"Bečko-berlinska škola" vs novoromantičari II

Otkad sam te još ja video kao Jugo-Slavena, ali si svaki put urgirao da takve moje opaske obrišu.

Opsesija i dalje ne jenjava, vidim.

Svaki put kad bacim te skinem sa liste ignorisanja da bacim pogled pomislim da ću naći bar nešto malo zabavnije, kao npr. kad si Lekija nazivao Renfildom, ali izgleda da ću biti u tvojim snovima do tvojih poslednjih izdisaja. :lol:

Svaki put kad bacim te skinem sa liste ignorisanja da bacim pogled pomislim da ću naći bar nešto malo zabavnije, kao npr. kad si Lekija nazivao Renfildom, ali izgleda da ću biti u tvojim snovima do tvojih poslednjih izdisaja. :lol:

Na Pelješcu pronađena još jedna ilirska kaciga. Evo iz kojeg stoljeća datira​

Piše Dora Lozica
10. travnja 2024. - 17:29

<p>Na Pelješcu pronađena još jedna ilirska kaciga</p>

Na Pelješcu pronađena još jedna ilirska kaciga

Četiri godine nakon fantastičnog pronalaska dvije i pol tisuće godina stare Ilirske kacige iz Zakotorca na Pelješcu, arheolozi su jutros, gotovo na istom mjestu, pronašli još jednu i to još stariju!
Nevjerojatnu vijest doznajemo od Marte Kalebote, arheologinje iz Gradskog muzeja Korčula i članice arheološkog tima koji marljivo kopa na Zakotorcu. Istim tim koji je pronašao prvu kacigu 2020. godine, jutros je pronašao i drugu, nešto malo stariju, no detalje će tek utvrditi detaljnom analizom.
„Hrvoje je podigao kamen i počeo vikati da je pronašao još jednu kacigu! Osjećaj je, pa malo je reći fenomenalan, osjećam se jako uzbuđeno, nevjerojatan pronalazak i to po drugi put. Druga je kaciga pronađena desetak metara zračne udaljenosti od lokacije na kojoj je pronađena prva. Malo su drugačije, razlikuje se po obrazinama uz lice po čemu zaključujemo da ova danas pronađena otprilike datira iz 5. – 6. stoljeća što znači da je nešto starija od prve, no detalje moramo još utvrditi“, ispričala nam je kroz dah mlada arheologinja Kalebota.
Tim kojeg očito izrazito prati sreća, osim Marte Kalebote i korčulanskog muzeja, čini dr.sc. prof. Hrvoje Potrebica iz Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je pronašao kacigu te dr.sc. Domagoj Perkić iz Dubrovačkih muzeja koji predvodi tim i financira iskopavanja. Ne smijemo zaboraviti dr.sc. Marka Dizdara iz Instituta za arheologiju Zagreb i slovenskog arheologa Boruta Križa iz Dolenjskog muzeja iz Novog mesta, a kako nam otkriva Kalebota, ovaj će dvojac na Pelješac pohitati već sutra. Spomenut ćemo i to posve zasluženo i Ivana Pamića iz udruge Hrvatski dom Viganj koji ekipi pruža logističku potporu na njemu poznatom terenu te je prije ikakvih službenih, većih pronalazaka, angažirano poticao arheologe na iskopavanja uvjeravajući ih da Zakotorac nešto krije. Sudjelovali su još i Vicenco Pijerov, kustos pripravnik Dubrovačkih muzeja, Mirna Šandrić, studentica FFZG-a i Miroslav Vuković sa FFZG-a.
Bio je i više nego u pravu, a vijest o još jednog odlično očuvanoj i jako staroj kacigi upravo je potresla znanstvenike, arheologe i povjesničare diljem svijeta. Radi se o lokaciji prastarog zaselka Zakotorac na u Donjoj Bandi na Pelješcu te naselju Nakovana. Kalebota nam otkriva kako je druga kaciga pronađena u polukružnom aneksu ograđenom kamenjem u velikoj gomili dok je prva pronađena u prostoru pokraj groba s puno dodatnih predmeta poput kopči, perlica, keramičkog posuđa, jantara... Arheolozi još uvijek nagađaju radi li se o kacigi koja je bila zavjetni dar za jednog pokojnika ratnika ili je vrijedila za cijelu gomilu, odnosno je li bila u službi drugih ukopa. U izvrsnom je stanju, tek je malo ulegnuta pri vrhu.
Više detalja znat ćemo uskoro, no razlog što se ovakve vrijedne kacige uopće pronalaze na Zakotorcu zasigurno je Pelješki kanal. Tisućljećima je 12 kilometara dugi morski kanal koji razdvaja otok Korčulu i poluotok Pelješac bio i ostao najsigurnija i najkraća trgovačka i putnička ruta do Dubrovnika. Pelješki kanal je razlog i brojnih drugih arheoloških lokaliteta otoka i poluotoka, a ljudi koji su ondje obitavali u pravilu su bili imućni, što zbog gusarenja, što zbog trgovine čemu svjedoče i pronađeni, skupocjeni predmeti. S velikom vjerojatnošću arheolozi su zaključili da je prva kaciga pripadala Ilirima Plerejima, o drugoj će znati više nakon analiza.
Arheološkom timu na Pelješcu čestitamo na još jednom fantastičnom pronalasku u stilu Indiana Jonesa čiju je glazbenu pozadinu arheologinja Kalebota koristila priopćivši vijest na svojim društvenim mrežama.

Priština traži da joj se vrati „tipično ilirska kaciga“ iz gvozdenog doba​

24. avg 2022
1661370273-shutterstock_261978071-scaled-e1661370304922-750x538.jpg
Shutterstock

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta objavilo je još tri fotografije umetničkih artefakata, a ukupno jedanaest za nešto više od dva meseca, za koje tvrde da ih "Srbija ilegalno drži".

Priština od Beograda traži još jedan artefakt – „Dardansku damu“ iz Klokota

12. jul 2022 14

Priština traži artefakt okarinu, Ministarstvo odgovara – još jedna provokacija

Vesti
08. jul 2022 2
Kosovsko ministarstvo kulture je 18. avgusta, na dan sastanka predsednika Srbije i premijera Kosova u Briselu, objavilo fotografiju „tipično Ilirske“ kacige iz metalnog doba (6-5 vek p.n.e.) koja je, kako navode, pronađena u Pećkoj Banji. Potom je objavljena još jedna fotografija – crvena monohromna polusferna vaza, ukrašena geometrijskim motivima braon boje iz doba ranog neolita (7-6 milenijum p.n.e), za koju se tvrdi da je otkrivena u Rudniku kod Srbice.
Poruka uz fotografije ovih predmeta je ista: „Srbija ilegalno drži 1,247 artefakta i tako krši Unesko konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“, prenosi Kossev.
Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu „vrate“ artefakti, u više navrata oglašavalo se i srpsko ministarstvo kulture navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Ministarstvo kulture Srbije nije komentarisalo najnovija potraživanja iz Prištine nisu komentarisali.

https://www.facebook.com/illyrians.are.south.slavs.Iliri.su.juzni.slaveni?__cft__[0]=AZWrJSKRogpnwrvFDm7QRzN4RMfYGzzZ1vP2Y9kyVMsSeTQLjd1OZoIwfFtS8hvP9LWuXy9EZaHVR2M3jrUrqlvkxGW9DmrULGxwAFkm5g_wOiy9bidjZwr-UyFjXSvpA3tbCjSyl4NPzBvsDtDxNQDV8szJwi2mmLqHbJAYSWPjIg&__tn__=<,P-R

Iliri su Slaveni / Illyrians are Slavs

20. август 2016. ·

1714206670165.jpeg

1714206680376.jpeg

Ilirska kaciga iz 6.st.pr.n.e. i ratnik konjokrota sa ilirskom kacigom na megalitskom stećku težine 5tona, koji je postavljen sa ostalim stećcima na prapovijesnom ilirskom grobnom humku – gromili, a većina nekropola stećaka je postavljana na ilirske prapovijesne humke, dakle jesu li naši arheolozi glupi ili se prave glupi kada tvrde bez dokaza da su stećcci iz srednjeg vijeka koji su postavljani na prapovijesne ilirske gromile, sami procijenite. Kod nas postoji kontinuitet postavljanja stećaka i grobnih humaka od 15.st.pr.n.e. do novog vijeka, točno se vidi kako su stećci mlađi, tako su manje težine i očuvaniji, dok na antičkim megalitskim stećcima se vidi zub vremena, možemo vidjeti da su prastari, i pravilo što su građevine starije to su megalitske. Dakle od antičkih stećaka od 15 i 32tone do novovjekovnih kamenih preklopnica, od ilirskih prapovijesnih gromila do srednjovjekovnih gromila i zadnjih grobnih gromila koje su se na nekim mjestima radile do 60ih godina prošlog stoljeća... STEĆCI NISU SAMO SREDNJOVJEKOVNI!!! ODJEBITE S TIM PODVALAMA!

https://www.facebook.com/illyrians....skom-kacigom-na-megalitskom/1838729116350770/

Zar nisu ovako prikazivani i Trojanci; zar nisu ove ilirske kacige, ustvari, trojanske kacige?

Poslednja izmena:
https://www.facebook.com/illyrians.are.south.slavs.Iliri.su.juzni.slaveni?__cft__[0]=AZWrJSKRogpnwrvFDm7QRzN4RMfYGzzZ1vP2Y9kyVMsSeTQLjd1OZoIwfFtS8hvP9LWuXy9EZaHVR2M3jrUrqlvkxGW9DmrULGxwAFkm5g_wOiy9bidjZwr-UyFjXSvpA3tbCjSyl4NPzBvsDtDxNQDV8szJwi2mmLqHbJAYSWPjIg&__tn__=<,P-R

20. август 2016. ·

Pogledajte prilog 1537943
Pogledajte prilog 1537944
Ilirska kaciga iz 6.st.pr.n.e. i ratnik konjokrota sa ilirskom kacigom na megalitskom stećku težine 5tona, koji je postavljen sa ostalim stećcima na prapovijesnom ilirskom grobnom humku – gromili, a većina nekropola stećaka je postavljana na ilirske prapovijesne humke, dakle jesu li naši arheolozi glupi ili se prave glupi kada tvrde bez dokaza da su stećcci iz srednjeg vijeka koji su postavljani na prapovijesne ilirske gromile, sami procijenite. Kod nas postoji kontinuitet postavljanja stećaka i grobnih humaka od 15.st.pr.n.e. do novog vijeka, točno se vidi kako su stećci mlađi, tako su manje težine i očuvaniji, dok na antičkim megalitskim stećcima se vidi zub vremena, možemo vidjeti da su prastari, i pravilo što su građevine starije to su megalitske. Dakle od antičkih stećaka od 15 i 32tone do novovjekovnih kamenih preklopnica, od ilirskih prapovijesnih gromila do srednjovjekovnih gromila i zadnjih grobnih gromila koje su se na nekim mjestima radile do 60ih godina prošlog stoljeća... STEĆCI NISU SAMO SREDNJOVJEKOVNI!!! ODJEBITE S TIM PODVALAMA!

https://www.facebook.com/illyrians....skom-kacigom-na-megalitskom/1838729116350770/

Zar nisu ovako prikazivani i Trojanci; zar nisu ove ilirske kacige, ustvari, trojanske kacige?
Normalno, obzirom da je Troja najverovatnije bila u Skadru.

A kad bi te neko pitao na osnovu čega neko tvrdi da je reč o Skadru, da li bi na 10 stranica govorio samo o stvarima koje nikakve veze sa Trojom nemaju, lupao listom smajlije i na kraju rekao ništa o tom pitanju...ili možda nečim to potkrepio? :lol:
Ti se javljas, zastupnik teorije iz ludnice, da je Troja bila na mestu od koga je prva planina, I to visine samo 1500m, bez sume, goletna, udaljena dvestotinak kilometara.
Mada postoje jos imbecilnije teorije koje advokatises, sto smo vrlo dobro dokumentovali.

Dakle, pozeljnije je da cutis jer nemas niti brige ni pameti.

Ti se javljas, zastupnik teorije iz ludnice, da je Troja bila na mestu od koga je prva planina, I to visine samo 1500m, bez sume, goletna, udaljena dvestotinak kilometara.
Mada postoje jos imbecilnije teorije koje advokatises, sto smo vrlo dobro dokumentovali.

Dakle, pozeljnije je da cutis jer nemas niti brige ni pameti.

A šta ti je ovo, pokušaj spinovanja? Pa ja ništa nisam ni rekao. Samo sam te pitao otkud to nekakva Troja u Skadru.

Inače, baš se vidi da ti ni nemaš ni pojma ništa o tome šta sam ja ovde pisao, već samo projektuješ stvari. :lol:

Sve što sam o tome pisao jeste da sam samo bez nekog većeg komentara kačio najnovije turske arheografske radove, koji se bave proučavanjem promena terena trojanske oblasti kroz istoriju. Ništa drugo.

Ja sam o istorijskoj troji pisao na ovom potforumu, a ne o toj mitološkoj. O Troji iz istorijskog perioda, iz doba Rimskog carstva, Aleksandrovih pohoda i klasične Grčke. Troja je bila grad koji je imao svoju istoriju; poznat u vreme dijadoha (Antigonova Troja). Nju je razorio Kornelije Sula, a Oktavijan Avgust podigao novi grad. To je Troja koja mene zanima i o kojoj sam sve vreme na forumu pisao; istorijska Troja. E sad, to što ti projektuješ da to što Avgust podiže Troju znači u tvojoj glavi da ja pričam o periodu više od hiljadu godina ranije, to je problem u tvojim projekcijama.

Ja to ni ne smatram istorijskim pitanjem uopšte tj. da je i pogrešno postaviti po svojoj suštini gde je bila Troja i da li se zaista odvio Trojanski rat, jer je to pre svega, književno pitanje. Trojanski rat nije istorijski događaj i mitografsku Troju, koja postoji u delu onoga što se naziva Homerom i živi u formi nasleđa, treba jasno razgraničiti od istorijske Troje, o kojoj niko nema nikakvog spora.

To što je tebi tu sve pomešano u nekakav nepregledni džumbus, pa u nekakvom istom paketu tj. dimenziji vidiš rimske državnike i Ahila, nesposoban da razgraničiš te stvari, tvoj je problem.

20. август 2016. ·

Skadar je svakako bio slovenski srpski ilirski trojanski grad. Ne mora značiti da je bila baš Troja tute.
Kad Bugari mogu da budu i turski Bulgari, i Sloveni, i Sarmati i Tračani, e onda je Kraljica Teuta vladala Južnim Srbima a jugoistočni i južni Srbi Mezi i Tribali se pregonili sa Filpom Makedonskim.

Kralj Artur bio Englez pre Anglo-Saksonaca, Vercingetoriks bio Francuz pre Franaka, e onda su i Teutini Srbi odbranili Skadar od Aljbanaca.

56C99675-D5A3-4BEE-9F37-D53329E08FF7.jpeg

20. август 2016. ·

Baš nas briga, ima da budu i gotova stvar.

Priština traži da joj se vrati „tipično ilirska kaciga“ iz gvozdenog doba​

24. avg 2022
1661370273-shutterstock_261978071-scaled-e1661370304922-750x538.jpg
Shutterstock

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta objavilo je još tri fotografije umetničkih artefakata, a ukupno jedanaest za nešto više od dva meseca, za koje tvrde da ih "Srbija ilegalno drži".

Priština od Beograda traži još jedan artefakt – „Dardansku damu“ iz Klokota

12. jul 2022 14

Priština traži artefakt okarinu, Ministarstvo odgovara – još jedna provokacija

Vesti
08. jul 2022 2
Kosovsko ministarstvo kulture je 18. avgusta, na dan sastanka predsednika Srbije i premijera Kosova u Briselu, objavilo fotografiju „tipično Ilirske“ kacige iz metalnog doba (6-5 vek p.n.e.) koja je, kako navode, pronađena u Pećkoj Banji. Potom je objavljena još jedna fotografija – crvena monohromna polusferna vaza, ukrašena geometrijskim motivima braon boje iz doba ranog neolita (7-6 milenijum p.n.e), za koju se tvrdi da je otkrivena u Rudniku kod Srbice.
Poruka uz fotografije ovih predmeta je ista: „Srbija ilegalno drži 1,247 artefakta i tako krši Unesko konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“, prenosi Kossev.
Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu „vrate“ artefakti, u više navrata oglašavalo se i srpsko ministarstvo kulture navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Ministarstvo kulture Srbije nije komentarisalo najnovija potraživanja iz Prištine nisu komentarisali.
Njima treba odrediti zvanični naziv iz kog bi i nepismenom bilo jasno da je reč o reliktu Osmanlija.

Da li bi smo mogli čuti i koju povodom onog tvog čuvenog pitanja “da li je u Srbiji pre Nemanjića bilo Srba”, koliko beše ono ima predavnojevskih naroda koji govore zapadnojužnoslovenskim dijalektima štokavskog tipa?

2B90A3C7-F7B5-4E69-9C5C-520A818C3004.jpeg

3DA8651E-4273-4EF1-8BF5-D1DC9A7F326D.jpeg

EAB0CF72-9762-4EB2-8854-1E91EA58A20B.jpeg

@dulesrbenda @Sensei @Frontiersman @leki1

Inače, baš se vidi da ti ni nemaš ni pojma ništa o tome šta sam ja ovde pisao, već samo projektuješ stvari. :lol:

Sve što sam o tome pisao jeste da sam samo bez nekog većeg komentara kačio najnovije turske arheografske radove, koji se bave proučavanjem promena terena trojanske oblasti kroz istoriju. Ništa drugo.

Ja sam o istorijskoj troji pisao na ovom potforumu, a ne o toj mitološkoj. O Troji iz istorijskog perioda, iz doba Rimskog carstva, Aleksandrovih pohoda i klasične Grčke. Troja je bila grad koji je imao svoju istoriju; poznat u vreme dijadoha (Antigonova Troja). Nju je razorio Kornelije Sula, a Oktavijan Avgust podigao novi grad. To je Troja koja mene zanima i o kojoj sam sve vreme na forumu pisao; istorijska Troja. E sad, to što ti projektuješ da to što Avgust podiže Troju znači u tvojoj glavi da ja pričam o periodu više od hiljadu godina ranije, to je problem u tvojim projekcijama.

Ja to ni ne smatram istorijskim pitanjem uopšte tj. da je i pogrešno postaviti po svojoj suštini gde je bila Troja i da li se zaista odvio Trojanski rat, jer je to pre svega, književno pitanje. Trojanski rat nije istorijski događaj i mitografsku Troju, koja postoji u delu onoga što se naziva Homerom i živi u formi nasleđa, treba jasno razgraničiti od istorijske Troje, o kojoj niko nema nikakvog spora.

To što je tebi tu sve pomešano u nekakav nepregledni džumbus, pa u nekakvom istom paketu tj. dimenziji vidiš rimske državnike i Ahila, nesposoban da razgraničiš te stvari, tvoj je problem.
Skadar je svakako bio slovenski srpski ilirski trojanski grad. Ne mora značiti da je bila baš Troja tute.
Da se malo uozbiljimo kolega Perpetuum: kakav je stav zvanične srpske (avnojevsko-titoističke) istoriografije o Marijinom četvorojevanđelju, gde je ono nastalo, kada, na kom jeziku (dijalektu) i da li se istočnoštokavski uopšte sme nazivati srpskim jezikom? Da time ne uvredimo nekog iz susedstva? I tu ima raznih velikodržavnih i novopečenih ambicija, ne samo na Ramu, Zahumlje, Travuniju i Duklju.

7BE848C9-FBA6-4EDC-86D5-E746C093FD66.jpeg

Poslednja izmena:

Back