Blogovi

POLITIKA #1 Pozdrav i postovanje. - Nisam do sada pisao o politici, prvenstveno sto sam nekako postao nepolitican, ili mozda je bolje reci politicki razocaran. Pre je bilo drugacije ali vec nekoliko godina unazad nesto nemam ni volje ni raspolozenja da se ozbiljnije upustam u neke dublje rasprave. Verovatno glavni razlog za to je taj da oni u koje sam verovao su me tesko razocarali i sve su mi mrskiji. Sa druge strane, oni koji su mi nekad bili neprihvatljivi nisu se nesto posebno popravili. Ili, drugim recima, nekako su svi postali isti. Naravno da se ne treba previse oslanjati na ono sto pricaju, tu svakako ima razlicitosti i šarenila, ali sve to pada u vodu kad zagusti pa odjednom svak može sa svakim u koaliciju...
Pio je vino citave noci i stalno mislio o njoj: o nacinu na koji hoda,govori i voli, i prica mu stvari koje lice na istinu, ali nisu.. I znao je boju svake njene haljine i njenih cipela-znao je oblik i krivinu svake stikle i noge koja je nosi. I opet nije bila tu kada se vratio. I opet ce doci sa tim smradom na sebi. I jeste.. Dosla je u tri ujutro, gadna kao svinja sto zdere balegu. I on izvadi kasapski noz, a ona vrisnu i ustuknu ka zidu njihove bedne sobe. Jos uvek lepa, uprkos zadahu snosaja. I on iskapi vino iz case.. Ta zuta haljina koju najvise voli. A ona ponovo vrisnu i on podize noz. Cimnu kais, pokida odecu pred njom. I odreza jaja.. Poneo ih je u sakama kao kajsije, bacio ih u solju i pustio vodu. A ona je i dalje...
Dugo sam verovao da u svakoj generaciji ima nekoliko duša, nazovite ih srećnicima ili prokletima, koje su prosto rođene tako da ne pripadaju, koje dolaze na svet poluodvojene, ako hoćete, bez čvrste veze sa porodicom ili mestom ili nacijom ili rasom; da možda ima na milione, milijarde takvih duša, možda isto toliko nepripadajućih koliko i pripadajućih. Jer su oni koji cene stabilnost, koji se plaše prolaznosti, neizvesnosti, promena, podigli moćan sistem stigmi i tabua protiv neukorenjenosti, te razarajuće antidruštvene sile, tako da se uglavnom prilagođavamo, pretvaramo se da nas motivišu vernost i solidarnost koje u stvari ne osećamo, krijemo svoje tajne identitete ispod lažne kože onih identiteta koji su odobreni pečatom...
KUĆNA ZIMA
Stiže i prva zima u kući. Srebrna jelka se primila, snega ima koliko hoćeš. Popadao po čempresima, zabeleo komšijske borove.......milina. Krovovi beli, ulice bele, trava se ne vidi, beton u dvorištu se ne vidi........valja čistiti. Ali da krenem od početka. Pošto smo sve pare uzidali u garažu, i to bez vrata jer je Maca rešio da tako bude (kaže da se u stani-pani situaciji gubi vreme na otključavanje), i pošto sada tamo ponosno stoji parkirana naša verna lada, koja je sirota prvi put sada garažirana, pa makar i u garaži bez vrata, od kako je kupljena nova..........ostadosmo bez para, a dobar deo duga tek treba da vratimo. Kućica je imala etažno grejanje na struju koje je lepo radilo, ali je u to vreme bilo jako skupo...
NE MOGU DA VERUJEM
Kod Mace na poslu je bilo nekoliko ljudi koji su imali bretonce. Neki od njih su bili i kinološke sudije za estetiku ali i za rad i sasvim očekivano, svi su bili lovci. Reč po reč i moj čovek reče da ima bretonku. Oni ljudi začudjeno kažu da nisu znali da je on lovac. „Nisam lovac“ odgovara on, ali imam bretonku kao ljubimca. „Voleli bi da se pari, zbog nje je zdravije a i normalnije, ali treba da ide na ocenjivanje. Hajde neko od vas da dodje da je samo vidi, pa da mi kaže da li ker valja ili ne valja, da se ne brukam na izložbi“ Oni se pogledaše, ne znajući kako da ga se oslobode a da ga ne uvrede i rekoše da donese pedigre. Mi jesmo dobili pedigre i zdravstvenu knjižicu za Mazu, ali sam ja...
DVA TOČKA I MERAK
DVA TOČKA I MERAK Evo jedne priče u slikama. Nisam aktivni učesnik, već pasivni, onaj koji stegne zube i brine u sebi ćuteći o tome. Naše milo muško čedo, sin, vozi motorče. Vozi on svašta, kao da je sa volanom u ruci rodjen, povukao na Macu hvala Bogu, a ne na mene. Društvo je našao na jednom forumu, priključio se, lepo se druže, pomažu jedni drugima, ima ih i starijih i mladjih, ima i devojaka i malo krstare drumovima ove naše lepe zemlje a sve bez jurcanja, nepotrebnog rizika, onako sa merakom. Saobraćajni propisi se poštuju, pravilo je da nema divljanja. Sad u nedelju, su išli za Arandjelovac. Put ih je vodio preko Avale, Sopota i Rogačice pa u Arandjelovac gde su odmorili u kafani čiji vlasnik...
U crnici masnoj gde puževa ima Duboku ću sebi da iskopam jamu, Da prepustim svoje stare kosti snima Ko ajkula morska uronjen u tamu. Mrzim oporuke i mrzim grobnice! Pre neg’ što od sveta suzu bih da molim Gavrane bih rađe zvao, živ, da ptice Krvav trup mi kljuju kljunovima golim! Crvi, gluva, slepa, crna pratnjo grozna, Evo vam mrtvaca slobodna, radosna; Filozofi raskalašni iz truleži, Plazite, evo vam ruševina moja, I recite – ima muka li još koja Za telo bez duše što s mrtvima leži! - Šarl Bodler
OPET SAM SRECNA
OPET SAM SRECNA Sreli smo se opet, iznenada i pogledali nemo. Bilo je zelje u ocima tvojim. Znam da sam suvise patila, da su mi posekli krila i da se nove ljubavi bojim ali sam hrabra bila. Sreli smo se iznenada pogledali se u oci, i sve si video u njima. Nije ti dugo trebalo da shvatis koliko tuge u njima ima. Tuge se moje nisi uplasio ni malo. Volis izazove,rece, i u dve reci sve o tebi je stalo. Priznajem da sam bila uplasena do boli... Ne verujuci vise da iko posle njega moze da me voli. Za vrlo kratko vreme shvatismo jednu istinu: Mi trebamo jedno drugom. Smejacemo se sa nadom, izboricemo se s tugom. Nista me pitao nisi o proslosti, o suzi u oku... Odmah si shvatio da moras leciti ranu duboku. Odmicali su tako dani jedan za...
Covek mora da upozna mnogo zena,kako bi nasao pravu, i ako ima srece on ce da je nadje. Muskarac koji se zadovolji prvom ili drugom zenom u zivotu neznalica je, on nema pojma sta je zena. Covek mora da prodje kroz tu skolu, a to ne znaci samo spavanje sa zenom, da ih *ebes jednom ili dva puta, to znaci zivljenje sa zenom mesecima ili godinama. Ne krivim ljude koji se boje da to ucine-jer to znaci izloziti dusu na pijaci. Naravno,neki se ljudi jednostavno uvale sa jednom zenom,odustanu,kazu: to je to,to je najvise sto ja mogu. Mnogo je takvih i,u sustini,vecina se ljudi pomiri sa sudbinom: uvidjaju da ne ide kako valja, ali nije vazno,pretvarajmo se, nema svrhe da se ponovo prolazi kroz sve to ..sta je na televiziji veceras? Nista...
obecanje? data rec? ali nesto ima sto me koci i sve moje misli i osecanja u jednom trnutku su se raspali.......opet trazim prave reci da bi opisala svoje osecaje........tesko, zasto? pa samo pre par minuta sve je bilo tako cisto i htela sam da prenesem to na papir, blokada...? lepo bi mogla opisati kako sedim i kako vrtim prsima pramen kose .gledam u zid i osluskujem tu tisinu u noci........ ali tisina je u mojoj glavi.........znam desava se to svakom i tada nepise nista. ipak u meni je bura , vetrovi koji mi nedaju mir . mozda covek koji je doziveo osecaj da lebdi zbog lepih trenutaka i nezeli da podeli to sa drugima? DA..... sad znam zasto nemogu pisti o necemu sto sam bila ubedena da se moze lako preneti na obican papir. nemogu jer...
Mrzim zimu i zimske gadosti !
Ne vredi. Moram da pocnem jos od sada. Znam, reci cete, RANO JE! Nije! Unapred znam sta me ceka. Dolazi ZIMAA a ja MRZIM zimu i zimske gadosti. Mrzim svu onu garderobu koju moram da nanesem na sebe a onda tu istu u nekom trenutku i da skinem. Reci cete; "Pa aman, koliko ti komada garderobe imas na sebi zimi?" MNOOGOO!!! Zimogrozljiva sam, najzimogrozljivija na svetu. Jedne carape, pa druge carape, pa sunjalice (obavezno veselih boja) to mi je fetis, pa papuce (po mogucstvu neke cupave, najcupavije),pa pantalone, pa jedna majca, druga majca, pa duks, pa prsluk (onaj postavljeni)..eeee, sada shvatate moju muku. A da zlo bude jos vece, u mom stanu je toplo ali je meni i dalje hladno. A nos, uvek mi je leden, otpasce jednoga dana. Moj muz...
Kad sam prvi put omanuo u krevetu sa njom ,,,,Doduše nije bila u pitanju moja žena..moja se već adaptirala na moje ćorke....Dakle bila je u pitanju stara prijateljica...Gotovo do jutra skoro roditeljski me tešila...NE BRINI TO SE MNOGIMA DEŠAVA...Te noći nisam ni slušao šta mi je govorila jer sam bio smeten svojim promašajem...I ŠTA JE PESNIK HTEO DA KAŽE...Pa eto sutradan....još pod utiskom predhodne noći i prvog promašaja...počeo sam da odmotavam film...NE BRINI..TO SE MNOGIMA DEŠAVA...tako mi je rekla...Čekaj .zar je zaboravila kako se klela da sam joj prvi posle braka sa kim se ovako provodila...Odkuda sad ti MNOGI...znao sam odmah da sa njom nešto nije u redu...lagala me...zašto se klela kada me je lagala...i tako malo po...
Poznala sam te kad sneg se topi, topi, i duva vetar mlak. Blizina proleća dušu mi opi, opi, pa žudno udisah zrak. S nežnošću gledah stopa ti trag, trag po snegu belom; i znadoh da ćeš biti mi drag, drag u životu celom. Poznala sam te u zvonak dan, dan pijan, svež i mek. Činjaše mi se već davno znan, znan kad te poznadoh tek. S nežnošću gledah stopa ti trag, trag po snegu belom; i znadoh da ćeš biti mi drag, drag u životu celom. Poznala sam te kad kopni led, led, dok se budi proletnji dah; kad dan je čas rumen, čas setan, bled, kad sretno se i tužno u isti mah. S nežnošću gledah stopa ti trag, trag po snegu belom; i znadoh da ćeš biti mi drag, drag u životu celom.
:heart:Postoji mesto gde ljubav počinje i mesto gde ljubav prestaje. Postoji dodir dve ruke koji se opire svim rečnicima. Postoji pogled što bukti kao veliko ognjište ili malena zelena lampa. Postoje jednostavna i bezbrižna tepanja, čudesna kao velika rečna okuka. Postoje cipele koje ljubav nosi i njen je dolazak tajna. Postoji upozorenje koje ljubav šalje i njena cena zna se mnogo docnije.. :heart:Postoje tumačenja ljubavi na svim jezicima i nije nađeno nijedno mudrije od ovog : :heart:POSTOJI MESTO GDE LJUBAV POČINJE I MESTO GDE LJUBAV PRESTAJE - a ljubav ne traži ništa ! ;) Karl Sandberg
Tako malo mi treba da prsnem i tako malo da vaskrsnem Mislio sam s godinama da ću da očvrsnem al uvek nešto iskrne i konci mi se zamrse O srce moje trusno stoput ranjavano i stoput vidano od kakvog si ti materijala sazidano kakv to temelj imaš da tako lako vlagu primaš zar mora sve kroz tebe da prodje i hladan kamen i vrelo gvoždje sve će to jednom glave da ti dodje
Mesec-sfinga..od mesinga, nebom luta. Kocijasu,skreni kola s` pored puta. Kocijasu,hajd` na casu.. dodji,druze,da te pitam kome njene ruke masu ove noci dok ja skitam. Noc je pala..kola stala, konji vrani, i vrata su zaskripala na mehani. Nikog nema..krcmar drema, preko stola. "Gazda mi smo dva boema sto zeljni su alkohola". Pric`o sam joj o prolecu mozda gresno,mozda cudno. Ona dunu..k`o u svecu, sve ugasi. Sve zaludno.. Ne secam se niceg vise, pamtim samo bat koraka koji nam se podelise na dve strane od sokaka. Ona jednom,a ja drugom rastasmo se bez svrsetka.. pijan zvizduk mesto metka prosvir`o sam samo tugom. Prosao sam bez zaklona niz ulicu koju pljujem i mislio dal` zna ona u sta sve ja ne verujem. Posao sam kud me nose...
Gledao sam je ocima pozude, narasle mi u ocima gladnim, bezglasnim recima pohote sto ispunise mi zedna usta. Gledao sam je radoznaloscu jakog,mladoga bika. Ona je poslala svoje vode nad moje snove i ja sam morao da plivam do njenih kolena, bese me preplavila celog. A onda..lagano je rastavila kolena, kao sto se besumno odvaja camac od obale i ja videh drugu, tamnu stranu meseca medju njenim nogama. Krv moja se uzburka i potece mi krvotokom, uzvodno... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ljubav i pozuda su dva tako razlicita,suprotna stava. Jedno drugo iskljucuje,sto je coveku,u casu kada zaista voli savrseno neshvatljiva pomisao na telesno spajanje sa voljenim bicem. Sto je covek eroticniji,utoliko ga manje muci seksualnost..i obrnuto. Postoji...
Nastavak prethodne teme Talas nacionalizma koji se širi krajem te, 2007. godine, čini da, iako je manjinski partner, DSS ima veći uticaj u novoj vlasti. Iako je Tadić predsednik, iako je reizabran za predsednika, generalno, izmanipulisana masa je skrenula u desno. Zaista, sada je potpuno zaboravljen 5. oktobar: nije neobično što sarađuju dojučerašnji protivnici: Koštunica sa radikalima, a kao što znamo, nakon narednih izbora, DS sa socijalistima. Cinično se gaze principi koji su važili do pre svega nekoliko meseci: zaboravljaju se teške reči... Zapravo, nije to tako u realnosti, samo oni koji stoje iza svake partije pojedinačno, a to su krupni interesi tajkuna, čine da se formiraju neprincipijelni savezi. Nakon što Kosovo proglasi...
MALI PESNIK - dramatizacija
MALI PESNIK 09.08.2008.год. Шумом шета дечак и рецитује тј. пева: ,, Имам лепе очи, имам лепе уши, када се заљубим, све се, све се пуши.'' Носи папир и оловку и пише. Али врти главом јер није задовољан стихом који је отпевао. ЧАРЛИ(дечак):,, Ово није баш добро за такмичење. А и ако ваља, треба ми бар још један стих. Ово је кратко.'' (Прилази му девојчица Сузи и пита га:) СУЗИ:,, Хеј, Чарли, шта то певаш?Нека нова песма?'' ЧАРЛИ:,, Покушавам да напишем песму за школско такмичење али ми никако не полази за руком. Не знам како даље.'' СУЗИ:,,Еј, полако, смислићеш већ нешто...'' (Прилази им један дека, сељак из места,чича Мита) МИТА:,,Шта је, Чарли, шта те мучи?'' ЧАРЛИ:,,Хоћу да напишем песму, али ми никако не иде. Не могу да...
Osnovni način da se razvijate kao ljudsko bice je da pokušate nešto novo. Da uradite nešto što nikada pre niste. Tako ćete iskusiti sasvim nov spektar iskustva, sve te situacije će vam biti dobri izazovi, osećate se neudobno, ponekad uplašeno, nervozno isl. Ali to nije loše. Naprotiv, to je odlično! Važno je iskusiti takve stvari, čak i da ne uspete, dobićete toliko znanja koliko ni stotinu knjiga neće moći da vam nadoknaditi! Ako uspete to će vam ponovo mnogo koristiti. I nemojte misliti da ćete ako pokušate nešto novo biti slabi i pući. Naprotiv, kako budete pokušavali nove stvari, bićete sve slobodniji, iskusniji i bolji! To i jeste smisao ličnog razvoja. Zainteresujte se za nešto novo, ne mora da bude nešto veliko, a i...
Poljubac za...
Poljubac za moje prijateljice sa bloga Na ovom blogu možete ostaviti poljubac kome hoćete pa i meni ako ima nekoga da to želi? Ljudi se ljube u celom svetu... ljube se Eskimi,Polinežani,ljube se u Maroku, Kini, Japanu, Baliju, Hokaidu, Nigeriji, Tibetu, Rusiji, Americi........... Pored poljupca između muskarca i žene koji ih spaja u neraskidivu vezu za ceo život ima poljubaca koje zovu poljupci dobrodošlice,čestitarski, društveni, platonski, mafijaški, leptirski, eskimski, slepi, ničeanski, orgazmički, poljupci izmedju dve žene ili dva muškarca, SMS poljupci i.........more kakvi god da su važno je ljubiti se...al' što više Poljubac za predsednika Stari prijatelji Posle cu te pojesti
Materijal: - lepe, krupne, mesnate crvene paprike - 1/2kg mlevenog mesa - malo sitno seckane dimljene slanine - luk - šargarepa - šoljica pirinča - bosiljak ili mirođija (po ukusu) - 1 paradajz - 1 jaje Paprike oprati, skinuti peteljke, očistiti od semenki. Meso, luk, seckanu šargarepu i slaninu propržiti, dodati neki od slanih začina (Vegetu ili slično) a zatim naliti malo vode i sipati pirinač. Sačekati dok je pirinač napola skuvan, pa skloniti sa ringle. Kad se ohladi, u nadev umešati jedno jaje i kašičicu bosiljka ili mirođiju, a zatim puniti paprike. Paprike zatvoriti kriškama paradajza i staviti da se kuvaju, tako da do vrha budu u tečnosti. Po želji se naknadno mogu i zapeći u rerni. Negde na početku braka, moj muž je...
Prvi deo bloga o razvoju nacionalnih osećanja od 2004. do 2009., kao i ideja da su ona veštački podmetnuta Za početak, hteo bih da napravim jednu distinkciju, koja našim ljudima nije baš uvek jasna. Rodoljublje ili patriotizam, je pojam čije pozitivno značenje obuhvata različita pozitivna osećanja i sistem povezanih stavova čiji su objekat sopstvena nacija, jezik, država, istorija i kultura. On podrazumeva razvijenu nacionalnu svest, oformljen nacionalni identitet, kao i osećanje privrženosti svojoj naciji, ali bez idealizacije vlastite i potcenjivanja tuđe nacije. U negativnom smislu, patriotizam uključuje negativne emocije, uverenja i stavove koji nastaju kao reakcija na ugrožavanje nacionalne slobode ili na vređanje nacionalnih...
MAJSTORICA
Uživanje je za nas bilo živeti u kući, imati dvorište. Stalno smo mislili, smišljali, radili. Nas dvoje to volimo, opušta nas i ispunjava zadovoljstvom kada pogledamo iza sebe i vidimo da smo nešto napravili. Isto kao sa decom. Pogledamo u njih i vidimo šta smo stvorili. Te prve godine, ostade nam nešto malo para, pa šta ćemo........smislimo da ovu garažu koja je Maci služila i kao radionica udvorstručimo. Da dosadašnja garaža bude radionica i letnja kuhinja a da garažu za našu ladu napravimo pored. Da samo napomenem, da smo od prvog dana imali samo jednog zidara, Macinog kolegu koji je dobijao novac uvek kasnije, kada sakupimo. Znači, za sve što smo planirali da radimo, dovoljno je bilo da sakupimo novac za materijal. I on je jako...
Kada gradom setam sama licim sebi na uveli list...Al`setim se..,jos uvek sam dama! Nedam srce da mi povredis! Umorne korake bez snova nekada sam pesmom lecila.Samo zbog nje jos uvek sam dama..Ti il` ona ja sam resila.....Ti ne znas koliko je tuge srce moje prezivelo.Gubilo je ono nesto vece al`ga ni to nije ubilo....Ti ne znas koliko je bola Dusa moja prebolela..Samo pesma ume da me slusa..Bez nje ja bih umrla....{autor ovih stihova Mirjana Ivanovic}
Putovanje kroz zivot gledano ocima jednog slikara....
Ovakva svakodnevna razmisljanja i dovode do ovakvih ozbiljnih i inspirativnih tema.Daleko poznata cinjenica da je srbski narod stub Pravoslavlja danas bacen na svakodnevna prozapadna iskusenja koja svakodnevno skrnave i omalovazavaju sve sto je ljudsko i vredno.U ovoj danasnjici bez osnovnih moralnih i ljudskih nacela,bez savesti ,u zlobi i malodusnosti i vecitoj borbi za opstanak,ne mogu a da se ne zabrinem za svoje stvaralastvo ,razlog mog postojanja....Kuda nas odvode svakodnevno ludilo,cinizam,licemerja...Gde nam to prolaze dani bez vere,ljubavi...nade...Kako da svom platnu utkam ljubav i toplotu dok mi Dusu kidaju na komade? Mogu li naslikati "toplinu Sunca"dok mi u ocima kotrljaju suze...?Znam da na svojim slikama { slucajnom...
Ponoci sam jedne tuzne, proucavo slab i snuzden Neobicne drevne knjige, sto prastari nauk skrise - Gotovo sam u san pao, kad je netko zakucao, Pred sobna mi vrata pao, kucajuci tiho, tise - "Posjetilac", ja promrmljah, "sto u sobu uci iste, samo to i nista vise." Ah, da, jos se sjecam jasno, u prosincu bjese kasno; Svaki ugarak, sto gasne, sablasti po podu rise. Zudim vruce za svanucem - uzalud iz knjiga vucem Spas od boli sto me muce - jer me od nje rastavise Andjeli, sto divnu djevu zvat Lenorom nastavise - Tu imena nema vise. Od svilenog tuznog suma iz zastora od barsuna Nepoznati, fantasticni uzasi me ispunise; Da utisam srce svoje, ja ponavljam mirno stojec: "Posjetilac neki to je, sto u sobu uci iste - Posjetilac kasni koji...
Elan Vital - Osa i instikt
Човек поседује органе који су баш попут алата. Канџе на прстима јесу алат за напад и одбрану, очњаци су алат за кидање меса, сваки орган има своју функцију. Рецимо, вековима је била тајна чему служи слезина. У Шопенхауерово време то се није знало, али се знало да природа ништа не ради узалуд и да тај орган мора имати неку функцију. Та функција се обелоданила тек са појавом микроскопа и открића имуног система. Како су ти органски алати настали питање је чији одговор зависи од погледа на свет од кога полазимо. Али, пошавши било од реализма (који нема никакво оправдање за своје постојање после Барклија) или од идеализма, не можемо оспорити да је сваки орган манифестација животне силе која пружа отпор општој ентропији и инертности...
Lukavica je htela da me nadlukavi Punio se mesec u avgustu kao lokva Ispaljivane pune duge preko jezera i glava Na radilištima u rudnicima boksita Ubeđivao sam nepoznate ljude U tvoje ime Vera Pavladoljska Grešile su pijane ptice u prostoru Prepelica je kljunom gore okretala Svest je mrčala među liticama Gonjen točilima kršima i gubom Do grla u živom blatu mislio sam Koliko si me volela Vera Pavladoljska Mrak je u mraku sjao kao životinja Grom u lancima čamio za brdima Molio sam za sluh fizičkih radnika Divio se njihovom surovom apetitu Zaklinjao jednog gluvonemog mladića Da izgovori tvoje ime Vera Pavladoljska Ceo dan u nebu izgoreo mesec Pod lažnim imenom leči svoj pepeo U mrcavi među dvojnicima Dok muzika sneg u uši ubacuje Kleo...
Back