""
Kada je ovaj rukopis već bio predan u tisak, pronašao sam u ulomku posthumno objavljenih sjećanja
Slavka Borojevića na svoga oca Jovana i nekoliko pasusa koji se odnose na lokalno seosko sjećanje na Svetozara
Borojevića u godinama uoči Drugoga svjetskog rata. Rukopis "Otac" Svetozara Borojevića objavljen je u: Višnjić,
Čedomir (ur.). Ljetopisu Dvije hiljade prve. Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta". Zagreb, 2001., str. 13-52.
(...)
Pod lipama se znalo raspravljati i o austrijskom feldmaršalu Svetozaru Borojeviću.
Njegovo porijeklo bilo je dosta zagonetno. Govorilo se da je Ličanin, što je naše seljane najv-
iše ljutilo, jer je imao u selu još živa tri brata od strica – Nikolu, Stevana i Jovana, Mihajlove.
Feldmaršalov otac, Adam Borojević, rođen je 1825. godine u Knezovljanima, u kući koja je do
našeg funduša, i tu braću od strica lično sam poznavao. Adam Borojević je bio vojno lice i
jedno vrijeme službovao je u Mečenčanima.
Pričalo se da je Svetozar Borojević bio jako odrođen i jednom prilikom kad je
njegov brat od strica Nikola išao u Zagreb, gdje je Svetozar bio komandant, ovaj ga nije htio
primiti. Isto tako pričalo se kad je Svetozarov otac Adam umro u Petrinji 1900. godine, da je
Svetozar došao u zadnji čas na pravoslavno groblje Sv. Nikola i kad je ceremonija pogreba
završena, okrenuo se prema majci Stani, pozdravio je i odmah otišao.
Svetozar Borojević je u Prvom svjetskom ratu jedno vrijeme bio na Istočnom frontu,
a 1917. godine prebačen je na front prema Italiji. Tu se na čelu vojnika, uglavnom iz Bosne,
žestoko borio protiv Italijana i njemu se može zahvaliti da Italija nije dobila više naših krajeva
poslije Prvog svjetskog rata.
Jedne godine, kad sam sa porodicom došao u Bovec, da se skijamo na Kaninu i na
recepciji pokazao legitimaciju, recepcioner je uzviknuo: "A, Borojević, pa šta je vama feld-
maršal Svetozar Borojević?" Odgovorio sam da nije rođak, ali da je njegov otac rođen u mo-
me selu. Na to je recepcioner rekao: "Da nije bilo feldmaršala Borojevića, sve bi ovo bilo pod
Italijom, a sada je u Sloveniji". Bilo nam je drago to čuti i recepcioner nas je stalno pozdravljao
s posebnom pažnjom. Feldmaršal Svetozar Borojević, kad je dostigao najviši rang u austrijs-
koj vojsci, uzeo je naziv "von Bojna", po materi koja je rodom iz sela Bojna na glinskom kotaru
(Bauer, 1985)." (Nav. dj., str. 36)""
https://www.ffzg.unizg.hr/pov/zavod/triplex2/wp-content/uploads/2012/02/ROKSANDIC-2007-64.pdf
Neulazeći kako je kršten, ali svaki pitomac tamo je postao katolik.
https://www.milak.at/en/visitors-info/st-georges-cathedral/rectorate-of-st-georges-cathedral