Blogovi

Ovim citatom počinjem novi rad.Pošto mi je drug dao direkciju,shvatio sam da ovi radovi ne trebaju biti samo filozofska pitanja.Trebaju pružiti i odgovore,davati moguća rešenja.Koristiću reči kao moju glavnu alatku,koja ima potencijal daiskovani čelik rastopi.U pravim rukama,one ne predstavljaju besmislenu grupu slova,vokala,suglasnika i slogova,nego kompleksnu jedinicu iz koje se stvara ili prenosi misao ili ideja. Prvo potrebno je definisati tugu.Za to ću koristi psihološku definiciju,iskovanu od strane Frojda,da je tuga emocija koja se javlja kao odgovor na gubitak nečeg ili nekoga važnog u našem životu ili kao rekcija na patnju i poniženje tužne osobe.Karakterišu je prekid interesovanja za spoljašnji svet,neraspoloženje i...
Trajanje
Svaka rec i svako slovo napisano je zbog i za tebe Sve sto zivot donosi cesto veme sobom odnosi Samo jedno uvek traje u srcu i dusi najglasnija istina je Volim te najvise na celom svetu Sve dok me ima topit ce se led i zima ... Nemir
Govorio si mi da neke stvari covek moze da dozivi tek kada ih na pravi nacin oseti,nikada u zivotu nisam nesto osecala jer sam uvek bila ona hladna santa leda koju je jako tesko istopiti.A onda desilo se nesto sto sam ti i sama rekla,ovo se ne moze ispricati,ovo se moze samo opisati i osetiti kao sto se oseca muzika.Vodjenje ljubavi sa tobom je bilo vise nego obicno vodjenje ljubavi.To je bio onaj ples koji sam plesala i odplesala pre mnogo godina.Onaj osecaj strasti kada ti sva krv vri kao vulkan,nikada nisam bila tako uzavrela,topla i podatna.Nikada toliko spremna da ti se predam,cela bez rezerve.Takvo je bilo nase vodjenje ljubavi.Tvoj ulazak u mene,moj ples s kukovima,moje noge obavijene cvrsto oko tebe...nasa tela mokra od...
Сећам се оних десетак година стабилизације, које би још трајале да не уведоше вишепартијски систем и демократију... Сјебаше те лепе године Социјалисти, после светска багра бомбардујући моју отаџбину.... Онда се изненада родила транзиција.... Не знам ко са врха први употреби овај термин.... А врх....да те бог сачува...Мислим...ебеш врх, кад су га поставили ови са дна... Транзиција....легалан назив за пљачку народа.... траје по мени чак и прердуго... Процес транзиције одвија се нормално. Сваки нам је дан све горе и горе. Па ме чисто интересује, докле ће то да траје...? Мислим, ово лудило, које нам наметну неко, ко се правио паметан? :per: :per: :per:
''Srce je kao basta.Mozes gajiti saosecanje ili strah,uvredjenost ili ljubav. Koje seme ces ti posaditi?'' Buddha Juce pronadjoh ove misli na netu...Svideo mi se tekst pa ga stavih kao status na Facebooku,i poslah prijateljima na Krstarici...Neki odgovorise,neki ne...Prenosim: Biljana,Facebook: ''Ako treba da biram izabracu seme ljubavi i saosecanje, iz tog semena kad tad ce iznici nesto lepo...'' Moj komentar: ''I ja uvek to sejem...Nekad nikne nesto lepo,a nekada seme istrune bez prilke da pokaze u kakvu lepu biljku moze izrasti...'' Biljana: ''Ali ne treba zaliti za onim sto je istrulilo, vazno je da smo se trudili da nikne...'' Ja: ''Mora biti malo tuge,a onda opet bacas novo seme i nadas se da ce ovaj put...
Izgleda da smo kao ljudi dotakli dno.Dno svih vrednosti koje trebaju da nas krase.A zašto? Svakodnevno nam preko malih ekrana ispiraju mozak sa raznoraznim rijalitima, koji nam pokazuju sve mane koje ljudi mogu da imaju.Ali možda to ne bi ni bilo loše,da se upravo te loše osobine ne plasiraju kao vrline.Vrline koje daju novi sistem vrednosti.Umesto da se bavimo svakodnevnim životom, mi raspravljamo o dešavanjima po rijalitima, ko je koga i u kom smislu.Da li se neko bori da preživi u stvarnom životu,to nije važno.Da li će neko ostati bez posla, i to nije važno. Ali je izgleda važno ko će uzeti nagradu.A narod ko narod, kucka poruke.Zadnje pare izvlači iz džepa da da onima što mu odvlače pažnju od stvarnog života.U ovako novoformiranom...
Svi valjda znamo šta je povodac.Za one koji ne znaju on služi za šetanje psa.E, sad pitate se kakve veze ima sa čovekom?Živimo u 21 veku.Veku velikog napretka čovečanstva u svim sferama života.Tako nam je taj napredak doneo i mobilni telefon.Čudo koje nam omogućava da komuniciramo sa ljudima koje volimo, ali i onima koje baš nešto i ne volimo ali smo prinuđeni da ih trpimo - ponekad. Međutim, sve što ima vrline mora da ima i mane.A mana je da smo sa mobilnim izgubili slobodu. Više ne možete da šetate, čitate,putujete,razmišljate,pecate.....šta već radite a da vam ne zazvoni telefon ili da vam ne stigne poruka.Postali smo prosto zavisni.Sad se vraćam na početak i povodac.Kada psu stavite povodac on se kreće koliko mu vi dozvolite.Ako...
„Ogledalo ogledalo, Živi sa živima mrtvi sa mrtvima...“ počinje svoj monolog lik starog cigana u filmu „Crna mačka beli mačor“ Emira Kusturice. Dohvati brijač, počinje da se brije, vodom ali bez pene i umire, iz prethodnog se vidi da mu je to bila i namera. Davnašnje iskustvo sa ogledalom, podsetio me Emir. Mogao sam biti oko četiri ili pet, kad sam to prvi put uradio. Još sam bio jedinac, premali za obdanište, moji su radili. Večito su radili, to mi je smetalo i bio sam ljut. Komšinicina pomoćnica je kao, trebala da pazi njenu decu, a i mene i to je išlo kad sam bio kod njih, ali smetalo mi je što moji nisu tu i kad bih se posvađao sa njom, žena je bila fascinantno glupa mišljah tada, džedžao sam sam u tišini našeg praznog stana. Nije...
Društveno uredjenje i biciklista
То је систем "бициклисте". Начин по коме вековима функционише овај свет, па и поред лицемерја наводне демократије и једнакости људи данас. Ако нисте чули то је ово: Овај човек је подметнуо своја леђа да га јашу сви изнад њега, а он ногама за то време гази оне испод њега. То је систем који се примењује свуда, по предузећима, по установама, војсци, држави, цркви. Олигархија је вековима наметана као нешто природно а она постоји и дан данас у колективној свести људи. Ја никакву олигархију не признајем, а и када ме сила натера да признам неки ауторитет, бар то нећу урадити добровољно као овца коју воде на шишање или је преводе жедну преко воде. А што се тиче оних који би да играју ту игру и јуре чинове у свом животу: Није. Ако си био...
Ispravnije Ja i tehnika....nisam ni sanjala da ce moj prvi blog biti na ovu temu, ali vec dva dana se bez prestanka mucim da pronadjem nacin na koji da postavim sliku profila...i nikako, ali nikako mi ne uspeva...pojma nemam kako sve ovde funkcionise...pojma nemam ni da li ce neko videti ovo moje piskaranje ili sama pisem sebi...u svakom slucaju dobar ventil!!! Ej jos kad pomislim koliko imam glupavih diploma i dokaza moje kao inteligencije...tek onda se jos vise iznerviram sto ne mogu da otkrijem gde je to nesto na sta ja trebam da kliknem.... Da stvar bude jos gora, uspela sam jutros da odem na Pricaonicu i da me odatle izbace...sa pravom, upotrebila sam nedozvoljenu rec...a sve one manijake, koji su me tamo saleteli pitanjima...
...ne molim vjetar ne molim ni grane neću moliti ni proljeće i njegovo cvjetanje jednosmjerno koračanje i pognute glave zar pažnju ne zaslužuju pomiješane trave opet snjegovi nešto bi da kažu nešto bi da zabole neću otići promrzlom borju neću planine me više ne vole krivica ne postoji kao ni djelo dosadno je šetati okolo kad je sve providno i bijelo...
Као јединка и појединац не можеш никога и ништа да промениш осим онога што је у твојој власти – самог себе. Мада се и ту човек неретко показује слаб јер и поред очигледног познања за оно што је добро нема довољно елана да пожели добро (видети исконски дуализам у посланици Римљанима). Али, када говоримо о међуљудским односима који се односе на историјско постојање, примећујемо да тај идеал љубави која је у Христу не постоји међу људима, чак и међу неким свештеним духовима. Колика ће тек мања љубав бити тамо где Цркве нема? Јер сваки труд који жели да улепша овај свет или укаже на помоћ према себи, одмах бива осуђена од свакога, и штавише, погоршава жељено стање у још горе само зато што неко други не жели да се приклони разумевањем за...
... Varljiva noć Noćas sam imala čarobna krila letela s` tobom nebom visoko, dok ležao si pored mene nemo osećala sam te nežno,duboko. Na zidu su igrale naše senke na jorgovan mirisala tvoja soba, hteo si mnogo toga od mene -al` nisi imao hrabrosti da probaš. Nisi smeo il` nisi hteo ..vrag bi te znao! Bog nam je svedok da ljubav je bila nežnost je vešto skrivala tama, bili smo olujni,bili smo žestoki tražeći zaboravljenu strast u nama. Na zidu se ljubile naše senke na prolećni behar mirisala tvoja soba, htela sam mnogo toga od tebe -al` nisam imala hrabrosti da probam. Nisam smela, il` nisam htela ...vrag bi me znao! Ps. "Govoreći o drugim stvarima, govorio sam o tebi... Matija Bećković ..
Verno se vraća Svojoj kući od granja Iz žarkog kraja. Doček joj pravi U prašnjavom sokaku Dečija graja, A ona tada S odžaka, puna sreće, Glasno klepeće.
U zore ciku Ponosnom lupom krila I s "kukuriku" On bez doboša Objavi dan pre dana. Prgav junoša. S njim se ne šali, Pojuriće te ljuto, Tur će da fali. Svaki je gorak S ishodištem u loncu Taj njegov korak.
plaši se grdna u senci vlažnog žbuna rodinog kljuna neki gurmani batake dok joj jedu cokću i predu kako god gledaš, samo joj vidiš svrhu nekom trbuhu radost da čini, pa krekeće nesrećna po mesečini dok čeka da joj okonča život kratak sopstveni batak
SATEN U OKU
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) SATEN U OKU Nekad me tako želja ka tebi povuče do gole kože me svuče telo mi u strast obuče u haljine crvene kao od dima saten u oku.....misao fina drhtaj mi prodje stomakom celim ustati moram i protegnuti telo a opet.....ta želja čeka iako je zbog dana sklanjam od sebe čeka......da dočeka tebe. Nekad me tako želja ka tebi povuče čežnja se u halje uvuče uzdah iz duše izvuče misao želju navuče ćuti i čeka ta želja meka iskonska želja od postanka veka. PS Dobro jutro.......jos jedan krug.....svaki je sve teži ili mene umor stiže...ipak svaki krug je moj. Ulepšajmo svoje krugove svako kako zna i ume...jer istrčati ih moramo
BILANS
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) BILANS Završi dan sa mišlju lepom ne daj da tuga sa tobom legne ustaće jutrom možda manje jaka al opet tu da nastavi da šljaka. Ne prenosi loše u naredni dan zašto da kvariš sutrašnji san jer svaki dan je dan najvredniji novi san ne bacaj unapred novi dan ne gazi unapred neodsanjan san. Nek ostane u juče i plus i minus nultni bilans jednoga dana bar od nule kreni u novi dan ako već nisi jutrom nasmejan ako već nemaš saldo pozitivan. Jučerašnji saldo sa kojim ležeš početno je stanje novoga dana bilans se radi svakoga dana plus i minus misaonog stava greške odavno, greške od juče odjednom iskoče iz skrovišta tajnog u pobedi nadju ravnotežu svoju samo još jedan uradjen...
Da li smo previše opterećeni praćenjem trendova?Ili možda nismo ni svesni da ih pratimo? Dešavalo vam se da sa društvom razgovarate o tome gde ćete uveče izaći i u koj kafić.A taj kafić mora da bude ‚‚In".Zato što su svi tamo.Ako vi niste tamo onda niste viđeni.Svi već imaju mobilni tocuhscreen, pa red je da ga i vi imati jer ipak je to ‚‚In".Sramota je staviti telefon na sto ako nije touchscreen.Firmirana garderoba?Pa naravno, zna se šta je ‚‚In".Nećete valjda da izgledate ko da ste pošli na kopanje kukuruza.Vreme odmora, treba ići na letovanje.Šta je ‚‚In"?E vala idemo tamo.Zar društvu posle da pričam da nisam bio tamo.Zimovanje?Pa naravno zna se ‚‚kud svi Turci tu i mali Mujo".Ako nisi ‚‚In" onda si ‚‚Out".Postali smo robovi trendova.
In Zaire, was no good place to be Free world go crazy, it’s an atrocity In Congo, still no good place to be They killed Mibali, it’s a calamity In Monrovia, this no good place to be Weapon go crazy, it’s an atrocity In Palestina, too much hypocricy This world go crazy, it's no fatality In Baghdad, it's no democracy That's just because, it’s a US Country In Fallujah, too much calamity This world go crazy, it's no fatality Go Maasai go Maasai be mellow Go Maasai go Maasai be sharp!!!
Корен сваког зла је гордост, егоизам, самољубље. То није досадно понављати јер је увек актуелан проблем. Дакле, болести које се и код најсавршенијих немилосрдно ротирају. Све то захтева непрестану самопажњу. И мислим да ће Бог судити свету по томе колико је неко самозаљубљен. У томе је цела проблематика у свим порама државе и Цркве код сваког појединца који је призван на испит себеодрицања зарад другог. Но, опет, себеодрицање не значи пасивно допуштање сваког безакоња над собом или другим јер тако пожртвовање постаје грехоцентрично а не богоцентрично. Међутим, када Господ каже да ће се блудници и сви они људи који болују од неког порока пре спасити од врлинских, Он не демантује врлине, но само указује да свака врлина коју човек носи са...
Back