Blogovi

Zagrljajem jednim odneo si strah i ostavio ljubav Koja danas u meni zivi zahvaljujuci Suncu Kapima jutarnje rose i jesenje izmaglice Dodirom tek pupoljka razvio si predivnu ruzu Latica crvenih poput zrelih tresanja Leptirove prve ljubavi,muskih fantazija... Jednim poljupcem u smiraju toplog dana Svicima si okitio put ka svome srcu Gde moje ostade u lavirintu zarobljeno
Јакшића кула
Јакшића кула Јакшића кула налази се на месту где се састају североисточни и северозападни зид Београдске тврђаве, на Калемегдану у Београду , Србија . Са Јакшића кулe пружа се прелеп поглед преко Доњег града Калемегданa , Дунавa и који се даље наставља даље ка Срему и Банату. Верује се да је Јакшића кула добила назив по војводи Јакши Брежичићу, војсковођи српског Деспота Ђурађа Бранковића (1377 — 1456) , или по Јакшином сину Богдану Јакшићу, славном српском мегданџији. Јакшића кула је представљала страх и трепет за све који су је опседали. Јакшића кула је осмоугаона одбрамбена кула, за коју архeолози сматрају да је настала у периоду од XI до XV века, свакако пре 1427 године и преране смрти деспота Стефана. Изглед Јакшића кулe...
Kažu da svaki dan trebamo pojesti jednu jabuku, a i jednu bananu radi kalcijuma. Takođe i pomorandžu zbog vitamina C ! I obavezno popiti jednu šolju zelenog čaja ( bez šećera za prevenciju dijabetesa ) za smanjenje masnoće u krvi! Svakog dana moramo popiti dve litre vode ( i posle je ispišati, što udvostručuje vreme koje smo do sad provodili u WC-u ) Svakog dana treba uzeti barem jedan bioaktiv ili jedan jogurt da biste imali sve dobre bakterije, za koje niko ne zna šta su tačno, ali ako se ne opskrbiš sa barem milion tih bakterija, videćeš! Svakog dana jedan aspirin, za prevenciju infarkta, i jedna čaša crnog vina, takođe protiv infarkta. I jednu čašu belog, za nervni sistem! I jednu čašu...
Победник
Победник Споменик Победник (такође познат као Победник Београда ) је један од најупечатљивијих симбола и најфотографисанијих туристичких атракција у Београду . Споменик се налази на Калемегдану , на највишем бедему Београдске тврђаве. Победник је висок око 14m, заједно са постољем. Урађен је у бронзи и камену. Аутор споменика је познати вајар Иван Мештровић. Победник представља снажног, младог ратника са мачем у десној руци и соколом у левој руци. Првобитна тема споменика требала је да буде ослобођење јужне Србије од Турака. Мештровић је 1912-те пројектовао фонтану која је требала да буде постављена на Теразијама . Рад вајара Мештровића био је прекинут почетком Првог Светског рата. После рата се одустало од ове теме. Касније, на...
ЗИНДАН КАПИЈА
ЗИНДАН КАПИЈА Зиндан капија налази се на Горњем Калемегдану , у Београду , Србија . Зиндан капија је изграђена средином XV века. Представља најбоље утврђени улаз у средњевековну тврђаву. Састоји се од капије у облику лука, испред које се налази дрвени мост. Капија има масивна двокрилна врата, окована гвожђем. Са леве и десне стране од улаза, налазе се две округле кугле, које су идентичне по облику. Куле међутим, нису међусобно повезане. Оне су подељене на неколико спратова и имају унутрашњу међуспратну конструкцију. Сваки спрат је имао своју посебну функцију. Подруми у кулама су тамни. У њима влада веома ниска температура. Обе куле се на врховима завршавају зупчасто. Такви облици су имали намену да одбију непријатеља у случају када...
ХРАМ СВЕТОГ САВЕ
ХРАМ СВЕТОГ САВЕ Храм Светог Саве се налази у Крађорђевом парку на Врачару у Београду . Он је почео је да се гради 1935. Изграђен је на месту на коме се верује да су Турци 1595-те спалили мошти Светог Саве (1169-1236) . Мошти Светог Саве налазиле су се у манастиру Милешева , близу Пријепоља . Турци су их донели у Београд из манастира и овде спалили . Овај чин спаљивања представљао је највећу увреду за Српски народ. Свети Сава је оснивач Српске Православне цркве. 1895-те, тек једну деценију после ослобађања Србије од Турске окупације, формирано је Удружење за изградњу. Ипак, изградња храма морала је да буде одложена због бурних догађаја, који су се у то време дешавали на Балкану и Европи (Први Балкански рат, Други Балкански рат, Први...
Зоо  Врт Београд
Зоо Београд Београдски зоолошки врт је настао 1936. године. Основао га је тадашњи градоначелник, индустријалац, господин Влада Илић. Свечано је отворен на Петровдан - 12. јула. Први становници врта су били: лавови, леопарди, бели и мрки медведи, вукови, макаки и мангабеј мајмуни, антилопе, биволи, зебуи, муфлони, јелени, срне, роде, ждралови, паунови, фазани, сове, пеликани и папагаји. Влада Илић Убрзо по отварању Београдски зоолошки врт је постао једно од најомиљенијих места на које су Београђани долазили. Више пута је угостио и чланове краљевске породице Карађорђевић. Краљица Марија је са краљевићима Томиславом и Андрејом време намењено разоноди често проводила управо у Врту, а млади краљ Петар Други се приликом посета редовно...
Do sad sam bio lojalan i odan svojoj poeziji...al srce junačko nije izdržalo...Jednostavno sam podlegao iskušenjima i posle svega....izdao sam svoje pesme.... :dash::dash::hvala::hvala:
Jedna od najvećih i najdosadnijih borbi koje čovek vodi je svakodnevna borba sa raznim vrstama bolova koje svi mi,manje ili više,imamo. U preko 90% slučajeva, kao oružje u tim borbama, koristimo lekove koje unosimo u naš organizam i na taj način pokušavamo da pomognemo sebi da nas mišić manje boli ili da neutrališemo bol, da nas "prestane glava", da neugodni bol u stomaku ( npr. menstrualni bol) prođe bar malo kako bismo mogli da nastavimo sa svojim dnevnim aktivnostima. Ono što bi moglo da vam pomogne i što je meni lično pomoglo sa mojim hroničnim bolovima u lumbalnom delu leđa i raznim manjim distenzijama mišića (profesionalno sam se bavio sportom,danas rekreativno) je uređaj koji funkcioniše po medicinskom principu TENS - Transkutana...
Šetajući se vremenom i prostorom iz današnje perspektive dajemo objektivne ili subjektivne sudove,koji mnogi prihvataju,ili koje nam svetski moćnici nametnu kao ispravne. Većina takve stavove prihvata i počinje da ih prezentira kao objektivne i opšteprihvaćene,čak kao svoje,ne razmišljajući da li su istiniti. Mnoge stvari su izbrisane iz istorije,jer ne odgovaraju sadašnjim moćnicima. Današnja civilizovana Evropa nameće svoje stavove varvarima sa Balkana,da čak i ti varvari počinju da veruju da su stvarno varvari,i pojedini varvari koji pripadaju tom istom Balkanu,gledaju da se odvoje od njega. Ne razmišljajući mnogo,jer od razmišljanja boli glava,prihvata se sve zdravo za gotovo. Danas je opšteprihvaćena teza da su rimljani sa svojim...
Zatrazicu zvanicno Od “Javnog saobracajnog” Da promeni Marsutu i vozni red Nocnih tramvaja Zamolicu organe reda Da stave zabranu Za sve kamikaze Na dva ili cetiri tocka Od nula do cetiri izjutra A ja cu izuti svoje srce Kad krenem njenom ulicom Da joj bat vrelih uzdaha Snove ne narusi Ne bih da je budim Da joj zelju kvarim Jer mozda mene sanja Dok neko drugi Nad njenim snovima strazari
Koja su pravila igre?
Da li ste se ikada zapitali koja su pravila igre koja se naziva zivot? Da li sve ljude bar jednom u zivotu dotakne to pitanje ? Verujem da velika vecina prihvati stav nametnut okolinom ili pak neki drugi koji dolazi iz neke druge srednine, cesto smatrane naprednijom. Ponekad ljudi lutaju tragajuci i cesto bivaju prevareni tako sto im se poturaju pod nos raznorazni odgovori koji za cilj imaju da prevare i sve u svrhu materijalne ,ili mozda cak in neke vrste duhovne, koristi. Ponekad nema takvog pokvarenog cilja vec je u pitanju zabluda osobe koja i sama veruje u svoj stav u to koja su pravila igre? Vrlo cesto se desava da covek poveruje u nesto zato sto mu to u tom trenutku odgovara. Tako zadovoljava njegove potrebe za zatvaranjem...
Šetam noćas po ovoj magli, onako lagano, nogu pred nogu. Sporedne ulice, utonule u mrak, zaobilazim bare…Prate me dve kere, crne kao ugalj. Odjednom, vraćam se daleko u detinjstvo… Ta sobica mi je pred očima. Zidovi okrečeni u roze, išarani plavim šarama, koje sam dugo pamtio. Iznad njih, blizu belog plafona, izvučene dve linije. Na zidu slika, Tajna večera, koja me je uvek neodoljivo privlačila, bila je tako stvarna, meni tada. Oko nje razni suveniri, pozdravi iz Soko-banje… Veliki šifonjer, uvek zaključan, u kome je baba sakrivala bombone i kolače od nas dece, koji bi sve smazali u trenutku. Veliki krevet, sa ogromnim perjanim jastukom, i uvek uštirkanom posteljinom, u koji ni u ludilu nisam smeo da legnem, a da se ne presvučem u...
Oni koji imaju svet neka misle šta će sa njim. MI imamo samo REČ i lepo smo se snašli u toj neimaštini. Utešno je biti ZEMLJA, ponosno je biti KAMEN, premudro je biti VATRA! Prljav od previše opevane pesme, pesnik peva uprkos poeziji: bez SRCA, bez ŽARA, kao REČ KOJA JE PREBOLELA MUZIKU.. MOJE PRAVO IME ČEKA DA UMREM....... Ti si pravi naglasak umrle nežnosti! Napravi svitanje od naših umora, ispleti ljubav iz niti mržnje, probudi ZABORAV, probudi SEĆANJA. ------------------------------------------------------------------------------- Tvoja curica
AJDE MORE PESNICI
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) AJDE MORE PESNICI Jeste Sava nabujala Jeste vala i prljava, Al’ je ipak ona naša I Crnome moru snaša. Jest’ da kiša stalno pada A pre toga tone snega, Jest da mene boli glava Al’ je život ipak strava. Ajde malo veselije Društvo moje spisateljsko, Nemoj da ste namrčeni Ostaćete tak’ sprčeni. Ajde malo smeha, rime Da nas digne u visine. Nema veze tad ni Sava Jer nam duša nije mala. Nema veze tad ni kiša Ni što mačka juri miša. Sve je lepo dok smo skupa I pesničko srce lupa. Probajte ovako PS Voli vas Ljilja
Ovaj tekst posvecujem svim blogerima... Kada sam svojevremeno radio u velikoj privatnoj firmi 90 -ih godina ( ne ponovile se ), moj tadasnji poslodavac prokomentarisao je situaciju kada smo posle jednog od rocista pred sudom,izlazili iz zgrade suda , s vidnim olaksanjem : " Ako vec ne radis ono sto volis, pokusaj da volis ono sto radis" ... Ipak , to bas ne ide tako lako. Samo manji broj srecnika ima tu mogucnost da se bavi bas onim sto voli... cime je zeleo da se bavi... Mi ostali... nama jedino ostaje da "...pokusamo da zavolimo ono sto radimo " . Tesko ide to... E sada , zelim da navedem citat koji me je naveo da radim ovo sto svi na ovom forumu radimo . Da pisem tekstove za blog. Razlog sam nasao - ni manje ni vise, kod Carlsa...
U poslednje vreme na sve načine svetski moćnici,eseni,probaju da odstrane Isusa Hrista,kako iz istorije tako i iz Biblije. Sve više probaju da prikažu kao dominantne Petra,Pavla,a u poslednje vreme Jakova,Isusovog brata. Ko je Jakov,prvi sveštenik hrama u Jerusalimu? Jakov jeste Isusov brat po ocu,i to najstariji od četvoro braće,imao je Josif iz prvog braka i dve kćerke. Jakov je bio starešina kumranske zajednice,iste one zajednice koja je pripremala Isusa i Jovana Krstitelja,za misiju,ispunjenja proročanstva. Jovan Krstitelj je bio nešto stariji od Isusa,i bio je Isusov brat od tetke,njegova majka i Marija su bile rođene sestre. Jovan je bio pripreman da preuzme duhovnu a Isus svetovnu vlast. Bili su obučavani u od 12.godine u...
Keks
Devojka je cekala avion u cekaonici jednog velikog aerodroma. Posto je trebala dugo cekati, odlucila je kupiti knjigu kako bi joj vrijeme brze proslo. Uz knjigu kupila je i paketic keksa. Sjela je u VIP cekaonicu kako je nitko ne bi uznemiravao. Kraj nje je bila stolica sa keksom, a sa druge jedan gospodin koji je citao novine.... Kad je ona pocela uzimati kekse i gospodin je uzeo jedan. Ona se sokirala, ali nista nije rekla i nastavila je citati knjigu. U sebi je pomislila: "Ma gledaj ti ovog, da samo imam malo vise hrabrosti, do sada bih ga vec udarila..." Svaki put kad je ona uzimala jedan keks, covjek pored nje, ne obazirajuci se ni na sta, uzimao je isto tako jedan. Nastavili su tako dok nije ostao samo jedan u paketu i djevojka...
Specifično raspoloženje - specifična "pesma"....... Pred odlazak... Noćas cu samo zatvoriti oči i posmatrati svoje telo kako nestaje. Mrak, tišina i hladnoća nek mi ubuduće budu saputnici na putu. Lutaćemo prostranstvima koja smo Mi nekada zajedno planirali da vidimo. Moje srce, koje odavno pripada tebi, ti ostavljam, kao i sve moje. A ti, ukoliko još uvek nisi, zaboravi i poslednji delić mog lika i dela za tebe. Nećes me noćas naći na "spravicama", niti stepenicama tvoje zgrade. Neću biti ni u parku, ni u školi, ni kod hale, čak ni na groblju... Nemoj(te) me traziti, nestao sam u svojoj praznini i ništavilu. Ti čuvaš poslednji deo mene iako toga nisi ni svesna... I ne kaj se, nije tvoja krivica! Ovako je oduvek trebalo da bude...
morala sam
Sređivala sam podatke i nađem prekrasan tekst... Morala sam da ga podelim sa vama blogeri, tekst iz 2006 godine Sada je Nikola veliki dečak, ume i da čita...
Ispod nebeskog polutara u dolinama gde se mešaju slana i slatka rosa,raste ogromni otrovni vrganj.. i na njegovoj kapi,pretvarajući njegovu krv u slast male, jestive pečurke izvanrednog ukusa. Jeleni u tom kraju vole da obnove mušku snagu, tako što pasu sa otrovnog vrgnja jestivu pečurku. Pri tome,oni koji nisu dovoljno pažljivi i zagrizu suviše duboko, zahvataju zajedno sa pečurkom i vrganj,i umiru otrovani. Svake večeri kad poljubim svog dragog,ja pomislim: sasvim je prirodno da ću jednom ugristi suviše duboko... MILORAD PAVIC
Dragi Noa, pišem ti ovo pismo pri svetlu sveće,dok ti spavaš u nasoj sobi,u kojoj zajedno spavamo otkako smo u braku. Gledam pred sobom ovaj plamen sveće što me podseća na vatru pre više decenija,kada sam bila u tvojoj mekoj odeći,a ti u svojim trapericama. Tada sam već znala da ćemo zauvek ostati zajedno,iako sam se sutradan donekle pokolebala. Srce mi je zarobio,osvojio jedan južnjački pjesnik,a znala sam duboko u sebi da ono oduvijek pripada njemu. Ko sam uopste bila ja da dovodim u pitanje ljubav što leti na zvezdama padalicama i huči poput morskih talasa? Ti si mi i najbolji prijatelj i ljubavnik,i ne znam koja mi je od tih tvojih strana draža. Podjednako su mi obe drage,baš kao i naš zajednički život. Ti nosiš,Noa,nešto u...
Back