Blogovi

U krizama kao i u talasima davim se i ne mogu da isplivam na povrsinu na suncu kao i u srcu zari me mora da je jos dan a vidim pomracinu
Skoro mi je stigao mail sa sledećim linkom: http://www.trojka.rs/zanimljivosti/3413-freska-za-ne-poverovati.html Tekst novinskog članka nosi naziv "Freska za ne poverovati", pa sam i komentar ovde dat na tu temu isto tako naslovila. Onako kako se u crkvama vekovima u nazad oslikavao i dan danas po kanonima Crkve prikazivao tzv. "nepomjanik" je isključivo u podjarmljenom položaju, u scenama i prizorima pakla, gde je prikazan u okovima, a Hristos kao pobeditelj pakla iznad njega. Ukoliko se slikaju demoni na freskama, onda su oni opet predstavljani u sceni Srašnog Suda gde su prikazivani kako muče duše kopljima, vezuju ih i vode u pakao, i tako se oslikava iz jednog vrlo "prostog" razloga: da bi se probudila svest i savest vernika i...
ISTO SA ISTIM
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) ISTO SA ISTIM Znaš li kako bride usne od tebe? nabrekle pune krvi i crvene prosto peku i suve su oblizujem usne a ti kad to vidiš još žešće na njih jurneš strašću da ih pokidaš željom da ih progutaš. Znaš li kako drhtim od tebe? ko lat ruže u naletu vetra utroba mi zvoni to život u njoj strast goni. I utroba tvoja tera ti telo k'o konji vrani razigrani mišići rade i snagom sjaje sebe mi to tvoje telo daje. Želju moju krotiš željom svojom podivljalom talas ka talasu hrli to duša dušu grli. Talasi strasti u ljubavi vlasti žure da udju jedan u drugi zagrljaj duša spoznaju znači duša u dušu žuri da zakorači. I duše i tela kada se nadju lakše se u vrevi života snadju...
Šlihtare su osobe koje nemaju svoj stav i mišljenje. Što se tiče izbora muzike, knjiga, filmova, sporta... izbor prepuštaju osobama kojima se šlihtaju. Tako da postoji velika količina ljudi koja predstavlja društveni mulj, koji je lako preusmeriti na određena interesovanja. Današnja šlihtara obožava da boravi na FB jer je tamo u mogućnosti da uoči interesovanja osobe kojoj se šlihta i da lajkuje ista. Šlihtare prvo sačekaju da drugi lajkuju postove, pa nakon toga to rade i one. Na FB ionako nema mnogo osoba koje imaju svoj stav i mišljenje, što pretstavlja raj za šlihtare. Na FB nema mogućnosti za slobodno izražavanje jer i ne postoji opcija nesviđamise (Unlike). Zamislite skandal da neko oceni nečiji post sa Unlike. Ljudima koji...
Još jedno promašeno veče....kao i prošle godine.Od čak 3 takmičara trebalo je izabrati jednog, ali najboljeg.Ah...umalo da zaboravim, pa kompozitor je drugi u odnosu na prošlu godinu....ipak nešto novo.Stvarno imamo ‚‚pametne" organizatore ovakvih manifestacija.Umesto da tražimo kvalitet između 20-tak takmičara i različitih kompozitora, prinuđeni smo da trpimo ‚‚jednoumlje".Ono što je normalno za celu Evropu kod nas je nenormalno.....ili smo mi nenormalni.Kako god i ove godine ćemo prisustvovati statiranju našeg predstavnika na pesmi Evrovizije u Nemačkoj.
Svaki čovek teži savršenstvu, ima smer u sebi zapisan ka posebnom cilju, jer u sebi ima taj obrazac koji je utkan u samu srž njegovog bića, a to je da je obraz Božiji. Zato se upravo u svakom čoveku i stvara ova potpuno normalna i skoro nasušna potreba da uzrasta i napreduje da bi dostigao taj cilj unutar samoga sebe. Međutim, da li se ovaj cilj ostvaruje samo na slepo, na znajući kuda se ili ka čemu se ide? Budizam, kao i svaka druga religija na svetu, ima zapravo već unapred određen duhovni cilj ka kome se meditant/praktikant kreće. Taj cilj je usklađen sa čitavim korpusom znanja i učenja tog religijskog sistema. U Budizmu na pr. ovaj cilj se postiže ukidanjem samsare( ciklusa patnje) i karme i dostizanje šunjate koja je na poseban...
"I to moram reći svom narodu, da stoji na pragu vrata koja vode u palatu pravde: dok pokušavamo da ostvarimo i dobijemo svoja prava, ne smemo nikako biti nepravedni ka drugima. Ne dozvolimo sebi da pijemo iz pehara gorčine i mržnje, da bismo utažili žeđ za slobodom. Našu borbu stalno moramo voditi na visokom nivou dostojanstva i discipline. Ne smemo dozvoliti da naš stvaralački protest potone u fizičkoj sili. Uvek iznova moramo se dizati u one izvrsne visine na kojima se fizičkoj sili možemo suprotstaviti snagom naše duše."
Свако од нас греши и то је безпоговорно. Неко више а неко мање али се тиме запремина греха не мења као појава. Неко је само мислено грешан а неко одмах и практично, но својство греха је истоветног интезитета. Оно што покушавам да разграничим јесте разлика између грешећих у Христу и грешећих без Христа. И први и други се рачвају на две категорије људи: на искрено покајане етички или христолошки и на непокајане етички или христолошки. Запањујуће је да граница готово нема и да се на цртама највећег грешника могу пронаћи црте било кога од нас у свим пратећим промашајима где дотичан тражи погрешно излаз из неког проблема а да не види да га самим падањем све више увећава на другом месту које је меродавније за поимање личности. Ту се тачно...
I danas sam docekao dan bez grejanja :ok: Ma i nije bilo nesto hladno jutros... obukao sam jaknu i gledao TV... Onda sam se bacio na racunanje: Grejanje oko 4.000.oo dinara Grejna sezona traje 3 najduze 4 meseca Radijator je zagrejan od 6 ujutru do 10 uvece, znaci 16h dnevno... Kada se sve sracuna aktivno se grejem punih 80 dana za 192.000.oo dinara koje placam godisnje... Znaci placam oko 75.000.oo dinara mesecno grejanje... I jos ga nemam pola zime "zbog kvara na cevima u nekom nepoznatom delu grada" :poludeo:
... Bez mogućnosti Nemam ja toliko velikih kofera kada me,bez milosti,tuga potera da upakujem sve naše nežnosti, pre nego nas lažljivi život otera. A ni udobnih,za besciljno lutanje,cipela da predjem taj zgarišni put od pepela, kada nam u besomučnoj vatri izgore sva naša uzalud potrošena nadanja. Nemam ja dovoljno velikih albuma da utisnem sve slike našeg sećanja i ponesem ih drumovima bez povratka, kad ljubav odlazi od nas,bez kajanja. Ps.Still I love you and still I miss you,baby... ...
Doci cu ti jednom ...kao stari znanac ,kao zastali miris cvijeta pokosenog..doci cu ti jednom..ne kao mora, vec strucak nedirnutih zelja....doci cu ti jednom,u toplini sjena, ugaslog kamina ,kao drhtaj snenih zaboravljenih noci,kao vedar osmijeh ostarjelog vina..doci cu ti jednom...ne kao vjetar, vec utjeha skrivenoj samoci,kao uzdah nakon prelistanih knjiga, kao stisak u zagrljaju njezne bespomoci..doci cu ti jednom..da se sjecam...da te njezno zamolim za oprostaj....:heart:
Литургија сама по себи не може никада да постане летаргија јер њено биће превазилази суштину постојећих и пропадљивих ствари. Пре би се рекло да је проблем у оку посматрача. Навикавши се да мери све према својој нарави, човек покушава да рефлектује на Литургију своју летаргију уместо да сам буде преображен њоме (Литургијом). За аутентичног црквеног човека таква пала перспектива не постоји јер он созерцава Суштог као присутног - не закопава се у самосозерцање које га у нечему оптерећују (нпр. бриге, обавезе, нечији карактер или грех, политичка или економска криза, итд.). Има и таквих људи, такође, који - били црквени или не - више воле да се занимају секундарним стварностима Цркве уместо самом Литургијом, те тиме и својим обожењем...
Морал је у себи одувек носио неки сувише јак призвук, готово до неподношљивог праска, сигуран сам, чак и у Божијим ушима. То је оно Вишеславцево када цитира Христа: „Тешко вама законици!“ Пре би се могло рећи да када сваки човек робује греху да он „дела таму“. Тама нема лик, улогу и смисао. Човек јој приступа и бива прогутан њоме. У њеном стадијуму не зна ко је, шта ради и куда иде. Слеп је за лик, улогу и смисао. Модерни ум би рекао за таквог: „Мрачан је!“, што би био синоним за устрашеност од некога или одбојност тог самог некога. Недостатак светлости би значио недостатак живог Христа. Недостатак кретања ка, око и у Христу. Светлост Христова осветљава и човека и онога поред њега. Тако спознајемо себе и друге али не без откровењске...
Da li je covek uzviseno bice? Da li je jedinstven fenomen u svemiru? Da li je kao jedinstven-Bozija kreacija? Kakva je covekova buducnost? I niz drugih pitanja koja ne postavljaju samo filozofi,vec i mnogi drugi o sebi... Jedino sta sa sigurnoscu mozemo odgovoriti je da se ne razlikuje mnogo od drugih zivih bica ove planete po svom materijalnom sastavu po bioimpulsu (zivot) i jos po nekim funkcijama,teda je jedna od vrsta planete Zemlje. Sve ostale ocene i procene bi valjalo da prepusti drugim svesnim i umnim bicima kad ih jednom sretne jer mu samozaljubljenost(Narcisa) stavlja ruzicaste naocare na oci kad god pogleda na sebe ili svoje suvrsnike. Paunovo sepurenje je puki amaterizam u odnosu na covekovo. Covek je izmislio cak i...
Na monitoru se pojavila nova poruka. Pogledao je onim jednim preostalim okom i procitao “A kakve to slatkise cuvas, cuvaru slatkisa?” Duboko i bez gadjenja je udahnuo vazduh podrumske sobice u kojoj je obitavao. Odvratnu mesavinu memle, pokvarene hrane, njegovog neopranog tela i mokrace. A onda je nakuckao “Vas, moje virtuelne slatkise.” Zla devojcica, kako ju je on zvao, udaljena od njega ko zna koliko kilometara, je ispalila “Ja nisam slatkis, ja sam virtuelni biber (mrgreen) . Dakle, mene ne cuvas….ruzni. (trep,trep)” “Ok, slazemo se u jednom, ruzan sam kao djavo.”, odgovorio joj je, a zatim socno opsovao dan kada je poslao svoju sliku. To sto je poslao sliku iz vremena kada je imao oba oka, nije promenilo cinjenicu da joj se on ne...
Небојша | фебруар 17, 2011 у 03:33 | Ознаке: codex alimentarius, гмо, стандарди, фармакомафија, храна | Категорије: Здравље, Здравство, Исхрана | URL: http://wp.me/p3KWp-3LG Преносим један користан чланак госпође Irene Barret о самој суштини значења Codexa Alimentarujusa. Све је то врло забрињавајуће. Оно што је некада била научна фантастика, док је још било морала, данас је стварност. Рецимо, природни лекови попут добро нам познатих лековитих трава, мораће да иду на клиничка испитивања да би им се одобрила лиценца?! Извор: Теће Око Пише Споменка Милић Irene Barret - Фото В. Данилов У прошлом броју објавили смо интервју са Irene Barret, саветницом за природну медицину и активисткињом Еколошког покрета Новог Сада. Радило се о...
NJIH DVOJE - 2.deo
(ili neka moja razmišljanja i životu inspirisana ko zna čime) NJIH DVOJE Otac Gromada od čoveka. Jak, stabilan čvrst kao zemlja po kojoj hoda.....koju obradjuje od rodjenja....koju voli više od svega. Malo preke naravi na prvi pogled, ali kad shvatiš njegov sistem onda nije teško razumeti i prihvatiti. Vredan čovek, kao krtica.....majstorluk mu nije stran. Vozio je i kamion......bio rabadžija što bi kod nas rekli. Lepo je zaradjivao dok je majka sa troje dece preuzela celo domaćinstvo i poljoprivredu na sebe. Samo mu je taj tamić pojeo živce.....večito mu je nešto falilo. Na njemu je moj muž napravio prve vozačke korake......onako mali nije se video iza volana.......posle .....poraste i poče da trenira moje živce vožnjom. Traktor...
Nije sudbina ono sto sudbinom zovemo, niti je sreća ono sto srecom mnogi nazivaju. Nije ni ljubav jednostavna i Bogom dana, srce za srce, osmeh za osmeh, suza za suzu. Ako me noćas opet povedu sećanja, na čudne nemirne puteve, neka me ruke Anđela oko ramena zagrle, neka me usne Anđela od sećanja zaštite. Samo ljubavlju se ljubav ispira, samo novim tragom se trag pokriva. Korak po korak u snove, ako zađem dublje nego što imam snage, Anđele , rukom me svojom po ruci dotakni i u sigurnu javu pored sebe vrati. I ja shvatam polako da se ljubav ne piše tako, rečima bez reda, nešto napisano… nešto prećutano… nedorečeno. Ljubav je tajna, ljubav je ona fina patnja…ono nedostajanje…iscekivanje…radost. Ja imam Andjela..i on zna da znam...
Небојша | фебруар 26, 2011 у 22:29 | Ознаке: codex alimentarius, гмо, исхрана, кукуруз, месо, пољопривреда, HАCCP, соја, сточна храна | Категорије: Здравље, Здравство, Исхрана, Срби - Србија - Нација - Држава | URL: http://wp.me/p3KWp-3Nr Да би се разрешила недоумица око тога да ли је, или како је, погубни Codex Alimentarius повезан са стандардом око "безебедности" хране HАCCP, Еколошки Покрет Новог Сада објавио је саопштење да би појснио ту везу. Прво где се уочава та веза је налепница и етикета за Codex Alimentarius којом се обележавају ти производи. Ту нелепницу је на свом сајту до недавно имала месара Матијевић, али пошто се дигла прашина на интернету око тога, склонили су је, ево како она изгледа: Повезаност стандарда HАCCP и...
Back