Тај комплекс кривице је нешто што ти сам себи набијаш. Зашто би твоја брига за КиМ зависила у ма ком погледу од тога јесте ли то или није
ичија дедовина коју су наши преци освојили?
Tačno tako. Nema većih kompleksaša od naših novoromantičara, ili preciznije rečeno generatora kompleksa; oni konstantno lažu o tome šta piše u istorijskim udžbenicima i šta kaže konvencionalna istoriografija, radi ismevanja. Tj. prave čoveka od slame i onda ga gađaju paradajzom, pa tako pričaju o nekakvim primitivnim Slovenima koji dišu pod trskom po dno Dunava i svakojake još gluposti.
Kolike je to zastrašujuće razmere kod njih poprimilo, tek sam nedavno primetio slušajući Aleksandra Mitića; on kaže pošto su Goti bili krajnje primitivni, poludivlji varvari, oni nisu imali nikakvu kulturu i pismenost i Srebrna Biblija stoga je nešto daleko izvan njihovih tehnoloških otkrića, tako sa nikako ne može biti njihovih ruku delo. Dakle, to nije čak više ni dimenzija ismevanja šta nauka tvrdi (a blago rečeno to je u suprotnosti sa svime što nauka kaže o Ostrogotskom kraljevstvu u Italiji) već Mitić čak kulturološku i civilizacijsku zaostalost Gota uzima kao aksiom - kao stav alternativne nauke, dakle - kako bi time dokazao zašto
codex Argenteus ne može nikako da pripada Ostrogotima. I to sve dok su, po toj pretpostavci, Goti zapravo potpuno isto što i antički Geti, odnosno Srbi i Sloveni, što će reći da je Mitićeva poruka da su Srbi u VI stoleću primitivan narod.
Sve je to otišlo u zastrašujuće razmere, tako da uopšte nije ni za čuditi zašto neko dobija komplekse. Ne nastaju ti kompleksi u osnovnoj školi ili gledanjem kulturno-prosvetnog programa na RTS; to su budalaštine koje nemaju veze sa stvarnošću. Kompleksi o kojima jeste zaista forumaš
@Mrkalj korektno govorio, nastaju na YouTube-u; na kanalima kao što su BalkanINFO ili HelmCast. I kada se javljaju nekakvi ljudi koji pričaju koještarije oko toga šta je ko njega učio, to uopšte nema nikakve veze sa njihovim pamćenjem, već sa usađenom novostvorenom memorijom, odnosno sa tim što su na YouTube čuli šta su oni navodno nekada učili, a ovi u dotično poverovali.
Ja sam to i empirijski vrlo precizno proverio na ovom forumu. Od 20-ak forumaša koji su ovde iznosili razne tvrdnje o tome šta su oni učili u školi, ne samo iz Srbije nego i iz Crne Gore i Hrvatske čak pojedini, sve sam ih redom isproveravao i broj onih koji su tačno naveli podatke je, vrlo precizno,
nula. Niti jedan jedini nije imao predstave o tome šta je učio; ne odgovara čak ni sadržaj udžbenika i atlasa njihovim tvrdnjama, čak i ako bi se sećali korica knjige, pa čak i okvirno strane na kojoj se lekcija nalazila u nekim slučajevima. Ma koliko god bili 100-procentno ubeđeni u svoju memoriju, apsolutno
nijedan forumaš nije bio u pravu. U svim slučajevima bilo je reč o tome da su negde na YouTube čuli i onda projektovali na sopstveno sećanje novu stvarnost, zato što veruju da je to što su čuli tobož' istina.