Zašto je Split ponuđen Srbiji Londonskim ugovorom?

Pitanje je ZAŠTO je ponuden split koji nema veze sa srbijom? Mislim kao kompenzacija za skadar
A u rapalskon se dio londonskog ugovora ostvario
kakonkomoenzacija za Skadar kad je Skadar u sastavu za prisajedinjenje Srbiji i Crnoj Gori
Londonski-ugovor.jpg

E sad Srbi su se morali povuci iz Drača i severa Albanije, al ne vidim jasnu poveznicu, mogu samo da nagadjam

Banat je podeljen između Srbije i Rumunije zahvaljujući Mihajlu Pupinu i njegovim vezama sa Vudro Vilsonom i generalno američkom vladom. Makedonija to da svakako se slažem, razumem zašto je bilo teško doneti odluku da se odreknemo polovine Makedonije. Tu je sve realno problem što smo se odmakli Austrije i počeli sarađivati sa Rusijom po meni. Briga mene za Austriju, nego to jer više nama ide u korist.
Mi se “odrekli Austrije”? Ili prosto Austrija baš nikada nije smatrala Srbe svojima.

kakonkomoenzacija za Skadar kad je Skadar u sastavu za prisajedinjenje Srbiji i Crnoj Gori
Pogledajte prilog 1787619
E sad Srbi su se morali povuci iz Drača i severa Albanije, al ne vidim jasnu poveznicu, mogu samo da nagadjam
Bilo kakva “predaja” bilo kog dela Vardarske doline Bugarima bi bila katastrofalna po biološki opstanak srpskog naroda, posle teškog bugarskog poraza na Čataldži (potpuni slom bugarske ofanzive nije trenutno rezultirao opštom turskom kontraofanzivom i slomom Bugarske kao posle Drugog balkanskog rata samo zahvaljujući pretećem stavu Rusije) Bugarima je postalo jasno da nema ništa od “Bugarskog Carigrada”, pa su se trenutno okrenuli Solunu i Makedoniji kao području za pravljenje Sanstefanske imperije.

Bugarske teritorijalne ambicije pred Drugi balkanski rat, zapaža se njihova želja za Moravsko-vardarskim pravcem i težnja da što lakše izbiju ili na sam spoj Južne i Zapadne Morave, ili što bliže njemu, da bi u narednom koraku mogli da lako obuhvate sve što bi tada ostalo od Srbije i unište je i pripoje. Bugarski nacionalizam, isto kao i hrvatski, Srbe (i Makedonce) vidi isključivo kao prepreku stvaranju svoje velike, strogo jednonacionalne bugarske države.
CC9FA42E-6468-4E1D-A98F-52EB8ACECF60.jpeg

Poslednja izmena:
A kakve to istorijske veze ima Dubrovnik sa Hrvatima? To im uopšte ne smeta da sada tvrde da je Dubrovnik “oduvek hrvatski”.
Pored vas hijena koje ga besrmano otimate i nazivate svojim "vekovnim gradom" naravno da ćemo ga tako krstit da ga obranimo od vas i vašeg svojatanja.

S tim šta Hrvati za razliku od vas itekako imaju veze s Dubrovnikom još od kad smo došli i to se odrazilo kroz asimilaciju dubrovčana među Hrvate s protokom vrimena. Imate i vi veze, al tako šta ste ga četri-pet puta išli osvojit i razorit. Hrvati nijednom ;)

Back