„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Када је сврставање људи у Цинцаре, имамо сличну ситуацију као са Јеврејима, довољно је да је један предак, неки пра, пра дјед или пра, пра баба Цинцар/Јевреј а сви остали нешто друго, али џаба, гледа се тај један од рецимо 16 предака који је Цинцар (или Јевреј), осталих 15 се не броје. Тачка. И једно ипак "малчице комотније" тумачење нечије народносне припадности.

Да би неког свастали у неки народ, основно полажиште је да се он сам тако изјашава или се изјашњавао, ако имамо сазнања. Често имамо. Ту наравно постоје те неке нијансе, да ли је неко етнички (Грк, Рус, Италијан, Србин итд) рођен у некој другој земљи, рецимо Америци, или Американац грчког (руског, италијанског, српског) поријекла, и ту можемо поставити неке "критеријуме" да ли збори матерњим језиком, колико познају културу, духовност, историју рода од које вуче поријекло итд, али полажиште је како се лично изјашњава.

Код Срба које је неко сврстао у Цинцаре вођен ко зна каквим "критеријумима", имамо често апсурдну ситуацију, изјашавали су се (или изјашњавају се) Србима, радили на афирмацији српства, промоцији српске културе, умјетности, или лобирали својим ауторитетом (Пупин) да Србија прошири свој териториј, доказивали сваком приликом приврженост српству, али џаба, Цинцари и тачка. Па ти буду паметан.

Код Срба које је неко сврстао у Цинцаре вођен ко зна каквим "критеријумима", имамо често апсурдну ситуацију, изјашавали су се (или изјашњавају се) Србима, радили на афирмацији српства, промоцији српске културе, умјетности, или лобирали својим ауторитетом (Пупин) да Србија прошири свој териториј, доказивали сваком приликом приврженост српству, али џаба, Цинцари и тачка. Па ти буду паметан.

To je bila niti poenta moje objave, niti originalne objave sa teme o stranom uplivu u genetskom korpusu Hrvata koju sam bio izvorno citirao.

To je bila niti poenta moje objave,....
Нисам на твоје постове конкретно мислио (цитирао бих те), примијетио сам и на овој и на другим темама постове, могуће и твој, и такав образац поимања ствари, образац који годинама намећу медији, често таблоди, када собично наслове текст kao ovaj Iznenadiće vas IMENA NA SPISKU: Najpoznatiji Cincari, и кроз текст обликују начин размишљања читалаца, у данашњем времену када су умови народа обликовани ријалити садржајима, такви текстови добро пролазе, брзо народне масе то прихвате без резерве.
И један образац размишљања који је присутан и на овом форуму и иначе у коментарима по разним порталима и фрумима, ту ако покушате скренути пажњу да је ипак "малчице комотније" тумачење нечије народносне припадности, у расправи нећете се добро провести.

Нисам на твоје постове конкретно мислио (цитирао бих те), примијетио сам и на овој и на другим темама постове, могуће и твој, и такав образац поимања ствари, образац који годинама намећу медији, често таблоди, када собично наслове текст kao ovaj Iznenadiće vas IMENA NA SPISKU: Najpoznatiji Cincari, и кроз текст обликују начин размишљања читалаца, у данашњем времену када су умови народа обликовани ријалити садржајима, такви текстови добро пролазе, брзо народне масе то прихвате без резерве.
И један образац размишљања који је присутан и на овом форуму и иначе у коментарима по разним порталима и фрумима, ту ако покушате скренути пажњу да је ипак "малчице комотније" тумачење нечије народносне припадности, у расправи нећете се добро провести.

To je definitivno tačno, ali ono što je ovde tema; zajednica novoromantičara i njihova razmišljanja, nečim malčice drugim je suštinski obeleženo. Velika većina pripadnika tzv. Srpske autohtonističke škole, ― čast izuzecima ― jesu zapravo nepopravljivi rasisti. Čak i kad se ne radi o ekstremnim ultranacionalistima, već nekim koji zagovaraju nekakav regionalni, pseudojugonostalgičarski ili slični kontekst, kao u slučaju Gorana Fesa ili Šarića, to opet ima jedan vrlo jasni kontekst nenaučnog rasizma; sa celom pričom o tome da je evolucija razvila genocidne haplotipove koji su usađeni u sve pripadnike neke Y-DIN hpl. i slično

U njihovim glavama, zajednica kojoj se deklariše pripadnost (naglašavam taj izbor reči, zato što je i nacionalna pripadnost danas toliko izlizana da neko smatra da je samo deklarativna izjava dovoljna da bude pripadnik neke nacije; po mom mišljenju, za nekog ko ne poznaje jezik i kulturu neke nacije, ili piše neke notorne nebuloze glumeći da je veći pripadnik ― Srpstva, recimo ― od drugih, upitno je ima li zaista prava da se takvim i predstavlja) predstavlja nešto čistokrvno, neuprljano, što je kroz jedan milenijumski period očuvalo svoju čistotu, dok je ta, čista kao suza nacija, u krajnje romantičarskom maniru, okružena sa svih strana raznim uprljanim, kržljavima, koji su izgubili svoj čisti genetski kod mešanjem sa drugima.

Otud i neke teme kao npr. Nesumnjivo Hrvati, na kojoj su svakojake stvari tema, uključiv i šta je kome koja baba ili deda, ili npr. da je majka Gabi Novak Nemica. Na tom tragu sam i otkucao taj odgovor forumašu @Aranko , jer mi je delovalo da on kuca na tragu upravo istih tih zabluda, vezano za golema uverenja o superiornosti sopstvenog (čistokrvnog) naroda, te inferiornosti drugih. Iliti, da se vratim na onu priču o izgradnji identiteta žrtve, ma nismo mi radili to, drugi su nama. Uvek. :lol: U Srpskoj autohtonističkoj školi, kada se pokušavaju malčice barem pozabaviti pitanjem onih koji bivaju utopljeni u srpski etnos, onda su to uvek bivši Srbi, kao da to uopšte, čak i da je tačno (a najčešće i nije), na ikoji način menja činjenicu da se radi o asimilaciji.

Neznam šta bi ti tu napisao.
Lingvistički dokazi u vidu toponima iz prapostojbine su tanki. Arheološki dokazi u vidu praške kulture kao pra-slovenske, opet su tanki. Ostaje jedino pisani izvor, DAI, kao dokaz seobe. Zato na njemu insistira Tibor, jer su ovi drugi dokazi seobe postali neozbiljni u međuvremenu.

Pa evo o čemu razmišljam.
Druga polovina VII veka, postoje Srbi hrišćani na severnom Balkanu, u maloj Aziji i u centralnoj Grčkoj. O ovim hrišćanima u centralnoj Grčkoj sam pisao, Kurta smatra da su lokalci, dakle potomci hrišćana, i sam kaže da su njihova imena Petar, Tihomir i Dragoslav i danas u upotrebi u Srbiji, implicirajući da su ti ljudi zapravo Srbi.
Dakle imamo situaciju da su Srbi hrišćani u drugoj polovini VII veka naseljeni na širokoj teritoriji Balkana i male Azije. Nemamo niti jedan izvor koji bi objasnio ovu pojavu. Porfirogenit nam je objasnio samo pojavu Srba i njihovo pokrštavanje na severnom Balkanu.
Za pojavu Srba u maloj Aziji imamo nemušto objašnjenje, puko nagađanje, da su se neki Srbi zadržali u oblasti Soluna, pa ih je Justinijan II zajedno sa masom paganskih Slovena preselio u malu Aziju. Vidimo da su imali crkvu, Vladiku, a kako su se pokrstili, nema ni pukog nagađanja.
Za pojavu Srba hrišćana u centralnoj Grčkoj, ništa, objašnjenje nula bodova.

U istom periodu, dakle drugoj polovini VII veka, Sklaveni divljaju u velikom delu Grčke a Bugari u Trakiji.

Ako ovo što sam izneo nije zanimljivo i ne zahteva objašnjenje, onda neznam šta reći. Najlakše je reći, pa eto neki Srbi su dospeli tamo, pa eto pokrstili se nekako i dobili Vladiku, siguran sam da si i i ti svestan da to nije istina......
Evo da izložim činjenice u vezi grada Gordoserbon koji se nalazio u Bitiniji u maloj Aziji.

Patrijarh Epifanije je bio patrijarh Konstantinopolja u periodu od 520-535. godine u vreme cara Justinijana. Patrijarh Epifanije je ostavio spis pod nazivom
NOTITIA EPISCOPATUUM, iliti SPISAK EPISKOPIJA, u kome je pobrojao postojeće episkopije carstva.
Originalni spis nije preživeo ali postoji prepis pod nazivom Pseudo-Epiphanius, datiran u period cara Iraklija oko 640. godine.

U tom prepisu, u oblasti Bitinija je navedena episkopija pod nazivom Gordoserbon. Tekst na engleskom i grčkom se nalazi ovde, https://topostext.org/work.php?work_id=567
Dakle, grad, sedište episkopije, pod imenom Gordoserbon je postojao u vreme cara Justinijana, u prvoj polovini VI veka u maloj Aziji. Ovo je jasno napisao engleski istoričar Ramsi, https://books.google.rs/books?id=iW...4sKHePDAT0Q6AEwAnoECAwQJw#v=onepage&q&f=false
rams.jpg

Episkop Gordoserbona je prvi put naveden u tekstu iz 692. godine pod imenom Isidor.

Što se tiče naučnika postoje dve vrste mišljenja:
  • Etimologija naziva Gordoserbon nema veze sa narodom Srbima, zato što je nemoguće da su Srbi bitisali u maloj Aziji u VI veku. Ovo je preovlađujuće mišljenje u Grčkoj.
  • Etimologija naziva Gordoserbon je povezana sa Srbima, između ostalih ovo je mišljenje našeg Komatine. Međutim ovi istoričari se pozivaju samo na pomen iz 692. godine i prave konstrukcije o nekakvom preseljenju Srba iz okoline Soluna bez bilo kakve potpore u izvorima. Pri tome ne pominju da je ova biskupija postojala u ranom VI veku.

Ako je etimologija naziva Gordoserbon vezana za Srbe, onda su Srbi prisutni u maloj Aziji u ranom VI veku druže Komatina.........ne možeš parcijalno da navodiš izvore......

Evo da izložim činjenice u vezi grada Gordoserbon koji se nalazio u Bitiniji u maloj Aziji.

Patrijarh Epifanije je bio patrijarh Konstantinopolja u periodu od 520-535. godine u vreme cara Justinijana. Patrijarh Epifanije je ostavio spis pod nazivom
NOTITIA EPISCOPATUUM, iliti SPISAK EPISKOPIJA, u kome je pobrojao postojeće episkopije carstva.
Originalni spis nije preživeo ali postoji prepis pod nazivom Pseudo-Epiphanius, datiran u period cara Iraklija oko 640. godine.

U tom prepisu, u oblasti Bitinija je navedena episkopija pod nazivom Gordoserbon. Tekst na engleskom i grčkom se nalazi ovde, https://topostext.org/work.php?work_id=567
Dakle, grad, sedište episkopije, pod imenom Gordoserbon je postojao u vreme cara Justinijana, u prvoj polovini VI veka u maloj Aziji. Ovo je jasno napisao engleski istoričar Ramsi, https://books.google.rs/books?id=iW...4sKHePDAT0Q6AEwAnoECAwQJw#v=onepage&q&f=false
Pogledajte prilog 679539

Episkop Gordoserbona je prvi put naveden u tekstu iz 692. godine pod imenom Isidor.

Što se tiče naučnika postoje dve vrste mišljenja:
  • Etimologija naziva Gordoserbon nema veze sa narodom Srbima, zato što je nemoguće da su Srbi bitisali u maloj Aziji u VI veku. Ovo je preovlađujuće mišljenje u Grčkoj.
  • Etimologija naziva Gordoserbon je povezana sa Srbima, između ostalih ovo je mišljenje našeg Komatine. Međutim ovi istoričari se pozivaju samo na pomen iz 692. godine i prave konstrukcije o nekakvom preseljenju Srba iz okoline Soluna bez bilo kakve potpore u izvorima. Pri tome ne pominju da je ova biskupija postojala u ranom VI veku.

Ako je etimologija naziva Gordoserbon vezana za Srbe, onda su Srbi prisutni u maloj Aziji u ranom VI veku druže Komatina.........ne možeš parcijalno da navodiš izvore......

Vau...vrlo fascinantno. Ja sam mislio da nemamo podataga o Srbogradu pre 680. godine! :eek:

Vau...vrlo fascinantno. Ja sam mislio da nemamo podataga o Srbogradu pre 680. godine! :eek:
Nisam ni sumnjao da si načitan. Ali za mene je nova činjenica da si povremeno i nervozan, ne želim da verujem da je ta nervoza u vezi sa mogućnošću malo veće drevnosti Srba.

Ajde sada molim te prokometariši ovo što sam napisao. Jeste srpski grad ili nije? Ako jeste otkud Srbi u maloj Aziji za vreme Justinijana?

Nisam ni sumnjao da si načitan. Ali za mene je nova činjenica da si povremeno i nervozan, ne želim da verujem da je ta nervoza u vezi sa mogućnošću malo veće drevnosti Srba.

Ajde sada molim te prokometariši ovo što sam napisao. Jeste srpski grad ili nije? Ako jeste otkud Srbi u maloj Aziji za vreme Justinijana?

Ma nisam bre nervozan, nego prvi put vidim ovo. :lol: Sad vidim da je neko stavio i na Vikipediju, čak (tamo je ranije stajalo da je najstariji spomen iz 680/1. godine).

Ne komentarišem stvari o kojima ne znam skoro ništa...valjda si do sada navkao na to.

Ma nisam bre nervozan, nego prvi put vidim ovo.
Dobro je da sam imao pogrešan utisak:D

Inače Epifanijev tekst NOTITIA EPISCOPATUUM nije nepoznat. Komatina ga je naveo u literaturi kada je pisao o Gordoserbonu, ali ga je citirao u nekom drugom kontekstu.

Ok, razumem da možda kao što tvrdi Charanis etimologija nema veze sa Srbima, ali zašto ne spomenuti mogućnost da je episkopija koja ima neke veze sa Srbima možda postojala u vreme Justinijana? Šta ti misliš o tome?

Dobro je da sam imao pogrešan utisak:D

Inače Epifanijev tekst NOTITIA EPISCOPATUUM nije nepoznat. Komatina ga je naveo u literaturi kada je pisao o Gordoserbonu, ali ga je citirao u nekom drugom kontekstu.

Zato što verujem da Komatina smatra, kao i svi, da se prvi put pominje 680/1. godine.

Ok, razumem da možda kao što tvrdi Charanis etimologija nema veze sa Srbima, ali zašto ne spomenuti mogućnost da je episkopija koja ima neke veze sa Srbima možda postojala u vreme Justinijana? Šta ti misliš o tome?

A koji bi argumenti bili da je postojala u Justinijanovo vreme?

Aha to... Ja sam uvek nekako mislio da.ima.tu jos nekog izvora..

Početak složenice je vrlo neobičan i odgovara drevnom slovenskom jeziku, pre metateze likvida. Mislim da ne postoji nijedno grčko etimološko obrazloženje, niti da je ponuđeno uz pomoć eventualno nekog drugog jezika. Uz to, to je VII stoleće; vek kada Srbi stupaju na istorijsku pozornicu (Fredegarova hronika) tako da bih rekao da je smanjena verovatnoća da se radi o potpunoj slučajnosti koja ne bi trebalo da ima veze sa Srbima.

Tako da, dokaza nemamo, ali je podosta moguće da postoji neka veza sa Srbima. Posebno zato što je tuda bila negde zona slovenske azijske kolonizacije.

Početak složenice je vrlo neobičan i odgovara drevnom slovenskom jeziku, pre metateze likvida. Mislim da ne postoji nijedno grčko etimološko obrazloženje, niti da je ponuđeno uz pomoć eventualno nekog drugog jezika. Uz to, to je VII stoleće; vek kada Srbi stupaju na istorijsku pozornicu (Fredegarova hronika) tako da bih rekao da je smanjena verovatnoća da se radi o potpunoj slučajnosti koja ne bi trebalo da ima veze sa Srbima.

Tako da, dokaza nemamo, ali je podosta moguće da postoji neka veza sa Srbima. Posebno zato što je tuda bila negde zona slovenske azijske kolonizacije.

Mada, ako je ovaj naziv zaista.zabelezen pocetkom sestog veka, to bukvalno onaj deo DAI o seobi u diba Iraklija stavlja ad acta.

Mada, ako je ovaj naziv zaista.zabelezen pocetkom sestog veka, to bukvalno onaj deo DAI o seobi u diba Iraklija stavlja ad acta.

Ne bih rekao da iko danas tvrdi da je iz ranog VI stoleća. Tradicionalno, trebalo bi da je pomenuta 680. ili 681. godine; sad vidim da izgleda ima i neki raniji, iz oko 640, dakle sa samog kraja Iraklijeve vlasti.

@Kole11 je citirao škotskog arheologa Vilijama Ramzija (1851-1939) koji je zapisao da je episkopiju mogao verovatno osnovati još Justinijan, ali meni nije jasno na čemu se zasniva ta pretpostavka.

Poslednja izmena:
Zar nema izvora koji kaze kako Vizantija preselila Srbe sa rijeke Vardara u Anadoliju u 7 vijeku?

Tradicionalno uverenje je da je bilo kolonizacije slovenskog življa, da. Ne znam da li je poznat neki slučaj raniji od onog kojeg je sproveo Iraklijev unuk, car Konstant II 657/8. godine. Kao što sam ukazao, istorija prikazuje područje kao bitnu metu kolonizacije Slovena, tako da se uklapa, ali ne, ukoliko je tačno da se gradić pominje prvi put još 640. godine, nema izvora koji bi izričito svedočili o preseljenjima (Slovena, a ne Srba) u ranijem periodu.

Mozemi neki alternativni objasniti sto Srbi nisu primili latinski jezik.

Kad znamo da samo grcki i aramejski, kao jezici koji je imao socijalni prestiz i na istoku sluzili kao lingva franca preziveli sve vekove rimske okupacije.

A ostaci kao baskiski ili velsanski su polulatinizovani jezici koji su ili preziveli u brdovitim delovima ili na periferiji imperije.

Ako je slovenski preziveo jer je imao toliko prestiz gde su pisani izvori o njemu, kao kod grckog.

A ako nije imao prestige, sto je preziveo, a etruskiski ili keltski nije.

Jedino sta je moguce da se slovenski negde sakrijo u planinama pa opet sirio, ali da celi Ilirik prica slovenski celo vreme rimske imperije. Pa to je mega, mega ne verovatno.

Ne bih rekao da iko danas tvrdi da je iz ranog VI stoleća. Tradicionalno, trebalo bi da je pomenuta 680. ili 681. godine; sad vidim da izgleda ima i neki raniji, iz oko 640, dakle sa samog kraja Iraklijeve vlasti.

@Kole11 je citirao škotskog arheologa Vilijama Ramzija (1851-1939) koji je zapisao da je episkopiju mogao verovatno osnovati još Justinijan, ali meni nije jasno na čemu se zasniva ta pretpostavka.

Ima neki nas istoricar da je pisao nesto konkretnije i opsirnije o ovom?

Ne bih rekao da je baš bilo reč o Mihajlovoj babi, ali bi svakako, ukoliko se dobro sećam, Pupini trebalo da vuku korenje od moskopoljskih Vlaha.

A na osnovu cega se zasniva to o cincarskom poreklu Pupina? Msm nemam nista protiv, samo me zanima na cemu konkretnom, vidim svi uzimaju to zdravo za gotovo, a ne videh neki konkretan podatak.

Otvorim njegovu autobiografiju, СА ПАШЊАКА ДО НАУЧЕЊАКА, kad ono vec na prvim stranama:

"Они нису могли побити чињеницу да је становништво Баната српско, нарочито у оном крају у коме се налази Идвор. Председник Вилсон и г. Лансинг познавали су ме лично и када су од југословенских делегата дознали да сам родом из Баната, румунски разлози изгубили су много од своје убедљивости. У Идвору ниједна нација, осим српске, није никада живела."

Msm ne kazem da je ovo dokaz da nije poreklom Cincar, samo eto, jeste zanimljivo, narocito u nedostatku konkretnih izvora o njegovom "cincarstvu".

Onda ispada da su neki Srbi pravo otisli za Malu Aziju sa Balkana, mada opet mozda su to neki drugi "Srbi".

Nemam nešto posebno dodati mišljenju koje sam već bio izrazio kada si me prošli put upitao za moj stav o tome:

Koliko ja meni poznato, od kada je Ostrogorski skrenuo nešto konkretnije pažnju na taj podatak i da bi to trebalo dovesti u vezu sa Srbima, ima samo usputnog pominjanja. Ne postoji neki samostalan rad koji bi kritički obradio popis sa tekstova Trulskog sabora i onda to povezao sa drugim onovremenim istorijskim izvorima. Nažalost, taj podatak čak kod drugih slovenskih naroda privukao je više pažnje...naša severna braća imaju ja mislim i po koju raspravu posvećenu upravo Gordoserbonu.

Moje mišljenje jeste da bi najranije srpsko istorijsko iskustvo trebalo rekonstruisati poređenjem sa drugim, ranijim narodima, koji su prolazili kroz slične situacije (npr. Goti). Posle smrti cara Iraklija, koji je bio zadovoljan mahanjem papira da su sve te zemlje gde žive Srbi njihove (dok su se oni pitali čime uopšte maše i radili potpuno samostalno svoj pos'o), bilo je potrebno obnoviti kontakte, odnosno u očima romejskog cara taj nekakav društveni ugovor. Verujem da je ili za vreme cara Konstansa II (641-668) u vreme njegovog rata protiv balkanskih Slovena 657. godine, ili negde na samom početku vlade Konstantina IV (668-685) bilo došlo do nekog rata između Srba i Romeja. Npr. možda bi trebalo to u izvesnoj meri dovesti u vezu sa misterioznim pridruženim Slovenima iz zaleđa koje pisac Čuda Sv. Dimitrija spominje u kontekstu nasrtaja na Solun 677. godine. Na primeru cara Justinijana II (prva vlada, 685-695), ali i brojnim drugim, znamo da je praksa Vizantije bila da raseli Slovene po ostrvima i u Aziji, kako bi, s jedne strane, razbila njihovo jedinstvo, a sa druge, stavila u službu protiv neprijatelja na drugoj strani (tj. u Aziji Arabljana). Moguće je da su se Srbi (ili jedan deo njih) priključili Slovenima u poharama, posle čega je usledila jedna kaznena ekspedicija, nakon koje je jedan deo Srba prihvatio raseljavanje u Aziju. Podsetimo se, radi se o izuzetno teškim vremenima na Balkanskom poluostrvu i o, posebno u kontekstu Rimskog carstva, jednom totalnom raspadu sistema. Prihvatanje jedne prazne, nenastanjene zemlje, uz garantije, platu, otvaranje carigradskih zaliha koje bi nahranile narod, nešto je vrlo primamljivo što bi i sami Srbi prihvatili.

Jedna druga mogućnost, koja je u izvesnoj meri samo modifikovano gornje gledište, nešto je pragmatičnija. Naime, narativ koji imamo očuvan kod Porfirogenita i koji priča o dvojici braće i polovini naroda koji jedan vuče za sobom, tipična je tradicija i istorijska praksa plemena koja su rešavala problem prenaseljenosti. Pleme (ili deo plemenskog saveza) bi se podelilo i preselilo. Ako uzmemo za mogućnost onu teoriju po kojoj su Srbi došli na Heladu kao federati, u sadejstvu cara Iraklija (610-641) i franačkog kralja Dagoberta I (629-634), a čiji je cilj sa franačke strane bio da se olakša pritisak na limesu tj. po istočnim krajinama, zašto se ne bi tako nešto desilo opet, na Balkanu? Razmislimo, nada i uloga Srba je, za Grke, verovatno bila da će malo počistiti taj rusvaj koji su Avari iza sebe ostavili i pomoći da počne rekonkvista, jer su cela prostranstva tada prošarana svakojakim slavinijama. Moguće je da su Srbi bili u nekom trenutku postali potencijalna opasnost, kako što tokom većine istorije ranog srednjeg veka svojevremeno znali to biti severni Srbi za Franke. U trenutku opšteg rasula, Vizantincima nikako nije bilo u interesu stvaranje jedne jake sile (da je to očigledno pretnja ispostaviće se kada vrlo brzo to budu napravili Bugari) već im je više pomagala rascepkanost, koju bi oni mogli kontrolisati i postepeno nanovo integrisati. Vrlo verovatno je i da su Srbi znali povremeno i u sadejstvu sa svojom južnoslovenskom sabraćom napadati gradove i trgovce u poharama, dakle suprotno od onog što im je bila uloga.

Mnogo lakše je bilo prepoloviti Srbe i imati jedne u Evropi, a druge u Aziji. U Aziji imaš mnogo jasniju kontrolu nad situacijom i možeš ih lakše i integrisati; na drugoj strani imaš prepolovljenu vojsku, koja možda više toliko nije korisna, ali je i manja pretnja jer, podsetiću te, tokom praktično celog tog VII stoleća oni se nisu vratili u unutrašnjost, dublje iza zaleđa u kontinentalna područja. Jedno vreme sam sumnjao da se ne radi možda o nekoj manjoj zajednici, ali brojnosti tamošnjih stanovnika koje nam pružaju neki izvori kasnije smatram da nešto više ukazuju o ovakom nečem. Po zapisanoj tradiciji, Romeji su mogli sakupiti tamo jednu jaku slovensku vojsku u iznosu od oko 30.000 boraca. I sama činjenica da Srbi praktično imaju svog episkopa je po mom mišljenju dobar indikator da se radi o jednoj vrlo brojnoj zajednici. Ako su Srbi relativno skoro došli i njihov plemenski kralj recimo još živ taj isti, teško je da se radi o jasnoj teritorijalizaciji, jerbo su Srbi verovatno bili, da se tako izrazim, više malo skitački narod. U takvoj situaciji verovatno po potrebi nije bilo previše problema prebaciti Srbe i na Krit ili na Kipar i do Antiohije ako zatreba. Beli Srbi u jednom takvom statusu u službi, verovatno su egzistencijalno zavisili u prvih par godina od carigradskih isporuka žita. Obećanje krova nad glavom i punog stomaka nije lako odbiti, a posebno ako je jedno takvo raspolućivanje naroda u duhu njegove tradicije i kulture.

U svakom slučaju, rekao bih da je Gordoserbon, pa u određenom smislu izuzetno jaka potvrda hronologije DCCS (tj. izgubljenog Porfirogenitovog izvora o narativu doseljavanja Srba). Eto i odgovora na neko od pitanja koje autohtonisti stalno pokreću, kada ponavljaju otkud taj sav silan narod tek tako i šta je jeo itd. :D Pa jasno da je bio problem a mi za ovu zajednicu u Bitiniji ne bismo ni znali da nije bilo tu eparhije. Pa ko zna gde su sve Srbi bili slati; možda i na Siciliju ili i u Kartaginu tj. Afriku.

A koji bi argumenti bili da je postojala u Justinijanovo vreme?
Pa objasnio sam
Evo mišljenja i Habermana, https://www.ccel.org/ccel/h/herbermann/cathen11/cache/cathen11.txt
habbe.JPG

Dakle uvreženo mišljenje je da je prepis nastao u doba Iraklija a original u doba Justinijana, nisam naišao na podatak da neko osporava da je original napisao Patrijarh Epifanije koji je stolovao do 535. godine.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back