Zašto je Split ponuđen Srbiji Londonskim ugovorom?

Zašto je Split ponuđen Srbiji Londonskim ugovorom? Kakve veze je Split imao sa Srbima ili sa Srbijom? Meni se čini da su Englezi bacili udicu ka kralju Aleksandru i Nikoli Pašiću i da su se ovi "upecali" i na kraju su im podvalili Jugoslaviju. Videli Englezi da su ova dvojica megalomani i "zabacili im veću udicu" i ovi su se naravno "upecali".
Лука.

Талијанима Задар и Шибеник а Србима Сплит.
Иако нема везе са Србима то је била лука а лука је требала Србима и савезници су наградили своје савезнике Србе и Талијане.

to je onda greska, i u Zadru i u Splitu se govori stokavcica
Splitski, ikavica stokavski

Cakavski

https://youtu.be/bhrR_eKXNb8?si=N899CtowryTVNYDZ

Nama je generalno cakavski nerazumljiv

Čakavski kako se govoria prije sto ili više godina izumire i u Splitu ga koriste samo stariji ljudi. Nešto je očuvaniji u manjim mistima (otoci i to pogotovo oni izoliraniji tipa Lastavo ili Vis), al generalno gledajući svi danas u Hrvatskoj pričaju književni s ponekim dodatkom svog lokalnog govora.

I u Splitu se ne govori "što" nego "šta", a u Zadru se najčešće koristi "šo" bar kad pričamo o današnjim generacijama.

Čakavski kako se govoria prije sto ili više godina izumire i u Splitu ga koriste samo stariji ljudi. Nešto je očuvaniji u manjim mistima (otoci i to pogotovo oni izoliraniji tipa Lastavo ili Vis), al generalno gledajući svi danas u Hrvatskoj pričaju književni s ponekim dodatkom svog lokalnog govora.

I u Splitu se ne govori "što" nego "šta", a u Zadru se najčešće koristi "šo" bar kad pričamo o današnjim generacijama.
Pa Split je naseljavan od kojekuda vekovima zar ne, kao i svi veci centri. Samim tim more stokavaca je preplavilo starosedeoce cakavce.
Za Zadar sam citao da su boduli cakavci i stokavci vlaji bili na krv i noz i ratovali, valjda u 18tom veku

sokavski i stakavski ne postoje, su regionalne varijacije stokavskog. Pa i ja ne znam gde se u ekavskim deli kaze sto, sta, sto kazu neki ijekavci. Ovo varijacije, pre migracija 90tih.
Shtokavian_subdialects1988-sr.png

Pa Split je naseljavan od kojekuda vekovima zar ne, kao i svi veci centri. Samim tim more stokavaca je preplavilo starosedeoce cakavce.
Za Zadar sam citao da su boduli cakavci i stokavci vlaji bili na krv i noz i ratovali, valjda u 18tom veku

Split su naselili uglavnom ljudi iz zaleđa(Dalm. zagora i Hercegovina) koji su kroz godine po brojnosti nadmašili starosjedioce pa je čakavština pala u drugi plan. Uz to svoje je odigralo i školovanje(pa i mediji) koji su kroz godine oblikovali današnje generacije koje skroz drugačije pričaju.

Pa dica tih starosjedilaca(pogotovo bodula) čiji se roditelji još uvik služe na veliko s čakavštinom pričaju praktički isto ka i mi vlaji štokavštinom i razlike su minimalne. Iako će oni međusobno pričat malo više po svoju i onda ih je teže povatat pogotovo ove s udaljenijih otoka.

sokavski i stakavski ne postoje, su regionalne varijacije stokavskog. Pa i ja ne znam gde se u ekavskim deli kaze sto, sta, sto kazu neki ijekavci. Ovo varijacije, pre migracija 90tih.
Pogledajte prilog 1771645

Ma znam, al moram naglasit te sitne razlike :D

Ono za ratovanje ili kakve nesuglasice između bodula i vlaja u Zadru mi nije poznato, al ne bi me ni najmanje iznenadilo. Ratovali su Split i Trogir u neka doba ili Split i Poljička republika pa šta ne bi zadarski boduli i vlaji :D

S tim da je danas među nama veća razlika u samom naglasku ili izgovoru pošto dobar dio bodula priča dosta mekanije u odnosu na nas pa je radi njih valjda i izmišljeno meko Ć. Zapravo to nije ni Ć već nešto između Ć i C :D

Zato mi nikako nije jasno kako može bit čakavština jer bi tribala bit ćakavština. Kod njih slovo Č skoro da ne postoji u izgovoru.

Back