I glavno, priča se vrti oko Bosne, sve isto što Slaven priča danas, ništa se nije promenilo, u 10 veku postaje samostalna od Srba.
Šta reći posle ovako nešto sem da si strašno maliciozan i nesposoban da čitaš išta (šta god da je razlog, disleksija ili šta već)? Str. 17:
BENJAMIN KALAJ: Stanovnici ovih srpskih kneževina [prethodno govori o svim zemljama, uključujući i o Bosni, moja prim.] bili [su] po svome poreklu i govoru u svemu jedan isti narod. [..] ..vaskoliki srpski elemenat Balkanskog poluostrva...stvorio jendostavnu na ujedinjenju sviju srpskih oblasti osnovanu državu. [..] ..i danas nalazimo u Srba s one strane Save, tri tačke koje k sebi privlače, a naime: pravu Srbiju, zatim Bosnu i najposle Crnu Goru sa Hercegovinom.
Po Kalajevoj naraciji, težnja za stvaranjem jedinstvene nacionalne države je nešto što obeležava čitavu srpsku istoriju, od početka do današnjeg dana. Težnja da se Bosna i Hercegovina prisajedine Srbiji kao jedna od osnovnih nacionalnih težnji Srba, od vremena Vlastimirovića do danas.
Kroz celu istoriju, Kalaj naglašava da je Bosna jedna od srpskih zemalja. Kada priča o Nemanji, o caru Dušanu,...uvek naglašava da je to srpska zemlja. On pravi kontinuitet težnje za Bosnom od VII do XIX veka i kaže da su apsolutno svi srpski vladali podrazumevali Bosnu i polagali pravo nad njom. Tako kaže i za kralja Milutina koji je u tome uspeo i koji je mirno i bez krvoprolića uspeo povratiti Bosnu, sve dok nisu Hrvati i Ugri uspeii pred kraj njegove vlaste osvojiti Bosnu. A evo i šta kaže na str. 147, objašnjavajući zašto su Bosna i Srbija bile dve države, umesto jedne:
On kaže da je postojala
svest o plemenskoj zajednici kod bosanskih vladara, bez obzira na političke razlike. I zaključno kaže, opisijući stanovništvo Srbije i Bosne (Srbijance i Bošnjake, ako hoće), kao
dva inače savršeno homogena naroda.
Za rimokatolike u BiH pisao je da su Srbi katoličke vere, a za muslimane da su Srbi muhamedanske vere.
Ja stvarno ne znam odakle tebi više inspiraciej da ovako stalno izmišljaš, izmišljaš i izmišljaš. I lažeš u vezi onoga što sam ja tvrdio. I to lažeš
svega par dana nakon što sam napisao nešto sasvim suprotno, u diskusiji sa NickFreak-om:
Ono što ne deluje uverljivo jeste da se Bosna razdvojila, citiram, relativno brzo po smrti kneza Časlava.
Ovaj stav, rekao bih, proizvoljan je zaključak.
Uostalom, ja sam svoje viđenje o vrlo mutnom razdoblju političke istorije Bosne u razvijenom srednjem veku već dosta puta ovde izneo. I nijednom nisam rekao da se Bosna osamostaljuje u X veku. Ama baš nijednom. I smatram neuverljivim i neargumentovanim tvrdnje onih koji smatraju da se Bosna osamostalila nedugo posle smrti kneza Časlava, kao što sam bezbroj puta do sada rekao.
Ti kao da pokušavaš neki rekord da oboriš, koliko si u stanju stvari da slažeš za kratak vremenski period?