena tela ljudi iz tog perioda? I ako su upoređivali; da li su to neke male razlike/odstupanja od haplogrupa ili neka velika odstupanja?

Није само реч о генетици. Још је битније то да археологија и историографија не налазе било какве везе (осим ако не рачунаш оне које измишљају словеначки Деретићи), а са археолошког аспекта се уочавају само разлике у културама које се везују за једне и друге.

Slavene, još me zanima to; da li je postojao neki vladar/kralj posle Trpimirovića koji se nazivao vladarem Hrvata ili Hrvatske i da je bio Sloven?

Pa o ovome smo već pričali; imamo izvore za različite; Tomislava, Branimira i Mihajla Krešimira samo da navedem neke. Svi su oni bili 'Sloveni' i vladari Hrvatske odnosno Hrvata.

Све је то лабаво -- бабе и жабе!

Labavo kao i kod tebe :)
Ali ono što nije labavo jeste isto ime koje se javlja na Balkanskom poluostrvu i severu - u antici.

Није само реч о генетици. Још је битније то да археологија и историографија не налазе било какве везе (осим ако не рачунаш оне које измишљају словеначки Деретићи), а са археолошког аспекта се уочавају само разлике у културама које се везују за једне и друге.

Nisi odgovorio na moje pitanje/pitanja.

Ja kako sam već nekoliko puta naglasio nemam pojma o genetici. Ali kako znaš da su to potomci jadranskih Veneta? Samo zato što žive tu? Po meni potrebno je pogledati i arhive i pratiti dokumente naprimer za jednu porodicu odakle je došla. Ako su naprimer neki dolazili sa juga na taj prostor i da se na njima sada proučava haplogrupa, onda to nije to. Da li su upoređivali haplogrupe jadranskih Veneta i vislanskih Veneda - ako su nađena tela ljudi iz tog perioda? I ako su upoređivali; da li su to neke male razlike/odstupanja od haplogrupa ili neka velika odstupanja?

...
Ja kako sam već nekoliko puta naglasio nemam pojma o genetici. Ali kako znaš da su to potomci jadranskih Veneta? Samo zato što žive tu? Po meni potrebno je pogledati i arhive i pratiti dokumente naprimer za jednu porodicu odakle je došla. Ako su naprimer neki dolazili sa juga na taj prostor i da se na njima sada proučava haplogrupa, onda to nije to. Da li su upoređivali haplogrupe jadranskih Veneta i vislanskih Veneda - ako su nađena tela ljudi iz tog perioda? I ako su upoređivali; da li su to neke male razlike/odstupanja od haplogrupa ili neka velika odstupanja?

Да нешто не постоји може се доказати само у математици. Ово није математика, па се тако нешто не може доказати. Дакле, није ствар у томе да ја теби докажем да веза између Венеда и Венета не постоји, већ ти или други који тврдите да веза постоји треба то да докажете. Док се не докаже да веза постоји сматра се као да она не постоји, то је основна карактеристика научне методологије у свим наукама осим математике. Да ли сам био јасан?

Nisam dobro pitao.

Da li postoji ijedan hrvatski kralj, koji je bio Sloven posle recimo XI/XII veka - kada je došlo do autokefalne srpske pravoslavne crkve?

Ne razumijem te. Ja ne vidim kakve to ima veze sa bilo čime što smo do sada diskutovali a između ostaloga što sam ti odgovorio ovdje. Imaš temu Istorijska pitanja i info za postavljanje pitanja, a postoji i cijela tema Hrvatski kraljevi. Ovako ukratko, prvi čovjek sa slovenskog govornog područja koji je hrvatski kralj poslije 1102. godine jeste kralj Aleksandar I Karađorđević.

Kuda vode sva ova pitanja sa Tomislavom, Vlastimirom, Silimirom i ostalima? Je li imaš neku poentu na kraju što se tiče ove teme ili samo pitaš? Ako je ovo potonje, onda stvarno ovdje nije mjesto.

"U Srpskom arheološkom društvu, koje ove godine slavi 140 godina postojanja, smatraju da je Vinča prava bruka i države i struke.

"Do danas nije objavljen čak ni reprint monografije „Praistorijska Vinča“ profesora Miloja Vasića iz tridesetih godina prošlog veka, koja je tada proslavila Srbiju. A u Vinču su se, u boljim vremenima, slivale reke novca. Još uvek nisu objavljeni ni rezultati obnovljenih arheoloških istraživanja Vinče od 1976. do 1986. i od 1998. do danas. Slično je i sa mnogim drugim lokalitetima, koji su praktično pretvoreni u privatne firme, na štetu nauke i ugleda Srbije" kaže dr Dragana Antonović, predsednik Srpskog arheološkog društva.

Ona naglašava da se u Srbiji intenzivno istražuju lokaliteti vinčanske kulture, kao što je Pločnik i Belovode, gde strani naučnici na njima potvrđuju ranija otkrića velikih srpskih arheologa da je metalurgija rođena u vreme vinčanske kulture.

"Naša država i naučni establišment prihvatili su otkrića srpskih arheologa tek kad su došli stranci i predstavili ih kao svoja. Poseban paradoks je što se danas Vinča istražuje svuda, osim na - Vinči! Ona, neobjašnjivo, nikada nije kandidovana za zaštitu Uneska, iako je prva mogla da uđe na listu. Neke stvari podsećaju na vreme kad se profesor Vasić sukobljavao sa „nordijskom školom“ koja nije mogla da podnese da se centar evropske civilizacije nalazio u „primitivnoj Srbiji“. Izgleda da zastupnika te škole ima i danas i da su vrlo uticajni" smatra Dragana Antonović."
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087&yyyy=2013&mm=08&dd=25&nav_id=746213

Otprilike se slažem. Stanje u Srbiji je užasno kada se pogledaju ne samo arheološki ostaci, već cjelokupna kulturna zaostavština (pa ne moramo doći ni dotle, pogledajmo rudnike...).

Za to su krive političke okolnosti i po mom mišljenju tu prvenstveno idu devedesete. Još će godina proći dok se srpska država bude nalazila u minusu i kultura konačno doći na red, rekao bih.

No, ovo uopšte nije mjesto za takvu poruku, jer nije tema; prije i moglo da ide na ljepljivu zanimljivosti.

Otprilike se slažem. Stanje u Srbiji je užasno kada se pogledaju ne samo arheološki ostaci, već cjelokupna kulturna zaostavština (pa ne moramo doći ni dotle, pogledajmo rudnike...).

Za to su krive političke okolnosti i po mom mišljenju tu prvenstveno idu devedesete. Još će godina proći dok se srpska država bude nalazila u minusu i kultura konačno doći na red, rekao bih.

No, ovo uopšte nije mjesto za takvu poruku, jer nije tema; prije i moglo da ide na ljepljivu zanimljivosti.

У суштини јесте тако, али нашли су пара (и то не мало) за прославу 1700 година Миланског едикта, за шта ја лично не видим зашто се славило, јер практично тиме почиње 1000 година стагнације (па чак и назадовања) европске културе.

Tema je BB škola. Ovde se pominje nordijska, ali u principu to je to.
Upravo čitam Čajkanovića, i nešto razmišljam.
Tradicija "raskršćavanja sa prošlošću" je duga, i nisu nam za sve krivi drugi.
I samo pokrštavanje Srba, je na neki način podrazumevalo, distancirawe od prethodne istorije.
Vrhovni bog je transformisan u đavola. Boginja majka u vešticu ili alu.

Poslednja izmena:
Tema je BB škola. Ovde se pominje nordijska, ali u principu to je to.
Upravo čitam Čajkanovića, i nešto razmišljam.
Tradicija "raskršćavanja sa prošlošću" je duga, i nisu nam za sve krivi drugi.
I samo pokrštavanje Srba, je na neki način podrazumevalo, distancirawe od prethodne istorije.
Vrhovni bog je transformisan u đavola. Boginja majka u vešticu ili alu.

А како су беше предхришћанска божанства прошла код осталих европских и осталих народа? Зашто би то морао да буде неки баш наш специјалитет...Учени Никита Хонијат описује како је у време када су се крсташи 1203-4. појавили пред Цариградом градска светина уништила један кип богиње Атине верујући да сам кип дозива Латине у град. Византијски списи о постанку Константинопоља из 8-9. века (у ствари из нашег угла то су збирке набујалих легенди) сведоче да су античке статуе гледане са подозрењем па и страхом као станишта библијских демона те да статуе не треба ни гледати, а камоли пролазити поред њих...

Што се Винче тиче...
Мене је више привукло шта је имао да каже на то вишегодишњи руководилац ископавања Ненад Тасић:

Rukovodilac terenskih istraživanja, prof. dr Nenad Tasić, kaže da situacija na Vinči nije tako crna kakvom se predstavlja. Iako iskopavanja od 2008. nema, strani naučnici dolaze da ispituju stare nalaze. - Samo ove godine Britanski institut za baštinu uložio je oko 150.000 evra u laboratorijska ispitivanja nalaza sa Vinče. "Oni imaju samo reči hvale za nas" kaže dr Tasić. Ipak, priznaje da podzemne vode i komšijske razmirice prave velike probleme. "Pre izvesnog vremena izašli smo na otkupljenu parcelu sa skupom opremom za snimanje nalaza pod zemljom, a onda se pojavio „domaćin“ s motkom i polomio nam aparaturu. Kako da radimo u takvim uslovima!?" žali se profesor Tasić.

Данас сам гледао и прилог у Београдској хроници и управо је било речи о (не)расположењу локалног становништва (које изгледа очекује да им држава у злату плати њихову земљу)...
http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/РТС+1/1384286/Београдска+хроника.html

Ако неко нађе тај прилог на нету нека га постави...

Poslednja izmena:
На то сам и мислио.
На Хипатију и александријског патријаха Кирила.

Пошто волите да се играте речима и повезујете бабе и жабе, да одмах скренем пажњу да тај Кирил нема никакве везе самном! :D
(А и да има, одричем га се!)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back