Valeria
Elita
- Poruka
- 20.300
Ti saveti , nekako, nisu direktno dobri. Ili sam ja imao takve slučajeve. Naime, nailazio sam na prilično nerazumevanje okoline. Učenje čarobnjaštva je u stvari učenje kako sačuvati energiju. I nema tu mesta za znatiželjne. Brzo odustaju. Dodješ do paradoksa u kojem pokušavaš da objasniš voljenima i onim manje voljenim : da su njihovi problemi ništavni naspram zahteva apsoluta. Onda se naravno braniš od optužbi za nemar. Ti isti voljeni te optužuju a optužbe onih manje voljenih su još gore. Imaš samo vreme koje nemaš, jel?. Ali to je deo traganja, prilično sam siguran.
Nema tu mnogo mesta za kompromise. To je ta nemilosrdnost koju pominje don Huan. To nije iživljavanje, nije nehumanost.. to je samo jedan od vidova besprekornosti, ili jasno postavljanje prioriteta.
Za početak, vrlo je teško u praksi i videti šta nam sve oduzima energiju (mada kažem, ja nisam izučila celog Kastanedu, tek sam na početku, možda ću posle nekog vremena biti malo "pametnija" i manje tupa
)..ali međuljudski odnosi su u samom vrhu iscrpljujućih stvari.Čak i oni pozitivni znaju čoveka da zarobe ako im se prepusti u potpunosti.
Uvek treba svoju esenciju čuvati skrivenu od tuđih očiju
Optužbe za nemar?
Uvek će ih biti, znaš.
Ja to slušam svakog dana.. direktno ili indirektno.
Nema tu leka - nikad nekom sa strane ne može biti jasno da možeš imati drugačije težnje, drugačije prioritete, da te ne interesuju neke stvari... e tad treba biti "nemilosrdan" i ne uplitati se u međuodnose koje te crpe na bilo koji način. O tome bi se mogla napraviti posebna tema, o energetskom vampirizmu. A tome zaista nema kraja, energiju ti može isisati čak i chat konverzacija na Internetu ako čovek ne pazi.
Time što puštamo druge da nas crpe, samo im pravimo "medveđu uslugu". Oni nastavljaju da parazitiraju (a svest na niskom nivou), a mi bivamo iscrpljeni do te mere dok se ne utopimo u ništavilo poput njihovog. Nema kompromisa
.

I ko zna, mozda na posletku i zamirise...