Blogovi

Sloboda volje - U paukovoj mreži
Човек нема слободу воље, нити слободу одлучивања. Његово деловање потпуно зависи од мотива и од воље коју сазнајна свест може само констатовати, али не и њом манипулисати, нити је мењати. Онај коме се нешто допада он не може да избрише ту вољу и да на њено место постави недопадање. Пред мотивом на који воља реагује симпатијом, не можемо својом вољом осетити одбојност. Симпатији можемо супротставити мотиве који ће нас спречити да ту симпатију реализујемо као деловање, али исту неће променити. Према њим не можемо осетити одбојност, не можемо своју вољу мењати, немамо ту моћ. Ја могу да чиним шта хоћу ако хоћу, али немам слободу над тиме шта хоћу. Не могу да нешто хоћу, а онда следећег тренутка својом вољом нећу. Још једном ове...
Ti znaš da sam ja ona koja te krišom gleda i srcu tvome mira ne da Ja znam da pogled tajni moj ti godi al ne znam kud sve ovo vodi I da znaš nije me ni briga samo nek traje ova slatka igra Hljeba i igara nikada dosta jedino to nam treba i parče ljubavi još neka se nađe da sve skupa bude nam slađe!
SAMO ZBOG NAS
Želim te više od svog života upijam te kao suva zemlja kišu želim tvoj osmeh da cujem umesto što sama dušu trujem... Znam koliko si vredan svake moje suze i boli takav ne postoji više ni jedan da tako snažno ljubi i voli. Svaka moja suza za tobom prelila je i tvoju kristalnu čašu znam, i tebe duša jako boli što moramo da krijemo želju našu. Živeću i sutra samo zbog tebe uprkos oluji koja nas lomi... Kažu da posle tame svetlost zasija i da se uvek ostvare jaki snovi... Sanjaću ih uvek samo zbog nas i tkaću ih od najfinijih niti... I kad sam budna i kad spavam o sreći našoj ću u snu sniti...
I kada? I šta? Poslušati njega ili nju? A deca viču, horski, u gomili. Zovu nekog. Da im se pridruži. Jeste vreme za bicikl ali nema volje. I koje su to ptice koje lete noću, brzo kao muve, male kao vrapci. Ostaje samo trag za njima. A ne udare nigde. Imaju osećaj, ili brze reflekse možda. Ko zna? Ništa, moraće da padne šetnja. Samo malo da zahladni. I krećem.
Nano boli me glava
Nano boli me glava Nano boli me glava Na glavu ti karamanka Hej nek` te bole Nano boli me čelo Nano boli me čelo Na čelo ti dukat meto Hej nek` te bole Nano boli me lice Nano boli me lice Na lice ti rumenice Hej nek` te bole Nano bole me uši Nano bole me uši Na uši ti obolceto Hej nek` te bole Nano boli me grlo Nano boli me grlo Na grlo ti ogrlice Hej nek` te bole Nano bole me ruke Nano bole me ruke Na ruke ti divne grivne Na grlo ti ogrlice...
PONAVLJAM...
:rtfm: Još jednom ti moram reći: Ostavi moje usne nemoj ih ljubiti, nisu one za tebe! Ostavi moju kosu nemoj je mrsiti nije ona za tebe! Ostavi moje suze nemoj ih brisati, nisu one zbog tebe!
Svet je izišo na kraj Čovek se otudjio od naroda Planeta zemlja je brod koji plovi bez kormilara i kompasa Svemirom Čovek je zatvorio zveri u zološke vrtove da bi ga Vanzemaljci lakše razlikovali kad se vrati iz šume gde ponovo traži sebe Svet je postao jedno veliko Robinzonovo ostrvo samo što je on do daljeg na godišnjem odmoru i na nekoj drugoj planeti samuje Čovek je izdao zemlju pred čijim vratima piše ovde samo samoća stanuje i niko više
Večnost je samo san o sreći koji sanjaju i oni mali i oni najveći Samo pokušaj naših želja da tenutke lepe ovekoveče uzalud snovima pomisao o prolaznosti leče ne mogu da je spreče da teče...
Alogia - Igra
Mozda jednom, kad dani prodju svi, Shvatis gde smo sada mi. Da li nas priroda obmanjuje I sve je igra Ili smo, ipak, deo nje? Zasto svaka prica ima kraj, Da li postoje nase sanse il' me vara osecaj. Da li smo daleko od vecnosti il' ne vidimo Da tu je negde oko nas? Dok vreme brzo prolazi, pitas se gde smo sada mi, da li smo deo vecnosti... I kada jednom dodje kraj, ti nikad neces moci,znaj,da budes blizi istini! Da li neko odozgo vidi sve, Da li smo I mi deo igre njegove... Zasto nam daje da se mucimo, da verujemo Da nikad nece doci kraj? Dok vreme brzo prolazi, pitas se gde smo sada mi, da li smo deo vecnosti... I kada jednom dodje kraj, ti nikad neces moci,znaj,da budes blizi istini! Ne traci vreme Razmisljajući o Vecnosti...
TUNEL MRAKA
Tunelom mraka hodim odavno izlaz ne vidim, ne postoji... Srce mi tupo udara na prazno svakog koraka se u mraku bojim. Ove sam noci usnila san kako me ljubis usnama svojim, a zoru kad sam docekala nadjoh tvoje oci u ocima mojim. Plasim se poljupca tvoga u snu da me ne vrati u dane one, sa svakim secanjem krvarim u crveno bojim svoje snove. Opet sam nocas usnila san, po stoti put taj san brojim... Tunelom mraka hodim odavno a izlaz ne vidim, ne postoji.
Kada se jednom nadjem pred Bogom...
Vihor što prodje ulicom mojom odnese sve pred sobom u noći. Ostavi trag u oblaku prašine koja mi zatvori oči... Kada se jednom nadjem pred bogom ćutati neću moći... Priznaću mu sve tajne svoje koje sam godinama krila... Opisaću mu sve naše noći i priznati kako sam tada jedino srećna i cela bila... A On, neka mi sudi... Ako je ljubav greh i sramota neka me upakao vodi! Bolje da mrtva u paklu budem nego bez tebe, u raju, na slobodi... Kada se jednom nadjem pred Bogom ćutati neću moći... Do sad sam bila iskrena pred sobom, jer sebe lagati nisam htela, opisaću mu sve tajne naše noći pa nek mi kaže:,, To nisi smela!" Spremna sam da mi sudi. Pakla se ne bojim, njega sam prošla i znam koliko u njemu ima studi. Zato sad prasinu iz očiju...
Zak Prever- Deca se vole
Deca se vole Deca kad se vole ljube stojeći Po kapijama noći Dok prolaznici ukazuju prstom na njih Ali decu kad se vole Baš je briga da l' ih ko vidi Jer tu su samo njihove senke Treperave u noći I koje izazivaju kod prolaznika Bes prezir smeh i zavist Deca kad se vole nisu ovde ni za koga Tada su dalje odavde nego što je noć I mnogo dalje nego što je dan Ona su U zaslepljujućoj svetlosti prve ljubavi.
Eh........uhvati trenutak..........da li možeš Miwka? Objavljeno danas u 23:53, autor: LJILJA MMM TRENUTAK JE VEČNOST KOJA IMA SVOJ KRAJ ALI NIKO NE PAMTI KAD JE POČEO JER JE SAMO BLJESNUO NEKO JE OSETIO GORČINU NEKO JE VIDEO U DALJINI SJAJ A ONDA JE TRESNUO I OSTAVIO PRAZNINU..... Umesto odgovora mojoj dragoj prijateljici,LJILJI...pozovi MMM...
Da nije prolaznosti život bi izgubio svoju najveću draž i sve bi bilo bljutavo i istina i laž Da se ne smenjuju tuge i radosti da nema detinjstva mladosti i starosti bili bi ko roboti u nemilosti večnosti bez prošlosti i budućnostii bez radosti Želje i nade bi izgubile svoj smisao i ko bi posle o lepoti prolaznosti tužne pesme pisao
.Dete Gledam ta mala, nevina stvorenja, jure za loptom,smeju se, rastu bezbrizno.Mali ljudi.Sta utice na to kakvi ce biti kada odrastu.Genetika, socijalni milje, skola, ? Sve pomalo,...mi roditelji,najvise.Rastu uz nas, mi negujemo te dijamante ciji sjaj zavisi od onoga sto im usadimo, prenesemo,naucimo ih licnim primerom. U svakom detetu krije se mali covek, sa svojom logikom, osecajem pripadanja, ljubavi.Rastu uz nas, ti mali ljudi,gledaju sta radimo, vise nego sto slusaju nase price…cine nas srecnim.Da li mi njih cinimo srecnim?Da li ih razumemo, ili samo tezimo da kroz njih ostvarimo ponovo sebe i nahranimo sujetu?Zasto ih teramo da sa tri-cetiri godine uce engleski koji ni sami ne znamo, da sviraju klavir koji mi, osim u skupim...
Ulazim u autobus. Nema guzve,uspevam da pronadjem mesto,sednem i krenem u borbu svojim mislima.Zasto bih se vise ista pitala,zasto plakala kada je sve gotovo?Izguracu nekako,kako umem i znam ova dva vazna dana i onda...Sta onda? Odlazak...ovoga puta definitivno i ovoga puta "sviramo" kraj utakmice.Igraci umorni,igraci porazeni napustaju boriliste.Bilo je lepo,bilo je tesko,bilo je mucno,bilo je lazljivo,bilo je nase...sada vise nije. Iz razmisljanja me je prenuo glas...Udarac boli...Boze,moze li iko da ima potpuno isti glas kao on i mogu li ja sada da ostanem mirna,da se ne okrenem,pogledam...a znam da nije on i da neki,meni nepoznat covek razgovara...Pojacaj terapiju ludo...govorila sam sebi dok sam ustajala,cvrsta u odluci da se ne...
SING SING
A što krade hranu. Ako živimo više života, garantujem da je u nekom predjašnjem ona bila profi lopov. Tu je prvak sveta. ne postoji ništa što taj pas nije u stanju da uradi ne bi li došla do komadića hrane. Objašnjavali smo, tukli, kaznjavali ali ne vredi. Ona ukrade i sama ode u kaznu. Zna da je kriva ali je to jače od nje. Posle silne ukradene hrane, pomirili smo se činjenicom da sve moramo od nje sklanjati ali visoko i tako da ona ne može da se popne. To što je tanjir sa kolačima na stolu ili na radnom stolu u kuhunji je kao da ste joj odmah dali da pojede. Mora se skloniti tako da ona nikako, ni u jednoj varijanti, ne može da dohvati. A za nju je malo toga nemoguće. Brza, tanka, okretna, skače u vis iz mesta skoro metar i po, skače...
Da smo večni da li bi svoj stav o životu ikada promenili i da smo do vrha srećni da li bi trenutke sreće ovoliko cenili jer ponekad i život na marmeladi i čokoladi dojadi
Zauvek ne postoji postoje samo snovi tvoji i moji i želje naše koje se ponekad prolaznosti plaše i svom snagom streme da zaustave vreme Ponekad naše želje klonu ali se brzo oporave i dokle god u nama borave očajno se bore da naša ljubav preživi sve zaborave....
Grešnik
Opet sam sanjao Jessicu Albu. Ulete u moj mirni san razuzdana i bludna i napravi od mene grešnika. O detaljima ne smem ni da zucnem,taman posla. Ali sam zato odmah konsultovao sanovnik i koliko ja vidim ne piše mi se dobro: "Gola žena: šteta od laži, snaći će te napast Razvratna žena : bićeš obeščašćen udvarati se ženi: poltroni će te prevariti" ljubiti ženu: dobitak Crni ja šta me snađe. Što li joj dozvolih da se tako lagano ušeta i još laganije me iskoristi. Najmanje me brine ovo sto tumač snova kaže...navikao sam odavno i na laž i besčašće i prevaru,podneću to nekako. Mene muči kako će Selma ovo da primi i hoće li oprostiti ovom jadnom grešniku. Pitam ja danas u Milutinovom kafančetu čika Stoleta za savet,šta mi je činiti,.kako da...
Htela sam da budem tvoja suza topla niz obraz sto je samo jednom pala. Htela sam da budem uteha od bola htela sam ali ...nisam znala. Htela sam da budem tvoja nezna svila oko tela sto se kao vetar vije. Htela da te volim, htela da te ljubim da budem izvor sto te jutrom mije. Htela sam a nisam, da ukradem uzah sto ti se otima sa usana mekih. Da budem jedina, da budem prva da budem kraljica zvezda dalekih. Htela sam... da mi kazes, ljubavi moja. Htela sam... da budem nezna tvoja.
Gde si ?
Svi putevi, sva bespuca, sve staze zarasle i davno zaboravljene. Sve strane sveta, svaki sum i sapat. Svako pismo, pesma i rec.Svaki poljubac, dodir, uzdah i drhtaj. Sve me na tebe podseca. I osmeh za osmeh, i suza za suzu, i dajem i vracam...i gubim i patim. Odlazim i dolazim. Okrecem se u krug. Stopala su mi vec ocvrsla a noge navikle...da trazim. Po zemlji i nebu, vodi i gori. Trag, stopu, miris...zbunjuju me zvuci, razna lica, idem cas na jednu, cas na drugu stranu. "Gde si? Hocu li te ikada pronaci?" Misao za misao, stih za stih, srce za srce. Srce dajem, srce i trazim. Ljubav za ljubav i greh za greh. Strast za vecu. Pozudu i telo...dajem...za dodir. Ako te ikada pronadjem ! Gde si? Samo mi reci...gde si?
Znam, nisam ti ništa
Znam, nisam ti ništa ni zvezda ni mesec ni slutnja... Ne shvatam otkud onda odjednom na mene pade tvoja ljutnja... Znam, nisam ti ništa i nikada ti nisam ni bila ali si znao da učiniš da se osetim kao tvoja vila. Noći mi više nisu iste od kad u njima ti mi ne sijaš, od nekud čekam da jednom kao seme, ponovo proklijaš. Znam, nisam ti ništa ni nada ni želja ni plam... Ali si voleo da mi se smeješ, ne pitaj me kako, ali dobro znam. Znam, nisam ti ništa i nikada više ni biti neću... Osećam tugu u srcu koje je osećalo nekad sreću. Znam, nisam ti ništa nisi ni želeo da nešto budem. Dani su topli, prepuni Sunca a u mom srcu ledi se studen...
POBEDILI SMO GA
Prva Mazina zima je ispočetka bila lepa, smešna i vesela. Jurila se sa decom, bacala po snegu, igrala. Divota. Tada je već bila savršena napolju, poslušna, dodje na poziv, ne udaljava se van vidokruga, ne jede ništa, stane čim čuje komandu pa i dečiju. Bilo je pravo zadovoljstvo gledati je ispred zgrade kako juri sa buljukom dece. Lajanje, skakanje, trčanje, loptica.........ma lepota za oko majčino kada vidi svoju decu tako sretne i razigrane i neverovatno brzu oranž-belu lopticu koja vitla oko njih. I svi su bili jako sretni. Maza je bila baš onakav pas kakav je našoj deci trebao u tom uzrastu. I danas, se naša deca sećaju vremena provedenog sa Mazom, tu u tim bezličnim novobeogradskim blokovima, gde si samo veselošću svog karaktera i...
Bez naslova - M. Antic
Bez naslova M. Antic Mi smo se suviše sretali na raskršćima neznanim Mada smo različitim putevima koračali Tinjalo nebo večernje u šiprazima zvezdanim I uvek oblaci ždralova sa prolećem se vraćali. Mi smo se suviše sretali a reči rekli nismo I u leta kovrdžava sa preplanulim licima Pod kapom zelenih dudova za časak zastali smo Pa onda prošli, odlutali svako za svojim vidicima. U novembru su oblaci kao buktinje rudeli I vetar kišama umio sivo popodne ogolelo A putevi se dužili i raskršća su žudela Za nešto kratko u susretu što se toliko volelo. U zime snežne, pobelele k'o tvoji isprani dlanovi Dugo si, dugo čekala pod jablanom, na smetu I vrat mi goli uvila maramom svojom lanenom Da sivookom putniku ne bude zima u...
Back