Zašto je Split ponuđen Srbiji Londonskim ugovorom?

Seobe stolavaca iz vremena austrijsko-tuskih ratova su bile masovne, mislim da se ne moze tvrditi ovo ili ono, grad neki mozda i jeste bio cakavski, ili mesan, al zaledja su uglavnom bila stokavska. Cak i ta ostrva su naseljavana vlasima.
Pa zaleđa su opustošena u hrvatsko-turskom ratu i ta prazna područja su naselili štokavci odnosno Srbi iz Bosne i Zahumlja. Vremenom su i neki primorski gradovi usled doseljavanja štokavca postali štokavski.

Da pogodin., jos jedan srbijanac koji zna bolje o hrvatima nego mi
960px-Serbo_croatian_dialects_historical_distribution_2-sr.png
1200px-Kingdom_of_Croatia_1593.png
960px-Shtokavian_subdialects1988-sr.png

https://hercegbosna.org/forum/povijest/porijeklo-prezimena-i-rodova-t2718-1750.html
Ovdje se nalaze sva prezimena koja su ljudi trazili
Tu ces vidit selidbe u oba smjera
Primorje-kontinent i obrnuto
To ti rusi teoriju da se radi o dva naroda
ne degradiraj se, hrvatski nacionalisticki forum, i postovi foumasa na istom.
Verovatno pisu neostrasceno, bez politicke obojenosti? 😋

A ne postoji zapadna stokavica, tu se slazemo, samo stokavica, ali termin zapadna stokavica zastupaju hrvatski lingvisti, ne srpski.

nije bitno, samo kažem da je neozbiljno politicki obojene forume i ostrascene postove sa foruma koristi kao izvor. I postove uopste sa foruma. Ako se ozbiljna diskusija bez preubedjenja vodi, treba se osloniti na nauku
Ka šta se Vuk oslonia kad je pisa svoj čuveni spis Srbi svi i svuda :D

Koji se strani znanstvenik i jezikoslovac slaže s vašom zastarjelom teorijom iz 19.st. kako su svi štokavci Srbi? Kad već stručnjake uvlačiš u priču daj ponekog takvog koji dili vaše mišljenje.

upravo
Koji se strani znanstvenik i jezikoslovac slaže s vašom zastarjelom teorijom iz 19.st. kako su svi štokavci Srbi? Kad već stručnjake uvlačiš u priču daj ponekog takvog koji dili vaše mišljenje.
Pa postavio sam vec, sto nisi guglao.
Za to ti treba dokaz? Stvarno?
Nasa zastarela teorija, neotrascenom coveku sa pod prosecnim iq bi bilo jasno da religija neosredjuje narod, vec jezik

Onda mozemo slavenski proglasit za jezik i od sutra smo isti narod s rusima
Kamo srece da ke tako bilo, ds Madjari nisu odvojili juzne i severne Slovene, i da smo svi jedan narod. 😍 A ne moze .. brat na brata celu istoriju.

pa i Srbi i Hrvati kad su dosli na Balkan su govorili staroslovenski, kao i ostala plemena, nisu samo Srbi i Hrvati dosli na Balkan.

Al su se onda poceli razvijati zasebni govori, medju zasebnim grupama. A to ko ce plstati Srbin a ko Hrvat je iskljucivo bilo vezano za religiju, ne za poreklo

Kamo srece da ke tako bilo, ds Madjari nisu odvojili juzne i severne Slovene, i da smo svi jedan narod. 😍 A ne moze .. brat na brata celu istoriju.

pa i Srbi i Hrvati kad su dosli na Balkan su govorili staroslovenski, kao i ostala plemena, nisu samo Srbi i Hrvati dosli na Balkan.

Al su se onda poceli razvijati zasebni govori, medju zasebnim grupama. A to ko ce plstati Srbin a ko Hrvat je iskljucivo bilo vezano za religiju, ne za poreklo
Kako onda kajkavci nisu slovenci ako je ista religija kljucna?

da je bar obiša cilu jugoslaviju

Napomene
1] Otkako sam počeo kupiti naše narodnosti, jednako sam željeo da obiđem ove jugoistočne krajeve naroda našega, i Bosnu i Hercegovinu, ali se do danas nikako ne dade, i po svoj prilici ću ovu želju odnijeti sa sobom na oni svijet.Otkako sam počeo kupiti naše narodnosti, jednako sam željeo da obiđem ove jugoistočne krajeve naroda našega, i Bosnu i Hercegovinu, ali se do danas nikako ne dade, i po svoj prilici ću ovu želju odnijeti sa sobom na oni svijet.

Pobijamo tezu da je split radi srpstva ponuden srbiji
Као што знамо Србији тада ништа није нуђено тим уговором па ни Сплит.
А територије су нуђене Италији углавном по политичкој основи а не етничкој.
Етничка би била везана за Истру и Задар.

Poslednja izmena:
Као што знамо Србији тада ништа није нуђено тим уговором па ни Сплит.
А територије су нућене Италији углавном по политичкој основи а не етничкој.
Етничка је би била везана за Истру и Задар.
italija se nije mogla sirit na jug jer je more ni na zapad jer su francuzi pa su im utrpali juzni tirol i istru

Back