A šta ako bi Crkva plaćala porez?

toz972

Poznat
Poruka
8.376
http://www.021.rs/Info/Srbija/A-sta-ako-bi-Crkva-placala-porez.html

A šta ako bi Crkva plaćala porez?

Stotine miliona evra moglo bi se dodatno sliti u republičku kasu, kada Crkva ne bi bila oslobođena određenih poreskih davanja - poreza na dobit, imovinu, PDV i ostalih nameta.

popovi11

Ta oslobađanja prema slovu zakona, važe samo za one usluge, odnosno objekte, koje služe za bogoslužbene delatnosti.

Nadležne inspekcije nikada nisu kontrolisale rad bilo koje verske zajednice. Zato nije poznato ni koliko crkve izmiruju one obaveze kojih po zakonu nisu oslobođeni - poreza na imovinu koja ne služi ispovedanju vere (zgrade, šume, zemljište...) ili PDV-a na prodaju stvari koji nemaju bogoslužbeni karakter, na primer crkvenih kalendara, privezaka i sličnih suvenira.

Desetine milijardi dinara

Gruba procena, izvedena na osnovu izjava crkvenih velikodostojnika, ukazuje da bi samo od PDV-a na prodaju knjiga i ostale robe u crkvenim prodavnicama, kao i od poreza na dobit SPC, državna kasa mogla da bude bogatija za oko 10 milijardi dinara. To je desetina planiranog budžetskog manjka za ovu godinu.

Mitropoli Amfilohije izjavio je nedavno da samo ova episkopija zaradi oko dva do dva i po miliona evra godišnje. Uz pretpostavku da svaka od 16 episkopija SPC na z Srbije godišnje zaradi toliko, to bi iznosilo oko 32 miliona evra. Porez od 10 odsto na tu sumu bio bi 3,2 miliona evra. S druge strane, od PDV-a na robu koja se prodaje u crkvenim prodavnicama godišnje bi teoretski moglo da se prikupi između četiri i 10 milijardi dinara.

Kada bi kojim slučajem crkvama bio uveden i porez na svu imovinu, dakle i na bogomolje, što će od 2014, recimo, biti slučaj u Italiji, praznina u državnoj kasi bila bi još manja. U Italiji su proračunali da je zbog toga što crkve ne plaćaju porez na nekretnine budžet godišnje zakinut za oko dve milijarde evra.
popovi12

Verski analitičar Živica Tucić kaže za "Blic" da će i Srbija morati da se ujednači sa praksom u EU, a to je obavezno plaćanje poreza na nekretnine i profit.

- U Grčkoj ili u Rusiji, crkve imaju i proizvodnju, njive, šume. Kiparska crkva ima fabriku piva - kaže Tucić.

U Vladi za sada još niko ne razmišlja o izmenama zakona, baš kao što se ni u SPC ne izjašnjavaju o ovoj ideji. Kod nas crkve raspolažu i objektima koje rentiraju, kao i zemljištem. Koliko novca zarađuju govore i izgled voznog parka vladika, kao i raskošni enterijeri vladičanskih dvorova. Problema sa kontrolom crkvenih finansija, ima i sama SPC. Ni unutar Crkve ne mogu da utvrde da li sve eparhije izmiruju “crkveni porez” od četiri odsto eparhijskih prihoda koji odlazi u patrijaršijsku kasu.

Mislim da crkvama treba da se uvede porez.Ionako se ponašaju kao neke kompanije.

Овој оваквој цркви, са оваквим владикама и свештенством, да, обавезно порез.

a sto samo tad? uopste Crkva treba da placa porez kao i svi u ovoj zemlji

zasto popovi da zive dobro, a narod da gladuje?

SPC je teska vise desetine miliona evra, njen novac ce drzavi jako dobro doci

e tako nek popovi pokazu svoj patriotizam i ljubav prema drzavi, a ne da Patrijarh samo vice 'Kosovo pre Evrope'

e tako nek popovi pokazu svoj patriotizam i ljubav prema drzavi, a ne da Patrijarh samo vice 'Kosovo pre Evrope'
A da je rekao patrijarh...bRezalternativa Evropa..onda bi verovatno bio protivnik oporezovanja crkve?

A da je rekao patrijarh...bRezalternativa Evropa..onda bi verovatno bio protivnik oporezovanja crkve?

isto bih razmisljao... njegovi politicki stavovi me ne zanimaju, ali nek ih zadrzi za sebe

jer kao prvo sta ja imam od njegovih lepih reci? i kao drugo ko njega sta pita i za Kosovo i za Evropu?

nek bolje pokusa da popravlja stvari tamo gde ih popraviti moze - da smiri bahate svestenike koji iskoriscavaju svadbe, sahrane, slave, krstenja, osvestavanje raznih objekata i prostorija da pljackaju siromasan narod

a ne da pokusava preko Kosova da se dodvorava narodu

isto bih razmisljao... njegovi politicki stavovi me ne zanimaju, ali nek ih zadrzi za sebe

jer kao prvo sta ja imam od njegovih lepih reci? i kao drugo ko njega sta pita i za Kosovo i za Evropu?

nek bolje pokusa da popravlja stvari tamo gde ih popraviti moze - da smiri bahate svestenike koji iskoriscavaju svadbe, sahrane, slave, krstenja, osvestavanje raznih objekata i prostorija da pljackaju siromasan narod

a ne da pokusava preko Kosova da se dodvorava narodu

Njegovi politicki stavovi su legitimni koliko i tvoji,na stranu sto je 80% deklerativno verski opredeljeno.
Cuj dodvorava se narodu...pa jel to narod njega mrzi?

- - - - - - - - - -

U sustini,to sto prosecan Srbin odvoji u crkvu,nije neki velik izdatak.
al dobro ,..ne kazem da nema popova koji su ogrezli u keshu.

on je verski poglavar i treba da se bavi religijom, a ja najvise sam od njega slusao o Kosovu, Evropi i uspostavljanju nove monarhije... naravno tu je i ordenjenje

isto kao sto i Zukorlic se najmanje bavi religijom, a najvise politikom, pa se cak i kandidovao za predsednika

ne mrzi niko Patrijarha... zasto bi se uopste neki covek dodvoravao nekom ko ga mrzi?

valjda se dodvorava nekom cije poverenje zelis da steknes, a Crkva ga je izgubila kod naroda... nekada je bila prva institucija od poverenja medju gradjanima, a dolaskom Irineja je pala na drugo mesto iza vojske i normalno da Patrijarh zeli da povrati to poverenje, samo je pogresio nacin

on je verski poglavar i treba da se bavi religijom, a ja najvise sam od njega slusao o Kosovu, Evropi i uspostavljanju nove monarhije... naravno tu je i ordenjenje

isto kao sto i Zukorlic se najmanje bavi religijom, a najvise politikom, pa se cak i kandidovao za predsednika

ne mrzi niko Patrijarha... zasto bi se uopste neki covek dodvoravao nekom ko ga mrzi?

valjda se dodvorava nekom cije poverenje zelis da steknes, a Crkva ga je izgubila kod naroda... nekada je bila prva institucija od poverenja medju gradjanima, a dolaskom Irineja je pala na drugo mesto iza vojske i normalno da Patrijarh zeli da povrati to poverenje, samo je pogresio nacin

Poverenje svog naroda ima...tako da ne vidim problem.
Na kraju samo nevernicima,i ateistima ovakve poruke patrijarha smetaju,..Ostalim 80% Srba.ne.
sta cu...zalite se...pisite nevladinim organizacijama i zenama u crnom.

Протураш тезу да је црква некакав значајан фактор и да управља овом квази државом.
При том не постоји једна црква, већ више "цркава"-вјерских заједница.

Pa zar crkva nije NAJZNACAJNIJA USTANOVA U SRBIJI?

I kao takva IMA i te kako znacajan uticaj u politici...

Zar najvisi srpski politicari ne idu kod Pastrijarha "po svoje misljenje"?

KOLIKO PUTA je Nikolic isao kod Irineja pre Brisela?

Crkva MANIPULISUCI NACIONALIZAM I PATRIOTIZAM vrsi pritiske na politiku koju vodi drzava.

NEMOJ DA SE PRAVIS LUD! :evil:

линк није валидан. то је чанколика комунистичка екипа

"Ствараоци" овог текста смештени су у германској наци-фашистичкој филијали "Бљиц" а Чанак је обични авлијанер који је научио ДА ЛАПЋЕ ИЗ ТУЂЕГ ЧАНКА - такво презиме и носи......

Zašto Crkva ne plaća porez
Marko R. Petrović /Marijana Krkić | 10. 11. 2013

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/418806/Zasto-Crkva-ne-placa-porez

Poverenje svog naroda ima...tako da ne vidim problem.
Na kraju samo nevernicima,i ateistima ovakve poruke patrijarha smetaju,..Ostalim 80% Srba.ne.
sta cu...zalite se...pisite nevladinim organizacijama i zenama u crnom.

Kakvih 80% Srba? :eek:

Pa u Srbiji samo drugih vera ima vise od 20%, a o ateistima i da ne govorimo, njih je vise od pravoslavaca, samo sto vecina GLUME VERNIKE...

Da Tito slñucajno vaskrsne, bilo bi 120% ateista...:rotf:

U sustini,to sto prosecan Srbin odvoji u crkvu,nije neki velik izdatak.
al dobro ,..ne kazem da nema popova koji su ogrezli u keshu.

prosecan po prosecan Srbin i na kraju se skupi... sto od krstenja, osvestavanja, sahrana, svadbi, clanarina, ostavljanje para na crkvenim ikonama, prodaja crkvenih rekvizita...

ja sam pre par godina u Krusedolu platio nekoliko stranica u boji o istoriji manastira 700 dinara

na svaki nacin gledaju da uzmu novac... jos samo ulaz u crkvu da pocnu da naplacuju

Тачно, али и друге Цркве осим СПЦ, но питање је све то јер, у Грчкој када су недавно увели, бунили су се као Грк у апсу.

Црква би, наравно, била и ослобођена дела пореза ако би улагала у болнице, све оно што ослобађа од дела пореза, што би била двострука корист за народ.

Back