Quantcast
  • Dragi prijatelji, forum "Hobi" smo prebacili u kategoriju "Zabava" i pripojili smo mu teme iz foruma "Аlbumi sa sličicama" i "Strip i Anime".

„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

Slaven777

Buduća legenda
Poruka
46.437
То су Дукљани, потпуно другачији народ од нас Србијанаца. Но ми Србијанци смо увек волели народ Дукљана - Црногораца, а и они нас; то пријатељство се нарочито потврдило у Титовој Југославији; стога има достину мешовитих бракова.
A Hercegovci?
 

Slaven777

Buduća legenda
Poruka
46.437
Какви Никшићани, то су све били туркофили.
Немци су Срби

“Зауставите истраживања о Србима!!!“ урлао је Хитлер на немачке научнике који су изучавали историју Срба између Одре и Лабе и када му је саопштено да би “виша раса” могла у себи имати“… много Србских гена…”.


Мапа лужичкосрпских племена; фото Википедија (Miloš Harangozo)
 

Konstantin Veliki

Buduća legenda
Poruka
25.958
30:50 о томе како је аустријски али и руски плаћеник Вук Караџић својом тзв. "језичком реформом" (читај: ПОДВАЛОМ) уништио наш прастари Србијански језик:

A kako komso ja imo prababu od 102 godine i zena nije Videla skolu iz nutra, a znala samo Vukov jezik i nijedan srbijanski jezik.
 

комшија

Legenda
Poruka
51.831
A kako komso ja imo prababu od 102 godine i zena nije Videla skolu iz nutra, a znala samo Vukov jezik i nijedan srbijanski jezik.
Наравно да је постојао. Данас се назива "косовско-ресавски дијалект" и углавном служи за спрдњу. А укинут је тако што је у време кнеза Александра Карађорђевића била рихваћена Вукова подвала [а која је како знамо била смишљена као део дугорочног плана да о уједињењу Србијанаца са Хрватима односно о одсецању Србије од свог источног дела да би се исти по жељи руса дао Бугарској] и то тако што се измислила и наметнула будалаштина да је народна поезија најлепша на штукорском језику. До тада се Штукор из Требиња и Србијанац из Параћин нису разумели.


П.С.

NE MOŽE BITI SRPSKI, VEĆ SRBIJANSKI! Kako je nastalo previranje dva izraza koje traje VEKOVIMA!
https://www.espreso.rs/vesti/drustv...alo-previranje-dva-izraza-koje-traje-vekovima
 
Poslednja izmena:

Metronomy

Veoma poznat
Poruka
12.223
Jeste komsija, mnogo toga bi moglo da prodje da se nisi navezbao da u istine guras neku svoju laz. Cak i vidljiva pokriva se tvojim dranjem kao da si starogrci retoricar bez megafona.......a ko je lud da veruje ludaku, tako da sve sto si napisao nicemu ne sluzi osim sprdnji, jer si nick bez kredibiliteta.
Tacnije ti pises bajke koje ti se jave u odredjenom trenutku, makar potkrepljene simpaticnim klipovima i kolaznim slicicama...i nisi slucajno pozvan na ovu temu...
 

КРЦУН

Zainteresovan član
Poruka
308
Srbijanac je nastao time sto nisu svi Srbi u Srbiji.

I da to bude svima jasno, nastao rec Srbijanac.

Niko nikad nije smatrao Srbijance nekim zasebnom narodom.
Србијанац је територијална одредница, и крилатица је аустроугарске монархистичке елите, одвајајући тиме све Србе ван Србије, за неке друге Србе, понајвише и поготову Србе у тадашњој Босни и Херцеговини дакле много пре анексије 1908. године, почевши негде пред СанСтефански мир.

На жалост њихову и срећу нашу хвала богу данас постоји Република Српска која потире квази територијалну одредницу Србијанац јер у Србији живе Срби без икакве разлике наспрам Срба у Црној Гори, Срба у Хрватској, Срба у Македонији.

Србијанац је исто када би Србина са Дорћола звали Дорћолцем што га територијално ипак одређује јер Дорћол јесте одређена територија под тим називом, дакле Дорћол није Дорћолија и никако не може бити етноним у било ком смислу те речи.
 

Slaven777

Buduća legenda
Poruka
46.437
Imali dokaz da su Austrijanci zasluzni sto je nastao taj Termin. Njega i Karadzic vec koristi.
Ja ne vidim ništa nužno strašno u tom pojmu. Zamenio je ulogu sintagme prirodni Srbin u domaćoj tradiciji.

Uklonilo je razne dileme koje su možda mogle nastati, posebno ako bi neko krenuo da priča da su Srbi u Crnoj Gori, Hercegovini, Bosni, itd...neprirodni Srbi, npr. Ili druge konfuzije, tipa kako možeš reći u isto vreme Srbin i Crnogorac, ali podrazumevajući da je i Crnogorac isto Srbin (zbog čega je u predmoderno vreme i bio nastao epitet prirodni da označi Srbijance).

Da je krilatica Austrougarske, sigurno nije; javlja se mnogo pre 1867. godine.
 

КРЦУН

Zainteresovan član
Poruka
308
Imali dokaz da su Austrijanci zasluzni sto je nastao taj Termin. Njega i Karadzic vec koristi.
Први спор око употребе придева „српски“ или „србијански“ потиче из 1882. године, када је Кнежевина Србија проглашена за краљевину, а кнез Милан Обреновић за краља Србије. У широј јавности, како у самој Србији тако и изван ње, новопроглашени краљ Србије је често помињан и као „српски“ краљ, што је имало и посебан општесрпски, а самим тим и политички призвук. Убрзо након проглашења, краљ Милан је из Беча добио захтев у коме Аустроугарска, која је признала проглашење краљевине, истиче да владар Србије не може бити „српски“ краљ у општем смислу, већ само „србијански“ краљ, односно „краљ Србије“, што је и био званични владарски наслов. Таквим инсистирањем Беча на употреби територијалне, а не етничке одреднице, наглашавало се да Краљевина Србија нема јурисдикцију над Србима изван Србије. Аустроугарска монархија је себе сматрала домовином Срба пречана, па је израз „српски“ доживљавала као одраз претензија Србије на све Србе.
 

КРЦУН

Zainteresovan član
Poruka
308
I dokaz za sve te tvrdnje.

Pa vec Vuk Karadzic ga koristi mnogo pre Milana.
Вук Караџић се руководио дефиницијом демонима (од грч. δῆμος [dẽmos] — „народ“ или „становништво“ и ὄνομα [ónoma] — „име“) је именица којом се означава становништво одређеног места или области, а изводи се из имена тог места, односно области).

У Вуковом издању „Српског рјечника“ из 1852. године забележено је да се појам Србијанац односи на човека из Србије, уз назнаку: нем. Einer von Serbien, односно „неко из Србије“ и са напоменом која је указивала на употребу тог појма у тадашњем српском Војводству. Дакле појам односно тај демоним не долази из српског језика већ из немачког говорног подручја.

Постоји и једна друга одредница која је геополитичке природе и њу је лансирао први Јован Суботић, који је 1839. године указао на опште, односно такође има демонимско значење тог појма. У склопу теоријског разматрања о концепту Велике Србије опет аустроугарске политичке крилатице, овај српски књижевник је издигао србијанске одреднице изнад геополитичког оквира тадашње Кнежевине Србије, уз напомену да би се сви становници замишљене "Велике Србије" могли по општем имену "отачаства" називати Србијанцима, с тим што би сваки народ у оквирима те државе, почевши од самих Срба, задржао и своје народно, односно етничко име. Указујући на народно јединство Срба у Угарској и Срба у Србији, Јован Суботић је према тадашњој политичкој подели прве означавао као угарске Србе, а друге као србијанске Србе, што представља један од најранијих примера за употребу тог израза. Поменути пример сведочи да је израз србијански Срби већ у то време имао своје јасно значење: Срби из Србије.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.