„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Harlad Harman i San Vin su uvrstili "vincanski" alfabet u prvu pismenost i prvi ALFABET. To sto zlikovci namerno brisu sa interneta predmete sa natpisima govori kakva se propaganda radi u cilju sakrivanja istine.

Nasi najznacajniji lokaliteti su pod vodom i djubretom.
Ti znas da jednom kad se nesto pojavi na internetu skoro je nemoguce da nestane? Taknuto-maknuto, nema nazad. Sad i da obrises ovajctvoj post, negde ima kopija.

Isto tako i za navodne slike koje neko navodno brise.

Ti lznas da jednom kad se nesto pojavi na internetu skoro je nemoguce da nestane? Taknuto-maknuto, nema nazad. Sad i da obrises ovajctvoj post, negde ima kopija.

Isto tako i za navodne slike koje neko navodno brise.
Ovde stvarno nesto nije u redu...ako s pravom zanemarimo internet i YouTube, ipak nam ostaju rezultati arheoloskih iskopavanja, a to je zvanicna nauka...mozemo li mi, obicni smrtnici doci do nekih zvanicnih podataka - koliko je znakova identifikovano sa vincanskih artefakata i kako izgledaju....ovde prisustvujem samo negiranju suprotnih tvrdni...

U svojim knjigama Harald Harman, San Vin, Radivoj Pesic su klasifikovali srpski vincanski alfabet u prvu svetsku pismenost. Naravno samo se vide napadi, podmetanja, teror i pretnje, negiranje cinjenica od strane likova kao bajo i hanibal, bez ijednog dokaza.
Postoji ova rasprava mnogo ranije gde je sve utvrdjeno, i sve sto pisem je tacno.
Njima koji negiraju strarosprku vincansku alfabet pismenost nije stalo do istine, i oni ce iz svoje vrece trikova vaditi nove trikove u pokusaju da sakriju istinu. Nasi arheoloski lokaliteti se namerno unistavaju.

https://www.srpskadijaspora.info/vincansko-pismo-i-znaci-vremena-civilizacije-i-deo/

http://www.koreni.rs/vincansko-pismo-je-samo-za-pismene/

Ovde stvarno nesto nije u redu...ako s pravom zanemarimo internet i YouTube, ipak nam ostaju rezultati arheoloskih iskopavanja, a to je zvanicna nauka...mozemo li mi, obicni smrtnici doci do nekih zvanicnih podataka - koliko je znakova identifikovano sa vincanskih artefakata i kako izgledaju....ovde prisustvujem samo negiranju suprotnih tvrdni...

Naravno da može; tu su biblioteke za to. Članarine su vrlo povoljne. Ja sam ovde gomilu radova isfotografisao, nabavio i kačio, uključujući i te radove koje pominje Pantelić Nebojša, sebi pripisujući ono što sam ja učinio.

Identifikovano ih je 240. Možeš ih sve videti u onoj raspravi Šana Vina koju sam postavio na temi o Harmanu i Vinči: https://forum.krstarica.com/showthr...inčanska-civilizacija-i-vinčansko-pismo/page2

Ti si se borio protiv cinjenica i negirao Harald Harmana i San Vina koje sam postavio, tek kasnije posle rasprave sa mnom si postavio slike iz njihovih knjiga.

Bunio sam se protiv facebook postova i amaterskih YouTube snimaka, gde si podmetao ovde i falsifikovane citate dotičnih, kao što ću se i u buduće buniti.

Panteliću, ako te zanimaju stvarno ove stvari (ali baš, autentično) neku knjigu u ruke i zagrejati dupe.

Borio si si protiv postavljenih od mene dobrih yt snimaka gde Harald Harman govori u nekoliko minuta, a sve to je isto sto je govorio u yt videu potvrdio u svojim knjigama.
Ne ide ti u prilog da muljas i izmisljas...

Ja? Da li stvarno tražiš od mene da kopam šta si sve postavljao da su Vin i Harman navodno rekli za Srbe i ovde ponovo postavljam?

Harman i Vin se bave lingvistikom. Srbima su genetski (posle naroda koji govori srpski a odsrbljen je kao Hrvati, Bosna, i genetskih Srba naroda Rusina i etnickih Srba na prostoru Nemcke...) najblizi Rumuni, Bugari, Madjari, Slovenci, Slovaci...
Lepenski Vir Starcevo Vinca jesu stari Srbi i preci danasnjih Srba.

Nasi najznacajniji lokaliteti su namerno potopljeni i zatrpani djubretom.

Starosrpsko "vincansko" (prva pismenost alfabet) je dalo fenicansko tj. venicansko tj starosrpsko i etrursko tj rasensko.

Fenicani (venicani, veneti), Etrurci tj Raseni su genetski stari srbi, autohtoni evropljani srbi, i alfabet je isti.

Poslednja izmena:
Naravno da može; tu su biblioteke za to. Članarine su vrlo povoljne. Ja sam ovde gomilu radova isfotografisao, nabavio i kačio, uključujući i te radove koje pominje Pantelić Nebojša, sebi pripisujući ono što sam ja učinio.

Identifikovano ih je 240. Možeš ih sve videti u onoj raspravi Šana Vina koju sam postavio na temi o Harmanu i Vinči: https://forum.krstarica.com/showthr...inčanska-civilizacija-i-vinčansko-pismo/page2

Je li istina da su medju tih 240 znakova SVI znaci potonjeg etrurskog alfabeta, kao i vecina znakova potonjeg grckog alfabeta(izuzev 3-4 znaka)...

Je li istina da su medju tih 240 znakova SVI znaci potonjeg etrurskog alfabeta, kao i vecina znakova potonjeg grckog alfabeta(izuzev 3-4 znaka)...

Pa nema ih puno; nekoliko stranica. možeš da pogledaš sam.

Ko je zainteresovan može pročitati rad Šana Vina o dunavskom pismu:

1.jpg

Cak kad bi sve sto si napisao bilo tacno, a upitno je, ostaje jedna prosta cinjenica - ti znaci su stariji od svakog pisma, kako alfabetskog tako i onih koji su prethodili alfabetskom...najlakse je reci da ti znaci ne znace nista jer nisu pismo u klasicnom smislu rijeci...

Ne ja nigde nisam rekao da ti znaci ne znače ništa. Radi se o simbolima koji su za stanovnike Vinče verovatno imali neko značenje, ali mi danas ne znamo koje. Ti simboli jesu stariji od kasnijih pisama, ali nisu najstariji simboli ikada pronadjeni.
Čak neki naučnici smatraju da se radi o tzv. protopismu koje nije stiglo da se razvije.

i umjesto da sa fascinacijom tragas za mogucim objasnjenjima, ti nam ovdje prezentujes svu prizemnost navodno naucnog pristupa....da je takav pristup zaista naucan, jos bismo obitavali u prvobitnoj zajednici...

Ako si prepoznao nesto lose i zlonamerno u mom komentaru to je tvoja stvar. Ja sam ovde prezentovao činjenice koje govore suprotno tvrdnji da ti simboli imaju veze sa današnjom ćirilicom i da se pogrešno klasifikuju kao pismo. To povezivanje sa ćirilicom vezano je za tri pogrešne metodološke postavke:

1. Nekorišćenje primarnog arh. materijala u zaključivanju (svojstveno svim zagovornicima tog pisma)
2. Prepoznavanje oblika kojih na predmetima nema, što je uslovljeno tačkom jedan jer koriste primarne izvore već crteže tj interpretacije drugih.
3. Dokazane Pešićeve laži i izmišljotine (PS pitanje koliko su njegove pošto on za života ništa nije napisao sve je objavljeno postmortum sa njegovim imenom i lažnom biografijom)

Upravo je to problem koji sam gore pomenuo. Imaš recimo Palavestru koji od skoro tvrdi da tu nema čak ni simbola ili Dragana Jankovica koji smatra da je to neka preteča pisma (protopismo). Ja sam na tom polju negde izmedju njih. Pronadjeno je dosta simbola ali treba utvrditi šta je ukras a šta simbol koji je za njih imao određeno značenje, praktično u primeni a koje versko - ritualno. Npr Znak na poklopcu je možda označavao šta je u posudi.
Problem je što zagovornici pisma u znakove ubrajaju ne samo simbole i ukrase već i ornamente pa i ogrebotine i zareze koje kombinuju u dobijanju znakova kako njima odgovara... Tako broj tih "znakova" raste na nekoliko hiljada

Poslednja izmena:
Odlično :ok: Za razliku od Nebojše bar si nešto postavio.
Samo što si upao u klasičnu zamku pareidolia tj psihološko prepoznavanje veza, pojava, likova i oblika tamo gde ih nema :)

Odmah se postavlja pitanje gde je tu to navodno vinčansko pismo na slikama koje si postavio ? Ili još preciznije gde su oni silni tekstovi i slova slična ćirilici koje je Pešić izmi... pardon dešifrovao i preveo :D

Prve dve slike i deo treće možemo odmah da odbacimo jer su to one "Tartarija tablice", najverovatnije falsifikat a ukoliko i nisu ne radi se o vezi sa vinčanskom civilizacijom.
Da zanemarimo što su na druge dve slike crteži gde su u očigledne ornamente uključene i ogrebotine na predmetima koje i stvaraju efekat pareidolije. Dakle na tim predmetima su uglavnom ornametni i poneki simbol što važi za sve predmete pronađene na lokalitetima vinčanske kulture. Dakle nema tekstova i nema pisma samo simboli najčešće pojedinačni, a pismo koje se zapisuje isključivo jednim znakom ne postoji.

Cela priča o pismu svodi se na "prepoznavanje" oblika i simbola kojih jednostavno nema...
Biseri te metode se mogu naći na internetu:
https://www.thelivingmoon.com/46ats_members/Lisa2012/04images/Tartaria_Tablets/Karanovo_001.png
https://www.thelivingmoon.com/46ats_members/Lisa2012/04images/Tartaria_Tablets/Karanovo_002.png
Е ставрно си геније!
Отпилићеш ми пола, оно пола "као" не ваља и још пола "бацићемо кроз прозор"?

И сад ис ти "као" веелики научник, ти си као озбиљан?

За сваки случај, "као" имаш и страну реч, да уплашиш неуке и пирписмене pareidolija СТРАААШНА РЕЧ

:zcepanje:

Ево теби један задатак - да не буде да си зарадио кечину без најаве, океј? :zper:

Када се може применити тврдња да је нешто "пареидолија", а када ово није објективно?

И пошто си први почео, ајде наведи ми шта је тачно пареидолиа и да ли су сви трговци и/или шамани пареидоличари или су, пак, каменоресци, филиграфи и калиграфи?

Е и за крај, узми и ти нарежи калиграфски нешто на камен, или упресуј у глину па испеци да видимо да ли си ти већи мајстор пареидолије или калиграфије
:per:

ПАРЕИДОЛИЈА - дупе мачије а не пареидолија

----

Иначе ових сам пар слика навео као пример да је навелико нетачна и поизвољна тврдња ББ чанколизаца да у Винчи нема никаквих материајлних доказа о словима и писму - већ површна претрага интернета изнедрила је довољно да оспори било какву негацју.

Можете да замислите колико бих још могао да пронађем да се удубим сат или два у претрагу.

Да, овде има мешаних резултата, али поента није у томе, него у чињеници да су неке од ових слика хостоване на Немачким акадамским сајтовима. Драги ББ чанколисци тучете "мртвог коња"...

И да, како то да је ето само на овим просторима писмена те "река", те "место" (Дунавска писменост, Винчанска писменост) а на свим осталим местима корз свет и еоне увек је и по правилу писмен народ , односно житељи? Има ли рецимо Амазонска писменост или Тиберска писменост можда Лондонска писменост или Темзанска цивилизација? Глупо је и дискутовати о томе.

Господо, информације на којима заснивате свој светоназор неисправне су накарадне. "Ближи се час и већ је дошао" да се или отрезние или потонете у заборав.

Poslednja izmena:
Када се може применити тврдња да је нешто "пареидолија", а када ово није објективно?

Postavih primer gore, ali ponoviću po ko zna koji put. Kada u spletu ornamenata i ukrasa, zareza, ulubljenja i ogrebotina vidiš znak slova kako tebi odgovara npr ćirilice. Pa čak i onda kada ne možeš da nadješ takav znak ti ga onda malo "oblikuješ" i dobiješ recimo slovo Ђ :)

Pogledaj recimo kod ovde hvaljenog Vina na strani koju je Slaven postavio:
https://postimg.cc/NK0wyKzw

Da zanemarimo bitnu činjenicu da nema snimka (jer Vin nalaz verovatno nije ni video) već samo crtež pa ne možemo znati koje su crte stvarno tu a koje ne, ali recimo da su sve tu ovako prikazane i šta sad. Milion mogućih interpretacija i najlogičija je naravno obična predstava točka ukrašen linijama... sve ostalo je mašta u vidu pareidolie.

Иначе ових сам пар слика навео као пример да је навелико нетачна и поизвољна тврдња ББ чанколизаца да у Винчи нема никаквих материајлних доказа о словима и писму - већ површна претрага интернета изнедрила је довољно да оспори било какву негацју.

Kao što rekoh te slike ti nisu dokaz. Samo gomila crtica i ukrasa na kojima svako može da prepozna šta god hoće. Dovedeš kineza ili japanca i naći će ti kineska ili japanska slova - VINČA DO TOKIJA !!!
I dalje stoji činjenica da simbole u nizovima kao što ih je dao Pešić u tabeli a ovde postavio Nebojša nećeš naći ni na jednom predmetu Vinčanske civilizacije.

Можете да замислите колико бих још могао да пронађем да се удубим сат или два у претрагу.

Slobodno se udubi i traži, ali slaba vajda.

Poslednja izmena od moderatora:
Hanibal savrseno potrvdjuje moj komentar "Njima koji negiraju strarosprku vincansku alfabet pismenost nije stalo do istine, i oni ce iz svoje vrece trikova vaditi nove trikove u pokusaju da sakriju istinu."

cest 73. Reputacija do krova.

Шта је тачно чини старосрпском?

Појава симбола који личи на 4С?

Што је њен центар данас део Србије?

Postavih primer gore, ali ponoviću po ko zna koji put. Kada u spletu ornamenata i ukrasa, zareza, ulubljenja i ogrebotina vidiš znak slova kako tebi odgovara npr ćirilice. Pa čak i onda kada ne možeš da nadješ takav znak ti ga onda malo "oblikuješ" i dobiješ recimo slovo Ђ :)

Pogledaj recimo kod ovde hvaljenog Vina na strani koju je Slaven postavio:
https://postimg.cc/NK0wyKzw
Јеси ли ти, добри мој, икада видео рецепт код доктора?
Па је ли могуће да си толико здрав (Богу хвала ако јеси)?

Или цедуљу са ценом на пијаци?

Шта ти мислиш да су ови из Винче гледали школски програм и Рашу Попова да разумеју колико је битно да "коса буде танка а усправна дебела"?
:roll:

Човече, урезано у камен, боли њега уво јели мало лево мало десно, урезано и то је то - јел' личи на слово - личи, јел круг - није јел црта јесте - то је то и вози; гледај пос'о и не **ри.

Има за такве као ти пословица код Америчких урођеника:

"Не можеш пробудити оног ко се претвара да спава"

Није теби интересантна могућност, него само прилика да је оспориш по савку цену.
Da zanemarimo bitnu činjenicu da nema snimka (jer Vin nalaz verovatno nije ni video) već samo crtež pa ne možemo znati koje su crte stvarno tu a koje ne, ali recimo da su sve tu ovako prikazane i šta sad. Milion mogućih interpretacija i najlogičija je naravno obična predstava točka ukrašen linijama... sve ostalo je mašta u vidu pareidolie.
neolithic_writing_danube_script.jpg

Kao što rekoh te slike ti nisu dokaz.
Само ти си доказ и све од тебе је доказ, је ли тако? Слике нису ништа, је ли тако? :lol:
Samo gomila crtica i ukrasa na kojima svako može da prepozna šta god hoće. Dovedeš kineza ili japanca i naći će ti kineska ili japanska slova - VINČA DO TOKIJA !!!
Шта би ти хтео? матрице за ковање долара? :roll: Из неолита?
I dalje stoji činjenica da simbole u nizovima kao što ih je dao Pešić u tabeli a ovde postavio Nebojša nećeš naći ni na jednom predmetu Vinčanske civilizacije.
Јел стоји овако као што "нема слика", тј, "има али нису добре", односно "није да нису добре, але ето; баш те се не важе"?
Slobodno se udubi i traži, ali slaba vajda.

Јер ћеш ти из фотеље видети да не ваља, а ето, они (истраживачи), луде једне све нешто виде што не постоји и још то дирају рукама.

Заиста постоје људи који немају где да одступе - после свега не можеш више ни признати да ниси знао, зар не?

Poslednja izmena:
Očigledno nisi razumeo (ili nisi hteo da razumeš) ono što sam napisao ali evo ima onih koji to mogu bolje od mene da pojasne:

Zanemariti voditelja na prvom klipu i njegovo naginjanje autohtonizmu.

Ovo je za one koji žele da znaju oni koji žele da veruju neka slušaju Pešića, Deretića i ostale pacijente...

- - - - - - - - - -

od Pešića je i nepismena osoba bolji lingvista

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back