Ne razumijem. Serbloi je na grčki način Srblji, i odnosi se na Srbe. Serbloi nisu Srbi zato što im ime zvuči na nešto srpsko, već zato što se nedvosmisleno na njih odnose, a predstavljaju i pogrčeni oblik srpskoga endonima.
Ništa od toga se ne primjenjuje za Serble i Seurbe, koji žive na dva kraja Evrope.
Da smo pronašli nekakvi SERBLOI u nekom grčkom izvoru na području Britanije, zasigurno ih ne bismo nužno dovodili u vezu sa Srbima...
Ja ne vidim na šta ti ciljaš. Srednjovjekovni srpski endonim jeste - Srblji, Srbljin. Kako bi Grci to čitali? Serbloi odnosno Serblos. To je u potpunosti u duhu i pravilima grčkoga jezika. Šta ti je tu sumnjivo?
Mene samo zanima, da li su Grci/Vizantinci/Romeji
ikada nazivali Srbe SERBLOI, posle navodnog deseljavanja Srba (posle VII veka)? Ili su ih tako nazivali samo u vreme 2. veka?
Nisi objasnio kako sada Seurbe i Serde dovesti u vezu sa tim. Pa ovo nije čak ni neko fonološko baratanje; ne znam šta pokušavaš reći.

Da je sve moguće?
Ne znam šta misliš? U vezi sa čim? Ja sam samo pokušao povezati SEURBE i SERDE preko imena i preko Kelta, jer se prepostavlja da su i jedni i drugi deo Kelta.
Srbe pobijedio sigurno nije, a krvne pretke? Sasvim moguće.

Pa o tome ja pričam ovde od kako sam se uključio u temu. Znači krvne pretke ili prece Srba.
Pa što onda za sve narode ne govorimo tako, samo se za Srbe/Slovene tako kaže. Što onda ne kažemo preci Rimljana su pobjedili prece Grka ili preci Rimljana su pobjedili prece Srba itd.?
ONO ŠTO JE BITNO OVDE JESTE DA SU SRBI ILI TAČNO DEFINISANO "PRECI SRBA" NA BALKANSKOM POLUOSTRVU PRE NAVODNOG DOSELJAVANJA.
A koji bi bili dokazi za tu seobu? Koji izvor?
Na wikipediji piše: "Genetička istraživanja potvrđuju ta kretanja naroda sa istoka i juga na Pirinejsko poluostvo, među kojima su najverovatnije bili i Seurbi".
Kako nema veze? Evo ja gledam,
razdaljina između Sofije i Lisabona je 2.751,54 kilometara.
Ček, ček...gdje svi Srbi? Cijela Galija, Italija i Hispanija sve sami Srbi???
Ja ovde govorim o Srbima na Balkanskom poluostrvu i Srbima na severu - znači između njih došli su Avari i podjelili ih.
Pa jeste, pogrešno ispituješ. Mi smo pričali o etničkoj strukturi istočne (i jugoistočnoj) Evrope u poznom XV stoljeću. Prije nego što počnemo širiti diskusiju u drugi smjer, a to je etnička struktura istočne Evrope u VII st., moraš mi objasniti koji je kontekst ili barem povod za postavljanje tog pitanja.
Održimo diskusiju na određenoj tematici.
Pa ne znam kako ti nije jasno. Koliko ja znam u V ili VI veku se
slovensko ime po prvu put spomije i nakon toga VI/ VII vek Sloveni žive u severnoj, srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Znači odma posle pomena imena oni žive na svim tim područjima. Kako su mogli tako brzo da se prošire ako ne imenom? Kako su se ti srodni narodi/plemena nazivala pre toga?
Pa Sarmati, Vendi,..koji su živeli na istim tim područjima pre pojave imena Slovena. NE ZNAM KAKO VAM TO NIJE JASNO.
Pa da na sever, kod srodnih im plemena. I kao što je to bio slučaj sa osmanlijama, neki su ostali, a neki koji se nisu slagali sa time da im osmalije budu na vlasti prebegli su na sever.
Ma kakvi. Tu imaš o Panoniji kao izvorištu Praslovena, a onda kako se slovenska rasa granala, imamo na neki način i jugoslovenski ogranak - u tom granjanju nastaše i tri glavna jugoslovenska naroda, Hrvati, Srbi i Slovenci (posljednji poznati kao Kranjci). Ovako dalje nema nekih podataka o Srbima baš; balkanska istorija taj izvor ne interesuje; ona se bavi sjevernim slovenskim područjima.
Dakle i po
Povijesti minulih ljeta Srbi su dakako porijeklom sa područja
sjeverno od Balkanskog poluostrva, odnosno područja koje čini središnje krajeve Rimskog carstva.
Pa izvorište praslovena, znači Srba, jer Sloveni se pominju posle pomena Srba

Kada pročitam Nestora diskutiračemo o tome malo više.
Pa upravo je u tome i stvar; imamo
direktni dokumenat o seobi Srba (i Hrvata); gdje ćeš izravniju potvrdu od te?
S druge strane, za te tvoje hipotezice koje uključuju i razne seobe sa Balkanskog polupostrva na Ibersko u doba antike nemaju
niti jedan jedini pisani izvor; ne vidim da ti to predstavlja neku prepreku da hipotetišeš i svašta domišljaš...
Imamo i direktan dokumenat od Popa Dukljanina koji kaže da to nisu Srbi nego Sloveni, koji kaže da su GOTI.
I imamo direktan dokumenat od Porfirogenita koji kaže o seobi i povratku Sermisijana u istom pravcu i istom periodu kao što je to slučaj sa Serbima.
Imamo i direktan dokumenat o postojanju najmanje 2 pomena imena SERV pre navodnog doseljavanja Srba, ako ne pominjemo SERVIU kojoj su Srbi navodno dali ime.
Srbi nemaju 'veze' sa Serbloima; Srb(lj)i jesu Serbloi. Ne govorimo o dva naroda i pokušavamo neke veze povući između njih, govorimo o jednoj te istoj etničkoj skupini koja nosi čak ni ime koje se ne može reći kao drugačije od endonima, zato što je to u pitanju samo grčki oblik.
Dakle nijednom se ovdje nismo dotakli veze između dva naroda, već govorimo sve vrijeme o jednom te istome i imenima koji su za njega bili u određenim istorijskim trenucima korišćeni. I to nema nikakve veze sa sličnošću, već kontekstom i upotrebom.
Kao što ti kažeš SERBLOI nisu SRBI,
nego su preci SRBA. Sa čime se i ja slažem, samo je pitanje odakle su došli?
Tvoje pitanje je isto kao kada bi me pitao da li ja tvrdim da Francuzi imaju veze sa Franseima, Ingliši sa Englezima, Španci sa Espanjolesima, ili Portugalci sa Portugesima. Pa ne tvrdim da postoje veze - u pitanju je jedno te isto ime za jedan te isti narod, izgovoreno u duhu jezika na kojem ga izgovaramo (u prvom slučaju na našem, a u potonjem na domaćem).
Ti ovde upoređuješ pleme SERBLOI sa narodom SRBA, a sa druge strane narode koje navodiš. To nema nikakve veze. Ajde da si uporedio Srbe iz srednjeg veka i današnje Srbe, ali ovo nema nikakve veze.
Nisam napisao da su pojedini romejski intelektualci stanovnike Albanije nazivali Ilirima, već Albance. Ne znam zašto je to logično kada smo već pričali o ovome i obrazložio sam ti da nije ilirsko ime za Romeje bilo opšte-prihvaćeni naziv za Srbe.
Što se tiče etničke strukture stanovništva Albanije ne mogu ti puno reći, ali svakako ne može biti ni govora da su Srbi sačinjavali u vremenu o kojem pričamo većinsko stanovništvo. Kao što već rekoh, Srba je bilo u većoj populaciji pri sjevernim krajevima, a dok je prostor Albanije nesumnjivo bio naravno značajno etnički izmiješan kao i drugi balkanski prostori pa i srpski, nema mjesta sumnji da je na prostoru centralne Albanije dominantni živalj bio albanski. Pa o vremenu o kojem pričamo, dolazilo je i do određene etničke ekspanzije Albanaca, znamenitim dijelom upravo na srpske zemlje; gradovi u jugoistočnom jadranskom primorju dosta bilježe talas širenja Albanaca.
U svakom slučaju, potpuno je besmisleno govoriti o Albaniji kao etnički srpskoj teritoriji, kojom su eto samo sticajem okolnosti vladali albanski plemići i knezovi i vodili Srbe (koji su Srbi ne znamo zbog čega).
Pa zar nisu Šćipetari živeli tek na malom području današnje Albanije pre dolazaka Osmanlija znači do 14 veka, a tek su posle 15 veka počeli da se naglo šire pod Osmanlijama.
Zašto nisu osnovali svoju državu pre 20 veka ako su bili večinsko stanovništvo?
Jedini značajni poznati "Šćipetar" Skenderbeg jeste Srbin, koji se bori protiv Osmanlija u 15 veku.
I ništa nisi komentarisao ovo:
Srpske kneževine; znači to su Srbija (verovatno sa Bosnom), Zahumlje, Travunija i Duklja. A gde je Hrvatska? Znači sve su kneževine srpske, samo je hrvatska posebno. Ja bih pre rekao da je i hrvatska kneževina srpska, kao što su sve ostale – naravno ima i dokaza zato.
E da vidimo kakvi su to dokazi.
G. Živković piše: »…da je pop Dukljanin naveo četiri kralja: Belo, Tišemir, Predimir i brat mu Krešimir« (str. 282).
G. Živković ovde govori o periodu do 969. godine, a kod Hrvata je poznat kralj Mihajlo Krešimir II, koji je vladao do te 969. godine. Znači radi se o istom kralju/osobi samo što je kod popa Dukljanina on srpski kralj.
A šta to znači? PA DA JE DINASTIJA TRPIMIROVIČA, SRPSKA.
A onda g. Živković piše da sta po Letopisu popa Dukljanina, unuka kralja Bela zavladala kneževinama; Krešimir je zavladao Hrvatskom i Bosnom, a brat mu Predimir Travunijom i Dukljom.
Znači zavladala sta srpskim kneževinama, kao njihovi prethodnici.
G. Živković neće (ne sme da kaže ili ne misli tako) da kaže da su to srpski vladari, nego kaže: »Sasvim je moguće da su ženidbene veze između Hrvatske i srpskih kneževa zaista postojale« (str. 282).
Dalje g. Živković piše da, što se tiče perioda nakon 969. godine Letopis popa Dukljanina i pisanje vizantijskih istoričara govore isto, što opet samo potvrđuje istorijske događaje koji su se desili prema pisanju »popa Dukljanina«.
Hrvati su naprimer kao Dukljani, Travunjani, Zahumljani - srpska plemena. Samo što su kada se odvojila crkva pripali katolicima i to je ostalo do dana današnjeg.
Šta misliš o tome?