Ma ne, prijatelju. Ne uzimamo mi Gundulića kao izvor, nego tražimo njegov (i ne samo njegov) izvor jer ideja o dolasku Slovena na Balkan po svim parametrima sem bb-alternativno-istoriografskih ne drži vodu.
Takođe, ideja da Srbi dolaze u Serviju iz Bojke (Bele Srbije) može govoriti o, recimo, oko 1000 migranata. Hrvati uopšte ne moraju biti Sloveni. Ideja paralelizma između doseljavanja Hrvata i Srba koja je nametnuta u DAI je krajnje problematična i data je već u De conversione Bagoariorum et Carantanorum, tako da, treba biti oprezan sa ovom alternativnom interpretacijom (psudo)Porfirogenita koja je zaživela u udžbenicima. Do te mere zaživela da u udžbenicima čije pisce plaća Soroš (Radivoj Radić, skotina i ološ) piše kako su došli Sloveni i napravili genocid na Balkanu. Stavio sam negde tu sliku iz Radićevog sumanutog i propagandnog antisrpskog udžbenika za gimnazije.
Ja ne znam kako mogu neki ljudi da pređu preko utiska da je dinarski čovek, "rasa" kako se to govorilo vezan za Dinaride višemilenijumski, a da im je jezik najčistiji slovenski (srpski) jezik.