„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Medju tim takozvanim istoricarima nema ni jednog jedinog diplomiranog profesora istorije, a kamoli magistra ili doktora.
Koliko ljudi ne postuju ovu nauku to je neverovatno!
Dakle lingvisti, etnolozi, pravnici, arhitekte itd. mogu svi da se pored svoje profesije, u slobodno vreme, komotno bave istorijom jer to nije nauka koja zahteva dugogodisnje usavrsavanje i poznavanje naucnog metoda, nego hobi?!
I niko nece da im kaze: Alo, diletanti!
Naprotiv, osuce se paljba na ljude sa diplomama, sa godinama naucnog rada, i desetinama strucnih radova iza sebe. To je sramota! Vrhunac licemerja i pokazatelj kolapsa sistema vrednosti u ovoj zemlji!

Anceloti, nista tu nije neobicno. Za svaku disciplinu se moze tako nesto naci. Medju naucnicima imas ljude kao:

milutinmilankovic.jpg

nikola_tesla.jpg

Medjutim, s druge strane mnogi ljudi misle da oni lupetaju gluposti i okrecu se vise ljudima kao:

vidoviti-milan-tarot-zna-je-li_76405.12132.jpg

Nije ni potrebno da govorim koliko ljudi ne vjeruju medicini, i okrecu se alternativnoj...

karadzic-nova-vr.jpg

..onda postoje i ljudi koji misle da su psihijatri najveci prevaranti, i da ce im pomoci:

6771%20-%20Religion%20scientology%20xenu.gif

Pojava pseudo-nauke je svugdje prisutna i nije nimalo neobicna; pseudonauka i sarlatanstvo su stari koliko i covjecanstvo. Neki misle da ce ih pijenje urina slona ili druge homeopatske metode spasiti kojekakvih bolestina na neki nacin izvan dejstva placeba...takvih ljudi je uvijek bilo i uvijek ce ih i dalje biti...

Pogrešio si, nije to vrhunac licemerja. Licemerje je kad uložiš u školovanje istoričara da bi na on kraju prepisivao od drugih.
:eek:
Verovatno od zlih naucnika (kao ovaj na mom avataru) iz Beca, Berlina i Vatikana? Odakle vam to? Koji su vasi dokazi da generacije i generacije istoricara pisu nasu istoriju po necijem diktatu? Meni sve to zvuci kao neka sumanuta teorija zavere. Ustvari sve vezano za tu "skolu" je sumanuto.

Sustina kritickog pristupa istoriji je da ne mozes nesto da napises i izneses bez da to potkrepis cvrstim dokazima, i da to mora da izdrzi proveru i kritiku drugih naucnika da bi bilo prihvaceno kao cinjenica, za razliku od raznih metalostrugara koji pisu mahom na osnovu svojih kompleksa i zelja, a osnovni argument su im lingvisticke akrobacije, a kada im neko ospori pisanije potezu kontra argument da je ovaj strani placenik.

Ne mogu da oprostim postavljacu teme sto je u naslovu stavi "Becko-Berlinska skola". Taj izraz je takva glupost, da bi trebalo da bude kaznjiva zakonom.
Umesto "Autohtonisticka skola moglo" bi slobodno da stoji "Sarlatansko-megalomansko-lupetanje".
EDIT:
Slavene slazem se sa tobom, ali me ovo licno pogadja.

Poslednja izmena:
Ni sam ne znaš koliko si se ovde izlupao. A sad mi analiziraj ovog NAUČNIKA

chudinov.jpg

Prvi je filozof Vasilij Čudinov, član organizacije 'Ruska akademija prirodnih nauka' (dakle slično kao DANU, ako ne i mnogo gore), vrlo kontroverzne i poznate po pseudo-naučnim stavovima, koje je kritikovala i pobila u više navrata državna Akademija. Navodno je dešifrovao slovenske rune, odnosno pred-ćirilovsko pismo, te tvrdi da su Sloveni bili jedan ogromni narod u Antici. Bavio se škakljivim temama, privlačnim za kvazi-naučnike, tipa Lemurije i Atlantide.

Па, кад завршиш, онда молим те, анализирај овог АКАДЕМИКА
fomenko-b.jpg

A, pa matematicar Anatolij Fomenko je poznat. Možda više kontroverznu ličnost ruska akademska zajednica nikada nije proizvela. Autor je pokreta Nove hronologije, vrlo popularan u Rusiji; kao član Ruske akademije nauka i profesor matematike na Univertizetu u Moskvi, dosta je doprinio urušavanju ugleda obje ruske nacionalne institucije. Istorijskot odjeljenje Ruske akademije nauka je održalo javnu raspravu i objavilo radove koji su pobili većinu ako ne i gotovo sve od Fomenkovih argumenata. Nagrađivan autor, postao je vrlo popularan u depresivnom post-komunističkom društvu Ruske federacije, pogotovo kod nacionalista zbog pojedinih svojih stavova. Zloupotrebio je svoje clanstvo Matematickog odjeljenja iz 1994. godine za promociju svog istorijskog revizionizma.

Fomenkova istorijska škola Nove hronologije tvrdi da istorija čovječanstva počinje 800. godine nove ere, a da se prije 1000. godine nove ere apsolutno ništa ne može znati. Fomenko tvrdi da su svi događaji koji su pripisani da su se navodno odvili prije XI stoljeća samo najobičnija preslika događaja iz perioda 1.000-1.500 godine naše ere, a da pouzdanija istorija tek počinje sa Novim vijekom, a definitivno poznate činjenice tek od XVIII stoljeća. Fomenkova škola tvrdi da Rimsko carstvo nikada nije postojalo i da je u svojoj kompletnosti izmišljotina renesanse. Helenizam nije postojao, Aleksandar Makedonski je izmišljena ličnost kao i svi drevni Grci, kao i kompletna istorija antičkog Egipta i cijelog Starog istoka, kao i uopšte cjelokupne Antike, koja je prvenstveno nastala falsifikatima Renesanse. Isus Hrist je ustvari živio od 1152. do 1185. godine i on je niko drugi do romejski car Andronik I Komnin. Fomenko tvrdi da su Konstantinopolj, Troja i Jerusalim sve ustvari jedan gradić na obali Crnog mora, Joros, a da je Rim ustvari bio Aleksandrija; pisanje Biblije je počelo krajem XVI stoljeća, a Stari zavjet je prvoklasni izvor za istoriju Vizantijskog carstva u njenih posljednjih par stoljeća. Antička ličnost Solomona je predstava nikog drugog do turskog sultana Sulejmana Veličanstvenoga, a Solomonov hram je tobože Aja Sofija u Carigradu.

Što se tiče pravog Rima, njega je osnovao Eneja 1.380 godine (naše ere). Starogrčka i rimska religija su ustvari hrišćanstvo, a hrišćanstvo je inače prva poznata religija, na osnovu koje su nastale sve druge - judaizam, islam i budizam,... Tradicionalna hronologija, po kojoj postoji ijedan istorijski podatak prije 1000. god. naše ere je proizvod genijalne zavjere kolosalnih razmjera.
Ukratko, dno dna ruske amaterske istoriografije. Svako ko pomisli da su Plutarh i Frančesko Petrarka jedna te ista ličnost prvenstveno na osnovu sličnosti njihovog imena zaslužuje zabranu objavljivanja i 1 iz istorije; posljednja nagrada koju je Fomenko i njegov tim dobio jeste bila 2004. godine, anti-nagradu za zločin protiv ruske literature. Za više informacija, pogledati zbornik Istorija i anti-istorija Ruske akademija nauka, u kojoj je Fomenko u mnogo čemu prikazan kao čovjek čije tvrdnje predstavljaju možda vrhunac 'antiistorije'.

book1l.jpg

Lesandre, hajde i da razumijem da se sa Čudovim slažeš, s obzirom na sve što si do sada tvrdio to donekle mogu da razumijem, ali nije valjda da imaš da kažeš nešto dobro o Fomenku?!?

Poslednja izmena od moderatora:
Lesandre, hajde i da razumijem da se sa Čudovim slažeš, s obzirom na sve što si do sada tvrdio to donekle mogu da razumijem, ali nije valjda da imaš da kažeš nešto dobro o Fomenku?!?

Znajući tvoja ograničenja podsetiću te da je ova diskusija krenula u smeru poštovanja autoriteta.

Vidiš kako školovanje u istorijskim naukama u tvom mozgu nije moglo da učini bilo šta. I ona trunčica logike koju si učio ostala je samo mrtvo slovo na papiru, jer logika je prvenstvemo matematička a tek onda filozofska disciplina. Tu smo rešili prvu tezu o istoričarima kao ljudima koji nisu mogli da se upišu na neki fakultet na kojem se razmišlja pa su se opredelili za prepisivanje selektiranih prethodnika i čuvanje dogmi, isto, a možda i čvršće nego u religiji.
Što se Fomenka tiče, reci mi, kako ti, sa tvog stanovišta "poštovaoca autoriteta" možeš da osporiš vrhunskom matematičaru, koji je iz tog razloga izabran u Akademiju, proračun hronologije, jer se ovde radi o čisto matematičkoj operaciji? Dakle, iako se radi o istoriji, čovek je apsolutno radio u svom domenu.

Verovatno od zlih naucnika (kao ovaj na mom avataru) iz Beca, Berlina i Vatikana? Odakle vam to? Koji su vasi dokazi da generacije i generacije istoricara pisu nasu istoriju po necijem diktatu? Meni sve to zvuci kao neka sumanuta teorija zavere. Ustvari sve vezano za tu "skolu" je sumanuto.

Sustina kritickog pristupa istoriji je da ne mozes nesto da napises i izneses bez da to potkrepis cvrstim dokazima, i da to mora da izdrzi proveru i kritiku drugih naucnika da bi bilo prihvaceno kao cinjenica, za razliku od raznih metalostrugara koji pisu mahom na osnovu svojih kompleksa i zelja, a osnovni argument su im lingvisticke akrobacije, a kada im neko ospori pisanije potezu kontra argument da je ovaj strani placenik.

Ne mogu da oprostim postavljacu teme sto je u naslovu stavi "Becko-Berlinska skola". Taj izraz je takva glupost, da bi trebalo da bude kaznjiva zakonom.
Umesto "Autohtonisticka skola moglo" bi slobodno da stoji "Sarlatansko-megalomansko-lupetanje".
EDIT:
Deo odgovora se nalazi gore. Šta da ti kažem prijatelju ( ovde smo svi na per tu), ti bi da kažnjavaš ( i to se nalazi gore, između redova u pasusu o dogmi) veoma živ primer kako se birokratska elita ponaša i obračunava sa neistomišljenicima. Od Inkvizicije naovamo.

Poslednja izmena:
Medju tim takozvanim istoricarima nema ni jednog jedinog diplomiranog profesora istorije, a kamoli magistra ili doktora.
Koliko ljudi ne postuju ovu nauku to je neverovatno!
Dakle lingvisti, etnolozi, pravnici, arhitekte itd. mogu svi da se pored svoje profesije, u slobodno vreme, komotno bave istorijom jer to nije nauka koja zahteva dugogodisnje usavrsavanje i poznavanje naucnog metoda, nego hobi?!
I niko nece da im kaze: Alo, diletanti!
Naprotiv, osuce se paljba na ljude sa diplomama, sa godinama naucnog rada, i desetinama strucnih radova iza sebe. To je sramota! Vrhunac licemerja i pokazatelj kolapsa sistema vrednosti u ovoj zemlji!

Ovo je poptuno uopšten stav, an generale, i ne govori ništa. Diploma, sama po sebi ne znači ništa ergo, može on (XZ) diplomirati ne znam šta, ali ako ne radi i ne usavršava se, slaba vajda od diplome. Uvek, u bilo kakvoj diskusiji treba navesti primere - to i to, npr. zbog toga i toga ne valja, resp. valja. Trpati sve u isti koš znači sa vodom prosuti dete.

Anceloti, nista tu nije neobicno. Za svaku disciplinu se moze tako nesto naci. Medju naucnicima imas ljude kao:

milutinmilankovic.jpg

nikola_tesla.jpg

Medjutim, s druge strane mnogi ljudi misle da oni lupetaju gluposti i okrecu se vise ljudima kao:

vidoviti-milan-tarot-zna-je-li_76405.12132.jpg

Nije ni potrebno da govorim koliko ljudi ne vjeruju medicini, i okrecu se alternativnoj...

karadzic-nova-vr.jpg

..onda postoje i ljudi koji misle da su psihijatri najveci prevaranti, i da ce im pomoci:

6771%20-%20Religion%20scientology%20xenu.gif

Pojava pseudo-nauke je svugdje prisutna i nije nimalo neobicna; pseudonauka i sarlatanstvo su stari koliko i covjecanstvo. Neki misle da ce ih pijenje urina slona ili druge homeopatske metode spasiti kojekakvih bolestina na neki nacin izvan dejstva placeba...takvih ljudi je uvijek bilo i uvijek ce ih i dalje biti...

Potpuno se slažem, primer BB škole je pravi primer pseudo- nauke u svakom pogledu.

EDIT:

Pod jedan, pozitivistička, kriticistička istorija je u svetu odbačena još pre više od 50 godina kao krajnje neadekvatna. Ali, ovim našim BBjcima, duboko zaostalim, još to niko nije rekao. A ti brajko moj bolje uzmi nešto da pročitaš nego što paušalno,,kao svaki neznalica, deliš packe okolo. Zagrej prvo stolicu, upoznaj se sa materijom pa onda nešto piskaraj.

Pod jedan, pozitivistička, kriticistička istorija je u svetu odbačena još pre više od 50 godina kao krajnje neadekvatna. Ali, ovim našim BBjcima, duboko zaostalim, još to niko nije rekao. A ti brajko moj bolje uzmi nešto da pročitaš nego što paušalno,,kao svaki neznalica, deliš packe okolo. Zagrej prvo stolicu, upoznaj se sa materijom pa onda nešto piskaraj.

Supertruper, bilo bi ti bolje da se osvrneš na ono što sam te i pitao.
Uzgred, zašto ti smatraš da zajednica istoričara u ovim krajevima 50 godina zaostaje za ostatkom svijeta? Po čemu, kako; to već nekoliko puta spominješ, ali niti jedan jedini put nisi objasnio u kom smislu zaostaje / je pozitivistička.
Zašto pišeš pozitivistička, kriticistička istorija kao da su to sinonimi, ako su u pitanju dvije vrlo različite stvari? Kritička istoriografija je nastala kao kritika pozitivističkog naučnog metoda, odnosno izrasla iz anti-pozitivizma; zašto ti antiteze poistovjećuješ jednu sa drugom? Kako jedan istoričar može u isto vrijeme imati i pozitivistički i kriticistički pristup i gdje je to u svijetu kritička teorija navoodno 'odbačena još pre više od 50 godina'?!?

Poslednja izmena:

A ti ces "barajko" da mi se obracas sa "Profesore" posto sam diplomirani istoricar, trenutno na postdiplomskim, i o metodu pisanja naucnog rada iz ove oblasti ne mozes da me ucis sem ako nemas diplomu u istom ili vecem rangu. ;)
Svoju stolicu sam ja odavno zagrejao, a ti si u najboljem slucaju zagrejao klupe u studentskim bifeima, sto je lepa zabava, u koju sam se i sam cesto upustao, ali nije neka kvalifikacija. Ako te zanima koliko citam mozemo da diskutujemo recimo o feudalizmu u Zapadnoj Evropi.
Ti si ocigledno negde cuo da je pozitivizam odbacen u nauci i to si shvatio kako tebi odgovara. :lol:
To da je danasnja istoriografija pozitivisticka je totalna nebuloza, niti vidim da mi toliko zaostajemo za stranom istoriografijim po nacinu pisanja. To meni samo pokazuje da ne citas relevantna dela ni domace ni strane istoriografije u zadnjih 20-30 godina, i da samo pokusavas da uhvatis sagovornika na prepad i buku, ubacivisi par pokupljenih termina.

A ova takozvana skola je zlo, i treba se protiv nje boriti uvek i svuda, pa sam u ova svoja prva dva posta dao malo sebi oduska, posto sam se iznervirao citajuci neke postove u ovoj temi.
Nije problem sto se preispituje neki stav u "zvanicnoj" istoriji nego nacin na koji se to radi.

Poslednja izmena:
ПОСЛАНИЦА ИСТОВЕРНИМ РУСИМА

ПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ
ЊЕ Дмитриј Анатољевич Медведев
(преко Амбасаде Руске Федерације у Београду)

Ваша Екселенцијо,
Ових дана се у Думи Руске Федерације расправља о захтеву Срба с Косова и Метохије, да буду примљени у руско држављанство. Срби су упутили молбу за руско држављанство, верујући у снагу и међународни углед Руске Федерације, помоћу чијег држављанства би им била омогућена људска права и право на приватну својину. Срби су једини народ у свету којем је међународна заједница ускратила људска права и одузела им целокупну покретну и непокретну имовину. Санкције међународне заједнице (УН, ЕУ, ОЕБС, НАТО...) су тако драстичне, да је, рецимо, немогуће српској породици да се врати у своју кућу, на своје пољопривредно имање, да преузме своје предузеће, трговинску радњу, адвокатску канцеларију... јер им је то све запосела окупаторска администрација на Косову и Метохији. Истоветан случај је са Србима прогнаним из Републике Српске Крајине, коју је Хрватска окупирала 1995, уз помоћ чланица ЕУ и НАТО-а.
Приватна имовина српских породица у ове две српске покрајине је поклоњена породицама шиптарске националне припадности на Косову и Метохији и породицама хрватске националне припадности у Републици Српској Крајини. Ови обесправљени људи су с држављанствима: Србије, Републике Српске и Црне Горе, али та им држављанства не могу бити ни од какве помоћи, јер се окупаторска власт и окупаторско судство у ове две српске покрајине не осврће на евентуално дипломатско заузимање српских држава за отету имовину српских породица.
Оваквим поступком према српском народу, међународна заједница је нарушила равноправне односе народа и држава – и у Европи и у свету. Заузимањем Руске Федерације, да се Србима врате одузета људска права, поправили би се међудржавни односи у Европи. Наравно, Руска Федерација, у заштити српских права, не би морала да се користи војном силом, него би се ослањала на правила која се примењују у билатералним односима и у телима УН.

Ваша Екселенцијо,
Знамо да у Руској Федерацији државници, интелектуалци и руски народ разумеју српске муке и сви желе да им помогну. Тако су забележени и предлози руских посланика, да се Срби с Косова и Метохије населе у Сибир и на Далеки исток. То је добра намера, али би то Србе подсећало на мучну историјску прошлост:
1. Пресељење у Сибир, Срби памте као злоћудни план нацистичке Немачке у Другом светском рату. Немачка је 1941. године, с фашистичком Хрватском, одлучила да се већина Срба биолошки истреби, а да се мањи део пресели у Сибир – да би тамо, као робови, радили на "немачким" пољопривредним имањима, у "немачким" рудницима и "немачким" фабрикама.
2. Немачка је два столећа планирала, да српске земље на Балкану очисти од Срба и да ту насели немачко и друго несловенско становништво. Управо су постигли да то учине на Косову и Метохији – прогнали су Србе, а тамо населили Шиптаре (Албанце) из Албаније, стварајући несловенски евроазијски мостобран. НАТО је само наставио изгон Срба с Косова и Метохије и насељавање Шиптара из суседне Албаније, како су то радили Турци – до 1912, Немци и Аустроугари – од 1914. до 1918, Италијани – од 1941. до 1943, Немци – од 1943. до 1945. и комунистички режим Јосипа Броза Тита (Хрвата) – од 1945. до 1980.

Ваша Екселенцијо,
Постоји и један божански разлог да Руска Федерација помогне Србима (уступањем свог држављанства), али не и њиховим пресељењем у Сибир или на Далеки исток, јер је Балкан колевка (прапостојбина) свих Словена: Руса, Русина, Белоруса, Украјинаца, Пољака, Чеха, Словака, Словенаца, Лужичких Срба, Мораваца...
То је у својим радовима потврдио руски филолог Генадиј С. Грињевич. Наводећи прапостојбину свих Словена, каже - да су Словени насељавали леву и десну обалу средњег и доњег Дунава и да су „омогућили зору Цивилизације“. Каже, да је словенско слоговно писмо најстарије на свету и да потиче из Винче у Србији – из времена 5.000 година пре Христа.
Грињевича следи и руски академик Олег Николајевич Трубачов. У свом делу: „Етногенеза и култура старих Словена – лингвистичка истраживања“, наводи да су Балкан и Подунавље прапостојбина свих данашњих Словена. Супротно званичној историографији, Трубачов тврди - да су, с Балкана и из Подунавља, Словени (незнано у којем давном времену) населили западне, источне и северне крајеве Европе. Најновије дело доктора наука Анатолија Алексејевича Кљосова, председника научне консултантске управе Међународног генеолошког бироа у Москви и професора биологије потврђује – да је Балкан прапостојбина словенска. Његов рад је оцењен као универзалан и високо научан на Универзитету Беркли у Сједињеним Америчким Државама.

Ваша Екселенцијо,
Уверени смо да ћете разумети овај историјски ход и муке српског народа и да ћете, и ради руских националних и руских државних интереса, узети у заштиту српски народ и српске државе.
Јасно Вам је под каквим очајним условима у савременом гету живе Срби на Косову и Метохији, којима њихова држава нема снаге да помогне а права Срба штити по рецептима НАТО империје која их је и довела на власт. Срби на Косову и Метохији вековима трпе шиптарски зулум који је у последње три деценије прерастао у прави терор, захваљујући подршци Европске уније и Сједињених држава које Србију третирају као Малу Русију.

То је и разлог што српски реметници тражено руско држављанство виде као једину могућност опстанка на светој српској земљи, виде као заштиту од просвећених варвара и њихових србофобичних сателита - али и као наду да их само Русија може спасити од, намењене им, потпуне анихилације.
Наравно, Ви ћете разумети да ће Ваше залагање у међународним организацијама, у првом реду у УН, подићи углед Руске Федерације, јер залагање за Србе јесте залагање за право, правду и хуманитарни однос према народима.
А Русија има и природно право да брине о словенској балканској земљи, са којом вековима дели исту веру и узвисује се на истој духовној лествици, то јест православном погледу на свет.
Желећи Вам, уважени господине Председниче, добру срећу а у народним пословима радост и успех, молимо Вас да примите изразе нашег особитог поштовања.

Београд, 18. новембар 2011.
ПРЕДСЕДНИК „ФОНДА ИСТИНЕ“
Предраг Р. Драгић Кијук, књижевник
ПРВИ ПРЕДСЕДНИК ДРУШТВА
РУСКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА
Др Веселин Ђуретић, историчар
ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ „ФОНДА ИСТИНЕ“
Академик, Слободан Јарчевић, политиколог

Професор др Смиља Аврамов, правник
Др Вера Бојић, филолог
Професор др Драгиша Бојовић, књижевник
Ранко Гојковић, преводилац
Професор мр Владимир Димитријевић, књижевник
Коста Димитријевић, књижевник
Др Милан Ивановић, лекар
Др Марко Јакшић, лекар
Професор др Мирољуб Јоковић, теоретичар књижевности
Ангелина Марковић, правник и информатичар
Академик, Драган Недељковић, русиста и романиста
Професор др Марко Павловић, правник
Професор др Милан Петровић, правник
Професор др Љуба Протић, математичар
Радомир Смиљанић, књижевник
Академик, Коста Чавошки, правник
Професор мр Зоран Чворовић, правни историчар

ПС. Молимо председникову администрацију да Посланицу српских интелектуалаца проследи лидерима политичких странака и председнику ДУМЕ, на чему се посебно захваљујемо!

Potpisnici Poslanice Istovernim Rusima gde pise da je Kolevka Slovena -Balkan i gde se negira Becko-Berlinska skola su Dr. Veselin Djuretic -Akademik Kosta Cavoski..i drugi visoko obrazovani i cenjeni Intelektuali-Doktori Nauka i Akademici Srbije..

Znajući tvoja ograničenja podsetiću te da je ova diskusija krenula u smeru poštovanja autoriteta.

Vidiš kako školovanje u istorijskim naukama u tvom mozgu nije moglo da učini bilo šta. I ona trunčica logike koju si učio ostala je samo mrtvo slovo na papiru, jer logika je prvenstvemo matematička a tek onda filozofska disciplina. Tu smo rešili prvu tezu o istoričarima kao ljudima koji nisu mogli da se upišu na neki fakultet na kojem se razmišlja pa su se opredelili za prepisivanje selektiranih prethodnika i čuvanje dogmi, isto, a možda i čvršće nego u religiji.
Što se Fomenka tiče, reci mi, kako ti, sa tvog stanovišta "poštovaoca autoriteta" možeš da osporiš vrhunskom matematičaru, koji je iz tog razloga izabran u Akademiju, proračun hronologije, jer se ovde radi o čisto matematičkoj operaciji? Dakle, iako se radi o istoriji, čovek je apsolutno radio u svom domenu.

Lesandre, Fomenko je dobar matematičar, ali loš istoričar. Sve se svodi na to. Najveći saradnik Jovana I. Deretića, Dragoljub P. Antić, je nesumnjivo vrsni stručnjak za nuklearnu fiziku, s vremena na vrijeme piše i dobre članke za raznorazne novine kao npr. Politiku; ali kada počne kao amater da se bavi nečim sa čim očigledno nije upoznat...to se završava sa svim onim glupostima koje on i Deretić mantraju nerazumno.

Deo odgovora se nalazi gore. Šta da ti kažem prijatelju ( ovde smo svi na per tu), ti bi da kažnjavaš ( i to se nalazi gore, između redova u pasusu o dogmi) veoma živ primer kako se birokratska elita ponaša i obračunava sa neistomišljenicima. Od Inkvizicije naovamo.

Lesandre, nemoj izvlačiti moje riječi iz konteksta. Republika Srbija je prošle godine zabranila da u prodaju izađu knjige koje su pronađene anti-semitskim. Reci mi iskreno, da si protiv ama baš svake cenzure i da smatraš da bi svako trebalo da radi sve što želi! Podsjetiću te samo da je 2004. godine Fomenku uručena nagrada za zločin protiv ruskog kulturnog nasljeđa. Nesumnjivo je da svijet sačinjavaju laici; laike je, kao osobe koje se dotičnom temom nisu bavili godinama, lako i obmanuti - pa koliko sam samo ja stvari pročitao iz oblasti recimo medicine ili fizike, a da nisam ni bio svjestan koliko su to silne gluposti, da ne pominjem da sam čak i bio u velikim zabludama, i to ne rijetko! Evo, uzmimo supertrupera - on je vrlo jasno žrtva jednog takvog primjera obmane, da Milanović nije našao nekoga ko bi mu štampao i objavljivao knjige, ne bi došlo do ovakvog žalosnog događaja, i ne bi došlo do odvođenja jednog dijela populacije običnih ljudi izvak okvira racionalnoga i logičnoga; zbog toga ponajviše ja sažaljevam supertrupera.
Zbog toga imamo podjelu rada, imamo profesionalizaciju. E sada, to što se mnogi protiv profesionalizma nešto bune, uglavnom ljudi koji su ili isuviše lijeni da dostignu sami ono što žele, pa idu lakšim putem putujućih proroka proglašavajući sebe stručnjacima bez ikakvih kvalifikacija, tu je u pitanju ništa drugo do jedan bijedni, očajni i trajno osuđeni na neuspjeh pokret protiv tehnologije, protiv naučnih saznanja, ma i protiv intelekta i razuma!

Moraš prestati Lesandre umišljati da sam ja ovdje neki agent poslat protiv tebe i uključiti malo svoj mozak, razmišljati logički, racionalno.

To što Fomenko čini nije običan matematički proračun, on odbija sve pomoćne istorijske nauke kao nepouzdane počev od dendrahronologije do paleografije, i tvrdi da je samo i jedino ta njegova astrološka računica (koja inače i sama po sebi bez razmatranja ostalih, ima vrlo mnogo rupa) validna za definitivno određivanje istorijskih događaja. Dakle, u kompleksnoj računici (X * Y - Z) / P + G * H =
K -> Fomenko je da bi dobio K sabrao X sa H...
Ako se ti slažeš sa Fomenkom i smatraš da srpska istorija počinje sa Stefanom Nemanjom, samo reci to i o tome možemo raspravljati, mada mi je potpuno nejasno, jer ti često pričaš o istorijskim događajima iz doba Antike, pa i o Pelazgima...

Иначе Деретић и другари оснивају "факултет" (зарпаво га називају институт).

Која људи стоје иза овог, хм, феномена?
- Др Мирољуб Петровић, директор
- Петар Калезић, дипл. правник, секретар

- Др Илија Петровић
- Др Никола Жутић
- Др Јован Деретић
- Др Желимир Јовановић
- Др Жељко Станојевић
- Др Милорад Радусиновић
- Др Предраг Петровић

А претмети су овога типа:
- Античка Србија (до Свевладовића)
- Срби од Свевладовића до Немањића

И с обзиром да нису баш јефтини (скоро у рангу правог факултета), ценим да је ложење недотупаве раје ипак иоле профитабилна работа.
Цена школарине за студије "Дипломирани историчар" износи 950 евра, а уплату је могуће извршити у три рате. Уколико се цео износ школарине уплаћује одједном, студенту се одобрава попуст од 10% (у том случају је износ школарине 855 евра). У случају уплаћивања школарине у ратама, уплата се врши на следећи начин: 1. рата приликом уписа - 350 евра, 2. рата након положених 6 испита - 300 евра, 3. рата након положених 13 испита - 300 евра. Постоји могућност појединачног плаћања испита. Цена полагања једног испита је 60 евра.

Lesandre, Fomenko je dobar matematičar, ali loš istoričar. Sve se svodi na to. Najveći saradnik Jovana I. Deretića, Dragoljub P. Antić, je nesumnjivo vrsni stručnjak za nuklearnu fiziku, s vremena na vrijeme piše i dobre članke za raznorazne novine kao npr. Politiku; ali kada počne kao amater da se bavi nečim sa čim očigledno nije upoznat...to se završava sa svim onim glupostima koje on i Deretić mantraju nerazumno.

Lesandre, nemoj izvlačiti moje riječi iz konteksta. Republika Srbija je prošle godine zabranila da u prodaju izađu knjige koje su pronađene anti-semitskim. Reci mi iskreno, da si protiv ama baš svake cenzure i da smatraš da bi svako trebalo da radi sve što želi! Podsjetiću te samo da je 2004. godine Fomenku uručena nagrada za zločin protiv ruskog kulturnog nasljeđa. Nesumnjivo je da svijet sačinjavaju laici; laike je, kao osobe koje se dotičnom temom nisu bavili godinama, lako i obmanuti - pa koliko sam samo ja stvari pročitao iz oblasti recimo medicine ili fizike, a da nisam ni bio svjestan koliko su to silne gluposti, da ne pominjem da sam čak i bio u velikim zabludama, i to ne rijetko! Evo, uzmimo supertrupera - on je vrlo jasno žrtva jednog takvog primjera obmane, da Milanović nije našao nekoga ko bi mu štampao i objavljivao knjige, ne bi došlo do ovakvog žalosnog događaja, i ne bi došlo do odvođenja jednog dijela populacije običnih ljudi izvak okvira racionalnoga i logičnoga; zbog toga ponajviše ja sažaljevam supertrupera.
Zbog toga imamo podjelu rada, imamo profesionalizaciju. E sada, to što se mnogi protiv profesionalizma nešto bune, uglavnom ljudi koji su ili isuviše lijeni da dostignu sami ono što žele, pa idu lakšim putem putujućih proroka proglašavajući sebe stručnjacima bez ikakvih kvalifikacija, tu je u pitanju ništa drugo do jedan bijedni, očajni i trajno osuđeni na neuspjeh pokret protiv tehnologije, protiv naučnih saznanja, ma i protiv intelekta i razuma!

Moraš prestati Lesandre umišljati da sam ja ovdje neki agent poslat protiv tebe i uključiti malo svoj mozak, razmišljati logički, racionalno.

To što Fomenko čini nije običan matematički proračun, on odbija sve pomoćne istorijske nauke kao nepouzdane počev od dendrahronologije do paleografije, i tvrdi da je samo i jedino ta njegova astrološka računica (koja inače i sama po sebi bez razmatranja ostalih, ima vrlo mnogo rupa) validna za definitivno određivanje istorijskih događaja. Dakle, u kompleksnoj računici (X * Y - Z) / P + G * H =
K -> Fomenko je da bi dobio K sabrao X sa H...
Ako se ti slažeš sa Fomenkom i smatraš da srpska istorija počinje sa Stefanom Nemanjom, samo reci to i o tome možemo raspravljati, mada mi je potpuno nejasno, jer ti često pričaš o istorijskim događajima iz doba Antike, pa i o Pelazgima...

Opet ti ponavljam ti si se, sa ovim šatroprofesorom uhvatio poštovanja autoriteta. Pa ti samo pokazujem ko su autoriteti, ništa drugo, a ti opet ne razumeš. Kao i obično.

Poslednja izmena:
Supertruper, bilo bi ti bolje da se osvrneš na ono što sam te i pitao.
Uzgred, zašto ti smatraš da zajednica istoričara u ovim krajevima 50 godina zaostaje za ostatkom svijeta? Po čemu, kako; to već nekoliko puta spominješ, ali niti jedan jedini put nisi objasnio u kom smislu zaostaje / je pozitivistička.
Zašto pišeš pozitivistička, kriticistička istorija kao da su to sinonimi, ako su u pitanju dvije vrlo različite stvari? Kritička istoriografija je nastala kao kritika pozitivističkog naučnog metoda, odnosno izrasla iz anti-pozitivizma; zašto ti antiteze poistovjećuješ jednu sa drugom? Kako jedan istoričar može u isto vrijeme imati i pozitivistički i kriticistički pristup i gdje je to u svijetu kritička teorija navoodno 'odbačena još pre više od 50 godina'?!?

Obrati pažnju o čemu je reč a nije reč o kritici nego o kriticizmu, kriticizam je maskirani pokušaj kritike, ali ostaje "izam" dakle, izem ti kriticističke istoričare. Baš dobro što si pomenuo istoriju u Srbiji tj. publikovane radove u zadnjih 50 godina ; tri četvrtine tih knjiga, naročito onih koje se tiču II svetskog rata su najobičnije smeće koje je završilo u ropotarnicama naših vajnih katedri i SANU podruma. a tih sočinenija je na stotine. a pozivati se na to znači pozivati se na fantome. Dakle, pozitivizam je kriticizam a to nema blage veze sa kritikom. Sedi Slavene, 111.

A ti ces "barajko" da mi se obracas sa "Profesore" posto sam diplomirani istoricar, trenutno na postdiplomskim, i o metodu pisanja naucnog rada iz ove oblasti ne mozes da me ucis sem ako nemas diplomu u istom ili vecem rangu. ;)
Svoju stolicu sam ja odavno zagrejao, a ti si u najboljem slucaju zagrejao klupe u studentskim bifeima, sto je lepa zabava, u koju sam se i sam cesto upustao, ali nije neka kvalifikacija. Ako te zanima koliko citam mozemo da diskutujemo recimo o feudalizmu u Zapadnoj Evropi.
Ti si ocigledno negde cuo da je pozitivizam odbacen u nauci i to si shvatio kako tebi odgovara. :lol:
To da je danasnja istoriografija pozitivisticka je totalna nebuloza, niti vidim da mi toliko zaostajemo za stranom istoriografijim po nacinu pisanja. To meni samo pokazuje da ne citas relevantna dela ni domace ni strane istoriografije u zadnjih 20-30 godina, i da samo pokusavas da uhvatis sagovornika na prepad i buku, ubacivisi par pokupljenih termina.

A ova takozvana skola je zlo, i treba se protiv nje boriti uvek i svuda, pa sam u ova svoja prva dva posta dao malo sebi oduska, posto sam se iznervirao citajuci neke postove u ovoj temi.
Nije problem sto se preispituje neki stav u "zvanicnoj" istoriji nego nacin na koji se to radi.

Slučajno imam diplomu u višem rangu, nadam se da te to ne smeta. Tebi, vrlom junoši, napupilom pupoljku BB korov- bašte mogu samo reći jedno: paušalne kritike knjiga koje nisi ni prelistao možda imaju validnost u obližnjoj mesari ili sportskoj kladionici, ali ovde jednostavno ne prolaze. Šta da ti velim? Iskoristi neki od božičnih popusta pa kupi neku knjigu (i pročitaj!) od autohtonista. Može Novaković, Pešić, Janković. Milanović. Homer 2, Al. Petrović, Nikić... Važno je početi.

Иначе Деретић и другари оснивају "факултет" (зарпаво га називају институт).

Која људи стоје иза овог, хм, феномена?

А претмети су овога типа:
- Античка Србија (до Свевладовића)
- Срби од Свевладовића до Немањића

И с обзиром да нису баш јефтини (скоро у рангу правог факултета), ценим да је ложење недотупаве раје ипак иоле профитабилна работа.

Pivljanine, namerno si zaboravio kazati da je intitut u Čikagu i da postoji od 1945.(osnovan od četnika i simpatizera Kraljevine Juge) i da nije nikakva Univerza mada deli doktorate šakom i kapom. Tamo je i Deretić dobio doktorat, ali to nije pravi, već, počasni, a dobio ga je jer je kod njih štampao knjigu i platio je, kao i počasni doktorat svojim novcem. Dakle, tvoj post je tipičan primer BB insinuacije. Mani nas Deretlije, on je, dobio još neku kintu od DB-a i uplovio u političke vode. Mi ovde ipak vodimo druge razgovore i, ne insinuiramo.

Ah, sada razumijem Lesandre što si htio reći; no poenta autoriteta ostaje - Fomenko nije nikakav autoritet u istorijskoj nauci, makar i akademik.

Autoritet je samo ono što čovek, koji ne ume da razlikuje kriticizam od kritike, prizna da je autoritet u svojoj BB podanosti. Što se tiče Fomenka on služi kao primer - on je autoritet koliko i Radoje Radić.

Obrati pažnju o čemu je reč a nije reč o kritici nego o kriticizmu, kriticizam je maskirani pokušaj kritike, ali ostaje "izam" dakle, izem ti kriticističke istoričare. Baš dobro što si pomenuo istoriju u Srbiji tj. publikovane radove u zadnjih 50 godina ; tri četvrtine tih knjiga, naročito onih koje se tiču II svetskog rata su najobičnije smeće koje je završilo u ropotarnicama naših vajnih katedri i SANU podruma. a tih sočinenija je na stotine. a pozivati se na to znači pozivati se na fantome. Dakle, pozitivizam je kriticizam a to nema blage veze sa kritikom. Sedi Slavene, 111.

A ti se sada molim te vrati na temu - na Gibona i toboznjeg 'cara Alana i Vandala' kako si Odoakra predstavio.

Pvljanine, namerno si zaboravio kazati da je intitut u Čikagu i da postoji od 1945.(osnovan od četnika i simpatizera Kraljevine Juge) i da nije nikakva Univerza mada deli doktorate šakom i kapom. Tamo je i Deretić dobio doktorat, ali to nije pravi, već, počasni, a dobio ga je jer je kod njih štampao knjigu i platio je, kao i počasni doktorat svojim novcem. Dakle, tvoj post je tipičan primer BB insinuacije. Mani nas Deretlije, on je, dobio još neku kintu od DB-a i uplovio u političke vode. Mi ovde ipak vodimo druge razgovore i, ne insinuiramo.

Драги неваспитани, безобразни и некултурни супертруперу, ево шта њихов сајт каже:
- Писмом на адресу:
The Center for Natural Studies
(The Institute for Natural Medicine)
6151 Fair Oaks Blvd
Carmichael, CA 95608
U.S.A.

Ја увек кажем да су овакви за доктора. И ти си материјал за доктора такође, мислим да је то овде сваком и више него јасно.

Toliko pljuvačine o Radiću, a niti jedan jedini razlog dat kao objašnjenje...
Sve je objašnjeno za Radića, da ponovim? U onoj čuvenoj knjizi pljuvačini Srbi pre Adama, on se ne bavi svojim poslom već etimologijom koja mu nije u opisu radnog mesta. Maločas smo trkeljisali autoritete, nećeš valjda da odustaneš od tvog stava i da dozvoliš Radiću da se bavi tuđim poslom?

Драги неваспитани, безобразни и некултурни супертруперу, ево шта њихов сајт каже:

Ја увек кажем да су овакви за доктора. И ти си материјал за доктора такође, мислим да је то овде сваком и више него јасно.

U tovom prvom postu ti se vajkaš kako je članarina za studiranje skupa a tek kad se otvori njihov sajt vidi se da je družina iz USA i da nema veze sa Srbijom. Što se tiče materijala za doktora neću da komentarišem jer se to tiče kučnog vaspitanja koje nisi dobio kad si trebao nego si iz vrleti zakoračio na vreli asfalt i na njemu sagoreo. I dalje tvrdim da je tvoj post pokušaj insinuacije.

A ti se sada molim te vrati na temu - na Gibona i toboznjeg 'cara Alana i Vandala' kako si Odoakra predstavio.

Već sam ti 1000 puta napisao da na ovakve provokacije neću odgovarati. Okokar je bio car Vandala i Alana a u rušenju Rome pridružiše im se Svevi i Burgunđani. Pitanje je jesu li ovi Svevi (Suebos) Srbi?! Odokar je neupitan jer mu je grobnica na Bribirskoj glavi i njegova i Velizarova! To potvrđuju ostaci napisa na poluzakopanom stećku (grobnici).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back