Blogovi

Споменик незнаном јунаку..
Споменик незнаном јунаку Споменик незнаном јунаку се налази на врху Авале у Србији, на месту где се некада налазио средњевековни град Жрново, 15 км југоисточно од Београда. После Првог светског рата, локално становништво пронашло је већи број гробова српских војника погинулих у рату, међу њима и гроб једног незнаног српског војника. Народ околних села је том војнику 1922. подигао скроман споменик. Касније је Државни одбор за подизање споменика одлучио да се на врху Авале подигне репрезентативнији споменик незнаном јунаку. Пројекат за споменик израдио је вајар Иван Мештровић, у облику маузолеја са каријатидама које представљају жене у народним костимима из свих југословенских крајева. Споменик је грађен од јабланичког гранита од...
БЕОГРАД
БЕОГРАД NATO agresija 1999 U toku NATO bombardovanja Beograda 1999. godine gađani su i ciljevi u samom centru grada, što se najbolje vidi po priloženoj mapi. Za skoro tri meseca bombardovanja samo par dana i noći je bilo bez vazdušne uzbune. HRONOLOGIJA: Dan prvi - Noć između 24. i 25. marta Serija napada u području naselja Batajnica gde je i istoimeni vojni aerodrom. Jedna eksplozija u regionu Ralje, 30 kilometara južno od Beograda. Tri jake detonacije oko planine Avala. Pogođena je i radarska stanica u Rakovici, oštećene tri školske zgrade i spoljni zid Manastira. Dan drugi - Noć između 25. i 26. marta Pored batajničkog aerodroma, bombardovani Jajinci i Žarkovo. Dan treći - Noć između 26. i 27. marta Gađano područje Avale...
БЕОГРАД
БЕОГРАД Prestonica Srbije i Jugoslavije Započeta intenzivna izgradnja Beograda po njegovom definitivnom oslobođenju od Turaka, nastavljena je i u prvim godinama XX veka. Izgradnja Železničke stanice i Pristaništa na Savi dovode do premeštanja težišta grada i raniji tursko-istočnjački deo zvani Dorćol počinje da gubi od svog značaja. Ipak, smetnju daljem razvoju predstavljala je činjenica da je Beograd bio pogranični grad prema Austriji i predstavljao je prepreku njenoj osvajačkoj politici prema Balkanu. U planovima austrijskog i nemačkog prodiranja na Balkan tražen je povod da se vojno napadne Srbija. Nađen je u atentatu u Sarajevu, 28. juna 1914. godine na austro-ugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Ultimatumom, a potom i...
Evo se ove zime navrsilo cetri godine, kako na ovozemaljskom svetu nema jos jednog pesnika. Fizicki ga nema . Prosao kroz neke vratnice , u drugi svet... A svi pamte "Pristao sam bicu sve sto hoce" , "Ima neka tajna veza", " Sta bi dao..." . Mi malo stariji pamtimo i " Ti si mi bila usvemu naj naj..." . Pamtimo, naravno Duska Trifunovica, pesnika... Jedne od besanih noci, slusao sam radio. Nista nije kao nocni radio... I po starom , oprobanom sistemu, red price red muzike pustale se pesme pravljene na duskove tekstove, izmedju, duskov intervju ( mozda bas poslednji koji je dao, ko zna ). A prica je zapravo bila, po mom dozivljaju, slika plemenitosti. Slab sam prema pesnicima. Sta cu. Pricalo se o nekim tegobnim i teskim casovima...
БЕОГРАД
БЕОГРАД Oslobođenje Beograda Buđenje nacionalne svesti i događaji oko seče knezova doveli su do podizanja Prvog srpskog ustanka 1804. godine. Ustanak pod vođstvom Karađorđa imao je od samog početka za cilj i oslobađanje Beograda. Posle dve godine borbi, grad je osvojen 1807. godine. Karađorđe je beogradsku varoš osvojio 1806, a Beogradsku tvrđavu 1807 godine. Oko 25.000 srpskih ustanika pod vođstvom Karađorđa Petrovića grad je zateklo u ruševinama. On postaje prestonica tek oslobođenog dela Srbije i simbol slobodarskih tradicija njenog stanovništva. Po obnovi on postaje i značajan privredni, trgovački i kulturni centar. U njemu je već 1807. godine zasedao Praviteljstvujušći sovjet (srpska vlada), a od 1811. godine tu se nalaze i prva...
БЕОГРАД
БЕОГРАД Turska i austrijska vladavina Turci su znali da je Beograd najveća prepreka u osvajačkim pohodima ka Srednjoj Evropi. Posle pada Smedereva, 1440. godine, Beogradsku tvrđavu opsedala je turska vojska sa preko 100.000 ratnika, na čelu sa sultanom Muratom II. U želji da osvoje grad Turci na obližnjem brdu Žrnov, današnjoj Avali, podižu svoje utvrđenje, odakle su osmatrali i kontrolisali okolinu. Gotovo čitav jedan vek Beograd je odolevao turskim napadima. Konačno, Turci su pod vođstvom sultana Sulejmana Veličanstvenog, 28. avgusta 1521. godine, uspeli da osvoje Beograd - bedem hrišćanstva i ključ odbrane cele Ugarske. Grad je srušen i spaljen, a put ka Zapadnoj Evropi otvoren. Pomeranjem granice na sever, menja se strateški...
PEROOOOOOOOO !!!!!!!!
(ili Lilin svet – šaren cvet) PEROOOOOOOO Iz dvorišta neko zove „Lili, Liliiiiii, Liiiiiiiiliiiiiiiii“ Brzo Lili na terasu Da dovikne drugu svome „Evoooooooo idem“ „Mamaaaa, idem dole, U dvorište“ Dovikuje ona majci Pa se sjuri kao vetar Iako je nema metar. Stepeništem zvone sada Brze noge male Lili Tupa,tupa,tupa,tupa Eto sada ona lupa. Na krivini gelendara Zanosi se samo tako Kao vozač reli trka E, takva je sada frka. Nije lako da se stušti Jer sad ona teret nosi. Pantalone jedva stoje Same idu sve na dole Klikeri se komešaju U džepu se sudaraju „Evo,evo samo malo Jednoperci, petoperci Plastikanci i staklenci I klikerčić mili sretni Sad će odmah psti spretni Da vas bace da letite Bucka Peru da sredite“ Idemo da rasturimo...
БЕОГРАД
БЕОГРАД Srednjevekovni srpski Beograd Srpska vladavina Beogradom počinje 1284. godine, kada srpski kralj Dragutin kao zet i vazal mađarskog kralja Ladislava IV dobija na upravu Mačvu sa Beogradom. To je bio period intenzivnog naseljavanja srpskog življa i jačanja uticaja Srpske pravoslavne crkve. Tu je Dragutin imao svoj dvor. Novosagrađena Saborna crkva, bila je oličenje snage i bogatstva mlade srpske države. Smrću kralja Dragutina na presto dolazi njegov brat Milutin, koji kratko vreme vlada Beogradom, jer grad, 1319. godine, osvajaju i do temelja ruše Mađari. Porušeni i zapusteli grad postaje pogranična baza ugarskom odupiranju širenju srpske države sa juga, u vreme cara Dušana. U takvom stanju Beograd dočekuje XV vek, kada na...
БЕОГРАД Vizantija Raspad Rimskog carstva bio je praćen najezdom varvarskih naroda: Istočnih Gota, Gepida, Sarmata, Avara, Slovena i drugih. Beograd je zbog svog isturenog položaja na granici - limesu, bio česta meta napada i razaranja. Napadi sa severa preko Panonske nizije, Dunava i Save, bili su tako jaki da ni Singidunum, kao značajno vojno utvđenje, nije mogao da odoli. Tako ga Huni 441. godine zauzimaju i potpuno razaraju. Grad je tada izgubio i dotadašnje rimsko stanovništvo. Posle hunske propasti, grad je 454. godine ponovo u sastavu Vizantije, ali ga ubrzo osvajaju Sarmati, pa zatim i Istočni Goti. Već 488. godine ponovo postaje vizantijski grad. Naslovna > Upoznajte Beograd > Istorija > Vizantija Vizantija Raspad Rimskog...
БЕОГРАД
БЕОГРАД Istorija Beograd, grad veoma burne istorije, jedan je od najstarijih u Evropi. Njegova istorija traje punih 7000 godina. Prostor oko velikih reka Save i Dunava bio je naseljen još u paleolitskom periodu. Iz starijeg kamenog doba, potiču ostaci ljudskih kostiju i lobanja neandertalaca, pronađeni u kamenolomu kod Leštana, u pećini na Čukarici i u blizini Bajlonijeve pijace. Ostaci kulture mlađeg kamenog doba, pronađeni su u Vinči, Žarkovu i u Gornjem gradu, iznad ušća Save u Dunav. To ukazuje da je prostor Beograda bio naseljen u kontinuitetu i da je intezitet tog naseljavanja bivao sve jači. Mnoga današnja naselja beogradske okoline leže na kulturnim slojevima ranijih praistorijskih naseobina. Vinča kraj Beograda spada u red...
USTAJ FENIKSE
U zivotu postoje uvek istine dve jedna koju vide razocarani a druga koja vazi za sve Nepoverenje kada uzme pod svoje Onda tu nema mnogo nade Sve je gotovo za obadvoje Ma sta sad uciniila ili rekla sutra Neces mi verovati nikad Uzalud sva moja uplakana jutra Za tebe ja sam gresnica i ostacu Makar se crnim velom pokrila Pa zato nema postacu Ne zelim vise da se pravdam Jer srce mi je potpuno cisto I uvek mogu da ti ga dam Oprosti mi samo sto sam radoznala I sto volim da se salim Ali ja sam jos uvek u dusi mala Kad volim volim ko dete iz duse Iskreno cisto i bez srama Zasto me onda suze guse Ustaj fenikse iz pepela Podigni oci ka nebu Videces da si potpuno cela Kazem ja ovo sebi u ranu zoru Kad umorno telo dignem I okrenem oci ka...
Београђанка
Београђанка Београђанка или палата Београд, је пословни облакодер у центру Београда , Србија . Налази се на углу улице Краља Милана и Масарикове улице, односно између тргова Славија и Теразије Зграда је једно од најзначајних архитектонских остварења крајем 60-тих година XX века. Изграђена је у периоду између 1969-те до 1974-те. У време када је саграђена ова зграда је била највиша зграда у граду Београду . Данас је Београђанка трећи небодер по висини у Србији , после зграде Пословног центра "Ушће" (141m) и зграде Генекс (115m) . На последњем спрату ове зграде некада се налазио луксузни ресторан са предивним погледом на центар града. Почетком 90-тих година прошлог века, локална радио-телевизијска станица Студио Б закупила је тај...
Mi tri dana gradimo on četvrtog sve sruši Mi šest dana zidamo on sedmog kada Bog odmara razrušuje nikako da se odmaknemo od temelja krov da sagradimo bratski da se nagodimo Mi ljubavlju gradimo on mržnjom ruši samo se pitamo šta je za njega naša ljubav ako je njegova za nas mržnja stojimo naspram brata našeg svi mi smrknutih uplakanih lica sudbina nam je sve tamnija nikako nam se neda pod krovom bratski da se izljubimo
Nemam vremena za duže kuckanje, ali vam od srca poklanjam ovu ljubavnu pesmu. Gde počinje ljubav Tamo negde u sivilu sasvim običnog dana kada se ne nadaš ničemu ili kad samo žuriš na posao započne ljubav svaka. Iznenada pojavi se, zavuče u srce koje zadrhti kao vlat trave na košavi, i tada iako svestan nisi voliš bezuslovno. Potom saznaš ime koje ti se svidi kao nijedno pre što ti se svidelo nije pa pred ogledalom vežbaš kako da najlepše zvuči. Na prvom satanku drhtiš i znojne ruke trljaš o pantalone, srce lupa jačinom koja te uplaši jer do tada nisi ni znao da snaga iz srca dolazi. Ako te srećna zvezda pogleda nežno i pokloni ljubav do kraja života zahvali se nebu na neprocenjivom daru jer si jedan od retkih koji voli i voljnim se zove.
Znam koliko si me voleo Možda i ne znaš,rekli su mi sve I znam da nisi me preboleo I veruj-ja volim te ko pre Možda i ne znaš za besane noći Ali me želiš,ja sigurno znam Sada je kasno,tu nema pomoći Šta više mogu da ti dam... Kada si mlad,sve deluje ko igra Retko shvatiš da proćiće za tren Misliš da sve znaš,al život je čigra Kada zaboli,već je izgubljen Ja nisam znala kako ljubav boli Da nisam te srela ni sad znala ne bi Zato i samo zato što te volim Ovu pesmu dozvolila sam sebi:heart:
Mnoga mesta u srcu mome kutak su nalazila Mnoge ljubavi su dolazile i odlazile Mnoge sam volela ali,samo zbog jedne umirala I bezbroj puta živela,za već izgubljene bitke borila Mnogo sam puta rekla ne i suprotno činila Ne poznata lica smeše mi se a ja Sama u gomili ljudi, kao ptica bez jata Dan za danom u nekom pogrešnom filmu Mnogo sam puta osmehom skrivala tugu Govorila često istine i laži i kao navika Ostalo mi da budem ni tamo ni ovde Da volim i mrzim,umirem i živim...:heart:
Ljubav, ljubomora i mrznja,kazu, nalazi se u istom delu mozga i pokrecu se bliskim cesto istim mislima. Ako ljubav usvojimo kao pozitivno osecanje, ljubomoru kao nekad pozitivno nekad negativno, a mrznju kao negativno sledi jedna pletenica osecanja. Iz ovoga sledi da, ako samo jedno osecanje ne kontrolisemo cela pletenica se raspada. Koliko covek moze da izdrzi rasutih osecanja bice utvrdjeno kada dovoljan broj dobrovoljnih objekata pokaze znake raspada nekog od sistema. Takodje, bice utvrdjeno koliko na izdrzivljivost uticu razliciti agensi. Do tada mozemo samo da posmatramo i/ili ucestvujemo u zavisnosti od samokontrole, zelje ili potrebe. Pa po volji...
....znam da me ne voliš, nisam luda...prepolovio se broj tvojih pogleda i dotok misli prema mojem srcu umanjio se za broj razbacanih oblaka na nebu...nekako sam slutila da će s proljeća nestati mekoća tvojih dodira...koraci su ti sve tromiji dok koračaš u mojim snovima...možda si samo umoran...kriza je nastala i u srcima, duše su umorne , pojeo ih mrak...čaša s vinom, nekako se stisnula na rubu stola...sama, jedna svijeća dogorijeva....kopni...ostaje trag tvojih pogleda na zidovima...jeka tvojih riječi gubi se u šaputanju ogoljelih grana. Znam da me ne voliš...već dugo slutim da su ti ruke hladne, već dugo samo šutimo ...udaljeni za broj tvojih poljubaca nestalih u noći.... Otići češ...osjećam, ....i znam, tišina boli jače od rastanka...
Prvi hobi su mi bile taksene marke… Kako sam bio ponosan na svoje albume, sa kolekcijama, koje sam tako pažljivo čuvao, i još vrednije sakupljao. Kako sam bio srećan kad mi je otac doneo iz Libije blok-marke, koje tada niko nije imao, čak ni odrasli kolekcionari, koji su mi nudili razne zamene. A albume, njih sam čuvao ispod kreveta, i non stop ih gledao, da vidim da li su sve na broju. Ali, uporedo sa markicama, i ja sam rastao i polako počeo da slušam muziku… Moje prve ploče…Hm, dugo mi je trebalo da se setim početka, ali, ipak sam uspeo. Bili su to legendarni The Beatles, uz koje smo svi odrastali, tj bili smo podeljeni. Jedni su slušali njih, a drugi Rolling Stonese, koje ja nikada nisam preferirao, osim Angie… Zatim, nekim...
Sto htedoh reci,davno sve sam u detinjstvu jos rek`o Bogu, ali da nisam,kakav jesam i da verovat` još mogu, za ovo dete koje volim, ovako Boga bih da molim: Svojim si zvezdama napis`o u prazno nebo sve sudbine, i mi smo samo tvoja mis`o, sto sija zvezdama iz tmine.. Svejedno da li ćemo stici na vrhove il past` u bezdan, mi moramo tek ici i ici svud` kud put nas vodi zvezdan! O dobri Boze,ako one zvezde sto sijaju njoj sudbinu u nevolju i jad je gone, u ocajanje i crninu, milostiv pogled na nju svrni.. Gle..ima oci kao lane, od buducih joj dana crnih ucini,Boze,svetle dane! Sve zvezde sto joj zivot mrace, o,dobri Boze, ti ugasi - sve one zvezde koje znace besane noci,sede vlasi.. I one koje bolest nose u svojemu sjaju bledom, i one...
Ti si moj trenutak, i moja sen, i sjajna moja reču šumu; moj korak i bludnja; samo si lepota koliko si tajna; i samo istina koliko si žudnja. Ostaj nedostižna, nema i daleka jer je san o sreći više nego sreća. Budi bespovratna, kao mladost; neka tvoja sen i eho budu sve što seća. Srce ima povest u suzi što leva; u velikom bolu ljubav svoju metu; istina je samo što duša prosneva; poljubac je susret najveći na svetu. Od mog priviđenja ti si cela tkana, tvoj je plašt sunčani od mog sna ispreden; ti beše misao moja očarana; simbol svih taština porazan i leden, a ti ne postojiš nit si postojala; rođena u mojoj tišini i čami, na suncu mog srca ti si samo sjala: jer sve što ljubimo stvorili smo sami autor Jovan Dučić
najzad sam upoznao onog ko je napravio ''life of brian'' ''twelve monkeys'' i ''king fisherman''. lepo je bilo otkriti makar delic onoga sto se krije u toj sedoj glavi sa tankim upletenim pramenom na zatiljku.terry gilliam :ok:
Чукур чесма
Чукур чесма Чукур чесма се налази у Добрачинској улици у Београду , Србија . Споменик се састоји од чесме, која је израђенa у облику камена, на чијој горњој површини лежи бронзана фигура дечака са разбијеним крчагом. Споменик је подигнут 1931. Висина фигуре износи 33cm, а укупна висина споменика је 149cm. Симеон Роксандић (1874-1943) , познати београдски вајар је аутор овог споменика. Чукур чесма је подигнута у знак сећања на један врло битан историјски догађај. Споменик је сећање на све жртве пале за коначно ослобођење Србије од Турске доминације. 15 јуна 1862 године, на месту где се данас налази споменик, дошло јe до сукоба између Турака и Срба. Сукоб је избио, јер је један турски војник убио Саву Петровића. Сава је био српски...
Mesec prolazi kroz svoje cikluse, i sve više opada i opada...u jednom momentu to opadanje dostigne tačku vrhunca, kada ni jedan deo Meseca nije vidljiv, i to je faza Tamnog Meseca (Tamne Lune). Kao i kod faze Pune Lune, i to traje zapravo samo jedan momenat, i već sledećeg trenutka Tamna Luna se preobražava u Rastuću Lunu ( tada mu i odgovara narodski naziv „mlad mesec“). Ali oni koji vole da rade sa suptilnom energijom Tamne Lune na okultni način koriste oko 12h pre tog momenta. Za mnoge magove, mistike, wiccane je „dan“ Prazne ili Tamne Lune podjednako bitan kao „dan“ Pune Lune. Koliko Puna Luna simbolizuje opšti napredak, bujanje, ekspanziju, toliko Tamna Luna više od osobe zahteva povlačenje u sebe, meditaciju, podvlačenje crte i...
Kao andjeo bez krila, a nekada kao dobra vila, luta kroz lavirinte srama seca se da je nekada bila dama. Kroz paucinu sećanja probira osećanja, ali za povratak je nemoćna. Probija se kao vetar kroz oluju, trudi se da njene uzdahe ne čuju, grudi se od teskog vazduha nadimaju, a užasne uspomene preplavljuju. Dusa tanana kao svila od očaja satkana, ljubav nekad bila je u njenim očima. sada je nestala, u dubini tuge se izgubila. A tako je želela da skine tu košulju grešaka, da otarasi se starih pehova da krene u neki novi život. Lagana kao pero da se uzdigne iznad svih, bude ono što jeste u svetu pokvarenosti i licemerja. Želela je njegovu ruku, želela je biti ispod njegovog zagrljaja, puna sreće, da zavrsi mrtvu trku sa životom...
Back