„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ gotski
Dakle,
Ludwig Albrecht Gebhardi, Geschichte aller Wendisch Slavischen Staaten, I, Gebauer, Halle, 1790. Gde se izrekom kaže da su Vendi Srbi i Srbi/Alani!

Ето, браво, стиже ти из неког већ пута до библиографске јединице. Е сад још да нам даш линк и кажеш који број стране да гледамо.
У међувремену, да бисмо сви овде боље пливали да се подсетимо што би ти рекао ноторних чињеница.

1.Амијан Марцелин, Алани, Сербои и Гебхард

Видели смо да Амијан Марцелин нигде не пише да су Алани себе називали Сербоима.
Ако Гебхард тврди за Амијана Марцелина да каже да Алани себе називају Сербоима он очигледно греши, а ти то не желиш да прихватиш.
Уосталом, пошто се издајеш за начитаног човека, дај лепо линк за Гебхаррда да видимо тачно шта он и на основу чега пише.
После Амијана, Алана, Сербоа ова изведба "Сумњивог лица" добија и нови стални лик - Гебхарда.

Дакле, Амијан Марцелин нигде не пише да су Алани себе називали Сербоима и то је ноторна чињеница. Да ли Гебхард каже (и на основу чега) да су Алани себе називали Сербоима или да су Срби Алани? Велика је то разлика.

2.Ђ. Јанковић и Б. Ферјанчић

Поред осталог, у њемусе набрајају словенске архонтије у некадашњој римској Далмацији и њихови становници, историја Срба, Хрвата, Римљана. Уз Србију, Неретву, Захумље (у коме владају архонти из племена Лицика са Висле),Травунију са Конавлима, за које се све бележи да су настањени Србима, налази се и Диоклеја, али без навођења Срба као њених становника. Цар на једнакначин бележи Диоклићане и Неретљане, Требињане, Конављане, односно назива их по архонтијама у којима живе 952-959. године. На другом месту Константин Порфирогенит именује архонте Срба, Захумљана, Конавља, Травуњана, Диоклеје, без Неретљана (1959:78). То значи да су приликом бележења тих података,после бугарског освајања Србије и њене свакако мукотрпне обнове, те архонтије биле самосталне.

http://www.scribd.com/doc/127746497/srpsko-pomorje-pdf

Ово је једино место где се на стр. 12 у помињаној монографији Ђ. Јанковића уопште помињу архонти и архонтије. Не видим опет да Ђ. Јанковић овде ишта замера Б. Ферјанчићу.
Зашто је за превод ДАИ, текста на грчком, толико важан латински?
Ко овде изоставља архонте Срба и где, Ферјанчић или сам Константин Порфирогенит? Разликујеш ли ти то?

Е сад, већ смо неколико пута објашњавали шта Ђ. Јанковић замера Б. Ферјанчићу. Потруди се, ипак си ти велики пливач нађи тражену страну у Јанковићевом Поморју, линк имаш.
И још нешто, дођосмо до тога да Ђ. Јанковић не говори о томе да је Б. Ферјанчић ишта фалсификовао. А најбоље би било да ти лепо нађеш неки византијски извор и упоредиш нам га са преводом или парафразом у Византијским изворима за историју народа Југославије.

3. Османски историчари и Милош

http://forum.krstarica.com/showthrea...1#post25274090

Муратовог убицу први ПОИМЕНЦЕ идентификује Ашик-паша Заде крајем 15. века и назива га Билиш Кобила. Тек после њега, пишући после 1512, и Нешрија именује атентатора. Писао сам о томе на овој теми 16.05. 2013. Нешрија свакако нисам заборавио.
Иначе, Нешрија је превео на латински Леунклавије и објавио у Франкурту 1591. и 1595. и од тада Нешрија постаје за Западњаке извор (дез)информација о Косовској бици, успону Османлија итд.
Дакле, Муратовог убицу не именују сви османски историчари, то чини први Ашик-паша крајем 15. века, Нешрија није први јер пише после (тек) 1512...
http://www.scribd.com/doc/102434728/...BEју

Наведи који су то службени документи, где су публиковани, на ком језику су писани, у чијој канцеларији састављени итд.???
Можеш ставити и линк ка Нолсу да видимо да ли је користио ишта осим Леунклавијевог превода Нешрије са краја 16. века.

Što se tiče Hrvata i DAI:

G. Živković piše: "Ostavi li se po strani poglavlje 32 DAI, koje je kako se veruje uneto u delo kao gotova Hronika i prerađeno prema carevim merilima u odnosu na Bugare, ostali podaci o Hrvatima, Zahumljanima, Travunjanima, Konavljanima, Paganima ili Dukljanima, toliko su Škrti da se zaista ne može videti da je car koristio neka dokumenta ili narativne izvore. U tom slučaju postavlja se pitanje ko mu je saopštio priču o naseljavanju Hrvata, o petorici braće i dve sestre koji su doveli Hrvate na poluostrvo. Naravno, ovakve priče mogu da budu samo deo narodnog predanja" (str. 209).

"Povelja kneza Trpimira nije sačuvana u originalu, već u pet kasnijih prijepisa od kojih je najstariji iz 1568. godine Pitanje autentičnosti provlačilo se od samih početaka historiografskih istraživanja u vezi darovnice. Dvojbe oko autentičnosti proizlazile su iz problema s datacijom, nerazumijevanjem određenih jezičnih termina, ali i iz činjenica da su prijepisi darovnice prošli kroz mnoge ruke te je sama darovnica zbog toga na više mjesta nejasna i u dijelovima dispozicije kontradiktorna" (https://hr.wikipedia.org/wiki/Povelja_kneza_Trpimira).

Ne kažem ja da hrvatsko ime nije postojalo, nego smatram da su od početka Srbi ali ih je vremenom Vatikan preokrenuo u narod. Kada je to počelo? Pa sigurno kada se je odvojila zapadna crkva od Vaseljenske crkve, a naročito je to počelo kada su Srbi dobili samostalu crkvu - autokefalnost, i od tada ih Vatikan ne može kontrolisati, bar po verskoj liniji; a suprotno današnji Hrvati su pod direktnim
uticajem Vatikana, kao što je to bilo od odvajanja crkve.
Smatram da je tadašnja Hrvatska bila naseljena Srbima, a Hrvatska kao teritorija bila je isto što i Srbija, Bosna, Zahumlje, Travunija ili Paganija srpska kneževina/srpska zemlja.

Povelju kneza Trpimira ja uopšte nisam ni pominjao, a o njenoj sumnjivoj prirodi sam ja na ovome forumu upravo pisao. Ja sam govorio o papskim pismima, kao ono npr. Tomislavu. Hrvati se jasno pominju, odnosno Hrvatska, kao i u zaključcima splitskog sabora 925. godine. A evo i natpisa Branimira, kneza Hrvata, iz druge polovine IX stoljeća blizu Benkovca.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/thumb/b/b4/Greda_i_zabat_s_natpisom_kneza_Branimira_879.jpg/800px-Greda_i_zabat_s_natpisom_kneza_Branimira_879.jpg[IMG]

No, ja te nisam upitao da mi pokažeš vjerodostojnosti spomena hrvatskoga etnonima savremenim srednjem vijeku, već da su hrvatski vladari iz dinastije Trpimirović bili, Srbi.
Ako smatraš da su bili Srbi, daj pokaži izvor pa da argumentujemo. Naravno nije dovoljno samo banalno postavljanje izvora; nužna je i argumentacija. Kada se već pozivaš na Živkovića, deder pročitaj šta on piše o njima; on dosta opisuje najraniju hrvatsku povijes...

[quote="dvukeljic, post: 25957367"][U]U vezi Bugara[/U]

1. U wikipediji piše: "Реч Бугарин је вероватно настала од старотурске речи булгар = [B]мешанац[/B] (глагол булгамак = мешати)" i još "Сматра се да су Протобугари били ирански народ пореклом са Памира, [B]који се касније помешао са Словенима[/B]" ([url]http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8[/url])
2. G. Živković piše: "Menandrova vest, koja na prvi pogled izgleda prilično neodređeno, glasi da su Sloveni pustošili Heladu i da vizantijska vojska nije mogla da im se suprostavi jer je bila zauzeta ratom na istoku protiv Persije. Zarad toga, Vizantinci su uputili poslanstvo Bajanu, avarskom haganu, 578. ili 579. godine, sa molbom da udari na Slovene kako bi ih odvratili od pljačkanja rimske zemlje" (str. 123 i 124).

Kada sam čitao "Južni Sloveni pod Vizantijskom vlašču" g. Živković uvek piše da su na tlu današnje Bugarske i preko Dunava prisutni samo Avari koji drže vlast nad Slovenima, pa su nekada Vizantiju napadali samo Avari, a nekada zajedno sa njima i Sloveni.

A onda napiše ovo: "Na izvestan način ovo ojačava pretpostavku da su naseljeni Sloveni na prostoru Bugarske bili u savezničkim odnosima sa Vizantijom sve [B]do dolaska Bugara 680. godine[/B]" (str. 204).

GDE SU NESTALI OVI AVARI? NIŠTA NI NE PIŠE O NEKIM BORBAMA NEKAKVIH BUGARA SA AVARIMA/SLOVENIMA. Ako imaš neku literaturu koja malo bolje opisuje ovaj događaj, voleo bi da mi daš.[/QUOTE]

I za Srbe (pa i Hrvate) postoje razne iranske teorije, koje im ubacuju alansko porijeklo; ne samo za Bugare...

Avari su nestali, a južno od Dunava nisu najvjerovatnije ni pravili u suštini nikakve trajne naseobine. Ti si okarakterisao Bugare kao [I]mješavinu Avara i Slovena[/I], a zapravo su Bugari došli na ova područja ništa drugačije u odnosu na Srbe i Hrvate, mada ipak nešto docnije. Stopili su se sa stanovništvom i prihvatili njegov identitet, a ključnu ulogu je imala vizantinizacija države, te bogosluženje na slovenskom jeziku koje je i formalno učinilo Bugarsku slovenskom zemljom pružajući joj etničko jedinstvo, a i na terenu približilo narodu.

No, to je sve nebitno. Poenta je da si ti tvrdio da je slučaj Srba [I][U]jedinstven[/U][/I], u kojem maleno pleme otputuje i tuca se po svijetu i na kraju formira državnu tvorevinu i u suštini jedan evropski narod, odnosno presudno učestvoje u njegovoj etnogenezi pružanjem imena. Pitao si me ima li primjera ikakvoga sličnoga u Evropi? Pa ima čak u susjedstvu, primjer su upravo Bugari i Hrvati. Dakle ni počemu tu nisu Srbi [I]unikatni[/I] odnosno ruši ti se u vodu pokušaj da osporiš sami proces seobe Srba i etnogeneze srpskoga naroda u ranom srednjem vijeku smanjenjem vjerovatnoće uporednom analizom, zato što je u pitanju nešto zapravo sasvim normalno i vrlo standardno za ljudsko društvo (svuda).

U vezi Bugara

1. U wikipediji piše: "Реч Бугарин је вероватно настала од старотурске речи булгар = мешанац (глагол булгамак = мешати)" i još "Сматра се да су Протобугари били ирански народ пореклом са Памира, који се касније помешао са Словенима" (http://sr.wikipedia.org/sr/Бугари)

Вероватно je тако, али о томе ко су Протобугари има joш 25 хипотези и ништа није доказано.

Kada sam čitao "Južni Sloveni pod Vizantijskom vlašču" g. Živković uvek piše da su na tlu današnje Bugarske i preko Dunava prisutni samo Avari koji drže vlast nad Slovenima, pa su nekada Vizantiju napadali samo Avari, a nekada zajedno sa njima i Sloveni.

Па некада авари, бугари (прабугари) и словени.
(Житиje Светог Димитриja)

A onda napiše ovo: "Na izvestan način ovo ojačava pretpostavku da su naseljeni Sloveni na prostoru Bugarske bili u savezničkim odnosima sa Vizantijom sve do dolaska Bugara 680. godine" (str. 204).

Ниje тако... А ко je нападао Солун око 620 година? Jедино авари?
Словени су напали Солуна, предвођени Аварима, чак и знамо имена тих Словенски племена - ринхини, драговити, сагудати, велегезити...

Poslednja izmena:
GDE SU NESTALI OVI AVARI? NIŠTA NI NE PIŠE O NEKIM BORBAMA NEKAKVIH BUGARA SA AVARIMA/SLOVENIMA. Ako imaš neku literaturu koja malo bolje opisuje ovaj događaj, voleo bi da mi daš.

Бре пише, ниси знао... На пример Патриарх Никифор:
http://www.kroraina.com/knigi/gibi/3/gal/3_294.html

Свидас (Суда лексикон):
http://www.kroraina.com/knigi/gibi/5/gal/5_310.html

Има и други.

I OPET NIŠTA OD SELIDBE SERMISIJANA.

Ja ne znam, zašto svi izbegavate ovo? Kyriosa sam to pitao nekoliko puta. On je sporio pravac gde su Sermisijani otišli/gde su ih odveli Avari - pa sam mu dokazao da je to bio zadunavski kraj, kao što su navodno Srbi otišli preko Dunava; nakon toga nije bilo više komentara.

Tebe sam pitao nekoliko puta pa opet ništa.

Imao sam diskusiju u vezi ovoga i sa Krinkom, i to u vezi godina; da se povratak Sermisijana ne može uporediti sa navodnim naseljavanjem Srba, jer može da bude razlike do 20 godina. Ali Porfirogenit piše o ovome nakon 3 veka, i ne znam da li on to piše iz nekog dokumenta ili po predanju. Tako da tih 20 godina nije neka značajnija cifra.
ZAŠTO IZBEGAVATE OVO INTERESANTNU STVAR/DOGAĐAJ?

Опет у "Житиjе Светог Димитриja" има податоци ко су Сермисиjaни.
Занимљиво je да оваj Maвар тамо знао "наш језик" (грчки у Солун), бугарски, аварски и словенски.

Poslednja izmena:
Povelju kneza Trpimira ja uopšte nisam ni pominjao, a o njenoj sumnjivoj prirodi sam ja na ovome forumu upravo pisao. Ja sam govorio o papskim pismima, kao ono npr. Tomislavu. Hrvati se jasno pominju, odnosno Hrvatska, kao i u zaključcima splitskog sabora 925. godine.A evo i natpisa Branimira, kneza Hrvata, iz druge polovine IX stoljeća blizu Benkovca.

Nisam ja rekao da si ga spominjao, već sam ga naveo samo kao dodatni dokaz.
A šta piše u tom pismu kralju Tomislavu?
Šta piše na tom napisu blizu Benkovaca?

No, ja te nisam upitao da mi pokažeš vjerodostojnosti spomena hrvatskoga etnonima savremenim srednjem vijeku, već da su hrvatski vladari iz dinastije Trpimirović bili, Srbi.
Ako smatraš da su bili Srbi, daj pokaži izvor pa da argumentujemo. Naravno nije dovoljno samo banalno postavljanje izvora; nužna je i argumentacija. Kada se već pozivaš na Živkovića, deder pročitaj šta on piše o njima; on dosta opisuje najraniju hrvatsku povijes...

Izgleda da nisi dobro shvatio šta sam napisao.

G. Živković piše: »…da je pop Dukljanin naveo četiri kralja: Belo, Tišemir, Predimir i brat mu Krešimir« (str. 282).

G. Živković ovde govori o periodu do 969. godine, a kod Hrvata je poznat kralj Mihajlo Krešimir II, koji je vladao do te 969. godine. Znači radi se o istom kralju/osobi samo što je KOD POPA DUKLJANINA ON SRPSKI KRALJ.

A ono što je ustvari najbitnije ovde je to:
Dalje g. Živković piše da, "...što se tiče perioda nakon 969. godine Letopis popa Dukljanina i pisanje vizantijskih istoričara govore isto, što opet samo potvrđuje istorijske događaje koji su se desili prema pisanju »popa Dukljanina".

ŠTO ZNAČI, DA AKO NAKON PERIODA 969. GODINE LETOPIS POPA DUKLJANINA I VIZANTIJSKIH PISACA GOVORE ISTO, MOŽEMO I PREDPOSTAVITI DA I DOGAĐAJI PRE 969. GODINE MOGU BITI ISTINITI; USTVARI DA SU ONA ČETIRI KRALJA SRPSKA (Belo, Tišemir, Predimir i brat mu Krešimir).

Izvor imaš.
Argumentaciju sam ti dao.
Kakav je to po tvome banalni izvor?

Hrvati su ostali pod uticajem Vatikana, pa su se zato odvijili od Srba.

Ne kažem ja da nije postojala Hrvatska kao zemlja/kneževina/arhontija ili kako već. Samo kažem da je to na početku bila srpska zemlja, kojoj su vladali srpski vladari.
Kao što su bili Zahumljani i zemlja/kneževina Zahumlje, ili Dukljani i zemlja Duklja, ili Neretljani i zemlja Neretljanska oblast Paganija.

Kako su nakon doseljenja Srba i Hrvata (po BB teoriji) na Balkansko poluostrvo Srbi mogli

Avari su nestali, a južno od Dunava nisu najvjerovatnije ni pravili u suštini nikakve trajne naseobine. Ti si okarakterisao Bugare kao mješavinu Avara i Slovena, a zapravo su Bugari došli na ova područja ništa drugačije u odnosu na Srbe i Hrvate, mada ipak nešto docnije. Stopili su se sa stanovništvom i prihvatili njegov identitet, a ključnu ulogu je imala vizantinizacija države, te bogosluženje na slovenskom jeziku koje je i formalno učinilo Bugarsku slovenskom zemljom pružajući joj etničko jedinstvo, a i na terenu približilo narodu.

I Avari nestali? A pokorili Slovene i napadali Vizantijsko Carstvo, i to dosta uspešno. Kako su nestali?

No, to je sve nebitno. Poenta je da si ti tvrdio da je slučaj Srba jedinstven, u kojem maleno pleme otputuje i tuca se po svijetu i na kraju formira državnu tvorevinu i u suštini jedan evropski narod, odnosno presudno učestvoje u njegovoj etnogenezi pružanjem imena. Pitao si me ima li primjera ikakvoga sličnoga u Evropi? Pa ima čak u susjedstvu, primjer su upravo Bugari i Hrvati. Dakle ni počemu tu nisu Srbi unikatni odnosno ruši ti se u vodu pokušaj da osporiš sami proces seobe Srba i etnogeneze srpskoga naroda u ranom srednjem vijeku smanjenjem vjerovatnoće uporednom analizom, zato što je u pitanju nešto zapravo sasvim normalno i vrlo standardno za ljudsko društvo (svuda).

Nemoj tako Slavene:)

Jeste jedinstven slučaj ako pogledaš u celini. Ti si pokušavao da daješ primere, a ja sam kod svakoga našao nešto što nije potpuno slično tome.
Ali ono što je najbitnije je naseljavanje na Balkansko poluostrvo po Porfirogenitu. Predomišljaju se Srbi po tri puta, neće da žive pored Slovena, radije ginu sa Avarima, nego da ih naprimer Iraklije odmah naseli u današnje srpske zemlje, bez borbe sa Avarima. Pa onda tako malo pleme naseli se na tako ogromno područje,...gledaj napisao sam sve u detalje, nemoj opet da ti pišem. Ako ti veruješ toj teoriji, veruj; ali ja prosto ne mogu.

Бре пише, ниси знао... На пример Патриарх Никифор:
http://www.kroraina.com/knigi/gibi/3/gal/3_294.html

Свидас (Суда лексикон):
http://www.kroraina.com/knigi/gibi/5/gal/5_310.html

Има и други.

Ne znam da pročitam ovo. Ako možeš da prevedeš. A najbolje bi bilo da citiraš, pa da možemo da diskutujemo. Hvala.

I koji drugi? Napiši da znam.

Опет у "Житиjе Светог Димитриja" има податоци ко су Сермисиjaни.
Занимљиво je да оваj Maвар тамо знао "наш језик" (грчки у Солун), бугарски, аварски и словенски.

Pa ko su Sermisijani, reci, napiši.

Pa naravno da je ovaj Mavar mogao da zna naš jezik, ako je živeo sa Slovenima/Srbima.

Poslednja izmena:
Molim te ako može prevod.

"Ово ромејско, становнишшво, и поред мешања са Аварима, Бугарима u другим народима, очувало je своју хришћанску веру, као и чежњу за остављеном домовином. И пошто je OKO шездесет и више година прошло откад су њихове очеве варвари били заробили, они су тамо посталичитав један нови народ и највећи број њих задоби слободу"

(Ibid. № 196)
"Узамајући их као посебан народ аварски хаган им постави главара по имену Кувера. Од најближих пријатеља Кувер дознаје да народ жели повратак у отаџбину. Стога он покуии „сав народ Ромеја u Присталице из других илемена", и са иртљагом u оружјем
подиже će u крену. Хаган пође у пошеру и, после више изгубљених битака, повуче се на север, a исти Кувер после победе, са читавим реченим народом око себе, пређе напред поменуту реку Дунав и стиже у нашекрајеве и запоседе Керамесиско поље.."
(ibid. col. 1365 № 197; Tougard 188 № 111)

"Одмах по доласку многа од Кувера зашраже, нарочишо хришћани, да их пусти у "родне градове": Солун, Цариград u „прео-
стале градове у Тракији"
. Meђутим Кувер није дозвољавао јер je, наговорен од саветодаваца, одлучио да сам над шим народом влада као хаган. Стога преко поклисара преговоре са царем, у „пошто je намеравао да ту остане c народом који
će c њим налазио, затражи да се изда наредба (царска) да нама суседна племена Драгувита прибаве довољну количину хране за њих, a то и би. И пошто су многи, прикупљајући жито на тај начин, ушли у колибе Словена и пораспитали će o нашем граду и тачно дознали да није далеко, почну тада многи од оних, који су били Ромеји, са женама и децом улазити у овај наш богочувани град, и старешине града одмах их отпремаху лађама у царски град".

Mir. II 5, 1365 № 197; Tougard 190 № 112

http://www.scribd.com/doc/15762906/...i-Izvori-Za-Istoriju-Naroda-Jugoslavije-Tom-1

Има неки Словени, односно Словенски племена око Солун - Драговити, Сагудати, Велегезити, Вајунити, Верзити, Стримонци и Ринхини.
Има и Сермисиjани - ромејско становнишво мешањо са Аварима, Бугарима u другим народима, коиje желе повраток "у родне градове: Солун, Цариград и преостале градове у Тракији".

Ко су овде Срби и твоjи "Сербисиjани"? :think:

Poslednja izmena:
...

G. Živković piše: »…da je pop Dukljanin naveo četiri kralja: Belo, Tišemir, Predimir i brat mu Krešimir« (str. 282).

G. Živković ovde govori o periodu do 969. godine, a kod Hrvata je poznat kralj Mihajlo Krešimir II, koji je vladao do te 969. godine. Znači radi se o istom kralju/osobi samo što je KOD POPA DUKLJANINA ON SRPSKI KRALJ.

Dalje g. Živković piše da, "...što se tiče perioda nakon 969. godine Letopis popa Dukljanina i pisanje vizantijskih istoričara govore isto, što opet samo potvrđuje istorijske događaje koji su se desili prema pisanju »popa Dukljanina".

ŠTO ZNAČI, DA AKO NAKON PERIODA 969. GODINE LETOPIS POPA DUKLJANINA I VIZANTIJSKIH PISACA GOVORE ISTO, MOŽEMO I PREDPOSTAVITI DA I DOGAĐAJI PRE 969. GODINE MOGU BITI ISTINITI; USTVARI DA SU ONA ČETIRI KRALJA SRPSKA (Belo, Tišemir, Predimir i brat mu Krešimir).

Izvor imaš.

Ne kažem ja da nije postojala Hrvatska kao zemlja/kneževina/arhontija ili kako već. Samo kažem da je to na početku bila srpska zemlja, kojoj su vladali srpski vladari.
Kao što su bili Zahumljani i zemlja/kneževina Zahumlje, ili Dukljani i zemlja Duklja, ili Neretljani i zemlja Neretljanska oblast Paganija.

Реци ми искрено да ли си ти уопште читао Летопис Попа Дукљанина? Ако јеси, реци ми где то Поп Дукљанин говори о српским краљевима?

"Ово ромејско, становнишшво, и поред мешања са Аварима, Бугарима u другим народима, очувало je своју хришћанску веру, као и чежњу за остављеном домовином. И пошто je OKO шездесет и више година прошло откад су њихове очеве варвари били заробили, они су тамо посталичитав један нови народ и највећи број њих задоби слободу"

(Ibid. № 196)
"Узамајући их као посебан народ аварски хаган им постави главара по имену Кувера. Од најближих пријатеља Кувер дознаје да народ жели повратак у отаџбину. Стога он покуии „сав народ Ромеја u Присталице из других илемена", и са иртљагом u оружјем
подиже će u крену. Хаган пође у пошеру и, после више изгубљених битака, повуче се на север, a исти Кувер после победе, са читавим реченим народом око себе, пређе напред поменуту реку Дунав и стиже у нашекрајеве и запоседе Керамесиско поље.."
(ibid. col. 1365 № 197; Tougard 188 № 111)

"Одмах по доласку многа од Кувера зашраже, нарочишо хришћани, да их пусти у "родне градове": Солун, Цариград u „прео-
стале градове у Тракији"
. Meђутим Кувер није дозвољавао јер je, наговорен од саветодаваца, одлучио да сам над шим народом влада као хаган. Стога преко поклисара преговоре са царем, у „пошто je намеравао да ту остане c народом који
će c њим налазио, затражи да се изда наредба (царска) да нама суседна племена Драгувита прибаве довољну количину хране за њих, a то и би. И пошто су многи, прикупљајући жито на тај начин, ушли у колибе Словена и пораспитали će o нашем граду и тачно дознали да није далеко, почну тада многи од оних, који су били Ромеји, са женама и децом улазити у овај наш богочувани град, и старешине града одмах их отпремаху лађама у царски град".

Mir. II 5, 1365 № 197; Tougard 190 № 112

http://www.scribd.com/doc/15762906/...i-Izvori-Za-Istoriju-Naroda-Jugoslavije-Tom-1

Има неки Словени, односно Словенски племена око Солун - Драговити, Сагудати, Велегезити, Вајунити, Верзити, Стримонци и Ринхини.
Има и Сермисиjани - ромејско становнишво мешањо са Аварима, Бугарима u другим народима, коиje желе повраток "у родне градове: Солун, Цариград и преостале градове у Тракији".

Ко су овде Срби и твоjи "Сербисиjани"? :think:

I šta sada ovo menja?

Ja sam rekao da je prvo "navodno" naseljavanje Srba kod Iraklija veoma slično ovim povratkom Sermisijana. Ali one naredne selidbe Srba su potpuno nelogične - to sam već nekoliko puta napomenuo i detaljno opisao.

I još nešto - i Sloveni su ulazili u Solun, i neki od njih su bili već hrišćani.
G. Živković: "Stalni priliv slovenskih prebega u grad (u Solun - moja primedba) verovatno je jedan od retkih primera u istoriji opsada i ratovanja da napadači prelaze opsednutima. Razlozi za ovu pojavu mogu se samo naslutiti" (str.131).

...
I još nešto - i Sloveni su ulazili u Solun, i neki od njih su bili već hrišćani.
G. Živković: "Stalni priliv slovenskih prebega u grad (u Solun - moja primedba) verovatno je jedan od retkih primera u istoriji opsada i ratovanja da napadači prelaze opsednutima. Razlozi za ovu pojavu mogu se samo naslutiti" (str.131).

Када већ помињеш "разлоге који се могу наслутити", зашто не наставиш даље и напишеш шта Живковић каже о тим разлозима? И зашто не наведеш, на пример, први пасус на страни 133? У каквом је то односу са "разлозима који се могу наслутити"?

Gebhardi citira Marcelina i tačno sam naveo gde se to nalazi u njegovoj knjizi.
Da li je Gebhardi u pravu, to je drugo pitanje- on je tek komentar izvora. A, pošto je komentar, neka ga svak shvati kako hoće - u pitanju je komentar - jel iko uopšte od ovih BBovaca usijanih glava shvata šta je to komentar?! Tu se ne postavlja pitanje istinitosti jer je istinitost za svaki komentar neupitna. Evo primera, ako neko komentira neki mit i kaže da je zemlja ravna potpuno je van pameti tvrditi da to nije istina jer istina nije predmet komentara već kakvoća zemlje u datom izvorniku.
Jbg, ko ne razume, shvatiće

Реци ми искрено да ли си ти уопште читао Летопис Попа Дукљанина? Ако јеси, реци ми где то Поп Дукљанин говори о српским краљевима?

Izgleda da ti ne možeš bez mene :)

Naravno da nisam čitao. Čitao sam g. Živkovića, koje delo si mi ti priporučio i zato sam ti zahvalan.

G. Živković:
"Između vladavine Časlava (934 - 943?) i smrti bugarskog kralja Petra (969) pop Dukljanin je naveo četiri kralja: Belo, Tišemir, Predimir i brat mu Krešimir. I dok u svome spisu veoma često, i ako ne redovno, navodi dužinu vladavine pojedinih srpskih vladara, dotle uz imena ovde pomenutih kraljeva to ne čini. Jedini zanimljiv podatak jeste to da je Tišemir, Časlavljen sin, rođen kao posmrče, sedam dana iza očeve pogibije" (str. 282).
Dalje piše da je Bela nasledio sin Tišemir; a Tišemira su nasledila dva sina: Predimir i brat mu Krešimir. Predimir je zavladao Travunijom i Dukljom, a brat Krešimir je zavladao Hrvatskom i Bosnom. Znači srpski kralj Krešimir je zavladao Bosnom i Hrvatskom. INTERESANTNO ZAR NE?

Ko su onda po popu Dukljaninu ovi pomenuti vladari?

Izgleda da ti ne možeš bez mene :)

Naravno da nisam čitao. Čitao sam g. Živkovića, koje delo si mi ti priporučio i zato sam ti zahvalan.

G. Živković:
"Između vladavine Časlava (934 - 943?) i smrti bugarskog kralja Petra (969) pop Dukljanin je naveo četiri kralja: Belo, Tišemir, Predimir i brat mu Krešimir. I dok u svome spisu veoma često, i ako ne redovno, navodi dužinu vladavine pojedinih srpskih vladara, dotle uz imena ovde pomenutih kraljeva to ne čini. Jedini zanimljiv podatak jeste to da je Tišemir, Časlavljen sin, rođen kao posmrče, sedam dana iza očeve pogibije" (str. 282).
Dalje piše da je Bela nasledio sin Tišemir; a Tišemira su nasledila dva sina: Predimir i brat mu Krešimir. Predimir je zavladao Travunijom i Dukljom, a brat Krešimir je zavladao Hrvatskom i Bosnom. Znači srpski kralj Krešimir je zavladao Bosnom i Hrvatskom. INTERESANTNO ZAR NE?

Када у свом делу неки аутор цитира дело другог аутора, несврсисходно је и немогуће да наведе све релевантне чињенице из тог другог дела, већ наводи само оно најосновније, а подразумева се да је читалац већ читао, или ће прочитати, то дело које се цитира. Тако, да би у потпуности разумео оно што Живковић говори о Летопису попа Дукљанина, требало би да прочиташ и сам Летопис.

Дакле, сам поднаслов Летописа попа Дукљанина је "Краљевство Словена", и у њему се говори о краљевима Гота, односно Словена, јер се у складу са преовладавајућим схватањима тог времена, поистовећују Готи и Словени. Наиме, поп Дукљанин каже: "I započeše oba naroda da se mnogo vole međusobno, to jest Goti, koji su i Sloveni, i Bugari, a najviše stoga što su oba naroda bila srodna i svima je bio jedan jezik."

Дукљанин почиње причу са Сенубалдом, владаром земље Гота на северу, чији су синови: Брус, Тотила, Остроило. Брус је остао као владар земље Гота на северу, док су његова браћа повела велику војску и освојила провинцију Панонију, па је Остроило постао краљ Гота у Илирији. Говорећи о времену владавине Остроиловог праунука Селимира, поп Дукљанин каже: "Njega je naslijedio u kraljevanju njegov sin Selimir, koji je premda paganin i iz istog roda, sa svima je bio u miru i voljeo je sve hriscane, i najmanje ih je proganjao. Sklopio je s njima ugovor i plaćali su mu danak. U njegovo doba zemlja se smirila i ispunila mnoštvom Slovena. I rodio je sina koga je nazvao Bladin. Umro je dvdesetprve godine svoje vladavine."

Све у свему, поп Дукљанин говори о готско-словенском краљевству, и нигде не помиње Србе. Он помиње само Србију, и када говори о територији коју она обухвата је рестриктивнији по Србе од Константина Порфирогенита. Наиме, док Порфирогенит каже да су Срби запосели земље јужно и источно од Цетине (укључујући Рашку, Босну, Захумље, Травунију и Паганију), а Хрвати северно и западно од ње, у Летопису попа Дукљанина се цело приморје подводи под Хрватском, при чему се северни део приморја назива Бела Хрватска, а јужни део (који обухвата и Дукљу) Црвена Хрватска.

Коначно, историчари сматрају да су уводни делови хронике у целини непоуздани као историјски извор, али да се може веровати у веродостојност података из летописа који се односе на период од средине 10. до половине 12. века, период стварања снажног државног језгра у Дукљи, јер су ти подаци у великој мери потврђени и у другим изворима.

Inače, već sam te zamolio da ne čitaš starija djela, već uzmeš ipak nešto novija.

Recimo, Forging Unity. Jedino ti je neophodno poznavanje engleskog jezika.

Gebhardi citira Marcelina i tačno sam naveo gde se to nalazi u njegovoj knjizi.
Da li je Gebhardi u pravu, to je drugo pitanje- on je tek komentar izvora. A, pošto je komentar, neka ga svak shvati kako hoće - u pitanju je komentar - jel iko uopšte od ovih BBovaca usijanih glava shvata šta je to komentar?! Tu se ne postavlja pitanje istinitosti jer je istinitost za svaki komentar neupitna. Evo primera, ako neko komentira neki mit i kaže da je zemlja ravna potpuno je van pameti tvrditi da to nije istina jer istina nije predmet komentara već kakvoća zemlje u datom izvorniku.
Jbg, ko ne razume, shvatiće

Znači u pitanju je zapravo samo komentar autora koji je to napisao hiljadu i četiri stotine godina poslije izvora, a ti si lagao kada si tvrdio da to piše i sam Amijan Marcelin? ;)

Komentar ti je van svake pameti. Da je istinitost svakoga komentara neupitna, ne bi ti dovodio u upit 'BB istoriografiju', već bi usvajao zaključke njenih komentara. :)

Poslednja izmena:
Када већ помињеш "разлоге који се могу наслутити", зашто не наставиш даље и напишеш шта Живковић каже о тим разлозима? И зашто не наведеш, на пример, први пасус на страни 133? У каквом је то односу са "разлозима који се могу наслутити"?

G. Živković piše/predpostavlja da su Sloveni ulazili u grad Solun pošto su Avari napustili ovo područje a Sloveni nisu imali više razloga za napada na grad. Ako se sećaš, ja sam o ovome već pisao - kada sam postavljao citate g. Živkovića, gde piše da Sloveni nisu bili ti koji su bili napadači, nego su napadači bili Avari ili Sloveni koji su bili pod vlašču Avara.
G. Živković: "Drugim rečima, panonski Sloveni su pohode na Ilirik vršili u sklopu avarske vojske ili haganovih širih vojnih delanja, dakle kao vojnici, a ne kao mnoštvo koje se sa porodicama zaputilo u neku novu, obećanu zemlju" (str. 128).

G. Živković: "Kamenija piše da u plodnom Solunskom polju, zapadno od grada (Soluna), žive Sagudati i Droguviti. Njihova oblast prostire se sve do pobrežja gde se nalazi grad Verija. Neka od ovih sela su potpuno slovenska, dok su druga mešana. Nema druge, nego poverovati da se pod mešanima selima ovde imaju u vidu mešovita slovensko-romejska naselja"….pa onda malo dalje…"Zanimljivo je razmišljanje Kamenijatovo, da su Sloveni ranije često ugrožavali grad, ali od kada su pokršteni i tako postali slični hrišćanskom narodu, nesuglasice su prevaziđene" (str. 173).

A sada sledi ono što je najzanimlivije.

G. Živković: "Kroz čitavu vizantijsku istoriju nije ostao zabeležen, prema dosadašnjim saznanjima, nijedan primer o postojanju sukoba u odnosu Romeji - Sloveni, samo zbog različite plemenske pripadnosti. Hrišćanstvo je izgleda ovde odigralo ključnu ulogu. Jednom pokršteni Sloveni postali su slični romejskom narodu, kako plastično i jasno kazuje Kamenijat, pa je tako stvoren bitan preduslov za njihov dalji život. MEĐUTIM, ČAK I PRE PRODORA HRIŠĆANSTVA MEĐU SLOVENE, IZGLEDA DA NIJE BILO VEĆIH NESPORAZUMA ZASNOVANIH NA ETNIČKIM PODELAMA" (str. 182).

Izgleda, da su tek doseljeni Sloveni i Romeji - neGrci bili etnički veoma slični. Ja mislim da je največa razlika među njima bila hrišćanstvo, ali kada su i Sloveni primili hrišćanstvo, onda su postali "jedno". Da još jednom napišem, kako g. Živković kaže za Slovene "...ali od kada su pokršteni i tako postali slični hrišćanskom narodu, nesuglasice su prevaziđene".

G. Živković piše/predpostavlja da su Sloveni ulazili u grad Solun pošto su Avari napustili ovo područje a Sloveni nisu imali više razloga za napada na grad. Ako se sećaš, ja sam o ovome već pisao - kada sam postavljao citate g. Živkovića, gde piše da Sloveni nisu bili ti koji su bili napadači, nego su napadači bili Avari ili Sloveni koji su bili pod vlašču Avara.
G. Živković: "Drugim rečima, panonski Sloveni su pohode na Ilirik vršili u sklopu avarske vojske ili haganovih širih vojnih delanja, dakle kao vojnici, a ne kao mnoštvo koje se sa porodicama zaputilo u neku novu, obećanu zemlju" (str. 128).

G. Živković: "Kamenija piše da u plodnom Solunskom polju, zapadno od grada (Soluna), žive Sagudati i Droguviti. Njihova oblast prostire se sve do pobrežja gde se nalazi grad Verija. Neka od ovih sela su potpuno slovenska, dok su druga mešana. Nema druge, nego poverovati da se pod mešanima selima ovde imaju u vidu mešovita slovensko-romejska naselja"….pa onda malo dalje…"Zanimljivo je razmišljanje Kamenijatovo, da su Sloveni ranije često ugrožavali grad, ali od kada su pokršteni i tako postali slični hrišćanskom narodu, nesuglasice su prevaziđene" (str. 173).

A sada sledi ono što je najzanimlivije.

G. Živković: "Kroz čitavu vizantijsku istoriju nije ostao zabeležen, prema dosadašnjim saznanjima, nijedan primer o postojanju sukoba u odnosu Romeji - Sloveni, samo zbog različite plemenske pripadnosti. Hrišćanstvo je izgleda ovde odigralo ključnu ulogu. Jednom pokršteni Sloveni postali su slični romejskom narodu, kako plastično i jasno kazuje Kamenijat, pa je tako stvoren bitan preduslov za njihov dalji život. MEĐUTIM, ČAK I PRE PRODORA HRIŠĆANSTVA MEĐU SLOVENE, IZGLEDA DA NIJE BILO VEĆIH NESPORAZUMA ZASNOVANIH NA ETNIČKIM PODELAMA" (str. 182).

Izgleda, da su tek doseljeni Sloveni i Romeji - neGrci bili etnički veoma slični. Ja mislim da je največa razlika među njima bila hrišćanstvo, ali kada su i Sloveni primili hrišćanstvo, onda su postali "jedno". Da još jednom napišem, kako g. Živković kaže za Slovene "...ali od kada su pokršteni i tako postali slični hrišćanskom narodu, nesuglasice su prevaziđene".

По ко зна који пут муљаш - извлачиш ствари из контекста, мењаш им смисао и тумачиш како се теби свиђа, а не онако како је написано. Хиљаду пута сам се покајао што сам те упутио на ту књигу коју сад черечиш и силујеш.

Ево страна 130 и 131 из Живковићеве књиге, одакле си ишчупао један делић и дао му другачији смисао. Обрати пажњу на делове које си намерно прескочио, где Живковић доказује да Словени нису живели у околини солуна пре 586. године.

o1d7.jpg
Када већ помињеш Драгувите / Драговиће, треба рећи да је широко прихваћено мишљење да они воде порекло од источнословенског племена Дреговичи, је живело на северној мочварној обали реке Припет, чији је назив изведен из словенске речи која је означавала мочвару, а и данас је сачувала то значење (дрэгва) у белоруском језику. Део Драговића (Драгувити) се доселио на Балканско полуострво почетком 7. века - једна група населила се у околини Солуна, а друга на реци Драговици, левој притоци Марице.

viix.gif

Dvukeljicu, završi ti molim te prvo ono što sam ti preporučio iz iščitaš, pa da onda nastavimo...

G. Živković:

Pop Dukljanin je napisao jedan od najmisterioznijih i najkonfuznijih izvora koji su na ovim prostorima ikada nastali, ako ne i u samom vrhu. Šta sve on piše i ko su vladari ne mogu ni veliki ljudi dosjetitit se; oni koji poznaju dobro sve istorijske okolnosti i procese od velike seobe naroda do poznog srednjeg vijeka, koji poznaju šta piše u velikoj većini književnih tekstova nastalih u Evropi u to vrijeme i koji savršeno znaju latinski jezik. Ako ćeš se već oslanjati na Živkovića, preporučio sam ti da baciš pogled na njegov Gesta regum Sclavorum (imaš ga cijelog na internetu i to na našem jeziku, oba toma, i prevod i komentar), što je posljednja knjiga koja se bavi istraživanjem spomenutoga izvora.

Ti si sada odlučio sam čitati izvor, i to čak ga ne poznaješ već kroz usta drugog autora, a iz toga jednostavno nikakve zaključke relevantne ne možeš izvoditi. Ništa Krešimira ne čini srpskim, ili barem ništa manje nego što sve vladare skupa ne čini hrvatskima. Imali smo tako jednog hrvatskog nacionalistu, koji se pozivao na LjPD i njegovi zaključci su bili da su članovi prve srpske dinastije Hrvati, a samim time i Srbija 'hrvatska država'. Dakle koristio je apsolutno iste argumente kao i ti, a i jedno i drugo vam ne ide.

Dukljaninovo rodno stablo gotoslovenskih dinasta sa područja koje ako ne bismo već nazvali jugoslovenskim, rekli bismo da je protosrbohrvatsko, svojim možda najvećim dijelom predstavlja puku fikciju, domen književnosti i čak ni bilo kakve istoričnosti. Njegova krajnja svrha (zbog čega je jedna istoričarka nedavno predstavila hipotezu da su ga zapravo napisali u XVII stoljeću Mavro Orbin i Joanes Lucijus, ali sa čim se velika većina eksperata ne slaže) jeste očito bila prikazanje određene jedinstvenosti ovoga područja; uniformnosti. Tako su svi sa svima povezani, svi vode porijeklo od svih i imaju prava od svakoga, slika je barem koja se dobija na kraju. S obzirom na to da je krajnji akcenat stavljen na dioklićansku državu, mogli bismo eto sve te državne tvorevine, uključiv i Hrvatsku i Srbiju, nazvali dioklićanskim državama, odnosno dukljanskim vladarima. :D

Nisam ja rekao da si ga spominjao, već sam ga naveo samo kao dodatni dokaz.
A šta piše u tom pismu kralju Tomislavu?
Šta piše na tom napisu blizu Benkovaca?

Dodatni dokaz čega? Ne zaboravi, mi se ovdje ne bavimo osporavanju pojedinih izvora odnosno njihove autentičnosti; je li Trpimirova darovnica nastala čak i u XVI stoljeću neće promijeniti ni na koji način naše zaključke, a sigurno neće odjednom načiniti Hrvatsku dijelom Srbije odnosno Trpimirov rod srpskim. Postoji pregršt izvora, pisanih i nepisanih, koji jasno ukazuju na nemogućnost tvoje hipoteze - pođimo samo od arheoloških nalaza koji svjedoče o franačkoj vlasti po zapadnim prostorima, a koji nema na istočnijim. Zašto? Zato što je franački dominantni uticaj bio vršen tamo, a tu nije; savršeno odgovara hronološkim saznanjima iz pisanih izvora i postaje poprilično jasno kakvo je stanje bilo na terenu.

U pismu je vladar Hrvata Tomislav (rex, što su pojedini iskoristili da bi pokušali predstaviti kako je zaista bio i kralj); na natpisu Branimirovu piše da je bio knez Hrvata ('princeps Croatorum').

Ali je li postojala Hrvatska zasebna od Srbije je u ovom trenutku potpuno bespredmetna priča, zato što bih morao kucati apsolutno sve istorijske izvore o Hrvatima i pokazivati da nema apsolutno ni bazične logike da se Hrvatska proglasi dijelom Srbije, i to preko LjPD kroz nekakvu potencijalnu srodsku povezanost između vladara srpske i hrvatske zemlje. Pa mi ovdje već godinama razglabamo oko toga gdje su išle granice između Srbije i Hrvatske (najvjerovatnije u dolini rijeke Vrbas, barem u njenom gornjem toku - u donjem je već vrlo diskutabilno i mogla je granica možda biti i negdje istočnije), koje su župe, itd...a ti misliš to sve preskočiti i jednostavno sve proglasiti Srbijom. :D

Ako želiš da se uputiš u neke osnove ovako najranije hrvatske istorije, knjigu u ruke: Nada Klaić, Povijest Hrvata u ranom srednjem vijeku, Zagreb 1975. Od 3. do 52. stranice (dio PREGLED NAJVAŽNIJIH IZVORA I HISTORIOGRAFIJE) naći ćeš sve o istorijskim izvorima, od onih sa ovih prostora kao što je bio Toma Arhiđakon, do stranih kao što je upravo Porfirogenit. A ako te zanimaju sami događaji, imaš na stranama 95—537. Iako djelo ima mana jer je pisano i prije više decenija, a u Klaićkinom duhu odiše određenom dozom istorijskoga minimalizma, po mom mišljnju ostaje jedna od najznačajnijih knjiga za najraniju hrvatsku povijest; pogotovu zato što do sada nisam vidio neku bolju i noviju knjigu za mjeriti (bez uvrede i Goldštajnu i Budaku).

Poslednja izmena:
По ко зна који пут муљаш - извлачиш ствари из контекста, мењаш им смисао и тумачиш како се теби свиђа, а не онако како је написано. Хиљаду пута сам се покајао што сам те упутио на ту књигу коју сад черечиш и силујеш.

Ево страна 130 и 131 из Живковићеве књиге, одакле си ишчупао један делић и дао му другачији смисао. Обрати пажњу на делове које си намерно прескочио, где Живковић доказује да Словени нису живели у околини солуна пре 586. године.

o1d7.jpg
Када већ помињеш Драгувите / Драговиће, треба рећи да је широко прихваћено мишљење да они воде порекло од источнословенског племена Дреговичи, је живело на северној мочварној обали реке Припет, чији је назив изведен из словенске речи која је означавала мочвару, а и данас је сачувала то значење (дрэгва) у белоруском језику. Део Драговића (Драгувити) се доселио на Балканско полуострво почетком 7. века - једна група населила се у околини Солуна, а друга на реци Драговици, левој притоци Марице.

viix.gif

:)

Izvlačim stvari iz konteksta?:)

Kada sam ja to rekao da su Sloveni živeli pre 586. godine na Balkanskom poluostrvu?

Ja sam rekao da su SRBI živeli pre navodnog doseljavanja Srba na Balkanskom poluostrvu, a da su se neka od slovenskih plemena sa severa doselila na Balkansko poluostrvo.
Narodi pre V veka nisu se nazivali Sloveni, nijedno! POSTEPENO SU SRODNI NARODI PREUZIMALI TO IME. Gde su naprimer danas Anti? Pa preuzeli su to ime - SLOVENI.

I kada su neka od slovenskih plemena stigla na Balkansko poluostrvu, tu su se naselila zajedno sa starosedeocima, i među njima nema borbe na etničoj osnovi - A TO ZNAČI, DA SU SLIČNA.

E sad; možeš ti ovu rečenicu da prevrčeš, izvlačiš iz konteksta....kolko hočeš. Ono što piše tu - tako stoji i gotovo. Znam, ne ide tebi u prilog, ali šta češ. Stavljam ti je ponovo, pa ti sad razmišljaj.

A eto, može jo jedan citat u prilog tome:
"…dotle Dukljanin beleži da je gotski (slovenski/srpski) vladar Selimir bio paganin i varvarin, ali da je svakog hrišćanina ljubio i nije ih progonijo (str. 211).

Predpostavljam da su ovi hrišćani, koje je Selimir ljubio bili takozvani Romeji. LJUBIO IH JE I NIJE IH PROGONIJO, I AKO SU BILI ROMEJI I HRIŠĆANI.

Dvukeljicu, završi ti molim te prvo ono što sam ti preporučio iz iščitaš, pa da onda nastavimo...

Pop Dukljanin je napisao jedan od najmisterioznijih i najkonfuznijih izvora koji su na ovim prostorima ikada nastali, ako ne i u samom vrhu. Šta sve on piše i ko su vladari ne mogu ni veliki ljudi dosjetitit se; oni koji poznaju dobro sve istorijske okolnosti i procese od velike seobe naroda do poznog srednjeg vijeka, koji poznaju šta piše u velikoj većini književnih tekstova nastalih u Evropi u to vrijeme i koji savršeno znaju latinski jezik. Ako ćeš se već oslanjati na Živkovića, preporučio sam ti da baciš pogled na njegov Gesta regum Sclavorum (imaš ga cijelog na internetu i to na našem jeziku, oba toma, i prevod i komentar), što je posljednja knjiga koja se bavi istraživanjem spomenutoga izvora.

Ti si sada odlučio sam čitati izvor, i to čak ga ne poznaješ već kroz usta drugog autora, a iz toga jednostavno nikakve zaključke relevantne ne možeš izvoditi. Ništa Krešimira ne čini srpskim, ili barem ništa manje nego što sve vladare skupa ne čini hrvatskima. Imali smo tako jednog hrvatskog nacionalistu, koji se pozivao na LjPD i njegovi zaključci su bili da su članovi prve srpske dinastije Hrvati, a samim time i Srbija 'hrvatska država'. Dakle koristio je apsolutno iste argumente kao i ti, a i jedno i drugo vam ne ide.

Dukljaninovo rodno stablo gotoslovenskih dinasta sa područja koje ako ne bismo već nazvali jugoslovenskim, rekli bismo da je protosrbohrvatsko, svojim možda najvećim dijelom predstavlja puku fikciju, domen književnosti i čak ni bilo kakve istoričnosti. Njegova krajnja svrha (zbog čega je jedna istoričarka nedavno predstavila hipotezu da su ga zapravo napisali u XVII stoljeću Mavro Orbin i Joanes Lucijus, ali sa čim se velika većina eksperata ne slaže) jeste očito bila prikazanje određene jedinstvenosti ovoga područja; uniformnosti. Tako su svi sa svima povezani, svi vode porijeklo od svih i imaju prava od svakoga, slika je barem koja se dobija na kraju. S obzirom na to da je krajnji akcenat stavljen na dioklićansku državu, mogli bismo eto sve te državne tvorevine, uključiv i Hrvatsku i Srbiju, nazvali dioklićanskim državama, odnosno dukljanskim vladarima. :D

Dodatni dokaz čega? Ne zaboravi, mi se ovdje ne bavimo osporavanju pojedinih izvora odnosno njihove autentičnosti; je li Trpimirova darovnica nastala čak i u XVI stoljeću neće promijeniti ni na koji način naše zaključke, a sigurno neće odjednom načiniti Hrvatsku dijelom Srbije odnosno Trpimirov rod srpskim. Postoji pregršt izvora, pisanih i nepisanih, koji jasno ukazuju na nemogućnost tvoje hipoteze - pođimo samo od arheoloških nalaza koji svjedoče o franačkoj vlasti po zapadnim prostorima, a koji nema na istočnijim. Zašto? Zato što je franački dominantni uticaj bio vršen tamo, a tu nije; savršeno odgovara hronološkim saznanjima iz pisanih izvora i postaje poprilično jasno kakvo je stanje bilo na terenu.

U pismu je vladar Hrvata Tomislav (rex, što su pojedini iskoristili da bi pokušali predstaviti kako je zaista bio i kralj); na natpisu Branimirovu piše da je bio knez Hrvata ('princeps Croatorum').

Ali je li postojala Hrvatska zasebna od Srbije je u ovom trenutku potpuno bespredmetna priča, zato što bih morao kucati apsolutno sve istorijske izvore o Hrvatima i pokazivati da nema apsolutno ni bazične logike da se Hrvatska proglasi dijelom Srbije, i to preko LjPD kroz nekakvu potencijalnu srodsku povezanost između vladara srpske i hrvatske zemlje. Pa mi ovdje već godinama razglabamo oko toga gdje su išle granice između Srbije i Hrvatske (najvjerovatnije u dolini rijeke Vrbas, barem u njenom gornjem toku - u donjem je već vrlo diskutabilno i mogla je granica možda biti i negdje istočnije), koje su župe, itd...a ti misliš to sve preskočiti i jednostavno sve proglasiti Srbijom. :D

Ako želiš da se uputiš u neke osnove ovako najranije hrvatske istorije, knjigu u ruke: Nada Klaić, Povijest Hrvata u ranom srednjem vijeku, Zagreb 1975. Od 3. do 52. stranice (dio PREGLED NAJVAŽNIJIH IZVORA I HISTORIOGRAFIJE) naći ćeš sve o istorijskim izvorima, od onih sa ovih prostora kao što je bio Toma Arhiđakon, do stranih kao što je upravo Porfirogenit. A ako te zanimaju sami događaji, imaš na stranama 95—537. Iako djelo ima mana jer je pisano i prije više decenija, a u Klaićkinom duhu odiše određenom dozom istorijskoga minimalizma, po mom mišljnju ostaje jedna od najznačajnijih knjiga za najraniju hrvatsku povijest; pogotovu zato što do sada nisam vidio neku bolju i noviju knjigu za mjeriti (bez uvrede i Goldštajnu i Budaku).

Eto verujem ti, da u tom pismu piše vladar Hrvata Tomislav, i na natpisu Branimirovu knez Hrvata.

Ali znaš šta mi nije jasno. Ako je naprimer postojao neki vladar Dukljana, ili vladar Neretljana, ili vladar Bosanaca ili vladar Zahumljana; zašto se on smatrao srpskim kraljem ili vladarom a ovaj hrvatski odvojeno/posebno? Da li postoji neki arheološki natpis/pismo gde piše vladar/knez Neretljana, vladar/knez Dukljana ....?

E zato što su Hrvati ostali pod uticajem Franaka i kasnije pod uticajem Vatikana, ja mislim da su postali poseban narod - odvojili se od Srba.

G. Živković: "Na taj način, sasvim jasno, Hrvati su ostali pod vlašču Franaka. Što se Srba tiče, o njima svi izvori složno čute, pa je nemoguće reći šta se događalo, naprimer, sa Travunjanima, Zahumljanima ili Dukljanima, a još manje sa Srbijom ili Bosnom (koja je tada svakako bila deo Srbije)" (str. 229).

I ovaj Gotšalk ga naziva kraljem Slovena.
Готшалк га (Trpimira) пак назива„краљем Склавина“ (rex Sclavorum) (http://sr.wikipedia.org/sr/Трпимир).

Izvor imaš.

Kako su nakon doseljenja Srba i Hrvata (po BB teoriji) na Balkansko poluostrvo Srbi mogli

Na ovo sam se već osvrnuo u prethodnoj poruci, tako da možeš pročitati i prelistati šta o svemu tome piše Klaićka; naveo sam ti i na kojim stranama su obrađeni izvori.

Ne postoji ništa na osnovu čega bi ta četiri kralja (istorijske ličnosti ili fiktivne - a prvenstveno su ovo potonje) proglasio srpskima. Tako je recimo ZDS, koji se pod raznim nadimcima krio, imao jednu drugačiju teoriju, isto nakaradnu i neutemeljenu konstrukciju kao tvoju - da su sve to hrvatski kraljevi (Belo, Tišemir, Predimir i brat mu Krešimir), te da to dokazuje da su Srbi bili samo dio hrvatskoga naroda.
Eto isto tako kao što ti veliš, koristeći poptuno identičnu logiku i iste izvore, on je zaključio da je u početku postojala Srbija kao kneževina, ali da je na samome početku ona bila hrvatska zemlja, kojom su vladali hrvatski vladaoci. On slično tako je tvrdio da je Vizantija prouzrokovala odvajanje srpskoga dijela Hrvata, odnosno izdvajanje jednoga dijela stanovništva iz korpusa hrvatskoga naroda; Hrvata koji će prisvojiti lokalno ime srpsko.

Naravno, i ta priča kao i ta tvoja su notorne budalaštine, bez ikakvih izvora ili validne argumentacije koje bi ih potvrdile, Pogledaj dostupne izvore, a u prvom redu one koje su proizišle iz Porfirogenitove kancelarije; koje iz nekog razloga jednostavno preskačeš kao da ne postoje.
Nigdje kod Popa Dioklićanina nećeš naći da je Krešimir bio u srpski kralj.

I Avari nestali? A pokorili Slovene i napadali Vizantijsko Carstvo, i to dosta uspešno. Kako su nestali?

Ne govorimo o Avarima kao narodu, već o avarskim naseobinama na Balkanskom području. Avara tu jednostavno nije bilo; to je očito kako iz pisanih izvora tako i prema arheološkim nalazima. Pročitaj šta Živković piše o Avarima kada se već pozivaš na njega.

I Normani i Pečenjezi su napadali Vizantijsko carstvo, kako su oni nestali? Armija dođe i ode... :)

Nemoj tako Slavene:)

Jeste jedinstven slučaj ako pogledaš u celini. Ti si pokušavao da daješ primere, a ja sam kod svakoga našao nešto što nije potpuno slično tome.

Nemoj ti tako. :lol:

Ja upravo sagledavam cjelinu; dakle pričao sam ti o etničkoj strukturi čitavoga evropskoga kontinenta. Ne znam šta si želio reći tvrdeći da si kod svakoga našao nešto što nije potpuno slično procesu seobe Slovena na sjeverno balkansko područje, ali to nije ni istina zato što se ne sjećam eto nigdje da si poredio slovensko doseljavanje na Balkansko poluostrvo sa doseljavanjima germanskih plemena na Britanska ostrva; na većinu komentara se zapravo nisi ni osvrnuo odnosno nisi ništa dodao.

S druge strane, naravno da nećeš naći ništa potpuno slično. Ne postoje dva potpuno slična događaja niti procesa; svaki je jedinstven - jedinstveni slučaj predstavlja situacija Hispanaca, jedinstveni slučaj je bio u Galiji, jedinstveni slučaj je u Grčkoj, jedinstven na Britanskim ostrvima, jedinstven u Africi, Italiji, Aziji,...dakle apsolutnos ve ovo su specifični slučajevi u kojima postoje razlike i niti jedan jedini od njih nije u potpunosti sličan sa drugim. Sada, ti si napisao poslije propasti Rimskoga carstva svi građani su počeli govoriti svojim predrimskim jezicima - zar je ovdje uopšte potrebna rasprava? Ko su Portugalci, Španci i Francuzi (mahom)? Dalje, problem je što si ti definisao tu nekakav model u vrijeme velike seobe naroda koji bi trebalo da bude opšti za apsolutno sva područja sem za krajeve sjevernoga Balkana. E tu je ključna stvar; dakle u pravu si kada navodiš da postoje razlike i da nigdje nije bio identični proces kao na ovim područjima (što i nije moguće, zato što su apsolutno svi krajevi specifično uslovljeni čitavim nizom okolnosti, od geoklimatskih pa na dalje, koja su karakteristična za ta ili barem više ili manje karakteristična nego u odnosu na druga područja).

Ali ono što je najbitnije je naseljavanje na Balkansko poluostrvo po Porfirogenitu. Predomišljaju se Srbi po tri puta, neće da žive pored Slovena, radije ginu sa Avarima, nego da ih naprimer Iraklije odmah naseli u današnje srpske zemlje, bez borbe sa Avarima. Pa onda tako malo pleme naseli se na tako ogromno područje,...gledaj napisao sam sve u detalje, nemoj opet da ti pišem. Ako ti veruješ toj teoriji, veruj; ali ja prosto ne mogu.

A ko raspravlja o tome? Ovdje se ne diskutuje kako su se Srbi doselili na Balkansko poluostvo. To nikada nije bilo ni predmet rasprave, tj. uglavnom nije, već jesu li odnosno kada su. Ostavimo li DAI po strani, dolazi pitanje rekonstrukcije seobe Srba na Balkan na osnovu drugih dostupnih izvora - dakle, Srbi se pominju 822. godine, što znači da možemo prilično pouzdano utvrditi da su se do početka IX stoljeća već bili doselili. Na osnovu podatka koji je ako se ne varam Ostrogorski pronašao, znamo - iako ne toliko pouzdano kao prethodno navedeno - da su se najvjerovatnije Srbi doselili prije 688. godine.

Potpunim odbacivanjem Porfirogenitovih spisa ostajemo u velikoj nedoumici dalje rekonstrukcije događaja, koji su prethodili 688. godini. Zapravo, u potpunosti smo onemogućeni da išta kažemo sem da pretpostavimo da su se Srbi našli kao jedno od mnogobrojnih plemena i prebacili na ova područja možda krajem VI ili početkom VII stoljeća, ali da nisu bili previše značajno pleme, odnosno da nisu bili u direktnom kontaktu sa Romejima i na taj način ostali čak i u onovremenim oskudnim izvorima nezapisani.

Što se tiče same priče, mnogo je smjelo sa tvoje strane da kažeš da ne vjeruješ. Pročitaj Živkovićevu kritičku analizu i rekonstrukciju tog izvora - pa onda iznesi stav da li se slažeš i oko čega se i zašto ne slažeš. Da na pišeš da prosto ne možeš - i to bez ijednoga navedenoga argumenta - to otvara pitanje zbog čega ne možeš? Da li možda zato što ulaziš sa premisom da se Srbi nisu nikako do selili u prvoj polovini VII stoljeća (već ranije?) i sa te tačke isključuješ sve što ti se ne sviđa? :think:

O samoj priči o načinu na koji su se Srbi doselili, ima dvojbe. Nekada se, kao u vrijeme Jirečeka i Jagića, ta priča potpuno odbacivala kao puka fantazija piščeva. S druge strane, danas smo došli do vremena u kojima autori kao Živković smatraju da u njoj ima mnogo više istoričnosti nego što odaje prvi pogled, te da je starija istoriografija odbacivala zbog nespremnosti da se upušta u koštac sa detaljnom kritičkom analizom. No što je koncenzus svakoga? To je da je DAI izvor koji govori o seobi Hrvata i Srba na Balkansko poluostrvo. Sa tim se slažu i oni koji su u potpunosti odbacivali priču o tome kako je sama seoba bila sprovedena. A i zašto ne bi? Ne postoje nepouzdani i pouzdani izvori; a tvoj je pokušaj vrlo očito da otpišeš DAI kao nepozudan i tako ga odbaciš kao cjelinu (čime bismo ostali bukvalno bez cjelokupne povijesti prve srpske dinastije, Vlastimirovića, odnosno bismo strašno ogolili poznavanje o najranijoj srpskoj predvojislavljevićevskoj prošlosti), a to je upravo iz navedenih razloga nemoguće. Potpuno paradoksalno tome je što čak izvor za koji se najčešće i najviše dotično tvrdilo - Ljetopis Popa Dukljanina - usvajaš i koristiš na drugom mjestu kao potencijalni dokaz da je Hrvatska bila 'srpska' :lol: iako je ta knjiga jedan ogromni haos sa kojim se ni najumniji ljudi ne mogu izboriti, a kamoli mi ođe. I to ista knjiga koja je uvela pojam Crvena Hrvatska. :D

:)

Izvlačim stvari iz konteksta?:)

Kada sam ja to rekao da su Sloveni živeli pre 586. godine na Balkanskom poluostrvu?

Ja sam rekao da su SRBI živeli pre navodnog doseljavanja Srba na Balkanskom poluostrvu, a da su se neka od slovenskih plemena sa severa doselila na Balkansko poluostrvo.
Narodi pre V veka nisu se nazivali Sloveni, nijedno! POSTEPENO SU SRODNI NARODI PREUZIMALI TO IME. Gde su naprimer danas Anti? Pa preuzeli su to ime - SLOVENI.

I kada su neka od slovenskih plemena stigla na Balkansko poluostrvu, tu su se naselila zajedno sa starosedeocima, i među njima nema borbe na etničoj osnovi - A TO ZNAČI, DA SU SLIČNA.

E sad; možeš ti ovu rečenicu da prevrčeš, izvlačiš iz konteksta....kolko hočeš. Ono što piše tu - tako stoji i gotovo. Znam, ne ide tebi u prilog, ali šta češ. Stavljam ti je ponovo, pa ti sad razmišljaj.

A eto, može jo jedan citat u prilog tome:
"…dotle Dukljanin beleži da je gotski (slovenski/srpski) vladar Selimir bio paganin i varvarin, ali da je svakog hrišćanina ljubio i nije ih progonijo (str. 211).

Predpostavljam da su ovi hrišćani, koje je Selimir ljubio bili takozvani Romeji. LJUBIO IH JE I NIJE IH PROGONIJO, I AKO SU BILI ROMEJI I HRIŠĆANI.

А шта ти значи то да није било ратова на етничкој основи? Ако се зна да су Словени ратовали против Ромеја, зашто је онда битно да то није било на етничкој основи? И ко је тада уопште ратовао по етничкој основи? Такви ратови су измишљотина 19. века, када су у Европи и створене нације. А и ти "ратови на етничкој основи", па и "ратови на верској основи", заправо и нису били то, већ су се они који су их покретали крили иза тога, а као и сви други ратови, и такви ратови су као главни циљ имали наметање власти, освајање територија и пљачку.

Све у свему Живковић каже да су Словени ратовали против Ромеја, које ти идентификујеш са Србима. Значи, ти хоћеш да кажеш да су Словени дошли из Паноније и напали и похарали браћу Србе, након чега су ти Срби из околине Солуна пребегли у Далмацију, а ти Словени који су отерали Србе су остали да живе тамо све док их Грци нису асимиловали. :bum:

Ali znaš šta mi nije jasno. Ako je naprimer postojao neki vladar Dukljana, ili vladar Neretljana, ili vladar Bosanaca ili vladar Zahumljana; zašto se on smatrao srpskim kraljem ili vladarom a ovaj hrvatski odvojeno/posebno? Da li postoji neki arheološki natpis/pismo gde piše vladar/knez Neretljana, vladar/knez Dukljana ....?

Je li ti to ozbiljno mene pitaš zašto se hrvatski vladari nisu titulisali srpskima? :lol: Pa zato što Hrvati odnosno Trpimirova loza nisu bili Srbi, odnosno zato što Hrvatska nije bila srpska zemlja. :)

Šta ti tu nije jasno? Je li ti nejasno zašto knez Časlav nije bio knez Bugara umjesto Srba?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back