Blogovi

Ti ne znas kako je carobno znati da negde postojis, jednako draga i krhka i na poludjelom moru.. u ovu tetoviranu jesen koje se sve manje bojis, u svijetu u kojem leptiri i ne docekaju zoru. Sakriven u tvojim venama ja sam kap sto ne otice, ma kako bili daleko, ma kako izgledali tudji.. Srecom,ne gube klovnovi na kraju svake price, mada iz nje izlaze bar za milimetar ludji. A ti,ti si zvijezda zaspala na mom dlanu i ja te cuvam i ne dam i nemoj da se bojis.. Ako vec budes bodez i napravis nekakvu ranu i tad cu biti sretan, jos uvijek negde postojis. MILADIN BERIC
Rovarim po secanjima.. Nervozno sisam nepca, u sebe se povlacim. Unutra vrim,drhtim, progoretine i krs, rasekline,uk i jad.. Ali..oblacim lice spokoja, iskoracujem desnom vedjom, naizgled mudrijasim.. Tek ako dozvolim nekom da mi se u oko zagleda, otkricu -koliko se plasim. MARKO VUKOVIC Ps.Evo,pocinjem sa postovima,mini ciklusom crnogorskih pesnika..prvo onih manje poznatih. Nadam se da ce vam se dopasti moj izbor..
Čokolada
Naljuti se danas Maki na mene,kaže jesi li ti normalan,zašto si pojeo čokoladu za mešenje, zar ne vidiš da spremam materijal za tortu. Jelo mi se nešto slatko,vidim nema ništa i ja ugledah tu čokoladu te otkidoh dve štangle. Počeh ja da se branim,nisam, to ti se učinilo,možda su deca, kad mamin sin reče: "jeste, ja sam ga video". Bogami i ja imam ko će mene da štiti...skočiše ćerke oće oči da mu izvade,brane me, nije tačno, one su kažu pojele. Možete kolko hoćete da ga štitite, znam ja njega kad je čokolada u pitanju,zar ste zaboravile kad ste bile male ko vam je jeo čokoladu. Mlađa odmah dobaci,brat....a Maki kaže: "nije majkin sin, nego otac i još ste ga vas dve hranile". Sećam se došli neki ljudi u goste i doneli deci čokolade a...
Zašto nas rastanak uvek iznenadi kada smo od početka nemoćno njegov čas odlagali dok je ljubav umirala od gladi mi smo se bezočno jeli i bezbroj puta u novi početak kleli koga smo mi to lagali Ko da smo se sa tudjim srcem voleli i šta sada kad kroz snove naše danima kiša pada gledamo se očima koje kao da nisu naše gorčina izbija sa dna ispijene čaše i senke nam se blizine plaše Rastanak sad pokazuje svoje lice i šiba našu nemoć nemilice uvek smo bili kukavice budimo hrabri bar sada kad nas je stigao crni petak jer uvek postoji nada hrabrost je putokaz za novi početak možda ne sada možda kad budemo otišli iz ovog grada i niko ne zna gde i kada jer tamo gde živi nada sreća ponekad svrati i iznenada.. i eto krova za bezbroj naših...
Jednog dana neki covek nadje orlovsko jaje i stavi ga pod kokosku. Nakon izvesnog vremena orlic se izlegao,istovremeno kad i pilici. Poceo je da zivi i da se ponasa poput ostalih pilica. Odrastao je sa njima. Citavog zivota orao je radio isto sto i kokoske u dvoristu, misleci da je jedna od njih. Kljucao je unaokolo u potrazi za bubama i glistama, kokodakao je i leprsao krilima,uzdizuci se po koji put sa zemlje. Prosle su godine i orao je ostario. Jednoga dana ugledao je u visini,na vedrom nebu, cudesnu pticu mocnih krila,kako lebdi na vetru. Stari orao je gledao zadivljeno uvis. "Sta je to"?-pitao je. "To je orao,kralj ptica-rekla mu je jedna kokoska. On pripada nebu,dok mi kokoske pripadamo zemlji". I tako je orao celog zivota,ne...
Alec Muffett
Kreator programa crack za razbijanje šifri na UNIXu. Napisao je "WAN-Hacking with AutoHack" kao i mnoge druge “bele papire” koji se odnose na bezbednost. Trenutno radi kao stariji inženjer za kompaniju Sun.
Otvori vrata, Podigni kragnu na kaputu, Utoni u veo magle što treperi. Ispovedi sve grehe ovoj bisernoj magli, Upoznaj bar sad sve dublju noć, I čudnu kao nedorečene misli Što vrebaju u očima mudre žene. Da, ispovedi grehe, Ne bi li saznao koliko magla ne haje Za sve te zakone koje si prekršio.
Moram ti lepe večeri neke zenice tople zgledati do dna, pa ti na kapke providne, meke, lagano kao milovanje sna spustiti usne. Moram ti jednom u dana jatu od mrskog dana učiniti drag, pa ti na srce, blago kao bratu kad bih da bola otklonim trag, spustiti ruku. Moram, kad jednom opazim da me s radošću sretaš poslednji put, uz tihu pesmu na tvoje rame, taj tako čudno primamljiv kut, spustiti glavu. Tako ćeš lepih jutara nekih pružajuć drugoj zenica dna reći: "O, gde su oni meki, slični milošti lakoga sna poljupci njeni?" Tako ćeš često u noći jatu, kada ti život ne bude drag, reći: "O, gde je ona kao bratu da mi sa srca zbriše bola trag dodirom ruke?" Tako ćeš, posle lutanja razna osamljen kad se vidiš prvi put, reći: "O, gde je ona...
Već danima Milica sreće tog fascinantnog muškarca,na pauzi za doručak.Ona ne zna da li je i ranije prolazila pored njega,a da ga ni videla nije.Teško je u to poverovati,teško da ne bi zapazila takvog tipa.Taj tip,baš njen tip,pojavio se jednog jutra,na drugoj strani ulice,dok je Milica odlazila na doručak,u jednu malu,ukusno nameštenu piceriju,gde su je odavno znali,i ljubazno usluživali.I tog je jutra,kao i ovog jutra,bila besprekorno obučena i našminkana ,uvek je takva,radi za poznatu kozmetičku kuću ,iz inostranstva,u predstavništvu,u Beogradu.Pored toga,Milica je ,hm,posebno draga jednom od veoma moćnih direktora te firme,i ona se svim silama trudi da zadrži njegovu naklonost.Ipak,stalni naleti mladih ptičica koje ne kriju da bi im...
Osmeh
Istrci slika iz zamagljenog rama pred oci iskrsne Senke na zidu govore ime opominje ostavlja oziljke pogled zamisljen dva kofera u ruci na raskrsnici nade s tisinom na usnama plovi ladja s osmehom --- Pozar bi da pukne zategle se vene zagrli me cvrstvo pripi se uz mene
Ovo su reči poslednje poslednja pesma o njoj to govorim sebi od drugog razreda srednje gotovo ceo život svoj Vredi li zbog jedne žene trošiti na čekanje tolike godine i olovke dok mnoge dodju i prodju pored mene jer nisu spremne na moje jadikovke Neću više da budem žrtva uzaludnog čekanja svog ona je za mene konačno mrtva i više od tog Ovo je bio poslednji spoj izmedju mog života i uspomene o njoj mogu je i bez nje da budem opet svoj Zbog nje je moj život predugo bio jalov i siv hoću da letim hoću da radim sve čega se setim i da ponovo osetim kako je lepo biti živ Ako joj na um padne samo da se vrati da i ovo malo preostalog sećanja oglodje bolje joj je da ostane tamo odakle je trebalo odavno da dodje Ovo joj je poslednje od...
Mobing
Sedim u kancelariji sa koleginicom Dušankom,ispijamo kafu i šta ću da pitam koleginicu u tim malo opuštenijim trenucima nego da li se predomislila i hoće li mi najzad dati "ono". Kaže ona sećaš li se kad smo bili na Zlatriboru na sportskim igrama, ja te jurila a ti pobeže sa onom malom pripravnicom. Zaboravi to molim te, bilo pa prošlo, pokajaćeš se jednog dana...kad se ti predomisliš ja možda tada neću moći. Ništa ne vredi da je ubeđujem, ne da pa ne da. Kad videh da sam opet izvisio onako u šali joj rekoh "kad je toliko čuvaš najbolje je stavi u turšiju". Kad skoči bre Dusanka, iz ovih stopa kaže idem da te prijavim šefu. Zašta bre da me prijaviš. Za mobing ću te prijavim. Koji bre mobing pa ja sam ti samo tražio "ono". Do skoro...
Dok srčem čaj u pet ...i pravim se Englez ... Srk ... Ako vas od jutros nešto nadima...to je ili od pasulja...ili od dima čija je koncentracija u vazduhu danas bila dva puta veća od maksimalno dozvoljene...Zato palim cigaretu ( i zagledan u duvanski dim ) nešto razmišljam...Ko se dima ne nadimi...taj još nije upoznao sve lepote Beograda...pa da... Srk ... Čitam kako smo isto kao i pre dva veka, ipak ka Evropi krenuli iz Topole...Naime, Industrija mesa ‘’ Topola ‘’ je počela izvoz mesnih preradjevina u neke od evropskih zemalja...nije loše za početak... Srk ... Rusi traže da se vrati naziv Bulevar Crvene armije...ali gradske vlasti ne gledaju blagonaklono NA TO... Srk ... Da bi se dobio stambeni kredit...banke sada traže i lekarski...
Jednom su mi rekli da napišem pjesmu Čuj?! Kao da je duša česma pa natočiš pjesmu kad odvrneš česmu Neznalice! A ne znaju oni da je pjesma kao dijete da bi na svijet došla da sjajem zablista potrebna je ljubav duboka i čista A nerijetko ljubav zna i da zaboli tad se pjesma rodi iz velike boli Kad ti srce puca a čemer ti venama kola tad se ona rađa iz užasnog bola Izmigolji ona iz ranjene duše pobjegne iz pakla osjećanja što je guše. Neznalice!
Gračanice, kad bar ne bi bila od kamena, kad bi se mogla na nebesa vazneti, ko Bogorodice Mileševe i Sopoćana, da druga ruka kraj tebe travu na plevi, da ti vrane ne hodaju po paperti. Ili tvoja zvona da bar ne tuku ko srca predaka, Gračanice, da bar svetitelji s tvog ikonostasa nemaju naših neimara ruku, ni anñeli Simonidino lice. Da bar nisi toliko duboko ukopana u tu zemlju i nas same da se nismo privikli u tebe kleti, Gračanice, kad bar ne bi bila od kamena, kad bi se mogla u visine uzneti. Gračanice, da si nam bar jabuka, da te možemo staviti u nedra i zagrejati studenu od starosti, da nam bar poljima oko tebe nisu predaka divnih rasejane kosti. Da te bar možemo podići na Taru, u kaleničku portu te preneti, zaboraviti likove po...
Osmeh ne kosta nista,a deluje cudesno. Obogacuje onoga kome je upucen,a ne osiromasuje onoga koji ga daje. Bljesne poput munje,ali secanje na njega moze trajati zauvek. Niko nije toliko bogat,a ni toliko siromasan da bi ga sebi mogao imati ili uskratiti i svako njime samo dobija. Osmeh donosi srecu u kucu,pozdrav je prijatelju, pomoc pri sklapanju posla. On je odmor umornom,putokaz izgubljenom,suncev zrak zalosnom i najbolji lek protiv ljutnje. Ali,ne mnozes ga kupiti,izmoliti,pozajmiti ili ukrasti,jer zapravo ima vrednost samo kada se poklanja. A nikome osmeh nije toliko potreban kao onima kojima se ne moze pokloniti nista drugo. DALE CARNEGIE
Možda bi najbolje bilo da ćutim... Možda bi najbolje bilo da više nikada ništa ne kažem... Možda bi najbolje bilo da nikada nisam ni govorila... Opet je veče I opet se istorija ponavlja. Opet me zvezde uveravaju da nada umire poslednja. Oblaci se prave da ne znaju, ali svesni su svega. Igramo po davno ispisanim koracima. Prekriće Sunčano nebo. Možda bi najbolje bilo da ćutim... Možda bi najbolje bilo da više nikada ništa ne kažem... Možda bi najbolje bilo da nikada nisam ni govorila... Hajde da malo plačemo. Nismo odavno. A to je jedino što zaista umemo da radimo. Šteta je traćiti takav talenat. Zašto da se smeješ ako svojim suzama možeš napojiti ceo svet? Možda bi najbolje bilo da ćutim... Možda bi najbolje bilo da više nikada...
Tvojim se glasom molim noćas da ostaneš svoj, Tvojim se glasom moim Bogu za mir tvoj, Tvojim očima posmatram ovu zvezdanu noć, Tvojim sluhom shvatam šta je tišine moć. Znam da ću sutra ponovo hodati korakom svojim, Da svojim ću okom ponovo početi zvezde da brojim, Da moraću sama da pobedim vetar, čvrsto da stojim, Da pronađem snagu i gde je nema, da se ne bojim Al' bar na trenutak nek uživam u misli da si kraj mene, Jer tada sam hrabra, nema ni mraka, nema ni sene, Ti si mi hrabrost, ti si mi snaga ti si mi volja, Jer s verom u tebe gajim i nadu da ja biću bolja. Tvojom snagom osvajam visove sopstvenih želja, Tvojom se hrabrošću borim sa glađu svojih ciljeva, Tvojim srcem osvajam staze svetih vrlina...
SUNCE SE PONOVO RADJA
Sunce se ponovo radja... Svakog jutra osetis drugacije zrake. Uvek se nesto novo u zivotu dogadja... Samo treba pazljivo pratiti znake. Pogledaj jutrom senke koje se na nebu smeju i hude. Zar te ne podsecaju na neke tebi poznate ljude? Sunce se radja svakoga jutra a zrake mu ne vidimo uvek... Kad jednom zasija zorom i umije ti lice, mislis: sijace zauvek ! A onda osvane jutro bez Sunca, na nebu tama... A ti pomislis: Opet cu ostati sama! Nebo nas gleda, nebo nas prati, samo ko ume da ga shvati !
Mojoj misli na tebe neznoj i smernoj ne znam uzroka, ni časa začetka, ona je kao zaručnički prsten na ruci vernoj kružna: nema ni kraja ni početka. U mom srcu svemoćna je ova misao, ona zbilje pretvara u čarolije; svemu što biva daje draž i smisao, zbog nje moj osmeh sine, suza se prolije. Zbog nje moje oči bivaju lepšim, snovi boljima. Na moj život blago pada odsjaj njen kao po umornim putima i poljima mirisna večernja sen.
Danas sam igrao tenis. Igram ga rekreativno vec odavno. Lep sport, samo jos kada bih znao da ga igram :). Ne mari, bar se muski preznojim, mada postepeno napredujem. Svakako, ovaj blog, tj moja razmisljanja nisu trenutno vezana za bekhend, forhend...vec nesto sasvim drugo, a opet usko povezano. Cini mi se da svaki pokret, trcanje, udarac, nacin na koji se igra ovaj prelepi sport u velikoj meri odslikavaju karakter. Dok se neko trudi da poene efektno i brzo zavrsava, drugi polako, sistematski gradi priliku da poentira,... neko trci za svaku lopticu dok drugi smatra to bezvredno truda. Znajuci licno ljude sa kojim igram, njihove karaktere, ambicije,uocio sam ogromnu slicnost izmedju nacina na koji igraju tenis i njihovih karakternih...
Nista te nisam iskrenije molio, od ovog sto ti sada govorim, sine moj.. U najezenom vetru veceri drvece otresa s`ledja suvi bakar. To je dosegao septembar. Ti sutra polazis u skolu. Okna mirisu srebrno i zeleno na prve severne magle i prve kise. Vazduh se para kao paucina i sav je izbusen kricima divljih jata sto se sele na jug. Popodne kupio sam ti torbu. Tvoj prvi teret u zivotu .Drzis je praznu kraj uzglavlja. S njom ces prespavati noc. "Prazna je torba najteza"-pevaju Cigani, dok se vuku niz bespuca.. Ja u sebi pevusim: "Prazna je torba bogatstvo, jer u nju staje masta svega sto zivi i zeli". U punu ne staje vise nijedna mrva sna. Nijedna gipkost ovog pomalo okostalog sveta. Tu pesmu.mozda, retko koji malisan cuje od svoga oca, dok...
Nemačke kompanije Puma i Adidas danas će prekinuti svađu započetu pre 60 godina. Braća Adolf i Rudolf Dassler 1920-ih počeli su zajedno proizvoditi sportsku obuću u majčinoj kući. Složno su radili do Drugog svetskog rata kada su se razišli zbog političkih razlika. Rudolfu je ostala Puma, dok je brat Adolf na drugoj strani reke Aurbach u gradu Herzogenaurach osnovao Adidas. Danas će se radnici iz obe fabrike rukovati i odigrati fudbalsku utakmicu.
DOSTA JE
Rešimo Maca i ja, podstaknuti uspehom na CACIB-u i hvalama sa svih strana, da odvedemo Mazu na neku manju izložbu. Sledeća koja nam je bila zgodna je izložba u Staroj Pazovi. Spremi se cela porodica naravno. Mazuljka samo prebrišem rastvorom sirćeta i lepo iščetkam. Sija se kao lampion. Nemamo mi pojma gde idemo i koliko će to da traje. Piše da se održava na fubalskom stadionu. Dobro, sedećemo na tribinama. Ponesem sendviča, sokića i vode.......ali i dalje nam je u glavi sajam, zatvoren prostor, stolice oko ringa, parking....... Mi tamo, a ono gužva, nema Maca gde da parkira lajku. Ugura se on negde. Deca skakuću, Maza na povodcu malo zbunjena. Lavež na sve strane, ljudi i deca na sve strane. Istrčavaju deca pa pravo na...
Moje si nebo vezala zicom, po mozgu mome crtas sheme. Zelis jos jednu kopiju svoju da njome vratis nestalo vreme. Al` ne dam ja svoje ideale i jescu snove umesto hleba. Ja svoju srecu nosim sa sobom, ona je parce slobodnog neba. NEPOZNAT AUTOR Ps.Pesmu sam dobila e-mailom bez potpisa autora..verovatno od nepoznatog obozavaoca..he,he..
Back